Snijbiettaart uit de Oven

Snijbiettaart uit de Oven

Een smaakvolle ovenschotel met snijbiet, vegetarische ham en loempiavellen, perfect als bijgerecht bij een zomerse salade.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Land van herkomst: Europa
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Calories: 225kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen

Ingrediënten

  • 100 g vegetarische ham
  • 10-12 loempiavellen of 2-3 börekblätter
  • 150 g magere kwark
  • l melk
  • 400 g snijbietblad of spinazie
  • 1 tl kerriepoeder
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 °C (180 °C heteluchtoven).
  • Hak de snijbiet of spinazie fijn.
  • Meng de fijngesneden groente met de kwark in een kom.
  • Snijd de vegetarische ham in stukjes en voeg toe aan het mengsel.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Vet een ovenvaste schaal in.
  • Leg een laag loempiavellen op de bodem van de schaal.
  • Schep een deel van het groentemengsel op de vellen.
  • Herhaal de lagen tot alles op is, eindig met een loempiavel.
  • Bestrijk de bovenste laag met melk.
  • Bestrooi met kerriepoeder.
  • Bak 10 tot 15 minuten tot de bovenkant bruin is en de vulling bubbelt.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse tomaten- of gemengde groentesalade.
Wijnadvies:
Een frisse droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 225kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 15g | Vet: 9g | Zout: 1.2g | Sugar: 4g

Broccolistamppot met Oude Kaas en Notenkorst

Broccolistamppot met Oude Kaas en Notenkorst

Een romige broccolistamppot met een knapperige notenkorst en gesmolten oude kaas. Een voedzame en verrassende twist op een klassieke stamppot!
Bereidingstijd35 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Noten, Stamppot
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Winter
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 480kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 750 g kruimige aardappelen
  • 400 g broccoli in roosjes, stronk in dunne plakjes
  • 1 vleestomaat in blokjes, zaadjes verwijderd
  • 4 eetlepels zure room
  • 1 ei
  • 1 eetlepel kruidenmix stamppot zuurkool
  • 1 theelepel mosterd
  • 100 g geraspte oude kaas
  • 200 g gemengde noten grof gehakt
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Schil de aardappelen, snijd ze in kleinere stukken en was ze.
  • Kook de aardappelen in een pan met een beetje gezouten water in ongeveer 20 minuten gaar.
  • Snijd de broccoli in roosjes, de stronk in dunne plakjes, en was ze.
  • Kook de broccoli in een aparte pan met een laagje kokend water in ongeveer 10 minuten gaar.
  • Was de tomaat, verwijder de zaadjes en snijd het vruchtvlees in blokjes.
  • Hak de gemengde noten grof.
  • Verwarm de grill van de oven voor.
  • Giet de aardappelen en broccoli af en stamp ze samen tot een smeuïge stamppot.
  • Roer de tomatenblokjes, zure room, het ei, kruidenmix, mosterd, de helft van de kaas en de helft van de noten door de stamppot.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Schep de stamppot in een ovenvaste schaal en verdeel de rest van de noten en de geraspte kaas over de bovenkant.
  • Plaats de schaal onder de hete grill en laat in 6-8 minuten goudbruin worden.
  • Serveer direct en geniet van deze heerlijke broccolistamppot!

Notities

Wijnadvies:
Een lichte witte wijn, zoals een Chardonnay of een Pinot Blanc, past uitstekend bij de romige en hartige smaken van deze stamppot.

Nutrition

Calories: 480kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 18g | Vet: 20g | Zout: 1.2g | Sugar: 5g

Gegratineerde Filet “Cordon Bleu” met Amandelballetjes

Gegratineerde Filet "Cordon Bleu" met Amandelballetjes

Geniet van een luxe variant van de klassieke cordon bleu: gegratineerde varkensfilets bedekt met ham en kaas, geserveerd met knapperige amandelballetjes. Perfect voor een feestelijke maaltijd.
Bereidingstijd1 uur 15 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Ovenschotel, Varkensvlees
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Winter
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4
Calories: 650kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 750 g kruimige aardappels
  • 3 eieren
  • 1 eidooier
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • Nootmuskaat naar smaak
  • Marjolein naar smaak
  • 5-6 eetlepels amandelschaafsel
  • 2 eetlepels paneermeel
  • 75 g oude kaas geraspt
  • 2-3 eetlepels slagroom
  • 2 varkensfilets à ca. 350 g
  • 2 eetlepels olie voor braden
  • 1 l olie om te frituren
  • 4 plakken gekookte ham ca. 60 g

