Neiman Marcus Chocoladekoekjes
Deze heerlijke, beroemde chocoladekoekjes van Neiman Marcus zijn knapperig van buiten en zacht van binnen. Perfect bij een kop koffie of thee!
Voorbereidingstijd15 minuten min
Bereidingstijd10 minuten min
Servings: 24
Calories: 110kcal
Author: Cor Klaar
- 115 g boter
- 200 g bloem
- 200 g lichtbruine basterdsuiker
- 225 g pure chocoladedruppels
- 1 ei
- 1½ tl instantkoffiepoeder
- 2 tl vanille-essence
- ½ tl bakpoeder
- ½ tl zuiveringszout
- ¼ tl zout
Verwarm de oven voor op 190°C.
Klop de boter met de suiker romig.
Voeg het ei en de vanille toe en klop goed door.
Zeef de bloem, bakpoeder, zuiveringszout, zout en koffiepoeder.
Roer de droge ingrediënten door het botermengsel.
Schep de chocoladedruppels erdoor.
Rol balletjes van het deeg en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.
Laat 5 cm ruimte tussen de balletjes.
Druk de deegballetjes iets platter met de vingertoppen.
Bak de koekjes 8-10 minuten.
Laat ze 5 minuten afkoelen voordat je ze uit de oven haalt.
Bewaar de koekjes in een goed afgesloten trommel voor 4-5 dagen.
Varianten:
Knapperige Neiman Marcus Koekjes: Voeg 50 g fijngehakte harde toffereep toe aan het basisdeeg.
Neiman Marcus Vruchtenkoekjes: Laat de koffie weg en voeg 75 g gedroogde bosbessen en 75 g gedroogde cranberry's toe.
Neiman Marcus Ultrachocoladekoekjes: Vervang het instantkoffiepoeder door cacao en voeg 75 g pure en 75 g witte chocoladedruppels toe.
Serveertip:
Serveer deze koekjes met een glas koude melk of een kop warme koffie.
Wijnadvies:
Lekker met een dessertwijn zoals een zoete Muscat.
Calories: 110kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 1.5g | Vet: 5g | Zout: 0.1g | Sugar: 10g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 4
Havermoutkoekjes met Witte Chocolade en Abrikozen
Heerlijke havermoutkoekjes met witte chocolade en abrikozen. Perfect voor een zoete traktatie!
Voorbereidingstijd1 uur uur
Bereidingstijd14 minuten min
Recept categorieën: Koek, Noten Land van herkomst: Nederland Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 48
Calories:
Author: Cor Klaar
- 110 g bruine suiker
- 135 g tarwebloem
- 1 theelepel bakpoeder
- 1 theelepel kaneelpoeder
- 1 theelepel zout
- 1 theelepel vanille-extract
- 2 grote eieren
- 210 g gedroogde abrikozen fijngehakt
- 240 g witte chocolade in stukjes
- 35 g griessuiker
- 225 g ongezouten boter op kamertemperatuur
- 100 g havermout
Verwarm de oven voor op 180°C.
Meng de tarwebloem met de havermout, het bakpoeder en kaneelpoeder in een kom.
Klop de boter en de suiker met een mixer tot een licht en luchtige room.
Verlaag de snelheid van de mixer en voeg zout, vanillesuiker en eieren toe.
Klop alles goed onder elkaar gedurende ongeveer 1 minuut.
Voeg het bloemmengsel geleidelijk aan de room toe.
Roer de stukjes witte chocolade en gedroogde abrikozen erdoor.
Dek het deeg af en laat 1 uur afkoelen in de koelkast.
Schep hoopjes van 1 eetlepel koekjesdeeg op een beboterde bakplaat, op een afstand van 5 cm van elkaar.
Bak de koekjes 11 tot 14 minuten totdat ze goudbruin zijn aan de randen, maar nog steeds zacht in het midden.
Laat de koekjes 2 minuten afkoelen op de bakplaat en daarna verder afkoelen op een taartrooster.
Serveertip:
Serveer de koekjes als heerlijke traktatie bij de koffie of thee. Ook lekker als snack voor onderweg!
