Sappige Romertopf-kip met groenten

Sappige Romertopf-kip met groenten

Deze smeuïge kip uit de Romertopf wordt langzaam gegaard met spek, champignons en kleurrijke groenten. Een eenvoudig en smaakvol Hollands hoofdgerecht.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Kip, Ovenschotel
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 420kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen

Equipment

Ingrediënten

  • 1 braadkip ± 1 kg of 1 diepvrieskip
  • ½ komkommer optioneel
  • 100 g worteltjes of 1 aubergine optioneel
  • 1 paprika
  • 1 ui
  • 200 g champignons
  • 50 g boter
  • 50 g ontbijtspek
  • 6 g zout
  • Knoflook optioneel

Instructies

  • Zet de Romertopf of braadschotel ongeveer 15 minuten onder water.
  • Laat uitlekken en leg de gezouten (en indien van toepassing ontdooide) kip in de schaal.
  • Voeg de boter en plakjes ontbijtspek toe.
  • Snijd de champignons, paprika en ui in stukken.
  • Voeg de gesneden groenten toe rondom de kip.
  • Voeg indien gewenst ook worteltjes of aubergine, komkommer en knoflook toe.
  • Plaats de schaal op een rooster in het midden van een koude oven.
  • Stel de oven in op 180°C.
  • Laat de kip in circa 60 minuten gaar smoren.

Notities

Serveertip:

Serveer met gekookte aardappelen of rustiek brood om de sappen op te dippen. Garneer met wat verse peterselie.
Wijnadvies:

Een soepele, droge witte wijn zoals een Chardonnay of een lichte rode wijn als Pinot Noir past uitstekend bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 35g | Vet: 28g | Zout: 1.6g | Sugar: 3g

Italiaanse Tapas Trio: Tomaat, Pesto & Mozzarella Hapjes

Italiaanse Tapas Trio: Tomaat, Pesto & Mozzarella Hapjes

Geniet van deze smaakvolle Italiaanse tapas met gevulde cherrytomaten, Caprese prikkers en krokante bruschetta met groene pesto. Perfect voor elk moment!
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Hapjes, Kaas, Tapas
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 180kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen

Equipment

Ingrediënten

  • 1 doosje cherrytomaatjes
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 half zakje pijnboompitjes
  • ¼ mozzarella
  • ¼ pakje roomkaas
  • 1 teentje knoflook
  • 2 eetlepels groene pesto
  • 2 sneetjes brood
  • 1 handje basilicum
  • 1 handje bieslook
  • Peper en zout

Instructies

  • Snijd de kapjes van 8 cherrytomaten en hol ze uit met een theelepel.
  • Rooster de pijnboompitjes in een droge koekenpan.
  • Vul de helft van de tomaten met groene pesto en strooi er pijnboompitjes over.
  • Meng roomkaas met bieslook, peper en zout en vul de andere helft van de tomaten hiermee.
  • Garneer met losse bieslook.
  • Snijd 4 cherrytomaatjes door drieën.
  • Snijd 8 kleine blokjes mozzarella en 8 blaadjes basilicum.
  • Prik om en om tomaat, basilicum en mozzarella aan 4 prikkers.
  • Snijd korstjes van brood en halveer de sneetjes schuin.
  • Besprenkel met olijfolie en wrijf in met knoflook.
  • Toast het brood krokant in een toaster of oven.
  • Besmeer de bruschetta met groene pesto.
  • Serveer alle hapjes samen op een bord.

