Babi Ketjap met Ananas en Gebakken Uitjes

Babi Ketjap met Ananas en Gebakken Uitjes

Een exotisch gerecht met zoete ananas, sappig varkensvlees en een rijke Babi Ketjap-saus. Perfect geserveerd met rijst, kroepoek en atjar.
Bereidingstijd25 minuten
Land van herkomst: Indonesië
Servings: 4 personen
Calories: 480kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 300 g rijst
  • 1 paprika gewassen en in stukjes gesneden
  • 3 eetlepels zonnebloemolie
  • 350 g nasi/bamivlees
  • 227 g stukjes ananas blik, op siroop, uitgelekt
  • 500 g roerbaksaus Babi Ketjap uit pot
  • 100 g gebakken uitjes

Instructies

  • Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
  • Was de paprika, maak deze schoon en snijd in stukjes.
  • Verhit de zonnebloemolie in een wok of grote koekenpan op middelhoog vuur.
  • Bak het nasi/bamivlees in ongeveer 5 minuten rondom bruin.
  • Voeg de stukjes paprika toe aan de pan en roerbak deze 2 minuten mee.
  • Laat ondertussen de ananas uitlekken in een vergiet of zeef.
  • Voeg de roerbaksaus en de uitgelekte ananas toe aan de pan.
  • Laat het gerecht goed doorwarmen gedurende 3-5 minuten, zodat de smaken zich vermengen.
  • Serveer de Babi Ketjap met de gekookte rijst.
  • Bestrooi vlak voor het serveren met de gebakken uitjes voor een knapperige topping.

Notities

Serveertip:
Serveer het gerecht met atjar en kroepoek voor een complete maaltijd met extra Indonesische flair.
Wijnadvies:
Combineer met een Montestell Chenin Blanc. Deze wijn past uitstekend bij de zoete en hartige smaken van de Babi Ketjap.

Nutrition

Calories: 480kcal | koolhydraten: 55g | Protein: 23g | Vet: 15g | Zout: 2g | Sugar: 8g

Frisse Atjar Taugé met Wortel en Rode Peper

Frisse Atjar Taugé met Wortel en Rode Peper

Deze frisse atjar taugé met wortel en rode peper is het perfecte bijgerecht voor Indonesische maaltijden of als knapperige toevoeging aan je gerecht.
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Bewaren, Bijgerecht, Groenten
Land van herkomst: Fusion, Indonesië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 60kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 125 g taugé
  • 1 rode peper in stukjes gesneden
  • 50 g geraspte wortel
  • 200 ml azijn
  • 300 ml water
  • 1 teentje knoflook geperst
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 4 eetlepels suiker
  • 1 theelepel zout

Instructies

  • Spoel de taugé grondig af in een zeef en laat deze uitlekken.
  • Halveer de rode peper, verwijder de zaadjes indien gewenst, en snijd de peper in kleine stukjes.
  • Meng in een schaal de taugé, geraspte wortel en stukjes rode peper.
  • Breng in een steelpan de azijn, water, knoflook, gemberpoeder, suiker en zout aan de kook.
  • Blijf roeren totdat de suiker volledig is opgelost.
  • Let op: buig niet over de pan om de dampen niet direct in te ademen.
  • Schenk het hete azijnmengsel over de groenten in de schaal.
  • Laat de atjar volledig afkoelen voordat je het serveert of bewaart.

Notities

Serveertip:
Serveer de atjar als bijgerecht bij nasi goreng, bami of saté. Ook heerlijk bij barbecuegerechten.
Wijnadvies:
Combineer met een droge witte wijn zoals een Riesling of Sauvignon Blanc, die de frisse en zure smaken van de atjar mooi aanvult.

