Verkwikkende Brandnetelsoep met Spek en Ui

Verkwikkende Brandnetelsoep met Spek en Ui

Een verrassende en gezonde soep van jonge brandnetelblaadjes, spek en ui, een traditioneel gerecht met een unieke smaak.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd2 uur 30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Soep, Varkensvlees
Land van herkomst: Nederland, Noort Brabant
Jaargetijde:: Lente, Zomer
Servings: 4
Calories: 300kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 100 g ontbijtspek
  • 1 liter water
  • 300 g jonge brandnetelblaadjes
  • 1 ui
  • 2 el boter
  • 3 el bloem
  • Scheutje melk
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Snijd het spek in kleine stukjes van ca.
  • 5 mm.
  • Doe het spek in de pan met koud water en laat 2-3 uur trekken op een zacht vuur in een goed afgesloten pan.
  • Maak de ui schoon en snijd in stukjes van ca.
  • 5 mm.
  • Was de brandnetelblaadjes grondig.
  • Kook de brandnetelblaadjes ca.
  • 20 minuten gaar en wrijf ze door een zeef tot puree.
  • Verhit de boter in een pan en fruit het spek en de ui goudgeel.
  • Roer de bloem door de ui en het spek en laat lichtbruin worden.
  • Schenk de bouillon (het water waarin het spek is getrokken) erbij en breng al roerend aan de kook.
  • Roer de brandnetelpuree door het geheel.
  • Breng de soep op smaak met zout en peper.
  • Voeg eventueel wat melk toe.
  • Dien de soep heet op.

Notities

Serveertip:
Serveer met een stukje brood.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc.
Opmerkingen:
  • Gebruik alleen jonge brandnetelblaadjes, deze zijn minder prikkelend.
  • Draag handschoenen bij het plukken en wassen van de brandnetels.
  • Brandnetelsoep is rijk aan vitaminen en mineralen.

Nutrition

Calories: 300kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 15g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g

Romige Broodpap met Kaneel en Suiker

Romige Broodpap met Kaneel en Suiker

Een eenvoudig en voedzaam nagerecht of ontbijt van oud brood, melk, suiker en kaneel, met een romige textuur.
Voorbereidingstijd5 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Ontbijt, Zuivel
Land van herkomst: Nederland, Noort Brabant
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 liter melk
  • 200 g oud witbrood in dobbelsteentjes
  • 6 el basterdsuiker
  • ½ tl kaneel

Instructies

  • Breng de melk aan de kook in een pan.
  • Voeg het brood toe en verwarm het tot het brood zacht is.
  • Roer het geheel glad met een roerlepel.
  • Breng de pap op smaak met basterdsuiker en kaneel.
  • Laat de pap nog even zachtjes pruttelen, zodat de smaken goed mengen.
  • Serveer de broodpap warm.

Notities

Serveertip:
  • Serveer de broodpap met een klontje boter of een scheutje room.
  • Voeg naar smaak rozijnen of krenten toe.
  • Bestrooi de broodpap met extra kaneel of suiker.
Wijnadvies:
  • Geen wijn, maar een kopje koffie of thee.
Opmerkingen:
  • Gebruik oud witbrood voor de beste textuur.
  • Je kunt ook bruinbrood of krentenbrood gebruiken.
  • De hoeveelheid suiker en kaneel kun je aanpassen naar eigen smaak.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 15g | Vet: 10g | Zout: 0.5g | Sugar: 25g

Hartverwarmende Stumpelbonensoep met Spek

Hartverwarmende Stumpelbonensoep met Spek

Een stevige en smaakvolle soep met spek, aardappelen en snijbonen, perfect voor een koude dag.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Soep, Varkensvlees
Land van herkomst: Nederland, Noort Brabant
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 300 g spekbonen of snijbonen diepvries
  • 500 g aardappelen
  • 250 g doorregen spekblokjes
  • 1 ½ liter bouillon van tablet mag
  • Peper
  • 2 el peterselie

Instructies

  • Maak de bonen schoon en snijd ze in stukjes.
  • Laat diepvriessnijbonen niet ontdooien.
  • Schil en was de aardappelen en snijd ze in stukken.
  • Bak de spekblokjes uit in de pan.
  • Giet de bouillon bij het spek in de pan.
  • Voeg de aardappelen toe en laat 15 minuten koken.
  • Voeg de boontjes toe en kook nog 15 minuten.
  • Wrijf de aardappelen fijn in de soep.
  • Breng op smaak met peper.
  • Bestrooi de soep met peterselie voor het serveren.

