Feestelijke Paasbrood Wentelteefjes met Appel-Basilicumsalsa

Feestelijke Paasbrood Wentelteefjes met Appel-Basilicumsalsa

Een feestelijk gerecht van paasbrood wentelteefjes met een frisse appel-basilicumsalsa. Perfect voor een uitgebreid paasontbijt of brunch!
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Broodjes, Fruit, Lunch, Ontbijt
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Lente
Feestdagen etc: Pasen
Servings: 4
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • koekenpan met anti-aanbaklaag
  • diep bord

Ingrediënten

  • 4 sneetjes paasbrood
  • 3 appels geschild en in stukjes gesneden
  • Sap van 1 sinaasappel
  • 2 eetlepels gemberjam
  • 2 eetlepels verse basilicum in dunne reepjes
  • 2 eieren
  • 2 eetlepels suiker
  • 1 theelepel gemalen kardemom of kaneel
  • 300 ml melk
  • Vloeibare margarine
  • Poedersuiker

Instructies

  • Schil de appels en snijd ze in stukjes.
  • Breng de stukjes in een pan met sinaasappelsap en gemberjam aan de kook.
  • Kook de appels in 8-10 minuten tot een compote.
  • Laat de compote afkoelen en schep de basilicum erdoor.
  • Klop in een kom de eieren met suiker en kardemom tot een romig mengsel en klop vervolgens de melk erdoor.
  • Haal de sneetjes paasbrood door het eimengsel en leg ze in een diep bord.
  • Schenk de rest van het eimengsel erover.
  • Verhit de vloeibare margarine in een koekenpan en bak de sneetjes paasbrood in ongeveer 4 minuten goudbruin en krokant.
  • Leg de wentelteefjes op 4 borden, bestuif ze met poedersuiker en schep de appel-basilicumsalsa ernaast.

Notities

Serveertip:
Garneer met een paar blaadjes verse basilicum en serveer met een glas verse jus d’orange.
Wijnadvies:
Deze Paasbrood Wentelteefjes combineren perfect met een lichte mousserende wijn zoals Prosecco of een fruitige witte wijn zoals Riesling.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 7g | Vet: 9g | Zout: 0.5g | Sugar: 20g

Kruidige Gehaktballen met Tijm, Rozemarijn en Mosterd

Kruidige Gehaktballen met Tijm, Rozemarijn en Mosterd

Smaakvolle kruidige gehaktballen met tijm, rozemarijn, mosterd en een heerlijke jus – een hartige traktatie voor elke maaltijd!
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Vlees
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 6 ballen
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kleine ui gesnipperd
  • 2 sneetjes wit brood zonder korst
  • 500 g gehakt
  • 1 ei
  • Peper en zout naar smaak
  • Mespuntje nootmuskaat
  • Mespuntje piment
  • Paar blaadjes tijm
  • Paar blaadjes rozemarijn of peterselie
  • Mespuntje gember
  • 2 druppels Worcestersaus
  • 1 theelepel mosterd
  • Bloem of paneermeel
  • 50 g boter plus extra voor het bakken van de ui

Instructies

  • Bak de gesnipperde ui langzaam in een klontje boter tot ze mooi bruin en zacht zijn.
  • Week de boterhammen in de melk.
  • Meng alle ingrediënten (behalve de bloem of paneermeel) in een kom en kneed tot het witbrood niet meer zichtbaar is.
  • Vorm ronde of platte ballen zonder scheurtjes.
  • Haal de gehaktballen door de bloem of het paneermeel.
  • Verhit wat boter in een pan en bak de gehaktballen voorzichtig rondom bruin.
  • Voor krokante ballen: leg de deksel schuin op de pan, draai de gehaktballen zo nu en dan en bedruip met wat boter.
  • Voor zachte gehaktballen: voeg een scheutje water toe aan de pan, draai de ballen om en houd de deksel erop.
  • Bak de gehaktballen 20-30 minuten en haal ze uit de pan als ze gaar zijn.
  • Maak de jus door de aanbaksels in de pan met wat water los te maken.

