Vrijdagse Soep (Groentesoep met Brood)
Een hartige en vullende groentesoep met brood, een traditioneel gerecht voor vleesloze vrijdagen in het katholieke zuiden.
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd45 minuten min
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar
- 600 g oudbakken brood
- 1 liter water
- 100 g boter of reuzel
- 4 uien in 12 stukken
- 200 g savooiekool fijne reepjes
- 250 g wortelen zeer fijngesneden
- 175 g knolselderij zeer fijne schijfjes
- Peper
- Zout
- Maggi
- Snufje gemalen foelie
- Mosterd
Haal de korsten van het brood.
Breng het water aan de kook.
Voeg al roerende stukje bij stukje het brood toe, tot een dikke 'broodsoep' ontstaat.
Verhit de boter (of reuzel) in een grote braadpan met dikke bodem.
Bak de uien bruin in de hete boter.
Voeg de savooiekool toe en iets later de wortelen en knolselderij.
Laat alles ca.
20 minuten zachtjes stoven.
Breng op smaak met zout, peper, foelie en maggi.
Schep de 'broodsoep' in de braadpan.
Laat de soep nog even koken.
Roer tot slot mosterd naar smaak toe.
Serveertip:
Serveer de soep warm met een stukje roggebrood.
Wijnadvies:
Een stevige witte wijn, zoals een Chardonnay, of een lichte rode wijn, zoals een Pinot Noir.
Calories: 400kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 15g | Vet: 15g | Zout: 2g | Sugar: 10g
Receptenplein.nl
Home / pan / Pagina 40
Spitskool-Gehaktschotel met Gruyère
Een hartige en smaakvolle schotel met spitskool, gehakt en Gruyère, perfect voor een gezellige maaltijd.
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd30 minuten min
Land van herkomst: Europa Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 500kcal
Author: Cor Klaar
- 50 g Gruyère geraspt
- 750 g gehakt
- Nootmuskaat
- Peper
- Zout
- 1 spitskool
- 3 uien
- 20 g boter
- ¾ liter bouillon van tablet
- 500 g aardappelen
- 250 g wortelen
Snipper de uien fijn.
Verhit de boter in een pan en bak het gehakt kruimig.
Voeg de ui toe en laat glazig worden.
Schil en snijd de aardappelen in blokjes, voeg toe aan het gehakt.
Schenk de bouillon erbij, breng aan de kook en kook de aardappelen 10 minuten met deksel op de pan.
Schrap de worteltjes, was en snijd in plakjes.
Was de spitskool, snijd in vieren en verwijder de stronk.
Snijd de kool fijn.
Voeg kool en wortelen toe aan het gehakt en kook nog 10 minuten gaar.
Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
Schep de koolschotel in een dekschaal en bestrooi met Gruyère.
Serveertip:
Serveer met een frisse salade.
Wijnadvies:
Een stevige rode wijn, zoals een Merlot of een Chianti.
Calories: 500kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 35g | Vet: 25g | Zout: 2g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / pan / Pagina 40
Broccoli-Gehaktschotel met Zoetzure Saus
Een hartige ovenschotel met gehaktballetjes, broccoli en aardappel, overgoten met een zoetzure saus en gegratineerd met kaas.
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd40 minuten min
Land van herkomst: Europa Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar
- 400 g aardappelen
- 1 el azijn
- 40 g bloem
- 750 g broccoli
- 1 liter bouillon van 2 tabletten
- 30 g boter
- 1 ei
- 400 g gehakt
- 50 g geraspte kaas
- 1 oude boterham of 2 beschuiten
- Nootmuskaat
- 1 tl paprikapoeder
- Peper
- Suiker
- 1 kleine ui
- Zout
Meng het gehakt met gesnipperde ui, uitgeknepen brood (of beschuiten), ei, zout, peper, paprikapoeder en nootmuskaat.
Vorm balletjes en kook ze gaar in de hete bouillon.
Haal de balletjes uit de bouillon.
Kook de geschilde aardappelen en broccoliroosjes 10 minuten in dezelfde bouillon.
Haal de broccoli en aardappelen uit de bouillon en leg ze met de gehaktballetjes om en om in een beboterde ovenschaal.
Smelt voor de saus de boter, voeg de bloem toe en verdun met de bouillon.
Breng de saus op smaak met azijn, zout, peper en suiker.
Schenk de saus over de groenten en gehakt.
Bestrooi met kaas en bak de schotel 20-25 minuten in de voorverwarmde oven (200°C) tot goudbruin.
Serveertip:
Serveer met een frisse salade.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn, zoals een Pinot Noir of een Beaujolais.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 30g | Vet: 20g | Zout: 2g | Sugar: 10g
Receptenplein.nl
Home / pan / Pagina 40
Witte kool met kerrie
Een kruidige stoofschotel van witte kool met gehakt en kerrie, een smaakvolle en makkelijke maaltijd.