Instructies

Aardappelballetjes Voorbereiden:

  • Was de aardappels en kook ze ca.20 minuten.
  • Splits de eieren en zet het eiwit apart.
  • Laat de aardappels schrikken onder koud water, schil ze en stamp ze fijn of pers ze door een aardappelpers terwijl ze nog heet zijn.
  • Voeg zout, nootmuskaat en 3 eidooiers toe en roer het geheel tot een gladde massa.
  • Vorm 20 balletjes van het aardappelmengsel.
  • Klop de eiwitten stijf en meng het amandelschaafsel met het paneermeel.
  • Rol de aardappelballetjes eerst door het eiwit en vervolgens door het amandelschaafsel.
  • Druk het goed aan.
  • Zet de balletjes ca.30 minuten in de koelkast.

Varkensfilet Voorbereiden:

  • Rasp de oude kaas en meng deze met 1 eidooier, een beetje marjolein en de slagroom tot een glad mengsel.
  • Halveer de varkensfilets en wrijf ze in met zout en peper.
  • Braad de filets in 2 eetlepels olie rondom aan in ca.7 minuten.
  • Leg de filets in een vlakke, ovenvaste schaal.

Vlees Gratiner en Balletjes Frituren:

  • Halveer de hamplakken en verdeel ze samen met het kaasmengsel over de filets.
  • Verwarm de oven voor op 200°C en bak de filets ca.12 minuten goudbruin.
  • Verhit 1 liter olie in een frituurpan of hoge pan tot 180°C.
  • Frituur de amandelballetjes portiegewijs ca. 2 minuten tot ze goudbruin zijn.

Serveren:

  • Garneer de gegratineerde filets met marjolein en serveer ze met de knapperige amandelballetjes.
  • Combineer met bijvoorbeeld broccoli voor een compleet gerecht.

Notities

Wijnadvies:
Een volle rode wijn zoals een Merlot of een Pinot Noir past uitstekend bij de rijke smaken van dit gerecht.

Nutrition

Calories: 650kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 35g | Vet: 35g | Zout: 2g | Sugar: 2g

Geep Met Laurier uit de Oven

Geep Met Laurier uit de Oven

Een verfijnd Nederlands gerecht van geep, gemarineerd met citroen en laurier, en vervolgens langzaam gegaard in de oven. Serveer deze smaakvolle vis met een romige saus gemaakt van het braadvocht, perfect voor een feestelijke maaltijd.
Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Ovenschotel, Vis
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Zomer
Dieët: Glutenvrij
Servings: 4
Calories: 300kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 5 laurierblaadjes
  • Citroensap van 1 citroen
  • Zout naar smaak
  • Peper versgemalen, naar smaak
  • Boter voor het invetten en klontjes
  • Olijfolie voor het besprenkelen
  • 1 theelepel maizena

Instructies

Voorbereiding:

  • Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
  • Maak de geep schoon indien nodig, en snijd de vissen in stukken van ongeveer 6 centimeter.
  • Besprenkel de visstukken met citroensap en bestrooi ze met versgemalen peper en zout.
  • Laat de vis ongeveer 15 minuten marineren.

Bereidingswijze:

  • Vet een ovenvaste schaal in met boter en leg een laagje vis in de schaal.
  • Verdeel de laurierblaadjes over de vis, en leg daarover nog een laagje vis.
  • Twee lagen zijn voldoende.
  • Sprenkel wat olijfolie over de vis en voeg hier en daar een klontje boter toe.
  • Bedek de schaal met aluminiumfolie en bak de vis 45 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Verwijder de folie na 30 minuten om de vis licht te laten bruinen.
  • Meng de maizena met een beetje water tot een glad papje.
  • Haal de vis uit de schaal en houd deze warm.
  • Zeef het braadvocht in een steelpannetje, breng het aan de kook, en bind de saus met de maizena.
  • Maak de ovenschaal schoon, leg de vis terug in de schaal, en giet de saus eroverheen.