Notities

Serveertip:
  • Serveer met brood of roggebrood.
  • In plaats van spek kunt u ook ham gebruiken.
Wijnadvies:
  • Een lichte rode wijn, zoals een Beaujolais of een Pinot Noir.
Opmerkingen:
  • De soep is ook lekker met een scheutje room of melk.
  • Voeg eventueel andere groenten toe, zoals wortel of ui.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 20g | Vet: 20g | Zout: 2g | Sugar: 5g

Brabantse Kaasschotel met Tomatensaus

Brabantse Kaasschotel met Tomatensaus

Een hartige en luchtige kaasschotel, gebakken in de oven, met een romige textuur en een rijke kaassmaak.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd35 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kaas, Ovenschotel
Land van herkomst: Nederland, Noort Brabant
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Veganistisch
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 4 dl melk
  • 2 el bloem
  • 80 g boter
  • 125 g belegen kaas geraspt
  • 4 eieren
  • Peper
  • Boter om in te vetten

Instructies

  • Maak de bloem aan met een beetje melk en klop tot een glad mengsel zonder klontjes.
  • Voeg de rest van de melk toe en breng al roerend aan de kook.
  • Haal de pan van het vuur en voeg de boter en geraspte kaas toe.
  • Klop een voor een de eieren erdoor en voeg peper toe.
  • Beboter een ovenschaal en giet het kaasmengsel erin.
  • Verwarm de oven voor op 175 °C.
  • Bak de kaasschotel 30-40 minuten in de oven, tot hij goudbruin en gaar is.

Tips voor een luchtigere kaasschotel:

  • Splits de eieren.
  • Roer de eidooiers los en voeg al kloppend in een dun straaltje wat van het hete kaasmengsel toe.
  • Giet dit mengsel terug in de pan.
  • Klop de eiwitten stijf en spatel ze voorzichtig door het kaasmengsel.
  • Bak de kaasschotel 40 minuten in de oven.
  • Vul de ovenschaal niet meer dan voor tweederde, omdat de schotel nog rijst tijdens het bakken.

Notities

Serveertip:
  • Serveer met tomatensaus en een frisse salade.
Wijnadvies:
  • Een droge witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc, of een lichte rode wijn, zoals een Pinot Noir.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 20g | Vet: 25g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g

Begijntjespap

Begijntjespap

Een romige rijstpap op smaak gebracht met saffraan en geserveerd met bruine basterdsuiker.
Voorbereidingstijd5 minuten
Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Rijst, Zuivel
Land van herkomst: Nederland, Noort Brabant
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 300kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 liter melk
  • Enkele draadjes saffraan
  • Snufje zout
  • 150 g rijst
  • 25 g boter
  • Basterdsuiker bruin

Instructies

  • Breng de melk, saffraan en zout aan de kook in een pan.
  • Strooi de rijst in de kokende melk.
  • Breng al roerend aan de kook.
  • Zet het vuur laag en kook de rijstepap ca.
  • 1 uur, tot de rijst gaar is en de pap romig is.
  • Roer regelmatig om te voorkomen dat de rijst aanzet.
  • Roer de boter door de rijstpap.
  • Serveer de rijstpap warm met bruine basterdsuiker.

Notities

Serveertip:
  • Serveer de rijstpap met een extra klontje boter en een flinke schep bruine basterdsuiker.
  • Voeg eventueel rozijnen of krenten toe tijdens het koken.
Wijnadvies:
  • Geen wijn, maar een kopje koffie of thee.
Opmerkingen:
  • Gebruik bij voorkeur ronde korrelrijst voor een romige pap.
  • Saffraan geeft de rijstpap een unieke smaak en gele kleur.
  • De kooktijd kan variëren, afhankelijk van het type rijst.

