Gemarineerde Asperges in Olijfolie

Gemarineerde Asperges in Olijfolie

Groene asperges ingemaakt in olijfolie met knoflook en peterselie. Heerlijk als antipasto of in een saus bij pasta.
Voorbereidingstijd20 minuten
marineren30 dagen
Recept categorieën: Asperges, Bewaren, Bijgerecht, Groenten
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Lente
Servings: 4
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Inmaakpot (brandschoon)

Ingrediënten

  • 500 gram groene asperges
  • ½ liter witte wijnazijn
  • ½ liter water
  • 3 teentjes knoflook
  • Enkele takjes bladpeterselie
  • Gemalen zeezout
  • 2 eetlepels olijfolie
  • Extra olijfolie om de asperges te bedekken

Instructies

  • Snijd de asperges doormidden.
  • Breng de azijn en water aan de kook en kook de asperges 3 minuten.
  • Haal de asperges uit de pan en laat ze uitlekken op een theedoek.
  • Dep ze droog.
  • Maak een mengsel van knoflook, peterselie, zeezout en 2 eetlepels olijfolie.
  • Schep de asperges door het mengsel.
  • Zet de asperges rechtop in een inmaakpot.
  • Schenk zoveel olijfolie bij tot de asperges onder staan.
  • Sluit de pot en laat minstens een maand op een donkere, koele plaats staan.

Notities

Serveertip:
  • Heerlijk als antipasto.
  • Lekker in een saus bij pasta.
  • Houdbaar tot 6 maanden.
Wijnadvies:
  • Pinot Grigio: Een lichte, droge witte wijn die goed past bij de gemarineerde asperges.
  • Verdicchio: Een Italiaanse witte wijn met een licht bittere smaak die goed past bij de olijfolie en knoflook.

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 3g | Vet: 12g | Zout: 0.5g | Sugar: 2g

Asperges met Citroenboter en Nootmuskaat

Asperges met Citroenboter en Nootmuskaat

Eenvoudig en smaakvol bijgerecht van groene asperges met een frisse citroenboter en een vleugje nootmuskaat.
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Asperges, Bijgerecht, Groenten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Lente
Servings: 4
Calories: 100kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 16 groene asperges
  • 3 eetlepels boter
  • ½ citroen sap
  • ¼ theelepel nootmuskaat geraspt
  • Zout
  • Peper

Instructies

  • Maak de asperges schoon (zie recept "Groene asperges met sojasaus en sesamzaad") en kook ze 2-4 minuten in een laagje water met zout.
  • Giet ze af.
  • Verhit de boter met citroensap, zout, peper en nootmuskaat.
  • Neem de pan van het vuur en giet de citroenboter over de asperges.

Notities

Serveertip:
  • Serveer direct als bijgerecht.
  • Lekker bij vis of kip.
Wijnadvies:
  • Sauvignon Blanc: Een frisse witte wijn met citrusaroma's die goed past bij de citroenboter.
  • Pinot Grigio: Een lichte, droge witte wijn die de smaken van het gerecht complementeert.

Nutrition

Calories: 100kcal | koolhydraten: 4g | Protein: 3g | Vet: 8g | Zout: 0.3g | Sugar: 1g

Tahoe met Asperges en Sesamkorst

Tahoe met Asperges en Sesamkorst

Gepaneerde tahoe met een krokante sesamkorst, geserveerd met malse asperges in een romige saus.
Bereidingstijd30 minuten
Land van herkomst: Azië, Fusion, Nederland
Jaargetijde:: Lente
Dieët: Vegetarisch
Servings: 2
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 gram groene asperges
  • 1 sinaasappel schijf
  • 25 gram boter
  • 25 gram bloem
  • Zout
  • Peper
  • ½ bosje peterselie
  • 200 gram tahoe
  • 1 ei
  • 1 theelepel ketjap manis
  • ½ eetlepel paneermeel
  • ½ eetlepel geroosterd sesamzaad
  • 1 eetlepel olie

Instructies

  • Schil de asperges en snijd ze schuin in stukken.
  • Breng 1/2 liter water met de aspergeschillen en sinaasappelschijf aan de kook en laat 20 minuten trekken.
  • Zeef het vocht en blancheer de aspergestukjes hierin 3 minuten.
  • Smelt de boter, roer de bloem erdoor en voeg al roerend 1/4 liter aspergenat toe.
  • Breng op smaak met zout en peper en laat de aspergestukjes gaar worden.
  • Was en hak de peterselie.
  • Snijd de tahoe in 8 plakken.
  • Roer de eidooier met de ketjap los.
  • Meng het paneermeel met het sesamzaad.
  • Haal de tahoeplakken door de eidooier en het paneermeel.
  • Verhit de olie en bak de tahoe 2-3 minuten per kant goudbruin.
  • Verdeel de tahoe over de borden, schep de asperges ernaast en bestrooi met peterselie.

