Gestoomde venkelsalade met walnootvinaigrette
Een verfijnde venkelsalade met walnootvinaigrette, perfect als warm of koud bijgerecht. Licht, smaakvol en gezond!
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 4
Calories: 230kcal
Author: Cor Klaar
Stoomovenpan
Droge koekenpan
mes
- 4 venkelknollen
- 150 ml witte wijn
- 50 ml droge vermout
- 100 ml groentebouillon
- 1 laurierblad
- 6 peperkorrels
- 50 g walnoten
- 1 ei
- 1 el azijn
- 2 el notenolie
- 3 el olijfolie
- 1 tl mosterd
- Snufje zout
- 1 el peterselie fijngehakt
- 1 el venkelkruid gehakt
Reinig de venkelknollen en verwijder de harde en groene delen.
Snijd het venkelkruid eraf en bewaar dit apart.
Snijd de venkelknollen in partjes en leg ze in een stoomovenpan zonder gaatjes.
Meng de witte wijn, vermout en groentebouillon en giet dit over de venkel.
Voeg het laurierblad en de peperkorrels toe.
Stel de stoomoven in op 100°C gedurende 12-15 minuten, of 120°C gedurende 6-8 minuten, en stoom de venkel gaar.
Rooster de walnoten in een droge pan op het fornuis tot ze geurig zijn.
Hak ze grof.
Kook het ei hard, laat afkoelen, en hak in stukjes.
Maak een vinaigrette door azijn, notenolie, olijfolie, mosterd, zout, peterselie en gehakt venkelkruid te mengen in een kom.
Verdeel de vinaigrette over de warme gestoomde venkel.
Bestrooi met de geroosterde walnoten en de stukjes ei.
Serveertip:
Serveer warm als bijgerecht of koud op een zomerse dag met een sneetje knapperig brood.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc, complementeert de lichte en hartige smaken van deze salade perfect.
Calories: 230kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 5g | Vet: 19g | Zout: 0.8g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / mes / Pagina 91
Zelfgemaakte Thaise rode currypasta
Breng de smaken van Thailand naar je keuken met deze authentieke rode currypasta. Perfect voor pittige curry's en eenvoudig te maken!
Bereidingstijd30 minuten min
Land van herkomst: Thailand Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 30kcal
Author: Cor Klaar
- 8 gedroogde chilipepers
- 1 g zout
- 1 el gehakte laos
- 1 stengel citroengras sereh
- 4 limoenblaadjes
- 2 tl korianderzaad
- 1 rode sjalot gesnipperd
- 3 teentjes knoflook fijngehakt
- 1 tl gapi trassi, garnalenpasta
Snijd de steeltjes van de gedroogde chilipepers, halveer ze en verwijder de zaden.
Week de chilipepers 15 minuten in warm water tot ze zacht zijn.
Hak ondertussen de laos, citroengras, limoenblaadjes en korianderzaad fijn.
Snipper de rode sjalot en hak de knoflook fijn.
Knijp de geweekte chilipepers uit en hak ze fijn.
Maal de chilipepers samen met het zout in een Thaise vijzel tot een gladde pasta.
Voeg één voor één de overige ingrediënten toe in de volgorde van de ingrediëntenlijst en maal telkens goed door tot een gladde, samenhangende pasta ontstaat.
De rode currypasta is nu klaar voor gebruik of kan worden ingevroren voor later gebruik.
Serveertip:
Gebruik de currypasta als basis voor Thaise curry's met vlees, vis of groenten. Voeg kokosmelk toe voor een rijke, romige smaak.
Wijnadvies:
Combineer met een aromatische witte wijn zoals een Riesling of een Gewürztraminer die de pittigheid van de curry verzacht en complimenteert.
Calories: 30kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 1g | Vet: 1g | Zout: 0.5g | Sugar: 0g
Receptenplein.nl
Home / mes / Pagina 91
Zalmbrood met rijst en frisse garnituur
Een verfijnd zalmbrood met rijst, olijven en paprika, perfect als luxe lunch of lichte snack. Elegant en eenvoudig te bereiden!