Wijnadvies:
Een frisse, lichte witte wijn past goed bij deze zoete koekjes, bijvoorbeeld een Moscato.
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 4
Knapperige Gemberkruimelkoekjes
Deze gemberkruimelkoekjes zijn heerlijk knapperig van buiten en zacht van binnen, met een kruimelige topping voor extra smaak.
Voorbereidingstijd15 minuten min
Bereidingstijd12 minuten min
Recept categorieën: Koek, Noten Land van herkomst: Nederland Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 18
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar
- 1 ei
- ¼ theelepel gemalen piment
- ¼ theelepel kaneel
- 2 eetlepels fijngehakte gekristalliseerde gember
- 2 eetlepels rietsuikermelasse of keukenstroop
- 3 eetlepels havervlokken
- 40 gram boter voor kruimellaag
- 50 gram boter gesmolten
- 100 gram donkerbruine basterdsuiker
- 150 gram bloem
- 2 eetlepels bloem voor kruimellaag
- 2 theelepels gemberpoeder
- 3 eetlepels lichtbruine basterdsuiker voor kruimellaag
- 5 eetlepels bloem voor kruimellaag
- 1 theelepel zuiveringszout
Verwarm de oven voor op 175ºC (gasstand 2-3).
Meng in een grote kom de gesmolten boter met melasse of stroop, suiker en het ei.
Zeef de bloem, gemberpoeder, kaneel, piment en zuiveringszout in een aparte kom en voeg dit mengsel toe aan het botermengsel.
Voeg de fijngehakte gekristalliseerde gember toe en roer goed door.
Meng de ingrediënten voor de kruimellaag in een andere kom.
Vorm balletjes van 1½ eetlepel deeg en leg deze op een bakplaat met bakpapier, met ongeveer 5 cm tussenruimte.
Druk de balletjes plat tot rondjes van 3 cm doorsnee.
Zet 1 tot 2 theelepels van het kruimelmengsel bovenop elk koekje.
Zet de koekjes een uur in de koelkast voordat je ze bakt.
Bak de koekjes 10-12 minuten, totdat ze opzwellen en stevig zijn.
Laat de koekjes op een rooster afkoelen.
Bewaar de koekjes in een goed afgesloten trommel voor 3-4 dagen.
Serveertip:
Deze koekjes zijn perfect voor een gezellige middagthee of als tussendoortje bij een feest.
Wijnadvies:
Serveer met een lichte, frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc voor de perfecte smaakcombinatie.
Calories: 150kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 2g | Vet: 8g | Zout: 0.1g | Sugar: 12g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 4
Dubbele Boterkoekjes met Vulling
Maak verrukkelijke dubbele boterkoekjes met een romige vulling. Lekker met frambozenjam, roomkaas en een vleugje vanille.
Voorbereidingstijd30 minuten min
Bereidingstijd15 minuten min
Recept categorieën: Koek, Noten Land van herkomst: Nederland Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Calories:
Author: Cor Klaar
- 300 gram boter
- 150 gram zeer fijne kristalsuiker
- 1 ei
- 1½ theelepel vanille-essence
- 3 eetlepels verse roomkaas
- 4 eetlepels frambozenjam
- 75 gram poedersuiker gezeefd
- 300 gram bloem
- mespunt zout
Klop de boter op 25 gram na met de suiker en vanille tot een romige, maar niet luchtige massa.
Klop het ei erdoor.
Voeg zout en bloem toe en meng alles tot een glad deeg.
Vorm er een platte, ronde bal van en leg hem verpakt in plasticfolie 30 minuten in de koelkast.
Verwarm de oven voor tot 175ºC/gasstand 2-3.
Rol het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een 3 mm dikke lap en steek er 35 rondjes van 5 cm doorsnee uit.
Leg ze met steeds 2½ cm tussenruimte op een bakplaat met een antiaanbaklaag.
Bak de 12 tot 15 minuten.
Laat ze op een rooster afkoelen.
Klop de overgebleven boter met de poedersuiker tot een bleke, romige massa.
Roer de verse roomkaas erdoor.