Notities

Serveertip:
  • Lekker met rijst of aardappelen.
  • Garneer eventueel met extra peterselie.
Wijnadvies:
  • Pinot Grigio: Een lichte, droge witte wijn die goed past bij de tahoe en asperges.
  • Sauvignon Blanc: Een frisse witte wijn met kruidige tonen die de smaken van het gerecht complementeert.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 20g | Vet: 20g | Zout: 1g | Sugar: 5g

Aspergerolletjes met Ham en Tijmmarinade

Aspergerolletjes met Ham en Tijmmarinade

Verfijnde rolletjes van groene asperges en rauwe ham, gemarineerd in een smaakvolle tijmmarinade.
Bereidingstijd20 minuten
marineren2 uur
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Lente
Dieët: Glutenvrij
Servings: 4
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 100 gram groene mini-asperges
  • 100 gram rauwe ham
  • 1 kippenbouillontablet
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel wijnazijn
  • 1 fijngehakt teentje knoflook
  • 1 mespuntje tijm
  • ½ theelepel paprikapoeder
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Snijd een klein stukje van de asperges en kook ze 4 minuten beetgaar in water met bouillontablet.
  • Laat ze uitlekken.
  • Klop een marinade van olijfolie, azijn, knoflook, tijm, paprikapoeder, peper en zout.
  • Schenk de marinade over de warme asperges en laat afkoelen.
  • Laat de asperges uitlekken.
  • Wikkel 3 asperges in een plakje ham.

Notities

Serveertip:
  • Serveer als voorgerecht of borrelhapje.
  • Lekker met een stukje stokbrood.
Wijnadvies:
  • Pinot Grigio: Een lichte, droge witte wijn die goed past bij de ham en asperges.
  • Rosé: Een lichte rosé is ook een goede optie.

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 3g | Protein: 10g | Vet: 10g | Zout: 1g | Sugar: 1g

Asperges met Slakken en Basilicumsaus

Asperges met Slakken en Basilicumsaus

Een luxe voorgerecht met malse asperges, slakken en een romige basilicumsaus, gegratineerd onder de grill.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Asperges, Groenten, Slakken, Voorgerechten
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Lente
Dieët: Glutenvrij
Servings: 2
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 250 gram asperges
  • 3 eetlepels boter
  • Zout
  • Peper
  • 1 sjalotje
  • 1 dl slagroom
  • 1 ei
  • 10 blaadjes basilicum
  • 24 slakken

Instructies

  • Maak de asperges schoon.
  • Snijd de stelen in julienne (dunne reepjes).
  • Stoof de asperges 8-10 minuten gaar in 2 eetlepels boter.
  • Snipper het sjalotje en bak glazig in de rest van de boter.
  • Voeg de room en 4 blaadjes basilicum toe en kook in tot sausdikte.
  • Roer de eidooier door de saus en breng op smaak met zout en peper.
  • Verdeel de asperges over 2 voorverwarmde borden en leg de slakken erop.
  • Schep de saus over de slakken en laat kort gratineren onder de grill.

Notities

Serveertip:
  • Serveer direct na het gratineren.
  • Lekker met stokbrood om de saus op te deppen.
Wijnadvies:
  • Pinot Blanc (Elzas): Een droge witte wijn die goed past bij de romige saus en slakken.
  • Sauvignon Blanc: Een frisse witte wijn met kruidige tonen die de smaken van het gerecht complementeert.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 15g | Vet: 30g | Zout: 1g | Sugar: 3g

Asperges Gratin met Oude Kaas

Asperges Gratin met Oude Kaas

Heerlijke gegratineerde asperges met een romige kaassaus en een knapperig korstje. Een perfect lentegerecht.
Bereidingstijd30 minuten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Lente
Feestdagen etc: Pasen
Servings: 2
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 gram asperges
  • 4 eetlepels crème fraîche
  • 50 gram oude kaas geraspt
  • 4 eetlepels melk
  • Snufje nootmuskaat
  • Snufje peper
  • 2 takjes peterselie
  • Snufje zout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Schil de asperges en snijd de uiteinden eraf.
  • Kook de asperges 8 minuten beetgaar en giet ze af.
  • Vet een ovenschaal in en leg de asperges erin.
  • Meng crème fraîche, kaas, melk, zout, peper en nootmuskaat.
  • Verdeel het kaasmengsel over de asperges.
  • Bak de asperges 15-20 minuten goudbruin.
  • Hak de peterselie fijn en strooi over de asperges.

