Romige Raapsteel Tortilla's
Bereidingstijd25 minuten min
Servings: 4
Calories: 430kcal
Author: Cor Kevenaar
- 4 bosjes raapstelen ca. 400 g
- 1 zakje kaassaus 50 g
- 150 g geraspte belegen kaas
- Zout
- Versgemalen peper
- 4 wrap tortilla's
- 2 eetlepels sesamzaad
- 1 eetlepel boter of margarine om in te vetten
Breng in een pan 250 ml water aan de kook.
Verwijder intussen de worteltjes van de raapstelen.
Was de raapstelen en snijd ze grof.
Verwarm de oven voor op 225°C.
Vet een lage, wijde ovenschaal in.
Kook de raapstelen kort, 2 à 3 minuten, in weinig water.
Roer het kaassauspoeder door kokend water om de kaassaus te maken.
Laat de raapstelen uitlekken in een vergiet en druk zoveel mogelijk vocht eruit.
Meng de kaassaus en de helft van de kaas door de raapstelen.
Breng op smaak met zout en peper.
Vul de tortilla's met het raapstelenmengsel, rol ze op en leg ze in de ingevette ovenschaal.
Strooi de rest van de kaas dik over de tortilla's en bestrooi met sesamzaad.
Schuif de tortilla's in de oven en bak ze in het midden van de oven in ongeveer 12 minuten goudbruin.
Serveer de tortilla's met een frisse salade.
Wijnadvies:
Deze romige raapsteel tortilla's passen goed bij een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte rosé.
Calories: 430kcal | koolhydraten: 32g | Protein: 18g | Vet: 25g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 81
Mediterrane Tortilla-Pizza met Geitenkaas en Rucola
Voorbereidingstijd5 minuten min
Bereidingstijd10 minuten min
Servings: 4
Calories: 368kcal
Author: Cor Kevenaar
- 4 wrap tortilla's
- 1 pot Napoletanasaus 260 g
- 100 g zwarte olijven zonder pit
- 2 eetlepels kappertjes
- 150 g zachte geitenkaas Bettine Blanc
- 1 zakje rucola-sla
Verwarm de oven voor op 200°C.
Bestrijk de tortilla's met de Napoletanasaus.
Snijd de zwarte olijven in stukjes.
Bestrooi de pizza's met de kappertjes en olijfstukjes.
Bak de pizza's ongeveer 8 minuten in de voorverwarmde oven.
Verbrokkel de geitenkaas over de pizza's.
Beleg de pizza's met blaadjes rucola-sla.
Bak de pizza's nog ongeveer 1 minuut in de oven.
Serveer de tortilla-pizza's warm.
Wijnadvies:
Deze pizza gaat goed samen met een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir of een fruitige Chianti. Als je liever wit drinkt, probeer dan een Vermentino of een Pinot Grigio.
Calories: 368kcal | koolhydraten: 31g | Protein: 14g | Vet: 20g | Zout: 2.1g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 81
Gepocheerde Tilapiafilet met Knapperige Wasabikorst
Voorbereidingstijd5 minuten min
Bereidingstijd10 minuten min
Servings: 4
Calories: 365kcal
Author: Cor Kevenaar
- 600 g tilapiafilet
- 3 eetlepels wasabipasta tube à 47 g
- 3 sneetjes oud witbrood verkruimeld
- 3 eetlepels wokolie
Verwarm de oven voor op 250 °C.
Dep de tilapiafilets droog, bestrooi met zout en wrijf in met wasabipasta.
Leg de vis in een ovenschaal.
Meng in een kom 1 theelepel (zee)zout met de broodkruimels en olie.
Verdeel het broodmengsel over de vis.
Schuif de vis in het midden van de oven en laat deze in 8-10 minuten gaar worden.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij de pittige wasabikorst en de delicate smaak van de tilapia.
Calories: 365kcal | koolhydraten: 9g | Protein: 38g | Vet: 20g | Zout: 2.5g | Sugar: 0.5g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 81
Afbreekbaar paasbrood met rozijnen en amandelspijs
Een feestelijk afbreekbrood met rozijnen, citroen en zachte amandelspijs. Perfect voor de paasbrunch of om samen van te genieten bij de koffie.