Nutrition

Calories: 60kcal | koolhydraten: 13g | Protein: 1g | Vet: 0g | Zout: 0.6g | Sugar: 10g

Atjar Ketimoen met Rode Peper en Gember

Atjar Ketimoen met Rode Peper en Gember

Een frisse en pittige atjar ketimoen met rode peper en gember. Perfect als knapperig bijgerecht bij Indonesische maaltijden of een barbecue.
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Bewaren, Bijgerecht, Groenten
Land van herkomst: Fusion, Indonesië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 50kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • mes
  • 2 Steelpannen
  • Schone glazen potten of plastic bewaardoosjes

Ingrediënten

  • 1 komkommer zonder zaadjes en in stukjes gesneden
  • 1 sjalot gesnipperd
  • 1 rode peper fijngehakt
  • 200 ml azijn + 4 eetlepels natuurazijn
  • 1 eetlepel donkere basterdsuiker
  • 1 teentje knoflook geperst
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 4 eetlepels suiker
  • 1 theelepel zout

Instructies

  • Snijd de komkommer in repen, verwijder de zaadjes en snijd deze vervolgens in kleine stukjes.
  • Meng de komkommer met de gesnipperde sjalot, fijngehakte rode peper en een mespunt zout in een kom.
  • Breng in een steelpan 4 eetlepels natuurazijn en de donkere basterdsuiker aan de kook.
  • Schenk het hete azijnmengsel over de komkommermix en roer door.
  • Breng in een andere steelpan de resterende azijn, 300 ml water, geperste knoflook, gemberpoeder, suiker en zout aan de kook.
  • Blijf roeren totdat de suiker volledig is opgelost.
  • Let op: buig niet over de pan om de dampen niet direct in te ademen.
  • Schenk het azijnmengsel over de komkommermix in de kom.
  • Laat de atjar volledig afkoelen voordat je deze serveert of bewaart in schone glazen potten of plastic bewaardoosjes in de koelkast.

Notities

Serveertip:
Serveer de atjar als bijgerecht bij Indonesische rijsttafels, saté of barbecuegerechten. Ook heerlijk op een sandwich voor extra crunch.
Wijnadvies:
Combineer met een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte Riesling, die de frisse en pittige smaken in balans brengt.

Nutrition

Calories: 50kcal | koolhydraten: 11g | Protein: 0.5g | Vet: 0g | Zout: 0.8g | Sugar: 10g

Shakshuka pizza met feta en eieren

Shakshuka pizza met feta en eieren

Combineer de smaken van shakshuka en pizza in dit unieke gerecht. Kruidige tomatensaus, zachte eidooiers en verkruimelde feta zorgen voor een ware smaakexplosie!
Bereidingstijd1 uur 5 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Pizza
Land van herkomst: Midden Oosten
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 rol glutenvrij spelt-pizzadeeg
  • 2 el olijfolie
  • 1 ui gesnipperd
  • 2 paprika's rood en groen, in stukjes gesneden
  • 2 teentjes knoflook geperst
  • 1 tl komijnpoeder
  • 2 tl paprikapoeder
  • Snufje cayennepeper
  • 1 el tomatenpuree
  • 1 tl suiker
  • 2 el fijngehakte koriander
  • 2 el fijngehakte peterselie
  • 4 eieren
  • 100 g feta verkruimeld
  • Olijven optioneel
  • Peper en zout naar smaak

Instructies

Voorbereiding:

  • Rol het pizzadeeg uit op een bakplaat en vouw de randjes 1 cm om.
  • Druk ze aan om een opstaand randje te vormen.

Tomatensaus:

  • Verhit olijfolie in een pan en fruit de ui tot deze glazig is.
  • Voeg de stukjes paprika toe en bak 2-3 minuten.
  • Voeg vervolgens de knoflook, cayennepeper, komijn- en paprikapoeder toe en bak nog 1 minuut.
  • Roer de tomatenpuree erdoor en voeg tomatenblokjes en suiker toe.
  • Laat de saus 5-10 minuten zachtjes pruttelen.
  • Breng op smaak met peper en zout, en laat de saus afkoelen.

Pizza samenstellen:

  • Verwarm de oven voor op 220°C (boven- en onderwarmte).
  • Verdeel de afgekoelde tomatensaus over het pizzadeeg en maak 4 kuiltjes in de saus.
  • Bak de pizza 15 minuten in het midden van de oven.

