Varkensham met porto-ananas saus
Een sappige en feestelijke varkensham in een rijke porto-ananas saus, perfect voor een speciale maaltijd met familie en vrienden.
Bereidingstijd2 uur uur 45 minuten min
Servings: 6
Calories: 390kcal
Author: Cor Klaar
- 1 varkensham van 1 2 kg
- ½ selderij in stukken gesneden
- 2 worteltjes in stukken gesneden
- 1 grote ui met kruidnagel erin geprikt
- 1 kruidnagel
- 1 kruidenbosje peterselie, tijm, laurier
- 250 ml porto
- 12 schijven ananas uit blik sap behouden
- Zout en peper
Plaats de varkensham in een grote pan, voeg water toe tot het vlees net onder staat en breng aan de kook.
Schuim het kookvocht af en voeg de selderij, worteltjes, ui met kruidnagel, het kruidenbosje, zout en peper toe.
Laat de ham ongeveer 1 uur en 45 minuten zachtjes sudderen.
Haal het vlees uit de pan en laat uitlekken.
Plaats de ham in een braadslee en overgiet met de porto en het sap van de ananas uit blik.
Verwarm de oven voor op 180°C en bak de ham 40 minuten.
Draai de ham halverwege de baktijd om en overgiet regelmatig met de saus.
Haal het vlees uit de oven en houd warm.
Voeg de gehalveerde schijven ananas toe aan de braadslee en een beetje bouillon uit de pan.
Laat de saus nog even inkoken.
Snijd de varkensham in plakken en overgiet met de porto-ananas saus.
Leg de halve ananasringen rondom het vlees.
Serveertip:
Serveer met aardappelpuree, rijst en spinazie, of aardappelen uit de oven voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een lichte, likeurachtige wijn zoals een Rancio, of een zachte rosé past perfect bij de rijke smaken van dit gerecht.
Calories: 390kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 38g | Vet: 16g | Zout: 1.8g | Sugar: 14g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 7
Broodje Zuurkool met Vega Rookworst en Gebakken Uien
Probeer dit warme broodje zuurkool met vegetarische rookworst, gebakken uien en een heerlijke topping van augurkjes, zilveruitjes en bieslook. Perfect voor een gezellige lunch of snack!
Bereidingstijd20 minuten min
Land van herkomst: Nederland Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 broodjes
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar
- 4 voorgebakken witte pistolets of bruine of meergranen
- 1 Unox Vegetarische Rookworst
- 2 uien in ringen gesneden
- 3 eetlepels olijfolie
- 150 g zuurkool
- 2 eetlepels grove mosterd
- 2 eetlepels tomatenketchup en/of piccalilly
- 2 eetlepels zilveruitjes
- 2 eetlepels mini zoetzure augurken
- 2 sprieten bieslook fijngehakt
Bak de pistolets af volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Verwarm de vegetarische rookworst volgens de instructies op de verpakking.
Laat de worst even rusten en snijd hem in plakjes.
Verhit 1½ eetlepel olijfolie in een koekenpan en bak de uiringen op halfhoog vuur gedurende 5 minuten tot ze lichtbruin en glazig zijn.
Schep de uiringen uit de pan en zet apart.
Voeg de resterende olijfolie toe aan de pan en bak de zuurkool al omscheppend gedurende 5 minuten.
Snijd de afgebakken broodjes open.
Verdeel de gebakken zuurkool over de broodjes.
Beleg de broodjes met plakjes vegetarische rookworst en de gebakken uien.
Garneer met mosterd, ketchup en/of piccalilly naar keuze.
Voeg de zilveruitjes, mini augurkjes en fijngehakte bieslook toe als finishing touch.
Serveer direct.
Serveertip:
Serveer deze broodjes met een portie friet of een frisse salade voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Combineer met een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte pilsener. Beide passen goed bij de hartige en zure smaken van dit gerecht.
Calories: 280kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 9g | Vet: 14g | Zout: 1.8g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 7
Broodje Frankfurter met Zuurkool en Curryketchup
Deze smakelijke broodjes frankfurter met zuurkool, curryketchup en een vleugje mosterd zijn perfect voor een winterse schaatstocht of een zomers tuinfeest!