Voorbereidingstijd45 minuten min
Bereidingstijd25 minuten min
Servings: 16
Calories: 255kcal
Author: Cor Klaar
- ½ pakje amandelspijs à 300 g
- 1 citroen
- 1 ei
- 1 eetlepel bloem
- 2 eetlepels maanzaad
- 250 g rozijnen
- 250 ml melk
- 25 g boter
- 500 g witbroodmix
- 1 zakje vanillesuiker
Spoel de rozijnen af met koud water, dep droog met keukenpapier en meng met bloem.
Boen de citroen schoon en rasp de gele schil.
Meng de witbroodmix in een beslagkom met citroenrasp en vanillesuiker.
Smelt de boter in een steelpannetje.
Klop het ei los in een kom.
Voeg melk en gesmolten boter toe aan de broodmix en meng tot een stevig deeg.
Kneed de rozijnen door het deeg.
Laat het deeg 10 minuten rusten op een warme plek onder een doek.
Verdeel het deeg in 16 porties en maak van de amandelspijs 16 kleine bolletjes.
Druk in elk deegbolletje een bolletje spijs en vorm ze.
Leg ze in bloemvorm in een taartvorm.
Laat 30 minuten rijzen onder een theedoek.
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Bestrooi de broodjes met maanzaad.
Bak het brood in 25 minuten goudbruin en gaar.
Laat afkoelen op een taartrooster.
Serveer op een mooie taartschaal, afbreekbaar per broodje.
Serveertip:
Serveer het brood warm of op kamertemperatuur met een likje roomboter of extra amandelspijs aan de zijkant.
Wijnadvies:
Dit paasbrood smaakt heerlijk bij een glas Muscat of Sauternes, een zoete wijn die perfect combineert met de amandelvulling.
Calories: 255kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 5g | Vet: 7g | Zout: 0.4g | Sugar: 12g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 81
Knapperige Salade met Huisgemaakte Knoflookcroutons en Citroen-Kruidendressing
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 2 personen
Calories: 827kcal
Author: Cor Kevenaar
- 2 eieren
- 1 krop romainesla
- ½ ciabatta afbakbrood verkruimeld
- 100 ml extra vierge olijfolie
- 1 teentje knoflook in plakjes
- ¼ citroen geperst
- 1 mespunt gedroogde tijm
- 1 theelepel grove mosterd
- 100 g pittige kaas bijv. Grana Padano, in flinters
Verwarm de oven voor op 200°C.
Kook de eieren in een steelpannetje gedurende 7 minuten.
Spoel ze vervolgens af onder koud stromend water, pel ze en snijd ze in vieren.
Was de slabladeren grondig en droog ze goed.
Meng het verkruimelde brood in een ovenschaal met 4 eetlepels olijfolie, knoflook en breng op smaak met zout en peper.
Bak het brood in ongeveer 20 minuten in het midden van de oven knapperig, waarbij je het af en toe omschept.
Haal de croutons uit de oven en laat ze afkoelen.
Maak intussen de dressing door het citroensap, tijm, mosterd en de rest van de olijfolie in een jampotje te mengen.
Breng op smaak met zout en peper.
Meng de slabladeren met de dressing en verdeel de partjes ei erover.
Bestrooi de salade met de knoflookcroutons en flinters pittige kaas.
Wijnadvies:
Een frisse Sauvignon Blanc of een lichtzure Chardonnay past goed bij deze salade.
Calories: 827kcal | koolhydraten: 29g | Protein: 30g | Vet: 68g | Zout: 1.9g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 81
Romige Preisoufflé met Gruyère
Servings: 4
Calories: 300kcal
Author: Cor Kevenaar
- 25 g Grana Padano fijngeraspt
- 50 g boter
- 20 g patentbloem
- 175 ml melk
- 2 theelepels gedroogde tijm
- ½ zak panklare prei à 300 g
- Cayennepeper
- 50 g geraspte Gruyère kaas
- 2 eieren gesplitst
Verwarm de oven voor op 200°C.
Bestrooi de binnenkant van ingevette soufflévormpjes met Grana Padano.
Smelt op laag vuur 25 g boter, voeg bloem toe en laat 2-3 minuten al roerend garen.
Schenk de melk in scheuten erbij.
Roer de tijm en een mespunt zout erdoor en laat de saus op laag vuur 20 minuten koken.
Roer tot alle klontjes zijn verdwenen.
Laat de saus afkoelen tot kamertemperatuur.
Stoof in een hapjespan met antiaanbaklaag de prei in 25 g boter in 20 minuten gaar.
Pureer de prei met een mespunt cayennepeper en zout naar smaak in een keukenmachine tot een gladde massa.
