Gegratineerde Macaronischotel met Oude Goudse Kaas

Gegratineerde Macaronischotel met Oude Goudse Kaas

Een rijkgevulde macaronischotel met oude Goudse kaas, ham, champignons en erwten, gegratineerd in de oven.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Ovenschotel, Pasta
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Calories: 500kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 theelepel chilisaus
  • 100 gram boter
  • 100 gram erwten
  • 125 gram gerookte ham
  • 2 dl room
  • 2 eieren
  • 25 gram bloem
  • 250 gram champignons
  • 250 gram oude kaas
  • 250 gram spirali macaroni
  • 2 sjalotjes
  • Peper
  • Sneetjes oud witbrood
  • Zout

Instructies

  • Rasp de kaas.
  • Kook de macaroni in 7 minuten gaar en laat uitlekken.
  • Kook de erwten volgens de verpakking.
  • Snipper de sjalotjes en snijd de ham in blokjes.
  • Halveer de champignons, fruit ze in boter en breng op smaak.
  • Fruit de sjalotjes in boter en roer de bloem erdoor.
  • Meng met de room en roer de champignons erdoor.
  • Haal van het vuur en roer de eierdooiers erdoor.
  • Breng op smaak met zout, peper en chilisaus.
  • Meng de macaroni met ham, erwten en het champignonmengsel.
  • Doe in een ingevette ovenschaal en bestrooi met kaas en broodkruim.
  • Leg klontjes boter erop en bak 15 minuten in een oven van 175°C.

Notities

Serveertip:
Serveer direct na bereiding.
Wijnadvies:
Een volle rode wijn, zoals Merlot.

Nutrition

Calories: 500kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 30g | Vet: 25g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g

Kabeljauw met Prei en Wortel uit de Oven

Kabeljauw met Prei en Wortel uit de Oven

Een gezond en smaakvol gerecht van kabeljauw op een bedje van prei en wortel, eenvoudig te bereiden in de oven.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Ovenschotel, Vis
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Glutenvrij
Servings: 4
Calories: 300kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 4 moten kabeljauw
  • 4 takjes dille
  • 200 gram worteltjes
  • 30 gram boter
  • 1 prei
  • Citroensap
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Schrap de worteltjes en snijd in plakjes.
  • Was de prei en snijd in ringen.
  • Verhit de helft van de boter en stoof de prei en wortel kort.
  • Voeg eventueel water of visbouillon toe en laat 7 minuten zachtjes koken.
  • Beboter een ovenschaal.
  • Doe het groentemengsel in de schaal en leg de vis erop.
  • Bestrooi de vis met zout en peper, besprenkel met citroensap en leg er dille op.
  • Leg de overige boter in klontjes op de vis en dek af met aluminiumfolie.
  • Laat in een hete oven in ± 25 minuten gaar worden.

Notities

Serveertip:
Serveer met gekookte aardappelen of rijst.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn, zoals Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 300kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 30g | Vet: 15g | Zout: 1g | Sugar: 5g

Gevulde Slarolletjes met Gehakt en Rijst

Gevulde Slarolletjes met Gehakt en Rijst

Gevulde slarolletjes met gehakt en rijst, geserveerd in een tomatensaus. Een licht en smaakvol hoofdgerecht.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Salade, Vlees
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 kropjes sla
  • 25 gram boter
  • 1 sjalotje
  • 350 gram gehakt half-om-half of rundergehakt
  • 50 gram oud witbrood
  • 1 dl melk
  • Zout
  • Peper
  • Nootmuskaat
  • 2 eetlepels paprikapoeder
  • 2 ½ dl bouillon groente of kip
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 50 gram boter
  • 200 gram rijst builtjes

Instructies

  • Blancheer de kropjes sla en haal de mooie bladeren eraf.
  • Fruit het gesnipperde sjalotje in boter.
  • Week het witbrood in melk, knijp uit en meng met sjalotje door gehakt.
  • Breng op smaak met zout, peper, nootmuskaat en paprikapoeder.
  • Verdeel de gehaktvulling over 4 slabladen en vorm rolletjes.
  • Leg de rolletjes in een ovenschaal, giet de bouillon erover en bak 20 minuten in de oven op 150°C.
  • Roer tomatenpuree door het kookvocht.
  • Kook de rijst volgens de verpakking.
  • Serveer de gevulde slarolletjes met rijst en de tomatensaus.

Notities

Serveertip:
  • Garneer eventueel met verse peterselie.
  • Lekker met een frisse salade.
Wijnadvies:
  • Pinot Grigio: Een lichte, droge witte wijn past goed bij de gevulde slarolletjes.
  • Rosé: Een droge rosé is ook een goede optie.

