Romige aardappel-peergratin

Romige aardappel-peergratin

AllerHande december 2003
Recept categorieën: Bijgerecht, Fruit, Groenten, Kaas
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 teentjes knoflook gepeld
  • 500 ml melk
  • 250 ml slagroom
  • nootmuskaat versgeraspte
  • 4 handperen stevig
  • 1 kg aardappels vastkokende
  • 100 g oude kaas geraspt
  • 25 g boter

Instructies

  • Oven voorverwarmen op 175 °C.
  • Knoflook met koksmes pletten.
  • In pan met dikke bodem melk, slagroom, knoflook, mespunt nootmuskaat en zout en peper naar smaak tegen de kook aan brengen.
  • Geheel 5 minuten zachtjes laten trekken.
  • Knoflook verwijderen.
  • Peren en aardappels naar keuze schillen of schoonboenen.
  • Peren halveren en klokhuis verwijderen.
  • Aardappels en peren met kaasschaaf of in keukenmachine in dunne plakjes schaven.
  • In ovenschaal lagen maken van plakjes aardappel, afgewisseld met in totaal 2 lagen peer.
  • Roommengsel in ovenschaal schenken en deze even ronddraaien zodat room evenredig verdeeld is.
  • Kaas en boter in vlokjes erover verdelen.
  • Schaal ca. 1 uur en 15 minuten in midden van oven zetten, tot aardappels gaar zijn en kaas gesmolten en bruingekleurd is.

Notities

Lekker bij wild en rosbief.

Ovenschotel met puree en gehakt

Ovenschotel met puree en gehakt

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Ovenschotel, Rundvlees, Vlees
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

6 personen:

  • kg aardappels kruimige geschild
  • 2 uien fijngesneden
  • 2 tenen knoflook fijngesneden
  • 750 gr. rundergehakt
  • 1 bakje kastanjechampignons brunoise
  • 1 zakje peterselie fijngesneden
  • 50 ml melk
  • 100 gr. Gruyère geraspt
  • 3 lepels olie

Instructies

  • Kook de aardappels in 20-25 min gaar.
  • Verhit ondertussen de oli in een braadpan, bak de uien en de knoflook tot ze glazig zijn.
  • Schep het gehakt en de champignons erbij en bak al roerend op hoog vuur tot het gehakt en de paddestoelen gaar zijn.
  • Roer de peterselie erdoor, breng op smaak met zout en peper.
  • Laat het ff afkoelen.
  • Verwarm de oven op 220 graden voor.
  • Stamp de aardappels tot puree, verwarm de melk en roer deze erdoor.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Doe de helft van de puree in de ovenschaal, schep met een schuimspaan het gehaktmengsel (zonder vocht) op de puree.
  • Verdeel de andere helft van de puree over het gehakt.
  • Gruyère erover strooien. 30 min in de oven tot de kaas mooi bruin is.
  • Haricots vert erbij.

Gegratineerde scholrolletjes met vermoutsaus

Gegratineerde scholrolletjes met vermoutsaus

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: Frankrijk
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • ½ pot visfond
  • 100 ml witte vermout
  • 2 el olijfolie
  • 1 gesnipperde sjalot
  • 2 worteltjes in piepkleine blokjes
  • 4 zwarte olijven in stukjes
  • 1 citroen
  • 6 el peterselie
  • 6 scholfilets
  • 200 ml crème fraiche
  • 50 gram geraspte belegen kaas

Instructies

  • Oven voorverwarmen op 200°c
  • In wijde pan fond en vermout op hoog vuur tot kwart inkoken. In pan olie verhitten.
  • Sjalot, wortel, olijven en 1 el. van vocht erdoor scheppen.
  • Afgedekt in 3-4 min. gaar smoren.
  • Citroen raspen en uitpersen.
  • Van vuur af citroensap en peterselie door het wortelmengsel scheppen.
  • Peper en zout.
  • Filets in lengte halveren en inwrijven met peper, zout en citroensap.
  • Wortelmengsel over brede kant van filets uitspreiden.
  • Vis oprollen en vastzetten met prikkers.
  • In ovenschaal leggen.
  • Crème fraiche door ingekookt vocht roeren en saus laten binden.
  • Zout en peper.
  • Saus over de rolletjes schenken en kaas erover strooien.
  • In oven in 20-25 min goudbruin en gaar laten worden.

Besoffene Äpfel

Besoffene Äpfel

Dronken appels
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit
Land van herkomst: Oostenrijk
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 4 appels geschild en uitgeboord
  • 100 gr boerenjongens of rozijnen
  • 1 glas brandewijn
  • 1 glas witte wijn
  • 100 gr suiker
  • ½ tl kaneel

Instructies

  • Kook de witte wijn met de suiker en de kaneel in ongeveer 10 minuten tot een siroop.
  • Zet de appels in een ovenschaal en vul ze met de rozijnen.
  • Giet de brandewijn erover en de helft van de siroop.
  • Dek de schaal af met aluminiumfolie.
  • Bak de appels een half uur op 200 graden.
  • Haal de folie eraf, giet de overgebleven siroop over de appels en bak ze nog eens tien minuten.