Notities

Serveertip:

Serveer met een frisse Amaretto cocktail voor een complete Italiaanse ervaring.
Wijnadvies:

Een lichte, fruitige Pinot Grigio past uitstekend bij deze hapjes.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 9g | Protein: 6g | Vet: 13g | Zout: 0.6g | Sugar: 3g

Romige bonensoep met Mediterraanse groenten

Romige bonensoep met Mediterraanse groenten

Een voedzame Mediterraanse maaltijdsoep met bonen, kool en tomaat, boordevol smaak en perfect voor koude dagen.
Voorbereidingstijd1 dag
Bereidingstijd2 uur
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Winter
Dieët: Vegetarisch
Servings: 1
Calories: 320kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen

Equipment

Ingrediënten

  • 125 gr kievitsbonen
  • 125 gr witte bonen
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 uien in ringen gesneden
  • 300 gr groene kool in reepjes
  • 3 fijngehakte winterwortels
  • 400 gr gepelde tomaten
  • 1 eetl gedroogde rozemarijn
  • Olijfolie
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Week de bonen 24 uur in water.
  • Doe de helft van de ui, een derde van de wortel, een halve eetlepel rozemarijn en één teentje knoflook samen met de bonen in een diepe vuurvaste pot met deksel.
  • Voeg zoveel water toe tot alles net onderstaat.
  • Verwarm de oven voor op 200ºC en stoof de bonen in ca.
  • 1 uur gaar.
  • Giet af en vang het kookvocht op.
  • Pureer de helft van de bonenmassa.
  • Vul het kookvocht aan met water tot 1 liter en doe samen met de bonen en de puree terug in de pot.
  • Pers de overgebleven knoflook en fruit deze met de rest van de ui en wortel kort in hete olijfolie.
  • Voeg de rest van de rozemarijn, koolreepjes en tomaten toe en meng dit door de bonenmassa.
  • Zet de pot opnieuw in de hete oven en laat nog 1 uur sudderen.
  • Breng op smaak met peper en zout.

Notities

Serveertip:

Lekker met reepjes knapperig brood of sesamcrackers.
Wijnadvies:

Combineer met een frisse, droge witte wijn zoals een Verdejo of Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 42g | Protein: 12g | Vet: 10g | Zout: 1.2g | Sugar: 8g

Krokante pastinaakkoekjes uit de oven

Krokante pastinaakkoekjes uit de oven

Deze knapperige pastinaakkoekjes uit de oven zijn heerlijk als bijgerecht of gezonde snack en combineren aardse smaken met een frisse kruidigheid.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Ovenschotel, Snack
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst
Dieët: Veganistisch
Servings: 4
Calories: 120kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen

Equipment

Ingrediënten

Instructies

  • Was de pastinaak en snijd in schijfjes.
  • Kook de pastinaak in de groentebouillon gaar in circa 20 minuten, voeg zonodig extra vocht toe.
  • Pureer de pastinaak met het kookvocht tot een gladde massa.
  • Strooi de bloem over de puree.
  • Voeg het ei, peper, zout en de fijngehakte peterselie toe en meng goed.
  • Vorm met natte handen koekjes van het mengsel.
  • Leg de koekjes op een met olie ingevette bakplaat.
  • Bak de koekjes in een voorverwarmde oven op 200 °C tot ze goudbruin en krokant zijn.

Notities

Serveertip:

Serveer met een frisse yoghurt-muntsaus of een salade van rucola en tomaat.
Wijnadvies:

Een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij de aardse smaak van pastinaak.

Nutrition

Calories: 120kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 3g | Vet: 5g | Zout: 0.5g | Sugar: 3g

Chocolade-wijncake met romige topping

Chocolade-wijncake met romige topping

Een luchtige en rijke chocoladecake met een verrassende toets van rode wijn, afgewerkt met een heerlijke chocoladetopping.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd1 uur 10 minuten
Recept categorieën: Cake, Dessert - Nagerecht, Ovenschotel
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 12
Calories: 410kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen

Equipment

Ingrediënten

  • 125 ml rode wijn
  • 150 gr chocoladevlokken
  • 250 gr bloem
  • 250 gr boter of margarine
  • 250 gr suiker
  • 2 tl kaneel
  • 2 geraspte bittere repen of 1 zakje chocoladecouverture
  • 3 tl bakpoeder
  • 4 eieren
  • 5 el cacao

