Romige Andijviestamppot met Geroosterde Pijnboompitten en Kaas

Romige Andijviestamppot met Geroosterde Pijnboompitten en Kaas

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Kaas, Stamppot
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4
Calories: 390kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 zakje pijnboompitten 65 g
  • 2 rode paprika's
  • 1 eetlepel vloeibare margarine
  • 1 pak aardappelpuree à la minute 180 g
  • 1 zakje gemalen oude kaas 150 g
  • 1 zak gesneden andijvie 400 g

Instructies

  • Rooster de pijnboompitten in een droge pan op laag vuur tot ze goudbruin en geurig zijn.
  • Maak de paprika's schoon, verwijder de zaadlijsten en snijd ze in reepjes.
  • Verwarm de vloeibare margarine in een pan en bak de paprika kort tot ze zacht zijn.
  • Breng in een andere pan 750 ml water aan de kook.
  • Haal de pan van het vuur en voeg al roerend met een garde de zakjes pureepoeder toe aan het kokende water.
  • Voeg de geroosterde pijnboompitten, gebakken paprika, gemalen kaas en gesneden andijvie toe aan de puree en roer alles goed door elkaar.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Serveer de romige andijviestamppot warm en geniet van deze heerlijke Nederlandse klassieker!

Notities

Een lichte, fruitige rode wijn zoals een Beaujolais of een Pinot Noir past goed bij dit gerecht. De frisheid van de wijn zal de romigheid van de stamppot in balans brengen, terwijl de fruitige tonen de smaak van de paprika en de kaas aanvullen.

Nutrition

Calories: 390kcal | koolhydraten: 32g | Protein: 12g | Vet: 24g | Zout: 1.5g | Sugar: 3g

50 Soesjes

50 Soesjes

Recept categorieën: Basisrecept, Gebak
Servings: 50 stuks
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 100 gram water
  • 100 gram melk
  • Mespuntje zout
  • 100 gram boter
  • 100 gram bloem
  • 150/200 gram eieren

Instructies

  • Verwarm de oven voor op ongeveer 220/230°C.
  • Breng het water en de melk met een mespuntje zout en boter bijna aan de kook totdat de boter is gesmolten.
  • Haal de pan van het vuur en roer de gezeefde bloem erdoor.
  • Zet de pan terug op een klein vuur en blijf roeren totdat de bloem gaar is, dit duurt ongeveer 3 tot 5 minuten.
  • Haal de pan van het vuur en voeg beetje bij beetje de eieren toe.
  • Blijf goed roeren na elke toevoeging.
  • Zorg ervoor dat het deeg niet te dun wordt; het mag net van de spatel aflopen.
  • Doe het deeg in een spuitzak met een klein rond mondje.
  • Spuit het deeg op een ingevette bakplaat.
  • Zorg voor voldoende ruimte tussen de soesjes.
  • Bak de soesjes in de voorverwarmde oven gedurende ongeveer 20 tot 25 minuten.
  • Plaats de bakplaat in het midden van de oven.
  • Vul de soesjes naar eigen keuze.

Aardbeien-Kiwitaart

Aardbeien-Kiwitaart

Bereidingstijd45 minuten
wachten30 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Taart
Dieët: Vegetarisch
Servings: 8
Calories: 424kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 50 g boter
  • 200 g tarwebiscuits
  • 2 eetlepels aardbeienjam
  • 4 eierdooiers
  • 100 g suiker
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 65 g bloem
  • 250 ml melk
  • 250 ml slagroom
  • 250 g aardbeien
  • 2 kiwi's

Instructies

  • Smelt de boter in de magnetron.
  • Maal de tarwebiscuits fijn in een keukenmachine.
  • Meng de gesmolten boter en aardbeienjam door de gemalen biscuits.
  • Verdeel het kruimeldeeg gelijkmatig over de bodem en de wanden van een taartvorm en druk het stevig aan.
  • Mix in een kom de eierdooiers, suiker en vanillesuiker met een handmixer gedurende ongeveer 5 minuten tot het mengsel dik en romig is.
  • Zeef de bloem en spatel deze voorzichtig door het eimengsel.
  • Breng in een pan de melk en slagroom aan de kook.
  • Klop deze langzaam in kleine scheutjes door het eimengsel terwijl je blijft kloppen.
  • Schenk het mengsel terug in de pan en laat het op zacht vuur al roerend indikken tot een dikke vla.
  • Zet de pan in een bak met koud water en laat de vanilleroom afkoelen terwijl je regelmatig roert.
  • Maak de aardbeien schoon en halveer ze.
  • Schil de kiwi's en snijd ze in plakjes.
  • Verdeel de afgekoelde vanilleroom over de taartbodem.
  • Leg de aardbeienhelften op één helft van de taart en de plakjes kiwi op de andere helft.
  • Laat de taart minimaal 30 minuten opstijven in de koelkast.

