Speculaas Muffins
Heerlijke speculaas muffins, perfect voor een gezellig Sinterklaas ontbijt of tussendoortje.
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 200kcal
Author: Cor Klaar
Muffinplaat (ingevet)
rooster
- 1 ei
- 1 eetlepel speculaaskruiden
- 1 theelepel bakpoeder
- 200 ml melk
- 225 gram cakemeel pak
- 60 gram basterdsuiker
- 75 gram boter gesmolten
Verwarm de oven voor op 200°C.
Zeef cakemeel, bakpoeder, suiker, zout en kruiden boven een kom.
Maak een kuiltje in het midden.
Roer in een andere kom ei, melk en gesmolten boter los.
Schenk het eimengsel in het kuiltje.
Roer alles tot een licht klonterig beslag.
Schep het beslag in de muffinvormpjes.
Bak de muffins in het midden van de oven in ca.
20 minuten gaar en goudbruin.
Controleer met een satéprikker of de muffins gaar zijn.
Haal de muffins uit de vorm en laat afkoelen op een rooster.
Serveertip:
Serveer de speculaas muffins warm of koud, eventueel met een beetje boter of roomboter.
Calories: 200kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 4g | Vet: 9g | Zout: 0.5g | Sugar: 10g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 113
Katenspek Soepstengels
Krokante soepstengels met katenspek, heerlijk bij de soep of als borrelhapje.
Bereidingstijd50 minuten min
Land van herkomst: Nederland Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 8 personen
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar
huishoudfolie
Trommel (afgesloten)
- 150 ml water
- 200 gram katenspek in plakjes
- 250 gram mix voor witbrood
- 4 eetlepels knoflookolie
Meng de broodmix met het lauwwarme water en 2 eetlepels knoflookolie in een kom.
Kneed de ingrediënten volgens de verpakking tot een soepel deeg.
Dek de kom af met huishoudfolie en laat het deeg 10 minuten rijzen.
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Verdeel het deeg in 24 stukjes.
Rol de stukjes deeg tussen de handen tot worstjes en rol verder uit tot dunne 'potloden' van 20 cm.
Leg de soepstengels op de bakplaat en bestrijk met de rest van de knoflookolie.
Bak de soepstengels in het midden van de oven in 10 minuten lichtbruin en gaar.
Zet de oven uit, zet de ovendeur op een kier en laat de soepstengels nog 10 minuten krokant worden.
Laat afkoelen en bewaar in een afgesloten trommel.
Wikkel aan de bovenkant van elke soepstengel een plakje katenspek.
Leg de soepstengels op een schaal.
Serveertip:
Serveer de soepstengels bij erwtensoep of als borrelhapje.
Wijnadvies:
Niet van toepassing.
Calories: 180kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 8g | Vet: 8g | Zout: 1g | Sugar: 1g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 113
Roomkaasletters met Crostini
Romige roomkaasletters met knapperige crostini, een elegant en smaakvol hapje voor elke gelegenheid.
Bereidingstijd15 minuten min
Totale tijd15 minuten min
Land van herkomst: Mediterraan Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 8 personen
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar
- 1 stokbrood
- 2 eetlepels olijfolie
- 4 eetlepels honing-mosterddressing
- 75 gram rucola slamelange
- 735 gram roomkaas
- Peper
- Zout
Verwarm de oven voor op 200°C.
Snijd het stokbrood schuin in dunne plakken.
Leg de plakken brood op een bakplaat en bestrijk ze met olijfolie.
Bak de crostini's 10-12 minuten goudgeel en knapperig.
Roer de roomkaas los in een kom en voeg peper toe.
Schep de roomkaas in een spuitzak.
Spuit de eerste letter van de namen van de tafelgenoten op kleine borden.
Meng de rucola met de honing-mosterddressing in een kom.
Voeg zout en peper toe.
Leg een toef sla bovenop de kaasletters en leg de crostini's ernaast.
Serveertip:
Serveer de roomkaasletters direct.
Wijnadvies:
- Sauvignon Blanc: Een frisse witte wijn met citrus tonen die goed past bij de roomkaas en mosterd.
- Pinot Grigio: Een lichte, droge witte wijn die de romige textuur van de roomkaas complementeert.
Calories: 250kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 8g | Vet: 18g | Zout: 0.5g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 113
Zachte Melkbroodjes voor Ontbijt
Heerlijk zachte melkbroodjes, perfect voor een ontspannen ontbijt. Makkelijk te maken en het lekkerst als ze nog warm zijn.
Bereidingstijd1 uur uur 30 minuten min
rijstijd20 minuten min
Servings: 12
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar
- 1-2 eetlepels room
- 10 gram zout
- 15 gram gist vers of 1 zakje gedroogde gist
- 2,8 dl melk
- 450 gram bloem voor witbrood
Los de gist op in 2 eetlepels lauwwarm water.
Verwarm de melk tot 37-38°C.
Verwarm de bloem in een kom in de oven (50°C).
Meng zout, gistoplossing en warme melk door de bloem.
Kneed tot een soepel deeg, vorm een bal en leg in de kom.
Bedek de kom en laat het deeg 1 uur rijzen.