Notities

Serveertip:
  • Serveer direct na het gratineren.
  • Lekker met een frisse salade.
Wijnadvies:
  • Sauvignon Blanc: Een frisse witte wijn met kruidige tonen die goed past bij de asperges en kaas.
  • Pinot Grigio: Een lichte, droge witte wijn die de smaken van het gerecht complementeert.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 20g | Vet: 25g | Zout: 1g | Sugar: 3g

Couscous met Paddenstoelen en Asperges

Couscous met Paddenstoelen en Asperges

Een smaakvol gerecht van couscous met diverse paddenstoelen, asperges en een romige Hollandse saus met waterkers.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Rijst
Land van herkomst: Europa, Fusion, Marokko
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • Couscous
  • Verse morilles Turkse of andere paddenstoelen
  • 1 teentje knoflook
  • Boter
  • 1 sjalotje
  • Bouillon
  • Asperges groen of wit
  • Crème fraîche
  • Waterkers
  • Verse oregano of peterselie
  • Hollandse saus

Instructies

  • Bereid de couscous volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Fruit de kleingesneden ui en knoflook in wat boter.
  • Voeg de kleingesneden paddenstoelen toe en bak ze even mee.
  • Giet er wat bouillon bij en laat zachtjes pruttelen.
  • Kook de asperges beetgaar, snijd ze in kleine stukjes en laat ze in crème fraîche met wat boter en het aspergevocht zachtjes doorgaren tot de massa begint te binden.
  • Maak de Hollandse saus en vermeng die met een staafmixer met waterkerspuree.
  • Maak met een lepel mooie bolletjes couscous op het bord.
  • Leg de aspergeragoût, de paddenstoelen en de waterkerssaus eromheen.
  • Bestrooi met de fijngeplukte kruiden.

Notities

Serveertip:
  • Serveer direct na bereiding.
  • Garneer eventueel met extra waterkers.
Wijnadvies:
  • Viognier: Een aromatische witte wijn die goed past bij de paddenstoelen en romige saus.
  • Pinot Grigio: Een lichte, droge witte wijn die de smaken van het gerecht complementeert.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 15g | Vet: 15g | Zout: 1g | Sugar: 5g

Aspergebavarois met Gekonfijte Asperges

Aspergebavarois met Gekonfijte Asperges

Lichte en romige aspergebavarois met gekonfijte asperges. Een verfijnd lentenagerecht.
Voorbereidingstijd45 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Lente
Feestdagen etc: Pasen
Servings: 4
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • ½ liter slagroom
  • 2 dl melk
  • 25 gram poedersuiker
  • 300 gram suiker
  • 350 gram asperges
  • 4 eieren
  • 5 blaadjes gelatine
  • 1 vanillestokje
  • Water

Instructies

  • Vul 4 kopjes met koud water en zet ze 1 uur in de koelkast.
  • Kook 200 gram asperges en pureer ze.
  • Snijd het vanillestokje open, schraap het merg eruit en voeg toe aan melk en aspergepuree.
  • Breng tegen de kook aan en laat 10 minuten trekken.
  • Week de gelatine in koud water.
  • Klop de dooiers met 1/3 van de suiker tot een crème.
  • Zeef de melk en klop door het dooiermengsel.
  • Verwarm de crème au bain-marie tot gebonden.
  • Los de uitgeknepen gelatine op in de crème.
  • Zet de kom in ijswater en roer tot de crème lobbig wordt.
  • Klop de slagroom met poedersuiker op tot yoghurtdikte.
  • Spatel de slagroom door de lobbige crème.
  • Giet het mengsel in de kopjes en laat 4 uur opstijven in de koelkast.
  • Karamelliseer de rest van de suiker.
  • Voeg rauwe, geschilde asperges en water toe en kook 12 minuten.
  • Giet af en laat afkoelen.
  • Stort de bavarois op een bord.
  • Garneer met gekonfijte asperges en slagroomtoefjes.
  • Giet wat vocht van de gekarameliseerde asperges erover.