Bereidingstijd25 minuten min
Opstijven2 uur uur
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar
- 250 g zalm
- 3 eieren
- 150 g rijst
- 1,5 dl mayonaise
- 1 el tomatenpuree
- 0,25 l water
- 0,5 l witte wijn
- 2 uien in ringen
- 1 takje tijm
- 1 laurierblad
- 8 groene olijven ontpit
- 1 blikje paprika uitgelekt en in blokjes
- Verse peterselie voor garnering
- Sla voor serveren
- Zout en peper naar smaak
Snijd de uien in ringen.
Breng in een pan het water, de witte wijn, uien, tijm, laurierblad, zout en peper aan de kook.
Laat 20 minuten koken.
Pocheer de zalmmoten 10 minuten in de kokende court-bouillon.
Laat de vis afkoelen in de bouillon.
Kook de rijst gaar volgens de verpakking.
Kook de eieren hard in 10 minuten en laat ze afkoelen.
Meng de mayonaise met tomatenpuree tot een roze saus.
Snijd de olijven in stukjes en de paprika in blokjes.
Maal de zalm fijn in een mixer.
Voeg de gekookte rijst, olijven, paprika en in blokjes gesneden eieren toe aan de gemalen zalm.
Meng de roze mayonaise door het zalmmengsel en breng op smaak met zout en peper.
Maak een cakevorm vochtig en vul deze met het zalmmengsel.
Druk goed aan en laat minimaal 2 uur opstijven in de koelkast.
Leg blaadjes sla op een serveerschaal en stort het zalmbrood erop.
Garneer met verse peterselie en extra olijven naar wens.
Serveertip:
Serveer met een frisse groene salade en een knapperig stokbrood voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Combineer met een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een frisse Chardonnay.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 18g | Vet: 15g | Zout: 1.2g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / mes / Pagina 91
Gemarineerde Speklapjes met Kant-en-Klare Hutspot en Gegrilde Prei
Heerlijke gemarineerde speklapjes gegrild tot perfectie, geserveerd met een eenvoudige kant-en-klare hutspot en gebakken prei.
Bereidingstijd4 uur uur 25 minuten min
Servings: 4
Calories: 610kcal
Author: Cor Klaar
- 50 ml droge sherry
- 3 eetlepels ketjap manis
- Zout naar smaak
- Versgemalen peper naar smaak
- 4 speklapjes à la minute
- 1 prei in ringen gesneden
- 3 eetlepels olijfolie
- 1 pak kant-en-klare hutspot 1 kg, gekoeld
Meng de droge sherry en ketjap manis in een kom tot een marinade.
Breng op smaak met zout en versgemalen peper.
Marineer de speklapjes in de marinade en laat ze minimaal 4 uur in de koelkast staan.
Verwarm de oven voor op de grillstand.
Dep de gemarineerde speklapjes droog met keukenpapier.
Grill de speklapjes aan beide kanten in het midden van de oven gedurende ongeveer 20 minuten, of tot ze gaar zijn.
Verwarm ondertussen de kant-en-klare hutspot volgens de instructies op de verpakking.
Verhit de olijfolie in een pan en bak de preiringen tot ze zacht zijn.
Serveer de verwarmde hutspot met de gebakken prei en de gegrilde speklapjes er bovenop.
Serveertip:
Serveer met een frisse salade of wat augurken voor extra smaak en textuur.
Wijnadvies:
Een volle, fruitige rode wijn zoals een Zinfandel of een Merlot past goed bij de rijke smaken van de gegrilde speklapjes en de hutspot.
Calories: 610kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 33g | Vet: 38g | Zout: 2g | Sugar: 10g
Receptenplein.nl
Home / mes / Pagina 91
Knapperige Puddingbladeren met Fruit
Geniet van deze knapperige bladerdeeghapjes gevuld met vanillepudding en vers fruit, perfect voor een zoet einde van de maaltijd.
Bereidingstijd30 minuten min
Land van herkomst: Marokko Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar
- Bladerdeeg
- 1 pakje instant puddingpoeder vanille of een andere smaak
- 200 ml melk
- Fruit naar keuze
- Poedersuiker
Meng de melk en het puddingpoeder in een kom totdat het een gladde crème vormt.
Zet het mengsel vervolgens in de koelkast om op te stijven.
Snijd de plakken bladerdeeg in vierkantjes en bak ze goudbruin op 200°C.
Laat het bladerdeeg afkoelen en snijd ze vervolgens doormidden.
Vul de bladerdeeghapjes met de pudding of slagroom en fruit naar keuze.
Bestrooi met poedersuiker.