Bestuif een bakplaat met bloem.
Sla het deeg terug, kneed kort en vorm een rol.
Verdeel de rol in 12 gelijke delen en vorm bolletjes.
Bedek de bolletjes en laat ze 15-20 minuten rijzen.
Verwarm de oven voor op 220°C.
Leg de bolletjes ondersteboven op de bakplaat.
Maak een snee in de bolletjes en laat ze kort rijzen.
Bak de broodjes 15 minuten op 220°C.
Temper de oven tot 190°C en bak nog 5-10 minuten.
Bestrijk de broodjes met room voor glans.
Laat de broodjes afkoelen op een rooster.
In dit recept wordt melk gebruikt in plaats van water, omdat dit de korst zachter maakt.
Serveertip:
Serveer de broodjes warm met roomboter of jam.
Wijnadvies:
Een glas melk of een kopje thee past perfect bij deze zachte broodjes.
Calories: 180kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 6g | Vet: 4g | Zout: 0.5g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 113
Poolse Noten Nieuwjaarskoek
Een rijk gevulde Poolse koek met noten en rozijnen, perfect voor Nieuwjaar. Het lekkerst als hij enkele weken van tevoren wordt gebakken.
Servings: 10
Calories: 300kcal
Author: Cor Klaar
eierscheider
Koekblik
Vlaaivorm (28 cm)
- 150 gram bloem
- 1 eetlepel kaneel
- 1 eetlepel kruidnagel
- 250 gram amandelen of gemengde noten, geen hazelnoten
- 250 gram fijne suiker
- 250 gram rozijnen
- 5 eieren
- Zout
Vet een vlaaivorm in en bestuif met bloem.
Scheid de eieren.
Klop de eiwitten stijf met een snufje zout.
Klop de dooiers met de suiker tot een lichtgeel lint.
Schep de kruiden, noten, rozijnen en bloem door het dooiermengsel.
Spatel de eiwitten er luchtig doorheen.
Bak de koek 50 minuten op 150°C.
Snijd de koek in repen en laat afkoelen.
Bewaar de koek in een afgesloten koekblik.
Serveertip:
Serveer de koek als onderdeel van een Nieuwjaarsbrunch of als zoete traktatie bij de koffie.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn, zoals een Tokaji, past goed bij de rijke smaken van de koek.
Calories: 300kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 8g | Vet: 15g | Zout: 0.2g | Sugar: 20g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 113
Zoete Duivekater Broden
Traditionele zoete duivekater broden, perfect voor een feestelijk ontbijt. Lekker met roomboter.
Servings: 8
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar
- 1 ei bestrijken
- 1 ei deeg
- 100 gram suiker
- 1 theelepel kaneel
- 2 dl melk lauw
- 30 gram gist
- 50 gram boter
- 500 gram bloem
- Zout
Zeef de bloem in een kom en roer er zout door.
Los de gist op in de lauwe melk.
Smelt de boter en laat afkoelen.
Maak een kuiltje in de bloem en giet het gistmengsel en de melk erin.
Schep de helft van de bloem over het kuiltje.
Voeg suiker, kaneel en eidooier toe.
Giet de afgekoelde boter erbij.
Kneed tot een soepel deeg (15 minuten).
Sla het deeg op het aanrecht om het luchtiger te maken.
Verdeel het deeg in twee porties en laat 45 minuten rijzen.
Vorm puntbroden en laat 15 minuten rijzen.
Knip de broden in en krul de punten om.
Maak inkepingen aan de zijkant.
Bestrijk met losgeklopt ei.
Bak de broden 40 minuten op 200°C.
Serveertip:
Serveer de duivekater warm met roomboter.
Wijnadvies:
Een glas melk of een kopje thee past goed bij deze zoete broden.
Calories: 280kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 8g | Vet: 8g | Zout: 0.5g | Sugar: 15g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 113
Traditionele Duivekater Brood
Een traditioneel zoet Nieuwjaarsbrood, de Duivekater. Heerlijk met roomboter.
Servings: 1 brood
Calories: 300kcal
Author: Cor Klaar
- 1 citroen geraspte schil
- 1 ei losgeklopt
- 100 gram suiker
- 2 dl water warm
- 2 theelepels zout
- 40 gram gist vers of 20 gram gedroogde gist
- 500 gram bloem
- 75 gram roomboter zacht
Doe de bloem in een kom, maak een kuil en brokkel de gist erin.
Strooi 2 theelepels suiker over de gist en giet er warm water op.
Klop tot een glad papje en voeg de rest van het water toe.
Klop 1/4 van de bloem erdoor en besla het mengsel 1 minuut.
Dek het beslag af met bloem en laat 20 minuten rijzen.
Voeg de rest van de suiker, citroenschil, boter en zout toe.
Kneed, rek, vouw en sla het deeg 8-10 minuten tot het loslaat.
Vorm een bol, bedek met plastic en laat 60 minuten rijzen.
Vet een bakplaat in.
Rol het deeg uit tot een ovaal van 40-50 cm met puntige uiteinden.
Leg het deeg op de bakplaat en laat 15 minuten rijzen.
