Italiaanse Gehaktballen

Italiaanse Gehaktballen

Deze Italiaanse gehaktballen met salami zijn perfect voor een stevige maaltijd, met een rijke smaak die je doet verlangen naar meer.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Varkensvlees
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 100 g salami in reepjes gesneden
  • 400 g gehakt
  • 1 klein ui gesnipperd
  • 2 eetlepels olijfolie
  • ½ theelepel zout
  • Peper naar smaak

Instructies

  • Meng de salami, zout, gesnipperde ui en peper door het gehakt en vorm hier 4 ballen van tussen je handen.
  • Verhit 2 eetlepels olijfolie in een braadpan en bak hierin de gehaktballen rondom goudbruin.
  • Leg een deksel op de pan en laat de gehaktballen nog ongeveer 15 minuten zachtjes bakken, af en toe keren.

Notities

Serveertip:
Serveer de gehaktballen met een frisse groene salade en wat geroosterde broodjes voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Deze Italiaanse gehaktballen met salami passen goed bij een stevige rode wijn zoals Chianti of Barbera.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 2g | Protein: 24g | Vet: 18g | Zout: 1g | Sugar: 1.2g

Antilliaanse Balchi di Karni (Gehaktballen van Rundvlees)

Antilliaanse Balchi di Karni (Gehaktballen van Rundvlees)

Smaakvolle Antilliaanse gehaktballen met een kruidenmengsel van nootmuskaat, komijn en Worcestershiresaus, gecombineerd met gebakken groenten – perfect voor een stevige maaltijd.
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees
Land van herkomst: Antillen, Caribean
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 6 stuks
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 250 g gemalen biefstuk of zeer fijn gehakt rundvlees
  • 250 g gehakt
  • 2 sneetjes oud brood geweekt in melk
  • ¼ theelepel nootmuskaat
  • ¼ theelepel komijnzaad
  • 1 ei losgeklopt
  • 1 theelepel Worcestershiresaus
  • Zout naar smaak
  • 4 eetlepels boter of margarine
  • 2 eetlepels olie
  • 1 ui gesnipperd
  • 1 tomaat in stukjes gesneden
  • 1 paprika in reepjes gesneden

Instructies

  • Meng het gemalen rundvlees, gehakt, geweekt brood, nootmuskaat, komijnzaad, losgeklopt ei, Worcestershiresaus en zout in een kom.
  • Vorm hieruit 6 gehaktballen.
  • Verhit de helft van de boter en olie in een pan en bak hierin de gehaktballen goudbruin.
  • Verhit de rest van de boter en olie in een andere pan en bak hierin de gesnipperde ui, tomaat en paprika.
  • Voeg de gebakken groenten toe aan de gehaktballen samen met de bakboter.

Notities

Serveertip:
Serveer de gehaktballen met rijst, salade of gebakken plantain voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Deze stevige Antilliaanse gehaktballen gaan goed samen met een fruitige rode wijn zoals een Cabernet Sauvignon of een Malbec.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 25g | Vet: 20g | Zout: 1.3g | Sugar: 5g

Verfrissende Rabarbertaart met Granny Smith Appels en Gember

Verfrissende Rabarbertaart met Granny Smith Appels en Gember

Een verfrissende rabarbertaart met een krokante bladerdeegkorst, heerlijk gevuld met rabarber, appels en een vleugje gember. Perfect voor de lente!
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Gebak, Groenten, Taart
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Lente, Zomer
Dieët: Vegetarisch
Servings: 6
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 650 g rabarber in duimlengte gesneden
  • 2 Granny Smith appels ontdaan van klokhuis en in schijfjes van een halve cm
  • 1,5 cm gember geschild en fijngehakt
  • 100 g lichtbruine basterdsuiker
  • ½ eetlepel roomboter
  • Merg van 1 vanillestokje
  • Rietsuiker om te bestrooien
  • 1 ei om te bestrijken

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C (boven-/onderwarmte) en haal het deeg 10 minuten voor gebruik uit de koelkast.
  • Vet een ovenschaal in en zet apart.
  • Doe de rabarber, appelschijfjes, gember, boter, suiker en het vanillemerg in een grote pan.
  • Laat het mengsel 10-15 minuten op laag vuur pruttelen totdat de rabarber zacht aanvoelt maar nog steeds zijn structuur behoudt.
  • Schep het rabarbermengsel in de ovenschaal.
  • Leg het bladerdeeg erbovenop, snijd eventueel te grote overlappende stukken af en gebruik deze voor de decoratie van de taart.
  • Bestrijk het deeg met het losgeklopte ei en bestrooi met rietsuiker.
  • Maak een paar inkepingen met een mes in het deeg om het vocht te laten ontsnappen.
  • Bak de taart gedurende 20-25 minuten goudbruin in de oven.