Bereidingstijd20 minuten min
Land van herkomst: Nederland Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 10 broodjes
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar
- 3 eetlepels vloeibare margarine
- 1 rode paprika in kleine stukjes gesneden
- 2 witte uien in ringen gesneden
- 350 g zuurkool
- 10 Unox Frankfurters blik à 550 g
- 10 witte pistolets afbak of hotdogbroodjes
- 10 eetlepels curryketchup
- 5 eetlepels scherpe mosterd
- 2 eetlepels fijngeknipte bieslook
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Verhit de helft van de vloeibare margarine in een koekenpan en bak de paprika al omscheppend gedurende 3 minuten.
Schep de paprika uit de pan en zet apart.
Verhit de rest van de margarine in dezelfde koekenpan en fruit de uienringen al omscheppend ongeveer 3 minuten glazig.
Voeg de zuurkool toe aan de uien en bak alles nog 10 minuten al omscheppend.
Verwarm intussen de Unox frankfurters volgens de bereidingswijze op de verpakking.
Bak de broodjes in de oven gedurende 8-10 minuten tot ze goudbruin en knapperig zijn.
Haal de broodjes uit de oven en snijd ze open.
Verdeel de gebakken zuurkool en frankfurters over de broodjes.
Schep de curryketchup en de mosterd erover.
Garneer elk broodje met de gebakken paprika en fijngeknipte bieslook.
Serveer direct.
Serveertip:
Serveer deze broodjes met een frisse salade of een portie friet voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Combineer met een frisse pilsener of een lichte witte wijn zoals een Riesling. Beide complementeren de hartige en zure smaken van het gerecht.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 11g | Vet: 15g | Zout: 16g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 7
Hollandse Hotdog met Gebakken Uien en Zilveruitjes
Met deze Hollandse hotdog serveer je een klassiek broodje met een twist: sappige Unox hotdogs, gebakken uien, tomatenketchup, grove mosterd, augurkjes en zilveruitjes. Perfect voor elke snackmoment!
Bereidingstijd19 minuten min
Land van herkomst: Nederland Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 8
Calories: 300kcal
Author: Cor Klaar
- 1½ eetlepel vloeibare margarine
- 3 uien in dunne ringen gesneden
- 1 blik Unox Hot Dogs à 8 stuks
- 8 witte pistolets afbak of hotdogbroodjes
- 8 eetlepels tomatenketchup
- 8 eetlepels grove mosterd
- 75 g zoetzure augurkjes in stukjes gesneden
- 60 g zoetzure zilveruitjes gehalveerd
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Verhit de vloeibare margarine in een ruime koekenpan.
Fruit de uienringen op halfhoog vuur gedurende 5 minuten tot ze lichtbruin en glazig zijn.
Verwarm de hotdogs volgens de instructies op het blik.
Bak de broodjes in de oven gedurende 8-10 minuten tot ze goudbruin en krokant zijn.
Haal de broodjes uit de oven en snijd ze open.
Verdeel de gebakken uienringen en de uitgelekte hotdogs over de broodjes.
Besprenkel elk broodje met een lepel tomatenketchup en grove mosterd.
Garneer met de stukjes augurk en gehalveerde zilveruitjes.
Serveer direct.
Serveertip:
Serveer deze Hollandse hotdogs met een frisse salade of frietjes voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Combineer met een frisse pilsener of een lichte witte wijn zoals een Sauvignon Blanc.
Calories: 300kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 9g | Vet: 14g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 7
Roereieren met Kalfsnier op Bladerdeeg
Heerlijke roereieren met kalfsnier, geserveerd op knapperig bladerdeeg, voor een verfijnd gerecht dat zowel bij het ontbijt als bij de lunch past.
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 6
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar
- 150 g bladerdeeg uit de diepvries
- 250 g kalfsnier
- 12 eieren
- 2 el madeira
- 3 el room
- 100 g boter
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
Zet de nier te weken in koud water.
Rol het bladerdeeg uit tot rechthoeken van 10 tot 12 cm lang en 5 tot 6 cm breed.
