Tartaarballetjes in Pitabroodjes

Tartaarballetjes in Pitabroodjes

Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Broodjes, Hoofdgerechten, Rundvlees
Land van herkomst: Internationaal
Servings: 2 personen
Calories: 490kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • ¼ rode paprika
  • 250 g gekookte wijnzuurkool
  • 200 g tartaar
  • 2 theelepels hot kerriepoeder
  • Zout
  • Peper
  • 1 teentje knoflook
  • eetlepel olie
  • 4 voorgebakken pita- of shoarmabroodjes
  • 4 eetlepels mangochutneysaus
  • 25 g knoflookbieslook

Instructies

Paprika en zuurkool verwarmen:

  • Maak de rode paprika schoon, was deze en snijd hem in kleine blokjes.
  • Verwarm de gekookte wijnzuurkool met de paprika in een pan op zacht vuur.

Tartaarballetjes maken:

  • Doe de tartaar in een kom.
  • Voeg hot kerriepoeder, zout, peper en geperste knoflook toe.
  • Meng alles goed door elkaar en vorm er 16 balletjes van.
  • Verhit de olie in een koekenpan en bak de balletjes in ongeveer 3 minuten rondom goudbruin en gaar.

Pitabroodjes roosteren:

  • Snijd de voorgebakken pita- of shoarmabroodjes in en rooster ze onder de hete grill gedurende ongeveer 3 minuten, tot ze lichtbruin zijn.
  • Keer ze halverwege om.

Pitabroodjes vullen:

  • Giet de zuurkool af.
  • Schep in elk broodje een kwart van de zuurkool.
  • Leg op elke portie zuurkool 4 tartaarballetjes.
  • Verdeel de mangochutneysaus over de broodjes.
  • Knip de knoflookbieslook fijn en strooi deze eroverheen.

Serveren:

  • Serveer de tartaarballetjes in pitabroodjes direct en geniet ervan!

Notities

Serveer deze smakelijke tartaarballetjes in pitabroodjes met een frisse salade aan de zijkant voor een complete maaltijd.

Nutrition

Calories: 490kcal | koolhydraten: 62g | Protein: 31g | Vet: 13g

Gemakkelijke Boeuf Bourguignon Maaltijd

Gemakkelijke Boeuf Bourguignon Maaltijd

Bereidingstijd18 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees, Stoofpot, Vlees
Land van herkomst: Frankrijk
Servings: 4 personen
Calories: 550kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 schaaltjes Boeuf Bourguignon elk 275 g
  • 2 zakken minikrieltjes elk 450 g
  • 2 pakken rode kool met appel diepvries, elk 450 g
  • ½ zakje verse peterselie 30 g

Instructies

  • Verwarm de schalen Boeuf Bourguignon één voor één in de magnetron volgens de gebruiksaanwijzing.
  • Kook ondertussen de minikrieltjes in een pan met kokend water gaar gedurende ongeveer 8 minuten.
  • Bereid de rode kool volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
  • Knip de verse peterselie fijn en strooi deze over de gekookte minikrieltjes.
  • Serveer de opgewarmde Boeuf Bourguignon met de gekookte minikrieltjes en de rode kool.
  • Geniet van deze snelle en smaakvolle Boeuf Bourguignon maaltijd!

Notities

Serveer dit gerecht met een goed stuk vers stokbrood om de heerlijke saus van de Boeuf Bourguignon mee op te dippen.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 65g | Protein: 25g | Vet: 20g | Sugar: 12g

Aardappelsalade met Olijfolie en Lente-uitjes

Aardappelsalade met Olijfolie en Lente-uitjes

Bereidingstijd25 minuten
Servings: 4 personen
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 8 aardappels geschild
  • 2 eetlepels olijfolie
  • Een scheutje azijn naar smaak, ongeveer 1-2 eetlepels
  • 2 eetlepels lente-uitjes fijngesneden
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Aardappels koken:
  • Kook de geschilden aardappels in gezouten water voor ongeveer 15 minuten, tot ze gaar zijn.
  • Giet de aardappels af en laat ze afkoelen.
  • Bereiden van de salade:
  • Snijd de afgekoelde aardappels in blokjes en doe ze in een grote mengkom.
  • Voeg olijfolie en azijn toe aan de kom.
  • Toevoegen van smaakmakers:
  • Meng goed door elkaar.
  • Voeg fijngesneden lente-uitjes toe aan de salade.
  • Breng op smaak met peper en zout naar smaak.
  • Serveren:
  • Serveer de aardappelsalade direct of laat deze nog even koelen in de koelkast voor een frisse smaak.