Nutrition

Calories: 300kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 10g | Vet: 10g | Zout: 0.5g | Sugar: 20g

Romige Zuringsoep met Kalfsvlees

Romige Zuringsoep met Kalfsvlees

Een smaakvolle soep van kalfsvlees en zuring, met een romige textuur en een frisse, lichtzure smaak.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Land van herkomst: Nederland, Noort Brabant
Jaargetijde:: Lente
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 dl slagroom
  • 1 liter water
  • 100 g ui
  • 100 g wortel
  • 100 g prei
  • 2 eieren
  • 40 g boter
  • 40 g bloem
  • 500 g kalfspoelet
  • 500 g zuring
  • Bouillonblokje
  • Gembersiroop
  • Nootmuskaat
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Breng het water aan de kook en voeg de stukjes kalfsvlees toe.
  • Schep het opkomend schuim af.
  • Voeg de gewassen stukjes prei, ui en wortel toe.
  • Voeg zout, peper en het bouillonblokje toe.
  • Was de zuring goed, 2 tot 3 keer.
  • Pluk de dikke nerven eruit.
  • Kook de zuring snel gaar in het aanhangend vocht.
  • Roer goed met een houten lepel om aanbranden te voorkomen.
  • Pureer de gekookte zuring in een mixer of blender.
  • Maak van boter en bloem een roux.
  • Laat 1 de roux op laag vuur garen en daarna afkoelen.
  • Ondertussen is het vlees gaar.
  • Giet de kokende bouillon door een zeef op de koude roux.
  • Laat deze crèmesoep al 2 roerend aan de kook komen tot een gladgebonden soep verkregen is.
  • Zeef de soep eventueel nog een keer.
  • Voeg de zuringpulp bij de crèmesoep en laat die even aan de kook komen.
  • Roer de eidooiers los met de slagroom en voeg dit langzaam roerend toe aan de zuringsoep.
  • Proef en voeg eventueel nog zout, peper en een paar theelepels gembersiroop toe.
  • Voeg op het laatst de stukjes kalfsvlees toe aan de soep.

Notities

Serveertip:
Serveer met bruin boerenbrood en 'stroopvet': dit is half reuzel en half appelstroop.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc, kan goed passen bij de friszure smaak van de zuring.

Zoet-Hartige Kermisschotel met Buikspek en Stoofperen

Zoet-Hartige Kermisschotel met Buikspek en Stoofperen

Een traditioneel Brabants kermisgerecht van stoofperen met buikspek, een zoet-hartige combinatie.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Vlees
Land van herkomst: Nederland, Noort Brabant
Jaargetijde:: Herfst
Feestdagen etc: Kermis
Servings: 4
Calories: 600kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kg mager gezouten buikspek al dan niet gerookt
  • Kaneel pijpkaneel
  • 2 kg stoofpeertjes klein van stuk
  • Suiker
  • Azijn

Instructies

  • Schil de peertjes, laat het steeltje eraan en het klokhuis erin.
  • Schrap het steeltje schoon.
  • Stoof de peertjes gaar met suiker, pijpkaneel en een scheutje azijn.
  • Leg het buikspek enige tijd in royaal water om het te ontzouten en kook het vervolgens gaar in royaal schoon water.
  • Snijd het gare spek in plakken van ca.
  • 1/2 cm.
  • Schik de plakken op een schotel en leg de peertjes eromheen met de steeltjes naar het midden van de schotel.

Notities

Serveertip:
Serveer met gekookte aardappelen of aardappelpuree.
Wijnadvies:
Een zoete witte wijn, zoals een Gewürztraminer of een Riesling.

