Asperge-prosciutto rolletjes met mozzarella

Asperge-prosciutto rolletjes met mozzarella

Gegratineerde aspergerolletjes met prosciutto en mozzarella, een heerlijk lente gerecht.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Totale tijd40 minuten
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Lente
Servings: 3 personen
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 75 gram boter
  • 8 dikke verse asperges
  • 250 gram mozzarella
  • Peper
  • 250 gram prosciutto in dunne plakken
  • Zout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Schil de asperges en kook ze 4-8 minuten in kokend water met zout.
  • Giet af en leg in koud water, giet weer af en leg opzij.
  • Snijd de mozzarella in 18 plakjes.
  • Scheid de prosciutto in stapeltjes en snijd de boter in 12 klontjes.
  • Leg 3 asperges op een plak prosciutto.
  • Leg 2 plakjes mozzarella en een klontje boter tussen de asperges.
  • Wikkel de prosciutto om de asperges.
  • Herhaal dit 5 keer.
  • Vet een ovenschaal in en leg de rolletjes erin.
  • Leg mozzarella en boter op de rolletjes.
  • Strooi er peper over en bak 20 minuten in de oven.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse salade. Gebruik ook parma- of serranoham.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn, zoals Pinot Grigio.

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 30g | Vet: 30g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g

Traditionele Stokvisschotel

Traditionele Stokvisschotel

Een hartverwarmende, traditionele ovenschotel met stokvis, rijst, aardappelen en uien. De smaak wordt opgeleukt met een pittige mosterdsaus.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd50 minuten
weken8 uur
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rijst, Vis
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4 personen
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 750 gram aardappels geschild
  • 1 eetlepel vloeibare margarine
  • 2-3 eetlepel s mosterd
  • peper
  • 200 gram rijst
  • 500 gram stokvis
  • 750 gram ui in ringen
  • zout

Instructies

  • Stokvis een nacht in ruim water weken.
  • Graten verwijderen en vis in 20 minuten tegen de kook aan in ½ l water met wat zout gaar koken.
  • De rijst in 4½ dl water gaar koken.
  • De aardappelen in weinig water gaar koken.
  • Aardappelen droog stomen en in plakken snijden.
  • De uien in de margarine met peper en zout gaar smoren.
  • Pittig op smaak maken met mosterd.
  • In een ovenschaal een laag rijst, aardappelen, stokvis, uien en dit herhalen.
  • Eventueel bruin korstje geven in een hete oven of onder de grill.

Notities

Serveertip:
  • Serveer met een frisse groene salade.
Wijnadvies:
  • Een droge witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc, past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 30g | Vet: 5g | Zout: 1g | Sugar: 8g

Romige kersenrijst met sherry

Romige kersenrijst met sherry

Romige rijst met zoete kersen en een vleugje sherry, perfect als dessert.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Noten, Rijst, Zuivel
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 100 ml cream sherry
  • 1 liter melk
  • 1 vanillestokje opengesneden
  • 1 zakje amandelen 55 gram
  • 1 potje kersen zonder pit 370 gram
  • 125 gram slagroom
  • 200 gram rijst
  • 50 gram suiker

Instructies

  • Breng in een pan de melk met de rijst, suiker en het vanillestokje aan de kook.
  • Roer goed door en kook de rijst op laag vuur in 12 minuten zachtjes gaar.
  • Haal de pan van het vuur en roer de helft van de sherry door de rijst.
  • Verwijder het vanillestokje, schraap het merg eruit en roer dit door de rijst.
  • Laat de vanillerijst afkoelen.
  • Giet de kersen af en schenk de rest van de sherry erover.
  • Hak de amandelen grof en rooster ze goudbruin in een droge koekenpan.
  • Laat de amandelen afkoelen op een bord.
  • Klop in een grote kom de slagroom bijna stijf.
  • Schep de rijst en amandelen luchtig door de slagroom.
  • Verdeel de roomrijst over zes schaaltjes of doe het in een grote serveerschaal.
  • Schep de kersen erop.

Notities

Serveertip:
De roomrijst is ook heerlijk met bosvruchten, vers of uit de diepvries (gebruik 300 g).
Wijnadvies:
Conqueror Cream Sherry

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 8g | Vet: 15g | Zout: 0.2g | Sugar: 25g

Reekoteletjes met Rode Wijnsaus en Basilicum

Reekoteletjes met Rode Wijnsaus en Basilicum

Malse reekoteletjes met een rijke rode wijnsaus en verse basilicum, geserveerd met melkknolletjes, oesterzwammen en prei.
Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd3 uur 30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Wild
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Glutenvrij
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 3
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 bosje basilicum
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 1 gehakt sjalotje
  • 1 kg afsnijdsel of botten
  • 1 takje tijm
  • 2 dunne prei
  • 250 gram melkknolletjes
  • 250 gram oesterzwammen
  • 3 kruidnagels
  • 3 reekoteletjes
  • 500 gram bouquet van wortelen prei, uien en knolselderij
  • 6 jeneverbessen
  • ½ fles rode wijn voor de saus
  • 1 glas rode wijn voor de koteletjes
  • 1 peperkoek
  • Olie

Instructies

Saus:

  • Bak de afsnijdsels in olie aan, laat ze licht kleuren.
  • Voeg het bouquet toe, dan de kruiden en tomatenpuree.
  • Blus met rode wijn, voeg de peperkoek toe en zet onder koud water.
  • Breng aan de kook en laat ± 3 uur trekken (4 uur bij gebruik van botten).
  • Zeef de fond en laat indampen.