Notities

Nutrition

Calories: 424kcal | koolhydraten: 56g | Protein: 6g | Vet: 20g | Sugar: 33g

Vierschaft

Vierschaft

Recept categorieën: Groenten, Stamppot, Varkensvlees, Vlees
Land van herkomst: Friesland
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 250 gram gekookte gele woudbonen
  • 250 gram in ringen gesneden uien
  • 250 gram in plakjes gesneden winterpeen
  • 250 gram in plakken gesneden gerookt mager spek
  • 250 gram grove gerookte worst
  • 250 gram zure appel
  • 50 gram reuzel of eventueel boter
  • 600 gram geschilde in blokjes gesneden aardappels
  • zout
  • peper

Instructies

  • Was het spek met warm water.
  • Snijd het met een scherp mes in plakken van ongeveer een vinger breed.
  • Zet het spek op in 3 deciliter kokend water.
  • Doe vervolgens de uiringen en de stukjes wortel erbij.
  • Leg nadat het spek 15 minuten heeft gekookt, de worst in de pan en doe daar ook de bonen en de aardappelen in.
  • Strooi wat zout in de pan en voeg eventueel nog wat kooknat toe.
  • Zodra de inhoud van de pan kookt, draait u de warmtebron laag.
  • Laat alles in ongeveer 15/18 minuten gaar worden.
  • Schil de appels en verwijder het klokhuis.
  • Snijd de appels in niet te dunne schijven.
  • Neem de worst uit de pan. , o
  • Overgiet die met veel koud water waardoor het vel kan worden verwijderd.
  • Snijd de gevelde worst ook in plakken.
  • Schud de stukken appel en worst door het gerecht.
  • Voeg eventueel nog wat zout en peper toe.
  • Doe vervolgens de reuzel of boter in de pan en laat het geheel voor het opdienen nog even goed warm worden.

Salade Ankara met Bloemkool en Ananas

Salade Ankara met Bloemkool en Ananas

Deze frisse salade met bloemkool, ananas, rozijnen en een romige sour cream is perfect als bijgerecht voor een lichte zomerse maaltijd.
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Salade
Land van herkomst: Turkije
Jaargetijde:: Lente, Zomer
Feestdagen etc: Barbecue, Bruiloft, Verjaardag
Servings: 4
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kleine bloemkool
  • Zout
  • 100 g belegen kaas
  • 2 schijven ananas
  • 50 g rozijnen
  • 1 beker sour cream
  • Peper
  • 1 eetlepel fijngehakte peterselie
  • 1 eetlepel fijngeknipt bieslook
  • ½ rode paprika
  • Knackerbrood

Instructies

  • Verdeel de bloemkool in kleine roosjes.
  • Kook de bloemkool 5 minuten in water met wat zout.
  • Laat de bloemkool uitlekken en afkoelen.
  • Snijd de kaas in dobbelsteentjes en de ananas in stukjes.
  • Week de rozijnen in water.
  • Schep de bloemkool, kaas, ananas, en rozijnen door elkaar.
  • Roer de sour cream erdoor en breng de salade op smaak met zout, peper en tuinkruiden.
  • Garneer de salade met de reepjes paprika en serveer met knackerbrood.

Notities

Wijnadvies:
Een lichte, frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Verdejo past goed bij de lichte en frisse smaken van deze salade.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 6g | Vet: 8g | Zout: 0.3g | Sugar: 15g

Zwarte Kleefrijstpudding met Kokossaus

Zwarte Kleefrijstpudding met Kokossaus

Geniet van een exotisch dessert met deze zwarte kleefrijstpudding, perfect geserveerd met een rijke kokosmelksaus. Een smakelijke afsluiter voor elke maaltijd!
(exclusief weken)30 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Rijst
Land van herkomst: Thailand
Feestdagen etc: Pasen
Servings: 4
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Voor de rijst:

  • 185 g zwarte kleefrijst
  • 750 ml water
  • 1 verse jonge kokosnoot

Voor de saus voor de rijst:

  • 3-5 eetlepels kristalsuiker
  • 125 ml dunne kokosmelk
  • ½ tl zout

Voor de saus voor de topping:

  • ½ tl zout
  • 1 tl kristalsuiker
  • 65 ml dikke kokosmelk
  • 1 eetlepel maïzena opgelost in 4 el koud water

Instructies

  • Week de zwarte kleefrijst een nacht in koud water, 5 uur in warm water, of 15 minuten in kokend water.
  • Doe de rijst en het water in een pan.
  • Kook de rijst 20-30 minuten, of totdat 90% van het water is verdampt, af en toe roeren.
  • Zet de vlam op matig en voeg de dunne kokosmelk, suiker en zout toe.
  • Blijf roeren totdat de suiker is opgelost.
  • Doe de gekookte rijst in de verse jonge kokosnoot en zet apart.
  • Voor de saus: Verhit de dikke kokosmelk met de kristalsuiker en het zout.
  • Bind de saus met de opgeloste maïzena.
  • Doe een kleine hoeveelheid van de saus op de zwarte kleefrijst en serveer het gerecht warm of koud.