Notities

Wijnadvies:
Combineer deze geep met een frisse en fruitige witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Chardonnay, die de delicate smaken van de vis en laurier complementeren

Nutrition

Calories: 300kcal | koolhydraten: 2g | Protein: 30g | Vet: 20g | Zout: 1.2g | Sugar: 0g

Gebraden gehaktworstjes uit Smyrna

Gebraden gehaktworstjes uit Smyrna

Proef de rijke smaken van Griekenland met deze heerlijke gebraden gehaktworstjes uit Smyrna, geserveerd in een smaakvolle tomatensaus. Perfect als bijgerecht voor een feestelijke maaltijd.
Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Varkensvlees
Land van herkomst: Griekenland
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 800 g gehakt
  • 2 sneetjes witbrood zonder korst
  • 1 ei
  • 2 knoflooktenen
  • 1 theelepel gemalen komijn of karwij
  • 5 eetlepels boter
  • 5 eetlepels bloem
  • 2 uien
  • 3 tomaten
  • 1 kopje droge witte wijn
  • ½ theelepel suiker
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak

Instructies

  • Week de sneetjes witbrood in water en knijp ze daarna uit.
  • Pel en snipper de knoflook.
  • Meng het gehakt met de gemalen komijn, zout, peper, losgeklopt ei, knoflook en het uitgeknepen brood.
  • Laat de farce afgedekt 1 uur in de koelkast rusten.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Vorm van de farce rolletjes ter grootte van een sigaar, wentel ze door de bloem en braad ze in 3 eetlepels verhitte boter aan.
  • Leg de rolletjes daarna in een met boter ingevette ovenvaste schaal.
  • Giet de braadboter door een fijne zeef bij de rolletjes en bak ze 20 minuten in het midden van de oven.
  • Maak intussen de tomatensaus: pel en snipper de uien, snijd de tomaten kruiselings in, dompel ze kort in kokend water, verwijder de schil en pitjes en pureer ze.
  • Smelt de rest van de boter in een pan en fruit de uien kort.
  • Voeg de tomatenpuree en de witte wijn toe.
  • Breng op smaak met zout, peper en suiker.
  • Laat de tomatensaus 20 minuten zachtjes koken.
  • Giet de tomatensaus over de gehaktrolletjes en laat het geheel nog 15 minuten in de oven stoven.

Notities

Wijnadvies:
Een droge witte wijn, zoals een Griekse Assyrtiko, past perfect bij dit gerecht en complimenteert de tomatensaus en de kruidige gehaktworstjes.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 30g | Vet: 30g | Zout: 1.2g | Sugar: 5g

Kalkoen à la Bourgeoise

Kalkoen à la Bourgeoise

Een traditionele Franse kalkoen à la Bourgeoise, gevuld met spek, groenten en geserveerd in een rijke bouillon. Een feestelijk gerecht met robuuste smaken.
Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kalkoen
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4 personen
Calories: 720kcal
Author: Auteur onbekend

Ingrediënten

  • 1 jonge kalkoen van 1 1/2 kg
  • Zout en versgemalen witte peper
  • 1 theelepel tijm
  • Boter om te braden
  • 175 gr doorregen spek
  • 1 plak vet spek van 10 x 10 cm 80 g
  • 500 gr kleine uitjes
  • 750 gr wortelen
  • 1 liter vleesbouillon
  • 750 gr aardappelen

Instructies

  • Kruid de kalkoen van binnen en van buiten met peper, zout en tijm.
  • Bind het lapje spek op de borst van de kalkoen.
  • Verhit de boter en braad de kalkoen aan de boutkant goudbruin.
  • Zet de kalkoen in een ovenvaste schaal en bak gedurende 60 minuten op de onderste richel van een voorverwarmde oven op 220 °C.
  • Bedruip de kalkoen regelmatig met het braadvet en keer af en toe om.
  • Snijd het doorregen spek in plakken van 1/2 cm dik.
  • Maak de uien, wortelen en aardappelen schoon.
  • Blancheer de uien door ze kort aan de kook te brengen in water.
  • Laat de aardappelen heel en snijd de wortelen in plakken van 1/2 cm dik.
  • Laat de uien uitlekken.
  • Voeg, na 60 minuten, de wortelen, spek en uien toe aan de kalkoen.
  • Strooi zout en peper over de groenten en giet de warme bouillon erbij.
  • Bak nog eens 30 minuten op 180 °C.
  • Serveer de kalkoen direct in de schaal, met de groenten en het braadvocht.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte, fruitige rode wijn zoals een Beaujolais of een Pinot Noir past uitstekend bij de rijke smaken van dit gerecht.

