Camembert-Aardappel Gratinschotel
Bereidingstijd40 minuten min
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Kevenaar
- 300 g trostomaten
- 1 courgette
- 2 doosjes Camembert kaas à 250 g
- Boter om in te vetten
- 1 duopak aardappelschijfjes 700 g
- 2 theelepels gedroogde rozemarijn
- Zout en peper naar smaak
Verwarm de oven voor op 200°C.
Maak de trostomaten schoon en snijd ze in dunne plakjes.
Maak de courgette schoon en snijd deze in plakjes.
Snijd de Camembert in dunne plakken.
Vet een ovenschaal in met boter.
Leg de aardappelschijfjes, plakjes camembert, plakjes tomaat en plakjes courgette dakpansgewijs in de ovenschaal.
Bestrooi het geheel met gedroogde rozemarijn, zout en peper naar smaak.
Bak het gerecht in het midden van de oven gedurende ongeveer 30 minuten, of tot de aardappels gaar zijn en de kaas gesmolten en goudbruin is.
Wijnadvies:
Een witte Bourgogne wijn, zoals een Chardonnay, past perfect bij dit gerecht. De romigheid van de wijn sluit goed aan bij de zachte textuur van de camembert en de aardappels, terwijl de frisse zuren van de wijn het geheel in balans brengen.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 20g | Vet: 25g | Zout: 2g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / ovenschaal / Pagina 24
Aubergine tapas
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 4 kleine aubergines
- 350 gram lamsgehakt
- 1 ei
- 1 ui gesnipperde
- 3 teentjes knoflook
- 1 eetlepel peterselie gehakte
- zout peper
- ¼ theelepel kaneel
- 125 gram geraspte Manchego kaas
- 1,25 deciliter olijfolie
Spoel de aubergines af, snijd ze in de lengte doormidden en hol ze uit.
Meng het gehakt met de ui, knoflook, kaneel, peterselie en zout en peper.
Vul de aubergines met dit mengsel en bestrooi ze met de kaas.
Verhit de olijfolie in een ovenschaal, leg de aubergines erin en zet de schaal, afgedekt met aluminiumfolie, in de op 200°C voorverwarmde oven.
Bak de aubergines 40 minuten.
Verwijder na 30 minuten het aluminiumfolie
Receptenplein.nl
Home / ovenschaal / Pagina 24
Champignons met knoflook
Servings: 16
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 15 teentjes knoflook
- 2 eetlepels olijfolie
- 25 gr boter
- 2 theelepel tijm
- zout
- peper
- 16 champignons grote
- 2 theelepel rozemarijn fijngesneden
- 3 eetlepels olijfolie
- 1 eetlepel citroensap
Verwarm de oven voor op 200°C.
Verpak 15 teentjes knoflook in plakjes met 2 eetlepels olijfolie, 25 gr boter, 2 theelepels tijm, zout en peper in aluminiumfolie en bak ze ± 20 minuten zachtjes in de oven.
Leg 16 grote champignons zonder steel in een ovenschaal en verdeel er de knoflook met het vrijgekomen vocht, 2 theelepels fijngesneden rozemarijn, 3 eetlepels olijfolie en 1 eetlepel citroensap over.
Bak de champignons ± 25 minuten in de oven.
Receptenplein.nl
Home / ovenschaal / Pagina 24
Tandoori murgh
Tandoorikip uit de oven
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 1 kip in delen of 4 gehalveerde kippenbouten
voor de marinade:
- 3 cm gemberwortel geschilde
- 1 grote ui
- 3 teentjes knoflook
- 2 volle theelepels chilipoeder
- 1 volle theelepel korianderpoeder
- 1 theelepel komijnpoeder
- 2 theelepel garam masala kerriemengsel
- ½ theelepel kurkuma geelwortelpoeder
- ½ theelepel zout
- ½ citroen het sap er van
- 1 dl volle yoghurt
Pureer voor de marinade de gember, ui en knoflook in een keukenmachine en vermeng de puree met de rest van de ingrediënten.
Verwijder het vel van de kipdelen, kerf het kippevlees in en wrijf het goed met marinade in.