Notities

Zwarte kleefrijst moet men voor het koken laten wellen. 1 nacht in koud water, 5 uur in warm water of 15 minuten in kokend water.
In Thailand wordt de zwarte kleefrijst uitsluitend gekookt en alleen gegeten als een dessert.
Wijnadvies:
Serveer met een zoete Riesling of een lichte, fruitige witte wijn voor een harmonieuze afsluiting van de maaltijd.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 3g | Vet: 7g | Zout: 0.5g | Sugar: 15g

Gebakken Paddenstoelen met Mini-Mais

Gebakken Paddenstoelen met Mini-Mais

Geniet van deze smaakvolle roerbak met paddenstoelen en mini-maïs. De combinatie van oestersaus en sojasaus zorgt voor een umami-boost, perfect voor een snel en smaakvol hoofdgerecht!
Bereidingstijd20 minuten
Land van herkomst: Thailand
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Picknick
Servings: 4
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 eetlepels sojaolie
  • 1 ui in ringen
  • 4 tenen knoflook gekneusd en gehakt
  • 4-6 mini-maïs in lengte in 4 stukken gesneden
  • ½ mok boomoortjes gewelde gedroogde in 1 cm brede reepjes
  • 1 mok stro-champignons in vieren gedeeld
  • 2 eetlepels oestersaus of paddenstoelensaus voor veggie
  • 1 eetlepel lichte sojasaus
  • 1 eetlepel vissaus optioneel, of weglaten voor veggie
  • 1 theelepel kristalsuiker
  • 2 eetlepels maïzena opgelost in 4 eetlepels water
  • 2 lente-uitjes in 2 cm lange stukjes
  • 1 grote rode chilipeper in ringetjes

Instructies

  • Verhit de sojaolie op een matig vuur en fruit de ui tot deze zacht is.
  • Voeg de knoflook toe en fruit tot deze begint te geuren.
  • Voeg de mini-maïs, boomoortjes en stro-champignons toe en roerbak alles 1 minuut.
  • Voeg de oestersaus, sojasaus, vissaus, kristalsuiker en het maïzena-watermengsel toe.
  • Voeg de chilipeper en lente-ui toe en roerbak het geheel nog 30 seconden.
  • Serveer heet.

Notities

 
Wijnadvies:
Serveer met een lichte, droge witte wijn of een lichte rosé om de smaken te complementeren.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 4g | Vet: 10g | Zout: 1.2g | Sugar: 4g

Lamsfilet met Tuinbonen, Aardappelnestjes en Spätzle

Lamsfilet met Tuinbonen, Aardappelnestjes en Spätzle

Geniet van een luxe maaltijd met malse lamsfilet, knapperige aardappelnestjes en delicate spätzle, vergezeld van een rijke saus en tuinbonen. Perfect voor een speciale gelegenheid!
Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Lamsvlees
Land van herkomst: Frankrijk
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

Voor de balletjes:

  • 100 g lamslever
  • 100 g lamszwezerik
  • 1 lamsniertje
  • 1 klein ui
  • 120 g bloem
  • 1 liter lamsbouillon
  • 3 eieren
  • Broodkruim
  • 500 g lamsfilet

Voor de tuinbonen:

  • 1 kg tuinbonen
  • 50 g ontbijtspek
  • 1 eetlepel tomatenpuree

Voor de saus:

  • 10 g gedroogde morilles
  • 3 dl kalfsfond
  • 100 g boter
  • 3 dl lamsbouillon
  • Zout en peper

Voor de aardappelnestjes:

  • 2 grote aardappels
  • Peper en zout

Voor de spätzle:

  • 100 g bloem
  • 2 eieren
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 1 courgette
  • 10 g boter