Notities

Serveertip:
Serveer de kruidige gehaktballen met aardappelpuree, rijst of een frisse salade voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Deze kruidige gehaktballen passen goed bij een stevige rode wijn, zoals een Cabernet Sauvignon of een Merlot.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 25g | Vet: 18g | Zout: 1g | Sugar: 2g

Duitse Frikadellen met Mosterd en Paprikapoeder

Duitse Frikadellen met Mosterd en Paprikapoeder

Deze Duitse frikadellen zijn smaakvol gekruid met mosterd, paprikapoeder en kruiden – perfect voor een stevige maaltijd!
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Vlees
Land van herkomst: Duitsland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g gehakt varkens- of rundvlees
  • 1 ui fijn gesnipperd
  • 1 oud broodje of 2 sneden toast licht geroosterd
  • 1 kopje melk
  • 1 ei
  • 1 theelepel zout
  • 2 theelepels peper
  • 1 theelepel mosterd
  • 1 theelepel marjolein
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 2 theelepels peterselie
  • 1 teen knoflook fijngehakt
  • 2 theelepels lavas maggikruid of 1 theelepel vloeibare maggi
  • 2 theelepels neutrale olie
  • Bloem of paneermeel

Instructies

  • Week het broodje of de twee sneden licht geroosterd brood in een kopje melk.
  • Snipper de ui redelijk fijn en hak de knoflook.
  • Meng alle ingrediënten behalve het geweekte broodje/brood in een grote kom goed door elkaar met de hand.
  • Gebruik geen mixer om een luchtige textuur te behouden.
  • Knijp het broodje/brood uit en voeg het toe aan het gehaktmengsel.
  • Meng opnieuw goed.
  • Vorm met je handen een bal gehakt en druk deze plat tot ongeveer 1,5 vingers dikte.
  • Wentel de frikadellen lichtjes in bloem of paneermeel.
  • Bak de frikadellen in een hete pan met olie of margarine op hoog vuur aan beide kanten scherp aan.
  • Verminder het vuur tot middelhoog en bak ze nog 15-25 minuten, waarbij je ze 1 of 2 keer omdraait tijdens het bakken.
  • Laat de frikadellen uitlekken op een bord of rooster bedekt met keukenpapier.

Notities

Serveertip:
Serveer de frikadellen met een frisse salade, aardappelpuree of rijst voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Deze stevige en smaakvolle frikadellen passen goed bij een Duitse Riesling of een lichte Duitse rode wijn zoals Spätburgunder (Pinot Noir).

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 25g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g

Griekse Feta Gehaktballen met Knoflook en Ui

Griekse Feta Gehaktballen met Knoflook en Ui

Griekse gehaktballen gevuld met romige feta, knoflook en ui – een smakelijke, hartige maaltijd met een mediterraan tintje!
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Vlees
Land van herkomst: Griekenland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 300 g gekruid gehakt
  • 16 feta blokjes 4 per gehaktbal
  • Peper en zout naar smaak
  • 1 ei
  • ½ ui fijn gesnipperd
  • 2 tenen knoflook geperst
  • Boter om te bakken

Instructies

  • Kneed het ei door het gehakt in een grote kom.
  • Voeg de gesnipperde ui, geperste knoflook, peper en zout toe aan het gehakt en kneed alles goed door elkaar.
  • Verdeel het gehaktmengsel in vier gelijke delen.
  • Druk 3-4 blokjes feta in het midden van elk gehaktmengsel en vorm er dan een bal van.
  • Verhit flink wat boter in een pan op middelhoog vuur.
  • Leg de gehaktballen voorzichtig in de pan en laat ze rustig bruin worden gedurende ongeveer 5 minuten.
  • Verhoog vervolgens het vuur een beetje om een mooie bruine kleur te krijgen en bak nog eens 5 minuten.

Notities

Serveertip:
Serveer de Griekse feta gehaktballen met een frisse salade, tzatziki en pita voor een complete Griekse maaltijd.
Wijnadvies:
Deze Griekse gehaktballen met feta passen goed bij een frisse Griekse witte wijn, zoals Assyrtiko, of een lichte rode wijn zoals Xinomavro.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 2g | Protein: 28g | Vet: 22g | Zout: 1g | Sugar: 1g

Elzasser Gehaktballetjes met Franse Uiensoepmix

Elzasser Gehaktballetjes met Franse Uiensoepmix

Elzasser gehaktballetjes op smaak gebracht met Franse uiensoep – een eenvoudig, smaakvol gerecht met een lichte, aromatische smaak.
Bereidingstijd30 minuten
rusttijd1 uur
Recept categorieën: Bijgerecht, Vlees
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g gehakt
  • 1 zakje Franse uiensoep
  • 1 ei
  • Paneermeel

