Vrijdagse Soep (Groentesoep met Brood)

Vrijdagse Soep (Groentesoep met Brood)

Een hartige en vullende groentesoep met brood, een traditioneel gerecht voor vleesloze vrijdagen in het katholieke zuiden.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Soep
Land van herkomst: Nederland, Noort Brabant
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Grote braadpan met dikke bodem

Ingrediënten

  • 600 g oudbakken brood
  • 1 liter water
  • 100 g boter of reuzel
  • 4 uien in 12 stukken
  • 200 g savooiekool fijne reepjes
  • 250 g wortelen zeer fijngesneden
  • 175 g knolselderij zeer fijne schijfjes
  • Peper
  • Zout
  • Maggi
  • Snufje gemalen foelie
  • Mosterd

Instructies

  • Haal de korsten van het brood.
  • Breng het water aan de kook.
  • Voeg al roerende stukje bij stukje het brood toe, tot een dikke 'broodsoep' ontstaat.
  • Verhit de boter (of reuzel) in een grote braadpan met dikke bodem.
  • Bak de uien bruin in de hete boter.
  • Voeg de savooiekool toe en iets later de wortelen en knolselderij.
  • Laat alles ca.
  • 20 minuten zachtjes stoven.
  • Breng op smaak met zout, peper, foelie en maggi.
  • Schep de 'broodsoep' in de braadpan.
  • Laat de soep nog even koken.
  • Roer tot slot mosterd naar smaak toe.

Notities

Serveertip:
Serveer de soep warm met een stukje roggebrood.
Wijnadvies:
Een stevige witte wijn, zoals een Chardonnay, of een lichte rode wijn, zoals een Pinot Noir.

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 15g | Vet: 15g | Zout: 2g | Sugar: 10g

Spitskool-Gehaktschotel met Gruyère

Spitskool-Gehaktschotel met Gruyère

Een hartige en smaakvolle schotel met spitskool, gehakt en Gruyère, perfect voor een gezellige maaltijd.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Ovenschotel, Vlees
Land van herkomst: Europa
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 500kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 50 g Gruyère geraspt
  • 750 g gehakt
  • Nootmuskaat
  • Peper
  • Zout
  • 1 spitskool
  • 3 uien
  • 20 g boter
  • ¾ liter bouillon van tablet
  • 500 g aardappelen
  • 250 g wortelen

Instructies

  • Snipper de uien fijn.
  • Verhit de boter in een pan en bak het gehakt kruimig.
  • Voeg de ui toe en laat glazig worden.
  • Schil en snijd de aardappelen in blokjes, voeg toe aan het gehakt.
  • Schenk de bouillon erbij, breng aan de kook en kook de aardappelen 10 minuten met deksel op de pan.
  • Schrap de worteltjes, was en snijd in plakjes.
  • Was de spitskool, snijd in vieren en verwijder de stronk.
  • Snijd de kool fijn.
  • Voeg kool en wortelen toe aan het gehakt en kook nog 10 minuten gaar.
  • Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
  • Schep de koolschotel in een dekschaal en bestrooi met Gruyère.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse salade.
Wijnadvies:
Een stevige rode wijn, zoals een Merlot of een Chianti.

Nutrition

Calories: 500kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 35g | Vet: 25g | Zout: 2g | Sugar: 5g

Broccoli-Gehaktschotel met Zoetzure Saus

Broccoli-Gehaktschotel met Zoetzure Saus

Een hartige ovenschotel met gehaktballetjes, broccoli en aardappel, overgoten met een zoetzure saus en gegratineerd met kaas.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Ovenschotel, Vlees
Land van herkomst: Europa
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 400 g aardappelen
  • 1 el azijn
  • 40 g bloem
  • 750 g broccoli
  • 1 liter bouillon van 2 tabletten
  • 30 g boter
  • 1 ei
  • 400 g gehakt
  • 50 g geraspte kaas
  • 1 oude boterham of 2 beschuiten
  • Nootmuskaat
  • 1 tl paprikapoeder
  • Peper
  • Suiker
  • 1 kleine ui
  • Zout