Roer de preipuree en Gruyère door de saus en spatel de dooiers erdoor.
Klop in een vetvrije kom de eiwitten stijf en spatel ze voorzichtig door het preimengsel.
Vul de vormpjes voor de helft met het mengsel en zet ze in een met warm water gevulde ovenschaal.
Schuif de schaal in het midden van de oven en bak de soufflés in 35-40 minuten goudbruin en gaar.
Wijnadvies:
Een droge, frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij dit gerecht vanwege de romige textuur en de hartige smaak van de Gruyère.
Calories: 300kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 12g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 81
Geroosterde Pompoen Lasagne
Bereidingstijd1 uur uur 15 minuten min
Servings: 4
Calories: 650kcal
Author: Cor Kevenaar
- 1 kg pompoen in parten 5 cm
- 3 eetlepels olijfolie
- 2 uien gesnipperd
- 400 g rundergehakt
- 1 blik tomatenblokjes 400 g
- 1 zakje bechamelsaus
- 500 ml melk
- 1 pak lasagnevellen 250 g
Verwijder de pompoenpitten en schil de parten.
Snijd ze in de lengte in plakken van 1 cm dik.
Bestrijk de plakken dun met 2 eetlepels olie en rooster ze in gedeelten in een hete grillpan in 8-10 minuten bruin en gaar.
Keer halverwege.
Verwarm de oven voor op 175°C.
Verhit in een hapjespan 1 eetlepel olie en fruit de ui glazig.
Voeg het gehakt toe en bak op hoog vuur rul.
Schenk de tomatenblokjes met vocht erbij, voeg naar smaak zout en peper toe en laat 10 minuten zachtjes pruttelen.
Bereid de bechamelsaus volgens de aanwijzingen op de verpakking met melk.
Maak in een ingevette ovenschaal laagjes van gehaktsaus, lasagnevellen en pompoen.
Schep de rest van de bechamelsaus tussen de pompoenplakken.
Leg hierop weer een laag lasagnevellen en de rest van de gehaktsaus.
Strijk de rest van de bechamelsaus erover uit en leg de rest van de pompoenplakken erop.
Bak de lasagne in het midden van de oven gedurende 35-40 minuten, tot deze gaar is.
Wijnadvies:
Een stevige rode wijn zoals een Merlot past goed bij de rijke smaken van deze pompoen lasagne.
Calories: 650kcal | koolhydraten: 65g | Protein: 30g | Vet: 30g | Zout: 2g | Sugar: 15g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 81
Geroosterde Pompoen met Champignons en Hazelnoten
Bereidingstijd45 minuten min
Calories: 400kcal
Author: Cor Kevenaar
- ½ zakje verse tijm à 15 g
- 1 kleine pompoen ca. 1 kg
- Grof zeezout
- 2 rode uien gesnipperd
- 3 teentjes knoflook in plakjes
- 250 g kastanjechampignons in plakjes
- 1 eetlepel balsamicoazijn of citroensap
- 100 ml olijfolie extra vierge
- 1 zakje hazelnoten 65 g, grofgehakt
- 50 g pittige kaas in flinters bijv. Grana Padano
- 125 g hüttenkäse
Verwarm de oven voor op 200°C.
Rits de blaadjes tijm van de takjes.
Snijd de pompoen in 8-12 parten en verwijder de pitten en draden.
Leg de parten pompoen naast elkaar in een braadslede en bestrooi ze met tijm, zout en peper.
Verdeel de ui, knoflook en champignons erover en bestrooi opnieuw met zout en peper.
Besprenkel de pompoenparten met azijn en olijfolie.
Rooster de pompoenparten in het midden van de oven gedurende 30-40 minuten, waarbij je ze regelmatig bedruipt met het braadvocht.
Rooster de hazelnoten goudbruin in een droge koekenpan.
Laat ze afkoelen op een bord.
Leg de parten pompoen in vier diepe borden en schep het braadvocht erover.
Strooi hüttenkäse, flinters kaas en geroosterde hazelnoten eroverheen.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals een Chardonnay past goed bij de romige textuur van de pompoen en de aardse tonen van de champignons en hazelnoten.