Prik de rechthoeken in met een vork om gelijkmatig bakken te bevorderen.
Schik de canapés op een beboterde en bebloemde plaat en verwarm de oven voor.
Droog de nier en snijd deze in plakjes.
Laat de nierstukjes in 40 g boter stoven met zout en peper.
Voeg de madeira toe en zet het op hoog vuur totdat het vocht verdampt is.
Houd warm.
Klop de eieren met zout en peper.
Verhit 30 g boter in een kookpot op zacht vuur en roer de eieren met een houten lepel.
Voeg beetje bij beetje de rest van de boter toe totdat de eieren romig zijn.
Als de eieren de neiging hebben te stollen, haal ze van het vuur en voeg een lepel room toe.
Wanneer de eieren de boter en room hebben opgenomen, breng dan op smaak en zet de pot onmiddellijk in koud water om de bereiding te stoppen.
Schuif de canapés in de oven en bak ze 4 tot 5 minuten.
Meng de nierstukjes met de eieren en versier de canapés hiermee zodra ze uit de oven komen.
Serveertip:
Serveer de canapés met een frisse groene salade voor een uitgebalanceerde maaltijd.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn zoals Beaujolais of Chianti past goed bij dit gerecht.
Calories: 400kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 20g | Vet: 30g | Zout: 1g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 7
Kippenragout met Groenten en Gekonfijte Krieken
Een rijkgevulde kippenragout met seizoensgroenten en gekonfijte krieken. Een hartig gerecht dat perfect is voor een sfeervolle maaltijd.
Bereidingstijd1 uur uur 30 minuten min
Servings: 6
Calories: 480kcal
Author: Cor Klaar
- 6 kippenbouten vers of diepvries
- 1 ui in schijfjes gesneden
- 6 wortelen in stukken
- 1 groene selderij met loof
- 3 witte preistronken
- 200 g prinsesbonen
- 6 raapjes geschild
- 1 komkommer in tweeën gesneden
- 12 gekonfijte krieken
- 1 kruidentuiltje
- 200 g boter
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
Maak de groenten schoon en snijd ze in stukken.
Laat het loof van de selderij heel.
Blancheer de gehalveerde komkommer 5 minuten in kokend gezouten water.
Spoel af met koud water en laat uitlekken.
Blancheer de wortelen en laat ook deze uitlekken.
Verhit 100 g boter in een grote pan en stoof de groenten in volgorde: ui, wortelen, selderij, prei, prinsesbonen en raapjes.
Voeg als laatste de gesneden komkommer en het kruidentuiltje toe.
Breng op smaak met peper en zout.
Voeg een beetje water toe en laat de groenten 20 minuten op laag vuur sudderen.
Verhit de overige boter in een braadpan en bak de kippenbouten rondom goudbruin.
Breng op smaak met peper en zout.
Braad de kippenbouten 20 minuten op middelhoog vuur en controleer regelmatig.
Verwarm de oven voor op 200 °C (thermostaat 6-7).
Verwarm een vuurvaste ovenschaal in de oven.
Leg de gebakken kippenbouten in de schaal en voeg de gestoofde groenten toe.
Deglaceer de braadpan met een beetje water en giet de kippensaus over het gerecht.
Schuif de ovenschaal 20 minuten in de oven.
Controleer regelmatig en breng indien nodig op smaak.
Verwarm ondertussen de gekonfijte krieken lichtjes in hun stroop.
Serveer de kippenragout in de ovenschaal met afzonderlijk gekookte aardappelen en de gekonfijte krieken als garnering.
Serveertip:
Combineer met een frisse salade of knapperig stokbrood voor een extra dimensie.
Wijnadvies:
Serveer dit gerecht met een Mâcon of een Côtes du Rhône. De volle, fruitige smaak van deze wijnen sluit perfect aan bij de rijke smaken van de kippenragout en de zoetheid van de gekonfijte krieken.
Calories: 480kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 32g | Vet: 32g | Zout: 1.5g | Sugar: 10g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 7
Bierpastei van Haas in Groene Kool
Een verfijnd voorgerecht met hazenrugfilet, groene kool en een rijke biersaus. Perfect voor een speciaal diner in het wildseizoen!
