Kruidnoten Brownies

Kruidnoten Brownies

Heerlijke kruidnoten brownies, perfect voor een gezellige Sinterklaasavond.
Bereidingstijd1 uur
Totale tijd1 uur
Recept categorieën: Chocolade, Koek, Tractaties
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Winter
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Sinterklaas
Servings: 4 personen
Calories: 200kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Bakblik (20 x 30 cm)
  • handmixer
  • rooster

Ingrediënten

  • 100 gram boter op kamertemperatuur
  • 100 gram chocolade in stukjes
  • 150 gram zelfrijzend bakmeel
  • 300 gram basterdsuiker
  • 4 eieren
  • 100 gram kruidnoten met chocolade of grof gebroken speculaasjes

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175 °C.
  • Vet het bakblik in met boter.
  • Breng in een grote pan een laag water aan de kook.
  • Doe de chocolade en boter in een kleine pan en hang deze in het waterbad.
  • Laat de chocolade en boter al roerende smelten.
  • Haal de pan uit het waterbad en laat het chocolademengsel afkoelen.
  • Klop in een kom de eieren met zout licht en schuimig.
  • Voeg al kloppend de basterdsuiker beetje bij beetje toe.
  • Spatel afwisselend het chocolademengsel, bakmeel en kruidnoten luchtig door het eimengsel.
  • Schenk het beslag in het bakblik en strijk de bovenkant glad.
  • Bak de koek ca.
  • 30 minuten in het midden van de oven tot de bovenkant knapperig is.
  • Laat de koek in de vorm afkoelen tot lauwwarm.
  • Snijd de koek in 24 stukken.
  • Laat de brownies verder afkoelen op een rooster.
  • Bewaar in een trommel.

Notities

Serveertip:
Serveer de brownies als Sinterklaas traktatie.

Nutrition

Calories: 200kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 3g | Vet: 10g | Zout: 0.2g | Sugar: 15g

Ierse Gemberkoek voor Vrouwendag

Ierse Gemberkoek voor Vrouwendag

Een kruidige gemberkoek, traditioneel gebakken voor Ierse Vrouwendag. Perfect voor een gezellige theemiddag.
Bereidingstijd1 uur 15 minuten
Recept categorieën: Cake, Gebak, Koek
Land van herkomst: Ierland
Jaargetijde:: Winter
Servings: 8
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 225 gram bloem
  • 50 gram bakgember
  • 90 gram boter
  • 100 gram bruine basterdsuiker
  • 1 ei
  • 1 ½ dl melk
  • 75 gram rozijnen
  • 175 gram stroop
  • 1 ½ theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • ½ theelepel zout

Instructies

  • Zeef de bloem, zout, gemberpoeder en bakpoeder in een kom.
  • Verwarm de bruine basterdsuiker en boter in een pan, roer tot een glad mengsel.
  • Voeg de stroop en melk toe, roer glad.
  • Laat het mengsel afkoelen en roer het door de droge ingrediënten.
  • Meng het ei, rozijnen en bakgember erdoor.
  • Schep het beslag in een met bakpapier beklede vorm.
  • Bak de koek 1 uur op 180°C.
  • Laat de koek uitdampen op een rooster.
  • Serveer met roomboter.

Notities

Serveertip:
Serveer de gemberkoek met een kopje thee en een klontje roomboter.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn, zoals een Madeira, past goed bij de gemberkoek.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 55g | Protein: 5g | Vet: 12g | Zout: 0.5g | Sugar: 30g

Schotse Nieuwjaars Pint

Schotse Nieuwjaars Pint

Een traditioneel Schots drankje, geserveerd op nieuwjaarsmorgen. Een warme en kruidige start van het nieuwe jaar.
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Alcoholische drank, Warme dranken
Land van herkomst: Schotland
Jaargetijde:: Winter
Feestdagen etc: Oud & Nieuw
Servings: 4
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • grote kom
  • Kannen

Ingrediënten

  • 3 eieren M
  • 4 pints licht bier
  • ½ pint whisky
  • Suiker naar smaak
  • 1 flinke theelepel versgeraspte nootmuskaat

Instructies

  • Doe het bier in een ruime pan, voeg nootmuskaat toe en verhit tot net onder het kookpunt.
  • Voeg suiker naar smaak toe.
  • Klop de eieren los in een grote kom.
  • Voeg geleidelijk het hete bier toe aan de eieren (om schifting te voorkomen).
  • Voeg de whisky toe en giet alles terug in de pan.
  • Verhit het geheel, voortdurend roerend, tot net onder het kookpunt.
  • Giet het drankje meerdere malen over en weer in verwarmde kannen tot het helder en schuimig is.