Knip de uiteinden in en krul de repen om.
Kerf figuurtjes in het deeg.
Bestrijk met ei en laat 15 minuten rijzen.
Verwarm de oven voor op 200-225°C.
Bestrijk nogmaals met ei en bak de Duivekater 25-30 minuten goudbruin.
Laat afkoelen op een rooster.
Serveertip:
Serveer de Duivekater met roomboter of jam.
Wijnadvies:
Een glas melk of een kopje thee past goed bij dit zoete brood.
Calories: 300kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 8g | Vet: 10g | Zout: 0.5g | Sugar: 18g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 113
Appelbollen in Bladerdeegnet
Heerlijke appelbollen met amandelspijs in een krokant bladerdeegnet, een feestelijk dessert voor elke gelegenheid.
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 8 appelbollen
Calories: 300kcal
Author: Cor Klaar
Verwarm de oven voor op 200°C.
Snijd uit 8 plakjes bladerdeeg een appelvorm met een blaadje.
Vul de holte van de halve appels met amandelspijs.
Leg de appels met de holte naar beneden op de deegvormen.
Bestrooi de appels met suiker.
Snijd de 4 overgebleven plakjes deeg in reepjes.
Leg de reepjes diagonaal over de appels als een netje.
Plak de randen vast met water.
Klop het ei los met 1 eetlepel water.
Bestrijk het deeg met het eimengsel.
Bak de appelbollen in het midden van de oven in 25-30 minuten bruin en gaar.
Serveertip:
Serveer de appelbollen warm met een bolletje vanille-ijs of slagroom.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn, zoals een Moscato d'Asti.
Calories: 300kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 5g | Vet: 18g | Zout: 0.5g | Sugar: 20g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 113
Hartige Banketletter met Worst, Appel en Tijm
Een hartige variant op de traditionele banketletter, gevuld met worst, appel en tijm. Perfect voor Sinterklaasavond.
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 8 personen
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar
- 1 appel geschild en geraspt
- 1 ei losgeklopt
- 1 theelepel gedroogde tijm
- 600 gram Catalaanse worstjes
- 8 pakjes bladerdeeg diepvries
- Bloem
Verwarm de oven voor op 200°C.
Laat de bladerdeegplakjes ontdooien.
Snijd het vel van de worstjes open en druk het vlees in een kom.
Meng de geraspte appel en tijm door het worstvlees.
Vorm van het worstmengsel een rol die iets korter is dan de bladerdeegplakjes.
Rol de bladerdeegplakjes uit op een met bloem bestoven werkvlak.
Leg de worstrol op het deeg.
Vouw het deeg over de worstrol en druk de randen goed dicht.
Vorm een letter van de deegrol.
Leg de banketletter op een met bakpapier beklede bakplaat.
Bestrijk de banketletter met het losgeklopte ei.
Bak de banketletter in het midden van de oven in 25-30 minuten goudbruin en gaar.
Laat de banketletter iets afkoelen voordat je hem aansnijdt.
Serveertip:
Serveer de banketletter warm of koud.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn, zoals een Pinot Grigio.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 15g | Vet: 25g | Zout: 1.5g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 113
Gevuld Speculaashart met Amandelspijs
Een heerlijk gevuld speculaashart met amandelspijs, perfect voor Sinterklaasavond.
Voorbereidingstijd2 uur uur
rusten1 uur uur
Servings: 20 personen
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar
- 50 gram amandelen
- 500 gram bloem
- 250 gram basterdsuiker
- 2 theelepels bakpoeder
- 2 eieren
- 2 eetlepels melk
- 250 gram roomboter in blokjes
- 2 eetlepels speculaaskruiden
- 1 theelepel citroenrasp
- 450 gram amandelspijs
Zeef de bloem, bakpoeder, basterdsuiker, speculaaskruiden en een snufje zout in een kom.
Maak een kuiltje in het midden en voeg de melk en citroenrasp toe.
Voeg de boter toe en wrijf met koele handen tot kruimels.
Kneed snel tot een samenhangend deeg.
Dek af en laat minimaal 1 uur rusten in de koelkast.
Kneed de amandelspijs, citroenrasp en de helft van het ei tot een stevige pasta.
Voeg eventueel wat water toe (niet te veel).
Teken en knip een kartonnen hart van 30x20 cm.
Verwarm de oven voor op 180°C.
Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Verdeel het deeg in tweeën en rol beide delen uit tot 3 mm dik.
Rol de amandelspijs uit tot dezelfde dikte.
Snijd met het kartonnen hart twee deeg-harten en een amandelspijs-hart uit.
Leg een deeg-hart op de bakplaat, dan het amandelspijs-hart en dek af met het andere deeg-hart.
Pak het hart in met aluminiumfolie, laat de bovenkant vrij.
Bestrijk met de rest van het ei en versier met amandelen.
Bak in het midden van de oven in 45 minuten gaar.
Laat 10 minuten afkoelen en verwijder de folie.
Laat verder afkoelen.
Serveertip:
Serveer met een kopje koffie of thee.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn, zoals een Pedro Ximénez.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 8g | Vet: 18g | Zout: 0.3g | Sugar: 20g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 113