Nutrition

Calories: 720kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 48g | Vet: 42g | Zout: 2.3g | Sugar: 6g

Gegratineerde Karnemelkcrêpes met Kalfsgehakt en Emmentaler

Gegratineerde Karnemelkcrêpes met Kalfsgehakt en Emmentaler

Heerlijke karnemelkcrêpes gevuld met kruidig kalfsgehakt, gegratineerd met kaas en kalfsfond.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Pannenkoeken
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4 personen
Calories: 400kcal
Author: Auteur onbekend

Ingrediënten

Voor de crêpes:

  • 1 kopje karnemelk
  • 1 kopje bloem
  • 1 ei
  • 1 eetlepel olie
  • Zout
  • Nootmuskaat
  • Voor de vulling:
  • 350 g kalfsgehakt
  • 2 eetlepels paneermeel
  • 1 eetlepel peterselie fijngesneden
  • 1 lente-uitje versnipperd
  • 1 stukje wortel fijngehakt
  • ¼ ui fijngesneden
  • 1 ei
  • Zout
  • Peper

Voor de gratin:

  • 250 ml kalfsfond
  • 2 eetlepels geraspte Emmentaler
  • 100 g boter

Instructies

Bereiding van de crêpes:

  • Meng de karnemelk, bloem, ei, olie, zout en een snufje nootmuskaat tot een glad beslag.
  • Verhit een beetje boter in een koekenpan en bak dunne crêpes.
  • Zet apart.

Bereiding van de vulling:

  • Meng het kalfsgehakt met paneermeel, peterselie, wortel, ui, lente-uitje en ei.
  • Breng op smaak met zout en peper.

Vullen en gratineren:

  • Bestrijk elke crêpe met een laagje gehaktmengsel, rol ze op en snijd ze schuin doormidden.
  • Vet een ovenvaste schaal in met boter en leg de crêpes met de snijkant naar boven in de schaal.
  • Bestrooi de crêpes met geraspte Emmentaler.
  • Giet de kalfsfond over de crêpes.
  • Bak de crêpes in een voorverwarmde oven op 180 °C gedurende 25-30 minuten, tot ze gaar en mooi goudbruin zijn.

Serveertip:

  • Serveer warm met een frisse groene salade.

Notities

Wijnadvies:
Combineer met een lichte rode wijn zoals Pinot Noir of een volle witte wijn zoals Chardonnay.

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 28g | Vet: 22g | Zout: 1g | Sugar: 3g

Kruidige Visballetjes Curry

Kruidige Visballetjes Curry

Muchli kari
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Curry's, Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: Indonesië
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Auteur onbekend

Equipment

  • braadslee
  • Middelgrote kom
  • Diepe pan met dikke bodem
  • grote pan met dikke bodem
  • vijzel

Ingrediënten

Voor de Visballetjes:

  • 750 g witvisfilet schelvis of kabeljauw
  • Sap van ½ citroen
  • 1 ei
  • ½ theelepel zout
  • Versgemalen zwarte peper
  • 50 g kikkererwtenmeel besan
  • 4 verse groene chilipepers ontpit en fijngehakt
  • 1 middelgrote ui fijngehakt
  • 2 eetlepels broodkruim
  • Plantaardige olie of ghee om te bakken

Voor de Saus:

  • 100 g ghee
  • 1 grote ui gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook gesnipperd
  • 7 cm pijpkaneel
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 theelepels gemalen komijn
  • 2 theelepels gemalen koriander
  • theelepel kurkuma
  • 1 theelepel chilipoeder
  • 150 g tomatenpuree
  • 6 dl kippenbouillon
  • Sap van ½ citroen
  • 50 g gedroogde kokos
  • Zaad van 10 kardemompeulen
  • 2 theelepels fenegriekzaad
  • Verse korianderblaadjes ter garnering