Notities

Serveertip:
Serveer de Schotse Pint warm in verwarmde kannen, traditioneel op nieuwjaarsmorgen.
Wijnadvies:
Dit drankje is op zichzelf al een complete traktatie, een wijnadvies is niet van toepassing.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 8g | Vet: 5g | Zout: 0.2g | Sugar: 15g

Oudejaarsavond Vruchtenpunch

Oudejaarsavond Vruchtenpunch

Een traditionele oudejaarsavonddrank met gedroogd fruit, rum en wijn. Een warme en feestelijke punch om het nieuwe jaar in te luiden.
Bereidingstijd30 minuten
weektijd1 dag
Land van herkomst: Duitsland
Jaargetijde:: Winter
Feestdagen etc: Oud & Nieuw
Servings: 10
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Grote vuurvaste schaal
  • IJzeren rooster
  • Kannen

Ingrediënten

  • 1 pakje ontpitte dadels
  • 1 kg suiker
  • ½ liter Jamaica rum
  • 1 liter thee
  • 100 gram walnoten gepeld
  • 2 dl citroensap of ananas-citroensap of sinaasappelsap
  • 2 flessen witte landwijn
  • 500 gram gedroogde pruimen rozijnen, abrikozen, oranjesnippers en Franse vruchtjes
  • Kruiden naar smaak

Instructies

  • Laat de gewassen zuidvruchten 24 uur weken, ontpit ze en verdeel ze in stukjes.
  • Leg de vruchten in een grote vuurvaste schaal.
  • Voeg de oranjesnippers, dadels en walnoten toe.
  • Leg een rooster over de schaal, schud de suikerklontjes erop en begiet met rum.
  • Steek de rum aan om 12 uur, wacht tot de alcohol is opgebrand en laat de gesmolten suiker in de schaal druppelen.
  • Voeg de warm gekruide wijn, hete thee en vruchtensap toe.
  • Roer de drank goed om.
  • Serveer in grote glazen met een deel van de vruchten.

Notities

Serveertip:
Serveer de Crambambuli warm in grote glazen, met een lepel om de vruchten uit de punch te halen.
Wijnadvies:
Deze punch is op zichzelf al een complete traktatie, een wijnadvies is niet van toepassing.

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 5g | Vet: 8g | Zout: 0.1g | Sugar: 50g

Steranijs Appelbeignets

Steranijs Appelbeignets

Luchtige appelbeignets met een verfijnde anijssmaak, een heerlijke traktatie voor de koude dagen.
Bereidingstijd1 uur
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Winter
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Oud & Nieuw
Servings: 30
Calories: 120kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 eieren
  • 2 ½ dl melk
  • 250 gram bloem gezeefd
  • 1 eetlepel olie
  • 150 gram fijne suiker
  • 6 Goudrenet appels in dikke schijven
  • Frituurolie
  • Poedersuiker
  • 3 steranijs sterren
  • Zout

Instructies

  • Breng de melk met de steranijs aan de kook op matig vuur.
  • Laat het 15 minuten trekken op laag vuur.
  • Laat de melk afkoelen en zeef het.
  • Klop de bloem, zout, melk, eidooiers en olie tot een glad beslag.
  • Klop de eiwitten stijf en spatel ze door het beslag.
  • Verhit de frituurolie.
  • Wentel de appelschijven door de suiker en haal ze door het beslag.
  • Bak de beignets in 5 minuten goudbruin.
  • Laat ze uitlekken op keukenpapier en leg ze op een schaal.
  • Bestrooi ze met poedersuiker.
  • Voedingswaarden (per stuk, schatting):

Notities

Serveertip:
Serveer de appelbeignets warm, eventueel met een bolletje ijs of slagroom.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn, zoals een Moscato d'Asti, past goed bij de appelbeignets.