Reekoteletjes:

  • Maak de melkknolletjes schoon en kook ze gaar.
  • Snijd de oesterzwammen in stukken en de prei in ringen.
  • Fruit de sjalot in een pan met wat olie, voeg de oesterzwammen toe en bak ze bruin.
  • Voeg de prei toe en bak kort mee.
  • Blus af met een glas rode wijn en laat inkoken.
  • Bak de reekoteletjes in een hete pan met olie aan beide zijden bruin.
  • Leg de koteletjes op een bakplaat en bak ze in een voorverwarmde oven van 180°C in ± 10 minuten rosé.
  • Verwarm de rode wijnsaus.
  • Verdeel de melkknolletjes, oesterzwammen en prei over de borden.
  • Leg de reekoteletjes erop en giet de rode wijnsaus erover.
  • Garneer met verse basilicum.

Notities

Serveertip:
Serveer met aardappelpuree of geroosterde aardappelen.
Wijnadvies:
Een volle rode wijn, zoals Pinot Noir.

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 30g | Vet: 20g | Zout: 1g | Sugar: 5g

Sweet & Sour Woknoedels met Kip, Broccoli en Seroendeng

Sweet & Sour Woknoedels met Kip, Broccoli en Seroendeng

Een zalig oosters gerecht van woknoedels met kip, broccoli en seroendeng, op smaak gebracht met Conimex Woksaus Sweet & Sour.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Totale tijd25 minuten
Land van herkomst: Azië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Instructies

  • Snijd de broccoli in roosjes en kook 2 minuten in kokend water.
  • Snijd de kip in reepjes en de ui in halve ringen.
  • Kook de noedels volgens de verpakking.
  • Verhit de olie in een wok en wok de ui en broccoli 3 minuten.
  • Voeg de kip toe en roerbak 5 minuten.
  • Schep de noedels erdoor.
  • Roer de Conimex woksaus Sweet & Sour erdoor.
  • Verwarm goed door.
  • Verdeel over borden en strooi de seroendeng erover.

Notities

Serveertip:
  • Serveer met rauwe rode ui voor extra pit.
Variaties:
  • Vervang Sweet & Sour saus door Teriyaki Honing saus.
Wijnadvies:
  • Een fruitige witte wijn, zoals Gewürztraminer.

Nutrition

Serving: 100g | Calories: 400kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 25g | Vet: 12g | Zout: 2g | Sugar: 10g

Gestoofde Peren in Rode Wijn met Cassis

Gestoofde Peren in Rode Wijn met Cassis

Zachte handperen gestoofd in rode wijn met tijm, kruidnagel en een vleugje crème de cassis, perfect als elegant dessert.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd55 minuten
Totale tijd1 uur 5 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Glutenvrij
Feestdagen etc: Kerst, Oud & Nieuw
Servings: 4
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Glazen compoteschaal of coupes

Ingrediënten

  • 1 kruidnagel
  • 1 takje tijm
  • 100 gram suiker
  • 2 eetlepels crème de cassis likeur
  • 2 peperkorrels
  • 3 dl rode wijn
  • 4 handperen
  • Citroensap

Instructies

  • Schil de peren, spoel af en dep droog.
  • Zet de peren in een pan met de steeltjes naar boven.
  • Voeg citroensap, suiker, rode wijn, tijm, peperkorrels, kruidnagel en crème de cassis toe.
  • Laat de peren 45 minuten zachtjes stoven met de deksel op de pan.
  • Haal de peren uit de pan en kook het sap tot de helft in.
  • Laat afkoelen.
  • Serveer de peren en het sap in een glazen compoteschaal of coupes.

Notities

Serveertip:
Serveer met een bolletje vanille-ijs of slagroom.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn, zoals een late harvest Riesling.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 2g | Vet: 1g | Zout: 0.1g | Sugar: 30g

Gegratineerde Macaronischotel met Oude Goudse Kaas

Gegratineerde Macaronischotel met Oude Goudse Kaas

Een rijkgevulde macaronischotel met oude Goudse kaas, ham, champignons en erwten, gegratineerd in de oven.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Ovenschotel, Pasta
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Calories: 500kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 theelepel chilisaus
  • 100 gram boter
  • 100 gram erwten
  • 125 gram gerookte ham
  • 2 dl room
  • 2 eieren
  • 25 gram bloem
  • 250 gram champignons
  • 250 gram oude kaas
  • 250 gram spirali macaroni
  • 2 sjalotjes
  • Peper
  • Sneetjes oud witbrood
  • Zout