Notities

Serveertip:
Serveer de taart met een bolletje vanille-ijs of een beetje geklopte slagroom voor extra romigheid.
Wijnadvies:
Deze verfrissende rabarbertaart gaat goed samen met een lichtzoete witte wijn, zoals een Riesling uit Duitsland.
 
 

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 4g | Vet: 14g | Zout: 0.5g | Sugar: 18g

Kruidige Linzencurry met Aromatische Specerijen

Kruidige Linzencurry met Aromatische Specerijen

Een rijke en kruidige linzencurry, boordevol smaakvolle specerijen en een perfecte balans van warmte en diepte – ideaal voor een hartverwarmende maaltijd.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Curry's, Groenten
Land van herkomst: India
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 200 g rode linzen
  • 1 ui fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 1 stuk gember fijngehakt
  • 2 tomaten gehakt
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1 tl korianderpoeder
  • 1 tl garam masala
  • ½ tl chilipoeder optioneel
  • 400 ml kokosmelk
  • 500 ml groentebouillon
  • 2 eetlepels olijfolie
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak

Instructies

  • Verhit de olijfolie in een pan en bak de ui, knoflook en gember tot ze zacht zijn.
  • Voeg de tomaten toe en bak tot ze zacht zijn.
  • Voeg de kurkuma, komijnpoeder, korianderpoeder, garam masala en chilipoeder toe en bak de specerijen kort mee.
  • Doe de linzen erbij en roer goed door.
  • Voeg de groentebouillon en kokosmelk toe.
  • Breng aan de kook en laat het geheel 20-25 minuten zachtjes pruttelen totdat de linzen gaar zijn.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Serveer de linzencurry met rijst of naanbrood.

Notities

Serveertip:
Garneer met verse koriander en serveer met een frisse komkommer-yoghurtsaus voor extra frisheid.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals Sauvignon Blanc past goed bij de pittige en kruidige smaken van deze curry.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 15g | Vet: 18g | Zout: 1g | Sugar: 6g

Soft Shell Krab in Tempurabeslag met Wasabi Dip

Soft Shell Krab in Tempurabeslag met Wasabi Dip

Naar een recept van restaurant 't Zusje
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hapjes, Tapas, Vis, Voorgerechten
Land van herkomst: Japan, Nederland
Dieët: Lactosevrij
Servings: 4 personen
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Voor de krab:

  • 4 soft shell krabjes
  • 4 bananenbladeren
  • 4 schijfjes citroen

Voor het tempurabeslag:

  • 3 eieren
  • 165 gram bloem
  • 500 ml ijskoud water
  • Zout en peper naar smaak

Voor de wasabi dip:

  • 20 gram wasabipasta
  • 5 ml olijfolie
  • 100 gram mayonaise

Instructies

Voorbereiding tempurabeslag:

  • Meng in een kom de bloem met het ijskoude water tot een gladde massa.
  • Voeg de eieren toe en roer goed door tot het beslag glad is.
  • Breng op smaak met zout en peper.

Voorbereiding wasabi dip:

  • Meng in een andere kom de wasabipasta, olijfolie en mayonaise tot een gladde dip.

Bereiding van de krab:

  • Verhit de frituurpan of diepe koekenpan tot 180 graden Celsius.
  • Haal de soft shell krabjes door het tempurabeslag en laat het overtollige beslag uitlekken.
  • Frituur de krabjes in de hete olie tot ze krokant en goudbruin zijn, ongeveer 3-4 minuten.
  • Laat ze uitlekken op keukenpapier.

Opmaak van het bord:

  • Vouw het bananenblad dubbel (niet plat drukken) en leg het op een bord.
  • Plaats de gefrituurde soft shell krab tegen het bananenblad.
  • Serveer met een schijfje citroen op de krab en een schepje wasabi dip ernaast.