Nutrition

Calories: 120kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 2g | Vet: 4g | Zout: 0.1g | Sugar: 8g

Chocolade Banaan Beignets

Chocolade Banaan Beignets

Zoete banaanbeignets met een rijke chocoladeglazuur, een heerlijke traktatie voor elk moment.
Bereidingstijd45 minuten
Land van herkomst: Fusion, Internationaal, Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 4 ½ eetlepel slagroom
  • 5 bananen
  • 75 gram pure chocolade fijngehakt
  • Beignetbeslag zie recept appelbeignets

Instructies

  • Pel de bananen, halveer ze en snijd elke helft in de lengte doormidden.
  • Haal de banaan kwarten door het beignetbeslag.
  • Bak ze als appelbeignets goudbruin.
  • Laat de beignets afkoelen.
  • Breng de slagroom aan de kook.
  • Haal de pan van het vuur en roer de chocolade erdoor.
  • Laat de chocolade al roerend smelten.
  • Doop de punten van de beignets in de warme chocoladeglazuur.
  • Laat de chocoladetoppen in de koelkast hard worden.

Notities

Serveertip:
Serveer de beignets als dessert of als zoete snack.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn, zoals een Banyuls, past goed bij de chocolade en banaan.
.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 3g | Vet: 8g | Zout: 0.1g | Sugar: 15g

Kaasfondue met Magor en Verse Groenten

Kaasfondue met Magor en Verse Groenten

Romige kaasfondue met Magor kaas, geserveerd met een kleurrijke selectie van verse groenten en stokbrood.
Bereidingstijd25 minuten
Totale tijd25 minuten
Recept categorieën: Fondue, Hoofdgerechten, Kaas
Land van herkomst: Zwitserland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Feestdagen etc: Sinterklaas
Servings: 6 personen
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Kaasfonduepan (vuurvast)
  • Réchaud of spiritusbrander

Ingrediënten

Voor de fondue:

  • 1 teen knoflook gehalveerd
  • 600 ml droge witte wijn
  • 1 ½ eetlepel Italiaanse keukenkruiden
  • 600 gram belegen kaas geraspt
  • 300 gram Magor kaas op kamertemperatuur, in blokjes
  • 1 ½ - 2 eetlepels maïzena

Voor erbij:

  • 300 gram broccoli in roosjes
  • 1 courgette in blokjes
  • 250 gram tomaat in stukjes
  • 250 gram champignons gehalveerd
  • 2 paprika's in stukken
  • 3 stokbroden wit en bruin, in grove stukken

Instructies

  • Kook de broccoliroosjes 2-3 minuten beetgaar in een pan met kokend water en zout.
  • Spoel de roosjes af onder koud water in een zeef en laat uitlekken.
  • Rangschik alle groenten op een schaal of in schaaltjes.
  • Leg het brood in mandjes.
  • Wrijf de bodem van de fonduepan in met het snijvlak van de knoflook.
  • Schenk de wijn en kruiden in de fonduepan en breng tegen de kook aan.
  • Voeg de geraspte kaas en Magor kaas beetje bij beetje toe en roer tot alle kaas gesmolten is.
  • Roer de maïzena met een beetje water tot een glad papje en voeg al roerend toe aan de fondue.
  • Laat de fondue zachtjes doorkoken tot hij glad is.
  • Zet de kaasfondue op de réchaud op tafel en serveer met de groenten en stokbrood.

Notities

Serveertip:
Zorg ervoor dat de kaasfondue niet te heet wordt, anders kan de kaas schiften.
Wijnadvies:
Pinot Blanc uit de Elzas of Rioja Blanco.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 35g | Vet: 30g | Zout: 2g | Sugar: 5g

Warme Winterse Kruidenwijn

Warme Winterse Kruidenwijn

Een verwarmende kruidenwijn, perfect voor koude winteravonden. De combinatie van sinaasappel, kruidnagel en kaneel zorgt voor een heerlijke geur en smaak.
Bereidingstijd2 uur
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Winter
Feestdagen etc: Kerst, Sinterklaas
Servings: 8 personen
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 10 kruidnagels
  • 1 sinaasappel schoongeboend
  • 2 kaneelstokjes
  • 1 fles rode wijn 750 ml
  • 75 gram suiker of 50 gram indien kandijstokjes gebruikt worden
  • 8 kandijstokjes optioneel

