Groene Kool Ovenschotel met Saucijsjes
Hartverwarmende ovenschotel met groene kool, saucijsjes en aardappelpuree, perfect voor een koude avond.
Servings: 4 personen
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar
- 1 eetlepel boter
- 1 pak aardappelpuree 4 personen
- 1 theelepel komijnzaad
- 1 winterpeen
- 2 uien
- 3 saucijsjes
- 30 gram boter
- 4 jeneverbessen
- 4 plakken ontbijtspek
- 500 ml groentebouillon
- groene kool
- peper
- zout
Verwarm de oven voor op 200°C.
Verwijder de buitenste bladeren van de kool en snijd in stukken, verwijder de harde stronk.
Snijd het ontbijtspek in reepjes.
Halveer de saucijsjes in de lengte.
Verhit 1 eetlepel boter in een koekenpan en bak de saucijsjes aan beide zijden ca.
2 minuten.
Schil de winterpeen en snijd deze in plakken.
Pel de uien en snijd ze in ringen.
Meng de kool met het spek, winterpeen, uien, jeneverbessen, komijnzaad, zout en peper door elkaar.
Schep de helft in een ovenschaal.
Leg de saucijsjes erop en dek af met de rest van het koolmengsel.
Snijd de boter in blokjes.
Schenk de groentebouillon over de kool en verdeel de boter erover.
Bereid de aardappelpuree volgens de gebruiksaanwijzing.
Serveer de aardappelpuree bij de koolschotel.
Serveertip:
Serveer met een frisse salade voor extra groenten.
Wijnadvies:
Cuvee Veronique Bordeaux rouge, Franse rode wij
Calories: 450kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 20g | Vet: 25g | Zout: 2g | Sugar: 8g
Receptenplein.nl
Home / ovenschaal / Pagina 35
Mexicaanse Ovenschotel met Gehakt, Ananas en Banaan
Een verrassende Mexicaanse ovenschotel met gehakt, ananas, banaan en ham. Een combinatie van hartig en zoet, afgebakken tot een heerlijke, knapperige ovenschotel.
Servings: 4 personen
Calories: 720kcal
Author: Cor Klaar
grote koekenpan
scherp mes
houten spatel
- 750 gram gehakt
- 750 gram aardappelen
- 4 schijven ananas
- 3 plakjes ham in reepjes gesneden
- 3 paprika’s
- 2 eetlepels Mexicaanse kruidenmix
- 4 uien
- 1 banaan
- 1 zakje mix voor aardappelschotel
- 100 gram geraspte kaas
- Paprikapoeder naar smaak
Verwarm de oven voor op 160°C.
Bak het gehakt rul in een koekenpan zonder olie of boter.
Snijd de uien in ringen en fruit ze kort mee met het gehakt.
Snijd de paprika’s in stukjes en bak ze kort mee met het gehaktmengsel.
Voeg de Mexicaanse kruidenmix toe en roer goed door.
Schil de aardappelen, kook ze beetgaar en snijd ze in schijfjes.
Vet een ovenschaal in en verdeel de helft van de aardappelschijfjes over de bodem.
Schep het gehaktmengsel over de aardappelen.
Snijd de banaan in plakjes en verdeel deze samen met de helft van de uiringen over het gehakt.
Bedek met de resterende aardappelschijfjes.
Leg de ananasplakken en de overgebleven uiringen erbovenop.
Bestrooi met paprikapoeder en verdeel de hamreepjes erover.
Giet de sausmix over de ovenschotel en bestrooi met de geraspte kaas.
Bak de ovenschotel 45 minuten in de oven tot een goudbruine korst ontstaat.
Serveer met een frisse ijsbergsalade.
Serveertip:
Serveer met een frisse salade en een klodder crème fraîche of zure room voor extra romigheid.
Wijnadvies:
Een fruitige rode wijn zoals een Zinfandel of Tempranillo past goed bij de zoete en hartige smaken van dit gerecht.
Calories: 720kcal | koolhydraten: 80g | Protein: 38g | Vet: 28g | Zout: 2.5g | Sugar: 12g
Receptenplein.nl
Home / ovenschaal / Pagina 35
Koolraap-Rode Kool Gratin met Romige Bechamelsaus
Een hartverwarmende ovenschotel met koolraap, rode kool en aardappelen, overgoten met een romige bechamelsaus en een goudbruine kaaskorst. Perfect voor de koudere dagen!