Instructies

  • Meng het gehakt met gesnipperde ui, uitgeknepen brood (of beschuiten), ei, zout, peper, paprikapoeder en nootmuskaat.
  • Vorm balletjes en kook ze gaar in de hete bouillon.
  • Haal de balletjes uit de bouillon.
  • Kook de geschilde aardappelen en broccoliroosjes 10 minuten in dezelfde bouillon.
  • Haal de broccoli en aardappelen uit de bouillon en leg ze met de gehaktballetjes om en om in een beboterde ovenschaal.
  • Smelt voor de saus de boter, voeg de bloem toe en verdun met de bouillon.
  • Breng de saus op smaak met azijn, zout, peper en suiker.
  • Schenk de saus over de groenten en gehakt.
  • Bestrooi met kaas en bak de schotel 20-25 minuten in de voorverwarmde oven (200°C) tot goudbruin.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse salade.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn, zoals een Pinot Noir of een Beaujolais.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 30g | Vet: 20g | Zout: 2g | Sugar: 10g

Witte kool met kerrie

Witte kool met kerrie

Een kruidige stoofschotel van witte kool met gehakt en kerrie, een smaakvolle en makkelijke maaltijd.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Stoofpot, Vlees
Land van herkomst: Azië, Fusion, Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 el bakboter
  • 1 verkruimelde groentebouillontablet
  • 1 koffielepel ketchup
  • 1 el zachte kerriepoeder
  • 500 g gehakt
  • Sambal naar smaak
  • 2 klontjes suiker
  • 4 tomaten
  • 1 ui
  • ½ witte kool

Instructies

  • Fruit het gehakt rul in de bakboter.
  • Voeg de fijngehakte ui toe en fruit deze kort mee.
  • Voeg de fijngeschaafde witte kool en de tomaten in stukken toe.
  • Breng op smaak met kerriepoeder, sambal, ketchup, bouillontablet en suiker.
  • Dek af en laat ± 30 minuten sudderen, af en toe omscheppen.

Notities

Serveertip:
Serveer met gebakken aardappeltjes.
Wijnadvies:
Een fruitige rode wijn, zoals een Beaujolais of een Pinot Noir.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 25g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 10g

Appelcarpaccio met Roquefort en Vijgensiroop

Appelcarpaccio met Roquefort en Vijgensiroop

Dun gesneden appelcarpaccio met een zoete vijgensiroop en pittige Roquefort. Een elegant en smaakvol nagerecht.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd10 minuten
Totale tijd25 minuten
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 300kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 appels Jonagold
  • 4 gedroogde vijgen
  • 3 el honing
  • 150 g Roquefort
  • 2 dl droge witte wijn

Instructies

  • Boor de klokhuizen met een appelboor uit de appels.
  • Schil de appels en snijd ze in dunne plakken.
  • Breng de wijn met de honing in een pan aan de kook, leg de appelplakken erin en kook ze afgedekt zachtjes ± 5 minuten; schep ze halverwege voorzichtig om.
  • Schep de appelplakken op een groot plat bord.
  • Laat het achtergebleven stoofvocht op hoog vuur in ± 5 minuten tot een siroop inkoken.
  • Snijd intussen de vijgen in reepjes en schep die door de siroop.
  • Laat de siroop tot het gebruik afkoelen.
  • Verdeel de appelplakken over 4 borden, schep er de afgekoelde vijgensiroop over en verkruimel er de kaas over.

Notities

Serveertip:
Serveer met een stukje geroosterd brood of crackers.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn, zoals een Sauternes of een Port.