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 25g | Vet: 20g | Zout: 1g | Sugar: 5g

Asperges Gratin met Oude Kaas

Asperges Gratin met Oude Kaas

Heerlijke gegratineerde asperges met een romige kaassaus en een knapperig korstje. Een perfect lentegerecht.
Bereidingstijd30 minuten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Lente
Feestdagen etc: Pasen
Servings: 2
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 gram asperges
  • 4 eetlepels crème fraîche
  • 50 gram oude kaas geraspt
  • 4 eetlepels melk
  • Snufje nootmuskaat
  • Snufje peper
  • 2 takjes peterselie
  • Snufje zout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Schil de asperges en snijd de uiteinden eraf.
  • Kook de asperges 8 minuten beetgaar en giet ze af.
  • Vet een ovenschaal in en leg de asperges erin.
  • Meng crème fraîche, kaas, melk, zout, peper en nootmuskaat.
  • Verdeel het kaasmengsel over de asperges.
  • Bak de asperges 15-20 minuten goudbruin.
  • Hak de peterselie fijn en strooi over de asperges.

Notities

Serveertip:
  • Serveer direct na het gratineren.
  • Lekker met een frisse salade.
Wijnadvies:
  • Sauvignon Blanc: Een frisse witte wijn met kruidige tonen die goed past bij de asperges en kaas.
  • Pinot Grigio: Een lichte, droge witte wijn die de smaken van het gerecht complementeert.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 20g | Vet: 25g | Zout: 1g | Sugar: 3g

Asperge Clafoutis

Asperge Clafoutis

Een hartige clafoutis met malse asperges. Een smakelijk en eenvoudig lentegerecht.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Ovenschotel
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Lente
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Pasen
Servings: 4
Calories: 300kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 2 ½ kg asperges
  • Boter
  • Bloem
  • 125 gram bloem
  • 4 eieren
  • 3 dl melk
  • Zout
  • Nootmuskaat

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Schil de asperges en kook ze niet te gaar.
  • Vet een ovenschaal in met boter en bestuif hem met bloem.
  • Leg de kort gekookte asperges in de schaal.
  • Klop een beslag van bloem, eieren, melk, zout en nootmuskaat.
  • Giet het beslag over de asperges.
  • Bak de clafoutis 35 minuten in de oven.

Notities

Serveertip:
  • Serveer de clafoutis warm of op kamertemperatuur.
  • Lekker met een frisse salade.
Wijnadvies:
  • Sauvignon Blanc: Een frisse witte wijn met kruidige tonen die goed past bij de asperges.
  • Pinot Grigio: Een lichte, droge witte wijn die de smaken van het gerecht complementeert.

Nutrition

Calories: 300kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 15g | Vet: 18g | Zout: 0.5g | Sugar: 5g

Rhône Asperges met Zwitserse Kaas

Rhône Asperges met Zwitserse Kaas

Een heerlijke ovenschotel met asperges en gesmolten Zwitserse kaas, geïnspireerd door de Rhône-vallei.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Kaas, Ovenschotel
Land van herkomst: Zwitserland
Jaargetijde:: Lente
Feestdagen etc: Pasen
Servings: 4
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

Instructies

  • Was de asperges en snijd de harde onderkanten eraf.
  • Zet de asperges rechtop in een hoge pan en kook ze 15 minuten in water met zout of tot ze gaar zijn.
  • Laat ze goed uitlekken en snijd ze in stukjes van ± 2 1/2 cm.
  • Beboter een ovenschaal en leg er een laag asperges in.
  • Bestrooi met zout, peper, geraspte kaas en klontjes boter en herhaal dit.
  • De bovenste laag moet uit kaas bestaan.
  • Bespikkel met klontjes boter en zet het gerecht in een voorverwarmde oven (190°C) tot de kaas bubbelt en lichtbruin wordt.
  • Serveer direct.

Notities

Serveertip:
  • Serveer direct na het bakken.
  • Lekker met een frisse salade.
Wijnadvies:
  • Fendant (Zwitserse witte wijn): Een frisse en fruitige witte wijn die goed past bij de asperges en kaas.
  • Pinot Grigio: Een lichte, droge witte wijn die de smaken van het gerecht complementeert.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 15g | Vet: 18g | Zout: 1g | Sugar: 3g

Asperge Spinazie Gratin

Asperge Spinazie Gratin

Romige aspergegratin met spinazie en kaas. Een heerlijk lentegerecht uit de oven.
Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Ovenschotel
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Lente
Dieët: Veganistisch
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 ½ kg asperges geschild
  • 100 gram geraspte kaas
  • 2 eieren
  • 2 dl melk
  • 2 kg gewassen spinazie
  • 20 gram boter
  • 40 gram bloem
  • Nootmuskaat
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Kook de asperges.
  • Bewaar 2 1/2 dl van het kookvocht en meng met de melk.
  • Maak een roux van de boter en de bloem en laat 3 minuten garen.
  • Roer beetje bij beetje het melkmengsel door de roux en laat 20 minuten zachtjes koken.
  • Verwarm de oven voor op 220°C.
  • Laat de spinazie met aanhangend water slinken, giet af en pers het water eruit.
  • Breng de saus op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
  • Roer de eidooiers en kaas door de saus.
  • Leg de asperges in een ovenschaal.
  • Schep de spinazie op de asperges.
  • Verdeel de saus over de spinazie.
  • Gratineer 25 minuten in het midden van de oven.