Calories: 400kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 12g | Vet: 30g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 81
Perfect geroosterde kip met citroen en kruiden
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 1 hele kip
- Olijfolie
- Grof zeezout
- Versgemalen peper
- 1 citroen
- Optioneel: enkele teentjes knoflook
- Enkele takjes tijm
- Enkele takjes rozemarijn
- Witte wijn of kippenbouillon
Wrijf de hele kip zowel aan de binnen- als buitenkant in met olijfolie en een mengsel van versgemalen zout en peper.
Laat de kip op kamertemperatuur komen.
Knijp de helft van de citroen uit boven de kip en stop beide citroenhelften (eventueel met knoflook en kruidentakjes) in de buikholte van de kip.
Verwarm de oven en braadslede voor op 225 °C.
Giet een scheut olie in de hete braadslede en leg de kip op de borstzijde erin.
Zet de braadslede in het midden van de oven en schakel de oventemperatuur terug naar 175 °C.
Draai de kip na 20 minuten om, zodat ook het vel van de borst bruin en knapperig wordt.
Rooster de kip nog 30-40 minuten.
Bedruip de kip af en toe met braadvet om uitdroging te voorkomen.
Gebruik een vleesthermometer of steek een satépen in het dikste deel van de kip (bij het dijbeen) om de gaarheid te controleren.
Als er roze vocht vrijkomt, zet de kip dan terug in de oven.
Pas als er helder sap vrijkomt, is de kip geheel gaar.
Verpak de kip in aluminiumfolie en laat deze 10 minuten rusten, zodat de sappen zich weer goed in het vlees verspreiden.
Schep overtollig vet uit de braadslede en voeg een flinke scheut wijn of bouillon toe.
Laat de jus zachtjes inkoken op matig vuur en breng op smaak met citroensap, zout en peper.
Variatietip met kruidenboter:
In plaats van met olie, meng een klont zachte roomboter met versgemalen peper, zout, een geperst teentje knoflook en wat fijngesneden kruiden zoals tijm, salie, rozemarijn of dragon. Smeer de kip hiermee in en doe ook wat kruidenboter in de buikholte. Rooster de kip vervolgens gaar zoals in het basisrecept.
Smaakmakers:
Maak het vel van de kippenborst voorzichtig los en stop allerlei smaak- en geurmakers tussen het vlees en het vel, zoals kruidenboter, plakjes knoflook, citroen- of sinaasappelschil, blaadjes basilicum of takjes kruiden.
Kip en aardappels samen:
Leg aardappelstukken om de kip heen in de braadslede of ovenschaal. Ze hebben ongeveer evenveel tijd nodig en worden vanzelf krokant in het braadvet van de kip.
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 81
Gevulde Aubergines met Feta en Gehakt
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd1 uur uur
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 ui gesnipperd
- 1 blik tomatenblokjes 400 g
- 1 theelepel suiker
- 2 gedroogde chilipepertjes verkruimeld
- 2 grote aubergines
- 400 g rundergehakt
- 2 teentjes knoflook geperst
- 1 eetlepel gedroogde oregano
- 100 g fetakaas grof verkruimeld
- ½ zakje verse peterselie à 30 g fijngehakt
Verwarm de oven voor op 175 ºC.
Verhit in een hapjespan 1 eetlepel olie en bak de gesnipperde ui glazig gedurende 2-3 minuten.
Voeg de tomatenblokjes met vocht, suiker en verkruimelde chilipepertjes toe en laat dit 15-20 minuten zachtjes sudderen.
Breng op smaak met zout en peper.
Halveer intussen de aubergines in de lengte en hol ze uit met een lepel tot ongeveer 1 cm van de rand.
Snijd het vruchtvlees fijn.
Verhit in een koekenpan de resterende olie en bak het gehakt rul gedurende 2-3 minuten.
Voeg het fijngesneden auberginevruchtvlees, geperste knoflook en gedroogde oregano toe aan het gehaktmengsel en bak nog 5 minuten.
Breng op smaak met zout en peper.
Verdeel de tomatensaus over de bodem van een ovenschaal.
Leg de uitgeholde aubergines in de saus en vul ze met het gehaktmengsel.
Bak de gevulde aubergines in het midden van de oven gedurende ca.
35-40 minuten tot ze gaar zijn.
Leg de aubergines op vier borden en garneer met verkruimelde feta en fijngehakte peterselie.
Serveer met de tomatensaus eromheen.
Wijnadvies:
Een frisse Griekse witte wijn, zoals een Assyrtiko, past goed bij dit gerecht. De levendige zuren en fruitige tonen van de wijn complementeren de smaken van de gevulde aubergines en feta.
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 81