Instructies

  • Snijd de lamslever, lamszwezerik en lamsniertje in kleine blokjes.
  • Bak samen met het gehakte uitje in 30 g boter licht aan.
  • Strooi 20 g bloem over het mengsel en fruit dit enkele minuten mee.
  • Voeg een klein scheutje bouillon toe.
  • Laat afkoelen, hak fijn en maak er kleine balletjes van.
  • Haal de balletjes door een losgeklopt ei en broodkruim en frituur in heet vet.
  • Serveert in aardappelnestjes.
  • Dop de tuinbonen en blancheer ze 5 minuten in gezouten water.
  • Snijd het spek in blokjes en bak uit.
  • Warm de tuinbonen met spekblokjes op in het spekvet.
  • Week de morilles in water.
  • Kook ze met kalfsfond en 3 dl lamsbouillon tot 3 dl vocht overblijft.
  • Klop 100 g boter in klontjes door de saus en werk de eidooier erdoor.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Houd warm.
  • Schil de aardappelen, snijd in dunne plakjes, breng op smaak met zout en peper en maak aardappelnestjes in heet vet.
  • Maak een spätzle-beslag van 100 g bloem, 2 eieren en tomatenpuree.
  • Spuit het beslag in kokend, gezouten water en laat 1 minuut koken.
  • Spoel af met koud water.
  • Snijd de courgette in dunne slierten en stoof met spätzle in 10 g boter.
  • Snijd de lamsfilet in 4 stukken en pocheer 10 minuten in kokende lamsbouillon.
  • Laat rusten en snijd in dunne plakken.
  • Verdeel de lamsfilet over 4 warme borden.
  • Schep de saus op het vlees en garneer met tuinbonen, aardappelnestjes en spätzle.

Notities

 
Wijnadvies:
Serveer met een volle rode wijn zoals een Bordeaux of een Syrah voor een rijke smaakbeleving.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 35g | Vet: 20g | Zout: 2g | Sugar: 5g

Gestoofde Perziken in Zoete Wijn met Kaneel

Gestoofde Perziken in Zoete Wijn met Kaneel

Heerlijk gestoofde perziken in zoete witte wijn met een vleugje kaneel. Een elegant dessert dat perfect past bij een zomers diner.
Bereidingstijd1 uur 45 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Zomer
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Oud & Nieuw
Servings: 4 personen
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 4 perziken
  • 1 kaneelstokje
  • ½ liter zoete witte wijn
  • 100 g suiker
  • Snufje gemalen kaneel

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 °C.
  • Doe de perziken in een pan, giet er kokend water over en laat ze 1 minuut staan.
  • Haal de perziken uit het water, verwijder voorzichtig de schil met een dunschiller en leg ze in een ovenschaal.
  • Voeg het kaneelstokje toe aan de ovenschaal en schenk de witte wijn over de perziken.
  • Bestrooi de perziken gelijkmatig met de suiker en een snufje kaneel.
  • Zet de ovenschaal in de voorverwarmde oven en bak de perziken gedurende 45 minuten, tot ze zacht zijn en de wijn iets is ingedikt.
  • Haal de perziken uit de oven, verwijder het kaneelstokje en laat ze volledig afkoelen.
  • Serveer de perziken in een schaaltje met wat van het ingedikte wijnvocht.

Notities

Serveertip:
Serveer de perziken met een bolletje vanille-ijs of een toefje slagroom voor een extra feestelijke presentatie.
Wijnadvies:
Combineer dit gerecht met dezelfde zoete witte wijn die gebruikt is in het recept, zoals een Moscato of een Sauternes.

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 1g | Vet: 0.5g | Zout: 0.01g | Sugar: 42g

Aardappelsalade met Zure Room en Kruiden

Aardappelsalade met Zure Room en Kruiden

(inclusief afkoeltijd)40 minuten
Recept categorieën: Barbecue, Bijgerecht, Salade
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 gram aardappels
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 eetlepel wijnazijn
  • 2 eetlepels mayonaise
  • 3 eetlepels zure room
  • 1 eetlepel fijngesnipperde bosuitjes
  • 1 eetlepel fijngesneden bieslook
  • 1 theelepel mosterd
  • 1 eetlepel fijngesneden peterselie
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

Aardappels koken:

  • Kook de ongeschilde aardappels in water met zout gaar.
  • Dit duurt ongeveer 20 minuten, afhankelijk van de grootte van de aardappels.
  • Laat de gekookte aardappels afkoelen, pel ze en snijd ze vervolgens in dobbelsteentjes.

Marineren:

  • Meng de suiker met de wijnazijn en giet dit over de warme aardappeldobbelsteentjes.
  • Laat de aardappelen dit mengsel goed opnemen.

Bereiden van de saus:

  • Maak een marinade door de mayonaise, zure room, fijngesnipperde bosui, bieslook en mosterd samen te mengen in een kom.

Samenvoegen:

  • Schep voorzichtig de bereide saus door de afgekoelde aardappelblokjes tot alles goed gemengd is.

Koelen en op smaak brengen:

  • Plaats de aardappelsalade in de koelkast en laat deze minstens 1 uur goed koud worden.
  • Bestrooi de salade voor het serveren met fijngehakte peterselie.
  • Breng op smaak met zout en peper naar wens.

Notities

Wijnadvies:

Deze aardappelsalade met zure room en kruiden past goed bij een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Grigio. De wijn moet voldoende frisheid hebben om de romige en kruidige smaken van de salade te balanceren.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 3g | Vet: 12g | Zout: 0.7g | Sugar: 3g