Aspergeragoût met Ham

Aspergeragoût met Ham

Romige aspergeragoût met ham, perfect voor in pasteibakjes of op een pizzabodem. Een heerlijk lentegerecht.
Bereidingstijd30 minuten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Lente
Feestdagen etc: Pasen
Servings: 4
Calories: 300kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 100 gram gekookte ham in blokjes
  • 5 dl aspergekookvocht
  • 50 gram bloem
  • 50 gram boter
  • 8 asperges
  • Koffieroom scheutje
  • Nootmuskaat
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Schil de asperges en kook ze gaar, bewaar het kookvocht.
  • Smelt de boter in een sauspan, roer de bloem erdoor en voeg het aspergekookvocht toe.
  • Breng de saus aan de kook en laat 1 minuut nasudderen.
  • Breng op smaak met peper, nootmuskaat en zout.
  • Snijd de asperges in stukjes en roer ze met de ham door de ragoût.
  • Voeg vlak voor het serveren koffieroom toe (niet meer koken).
  • Vul pasteibakjes of een pizzabodem met de ragoût.
  • Garneer met groen en achtergehouden ham.

Notities

Variatietips:
  • Serveer de ragoût met versgebakken knapperig stokbrood.
  • Vul soezen met de ragoût.
  • Maak de ragoût iets dunner en geef er gekookte krieltjes bij.
Serveertip:
Serveer de aspergeragoût in pasteibakjes of op een pizzabodem.
Wijnadvies:
  • Pinot Blanc: Een droge witte wijn met fruitige tonen die goed past bij de romige ragoût.
  • Sauvignon Blanc: Een frisse witte wijn met kruiden tonen die de smaken van de asperges versterkt.

Nutrition

Calories: 300kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 20g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 3g

Kip stroganoff stoofpot

Kip stroganoff stoofpot

Een hartige kip stroganoff stoofpot met champignons, paprika en zure room. Heerlijk met rijst of rösti.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kip, Stoofpot
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 paprika groen
  • 1 paprika rood
  • 1 zakje Knorr Stroganoff
  • 125 ml zure room
  • 150 gram champignons
  • 150 ml Madeira
  • 150 gram ontbijtspek
  • 2 uien
  • 450 gram kip

Instructies

  • Snijd de kip in blokjes.
  • Bak de kip aan in een pan.
  • Snijd de uien in kleine stukjes en bak mee.
  • Snijd de champignons in stukjes en bak mee.
  • Snijd het ontbijtspek in reepjes en bak mee.
  • Snijd de paprika's in stukjes en bak mee zodra de kip gaar is.
  • Maak het zakje Knorr Stroganoff aan volgens de verpakking.
  • Voeg de stroganoffsaus toe aan de kip en groenten.
  • Laat even pruttelen.

Notities

Serveertip:
Serveer de kip stroganoff stoofpot met rijst of rösti.
Wijnadvies:
  • Madeira: Een medium-droge Madeira is een klassieke keuze die de smaken van de stoofpot versterkt.
  • Pinot Noir: Een lichte rode wijn met aardse tonen die goed past bij de champignons en kip.

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 35g | Vet: 20g | Zout: 2g | Sugar: 5g

Asperge Spinazie Gratin

Asperge Spinazie Gratin

Romige aspergegratin met spinazie en kaas. Een heerlijk lentegerecht uit de oven.
Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Ovenschotel
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Lente
Dieët: Veganistisch
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 ½ kg asperges geschild
  • 100 gram geraspte kaas
  • 2 eieren
  • 2 dl melk
  • 2 kg gewassen spinazie
  • 20 gram boter
  • 40 gram bloem
  • Nootmuskaat
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Kook de asperges.
  • Bewaar 2 1/2 dl van het kookvocht en meng met de melk.
  • Maak een roux van de boter en de bloem en laat 3 minuten garen.
  • Roer beetje bij beetje het melkmengsel door de roux en laat 20 minuten zachtjes koken.
  • Verwarm de oven voor op 220°C.
  • Laat de spinazie met aanhangend water slinken, giet af en pers het water eruit.
  • Breng de saus op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
  • Roer de eidooiers en kaas door de saus.
  • Leg de asperges in een ovenschaal.
  • Schep de spinazie op de asperges.
  • Verdeel de saus over de spinazie.
  • Gratineer 25 minuten in het midden van de oven.