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175°C (hetelucht 160°C).
  • Roer boter, suiker en eieren schuimig.
  • Meng bloem, cacao, kaneel en bakpoeder en zeef dit bij het boter-suikermengsel.
  • Klop tot een glad beslag.
  • Voeg rode wijn en chocoladevlokken toe en schep voorzichtig om.
  • Vet een cakeblik in en bestrooi met paneermeel.
  • Giet het beslag erin.
  • Bak de cake 60-70 minuten.
  • Laat de cake volledig afkoelen.
  • Smelt de chocoladecouverture of geraspte repen au-bain-marie.
  • Giet de gesmolten chocolade over de cake.

Notities

Serveertip:

Bestrooi de bovenkant met wat extra chocoladevlokken of poedersuiker voor een feestelijke presentatie.
Wijnadvies:

Serveer met een volle rode wijn zoals Merlot of een licht gekoelde Pinot Noir voor een harmonieuze combinatie.

Nutrition

Calories: 410kcal | koolhydraten: 38g | Protein: 5g | Vet: 26g | Zout: 0.3g | Sugar: 24g

Fijne Oostenrijkse Buideltjes met Notenvulling

Fijne Oostenrijkse Buideltjes met Notenvulling

Deze Weense buideltjes zijn knapperige koekjes gevuld met een zachte hazelnootvulling en een vleugje rum. Een echte lekkernij bij de koffie!
Voorbereidingstijd45 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Koek, Noten, Snack
Land van herkomst: Oostenrijk
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 24
Calories: 160kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen

Equipment

Ingrediënten

  • 1 ei
  • 1 eiwit
  • 115 gram gemalen geroosterde hazelnoten
  • 150 gram zeer fijne kristalsuiker
  • 2 eetlepels bruine rum
  • 2 eetlepels kristalsuiker
  • 25 gram boter voor de vulling
  • 375 gram bloem
  • 4 eetlepels melk
  • 50 gram kristalsuiker voor de vulling
  • 200 gram boter voor het deeg
  • Geraspte schil van 1 citroen 2-3 theelepels

Instructies

  • Bekleed twee bakplaten met bakpapier.
  • Verwarm de melk in een steelpan met 50 gram suiker tot deze is opgelost en breng aan de kook.
  • Neem van het vuur en roer de hazelnoten, 25 gram boter en 1 eetlepel rum erdoor.
  • Laat de notenvulling afkoelen en opstijven in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 175 °C (gasstand 2-3).
  • Zeef de bloem in een kom, voeg 2 eetlepels suiker toe en wrijf 200 gram boter erdoor.
  • Voeg citroenrasp, 1 eetlepel rum en 1 ei toe en kneed kort tot een deeg.
  • Verpak het deeg in bakpapier en laat 30 minuten rusten in de koelkast.
  • Rol het deeg uit tot een lap van 3 mm dik en snijd in vierkantjes van 5x5 cm.
  • Plaats 2 theelepels vulling in het midden van elk vierkantje.
  • Vouw de punten naar het midden en druk samen.
  • Bestrijk met eiwit en bestrooi met kristalsuiker.
  • Bak 20 minuten in de oven.
  • Laat afkoelen op een rooster.
  • Bewaar maximaal 5 dagen in een afgesloten trommel.

Notities

Serveertip:

Serveer met een royale laag glazuur en een kopje koffie voor een feestelijke afsluiting.
Wijnadvies:

Lekker met een glas zoete dessertwijn zoals Auslese of een licht mousserende Moscato.