Eieren en afwerking:

  • Haal de pizza uit de oven en breek in elk kuiltje een ei.
  • Verdeel de verkruimelde feta over de pizza en bak nog 6-8 minuten, afhankelijk van hoe gaar je de eieren wilt.
  • Haal de pizza uit de oven, bestrooi met koriander en peterselie, en voeg eventueel olijven toe.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse groene salade of knapperig brood voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Combineer met een lichte rode wijn zoals Pinot Noir of een aromatische witte wijn zoals Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 42g | Protein: 16g | Vet: 20g | Zout: 1.8g | Sugar: 7g

Mini appeltaartjes met abrikozenlaagje

Mini appeltaartjes met abrikozenlaagje

Deze knapperige mini appeltaartjes, met een vleugje kaneel en een glanzende abrikozenlaag, zijn perfect als dessert of bij de koffie.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd35 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit, Gebak, Taart
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Glutenvrij
Servings: 6
Calories: 240kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 rol glutenvrij vers bladerdeeg
  • 3 appels geschild en in blokjes
  • 2 el suiker
  • 1 el custardpoeder
  • ¼ tl kaneelpoeder
  • 1 ei geklutst, om te bestrijken
  • 2 el amandelschaafsel
  • 100 g abrikozenjam

Instructies

Voorbereiding:

  • Haal het bladerdeeg 10 minuten voor gebruik uit de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 200°C (boven-/onderwarmte).
  • Rol het bladerdeeg met het bakpapier uit op een bakplaat.

Vulling maken:

  • Meng de appelblokjes met suiker, kaneelpoeder en custardpoeder in een kom.

Deeg voorbereiden:

  • Snijd het uitgerolde deeg in zes gelijke rechthoeken.
  • Prik in het midden van elke rechthoek meerdere keren met een vork.

Vullen en vouwen:

  • Verdeel de appelvulling diagonaal over elk stukje deeg.
  • Vouw één punt van het deeg over de vulling en maak de andere punt nat.
  • Vouw de natte punt over de vulling en druk deze voorzichtig aan zodat de punten blijven plakken.

Afwerking:

  • Bestrijk het bladerdeeg met losgeklopt ei en bestrooi met amandelschaafsel.
  • Optioneel: strooi een beetje suiker over het deeg voor extra zoetheid.

Bakken:

  • Bak de appeltaartjes 25-35 minuten in de voorverwarmde oven, tot ze goudbruin en gaar zijn.

Abrikozenlaag:

  • Verwarm de abrikozenjam in een steelpannetje en bestrijk de warme appeltaartjes ermee voor een glanzende afwerking.

Serveren:

  • Serveer warm of afgekoeld.

Notities

Serveertip:
Serveer met een bolletje vanille-ijs of een dot slagroom voor een extra feestelijke ervaring.
Wijnadvies:
Combineer met een zoete dessertwijn, zoals een late harvest riesling, voor een harmonieus geheel.

Nutrition

Calories: 240kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 3g | Vet: 10g | Zout: 0.3g | Sugar: 20g

Courgette en ricotta galette met citroen en tijm

Courgette en ricotta galette met citroen en tijm

Deze hartige galette combineert de romige smaak van ricotta met frisse citroen en courgette, allemaal verpakt in een knapperige korst. Perfect als lichte maaltijd of bijgerecht!
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hartige taart, Hoofdgerechten
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Zomer
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 220°C (boven-/onderwarmte) en bereid het deeg volgens de instructies op de verpakking.
  • Meng in een kom de ricotta, 100 g Parmezaanse kaas, geraspte citroenschil, knoflook, tijm, cayennepeper en zout tot een glad mengsel.
  • Rol het deeg uit op een bakplaat en verdeel het ricotta-mengsel gelijkmatig over het deeg, maar laat een rand van ongeveer 5 cm vrij.
  • Schik de courgetteplakjes op een waaierachtige manier over het ricotta-mengsel.
  • Vouw de rand van het deeg naar binnen over de courgette, zodat een gedeeltelijk open galette ontstaat.
  • Bestrijk de rand van het deeg met het losgeklopte ei en bestrooi met de extra geraspte Parmezaanse kaas.
  • Bak de galette in het onderste deel van de oven gedurende 35-40 minuten, tot het deeg goudbruin en knapperig is.
  • Haal de galette uit de oven en besprenkel vlak voor het serveren met een beetje olijfolie voor extra smaak.