Notities

Wijnadvies:

Een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Riesling past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 15g | Vet: 20g | Zout: 2g | Sugar: 2g

Pitabroodje Gyros met Huisgemaakte Tzatziki ala ’t Zusje

Pitabroodje Gyros met Huisgemaakte Tzatziki ala 't Zusje

Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Broodjes, Hapjes, Hoofdgerechten, Tapas, Vlees
Land van herkomst: Griekenland
Servings: 4 personen
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Voor het pitabroodje gyros:

  • 4 mini pitabroodjes
  • 200 gram gyrosvlees
  • Witte kool fijngesneden

Voor de tzatziki:

  • 150 gram Griekse yoghurt
  • 100 gram komkommer
  • 2 teentjes knoflook uitgeperst
  • 20 ml citroensap
  • Olijfolie
  • Peper en zout naar smaak

Optioneel:

  • verse dille fijngehakt

Instructies

  • Rasp de komkommer en laat deze goed uitlekken in een schone theedoek of kaasdoek.
  • Druk het overtollige vocht eruit.
  • Meng in een kom de Griekse yoghurt, komkommerrasp, citroensap en uitgeperste knoflook.
  • Voeg een scheutje olijfolie toe en breng op smaak met peper, zout en eventueel een beetje dille.
  • Verwarm de pitabroodjes volgens de instructies op de verpakking.
  • Leg een beetje witte koolsalade op een tapasschaaltje en leg hier een opengesneden pitabroodje tegenaan.
  • Zet er een tipje tzatziki bij.
  • Bak de gyrosreepjes in een koekenpan totdat ze lekker krokant zijn.
  • Schep de gebakken gyrosreepjes in de pitabroodjes en serveer met de witte koolsalade en tzatziki.

Notities

Wijnadvies:

Een frisse witte wijn zoals een Assyrtiko of een Sauvignon Blanc past uitstekend bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 20g | Vet: 20g | Zout: 2g | Sugar: 6g

Javaanse Saté met Satésaus van ’t Zusje

Javaanse Saté met Satésaus van 't Zusje

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hapjes, Hoofdgerechten, Tapas, Vlees
Land van herkomst: Indonesië
Servings: 4 personen
Calories: 500kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

Voor de saté:

  • 4 stokjes varkenssaté gemarineerd
  • 1 zakje cassavechips
  • 20 gram gebakken uitjes

Voor de Javaanse satésaus:

  • 20 gram knoflook geperst
  • 30 gram basterdsuiker
  • 45 gram limoensap
  • 15 gram gembersiroop
  • 190 gram ketjap manis
  • 10 gram komijnzaad
  • 15 gram paprikapoeder
  • 30 gram espresso
  • 200 gram kokosmelk
  • Zonnebloemolie

Instructies

  • Pers de knoflook uit en fruit deze in een beetje zonnebloemolie in een koekenpan.
  • Voeg de basterdsuiker, limoensap, gembersiroop, ketjap manis, komijnzaad, paprikapoeder en espresso toe.
  • Breng het geheel aan de kook en laat het 10 minuten op laag vuur trekken.
  • Voeg de kokosmelk toe en breng het geheel nogmaals aan de kook.
  • Laat de saus indikken tot de gewenste consistentie.
  • Verhit een andere koekenpan met een beetje zonnebloemolie en bak de saté om en om bruin totdat deze gaar is.
  • Leg de saté op een bordje en giet de Javaanse satésaus eroverheen.
  • Strooi de gebakken uitjes over de saté en leg de cassavechips ernaast op het bordje.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte, fruitige rode wijn zoals een Beaujolais of een Rosé past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 500kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 25g | Vet: 25g | Zout: 2.5g | Sugar: 20g

Bieslook Blini’s met Zalm en Mierikswortelcrème

Bieslook Blini's met Zalm en Mierikswortelcrème

Luchtige blini's met een frisse mierikswortelcrème, gerookte zalm en een vleugje bieslook – een elegant hapje voor elke gelegenheid.
Bereidingstijd25 minuten
Land van herkomst: Rusland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 ei
  • 1 tl bakpoeder
  • 2 tl fijngeraspte mierikswortel
  • 25 g bieslook fijngehakt
  • 30 g boter
  • 100 g zalm
  • 125 g crème fraîche
  • 150 g poffertjesmix
  • 300 ml melk
  • Schil van 1 schoongeboende citroen geraspt
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Voeg al roerend met een garde eerst de melk en vervolgens het ei toe.
  • Rasp de gele schil van de citroen boven het beslag en roer dit erdoor.
  • Snijd de bieslook fijn en roer 2/3 ervan door het beslag.
  • Verhit 10 g boter in een koekenpan.
  • Bak per keer 4 kleine pannenkoekjes (blini’s) in 3 minuten goudbruin en gaar.
  • Draai ze na 2 minuten om.
  • Herhaal dit met de rest van de boter tot je 12 blini's hebt.
  • Meng de mierikswortel met de crème fraîche, peper en eventueel zout.
  • Bestrijk elke blini met een laagje mierikswortelcrème.
  • Verdeel de zalm in 12 stukjes en leg op elke blini een stukje zalm.
  • Bestrooi met de overgebleven bieslook en eventueel extra peper.
  • Serveer direct.