Serveertip:
Deze knapperige puddingbladeren zijn heerlijk als dessert of als zoet tussendoortje. Serveer ze met een beetje extra fruit voor een verfrissende touch.
Wijnadvies:
Een lichte en zoete Moscatel wijn past goed bij de smaak van dit dessert.
Calories: 250kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 3g | Vet: 15g | Zout: 0.3g | Sugar: 12g
Receptenplein.nl
Home / mes / Pagina 91
Mie-wokschotel met paksoi en tofu
Deze snelle en smaakvolle wokschotel met mie, paksoi, tofu en een vleugje ketjap is perfect voor een doordeweekse maaltijd. Binnen 30 minuten klaar!
Voorbereidingstijd15 minuten min
Bereidingstijd10 minuten min
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar
- 250 g Chinese eiermie
- 1 struik paksoi
- 1 paprika
- 1 ui
- 4 el zonnebloemolie
- 180 g tofu
- 50 ml ketjap manis
- 4 el seroendeng kokos-pindamengsel
- Thaise chilisaus optioneel, om te serveren
Kook de eiermie volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking, giet af en laat uitlekken.
Maak de paksoi schoon en snijd in repen.
Snijd de paprika in stukjes en de ui in halve ringen.
Verhit de zonnebloemolie in een wok en roerbak de ui en tofu gedurende 2 minuten.
Voeg de paprika en paksoi toe en roerbak 3 minuten mee.
Schenk de ketjap manis erbij en laat 1 minuut meewarmen.
Schep de gekookte mie door het groentemengsel en roerbak nog 1 minuut.
Verdeel de wokschotel over vier borden en bestrooi met seroendeng.
Serveer eventueel met Thaise chilisaus voor extra pit.
Serveertip:
Serveer met een frisse komkommersalade voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Kies voor een frisse en fruitige witte wijn, zoals Concilio Pinot Grigio Trentino, die mooi aansluit bij de smaken van dit gerecht.
Calories: 420kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 15g | Vet: 10g | Zout: 1.5g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / mes / Pagina 91
Escargots à la Cauderan – Wijngaardslakken op klassieke wijze
Ervaar de verfijnde smaken van Frankrijk met deze escargots à la Cauderan. Een elegante combinatie van wijngaardslakken, sjalotten en witte wijn.
Bereidingstijd45 minuten min
Land van herkomst: Frankrijk Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar
- 42 wijngaardslakken gekookt en schoongemaakt
- 75 g rauwe ham in kleine stukjes gesneden
- 10 sjalotten fijngehakt
- 1 laurierblaadje
- 4 el droge witte wijn
- 1 handvol verse peterselie fijngehakt
- 75 g boter
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
Maak de sjalotten schoon en hak ze fijn.
Smelt de boter in een grote pan op middelhoog vuur en voeg de sjalotten toe.
Voeg de stukjes rauwe ham toe en bak deze zachtjes tot ze lichtbruin zijn.
Week het witbrood in de droge witte wijn en verkruimel het vervolgens.
Voeg het geweekte brood toe aan de pan en roer goed door.
Breng op smaak met zout en peper en voeg een laurierblaadje toe.
Voeg een beetje bouillon toe indien nodig en laat het mengsel 30 minuten zachtjes sudderen, onder af en toe roeren.
Voeg de wijngaardslakken toe aan de saus en laat ze nog 10 minuten op laag vuur meewarmen.
Roer regelmatig zodat de smaken goed mengen.
Garneer de escargots met verse peterselie en serveer direct.
Serveertip:
Serveer de escargots warm met knapperig stokbrood of een frisse groene salade voor een complete ervaring.
Wijnadvies:
Combineer met een elegante witte wijn zoals een Bourgogne Chardonnay of een Chenin Blanc uit de Loire-vallei voor een harmonieuze smaakbeleving.
Calories: 280kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 18g | Vet: 20g | Zout: 2g | Sugar: 1g
Receptenplein.nl
Home / mes / Pagina 91
Escargots à la Bourguignonne (Wijngaardslakken uit Bourgogne)
Geniet van een klassiek Frans voorgerecht: wijngaardslakken in een geurige kruidenboter, perfect voor een feestelijk diner of speciale gelegenheid.
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar
Laat de slakken, indien ze uit blik komen, uitlekken.
Hak de peterselie, knoflook en sjalotjes fijn.