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 4
Calories: 520kcal
Author: Cor Klaar
Koolraap-Rode Kool Gratin:
- 1 middelgrote koolraap in plakken gesneden en geblancheerd
- 3 middelgrote uien gesnipperd
- 1 kleine rode kool fijngesneden
- 1 kg aardappelen in plakken gesneden en gekookt
- 1 theelepel zout
- 1 mespunt cayennepeper
- 1 theelepel gemalen koriander
- 1 theelepel djinten komijn
Bechamelsaus:
- 75 g boter
- 75 g bloem
- 1 l sojamelk
- 1 mespunt kruidnagel
- 1 mespunt nootmuskaat
- Peper en zout naar smaak
- 200 g geraspte cheddar
Verwarm de oven voor op 200°C.
Kook de aardappelen en blancheer de koolraap tot de plakken geel kleuren.
Verhit 3 eetlepels boter in een koekenpan en fruit de uien tot ze glazig zijn.
Voeg de rode kool, zout, cayennepeper, koriander en djinten toe en bak tot de kool gaar maar nog stevig is.
Maak de bechamelsaus door boter en bloem in een pan te verhitten en al roerend de sojamelk toe te voegen.
Breng op smaak met kruidnagel, nootmuskaat, peper en zout.
Voeg op het einde de geraspte cheddar toe en roer tot een gladde saus.
Vet een ovenschaal in en leg de ingrediënten in lagen:
Eerst een laag aardappelen
Dan het kool-ui-mengsel
Vervolgens de plakken koolraap
Giet tot slot de bechamelsaus over het geheel
Plaats de ovenschaal in de oven en bak circa 45 minuten tot de bovenkant goudbruin en knapperig is.
Serveertip:
Serveer met een frisse salade en een stukje knapperig brood voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn zoals Pinot Noir of een kruidige witte wijn zoals een Gewürztraminer past uitstekend bij deze gratin.
Calories: 520kcal | koolhydraten: 58g | Protein: 18g | Vet: 22g | Zout: 1.5g | Sugar: 7g
Receptenplein.nl
Home / ovenschaal / Pagina 35
Lasagne met Spinazie, Feta en Romige Yoghurt
Deze heerlijke vegetarische lasagne combineert romige feta en spinazie met een frisse yoghurtsaus en sappige tomaten. Een smaakvol en voedzaam gerecht!
Bereidingstijd45 minuten min
Land van herkomst: Italië Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 5
Calories: 410kcal
Author: Cor Klaar
Lasagne:
- 450 g spinazie gekookt en uitgelekt
- 1 snufje nootmuskaat
- Peper en zout naar smaak
- 2 eetlepels yoghurt
- 3 teentjes knoflook uitgeperst
- 1 ei
- 200 g feta verkruimeld
- 225 g lasagnebladen
Saus:
- 1,5 dl yoghurt
- 1 ei
- 3 eetlepels Parmezaan geraspt
- 3 tomaten in plakjes gesneden
Verwarm de oven voor op 180°C.
Meng de spinazie met nootmuskaat, peper, zout, yoghurt, knoflook, eierdooier en verkruimelde feta.
Vet een ovenschaal in en leg om en om lagen spinaziemengsel en lasagnebladen.
Eindig met een laag lasagnebladen.
Meng de yoghurt met het losgeklopte ei en de helft van de Parmezaanse kaas.
Schenk de saus over de lasagne en bedek met plakjes tomaat.
Strooi de resterende kaas erover.
Bak de lasagne 35 minuten in de oven tot hij goudbruin en gaar is.
Serveertip:
Serveer met een frisse tomatensalade en knapperig stokbrood.
Wijnadvies:
Een lichte witte wijn zoals Sauvignon Blanc of een frisse Verdejo past perfect bij deze lasagne.
Calories: 410kcal | koolhydraten: 48g | Protein: 22g | Vet: 15g | Zout: 2g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / ovenschaal / Pagina 35
Ovengebakken Ricotta met Geroosterde Tomaatjes
Deze ovengebakken ricotta met geroosterde tomaatjes en tijm is een heerlijk smeuïg gerecht, perfect als voorgerecht of bijgerecht. Serveer met versgebakken brood!
Bereidingstijd25 minuten min
Land van herkomst: Italië Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar
- 1 citroen
- 1 ricotta
- 1 takje tijm alleen de blaadjes
- ¼ theelepel chilivlokken
- 1 eetlepel olijfolie
- 16 cherrytomaten gehalveerd
- Zout en peper naar smaak
Verwarm de oven voor op 200 °C (hetelucht).
Plaats de ricotta in een ovenschaal.
Bestrooi met chilivlokken, tijmblaadjes en citroenrasp.
Verdeel de gehalveerde cherrytomaten rond de ricotta en bestrooi met zout en peper.
Besprenkel alles met olijfolie.
Plaats de ovenschaal in het midden van de oven en bak 20-25 minuten, tot de ricotta zacht is en de randjes goudbruin zijn.