Nutrition

Calories: 300kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 10g | Vet: 10g | Zout: 1g | Sugar: 30g

Camembert met Zoete Rozijnencompote

Camembert met Zoete Rozijnencompote

Camembert met zoete rozijnencompote, een heerlijke combinatie van zoet en hartig.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Kaas, Koude Hapjes, Tapas
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 2
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 dl appelsap
  • 1 el zilveruitjes
  • 1 tl majoraan
  • 2 toefjes peterselie of verse majoraan
  • 50 g rozijnen
  • 65 g camembert
  • ½ tl kaneel

Instructies

  • Breng de rozijnen met de zilveruitjes, appelsap, kaneel en majoraan aan de kook.
  • Kook de rozijnen op zacht vuur ± 10 minuten tot het meeste vocht is verdampt.
  • Laat de rozijnencompote afkoelen in een bak koud water.
  • Snijd de camembert in 2 puntjes.
  • Zet de camembert op 2 bordjes en schep de rozijnencompote ernaast.
  • Garneer met peterselie of majoraan.

Notities

Serveertip:
Serveer met crackers of toast.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn, zoals een Sauternes of een Vin Santo

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 10g | Vet: 10g | Zout: 0.5g | Sugar: 20g

Stoofpeer met Stilton en Port

Stoofpeer met Stilton en Port

Gestoofde peertjes in portsaus met Blue Stilton en walnoten, een elegant en smaakvol dessert.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd19 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit, Kaas, Noten
Land van herkomst: Engeland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 2
Calories: 500kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kaneelstokje
  • 1 mespunt nootmuskaat
  • 100 g basterdsuiker
  • 150 g Blue Stilton
  • 2 dl rode port
  • 2 kruidnagels
  • 4 roodkokende stoofpeertjes Saint Rémy
  • 8 walnoten
  • ½ citroen

Instructies

  • Schil de peertjes, snijd in vieren en verwijder de klokhuizen.
  • Boen de citroen schoon en schil dun.
  • Breng de port met 1 dl water aan de kook en los de suiker op.
  • Voeg kaneel, kruidnagels, nootmuskaat en citroenschil toe.
  • Leg de peertjes in de portsaus en stoof ze ± 10 minuten beetgaar.
  • Verwijder citroenschil en kruidnagels.
  • Laat de peertjes afkoelen.
  • Snijd de Stilton in reepjes.
  • Schik peerpartjes op bordjes, verdeel de Stilton ertussen, garneer met walnoten en schenk het stoofvocht erover.

Notities

Serveertip:
Serveer met een bolletje vanille-ijs.
Wijnadvies:
Een glas rode port, of een andere zoete dessertwijn.

Nutrition

Calories: 500kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 15g | Vet: 20g | Zout: 1g | Sugar: 40g

Gegratineerde Broodhartjes met Geitenkaas en Rozijnen

Gegratineerde Broodhartjes met Geitenkaas en Rozijnen

Hartige broodhartjes met geitenkaas en zoete rozijnen, gegratineerd onder de grill.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd5 minuten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Moederdag, Vaderdag, Valentijnsdag
Servings: 2
Calories: 300kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 el rozijnen
  • 1 tl tijm
  • 2 sneetjes bruinbrood
  • 50 g geitenkaas
  • ¾ dl sinaasappelsap
  • Peper

Instructies

  • Breng de rozijnen met sinaasappelsap en tijm aan de kook en laat de rozijnen ± 3 minuten zachtjes koken tot het vocht is verdampt.
  • Rooster de sneetjes brood en steek uit elk sneetje 2 hartjes.
  • Leg de broodhartjes op de bakplaat.
  • Verkruimel de geitenkaas en schep de rozijnen met aanhangend vocht erdoor.
  • Verdeel dit mengsel over de broodhartjes en maal er wat peper boven.
  • Verwarm de grill voor en schuif de bakplaat eronder.
  • Laat de kaas in ± 1/2 minuut smelten.
  • Leg 2 broodhartjes op elk bordje.