Laat de marinade minstens 6 uur intrekken.
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Leg de kip in een ovenschaal en dek de schaal af met aluminiumfolie.
Bak de kip in het midden van de oven in ± 1 uur gaar.
Verwijder de laatste 10 minuten het folie en bak de kip bruin (de kip af en toe keren).
Receptenplein.nl
Home / ovenschaal / Pagina 24
Pasta-knolselderij-ovenschotel
Hartige ovenschotel met macaroni, knolselderij, spek en een romige kaassaus.
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd40 minuten min
Servings: 4
Calories: 600kcal
Author: Cor Kevenaar
- 60 gram boter 30 gram + klontjes voor de topping
- 100 gram casselerrib in stukjes
- 50 gram geraspte oude Goudse kaas
- 1 knolselderij ± 800 gram, in blokjes
- 1 ½ dl melk
- 100 gram Mon Chou
- 1 eetlepel olie
- 3 eetlepels paneermeel
- 100 gram katenspek in stukjes
- 350 gram macaroni
- 2 eetlepels fijngeknipte selderij
- 1 theelepel tijm
- Zout
- Versgemalen peper
Schil en snijd de knolselderij in blokjes.
Verhit de helft van de boter in een pan en roerbak de knolselderij.
Voeg tijm, selderij, zout en peper toe en stoof 15 minuten.
Kook de macaroni gaar met zout en olie.
Snijd spek en casselerrib en roer door de knolselderij.
Schenk melk bij de knolselderij en verkruimel Mon Chou erboven.
Verhit tot de kaas smelt en breng op smaak met zout en peper.
Laat de macaroni uitlekken.
Beboter een ovenschaal en schep er de helft van het knolselderijmengsel, de helft van de macaroni, de rest van het knolselderijmengsel en de rest van de macaroni in.
Meng kaas met paneermeel en strooi over de macaroni.
Verdeel klontjes boter over de topping.
Bak 15 minuten goudbruin in een voorverwarmde oven op 200°C.
Serveertip:
Serveer met een frisse groene salade.
Wijnadvies:
Een stevige witte wijn, zoals een Chardonnay, of een lichte rode wijn, zoals een Pinot Noir.
Calories: 600kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 30g | Vet: 30g | Zout: 2.5g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / ovenschaal / Pagina 24
Gestoofd Varkensvlees met Bier en Rozijnen
Een hartig en lichtzoet stoofgerecht met mals varkensvlees, gerookt spek en rozijnen, gestoofd in oud bruin bier. Geserveerd met tagliatelle en gegratineerd met Parmezaanse kaas.
Voorbereidingstijd25 minuten min
Bereidingstijd1 uur uur
Land van herkomst: België Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 750kcal
Author: Cor Kevenaar
- 1 teentje knoflook
- 1 ui
- ⅛ liter slagroom
- 100 gram boter
- 1 ½ dl oud bruin bier
- 4 eetlepels pijnboompitten
- 3 eetlepels rozijnen
- 75 gram versgeraspte Parmezaanse kaas
- 50 gram gerookt spek
- 400 gram hamlappen
- 400 gram tagliatelle
- peper
- zout
Snijd de hamlappen in blokjes en het gerookte spek in kleine stukjes.
Pel de ui en de knoflook en snipper ze fijn.
Verhit de boter in een pan en bak de ui en de knoflook zachtjes 2 minuten.
Voeg het vlees toe en bak het in ± 3 minuten rondom bruin.
Voeg het bier toe en stoof het vlees met het deksel op de pan in ± 50 minuten gaar.
Week intussen de rozijnen ± 15 minuten in heet water.
Kook de tagliatelle in ruim water met zout volgens de gebruiksaanwijzing beetgaar.
Verwarm de grill voor op de hoogste stand en vet een ovenschaal in.
Neem na een half uur het deksel van de pan en laat het bier inkoken.
Giet de rozijnen af, dep ze droog en schep ze met de pijnboompitten door het vlees.
Bak nog 1 minuut.
Smelt de rest van de boter.