Notities

Serveertip:
Serveer de galette warm met een frisse groene salade of als bijgerecht bij een zomerse barbecue.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals Sauvignon Blanc past perfect bij de frisse citroensmaak en romige ricotta van dit gerecht.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 14g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g

Gevlochten Chocoladebroodje

Gevlochten Chocoladebroodje

Geniet van dit heerlijke chocolade vlechtbroodje, perfect als dessert of bij de koffie. Met een krokante laag bladerdeeg en een smeuïge chocoladevulling.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Totale tijd35 minuten
Recept categorieën: Brood, Chocolade, Gebak, Ontbijt
Land van herkomst: Internationaal
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 rol vers bladerdeeg
  • 1 reep chocolade 225 g
  • 50 g hazelnoten grof gehakt
  • 1 ei om mee te bestrijken

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 220°C en laat het deeg 10 minuten rusten buiten de koelkast.
  • Rol het deeg uit met het bakpapier en leg het in de lengte voor je neer.
  • Plaats de chocoladereep in het midden van het deeg in de lengte.
  • Snijd reepjes van ongeveer 1 cm breed langs beide zijden van de chocoladereep.
  • Vlecht de reepjes kruislings over elkaar, beginnend onderaan.
  • Vouw de onderste flapjes van het deeg over of onder de vlecht.
  • Bestrijk het geheel met ei en strooi de gehakte hazelnoten erover.
  • Bak het broodje gedurende 20-25 minuten onderin de oven tot het goudbruin is.

Notities

Een glas lichte, fruitige rode wijn zoals een Pinot Noir past goed bij de rijke chocoladesmaak van dit vlechtbroodje.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 6g | Vet: 20g | Zout: 0.5g | Sugar: 18g

Herfstige Appel-Pistache Galette

Herfstige Appel-Pistache Galette

Deze herfstige appel-pistache galette combineert knapperig deeg met romige vanillepudding en een topping van frisse appels en knapperige pistachenoten.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd45 minuten
Totale tijd1 uur 5 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit, Gebak, Noten, Taart
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Kerst, Picknick, Verjaardag
Servings: 6
Calories: 300kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 rol Tante Fanny Vers Quiche- en Taartdeeg 300 g
  • 500 ml melk of appelsap voor een veganistische versie
  • 1 zakje vanillepuddingpoeder
  • 2 eetlepels suiker
  • 1 grote groene appel
  • 50 ml appelsap water kan ook
  • Kaneel naar smaak
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 eetlepel gehakte pistachenoten

Instructies

  • Bereid de vanillepudding volgens de instructies op de verpakking met melk of appelsap.
  • Laat de pudding afkoelen.
  • Verwarm de oven voor op 180°C en haal het deeg 10 minuten voor gebruik uit de koelkast.
  • Snijd de appel in kwarten, verwijder het klokhuis en snijd de kwarten in dunne plakjes.
  • Rol het deeg met bakpapier uit op een bakplaat.
  • Bestrijk het deeg met de afgekoelde vanillepudding, laat ongeveer 4 cm aan de rand vrij.
  • Verdeel de plakjes appel in een cirkel over de pudding en vouw de randen van het deeg over de vulling.
  • Bak de galette in ongeveer 40 minuten goudbruin in het midden van de oven.
  • Kook het klokhuis van de appel met appelsap, vanillesuiker en kaneel ongeveer 5 minuten tot een siroop.
  • Bestrijk de nog warme galette met de siroop en bestrooi met gehakte pistachenoten.

Notities

Een lichtzoete dessertwijn zoals een Muscat of een Riesling past goed bij deze appel-pistache galette. De zoetheid van de wijn balanceert mooi met de frisse appels en het romige vanillepuddinglaagje.

Nutrition

Calories: 300kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 4g | Vet: 10g | Zout: 0.5g | Sugar: 20g

Knapperige Groentechips met Romige Yoghurtdip

Knapperige Groentechips met Romige Yoghurtdip

Geniet van deze zelfgemaakte knapperige groentechips, perfect geserveerd met een romige yoghurtdip. Ideaal als gezonde snack voor elk moment van de dag.
Voorbereidingstijd20 minuten
voor het drogen van de chips8 uur
Recept categorieën: Bijgerecht, Borrelhapjes, Koude Hapjes, Snack
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Zomer
Feestdagen etc: Oud & Nieuw, Picknick, Verjaardag
Servings: 4
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Voor de groentechips:

  • 1 rode biet
  • 1 zoete aardappel
  • ½ winterwortel
  • 1 pastinaak
  • Olijfolie naar smaak
  • Zout naar smaak