Instructies

  • Meng het zakje Franse uiensoep en het ei door het gehakt in een kom.
  • Laat het mengsel minstens 1 uur rusten in de koelkast om de smaken te laten intrekken.
  • Voeg geen zout, peper of andere kruiden toe aan het gehaktmengsel.
  • Voeg wat paneermeel toe aan het gehaktmengsel en kneed dit goed door elkaar, zodat het gehakt stevig wordt.
  • Draai kleine balletjes van het gehakt.
  • Verhit wat olie of braadboter in een pan en bak de gehaktballetjes op je gebruikelijke manier tot ze goudbruin en gaar zijn.

Notities

Serveertip:
Serveer de Elzasser gehaktballetjes met aardappelpuree, een frisse salade of groenten naar keuze voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Deze Elzasser gehaktballetjes passen goed bij een lichte Elzasser witte wijn, zoals een Riesling of een Pinot Blanc.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 25g | Vet: 18g | Zout: 1.3g | Sugar: 3g

Duitse Gehaktballen in Witte Wijnsaus met Kappertjes

Duitse Gehaktballen in Witte Wijnsaus met Kappertjes

Smaakvolle Duitse gehaktballen in een romige witte wijnsaus, verrijkt met kappertjes, ansjovis en een vleugje citroen – een rijke en hartverwarmende maaltijd!
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Vlees
Land van herkomst: Duitsland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 ballen
Calories: 380kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 6 eetlepels paneermeel
  • 2 eetlepels melk
  • 1 ui fijngesnipperd
  • 50 g boter
  • Peper en zout naar smaak

Voor de saus:

  • 30 g bloem
  • 100 ml droge witte wijn
  • ½ vleesbouillonblokje
  • 4 ansjovisfilets
  • 1 eetlepel kappertjes
  • 1 theelepel scherpe mosterd
  • 2 theelepels suiker
  • 2 eidooiers
  • ½ citroen in schijven gesneden
  • Peper en zout naar smaak

Instructies

  • Meng het gehakt, paneermeel, melk, fijngesnipperde ui, peper en zout in een kom tot een stevig geheel.
  • Vorm hieruit acht gehaktballen.
  • Verhit de boter in een pan en bak de gehaktballen snel aan alle kanten bruin.
  • Haal de gehaktballen uit de pan en zet ze apart.
  • Fruit in dezelfde pan de bloem lichtbruin.
  • Voeg langzaam de bouillon en de witte wijn toe, en blijf roeren tot er een mooie, gebonden saus ontstaat.
  • Voeg de kappertjes, suiker, schijven citroen en kleingesneden ansjovis toe aan de saus.
  • Laat het geheel 10 minuten sudderen.
  • Laat de gehaktballen 15 minuten zachtjes meekoken in de saus.
  • Klop de eidooiers los met een beetje van de saus.
  • Verwarm de borden voor en leg de gehaktballen erop.
  • Haal de saus van het vuur en roer het dooiermengsel erdoor.
  • Schep de saus over de gehaktballen.

Notities

Serveertip:
Serveer de gehaktballen met aardappelpuree, rijst of gestoomde groenten voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Deze Duitse gehaktballen met witte wijnsaus passen goed bij een droge Duitse Riesling of een Chardonnay.

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 28g | Vet: 22g | Zout: 2g | Sugar: 8g

Canadese Gehaktballen met Romige Pindasaus

Canadese Gehaktballen met Romige Pindasaus

Smaakvolle Canadese gehaktballen in een romige pindasaus – heerlijk met rijst, groenten of een frisse salade.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Saus, Vlees
Land van herkomst: Canada
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 6
Calories: 520kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Voor de gehaktballen:

Voor de saus:

  • 9 eetlepels mayonaise
  • 9 eetlepels ongeklopte slagroom
  • 3 eetlepels pindakaas
  • 3 eetlepels ketjap manis
  • 3 eetlepels poestasaus
  • 2-3 teentjes knoflook fijngehakt

Instructies

  • Meng het gehakt met peper en zout in een grote kom.
  • Vorm kleine gehaktballetjes van het mengsel.
  • Bak de gehaktballetjes in een pan op middelhoog vuur tot ze goudbruin en gaar zijn.
  • Laat de gehaktballetjes vervolgens afkoelen.