Instructies

  • Steek de kruidnagels in de sinaasappel.
  • Leg de sinaasappel en kaneelstokjes in een pan.
  • Schenk de rode wijn en 750 ml water erover.
  • Zet de pan zonder deksel op een laag vuur.
  • Laat de wijn 1 à 2 uur zachtjes trekken (niet koken!
  • ).
  • Schep de sinaasappel en kaneelstokjes uit de pan met een schuimspaan.
  • Roer de suiker door de warme wijn tot het is opgelost.
  • Schenk de bisschopswijn in hittebestendige glazen.
  • Plaats eventueel een kandijstokje in elk glas.

Notities

Serveertip:
Serveer de bisschopswijn warm met een schijfje sinaasappel of een kaneelstokje als garnering.
Wijnadvies:
Een fruitige rode wijn, zoals een Merlot of Beaujolais, past goed bij de kruidige smaken van de bisschopswijn.

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 1g | Vet: 0g | Zout: 0g | Sugar: 12g

Kokosrijst Brûlée met Vanille

Kokosrijst Brûlée met Vanille

Romige kokosrijst brûlée met vanille, afgemaakt met een knapperig karamellaagje.
Bereidingstijd1 uur
Land van herkomst: Fusion
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 vanillestokje
  • 2 dessertlepels rietsuiker
  • 2 eieren
  • 2 eetlepels dessertrijst
  • 200 ml kokosmelk
  • 30 gram suiker
  • 30 ml slagroom

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 170°C.
  • Halveer het vanillestokje in de lengte.
  • Breng de dessertrijst met 100 ml kokosmelk, 100 ml water en het vanillestokje aan de kook.
  • Laat de rijst afgedekt iets afkoelen.
  • Schraap het merg uit het vanillestokje en roer het door de rijst.
  • Verdeel de rijst over de ovenschaaltjes.
  • Klop de eierdooiers met de suiker luchtig.
  • Verwarm de rest van de kokosmelk met de slagroom en klop dit door het eimengsel.
  • Schenk het romige eimengsel op de rijst.
  • Zet de ovenschaaltjes in een braadslede en vul deze met kokend water tot halverwege de schaaltjes.
  • Laat de rijstpudding in het midden van de oven in ca.
  • 45 minuten stevig worden.
  • Haal de braadslede uit de oven en laat de pudding afkoelen.
  • Zet de oven op de hoogste grillstand.
  • Bestrooi de pudding vlak voor het serveren met de rietsuiker.
  • Laat de rietsuiker net onder de grill in ca.
  • 4 minuten karameliseren.

Notities

Serveertip:
Maak de rijstpudding een dag van tevoren.
Wijnadvies:
Cadrillo de Estrella Moscatel, Spaanse witte dessertwijn.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 8g | Vet: 18g | Zout: 0.1g | Sugar: 25g

Spitskoolstamppot met Knapperige Spekjes

Spitskoolstamppot met Knapperige Spekjes

Heerlijke spitskoolstamppot met knapperige spekjes, een echte Hollandse klassieker.
Bereidingstijd30 minuten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4 personen
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 dl melk
  • 1 kg aardappelen geschild en in stukken
  • 1 spitskool in repen
  • 1 ui gesnipperd
  • 125 gram magere spekreepjes
  • 1-1 ½ eetlepel kerriepoeder
  • 2 eetlepels olijfolie
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Kook de aardappelen gaar in water met zout.
  • Giet de aardappelen af en laat ze uitdampen.
  • Verhit de olijfolie in een ruime pan.
  • Fruit de gesnipperde ui 3 minuten.
  • Voeg de spekreepjes toe en bak ze 3 minuten op hoog vuur.
  • Schep de spitskool en kerriepoeder erdoor en bak 3 minuten mee.
  • Voeg een beetje water en zout toe en kook de spitskool 7 minuten beetgaar.
  • Stamp de aardappelen fijn.
  • Schep de spitskool met spekjes door de aardappelen.
  • Voeg zoveel melk toe tot een smeuïge stamppot ontstaat.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Serveer direct.

Notities

Serveertip:
Lekker met een gehaktbal en jus met uitjes.
Wijnadvies:
Andes Peaks Chardonnay.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 20g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g