Notities

Serveertip:
Serveer de aspergegratin direct.
Wijnadvies:
  • Sauvignon Blanc: Een frisse witte wijn met groene kruiden tonen die goed past bij de asperges en spinazie.
  • Pinot Grigio: Een lichte, droge witte wijn die de romige textuur van de gratin complementeert.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 25g | Vet: 20g | Zout: 1g | Sugar: 5g

Asperge Eierschotel met Bacon

Asperge Eierschotel met Bacon

Romige asperge eierschotel met krokante bacon en bieslook. Heerlijk met aardappelpuree.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd29 minuten
Recept categorieën: Asperges, Ei, Groenten, Hoofdgerechten, Ovenschotel
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Lente
Feestdagen etc: Pasen
Servings: 4
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • keukenpapier

Ingrediënten

  • 1 kg groene asperges
  • 1-2 eetlepels citroensap
  • 100 gram bacon of ontbijtspek in kleine blokjes
  • 1 theelepel suiker
  • 2 ½ dl slagroom
  • 30 gram bloem
  • 4 eetlepels bieslook fijngesneden
  • 40 gram boter
  • ½ liter groentebouillon van tablet
  • 6 eieren
  • 1 eetlepel olie
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Maak de asperges schoon en snijd ze in stukken.
  • Breng de bouillon aan de kook, voeg asperges, suiker en 15 gram boter toe en kook 5 minuten.
  • Laat de asperges uitlekken en vang de bouillon op.
  • Smelt de boter, voeg de bloem toe en laat 3 minuten garen.
  • Roer de slagroom en aspergebouillon erdoor en laat 10 minuten inkoken.
  • Bak de bacon in de olie in 7 minuten krokant en laat uitlekken op keukenpapier.
  • Kook de eieren 7 minuten hard, pel ze en snijd ze in vieren.
  • Breng de saus op smaak met zout, peper en citroensap.
  • Verwarm de asperges en het ei in de saus.
  • Strooi de bacon en bieslook erover.

Notities

Serveertip:
Serveer de asperge eierschotel met aardappelpuree.
Wijnadvies:
  • Sauvignon Blanc: Een frisse witte wijn met groene kruiden tonen die goed past bij de asperges.
  • Pinot Grigio: Een lichte, droge witte wijn die de romige textuur van de schotel complementeert.

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 20g | Vet: 30g | Zout: 1.5g | Sugar: 3g

Voorjaarssalade met Asperges

Voorjaarssalade met Asperges

Frisse voorjaarssalade met witte en groene asperges, peultjes en waterkers. Heerlijk als vegetarisch gerecht of met lamsham of zalm.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Asperges, Groenten, Salade, Voorgerechten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Lente
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Pasen
Servings: 4
Calories: 200kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 0.4 bos lente-ui
  • 0.8 bos waterkers
  • 100 gram molsla of frisee
  • 200 gram groene asperges in stukjes gesneden
  • 60 gram erwten
  • 600 gram witte asperges in kleine stukjes, geblancheerd
  • 80 gram peultjes
  • 80 ml Hellmann's Dressing Classic

Instructies

  • Kook de witte asperges, peultjes en erwten beetgaar.
  • Spoel ze koud, laat ze uitlekken en meng ze.
  • Snijd de lente-ui in fijne reepjes.
  • Was en droog de krulsla en waterkers.
  • Garneer de salade met lente-ui.
  • Serveer de dressing apart of meng met de salade.

Notities

Serveertip:
Serveer de salade als vegetarisch gerecht of met dungesneden lamsham of gegrilde zalm.
Wijnadvies:
  • Sauvignon Blanc: Een frisse witte wijn met groene kruiden tonen die goed past bij de asperges en waterkers.
  • Pinot Grigio: Een lichte, droge witte wijn die de frisse smaken van de salade complementeert.