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Leg de visfilets in een ovenvaste schaal, besprenkel ze met citroensap, dek af met folie en pocheer ze gedurende 15 minuten in de voorverwarmde oven tot ze gaar zijn.
  • Laat de vis afkoelen.
  • Klop in een middelgrote kom het ei met zout en peper naar smaak.
  • Voeg geleidelijk het kikkererwtenmeel toe en klop tot een glad beslag.
  • Voeg de fijngehakte chilipepers, ui en broodkruim toe aan het beslag.
  • Meng goed.
  • Pluk de afgekoelde vis uit elkaar, verwijder eventueel vel en graatjes, en voeg de vis toe aan het beslag.
  • Meng tot een stevig deeg en vorm hiervan circa 20 balletjes ter grootte van een abrikoos.
  • Verhit de olie in een diepe pan met dikke bodem en frituur de visballetjes in porties gelijkmatig bruin.
  • Laat uitlekken op keukenpapier en houd warm in een oven.
  • Voor de saus: Smelt de ghee in een grote pan met dikke bodem en fruit de ui en knoflook goudgeel gedurende 4-5 minuten op matig vuur.
  • Voeg de pijpkaneel, laurierblaadjes, gemalen komijn, gemalen koriander, kurkuma en chilipoeder toe.
  • Roerbak nog 2 minuten.
  • Roer de tomatenpuree erdoor, verhoog het vuur en breng aan de kook.
  • Voeg geleidelijk kippenbouillon en citroensap toe.
  • Strooi er zout en kokos over, laat de saus 10 minuten zachtjes pruttelen.
  • Maal de kardemomzaden en fenegriekzaden fijn in een vijzel.
  • Roer ze door de saus en voeg de visballetjes toe.
  • Laat nog 5 minuten zachtjes sudderen.

Notities

Serveer de visballetjes curry in een schaal, garneer met verse korianderblaadjes en serveer warm.

Ajam pangang 3

Ajam pangang 3

geroosterde kip in gekruide saus
Recept categorieën: Gevogelte, Kip
Land van herkomst: Indonesië
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 1 kip van ca. 1 kg in 4 stukken
  • 1 ui gesnipperde
  • 2 tenen knoflook uitgeperst
  • 1 theelepel sambal oelek
  • 3 eetlepel(s) olie
  • 2 eetlepel(s) peterselie gehakte
  • peper
  • zout

Instructies

  • Meng in een kom de ui met knoflook, peterselie en wat zout en peper.
  • Bestrijk de kip rondom met dit mengsel.
  • Leg de stukken kip in een ovenvaste schaal en bestrijk ze met wat olie.
  • Bak de stukken kip onder regelmatig bestrijken met olie en en het bakvocht ca. 45 min. in een op 200 °C voorverwarmde oven tot ze gaar en mooi bruin is.

Besani roti

Besani roti

Gebakken kikkererwtenbrood
Recept categorieën: Brood
Land van herkomst: India
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 250 gram kikkererwtenmeel besan
  • 1 theelepel zout
  • 2 dl water
  • 100 gram ghee
  • 200 gram boter gesmolten

Instructies

  • Zeef het meel in een kom; wrijf de klontjes erdoor met de rug van een lepel.
  • Roer het zout erdoor en klop geleidelijk het water erdoor tot een stevig deeg.
  • Meng de ghee erdoor en kneed het glad.
  • Verdeel het deeg in 4 of 6 stukken van 8 cm doorsnee.
  • Vorm er ballen van en rol die op een met bloem bestoven werkvlak uit tot 5 mm dik.
  • Giet wat gesmolten boter over de bodem van een koekenpan met dikke bodem en bak de Roti's een voor een op een laag vuur 3 minuten per kant.
  • Leg ze op een ovenvaste schotel en houd ze warm in de oven; bak intussen de rest.
  • Serveer ze warm, bestreken met de rest van de gesmolten boter.

Notities

Dit is een gebakken broodsoort, die onweerstaanbaar lekker is.
Besan is meel van kikkererwten en verschilt nogal van gewone tarwebloem.
Het is geuriger en bevat minder zetmeel.
Het is ook vrij moeilijk tot een glad deeg te kneden, hoewel dat essentieel is voor een goed resultaat.