Serveer lauwwarm met versgebakken brood.
Serveertip:
Lekker met knapperig zuurdesembrood of een salade met rucola en pijnboompitten.
Wijnadvies:
Een lichte, frisse witte wijn zoals een Pinot Grigio of een Verdejo past perfect bij dit gerecht.
Calories: 180kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 12g | Vet: 12g | Zout: 0.5g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / ovenschaal / Pagina 35
Vegetarische Biryani met Saffraan en Groenten
Een geurige en kleurrijke vegetarische biryani, perfect voor een vullend diner. Gecombineerd met saffraan, groenten en een rijke kruidenmix, is dit gerecht een feest voor de zintuigen.
Bereidingstijd40 minuten min
Land van herkomst: Indonesië Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 2
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar
- 200 g rijst bij voorkeur basmati
- 100 g sperzieboontjes
- 1 paprika fijngesneden
- 2 tomaten zonder zaad en fijngesneden
- 100 g doperwtjes diepvries
- 1 ui in halve manen
- ½ tl gember geraspt
- 2 tenen knoflook fijngeperst
- ½ rode peper gehakt
- 6 kardemompeulen
- ½ kaneelstokje
- 2 laurierbladeren
- 1 el komijnzaad
- 10 g saffraan 1/10 g
- Sap van ½ citroen
Garnering:
- Korianderblad
- Rozijnen
- Cashewnoten
Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking of kook ze 8 minuten in ruim water, giet af en laat nog 10 minuten stomen.
Breng het citroensap met voldoende water om de bodem van een steelpan te bedekken aan de kook.
Haal van het vuur en laat de saffraan er een kwartier in weken.
Roer het saffraanaftreksel door de gare rijst.
Verhit olie in een pan en voeg het komijnzaad, laurierblad, kaneelstokje en kardemompeulen toe.
Fruit de kruiden kort aan.
Voeg de ui toe en bak deze tot ze glazig is.
Voeg de gember, knoflook en rode peper toe en bak dit mengsel een paar minuten.
Doe de sperzieboontjes, paprika en tomaat in de pan en roer goed om.
Dek de pan af en laat de groenten zachtjes gaar stoven.
Voeg de doperwtjes de laatste vijf minuten toe.
Schep de helft van de rijst in een ingevette ovenschaal.
Voeg de groenten eroverheen en dek af met de resterende rijst.
Garneer met korianderblad, rozijntjes en cashewnoten en zet de biryani 30 minuten in een oven van 200 graden Celsius.
Serveertip:
Serveer met een frisse komkommersalade of een yoghurtsaus om het gerecht compleet te maken.
Wijnadvies:
Een lichte witte wijn zoals Sauvignon Blanc of een frisse rosé past goed bij dit gerecht.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 8g | Vet: 10g | Zout: 0.8g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / ovenschaal / Pagina 35
Gemarineerde vis met Marokkaanse kruiden
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar
- 4 roodbaars - of doradefilets van elk 150 gram
- 1 kleine ui
- 1 citroen sap er van
- 2 teentjes knoflook
- ¼ theelepel cayennepeper
- 2 theelepel djinten
- ¼ theelepel koenjit
- 2 theelepel Paprikapoeder
- 1 theelepel zout
- 3 eetlepels olijfolie
- 2 eetlepels koriander fijngehakte
- 400 gram venkelknollen
- 30 gram boter
Bereiding:
Dep de visfilets droog met keukenpapier en leg ze, naast elkaar, in een lage ovenschaal.
Snipper de gepelde ui fijn.
Doe het citroensap in een kom en pers de gepelde knoflookteentjes erboven uit.
Voeg de specerijen en het zout toe en roer tot het zout is opgelost.
Klop de olie erdoor en roer de ui en koriander erdoor.
Schenk het mengsel over de vis en laat die, afgedekt in de koelkast, minstens 30 minuten marineren.
Maak de venkel schoon, houd wat van de mooie 'veertjes' achter en snijd de knollen overlangs in smalle reepjes van ca. 1/2 cm.
Afwerking:
Verwarm de oven voor op 190 °C.
Smelt de boter in een koekenpan, roer de venkelreepjes erdoor en schenk er ca. 1 dl water bij.
Breng het geheel aan de kook en laat de venkel, afgedekt, 5 minuten zachtjes koken.
Verwijder het deksel en laat de venkel in nog ca. 7 minuten gaar worden en het vocht voor het grootste deel verdampen.
Breng de groente op smaak met zout.
Zet intussen de schaal met de vis, onafgedekt op een rooster, in het midden van de oven en laat de vis in ca. 10 minuten gaar worden.