Giet de tagliatelle af en schep de gesmolten boter erdoor.
Schep de helft van de tagliatelle in de ovenschaal, verdeel er het vleesmengsel over en leg de rest van de tagliatelle erop.
Roer de slagroom en de Parmezaanse kaas door elkaar en schenk dit over de tagliatelle.
Laat de tagliatelle in het midden van de grill in ± 3 minuten lichtbruin kleuren.
Serveertip:
Serveer direct na het gratineren, eventueel met een frisse salade.
Wijnadvies:
Een donker Belgisch bier, passend bij het stoofvocht, of een fruitige rode wijn.
Calories: 750kcal | koolhydraten: 65g | Protein: 40g | Vet: 40g | Sugar: 15g
Receptenplein.nl
Home / ovenschaal / Pagina 24
Varkensschnitzels met Gesmoorde Champignons en Kaas
Sappige varkensschnitzels bedekt met een smakelijk mengsel van gesmoorde champignons en uien, gegratineerd met smeltende jonge kaas.
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd25 minuten min
Land van herkomst: Europa Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Kevenaar
- 1 eetlepel bieslook fijngehakt
- Bloem om te bestuiven
- Boter om in te bakken
- 200 gram champignons in plakjes
- 1 eetlepel citroensap
- 1 eetlepel dragon fijngehakt
- 4 plakken jongebelegen kaas
- 1 eetlepel kervel fijngehakt
- 1 eetlepel peterselie fijngehakt
- Peper
- 4 schnitzels
- 4 kleine uien gesnipperd
- Zout
Wrijf de varkensschnitzels in met zout en peper.
Bestuif ze licht met bloem.
Verhit een klontje boter in een braadpan op middelhoog vuur en bak de schnitzels aan beide kanten gaar en bruin.
Leg de gebakken schnitzels in een vuurvaste schaal.
Voeg eventueel nog wat boter toe aan de braadpan en fruit de gesnipperde uien zachtjes tot ze glazig zijn.
Voeg de in plakjes gesneden champignons toe aan de uien en smoor ze zachtjes gaar.
Breng het champignon-uienmengsel op smaak met citroensap, fijngehakte tuinkruiden (peterselie, kervel, bieslook en dragon), peper en eventueel nog wat zout.
Verdeel dit champignonmengsel gelijkmatig over de gebakken schnitzels in de ovenschaal.
Leg op elke schnitzel een plak jongebelegen kaas.
Plaats de ovenschaal in een voorverwarmde oven (ongeveer 180°C) en laat de kaas smelten en lichtbruin worden.
Dit duurt enkele minuten.
Serveertip:
Serveer de varkensschnitzels met gebakken aardappelen of frites en een frisse salade.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn, zoals een Grüner Veltliner of een fruitige rode wijn, zoals een Beaujolais.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 40g | Vet: 25g | Zout: 2g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / ovenschaal / Pagina 24
Gevulde Varkenskarbonades Zwitserse Stijl
Sappige ribkarbonades gevuld met ham en smeltende kaas, gepaneerd en gebakken, daarna kort in de oven gegaard. Een smakelijk gerecht geïnspireerd door de Zwitserse keuken.
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd20 minuten min
Land van herkomst: Zwitserland Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 550kcal
Author: Cor Kevenaar
- 50 gram boter
- ½ citroen in partjes
- 2 eieren
- 4 plakken ham
- 4 plakken lichtbelegen kaas bijv. Gruyère of Emmentaler
- olie om mee te bakken
- paneermeel
- 4 dikke ribkarbonades
- peper
- zout
Verwarm de oven voor op 175°C.
Snijd elke ribkarbonade aan de zijkant tot aan het been in, zodat een soort 'zakje' ontstaat.
Wrijf de binnenkant van de inkeping in met zout en peper.
Plaats in elke inkeping een plak ham en een plak kaas.
Prik de opening dicht met een cocktailprikker.
Klop in een diep bord de eieren los met een snufje zout, peper en een beetje olie.
Strooi het paneermeel op een plat bord.