Nutrition

Calories: 160kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 2g | Vet: 9g | Zout: 0.1g | Sugar: 10g

Amerikaanse tolhuiskoekjes met pecannoten

Amerikaanse tolhuiskoekjes met pecannoten

Deze klassieke Amerikaanse tolhuiskoekjes combineren de knapperigheid van pecannoten met rijke pure chocolade in een onweerstaanbaar zacht koekje.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Koek, Noten, Snack, Tussendoortje
Land van herkomst: America
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 12
Calories: 340kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen

Equipment

Ingrediënten

  • 150 gram kristalsuiker
  • 150 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 150 gram pure chocoladedruppels
  • 2 eieren
  • 200 gram fijngehakte pecannoten
  • 225 gram boter
  • 340 gram bloem
  • ½ theelepel zout
  • 1 theelepel zuiveringszout
  • 2 theelepels vanille-essence

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 190 °C.
  • Vet een bakvorm van 33x23 cm in en bekleed de bodem met bakpapier.
  • Zeef de bloem met het zuiveringszout en zout.
  • Klop de boter met beide suikers en de vanille romig.
  • Klop de eieren erdoor.
  • Voeg het bloemmengsel toe en meng tot een geheel.
  • Roer de noten en chocolade door het deeg.
  • Verdeel het deeg gelijkmatig in de vorm.
  • Bak het deeg in 25 minuten goudbruin en gaar.
  • Laat het 5 minuten in de vorm afkoelen.
  • Snijd het in vierkantjes en laat volledig afkoelen op een rooster.
  • Bewaar de koekjes maximaal 4 dagen in een luchtdichte trommel.

Notities

Serveertip:

Bestrooi de koekjes voor het serveren met poedersuiker of serveer met een bolletje vanille-ijs.
Wijnadvies:

Lekker met een glaasje PX-sherry of een glas volle dessertwijn zoals Sauternes.

Nutrition

Calories: 340kcal | koolhydraten: 34g | Protein: 4g | Vet: 21g | Zout: 0.4g | Sugar: 21g

Knapperige kaneelkoekjes met variaties

Knapperige kaneelkoekjes met variaties

Deze klassieke kaneelkoekjes zijn heerlijk bros en eenvoudig te maken. Met drie smakelijke variaties voor rozijnen, chocolade of gekonfijte gember.
Voorbereidingstijd45 minuten
Bereidingstijd12 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Koek, Tussendoortje
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 24
Calories: 120kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen

Ingrediënten

  • 1 ei
  • 165 gram zeer fijne kristalsuiker
  • 190 gram bloem
  • 2 theelepels kaneel
  • 225 gram boter
  • ¼ theelepel zout
  • ½ theelepel zuiveringszout
  • 1 theelepel wijnsteenzuur

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Zeef bloem, wijnsteenzuur, zuiveringszout en 1 theelepel kaneel in een kom.
  • Roer het zout erdoor.
  • Klop in een andere kom de boter en 150 gram suiker romig.
  • Roer het ei erdoor.
  • Kneed het bloemmengsel door het botermengsel tot een glad deeg.
  • Wikkel het deeg in aluminiumfolie en laat 30 minuten opstijven in de koelkast.
  • Meng de overgebleven suiker met 1 theelepel kaneel.
  • Vorm balletjes van het deeg en rol ze door de kaneelsuiker.
  • Leg ze met 5 cm tussenruimte op een bakplaat met bakpapier.
  • Druk de koekjes iets plat met een vork.
  • Bak de koekjes 10 tot 12 minuten.
  • Laat ze 5 minuten afkoelen op de bakplaat.
  • Bewaar maximaal 5 dagen in een goed afgesloten trommel.

Variaties:

  • Voeg aan het basisdeeg 75 gram rozijnen toe.
  • Voeg aan het basisdeeg 2 theelepels vanille-essence en 75 gram pure chocoladedruppels toe.
  • Voeg aan het basisdeeg 3 eetlepels fijngehakte gekonfijte gember toe.

Notities

Serveertip:

Serveer de koekjes op een mooie schaal met een snufje kaneel erover gestrooid voor extra geur en smaak.
Wijnadvies:

Combineer met een glas Muscat of een lichte dessertwijn zoals Sauternes.