Notities

Serveertip:
Serveer de aspergebavarois koud.
Wijnadvies:
  • Moscato d'Asti: Een lichtzoete, sprankelende wijn die goed past bij de zoete smaken van de bavarois.
  • Dessertwijn (bijv. Sauternes): Een zoete dessertwijn complementeert de gekonfijte asperges en de romige textuur.

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 10g | Vet: 25g | Zout: 0.2g | Sugar: 25g

Aspergetimbaaltjes met Aspergesaus

Aspergetimbaaltjes met Aspergesaus

Verfijnde aspergetimbaaltjes met een romige aspergesaus. Een elegant lentegerecht voor speciale gelegenheden.
Voorbereidingstijd1 uur
Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Saus, Voorgerechten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Lente
Dieët: Glutenvrij
Feestdagen etc: Pasen
Servings: 10
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Timbaaltjes:

  • 350 gram aspergepuree
  • 4 eidooiers
  • 4 eieren
  • 50 asperges
  • ¾ liter slagroom
  • Peper
  • Zout

Saus:

Instructies

Timbaaltjes:

  • Schil de asperges en snijd de punten (8 cm) eraf.
  • Trek bouillon van de schillen en kook de stengels gaar.
  • Pureer de stengels en wrijf door een zeef (350 gram puree).
  • Meng de puree met slagroom, eieren en eidooiers.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Vul beboterde timbaalvormpjes.
  • Dek af met folie en zet in een braadslee met water.
  • Bak 45 minuten op 150 °C.
  • Kook de aspergepunten in het kookvocht gaar.

Saus:

  • Kook visfumet, wijn, Noilly Prat en kruiden in tot een beetje over is.
  • Zeef de saus in een schone pan.
  • Voeg slagroom en aspergepuree toe en kook in tot sausdikte.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Klop koude boter door de saus.

Serveren:

  • Stort de timbaaltjes op borden.
  • Giet saus over de timbaaltjes.
  • Garneer met aspergepunten en kervel.

Notities

Serveertip:
Serveer de aspergetimbaaltjes direct.
Wijnadvies:
  • Pouilly-Fumé: Een Franse witte wijn met minerale tonen die goed past bij de asperges en visfumet.
  • Sancerre: Een droge witte wijn met kruidige tonen die de smaken van de aspergesaus versterkt.

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 15g | Vet: 30g | Zout: 1g | Sugar: 3g

Asperges met Zalm en Boter Saus

Asperges met Zalm en Boter Saus

Malse zalm met asperges in een romige botersaus. Een klassiek lentegerecht.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Zalm
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Lente
Dieët: Glutenvrij
Feestdagen etc: Pasen
Servings: 6
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 flinke mespunt allesbinder
  • 1 theelepel limoen- of citroensap
  • 2 eetlepels bieslook fijngesneden
  • 2 eetlepels slagroom
  • 200 gram ijskoude boter gelijke stukken
  • 4 takjes dille vers
  • 500 gram gefileerde zalm gelijke stukken
  • 750 gram verse geschilde witte asperges
  • 1 eetlepel droge witte vermout Noilly Prat
  • 1 visbouillontablet
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Kook de asperges 10 minuten in kokend water met zout.
  • Zet het vuur uit en laat de asperges 10 minuten staan.
  • Breng 8 dl water aan de kook en los het bouillontablet op.
  • Pocheer de zalm 5 minuten in het kokende vocht.
  • Breng 4 eetlepels pocheervocht aan de kook met slagroom en vermout.
  • Laat inkoken tot de helft.
  • Roer de allesbinder erdoor.
  • Klop de koude boter erdoor (één voor één).
  • Voeg limoen- of citroensap, peper en zout toe.
  • Leg de zalm op borden met de asperges.
  • Schep de botersaus erover.
  • Bestrooi met bieslook en garneer met dille.

Notities

Serveertip:
Serveer de asperges met zalm direct.
Wijnadvies:
  • Sauvignon Blanc: Een frisse witte wijn met citrus tonen die goed past bij de zalm en botersaus.
  • Pinot Grigio: Een lichte, droge witte wijn die de delicate smaken van het gerecht complementeert.

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 30g | Vet: 25g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g