Besmeer de helft van de koekjes met jam en de andere helft met het roomkaasmengsel.
Druk er steeds twee tegen elkaar en bestuif ze met poedersuiker.
Bewaar ze maximaal 7 dagen in een goed gesloten trommel.
Serveertip:
Voor variaties, probeer de sinaasappelversie met een beetje geraspte sinaasappelschil of de variant met ahornsiroop en pecannoten voor een extra smaakdimensie.
Wijnadvies:
Serveer met een lichte, frisse dessertwijn zoals een Moscato d'Asti.
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 4
Speculaas Amandel Koekjes
Ontdek het recept voor de heerlijke Deldense moppen: amandel-speculaas koekjes met een heerlijk kruidige smaak, perfect voor elke gelegenheid!
Voorbereidingstijd1 uur uur
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 30
Calories: 120kcal
Author: Cor Klaar
Beboterde bakplaat
Rolmaat
rooster
Weegschaal
- 1 gram anijszaad
- 1 gram kardemom
- 1 gram koriander
- 1 gram nootmuskaat
- 2 theelepels speculaaskruiden
- 20 gram kaneel
- 5 gram kruidnagel
- 5 gram foelie
- 200 gram bloem gezift
- ¼ theelepel amandel extract
- ¼ theelepel natriumbicarbonaat
- 60 gram lichtbruine basterdsuiker
- 65 gram griessuiker
- 65 gram amandelschilfers of fijngestampte amandelen zonder vlies
- 150 gram boter
- 200 gram amandelschilfers voor bovenop de koekjes
- ¼ theelepel zout
Verwarm de oven voor op 160 graden.
Meng de bloem met het zout, de kruiden en het natriumbicarbonaat.
Voeg 45 gram van de amandelschilfers toe als je ze door het deeg wilt mengen.
Klop de boter romig en voeg de suiker en het amandel extract toe.
Klop tot een glad beslag.
Roer het bloemmengsel door het botermengsel en rol het deeg op tot een rol van ongeveer 4 cm diameter.
Laat het koekjesdeeg minimaal 1 uur in de koelkast afkoelen.
Snijd het deeg in schijfjes van 1/2 cm dikte.
Leg de schijfjes op een beboterde en bebloemde bakplaat met ongeveer 2 cm ruimte tussen de koekjes en bestrooi met de rest van de amandelschilfers.
Bak de koekjes 20 minuten tot ze goudbruin zijn (zorg ervoor dat de randen niet verbranden).
Laat de koekjes afkoelen op een rooster.
Serveertip:
Serveer de koekjes bij een kop thee of als zoete traktatie bij een feestelijke gelegenheid.
Wijnadvies:
Een lichtzoete dessertwijn, zoals een Muscat, past perfect bij de kruidige smaak van deze koekjes.
Calories: 120kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 2g | Vet: 6g | Zout: 0.02g | Sugar: 8g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 4
Chocoladekoekjes met Walnoten
Heerlijke chocoladekoekjes met een rijke smaak van pure chocolade en een crunch van walnoten, ideaal voor elke gelegenheid!
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd10 minuten min
Servings: 20
Calories: 210kcal
Author: Cor Klaar
- 200 g basterdsuiker
- 225 g bruine suiker
- 2 eieren
- 2 tl vanille-extract
- 375 g bloem
- 1 tl baksoda
- 2 tl heet water
- ½ tl zout
- 350 g pure chocolade grof gehakt
- 125 g fijngehakte walnoten
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius (Gasoven stand 4).
Meng de basterdsuiker, bruine suiker en boter tot een gladde massa.
Klop de eieren er een voor een doorheen.
Roer het vanille-extract erdoor.
Los het baksoda op in het hete water en voeg dit samen met het zout aan het beslag toe.
Roer de bloem, chocolade stukjes en walnoten door het mengsel.
Schep met een lepel bergjes deeg op een bakplaat (hoeft niet ingevet te worden).
Bak de koekjes in ongeveer 10 minuten of totdat de buitenkant mooi bruin is.
Serveertip:
Serveer de koekjes met een glas melk of als een lekker tussendoortje bij de koffie.