Nutrition

Calories: 200kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 8g | Vet: 10g | Zout: 0.5g | Sugar: 5g

Klassieke Aardappelsalade

Klassieke Aardappelsalade

Een recht-toe-recht-aan aardappelsalade met mayonaise, venkel en peterselie. Perfect als bijgerecht bij vlees of vis.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Barbecue, Bijgerecht, Groenten, Salade
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Feestdagen etc: Barbecue, Pasen
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kg geschilde rauwe aardappels
  • 1 limoen sap van
  • 20 gram venkel gehakt
  • 50 gram peterselie gehakte verse
  • 500 gram Hellmann's Real
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Doe de aardappels in een pan koud water en breng aan de kook.
  • Kook 15-20 minuten, giet af en laat afkoelen.
  • Snijd de afgekoelde aardappels in blokjes.
  • Meng de aardappels met de mayonaise, limoensap, venkel, peterselie, zout en peper in een kom.

Notities

Serveertip:
Serveer de aardappelsalade bij gebakken biefstuk of gehaktballen.
Wijnadvies:
  • Rosé wijn: Een frisse rosé past goed bij de aardappelsalade.
  • Licht bier: Een licht bier complementeert de smaken zonder te overheersen.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 5g | Vet: 20g | Zout: 1g | Sugar: 3g

Aardappel Groenten Burger

Aardappel Groenten Burger

Vegetarische aardappelburger met courgette, paprika, asperges en gekarameliseerde walnoten. Een sensatie voor ogen en smaakpapillen.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd45 minuten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 1
Calories: 650kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

Instructies

  • Schil en rasp de aardappels grof.
  • Doe de aardappels in een kom met ei, bloem, zout en peper.
  • Meng en vorm burgers.
  • Bak de burgers goudbruin in de pan.
  • Doe courgette, paprika, champignons, asperges en tomaten in een ovenschaal.
  • Besprenkel met olijfolie en eventueel gerookt zout.
  • Bak de groenten 30 minuten op 150 °C.
  • Karamelliseer de suiker in een pan.
  • Voeg de gehakte walnoten toe en laat afkoelen.
  • Snijd het broodje open en bestrijk met mayonaise.
  • Leg de aardappelburger, groenten en rucola op het broodje.
  • Strooi de walnoten erover.

Notities

Serveertip:
Serveer de aardappelburger direct.
Wijnadvies:
  • Rosé wijn: Een frisse rosé past goed bij de geroosterde groenten en aardappelburger.
  • Licht bier: Een licht bier complementeert de smaken zonder te overheersen.

Nutrition

Calories: 650kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 20g | Vet: 35g | Zout: 1.5g | Sugar: 10g

Krokante BLT Sandwich

Krokante BLT Sandwich

Tijdloze BLT sandwich met krokante bacon, frisse sla en tomaat. De mayonaise brengt het zoutgehalte van het spek perfect in balans.
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Broodjes, Brunch, Lunch, Snack, Tosti's
Land van herkomst: America
Jaargetijde:: Zomer
Servings: 1
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Koekenpan (anti-aanbaklaag)

Ingrediënten

  • 1 eetlepel Hellmann's Real
  • 2 blaadjes sla
  • 2 plakjes bacon
  • 2 plakjes tomaat
  • 2 plakjes knapperig witbrood geroosterd
  • 7 gram margarine

Instructies

  • Bak de bacon in een pan tot het vet knapperig is.
  • Toast het brood lichtjes.
  • Besmeer de onderste snee brood met margarine.
  • Leg de sla, spek en tomaat op het brood.
  • Besmeer de tweede snee brood met mayonaise.
  • Leg de tweede snee brood op de tomaat.
  • Snijd de sandwich in de gewenste vorm.