Voorbereidingstijd15 minuten min
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar
- 1 el bakboter
- 1 verkruimelde groentebouillontablet
- 1 koffielepel ketchup
- 1 el zachte kerriepoeder
- 500 g gehakt
- Sambal naar smaak
- 2 klontjes suiker
- 4 tomaten
- 1 ui
- ½ witte kool
Fruit het gehakt rul in de bakboter.
Voeg de fijngehakte ui toe en fruit deze kort mee.
Voeg de fijngeschaafde witte kool en de tomaten in stukken toe.
Breng op smaak met kerriepoeder, sambal, ketchup, bouillontablet en suiker.
Dek af en laat ± 30 minuten sudderen, af en toe omscheppen.
Serveertip:
Serveer met gebakken aardappeltjes.
Wijnadvies:
Een fruitige rode wijn, zoals een Beaujolais of een Pinot Noir.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 25g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 10g
Receptenplein.nl
Home / pan / Pagina 40
Appelcarpaccio met Roquefort en Vijgensiroop
Dun gesneden appelcarpaccio met een zoete vijgensiroop en pittige Roquefort. Een elegant en smaakvol nagerecht.
Voorbereidingstijd15 minuten min
Bereidingstijd10 minuten min
Totale tijd25 minuten min
Servings: 4
Calories: 300kcal
Author: Cor Klaar
- 2 appels Jonagold
- 4 gedroogde vijgen
- 3 el honing
- 150 g Roquefort
- 2 dl droge witte wijn
Boor de klokhuizen met een appelboor uit de appels.
Schil de appels en snijd ze in dunne plakken.
Breng de wijn met de honing in een pan aan de kook, leg de appelplakken erin en kook ze afgedekt zachtjes ± 5 minuten; schep ze halverwege voorzichtig om.
Schep de appelplakken op een groot plat bord.
Laat het achtergebleven stoofvocht op hoog vuur in ± 5 minuten tot een siroop inkoken.
Snijd intussen de vijgen in reepjes en schep die door de siroop.
Laat de siroop tot het gebruik afkoelen.
Verdeel de appelplakken over 4 borden, schep er de afgekoelde vijgensiroop over en verkruimel er de kaas over.
Serveertip:
Serveer met een stukje geroosterd brood of crackers.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn, zoals een Sauternes of een Port.
Calories: 300kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 10g | Vet: 10g | Zout: 1g | Sugar: 30g
Receptenplein.nl
Home / pan / Pagina 40
Camembert met Zoete Rozijnencompote
Camembert met zoete rozijnencompote, een heerlijke combinatie van zoet en hartig.
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd10 minuten min
Land van herkomst: Frankrijk Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 2
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar
- 1 dl appelsap
- 1 el zilveruitjes
- 1 tl majoraan
- 2 toefjes peterselie of verse majoraan
- 50 g rozijnen
- 65 g camembert
- ½ tl kaneel
Breng de rozijnen met de zilveruitjes, appelsap, kaneel en majoraan aan de kook.
Kook de rozijnen op zacht vuur ± 10 minuten tot het meeste vocht is verdampt.
Laat de rozijnencompote afkoelen in een bak koud water.
Snijd de camembert in 2 puntjes.
Zet de camembert op 2 bordjes en schep de rozijnencompote ernaast.
Garneer met peterselie of majoraan.
Serveertip:
Serveer met crackers of toast.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn, zoals een Sauternes of een Vin Santo
Calories: 250kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 10g | Vet: 10g | Zout: 0.5g | Sugar: 20g
Receptenplein.nl
Home / pan / Pagina 40
Stoofpeer met Stilton en Port
Gestoofde peertjes in portsaus met Blue Stilton en walnoten, een elegant en smaakvol dessert.
Voorbereidingstijd15 minuten min
Bereidingstijd19 minuten min
Servings: 2
Calories: 500kcal
Author: Cor Klaar
- 1 kaneelstokje
- 1 mespunt nootmuskaat
- 100 g basterdsuiker
- 150 g Blue Stilton
- 2 dl rode port
- 2 kruidnagels
- 4 roodkokende stoofpeertjes Saint Rémy
- 8 walnoten
- ½ citroen
Schil de peertjes, snijd in vieren en verwijder de klokhuizen.
Boen de citroen schoon en schil dun.
Breng de port met 1 dl water aan de kook en los de suiker op.
Voeg kaneel, kruidnagels, nootmuskaat en citroenschil toe.
Leg de peertjes in de portsaus en stoof ze ± 10 minuten beetgaar.
Verwijder citroenschil en kruidnagels.
Laat de peertjes afkoelen.
Snijd de Stilton in reepjes.
Schik peerpartjes op bordjes, verdeel de Stilton ertussen, garneer met walnoten en schenk het stoofvocht erover.
Serveertip:
Serveer met een bolletje vanille-ijs.
Wijnadvies:
Een glas rode port, of een andere zoete dessertwijn.