Schep de venkel op de borden en leg de vis met de saus erop.
Garneer met de venkelveertjes.
Lekker met rijst of couscous en een tomatensalade.
Receptenplein.nl
Home / ovenschaal / Pagina 35
Romige Lasagnerolletjes met Spinazie en Belegen Kaas
Heerlijke lasagnerolletjes gevuld met een romige spinazievulling en belegd met gesmolten kaas – een smakelijk en gemakkelijk gerecht voor het hele gezin.
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar
kookpan
Grillfunctie van de oven
mes
- 12 velletjes Honig Lasagne naturel
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 ui gesnipperd
- 350 gram spinazie à la crême diepvries
- 275 gram belegen kaas grof geraspt
- 2 eetlepels rode pesto Grand'italia
- Peper
- Zout
Leg de lasagnevelletjes 5 minuten in kokend heet water en laat ze zacht worden.
Verhit intussen de olie en fruit de ui al omscheppend 3 minuten.
Voeg de spinazie toe en laat deze op een laag vuur ontdooien.
Neem de pan van het vuur en meng er 200 g van de kaas, de pesto en peper en zout naar smaak door.
Leg de lasagnevelletjes naast elkaar en verdeel het spinaziemengsel erover.
Rol de velletjes op en leg ze in een ingevette ovenschaal.
Strooi de rest van de kaas erover en zet het gerecht onder een voorverwarmde grill in ± 10 minuten om te gratineren.
Serveer de lasagnerolletjes met een frisse tomatensalade en krieltjes.
Serveertip:
Serveer met een frisse tomatensalade en geroosterde krieltjes voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een Merlot del Veneto Villa Giorgia past perfect bij de romige smaken van de lasagnerolletjes.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 20g | Vet: 25g | Zout: 1.1g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / ovenschaal / Pagina 35
Aardappelen en prei
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar
- 500 gram aardappels
- 200 gram prei
- 40 gram boter
- 4 eieren
- 1½ deciliter room
- 1 glas melk
- Peper
- Zout
- Nootmuskaat
Was de aardappelen en doe ze in een pan.
Zet ze voor 3/4 onder water en laat ze 20 minuten koken.
Verhoog vervolgens het vuur, zodat al het water volledig verdampt en de aardappelen drogen.
Maak de prei schoon en snijd deze in dunne ringen.
Doe de preiringen in een pan met 2 deciliter water en 20 gram boter.
Laat ze 15 minuten zachtjes stoven tot al het water is verdampt.
Klop de eieren met een staafmixer op met room en melk.
Breng dit mengsel op smaak met peper en zout.
Schil de gekookte aardappelen en druk ze door een pureeknijper.
Werk de gestoofde prei en het opgeklopte ei-roommengsel door de puree en klop het geheel stevig op.
Breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout.
Vet een ovenschaal in, vul deze voor 3/4 met het pureemengsel en zet het geheel in de oven.
Receptenplein.nl
Home / ovenschaal / Pagina 35
Westfriese Witlofstamppot uit de Oven
Een romige Westfriese stamppot met witlof, crème fraîche en kaas, gegratineerd in de oven met een krokante korst van oud witbrood.
Bereidingstijd40 minuten min
Servings: 4
Calories: 520kcal
Author: Cor Klaar
- 500 g aardappelen Bintjes
- 1 kg witlof
- 1 dl crème fraîche
- 50 g geraspte kaas
- 50 g boter
- 50 g oud witbrood verkruimeld
- Peterselie fijngehakt
- Snufje zout
- Snufje peper
- Snufje nootmuskaat
Schil de aardappelen, kook ze gaar en druk ze door een pureeknijper of stamp ze fijn.
Snijd het witlof in stukjes en verwijder de harde kern als je een minder bittere smaak wilt.
Verhit de boter in een pan en fruit het witlof glazig.
Voeg de crème fraîche toe en laat het witlof met een deksel op de pan 5 minuten stoven.
Meng het gestoofde witlof door de aardappelpuree.
Hak de peterselie fijn en roer deze door de stamppot.
Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
Maal het oude witbrood fijn in de keukenmachine.
Schep de stamppot in een ingevette ovenschaal en bestrooi met geraspte kaas en het verkruimelde brood.
Verdeel kleine klontjes boter over de bovenkant en bak 10 minuten in een voorverwarmde oven op 200°C (als de stamppot nog warm is, anders iets langer).
Serveertip:
Serveer met een frisse komkommersalade of een mosterddressing voor extra smaakbalans.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals een Chardonnay past goed bij de romige en hartige smaken van dit gerecht.
Calories: 520kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 14g | Vet: 24g | Zout: 1.5g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / ovenschaal / Pagina 35