Notities

Wijnadvies:

Deze eenvoudige en smaakvolle aardappelsalade gaat goed samen met een lichte en frisse witte wijn zoals een Pinot Grigio of een droge Riesling. De wijn moet voldoende zuren hebben om de aardse tonen van de aardappels te complementeren.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 5g | Vet: 8g | Zout: 1g | Sugar: 2g

Warme Barbecuesaus met Diepe Smaak

Warme Barbecuesaus met Diepe Smaak

Deze warme barbequesaus past uitstekend bij vlees-en visgerechten van de grill of de BBQ.
Bereidingstijd15 minuten
Servings: 4 personen
Calories: 100kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 ui gesnipperd
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 blikje tomatenpuree 70g
  • 1 dl ketchup
  • 1 dl water
  • 2 eetlepels bruine suiker
  • 2 eetlepels azijn
  • 1,5 theelepel worcestershiresaus let op: niet alle worcestershiresaus is vegan of glutenvrij, controleer het etiket
  • 3 eetlepels mosterd
  • Peper en zout naar smaak

Instructies

  • Verhit de olijfolie in een pan en fruit de ui tot deze zacht en glazig is.
  • Voeg de tomatenpuree toe en bak deze kort mee om de rauwe smaak te verwijderen.
  • Voeg de ketchup, water, bruine suiker, azijn, worcestershiresaus en mosterd toe.
  • Laat het geheel op een laag vuur ongeveer 10 minuten sudderen, af en toe roerend.
  • Breng de saus op smaak met peper en zout.

Notities

Wijnadvies:

Deze barbecuesaus past goed bij zowel vlees als vis. Voor vleesgerechten is een stevige rode wijn zoals een Zinfandel of Shiraz een goede keuze. Voor visgerechten past een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of Chardonnay beter.

Notitie:

Voor een zoutarm dieet kan de hoeveelheid zout worden verminderd of weggelaten, en worcestershiresaus met een laag natriumgehalte worden gebruikt.
Voor een suikervrije variant kan de bruine suiker worden vervangen door een suikervervanger zoals stevia of erythritol.

Nutrition

Calories: 100kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 1g | Vet: 3g | Zout: 0.8g | Sugar: 12g

Romige Vanillevla met Pruimencompote

Romige Vanillevla met Pruimencompote

Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd35 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4
Calories: 420kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 250 g gewelde pruimen zonder pit
  • 100 ml versgeperst sinaasappelsap
  • 250 ml versgezette Earl Grey-thee
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 250 ml volle melk
  • 250 ml slagroom
  • 1 vanillestokje opengesneden
  • 6 eierdooiers
  • 75 g suiker
  • 2 theelepels maïzena

Instructies

  • Breng in een pan de pruimen met sinaasappelsap, thee en gemberpoeder aan de kook.
  • Laat 10-15 minuten zachtjes sudderen tot het meeste vocht is opgenomen.
  • Laat het mengsel afkoelen.
  • Breng in een pan met dikke bodem de melk, slagroom en het opengesneden vanillestokje tegen de kook aan en laat het 10 minuten heel zachtjes trekken.
  • Neem het vanillestokje uit de melk en schraap de zwarte zaadjes eruit met een mes.
  • Roer de zaadjes door de melk.
  • Klop in een kom de eidooiers, suiker en maïzena met een handmixer of garde gedurende 5-6 minuten tot een crèmekleurige en romige massa.
  • Hang de kom boven een pan met net niet kokend water en voeg al kloppend met de mixer geleidelijk het melkmengsel toe, scheutje voor scheutje.
  • Blijf kloppen tot er een dikke, gebonden vla ontstaat.
  • Laat de vla afkoelen en roer regelmatig door.
  • Serveer de vla en pruimencompote in aparte schalen.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte, zoete dessertwijn zoals een Moscato d'Asti vormt een perfecte aanvulling op dit romige dessert. De verfijnde zoetheid van de wijn past goed bij de vanille en de pruimen, terwijl de lichte bubbel zorgt voor een verfrissende afsluiting van de maaltijd.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 38g | Protein: 6g | Vet: 28g | Zout: 0.2g | Sugar: 28g