Calories: 500kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 15g | Vet: 20g | Zout: 1g | Sugar: 40g
Receptenplein.nl
Home / pan / Pagina 40
Gegratineerde Broodhartjes met Geitenkaas en Rozijnen
Hartige broodhartjes met geitenkaas en zoete rozijnen, gegratineerd onder de grill.
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd5 minuten min
Land van herkomst: Nederland Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 2
Calories: 300kcal
Author: Cor Klaar
grill
Hartjesuitsteekvormpje
rooster
- 1 el rozijnen
- 1 tl tijm
- 2 sneetjes bruinbrood
- 50 g geitenkaas
- ¾ dl sinaasappelsap
- Peper
Breng de rozijnen met sinaasappelsap en tijm aan de kook en laat de rozijnen ± 3 minuten zachtjes koken tot het vocht is verdampt.
Rooster de sneetjes brood en steek uit elk sneetje 2 hartjes.
Leg de broodhartjes op de bakplaat.
Verkruimel de geitenkaas en schep de rozijnen met aanhangend vocht erdoor.
Verdeel dit mengsel over de broodhartjes en maal er wat peper boven.
Verwarm de grill voor en schuif de bakplaat eronder.
Laat de kaas in ± 1/2 minuut smelten.
Leg 2 broodhartjes op elk bordje.
Serveertip:
Serveer direct na het gratineren, eventueel met een frisse salade.
Wijnadvies:
Een fruitige witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc, of een lichte rode wijn, zoals een Pinot Noir.
Calories: 300kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 15g | Vet: 10g | Zout: 1g | Sugar: 15g
Receptenplein.nl
Home / pan / Pagina 40
Gegratineerde Geitenkaasjes met Gestoofde Peer
Verfijnde combinatie van warme, gegratineerde geitenkaas met zachte, in wijn gestoofde peren en een zoete notensaus.
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd20 minuten min
Totale tijd40 minuten min
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar
- 0.5 citroen het sap van
- 4 kleine geitenkaasjes
- 1.5 dl halfdroge witte wijn
- 30 gram noten
- 4 stevige handperen
- 0.5 dl schenkstroop
- 50 gram suiker
Hak de noten grof.
Schil de peren, laat de steeltjes eraan zitten.
Breng de wijn met citroensap, suiker en water aan de kook (genoeg om de peren onder te zetten).
Zet de peren in het kokende vocht, houd 3 minuten tegen de kook aan en laat afkoelen in de pan.
Neem de peren uit de pan en kook het vocht in tot 1/3 over is.
Voeg noten en schenkstroop toe, breng aan de kook.
Verdeel de kaasjes over ovenvaste borden, laat onder de grill ± 5 minuten licht kleuren.
Zet op elk bord een peer en lepel er saus over.
Serveer direct.
ak de noten grof.
Schil de peren, laat de steeltjes eraan zitten.
Breng de wijn met citroensap, suiker en water aan de kook (genoeg om de peren onder te zetten).
Zet de peren in het kokende vocht, houd 3 minuten tegen de kook aan en laat afkoelen in de pan.
Neem de peren uit de pan en kook het vocht in tot 1/3 over is.
Voeg noten en schenkstroop toe, breng aan de kook.
Verdeel de kaasjes over ovenvaste borden, laat onder de grill ± 5 minuten licht kleuren.
Zet op elk bord een peer en lepel er saus over.
Serveer direct.
Serveertip:
- Serveer direct na het gratineren voor de beste smaak en textuur.
Wijnadvies:
- Een halfdroge witte wijn, zoals een Gewürztraminer, past goed bij dit gerecht.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 15g | Vet: 15g | Zout: 0.5g | Sugar: 25g
Receptenplein.nl
Home / pan / Pagina 40
Gefrituurde Geitenkaasballetjes met Rode Portsaus
Krokante gefrituurde geitenkaasballetjes met een zoete rode portsaus, een heerlijk en eenvoudig te bereiden hapje.
Voorbereidingstijd15 minuten min
Bereidingstijd10 minuten min
Land van herkomst: Frankrijk Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar
- Bloem
- Ei
- Geitenkaas bijvoorbeeld Chèvre
- Maïzena
- Munt
- Paneermeel
- Port
Snijd de geitenkaas in stukken ter grootte van een grote knikker.
Haal de kaas door geklopt eiwit en paneer met bloem.
Haal opnieuw door eiwit en paneer met paneermeel.
Frituur de balletjes kort.
Vermeng maïzena met water tot een glad papje.
Verwarm de port in een pannetje, voeg het maïzenamengsel toe en roer tot een saus ontstaat.
Schep de saus op kleine bordjes en leg de gefrituurde balletjes erbij.
Garneer met munt.
Serveertip:
- Serveer direct na het frituren voor de beste smaak en textuur.
Wijnadvies:
- Een glas gekoelde rode port past goed bij dit hapje.
Calories: 280kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 10g | Vet: 18g | Zout: 0.5g | Sugar: 10g
Receptenplein.nl
Home / pan / Pagina 40