Nutrition

Calories: 120kcal | koolhydraten: 13g | Protein: 1g | Vet: 7g | Zout: 0.1g | Sugar: 6g

Citroen-polentakoekjes met vanille

Citroen-polentakoekjes met vanille

Deze luchtige koekjes met citroen, vanille en een vleugje polenta zijn heerlijk bij de thee en verrassend eenvoudig om te maken.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Koek, Snack, Tussendoortje
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 24
Calories: 90kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen

Equipment

Ingrediënten

  • 100 gram poedersuiker
  • 115 gram boter
  • 150 gram bloem
  • 2 eidooiers
  • 2 theelepels vanille-essence
  • 50 gram polenta
  • Geraspte schil van 1 citroen 2-3 theelepels
  • Snufje bakpoeder

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 160°C.
  • Vet twee bakplaten in of bekleed ze met bakpapier.
  • Klop de boter met de poedersuiker tot een bleke, luchtige massa.
  • Voeg de eidooiers, citroenrasp en vanille toe en meng goed.
  • Zeef de bloem met het bakpoeder en meng dit met de polenta.
  • Spatel het bloemmengsel door het botermengsel tot een samenhangend deeg.
  • Vorm lange rollen van 1 cm dik en snijd in stukken van 10 cm.
  • Vorm van elk stuk een halve maan.
  • Leg de koekjes met 5 cm tussenruimte op de bakplaten.
  • Bak de koekjes in 15 minuten lichtbruin.
  • Laat de koekjes afkoelen op een rooster.
  • Bewaar ze 5 tot 7 dagen in een afgesloten trommel.

Notities

Serveertip:

Heerlijk met een kop groene thee of als onderdeel van een high tea.
Wijnadvies:
Combineer met een glas lichtzoete dessertwijn zoals Moscato d’Asti.

Nutrition

Calories: 90kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 1g | Vet: 5g | Zout: 0.1g | Sugar: 5g

Romige pindakaaskoekjes met variaties

Romige pindakaaskoekjes met variaties

Deze romige pindakaaskoekjes zijn een echte traktatie voor pindakaasliefhebbers. Ook lekker met chocoladedruppels of frisse roomkaasglazuur!
Voorbereidingstijd2 uur 30 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Koek, Noten, Tussendoortje, Vleesvervangers
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 24
Calories: 135kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen

Ingrediënten

  • 1 ei
  • 100 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 100 gram zeer fijne kristalsuiker
  • 115 gram boter
  • 200 gram bloem
  • 225 gram pindakaas met stukjes noot
  • ¼ theelepel zuiveringszout
  • Snufje zout

Instructies

  • Zeef de bloem met het zuiveringszout.
  • Klop in een andere kom de boter met beide soorten suiker licht en romig.
  • Vermeng het ei met het bloemmengsel, de pindakaas en het zout.
  • Klop dit mengsel door het botermengsel.
  • Verpak het deeg in aluminiumfolie en leg het minstens 2 uur, liefst een nacht, in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 160ºC (gasstand 2).
  • Vorm balletjes van ongeveer 2 cm doorsnee van het deeg.
  • Leg de deegballetjes op 5 cm afstand van elkaar op een bakplaat.
  • Druk ze met een vork iets platter.
  • Bak de koekjes in 15 minuten goudbruin.
  • Neem de bakplaat uit de oven en laat de koekjes afkoelen.
  • Bewaar maximaal 5 dagen in een goed gesloten trommel.

Notities

Serveertip:
Voor een extra traktatie kun je het basisdeeg verrijken met 75 gram chocoladedruppels. Of bestrijk de afgekoelde koekjes met een glazuur van 200 gram roomkaas en 2 eetlepels poedersuiker, bestrooid met chocoladevlokken.
Wijnadvies:
Serveer eventueel met een glas koude melk of een zachte dessertwijn zoals muscat.

Nutrition

Calories: 135kcal | koolhydraten: 13g | Protein: 3g | Vet: 8g | Zout: 0.1g | Sugar: 7g