Wijnadvies:
Een lichte, zoete witte wijn zoals een Moscato past goed bij de rijke smaak van de chocoladekoekjes.
Calories: 210kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 2g | Vet: 10g | Zout: 0.3g | Sugar: 20g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 4
Amandelbiscotti
Heerlijk knapperige amandelbiscotti, perfect bij de koffie of als zoete traktatie. Probeer ook de varianten met citroen & pistache, chocolade & rozijnen of vijgen & venkel.
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd1 uur uur 10 minuten min
Land van herkomst: Italië Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 42
Calories: 75kcal
Author: Cor Klaar
- 100 g hele blanke amandelen
- ¼ tl zout
- 2 tl vanille-essence
- 200 g zeer fijne kristalsuiker
- 300 g bloem
- 3 eieren
- 1 tl bakpoeder
Verwarm de oven voor op 150°C (gasstand 1-2).
Vet twee bakplaten in en bestuif ze met bloem.
Meng de bloem, suiker, bakpoeder en zout in een grote kom.
Klop de eieren en de vanille-essence door elkaar.
Roer het eimengsel door de droge ingrediënten.
Kneed de amandelen door het deeg; het moet wat kleverig zijn.
Verdeel het deeg in twee porties.
Vorm van elk deel een platte rol van 25 cm lang en 5 cm breed.
Bak de rollen 35-40 minuten tot ze lichtgeel zijn.
Haal ze uit de oven en snijd direct in plakjes van 1 cm dik.
Leg de plakjes terug op de bakplaat.
Bak ze 10-15 minuten.
Keer de koekjes om en bak nogmaals 10-15 minuten tot ze goudbruin zijn.
Laat de biscotti volledig afkoelen.
Bewaar in een goed afsluitbare trommel tot enkele weken.
Variaties:
Citroen & Pistachebiscotti:Vervang de vanille-essence door 2-3 tl geraspte citroenschil en de amandelen door pistachenootjes.
Chocolade & Rozijnenbiscotti:Vervang de amandelen door 75 g rozijnen en 75 g pure chocoladedruppels.
Vijgen & Venkelbiscotti:Vervang de helft van de amandelen door 75 g fijngehakte gedroogde vijgen en de vanille-essence door 2 tl venkelzaad.
Serveertip:
Lekker bij een espresso of als knapperige traktatie na het diner.
Wijnadvies:
Serveer met een glas Vin Santo of een andere zoete dessertwijn.
Calories: 75kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 2g | Vet: 2g | Zout: 0.1g | Sugar: 7g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 4
Pastinaakgratin met Aardappel en Kaas
Deze hartige pastinaakgratin combineert de zoete, aardse smaak van pastinaak met romige aardappelen en gesmolten kaas voor een heerlijk comfortfoodgerecht.
Voorbereidingstijd15 minuten min
Bereidingstijd55 minuten min
Servings: 4
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar
- 350 g aardappelen
- 75 g boter
- 50 g geraspte kaas
- 200 g uien
- 1 el fijngehakte peterselie
- 500 g pastinaken
- Peper naar smaak
- Zout naar smaak
Verwarm de oven voor op 200 ºC.
Schrap en was de pastinaken en verwijder de uiteinden.
Schil en was de aardappelen.
Snijd de uien, pastinaken en aardappelen in dunne schijven.
Vet een ovenschaal in en leg de schijven afwisselend plat in de schaal.
Snijd de boter in klontjes en verdeel over de groenten.
Breng op smaak met zout, peper en fijngehakte peterselie.
Dek de schaal af met aluminiumfolie en plaats in de oven.
Stoof het geheel in ca.
50 minuten gaar.
Verwijder de folie, strooi de geraspte kaas over de schotel.
Zet de schaal terug in de oven en gratineer gedurende 5 minuten tot de kaas goudbruin is.
Serveertip:
Lekker met een frisse salade en een stukje knapperig brood.
Wijnadvies:
Combineer met een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een lichte Pinot Noir.