Bereidingstijd1 uur uur 30 minuten min
Servings: 4
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar
huishoudfolie
braadslee
scherp mes
Voor de pastei:
- 400 g hazenrugfilet
- 1 theelepel tijm
- Zeezout
- Groene peperkorrels
- 60 g eidooier
- 3 dl room
- 2 flesjes bokbier 330 ml per flesje
- 100 g magere spekblokjes
- 8 grote groene koolbladeren
- Nootmuskaat
- 2 dl wildfond
- 1 eetlepel honing
- 3 jeneverbessen
- 75 g koude boter in blokjes
Voor de garnering:
- 15 g pijnboompitten
- ½ krop eikenbladsla
- ½ bakje veldsla
- ½ bakje rucola
Maak de farce:
Voeg tijm, zeezout en groene peperkorrels toe aan de puree.
Meng er de eidooiers door, gevolgd door de room en ½ dl bier.
Zet de farce in de koelkast.
Bereid de kool:
Bak de spekblokjes uit in een pan, blus af met 1 flesje bokbier en kook tot de helft in.
Voeg de koolbladeren toe, breng op smaak met nootmuskaat, en laat enkele minuten zachtjes koken.
Samenstellen:
Bekleed een cakevorm met huishoudfolie en leg de koolbladeren erin.
Vul de vorm tot de helft met hazenfarce, leg een laag koolblad erop en vul verder met de farce.
Vouw de koolbladeren dicht.
Bakken:
Zet de cakevorm in een braadslee met kokend water en bak in een voorverwarmde oven op 180 °C gedurende 35 minuten.
Maak de saus:
Kook de wildfond in met 2 dl bier, honing en jeneverbessen.
Klop de boter in klontjes door de saus.
Serveren:
Keer de cakevorm om, verwijder de folie en snijd de pastei in plakken.
Leg op elk bord een plak pastei en schenk de saus erover.
Garneer met sla en pijnboompitten.
Serveertip:
Serveer met een stevige plak volkorenbrood of een sneetje brioche om de rijke saus mee op te nemen.
Wijnadvies:
Een volle rode wijn zoals een Pinot Noir of een Syrah past perfect bij de complexe smaken van deze bierpastei en de rijke biersaus.
Calories: 420kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 36g | Vet: 26g | Zout: 1.5g | Sugar: 11g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 7
Biefstuk met Groenten in Aluminiumfolie uit de Oven
Geniet van malse biefstuk met groenten in een smaakvolle saus, allemaal verpakt in aluminiumfolie en gebakken tot perfectie in de oven.
Bereidingstijd40 minuten min
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar
- 500 g biefstuk in dunne plakjes
- 8 stuks shii-take paddenstoelen in lengte in vieren gesneden
- 1 stuks groene paprika in lengte in achten gesneden
- 1 stuks wortel in vieren
- 4 eetlepels droge sherry
- 4 eetlepels Japanse sojasaus
- 4 eetlepels citroensap
- 4 eetlepels sinaasappelsap
- 1,2 dl Japanse sojasaus
- 1,2 dl dashi
- 1 stuks kleine rode Spaanse peper
- 4 schijfjes sinaasappel
- Zevenkruidenpoeder
Neem vier vellen aluminiumfolie van 25 x 25 cm en verdeel het vlees, paprika, paddenstoelen en wortel over de vellen.
Meng de droge sherry, zevenkruidenpoeder en sojasaus en giet dit mengsel over de porties.
Vouw de pakjes dicht en bak ze 15 minuten in een oven op 200 ºC.
Meng de ingrediënten voor de saus: citroensap, sinaasappelsap, sojasaus en dashi en verdeel het over 4 kommetjes.
Open de pakjes, garneer met een plakje sinaasappel en daarop wat peperringetjes.
Serveer de dipsaus apart.
Calories: 220kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 24g | Vet: 10g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 7
Bijensteek: Duitse Kokos Cake met Boterafwerking
Een luchtige en zoete Duitse cake, bedekt met geraspte kokos en een boterachtige afwerking – perfect voor een verwenmoment.