Notities

Serveertip:
Serveer de BLT sandwich direct.
Wijnadvies:
  • Rosé wijn: Een frisse en fruitige rosé past goed bij de zoute bacon en frisse groenten.
  • Licht bier: Een licht bier complementeert de smaken van de BLT zonder te overheersen.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 15g | Vet: 25g | Zout: 1.5g | Sugar: 3g

Marokkaanse Honingkoekjes (Chabakia)

Marokkaanse Honingkoekjes (Chabakia)

Zoete, gefrituurde honingkoekjes met amandelen en sesamzaad, perfect voor speciale gelegenheden.
Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Gebak, Koek, Tractaties
Land van herkomst: Marokko
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Veganistisch
Servings: 4 personen
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 ei
  • 1 liter zonnebloemolie
  • 1 theelepel gedroogde gist zakje
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel saffraan envelopje
  • 125 gram sesamzaad
  • 2 eetlepels water lauwwarm
  • 2 zakjes amandelen
  • 250 gram bloem
  • 50 gram boter
  • 700 gram honing
  • Azijn
  • Bakpoeder
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Maal de amandelen fijn in een keukenmachine.
  • Rooster het sesamzaad goudbruin in een droge koekenpan.
  • Zeef de bloem in een kom en meng met amandelmeel, sesamzaad, bakpoeder en kaneel.
  • Los de gist op in 2 eetlepels lauwwarm water en week de saffraan erin.
  • Smelt de boter (eventueel in de magnetron).
  • Roer het saffraan-gistmengsel, ei, azijn en zout door de gesmolten boter.
  • Meng het botermengsel door de bloem.
  • Voeg water toe en kneed tot een soepel deeg.
  • Laat het deeg 10 minuten rusten.
  • Verdeel het deeg in ballen ter grootte van sinaasappels.
  • Verpak de deegballen in plasticfolie.
  • Rol de deegballen uit tot een lap van 2 mm dik.
  • Snijd repen van 18 cm lang en 2 cm breed.
  • Rol elke reep losjes op en vorm 'wokkels'.
  • Bewaar de wokkels onder plasticfolie.
  • Verhit de olie tot 180 ºC.
  • Verwarm de honing in een pan met kokend water.
  • Frituur de koekjes goudbruin in porties.
  • Laat de koekjes uitlekken op keukenpapier.
  • Dompel de koekjes in de warme honing.
  • Laat de koekjes uitlekken op een schaal en bestrooi met sesamzaad.

Notities

Serveertip:
Serveer de chabakia als zoete traktatie bij de thee of koffie.
Wijnadvies:
  • Zoete dessertwijn (bijv. Muscat): De zoetheid van de wijn past goed bij de honingkoekjes.
  • Munt thee: Een traditionele Marokkaanse muntthee is een perfecte aanvulling op de chabakia.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 5g | Vet: 12g | Zout: 0.1g | Sugar: 20g

Chocolade Speculaas Rotsjes

Chocolade Speculaas Rotsjes

Heerlijke chocolade speculaas rotsjes met schuddebuikjes. Een snelle en makkelijke traktatie voor de feestdagen.
Bereidingstijd1 uur 20 minuten
Recept categorieën: Chocolade, Koek, Tractaties
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Winter
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Kerst, Sinterklaas
Servings: 4 personen
Calories: 80kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 100 gram schuddebuikjes broodbeleg of grof gebroken kruidnoten
  • 200 gram chocolade in kleine stukjes

Instructies

  • Leg een stuk bakpapier op een platte schaal of plank.
  • Doe de chocolade in een pannetje.
  • Breng in een grotere pan een laag water tot tegen de kook aan.
  • Hang het pannetje met chocolade in het waterbad.
  • Laat de chocolade voor driekwart smelten zonder te roeren.
  • Haal het pannetje uit het waterbad en roer tot alle chocolade gesmolten is.
  • Schep de schuddebuikjes voorzichtig door de gesmolten chocolade.
  • Schep met twee dessertlepels kleine bergjes van het chocolademengsel op het bakpapier.
  • Laat de speculaas rotsjes in de koelkast opstijven (ongeveer 1 uur).

Notities

Serveertip:
Serveer de speculaas rotsjes als zoete traktatie bij de koffie, thee of als onderdeel van een dessert.
Wijnadvies:
Zoete dessertwijn, zoals Pedro Ximénez sherry.

Nutrition

Calories: 80kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 1g | Vet: 5g | Zout: 0.1g | Sugar: 6g