Citroenrijst met Roergebakken Kip en Kokossaus

Citroenrijst met Roergebakken Kip en Kokossaus

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kip, Roerbakken / Wokken
Land van herkomst: Internationaal
Servings: 4
Calories: 690kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 200 ml kokosmelk
  • ½ kippenbouillontablet
  • ¼ rode peper fijngesneden
  • Sap van ½ limoen
  • 1 cm verse gemberwortel
  • 300 g pandanrijst
  • 1 stengel citroengras sereh
  • 4 eetlepels olie
  • 500 g kipfilet in stukken
  • 400 g peultjes
  • 125 g taugé
  • 3 bosuitjes in ringetjes

Instructies

  • Breng de kokosmelk met het kippenbouillontablet, de fijngesneden rode peper, het sap van de limoen en de helft van de gemberwortel aan de kook.
  • Laat de saus op laag vuur 15 minuten sudderen.
  • Kook de pandanrijst met de citroengrasstengel volgens de instructies op de verpakking gaar.
  • Verhit de helft van de olie in een wok.
  • Roerbak de kip op hoog vuur gaar, haal uit de pan en houd warm onder aluminiumfolie.
  • Verhit de rest van de olie in dezelfde wok.
  • Roerbak de peultjes op hoog vuur gedurende 3 minuten.
  • Voeg de taugé en bosui toe en bak nog 1 minuut al omscheppend.
  • Verdeel de kipfilet en groenten over vier borden en schep de rijst ernaast.
  • Serveer de kokossaus apart.

Notities

Wijnadvies:

Een licht gekoelde witte wijn zoals een Chenin Blanc uit Zuid-Afrika vormt een mooie aanvulling op dit gerecht. De frisse zuren van de wijn snijden door de romige kokossaus en de citrustonen passen goed bij de citroenrijst en de limoen in de saus.

Nutrition

Calories: 690kcal | koolhydraten: 57g | Protein: 8g | Vet: 33g | Zout: 1.2g | Sugar: 3g

Romige Groentenrisotto

Romige Groentenrisotto

AllerHande maart 2000
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd28 minuten
Recept categorieën: Asperges, Groenten, Hoofdgerechten, Rijst
Land van herkomst: Italië
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 480kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 3 bosuitjes
  • 1 sjalotje
  • 250 g groene asperges
  • 200 g haricots verts
  • 100 g sugar snaps
  • 50 g boter of margarine
  • 300 g risottorijst
  • 1 deciliter droge witte wijn
  • 2 kruidenbouillontabletten
  • Zout
  • Versgemalen peper

Instructies

  • Maak de bosuitjes schoon en snijd ze in stukjes van 3 cm.
  • Pel en snipper het sjalotje.
  • Snijd de harde onderkant van de groene asperges af en snijd ze schuin in stukjes van 2 cm.
  • Houd de kopjes apart.
  • Halveer de haricots verts en maak de sugar snaps schoon.
  • Verhit 25 g boter in een pan en fruit de bosui gedurende ongeveer 3 minuten.
  • Schep ze uit de pan.
  • Voeg het sjalotje en de asperges toe aan het bakvet en fruit ze ongeveer 3 minuten.
  • Voeg de risottorijst toe en bak deze ongeveer 2 minuten mee tot de korrels glanzen.
  • Voeg de witte wijn toe en laat deze verdampen.
  • Voeg vervolgens beetje bij beetje 1 liter water toe, verkruimel de kruidenbouillontabletten erboven en kook de rijst onafgedekt zachtjes gedurende ongeveer 20 minuten.
  • Breng ondertussen een pan met water en een snufje zout aan de kook.
  • Kook hierin de sugar snaps, haricots verts en aspergekoppen 6 à 8 minuten.
  • Laat de groenten uitlekken in een vergiet.
  • Schep de sugar snaps, haricots verts, aspergekoppen en bosui door de rijst en laat ze nog ongeveer 5 minuten meewarmen.
  • Roer de rest van de boter door de rijst.
  • Voeg indien nodig extra water toe.
  • Breng de risotto op smaak met zout en peper.

Notities

Wijnadvies:

Deze romige groentenrisotto past goed bij een frisse Italiaanse witte wijn zoals een Pinot Grigio. De fruitige en florale tonen van de wijn vullen de verse groenten aan en zorgen voor een gebalanceerde maaltijd. Serveer de risotto met (versgemalen) Parmezaanse kaas voor extra smaak.