Haal elke gevulde karbonade eerst door het losgeklopte ei en wentel hem vervolgens rondom door het paneermeel, zodat hij volledig bedekt is.
Verhit de boter in een koekenpan op middelhoog vuur.
Bak de gepaneerde karbonades in ongeveer 10 minuten lichtbruin, keer ze halverwege de baktijd.
Leg de karbonades over in een ovenschaal.
Plaats de ovenschaal in het midden van de voorverwarmde oven en laat de karbonades nog 5-10 minuten garen, totdat de kaas gesmolten is en het vlees gaar is.
Garneer de karbonades met partjes citroen bij het serveren.
Serveertip:
Lekker met een frisse gemengde salade met Emmentaler kaas en gebakken aardappelen of rösti.
Wijnadvies:
Een fruitige witte wijn, zoals een Zwitserse Fendant of een droge Riesling.
Calories: 550kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 40g | Vet: 35g | Zout: 2.5g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / ovenschaal / Pagina 24
Varkensfricandeau met cidersaus
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 750 gr varkensfricandeau
- zout peper
- 3 eetlepels olijfolie
- 1 ui
- enkele takjes tijm verse
- 150 gr katenspek iets dikker gesneden plakjes
- 2 ½ dl droge cider Chevalier Blanc
- 1 beker crème fraîche 125 ml
- 1 takje peterselie
Verwarm de oven voor op 200°C of gasovenstand 4.
Bestrooi de fricandeau met zout en peper.
Pel de ui en snijd hem in 8 partjes.
Verhit de olie In een braadpan en bak de fricandeau in ± 10 minuten rondom bruin.
Voeg halverwege de ui toe en bak die ± 5 minuten mee.
Leg de ui op de bodem van een ovenschaal, leg de fricandeau erop, leg de tijmtakjes op de fricandeau en leg de plakjes katenspek dakpansgewijs op de fricandeau.
Braad het vlees in het midden van de oven onafgedekt in ± 1 uur gaar.
Neem de schotel uit de oven en wikkel het vlees in aluminiumfolie.
Schenk het vleesvocht boven een pan door een zeef, voeg de cider toe en laat de saus op hoog vuur in ± 10 minuten tot ± 1 1/2 dl inkoken.
Roer de crème fraîche erdoor en laat nog ± 2 minuten inkoken tot een mooi gebonden saus ontstaat.
Snijd het vlees in dunne plakjes.
Schep 4 eetlepels saus over het vlees en knip de peterselie erboven fijn.
Geef de rest van de saus er apart bij.
Serveer met gepofte appels en aardappelpuree.
Receptenplein.nl
Home / ovenschaal / Pagina 24
Zalmfilet in dille-roomsaus
Boodschappen 10-2006
Servings: 2 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 25 g boter
- 2 zalmfilets van ca. 200 g per stuk Vismarine
- ½ komkommer
- ½ dl droge witte wijn
- 100 ml visbouillon van tablet of uit pot
- 100 ml crème fraîche
- 1 theelepel mosterd
- allesbinder
- zout
- peper
- 2 eetlepel(s) gehakte dille vers of diepvries of 1 theelepel gedroogd
Verwarm de oven voor op 200°C.
Vet een ovenschaal in met de helft van de boter.
Leg de zalmfilets naast elkaar in de ovenschaal.
Snijd de komkommer in kleine blokjes.
Verdeel de komkommerblokjes over de zalm.
Schenk de wijn en de helft van de visbouillon erbij.
Verdeel de rest van de boter over de vis.
Dek de schaal af met een deksel of aluminiumfolie en laat de zalm in het midden van de oven in 12 tot 15 minuten gaar worden.
Schenk het vocht uit de schaal in een pannetje.
Voeg de rest van de visbouillon, de crème fraîche en mosterd toe.
Kook de saus iets in of bind deze met allesbinder.
Voeg peper en zout naar smaak toe en roer de dille erdoor.
Serveer de visfilets met de komkommerblokjes op warme borden met de saus erbij.
Lekker met gekookte aardappelen en sperziebonen of worteltjes.
Receptenplein.nl
Home / ovenschaal / Pagina 24