Zweedse Aardappel-Ansjovisschotel

Zweedse Aardappel-Ansjovisschotel

Bereidingstijd44 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Ovenschotel, Vis
Land van herkomst: Zweden
Servings: 4 personen
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 gram aardappels geschild
  • 250 ml room
  • 100 gram verse ansjovis
  • 1 ui in ringen
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Kook de aardappels 15 minuten en snijd ze in plakken.
  • Vet een ovenschaal in.
  • Leg een derde van de aardappelplakken op de bodem van de ovenschaal.
  • Verdeel de helft van de ansjovis en uienringen over de aardappels.
  • Herhaal deze laagjes en sluit af met de overgebleven aardappelplakken.
  • Meng peper en zout naar smaak door de room.
  • Giet de room over de aardappels in de ovenschaal.
  • Bak de schotel 20 minuten op 180°C.

Notities

Wijnadvies:

Serveer met een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een lichte rode wijn zoals Pinot Noir.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 12g | Vet: 22g | Zout: 4g | Sugar: 2g

Gevulde Oosterse Forel

Gevulde Oosterse Forel

Bereidingstijd35 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: Azië, Japan
Servings: 4 personen
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 rode peper
  • 2 struikjes paksoi
  • 2 eetlepels olie
  • 2 eetlepels sesamolie
  • 4 eetlepels sesamzaad potje à 45 g
  • eetlepel Japanse sojasaus
  • 4 forellen à ca. 200 g
  • Grof zeezout
  • ½ eetlepel olie om in te vetten

Instructies

  • Maak de rode peper schoon en snijd in reepjes.
  • Houd 4 paksoibladeren met steel apart, snijd de rest van de paksoi in flinterdunne reepjes.
  • Verhit olie in een wok en fruit de peperreepjes ca.
  • 1 minuut.
  • Voeg de gesneden paksoi toe en bak al omscheppend in ca.
  • 1 minuut beetgaar.
  • Meng 1 eetlepel sesamolie, sojasaus en 2 eetlepels sesamzaad door de paksoi.
  • Dek de schaal eventueel af en zet in de koelkast.
  • Vet een ovenschaal in met ½ eetlepel olie.
  • Spoel de forellen af en dep droog met keukenpapier.
  • Vul de buiken van de forellen met de paksoi en leg ze naast elkaar in de ovenschaal.
  • Bestrijk de forellen met de rest van de sesamolie.
  • Strooi de rest van het sesamzaad erover en maal grof zeezout erboven.
  • Zet de schaal eventueel afgedekt in de koelkast tot gebruik.
  • Neem de schaal uit de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 200°C (gasovenstand 4).
  • Schuif de schaal in het midden van de oven en bak de forellen in ca.
  • 15 minuten gaar.
  • Verwarm vier borden voor.
  • Leg de apart gehouden paksoibladeren op de borden en leg de forellen erop.

Notities

Wijnadvies:

Serveer met een lichte, droge witte wijn zoals een Riesling of een Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 32g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 1g

Langzaam Gegaarde Kipkluifjes uit de Slowcooker met Knapperige Grillafwerking

Langzaam Gegaarde Kipkluifjes uit de Slowcooker met Knapperige Grillafwerking

Probeer deze heerlijke langzaam gegaarde kipkluifjes uit de slowcooker, afgemaakt met een knapperige laag van de grill. Een smaakvolle combinatie van kruidige marinade en mals vlees!
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Slowcooker4 uur 30 minuten
Recept categorieën: Gevogelte, Hoofdgerechten, Kip, Slowcooker
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst, Lente, Winter, Zomer
Servings: 4 personen
Calories: 500kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1,5 kg kipkluifjes
  • 1 ui gesnipperd
  • 4 teentjes knoflook geplet en fijngehakt
  • 4 eetlepels Lobo marinade mix voor varkensvlees
  • 3 eetlepels ketjap medja of 2 manis en 1 asin
  • 2 eetlepels sambal oelek
  • 1 eetlepel rode wijnazijn
  • 1 eetlepel 5-spice kruiden
  • 2 theelepels djinten gemalen komijnzaad
  • 1 eetlepel liquid smoke te koop bij de Toko
  • 2 eetlepels olie
  • Peper en zout naar smaak
  • Bloem om te bestuiven

Instructies

  • Bestrooi de kipkluifjes met peper, zout en bloem.
  • Meng de overige ingrediënten (ui, knoflook, Lobo marinade mix, ketjap, sambal, rode wijnazijn, 5-spice kruiden, djinten, liquid smoke, olie) in een kom.
  • Meng de kipkluifjes door de marinade en zorg dat ze goed bedekt zijn.
  • Laat de kip minimaal 3 uur marineren in de koelkast, maar bij voorkeur een hele nacht voor de beste smaak.
  • Doe de kipkluifjes in de slowcooker op kamertemperatuur en kook ze 4,5 uur op de stand 'low'.
  • Verwarm de grill voor op een hoge stand.
  • Leg de gekookte kipkluifjes in een ovenschaal en grill ze nog 20 tot 25 minuten, waarbij je ze halverwege omdraait, tot ze mooi goudbruin en knapperig zijn.
  • Serveer direct en geniet van de sappige en knapperige kipkluifjes!