Roer de boter zacht en meng deze goed met de gehakte kruiden.
Voeg zout en zwarte peper toe naar smaak.
Leg de slakken terug in hun huisje en vul ze royaal met de kruidenboter.
Verwarm de oven voor op 160°C.
Plaats de gevulde slakken in een ovenbestendige schaal.
Bak de slakken in de voorverwarmde oven gedurende ongeveer 10 minuten, tot de kruidenboter borrelt en de slakken goed verwarmd zijn.
Serveer de escargots à la Bourguignonne direct, bij voorkeur met vers stokbrood om de boter op te dippen.
Serveertip:
Serveer de escargots met een frisse salade of als onderdeel van een uitgebreid diner.
Wijnadvies:
Serveer deze heerlijke escargots met een goed glas witte wijn, bijvoorbeeld een Bourgogne Chardonnay, voor een authentieke Franse ervaring.
Calories: 250kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 10g | Vet: 22g | Zout: 1.2g | Sugar: 1g
Receptenplein.nl
Home / mes / Pagina 91
Escargots à la Chablis met Champignons en Hazelnoten
Een verfijnd Frans voorgerecht met wijngaardslakken, champignons, hazelnoten en een smaakvolle Chablis-wijnsaus, ideaal voor een luxe diner.
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar
- 24 wijngaardslakken
- 8 champignons
- 12 kappertjes
- 1 glas Chablis witte wijn uit de Chablis-regio
- 50 g hazelnoten
- 50 g escargotboter
- 50 g boter
- 2 el cognac
- 1 el rozijnen
Hak de sjalotjes fijn.
Laat de rozijnen weken in de Chablis.
Droog de hazelnoten in de oven en hak ze fijn.
Smelt de boter en fruit de sjalotjes hierin gedurende 3 minuten.
Snijd de champignons in vieren.
Voeg de champignons en de slakken toe en flambeer met de cognac.
Voeg de Chablis, kappertjes, rozijnen en hazelnoten toe.
Laat op een zacht vuur tot de helft inkoken.
Voeg dan de escargotboter beetje bij beetje toe en blijf voortdurend roeren.
Schenk het mengsel in 4 potjes en serveer heet.
Serveer er glutenvrij stokbrood bij voor een glutenvrij dieet.
Serveertip:
Serveer de escargots met glutenvrij stokbrood om de heerlijke saus op te dippen.
Wijnadvies:
Deze escargots à la Chablis passen uitstekend bij een glas Chablis witte wijn uit de Chablis-regio, die de smaken van het gerecht mooi aanvult.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 15g | Vet: 30g | Zout: 0.8g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / mes / Pagina 91
Verfijnde Dubbele Bouillon van Soepvlees en Schenkel
Een verfijnde en intens rijke bouillon, langzaam getrokken uit soepvlees, schenkel en kruiden, ideaal voor een elegante maaltijd of als basis voor andere gerechten.
Voorbereidingstijd15 minuten min
Bereidingstijd5 uur uur 20 minuten min
Totale tijd5 uur uur 35 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar
- 200 g soepvlees
- 500 g schenkel met been
- 1 ui
- Selderijgroen
- Tijm
- Lavas
- Boter
- 2 jeneverbessen
- 2 liter water
Snijd de schoongemaakte groenten (behalve de ui) in stukken.
Steek de kruidnagels in de ui.
Smelt wat boter en voeg het vlees, kruiden en groenten toe, zonder knoflook.
Laat 10 minuten zachtjes koken.
Voeg de fijngehakte knoflook toe en laat nog 10 minuten koken.
Breng het water aan de kook en voeg dit toe aan de pan.
Laat alles minstens 5 uur trekken.
Ontvet de bouillon en zeef deze door een neteldoek.
Laat afkoelen.
Meng de eiwitten, gesneden groenten, kruiden en biefstuk tot een smeuïge massa voor het klaren.
Roer dit door de afgekoelde bouillon en laat onder af en toe roeren zachtjes aan de kook komen.
Laat nog een uur trekken en zeef opnieuw door de doek.
Serveertip:
Serveer de bouillon als voorgerecht of gebruik het als basis voor andere soepen of sauzen.
Wijnadvies:
Een lichte en frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij deze verfijnde bouillon.
Calories: 150kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 20g | Vet: 7g | Zout: 0.8g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / mes / Pagina 91