Calories: 280kcal | koolhydraten: 32g | Protein: 6g | Vet: 14g | Zout: 1.2g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 4
Groentemousse met Kaassaus
Een verfijnde groentemousse met een romige kaassaus, perfect als bijgerecht of voorgerecht. De combinatie van wortel en pastinaak met Roquefort geeft een heerlijke smaak.
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd45 minuten min
Land van herkomst: Europa Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar
- 1 dl crème fraîche
- 2 dl bouillon
- 2 dl water
- 4 eieren
- 4 el slagroom
- 20 g bloem
- 20 g margarine
- 30 g margarine
- 100 g Roquefort
- 250 g pastinaak pompoen of knolselderij in blokjes
- 250 g wortel in stukjes
- ¼ l koude melk
- Suiker naar smaak
- Zout naar smaak
Verwarm de oven voor op 175 °C.
Kook de wortelstukjes met een mespunt suiker en een snufje zout in 2 dl water gaar.
Pureer ze.
Kook de pastinaak, pompoen of knolselderij in 2 dl bouillon gaar (8-20 minuten, afhankelijk van de groente).
Pureer dit.
Verdeel 30 g margarine over beide purees en laat ze zachtjes inkoken tot een droge massa.
Klop de eidooiers los met de slagroom en roer deze door de purees.
Laat afkoelen.
Klop de eiwitten stijf en schep ze door de purees.
Vet een cakevorm in en schep de purees er laag voor laag in.
Trek met een lepelsteel een marmereffect in de mousse.
Dek de vorm af met aluminiumfolie en zet deze in een braadslee met heet water (tot 1 cm onder de rand).
Bak de mousse in ca.
45 minuten gaar.
Controleer met een satéprikker.
Smelt 20 g margarine, voeg al roerende de bloem toe en roer tot een glad mengsel.
Voeg langzaam de melk toe en breng aan de kook.
Roer de Roquefort los met de crème fraîche en voeg toe aan de saus.
Laat de kaas smelten zonder te koken.
Laat de mousse 5 minuten afkoelen in de open oven.
Stort de mousse op een schaal en snijd in plakken.
Serveer warm met de kaassaus.
Serveertip:
Serveer met een frisse salade of geroosterd brood.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals Sauvignon Blanc past goed bij de romige kaassaus.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 10g | Vet: 25g | Zout: 1.2g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 4
Kweeperentaart met Amandelen
Een heerlijke, luchtige taart met kweeperen en een zachte amandelsmaak. Perfect als nagerecht of bij een kop thee op een herfstige middag.
Voorbereidingstijd15 minuten min
Bereidingstijd25 minuten min
Servings: 8
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar
Bakvorm (±25 cm)
handmixer
keukenpapier
- 25 g amandelschaafsel
- 100 g amandelpoeder
- 5 eiwitten
- 1 eidooier
- 50 g bloem
- 150 g gesmolten boter
- 2 grote kweeperen of handperen
- Schil van 1 citroen
- 175 g suiker
Verwarm de oven voor op 200°C.
Schil de peren, snijd ze in vieren en verwijder de klokhuizen.
Snijd ze in dunne partjes.
Blancheer de kweepeerpartjes 4 minuten en laat ze goed uitlekken op keukenpapier.
Meng in een kom de suiker, bloem, amandelpoeder en citroenschil.
Voeg de gesmolten boter toe en meng goed.
Klop de eiwitten lobbig.
Schep eerst 1/3 van de eiwitten door het meelmengsel en voeg daarna voorzichtig de rest toe.
Giet het beslag in een ronde bakvorm.
Druk de peerpartjes dakpansgewijs in het deeg.
Klop de eidooier los en bestrijk de bovenkant van de taart ermee.
Bestrooi met amandelschaafsel.
Bak 15 minuten op 200°C.
Verlaag de temperatuur naar 180°C en bak nog 10 minuten tot de taart bruin en stevig is.
Serveertip:
Serveer warm met een bolletje vanille-ijs of een toefje slagroom.
Wijnadvies:
Past goed bij een dessertwijn zoals Sauternes of een lichte, fruitige witte wijn.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 6g | Vet: 20g | Zout: 0.1g | Sugar: 18g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 4