Nutrition

Calories: 480kcal | koolhydraten: 75g | Protein: 12g | Vet: 15g | Zout: 2.5g | Sugar: 4g

Romige Raapstelenstamppot met Katenspek en Bosui

Romige Raapstelenstamppot met Katenspek en Bosui

Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Stamppot, Varkensvlees
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 bosjes raapstelen ca. 400 g
  • 3 bosuitjes
  • 150 g katenspek
  • 2 zakjes aardappelpuree à la minute pak à 116 g, Maggi
  • 125 g roomkaas met knoflook
  • Versgemalen peper

Instructies

  • Snijd de worteltjes van de raapstelen.
  • Was de raapstelen, dep ze droog en snijd ze in reepjes.
  • Breng in een pan ½ liter water aan de kook.
  • Maak de bosuitjes schoon en snijd ze in dunne ringetjes.
  • Snijd het katenspek in reepjes.
  • Verwarm het spek in een droge koekenpan al omscheppend.
  • Voeg al roerend het aardappelpureepoeder toe aan het kokende water.
  • Blijf roeren tot er een smeuïge puree ontstaat.
  • Roer de roomkaas en het spek door de puree.
  • Schep de raapstelen en bosui erdoor.
  • Verwarm de stamppot al roerend zachtjes.
  • Breng op smaak met versgemalen peper.

Notities

Wijnadvies:

Een frisse witte wijn zoals een Grüner Veltliner past goed bij dit gerecht vanwege de romige textuur en de hartige smaak van het katenspek.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 15g | Vet: 25g | Zout: 2g | Sugar: 5g

Gebakken Kipfilet met Citroen-Olijvensaus

Gebakken Kipfilet met Citroen-Olijvensaus

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kip
Land van herkomst: Internationaal
Servings: 4
Calories: 550kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 3 eetlepels boter of margarine
  • 4 enkele kipfilets
  • 3 theelepels kipkruiden
  • 8 dunne preistronken
  • 1 citroen
  • 50 g zwarte olijven zonder pit
  • 2 zakjes aardappelpuree à la minute pak elk 166 g, Maggi

Instructies

  • Verhit in een koekenpan 2 eetlepels boter.
  • Bestrooi de kipfilets rondom met kipkruiden.
  • Bak de kipfilets in ongeveer 12 minuten bruin, waarbij je ze af en toe keert.
  • Was en snijd intussen de prei in stukken van ongeveer 5 cm.
  • Verhit in een andere pan de resterende boter.
  • Bak de prei in ongeveer 10 minuten op laag vuur beetgaar.
  • Pers de citroen uit.
  • Snijd de olijven in stukjes.
  • Bereid de aardappelpuree volgens de gebruiksaanwijzing.
  • Leg de gebakken kipfilets op borden.
  • Roer in de achtergebleven bakvet in de pan het citroensap, olijven en 2 eetlepels water door elkaar om de aanbaksels los te roeren.
  • Schep de puree en prei naast de kip op borden en schep de citroen-olijvensaus erover.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte, frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij de citroen-olijvensaus en kip.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 30g | Vet: 30g | Zout: 2g | Sugar: 2g

Geurige Couscous met Gemarineerde Kalkoen

Geurige Couscous met Gemarineerde Kalkoen

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kalkoen, Noten, Rijst
Land van herkomst: Arabisch
Servings: 4
Calories: 550kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 300 g couscous
  • 100 g pistachenoten
  • 2 schaaltjes kalkoenblokjes à 250 g
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 zak grofgesneden wokgroenten 400 g
  • 5 eetlepels tapenade van groene olijven
  • 8 zongedroogde tomaten

Instructies

  • Bereid de couscous volgens de gebruiksaanwijzing.
  • Pel de pistachenoten.
  • Bestrooi de kalkoenblokjes met zout en peper.
  • Verhit in een braadpan de olijfolie en bak de kalkoenblokjes gedurende 3 minuten.
  • Voeg de grofgesneden wokgroenten toe en bak ze gedurende 3 minuten mee.
  • Roer de tapenade erdoor.
  • Snijd de zongedroogde tomaten in stukjes.
  • Voeg de couscous, tomaten en pistachenoten toe aan de pan.
  • Breng op smaak met zout en peper.

Notities

Wijnadvies:

Een fruitige witte wijn zoals een Chardonnay past goed bij dit gerecht vanwege de exotische smaken en de malse kalkoen.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 30g | Vet: 25g | Zout: 2g | Sugar: 5g