Voor de dipsaus:

  • 150 ml Griekse yoghurt
  • 1 teen knoflook
  • 1 takje munt
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 1 eetlepel olijfolie
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Schil de rode biet (gebruik handschoenen), zoete aardappel, winterwortel en pastinaak.
  • Snijd de groenten in zeer dunne plakjes.
  • Bekleed twee bakplaten met bakpapier en bestrijk deze met olijfolie.
  • Bestrooi met zout.
  • Verdeel de groenteschijfjes gelijkmatig over de bakplaten.
  • Besprenkel met extra olijfolie en een snufje zout.
  • Plaats een bakplaat op de bodem van de warmhoudlade en de andere op het rek.
  • Verwarm de warmhoudlade voor op 85°C en droog de groenten 8 uur, tot ze knapperig zijn.
  • Heb je geen warmhoudlade?
  • Droog de groentechips dan in de oven op Hetelucht Plus 75°C gedurende 5-7 uur.
  • Open af en toe de ovendeur om vocht te laten ontsnappen.
  • Voor de dipsaus: Plet de knoflookteen en hak de munt fijn.
  • Verwarm de olijfolie in een pan en fruit de knoflook en komijn tot ze geurig zijn.
  • Laat afkoelen.
  • Meng de afgekoelde knoflook en komijn met de Griekse yoghurt.
  • Voeg de gehakte munt toe en breng op smaak met peper en zout.
  • Serveer de knapperige groentechips met de romige yoghurtdip.

Notities

Deze knapperige groentechips combineren goed met een frisse, droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte rosé. De romige yoghurtdip past ook uitstekend bij deze wijnen.

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 4g | Vet: 6g | Zout: 1g | Sugar: 5g

Geroosterde bietensalade met feta en spekjes & romige courgettesoep

Geroosterde bietensalade met feta en spekjes & romige courgettesoep

Geniet van een heerlijke combinatie van geroosterde bietensalade met feta en knapperige spekjes, en een romige courgettesoep met geroosterde pijnboompitten. Perfect als voorgerecht of lichte maaltijd!
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Groenten, Salade, Soep, Voorgerechten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 460kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Voor de bietensalade:

  • 125 g spekblokjes
  • 1 limoen
  • 4 bietjes
  • 250 g feta
  • 4 el honing
  • Peper en zout

Voor de courgettesoep:

  • 50 g pijnboompitten
  • 1 courgette in blokjes
  • 1 teen knoflook fijngehakt
  • 400 ml water
  • 1 groentebouillonblokje
  • 200 ml crème fraîche
  • Peper en zout

Instructies

Voor de bietensalade:

  • Verhit een koekenpan en bak de spekblokjes krokant.
  • Laat uitlekken op keukenpapier.
  • Halveer de limoen en snijd een paar plakjes voor garnering.
  • Pers de rest uit.
  • Was en schil de bieten, snijd ze in dunne plakjes en leg dakpansgewijs op de borden.
  • Besprenkel de bieten met limoensap en kruid met peper en zout.
  • Verbrokkel de feta over een deel van de salade en besprenkel met honing.
  • Strooi de gebakken spekjes over het andere deel.
  • Garneer met een plakje limoen.

Voor de courgettesoep:

  • Rooster de pijnboompitten goudbruin in een droge koekenpan en zet apart.
  • Verhit een scheut olijfolie in een soeppan en fruit de courgetteblokjes met de knoflook gedurende 3 minuten.
  • Voeg water en het groentebouillonblokje toe en breng aan de kook.
  • Pureer de soep met een staafmixer tot een gladde massa.
  • Haal de pan van het vuur en roer de crème fraîche door de soep.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Verdeel de soep over kommen en garneer met de geroosterde pijnboompitten.

Notities

Serveertip:
Serveer de bietensalade en courgettesoep samen als een verfijnde maaltijdstarter. Voeg wat knapperig brood toe om de maaltijd compleet te maken.
Wijnadvies:
Een frisse Sauvignon Blanc is een uitstekende keuze bij de bietensalade, terwijl een lichte Pinot Noir mooi samengaat met de romige courgettesoep.

Nutrition

Calories: 460kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 17g | Vet: 34g | Zout: 2.7g | Sugar: 13g