Notities

Serveertip:
Garneer met een schijfje citroen voor een extra frisse toets.
Wijnadvies:
Een frisse mousserende wijn zoals een Prosecco of een droge Cava past perfect bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 22g | Protein: 12g | Vet: 16g | Zout: 1.2g | Sugar: 3g

Italiaanse Crostini met Tomaat, Garnalen en Basilicum

Italiaanse Crostini met Tomaat, Garnalen en Basilicum

Knapperige crostini belegd met sappige tomaten, garnalen en verse basilicum, perfect als voorgerecht of lichte snack op een zomerse dag.
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Brood, Hapjes, Vis, Voorgerechten, Zeevruchten
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Lente, Zomer
Servings: 4
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 voorgebakken stokbrood
  • 1 teen knoflook
  • 2 tomaten
  • 3-4 eetlepels extra vierge olijfolie
  • 1 eetlepel fijngehakte basilicum
  • 150 g garnalen
  • Hot peppersauce naar smaak
  • Versgemalen peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Ontvel de tomaten, verwijder de pitjes en snijd het vruchtvlees in blokjes.
  • Meng de tomatenblokjes in een kom met de garnalen en fijngehakte basilicum.
  • Voeg naar smaak zout en enkele druppels hot peppersauce toe.
  • Laat het mengsel minstens 15 minuten intrekken.
  • Snijd het stokbrood in dunne plakjes.
  • Rooster de plakjes stokbrood op een voorverwarmde grillplaat of bakplaat tot ze goudbruin zijn.
  • Wrijf de geroosterde sneetjes brood direct in met een doorgesneden teen knoflook.
  • Besprenkel de crostini met extra vierge olijfolie.
  • Verdeel het tomaten-garnalenmengsel over de crostini.
  • Maal er royaal versgemalen peper over.
  • Serveer de crostini op een schaal.

Notities

Serveertip:
Serveer met extra verse basilicumblaadjes en een schijfje citroen voor een frisse toets.
Wijnadvies:
Een lichte Italiaanse witte wijn zoals Pinot Grigio past perfect bij dit gerecht, dankzij zijn frisse en fruitige smaken.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 22g | Protein: 18g | Vet: 12g | Zout: 1.4g | Sugar: 3g

Volkoren Bruschette met Rauwe Ham, Meloen en Basilicum

Volkoren Bruschette met Rauwe Ham, Meloen en Basilicum

Een zomerse bruschetta met knapperig volkorenbrood, zoete meloen, zoute rauwe ham en verse basilicum. Perfect voor een lichte lunch of voorgerecht!
Voorbereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Brood, Broodjes, Hapjes, Voorgerechten
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Zomer
Servings: 2
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • ¼ meloen in 8 dunne plakken gesneden
  • 2-3 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels basilicum in reepjes gesneden
  • 4 dikke sneden donker vloer volkorenbrood
  • 4 eetlepels honing
  • 8 plakjes rauwe ham
  • Peper naar smaak

Instructies

  • Rooster de sneden volkorenbrood in een grillpan of broodrooster goudbruin.
  • Schil de meloen, verwijder de pitjes en snijd het stuk in 8 dunne plakken.
  • Leg de geroosterde sneden brood op twee borden en besprenkel ze met olijfolie.
  • Strijk over elk sneetje brood een eetlepel honing uit.
  • Vouw de plakjes rauwe ham losjes op en leg ze samen met de plakken meloen op het brood.
  • Maal er eventueel wat zwarte peper over.
  • Strooi de basilicumreepjes over de sneetjes.
  • Serveer direct.

Notities

Serveertip:
Serveer met een extra scheutje olijfolie en een partje citroen voor een frisse toets.
Wijnadvies:
Een frisse Italiaanse witte wijn zoals Pinot Grigio of Prosecco past uitstekend bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 14g | Vet: 14g | Zout: 1.6g | Sugar: 14g