Notities

Serveertip:
Serveer direct na het gratineren, eventueel met een frisse salade.
Wijnadvies:
Een fruitige witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc, of een lichte rode wijn, zoals een Pinot Noir.

Nutrition

Calories: 300kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 15g | Vet: 10g | Zout: 1g | Sugar: 15g

Gegratineerde Geitenkaasjes met Gestoofde Peer

Gegratineerde Geitenkaasjes met Gestoofde Peer

Verfijnde combinatie van warme, gegratineerde geitenkaas met zachte, in wijn gestoofde peren en een zoete notensaus.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Totale tijd40 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit, Kaas, Noten
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 0.5 citroen het sap van
  • 4 kleine geitenkaasjes
  • 1.5 dl halfdroge witte wijn
  • 30 gram noten
  • 4 stevige handperen
  • 0.5 dl schenkstroop
  • 50 gram suiker

Instructies

  • Hak de noten grof.
  • Schil de peren, laat de steeltjes eraan zitten.
  • Breng de wijn met citroensap, suiker en water aan de kook (genoeg om de peren onder te zetten).
  • Zet de peren in het kokende vocht, houd 3 minuten tegen de kook aan en laat afkoelen in de pan.
  • Neem de peren uit de pan en kook het vocht in tot 1/3 over is.
  • Voeg noten en schenkstroop toe, breng aan de kook.
  • Verdeel de kaasjes over ovenvaste borden, laat onder de grill ± 5 minuten licht kleuren.
  • Zet op elk bord een peer en lepel er saus over.
  • Serveer direct.
  • ak de noten grof.
  • Schil de peren, laat de steeltjes eraan zitten.
  • Breng de wijn met citroensap, suiker en water aan de kook (genoeg om de peren onder te zetten).
  • Zet de peren in het kokende vocht, houd 3 minuten tegen de kook aan en laat afkoelen in de pan.
  • Neem de peren uit de pan en kook het vocht in tot 1/3 over is.
  • Voeg noten en schenkstroop toe, breng aan de kook.
  • Verdeel de kaasjes over ovenvaste borden, laat onder de grill ± 5 minuten licht kleuren.
  • Zet op elk bord een peer en lepel er saus over.
  • Serveer direct.

Notities

Serveertip:
  • Serveer direct na het gratineren voor de beste smaak en textuur.
Wijnadvies:
  • Een halfdroge witte wijn, zoals een Gewürztraminer, past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 15g | Vet: 15g | Zout: 0.5g | Sugar: 25g

Gefrituurde Geitenkaasballetjes met Rode Portsaus

Gefrituurde Geitenkaasballetjes met Rode Portsaus

Krokante gefrituurde geitenkaasballetjes met een zoete rode portsaus, een heerlijk en eenvoudig te bereiden hapje.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Borrelhapjes, Kaas, Snack, Tapas, Warme hapjes
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Veganistisch
Servings: 4
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • Bloem
  • Ei
  • Geitenkaas bijvoorbeeld Chèvre
  • Maïzena
  • Munt
  • Paneermeel
  • Port

Instructies

  • Snijd de geitenkaas in stukken ter grootte van een grote knikker.
  • Haal de kaas door geklopt eiwit en paneer met bloem.
  • Haal opnieuw door eiwit en paneer met paneermeel.
  • Frituur de balletjes kort.
  • Vermeng maïzena met water tot een glad papje.
  • Verwarm de port in een pannetje, voeg het maïzenamengsel toe en roer tot een saus ontstaat.
  • Schep de saus op kleine bordjes en leg de gefrituurde balletjes erbij.
  • Garneer met munt.

Notities

Serveertip:
  • Serveer direct na het frituren voor de beste smaak en textuur.
Wijnadvies:
  • Een glas gekoelde rode port past goed bij dit hapje.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 10g | Vet: 18g | Zout: 0.5g | Sugar: 10g