Notities

Wijnadvies:
Serveer deze kruidige kipkluifjes met een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir of een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 500kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 45g | Vet: 30g | Zout: 2g | Sugar: 5g

Gegratineerde Artisjokbodems met Kruidige Aardappelpuree

Gegratineerde Artisjokbodems met Kruidige Aardappelpuree

Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 350kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 600 g kruimige aardappels
  • Zout
  • ½ zakje verse kervel 7,5 g
  • ½ zakje verse bieslook 10 g
  • ½ dl melk
  • 50 g roomboter
  • 4 eetlepels gemalen oude kaas
  • Versgemalen zwarte peper
  • 2 blikken artisjokbodems à 185 g
  • 2 eetlepels paneermeel

Instructies

  • Schil de aardappels, was ze en kook ze in een pan met weinig water en zout in ca.
  • 20 minuten gaar.
  • Knip de kervel en bieslook fijn.
  • Giet de aardappels af en stamp ze fijn met een pureestamper.
  • Meng de melk, boter, kaas en kruiden door de puree.
  • Breng op smaak met peper.
  • Laat de artisjokbodems uitlekken.
  • Doe de puree in een spuitzak en spuit deze op de artisjokbodems.
  • Bestrooi met paneermeel.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Schuif de artisjokbodems in het midden van de oven en laat de puree in ca.
  • 10 minuten goudbruin kleuren.
  • Serveer met gebraden rosbief.

Notities

  • Dit gerecht wordt geserveerd met gebraden rosbief, maar de voedingswaarden zijn exclusief de rosbief.
  • Dit gerecht is heerlijk als bijgerecht bij gebraden vlees of als hoofdgerecht met een frisse salade.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 8g | Vet: 18g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g

Gegrilde Andijvie met Romige Gorgonzola

Gegrilde Andijvie met Romige Gorgonzola

Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Kaas
Land van herkomst: Italië
Servings: 2 personen
Calories: 380kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 3 kleine andijviestronkjes à ca. 200 g
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 100 g gorgonzola kaas

Instructies

  • as de andijvie en laat deze uitlekken.
  • Scheur de stronkjes in 2 gelijke delen, waarbij je een klein stukje van de onderkant van de stronk snijdt maar de bladeren aan de stronk laat zitten.
  • Verwarm de grill voor op de hoogste stand.
  • Verhit 1 eetlepel olie in een grote koekenpan.
  • Bak 2 halve stronkjes andijvie ongeveer 1 minuut.
  • Keer de stronken en bak aan de andere kant nog 2 minuten, tot de bladeren bijna gaar zijn.
  • Leg de stronken met de snijkant naar boven naast elkaar in een ovenschaal.
  • Herhaal deze stappen met de andere 2 stronken andijvie en leg ze ook in de ovenschaal.
  • Verkruimel de gorgonzola over de andijvie.
  • Zet de ovenschaal ongeveer 3 minuten onder de hete grill, tot de kaas gesmolten is.

Notities

Wijnadvies:

Een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een frisse Pinot Grigio past goed bij dit gerecht. De fruitige en licht zure tonen van de wijn vullen de romige gorgonzola aan en zorgen voor een gebalanceerde smaakervaring.

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 12g | Vet: 32g | Zout: 1.6g | Sugar: 1g

Romige Aardappelschotel met Kaas en Courgette

Romige Aardappelschotel met Kaas en Courgette

Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Groenten, Kaas, Ovenschotel
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 500kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 uien
  • 1 courgette
  • 300 gram gerookte spekblokjes
  • 900 gram panklare aardappelblokjes
  • 250 gram plakken raclettekaas

Instructies

  • Verwarm de ovengrill voor op de hoogste stand.
  • Pel de uien en snijd ze in ringen.
  • Was de courgette en snijd deze in blokjes.
  • Bak in een hapjespan of wok de spekblokjes samen met de ui gedurende ongeveer 2 minuten.
  • Voeg de courgette en aardappelblokjes toe aan de pan en bak het geheel nog ongeveer 10 minuten.
  • Schep regelmatig om.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Doe het mengsel over in een ovenschaal en bedek het met de plakken raclettekaas.
  • Zet de ovenschaal onder de grill en laat de kaas in ongeveer 5 minuten smelten.

Notities

Wijnadvies:

Deze romige aardappelschotel met kaas en courgette past goed bij een droge witte wijn zoals een Chardonnay uit Frankrijk of een Grüner Veltliner uit Oostenrijk.

Nutrition

Calories: 500kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 20g | Vet: 25g | Sugar: 3g