Bereidingstijd45 minuten min
Recept categorieën: Cake, Gebak Land van herkomst: Duitsland Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 8
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar
- 2 tassen botermelk
- 1 tas suiker
- 4 tassen zelfrijzende bloem
- 2 tassen geraspte kokosnoot
- 2 tassen suiker voor de topping
- 3 eieren
- 200 g gesmolten boter voor de afwerking
Meng de botermelk, suiker, zelfrijzende bloem, geraspte kokosnoot, suiker en eieren goed door elkaar.
Vet een bakblik in en giet het deeg erin.
Meng 1 tas suiker met 2 tassen geraspte kokosnoot en verdeel het mengsel gelijkmatig over het deeg.
Bak de cake in een voorverwarmde oven op 175°C voor ongeveer 35 minuten, of totdat de cake goudbruin is.
Laat de cake gaar worden en test met een satéprikker.
Schep de gesmolten boter voorzichtig over de nog warme cake.
Laat de cake afkoelen voordat je hem serveert.
Geniet van deze heerlijke Duitse Bijensteek!
Serveertip:
Serveer met een kopje thee of koffie voor een perfect tussendoortje.
Wijnadvies:
Een zoete witte wijn zoals een Muscat kan goed samengaan met deze zoete cake.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 6g | Vet: 18g | Zout: 0.2g | Sugar: 25g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 7
Bierpastei van Haas in Groene Kool met Wildfond en Garnering
Een verfijnd voorgerecht van hazenrugfilet in een knapperige groene koolomhulsel, geserveerd met een rijke wildfondsaus en frisse garnering.
Bereidingstijd1 uur uur 30 minuten min
Servings: 1
Calories: 520kcal
Author: Cor Klaar
- 400 g hazenrugfilet in blokjes gesneden
- 1 theelepel tijm
- Zeezout naar smaak
- Groene peperkorrels naar smaak
- 60 g eidooier
- 3 dl room
- 2 flesjes bokbier
- 100 g magere spekblokjes
- 8 grote groene koolbladeren blancheer
- Nootmuskaat naar smaak
- 2 dl wildfond
- 1 eetlepel honing
- 3 jeneverbessen
- 75 g koude boter in blokjes
- Voor de garnering:
- 15 g pijnboompitten geroosterd
- ½ krop eikenbladsla
- ½ bakje veldsla
- ½ bakje rucola
Blancheer de koolbladeren.
Snijd de hazenrugfilet in blokjes en pureer deze in de keukenmachine.
Voeg tijm, zeezout en groene peperkorrels toe.
Voeg de eidooier toe en daarna de room en ½ dl bier.
Zet de hazenfarce in de koelkast.
Bak de spekblokjes uit in een pan en blus ze af met 1 flesje bier.
Kook het bier in tot de helft en leg de koolbladeren in de pan.
Breng op smaak met nootmuskaat en laat het geheel zachtjes koken.
Bekleed een cakevorm met huishoudfolie en leg de koolbladeren erin.
Vul de cakevorm tot de helft met hazenfarce en dek dit af met koolblad.
Vul verder met hazenfarce en vouw de koolbladeren over de vulling.
Zet de cakevorm in een braadslee met kokend water en bak in een voorverwarmde oven op 180°C voor 35 minuten.
Kook de wildfond in met 2 dl bier, honing en jeneverbessen.
Klop de koude boter er in klontjes door voor een romige saus.
Was, slinger droog en pluk de slasoorten.
Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan.
Keer de cakevorm om, verwijder het folie en snijd de pastei in plakken.
Leg een plak pastei op elk bord, schenk er wat saus over en garneer met sla en pijnboompitten.
Serveertip:
Serveer met een frisse, lichte salade en een glas robuuste rode wijn voor een complete ervaring.
Wijnadvies:
Een volle rode wijn zoals een Pinot Noir of een krachtige Merlot past goed bij het rijke wildsmaak van de pastei.
Calories: 520kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 45g | Vet: 35g | Zout: 1.3g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 7