Nutrition

Calories: 600kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 30g | Vet: 40g | Zout: 2g | Sugar: 25g

Kievitsbonen met Spek en Ui (West-Brabants)

Kievitsbonen met Spek en Ui (West-Brabants)

Een traditioneel West-Brabants gerecht van kievitsbonen, spek en ui, een hartige en smaakvolle maaltijd.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd1 uur
weken12 uur
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Varkensvlees
Land van herkomst: Nederland, Noort Brabant
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 500kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g gedroogde kievitsbonen
  • 250 g uien
  • 400 g spek
  • Peper
  • Zout
  • Azijn

Instructies

  • Was de bonen en week ze minstens 12 uur in ruim water.
  • Kook de bonen in het weekwater zonder zout in ± 1 uur gaar.
  • Snijd het spek in dobbelsteentjes en bak ze uit.
  • Haal de spekjes uit het vet.
  • Snijd de uien in schijven en bak ze gaar en bruin in een deel van het spekvet.
  • Giet een deel van het bonenwater af.
  • Voeg de rest van het bonenwater toe aan de uien en de gebakken spekjes.
  • Warm alles goed door en breng op smaak met peper, zout en azijn.

Notities

Serveertip:
Serveer zonder aardappelen.
Wijnadvies:
Een stevige rode wijn, zoals een Merlot of een Syrah.

Nutrition

Calories: 500kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 30g | Vet: 25g | Zout: 2g | Sugar: 5g

Knollekes in Melksaus (Voederknollen)

Knollekes in Melksaus (Voederknollen)

Een traditioneel gerecht met voederknollen in een romige melksaus, een eenvoudige en voedzame maaltijd.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Hoofdgerechten
Land van herkomst: Nederland, Noort Brabant
Jaargetijde:: Herfst
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kg voederknollen
  • 3 dl melk
  • 25 g bloem
  • 25 g boter
  • Nootmuskaat
  • Zout

Instructies

  • Schil de knollen, was ze en snijd ze in reepjes.
  • Kook de knollen in water met zout gedurende 20 minuten (niet langer, anders worden ze bruin).
  • Smelt de boter in een steelpan.
  • Voeg de bloem toe en roer tot een gladde roux.
  • Voeg de melk beetje bij beetje toe en roer tot een gladde, gebonden saus.
  • Breng de saus op smaak met nootmuskaat en zout.
  • Voeg de gekookte knollen toe aan de saus en laat ze even opstoven.

Notities

Serveertip:
Serveer met gekookte aardappelen of brood.
Wijnadvies:
Een lichte witte wijn, zoals een Pinot Grigio of een Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 10g | Vet: 10g | Zout: 1g | Sugar: 5g

Romige Slakropjes uit de Oven met Lavas

Romige Slakropjes uit de Oven met Lavas

Gestoofde slakropjes in een romige botersaus met lavas en nootmuskaat, een verrassend en smaakvol bijgerecht uit de oven.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Ovenschotel
Land van herkomst: Nederland, Noort Brabant
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 middelgrote kropjes harde sla
  • 50 g boter in klontjes
  • 1 blaadje lavas maggiplant
  • 1 beschuit
  • Zout
  • Nootmuskaat

Instructies

  • Maak de slakropjes schoon (verwijder verlepte bladeren en harde stronken).
  • Spoel de slakropjes grondig tot ze zandvrij zijn.
  • Zet de slakropjes in een pan met een klein beetje water op de bodem en de stronkjes naar beneden.
  • Voeg een half lepeltje zout toe.
  • Kook de slakropjes 8-10 minuten.
  • Haal de slakropjes uit de pan en laat ze uitlekken.
  • Schep de slakropjes in een vuurvaste schaal.
  • Verdeel de klontjes boter over de slakropjes.
  • Bestrooi de slakropjes met beschuitkruim.
  • Hak de lavas fijn en strooi samen met nootmuskaat over de slakropjes.
  • Dek de schaal af met een deksel en stoof de slakropjes 10 minuten in een voorverwarmde oven (180°C).
  • Verwijder het deksel en stoof de slakropjes nog enkele minuten tot het beschuitkruim goudbruin is.

Notities

Serveertip:
Lekker als bijgerecht bij vlees of vis.
Wijnadvies:
Een lichte witte wijn, zoals een Pinot Grigio of een Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 5g | Vet: 10g | Zout: 0.5g | Sugar: 2g