Instructies

  • Rasp de kaas.
  • Kook de macaroni in 7 minuten gaar en laat uitlekken.
  • Kook de erwten volgens de verpakking.
  • Snipper de sjalotjes en snijd de ham in blokjes.
  • Halveer de champignons, fruit ze in boter en breng op smaak.
  • Fruit de sjalotjes in boter en roer de bloem erdoor.
  • Meng met de room en roer de champignons erdoor.
  • Haal van het vuur en roer de eierdooiers erdoor.
  • Breng op smaak met zout, peper en chilisaus.
  • Meng de macaroni met ham, erwten en het champignonmengsel.
  • Doe in een ingevette ovenschaal en bestrooi met kaas en broodkruim.
  • Leg klontjes boter erop en bak 15 minuten in een oven van 175°C.

Notities

Serveertip:
Serveer direct na bereiding.
Wijnadvies:
Een volle rode wijn, zoals Merlot.

Nutrition

Calories: 500kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 30g | Vet: 25g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g

Romige Koolrabisoep met Aardappel

Romige Koolrabisoep met Aardappel

Een romige en smaakvolle koolrabisoep met aardappel, op smaak gebracht met crème fraîche en nootmuskaat.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Soep
Land van herkomst: Europa
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 200kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 eetlepel crème fraîche
  • 1 kruidenbuiltje
  • 1 liter bouillon
  • 250 gram aardappelen
  • 50 gram boter
  • 500 gram koolrabi
  • Nootmuskaat
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Schil de koolrabi en snijd in plakjes.
  • Smelt de boter in de pan en fruit de koolrabiplakjes tot ze zacht zijn.
  • Schil de aardappelen en snijd in plakjes.
  • Voeg de aardappelen, bouillon en kruidenbuiltje toe aan de koolrabi.
  • Laat 25 minuten sudderen.
  • Verwijder het kruidenbuiltje.
  • Pureer de soep met een keukenmachine.
  • Breng op smaak met crème fraîche, zout, peper en nootmuskaat.

Optioneel:

  • Voor koolrabipuree, giet het vocht af door een zeef voor het pureren.

Notities

Serveertip:
Serveer met uitgebakken spekjes en croûtons.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn, zoals Pinot Grigio.

Nutrition

Calories: 200kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 5g | Vet: 10g | Zout: 1g | Sugar: 5g

Kippenlevers in Marsalasaus

Kippenlevers in Marsalasaus

Snel en smaakvol gerecht van kippenlevers in een rijke marsalasaus, heerlijk met risotto of rijst.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kip
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Glutenvrij
Servings: 2
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 blaadjes verse salie
  • 2 dl water
  • 20 gram boter
  • 20 gram bloem
  • 4 eetlepels marsala of madeira
  • 400 gram kippenlevers
  • Aroma
  • Peper
  • Sojasaus
  • Zout

Instructies

  • Was de levertjes, snijd ze overlangs tweemaal door en was ze nogmaals.
  • Dep de stukjes droog en bestrooi ze met zout en peper.
  • Verhit 20 gram boter in een pan en bak de levertjes snel bruin.
  • Voeg de kleingesneden salie en de marsala toe.
  • Neem de levertjes uit de pan en houd ze warm.
  • Voeg de rest van de boter toe, roer de bloem erdoor en maak een roux.
  • Schenk er 2 dl water bij, roer de saus glad en voeg aroma, zout en sojasaus toe.
  • Doe de levertjes bij de saus en dien direct op.

Notities

Serveertip:
Lekker met risotto of rijst.
Wijnadvies:
Een glas Marsala of Madeira

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 30g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g

Kip Zuurkoolschotel met Ananas en Pruimen

Kip Zuurkoolschotel met Ananas en Pruimen

Een smaakvolle kip zuurkoolschotel met ananas en pruimen, op smaak gebracht met sinaasappelschil en crème fraîche.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd1 uur 10 minuten
Recept categorieën: Groenten, Kip, Stoofpot
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Glutenvrij
Servings: 4
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 geraspte sinaasappelschil
  • 1 kippenbouillon
  • 100 gram pruneaux
  • 2 dl crème fraîche
  • 25 gram boter
  • 4 kip
  • 4 plakken ananas
  • 600 gram zuurkool
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Wrijf de kippenbouten in met kruiden.
  • Snijd de ananas in stukjes.
  • Verhit de boter in een pan, bak de kippenbouten rondom bruin en laat 45 minuten sudderen.
  • Bestrooi met zout en peper.
  • Verwijder de pitten uit de pruimen.
  • Knijp de zuurkool uit en verwarm de zuurkool, ananas en pruimen 25 minuten in het ananassap.
  • Haal de kippenbouten uit de pan en giet de helft van het braadvocht af.
  • Voeg de crème fraîche toe en giet over de zuurkool.
  • Leg de kippenbouten op een bord en de zuurkool ernaast.
  • Bestrooi met sinaasappelrasp.

Notities

Serveertip:
Serveer met gekookte aardappelen.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn, zoals Riesling.

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 30g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 10g