Notities

Serveertip:
Serveer de aspergegratin direct.
Wijnadvies:
  • Sauvignon Blanc: Een frisse witte wijn met groene kruiden tonen die goed past bij de asperges en spinazie.
  • Pinot Grigio: Een lichte, droge witte wijn die de romige textuur van de gratin complementeert.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 25g | Vet: 20g | Zout: 1g | Sugar: 5g

Aardappel Groenten Burger

Aardappel Groenten Burger

Vegetarische aardappelburger met courgette, paprika, asperges en gekarameliseerde walnoten. Een sensatie voor ogen en smaakpapillen.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd45 minuten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 1
Calories: 650kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

Instructies

  • Schil en rasp de aardappels grof.
  • Doe de aardappels in een kom met ei, bloem, zout en peper.
  • Meng en vorm burgers.
  • Bak de burgers goudbruin in de pan.
  • Doe courgette, paprika, champignons, asperges en tomaten in een ovenschaal.
  • Besprenkel met olijfolie en eventueel gerookt zout.
  • Bak de groenten 30 minuten op 150 °C.
  • Karamelliseer de suiker in een pan.
  • Voeg de gehakte walnoten toe en laat afkoelen.
  • Snijd het broodje open en bestrijk met mayonaise.
  • Leg de aardappelburger, groenten en rucola op het broodje.
  • Strooi de walnoten erover.

Notities

Serveertip:
Serveer de aardappelburger direct.
Wijnadvies:
  • Rosé wijn: Een frisse rosé past goed bij de geroosterde groenten en aardappelburger.
  • Licht bier: Een licht bier complementeert de smaken zonder te overheersen.

Nutrition

Calories: 650kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 20g | Vet: 35g | Zout: 1.5g | Sugar: 10g

Boerenkoollasagne met Shoarma

Boerenkoollasagne met Shoarma

Een hartverwarmende boerenkoollasagne met shoarmavlees. Een heerlijke winterse ovenschotel.
Bereidingstijd1 uur
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4 personen
Calories: 600kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 100 gram belegen kaas
  • 4 eetlepels boter
  • 500 ml melk
  • 600 gram boerenkool gesneden
  • ½ pak lasagnebladen naturel à 250 g
  • 1 schaaltje shoarmavlees ca. 450 gram
  • 1 doosje mix voor tagliatelle roomsaus 70 g

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Verhit 2 eetlepels boter in een braadpan en bak het shoarmavlees in 5 minuten rondom bruin.
  • Schep het vlees uit de pan en verhit de rest van de boter.
  • Bak de boerenkool 5 minuten in de pan.
  • Breng de boerenkool op smaak met zout en peper.
  • Bereid de sausmix met melk volgens de gebruiksaanwijzing.
  • Schep een laagje saus in de ovenschaal, gevolgd door lasagnebladen, boerenkool en shoarmavlees.
  • Herhaal de lagen tot alle ingrediënten op zijn en eindig met een laag saus.
  • Bestrooi de lasagne met kaas en bak in de oven in ca.
  • 30 minuten gaar en bruin.

Notities

Serveertip:
Serveer de lasagne warm.
Wijnadvies:
Een stevige rode wijn, zoals een Merlot.

Nutrition

Calories: 600kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 35g | Vet: 30g | Zout: 2g | Sugar: 5g

Aardappelgratin 2

Aardappelgratin 2

Recept categorieën: Groenten, Ovenschotel
Land van herkomst: Frankrijk
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 kg vastkokende aardappels geschild
  • 750 ml slagroom
  • 2 teentjes knoflook geraspt
  • 150 gram Gruyère geraspt
  • Versgemalen peper

Instructies

  • Kook de aardappels gedurende 15 minuten, giet ze af, laat ze uitdampen en snijd ze in dunne plakjes.
  • Verwarm de oven voor op 100 °C.
  • Meng de slagroom met de geraspte knoflook, 100 g van de Gruyère en breng op smaak met peper en zout.
  • Doe driekwart van de aardappelplakjes in een ovenschaal.
  • Schenk het roommengsel erover en schep voorzichtig om zodat alles goed gemengd is.
  • Leg de achtergehouden aardappelplakjes dakpansgewijs bovenop het mengsel en strooi de rest van de kaas eroverheen.
  • Dek af met aluminiumfolie als de gratin te donker dreigt te worden.
  • Zet de ovenschaal in de voorverwarmde oven en bak de aardappelgratin tot de aardappelen zacht zijn en de bovenkant goudbruin en knapperig is.

Notities

Geniet van deze heerlijke aardappelgratin als bijgerecht bij een feestelijke maaltijd!