Voor de saus:

  • Meng mayonaise, slagroom, pindakaas, ketjap manis, poestasaus en fijngehakte knoflook met een mixer tot een glad mengsel.
  • Doe de afgekoelde gehaktballetjes in de saus en meng ze goed zodat ze gelijkmatig bedekt zijn.

Notities

Serveertip:
Serveer met gekookte rijst, gestoomde groenten of een frisse salade voor een gebalanceerde maaltijd.
Wijnadvies:
Een fruitige rode wijn, zoals een Pinot Noir, past uitstekend bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 520kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 28g | Vet: 42g | Zout: 1200g | Sugar: 6g

Balinese Gehaktballetjes in Zoete Pittige Saus

Balinese Gehaktballetjes in Zoete Pittige Saus

Geniet van de heerlijke balans tussen zoet en pittig in deze Balinese gehaktballetjes, geserveerd in een smaakvolle saus – een perfecte maaltijd!
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Vlees
Land van herkomst: Indonesië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g gehakt varkens- en rundvlees mix
  • 1 pakje Franse uiensoepmix Honig
  • 1 ei
  • 4 eetlepels paneermeel
  • 2 uien grof gesneden
  • 100 ml azijn
  • 200 ml tomatenketchup
  • 100 g bruine basterdsuiker
  • 1 theelepel chilipoeder of sambal
  • 50 g boter

Instructies

  • Meng het gehakt met de uiensoepmix, het ei en het paneermeel.
  • Draai er balletjes van met een diameter van ongeveer 4-5 cm.
  • Smelt 50 g boter in een grote pan en bak de gehaktballetjes tot ze gaar zijn.
  • Haal de gehaktballetjes uit de pan en zet opzij.
  • Bak de grof gesneden uien in hetzelfde vet tot ze glazig zijn.
  • Voeg de azijn, tomatenketchup, bruine suiker en chilipoeder toe.
  • Roer tot het mengsel glad is.
  • Laat de saus 2 minuten inkoken en voeg vervolgens de gehaktballetjes weer toe.
  • Laat het geheel nog even doorkoken tot de saus is ingedikt en de gehaktballetjes goed bedekt zijn.

Notities

Serveertip:
Serveer de gehaktballetjes met rijst of gestoomde groenten voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir past goed bij deze Balinese gehaktballetjes.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 25g | Vet: 18g | Zout: 1.5g | Sugar: 12g

Antilliaanse Pikabal den Sous (Gehaktballen in Pittige Saus)

Antilliaanse Pikabal den Sous (Gehaktballen in Pittige Saus)

Pittige Antilliaanse gehaktballen in een rijke saus van madame jeannette pepers, paprika en specerijen – een smaakvolle maaltijd vol karakter.
Bereidingstijd50 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Rundvlees
Land van herkomst: Antillen, Caribean
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Glutenvrij
Servings: 6 ballen
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g gehakt
  • 1 ui gesnipperd
  • 2 madame jeannette pepers zonder zaadjes en fijngehakt, of naar smaak
  • 2 paprika's in blokjes
  • 70 g tomatenpuree
  • 3 eetlepels sojasaus
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 1 theelepel gemalen koriander
  • ½ theelepel zwarte peper
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 eetlepel azijn
  • 1 theelepel zout
  • Olie voor het bakken

Instructies

  • Verhit wat olie in een pan en fruit de ui en de helft van de paprika gedurende 5 minuten tot ze zacht zijn.
  • Meng de helft van dit ui-paprikamengsel met het gehakt, 1 eetlepel sojasaus en het zout.
  • Vorm hieruit gehaktballen ter grootte van een pingpongbal.
  • Bak de gehaktballen 15 minuten op middelhoog vuur, tot ze goudbruin en gaar van binnen zijn.
  • Voor de saus: Meng in een aparte pan de overgebleven paprika, tomatenpuree, madame jeannette pepers, 2 eetlepels sojasaus, gemalen komijn, gemalen koriander, zwarte peper, suiker, azijn en een half kopje water.
  • Roer de saus door en voeg de gebakken gehaktballen toe.
  • Laat het geheel 30 minuten zachtjes sudderen totdat de saus iets is ingedikt en de smaken goed zijn vermengd.

Notities

Serveertip:
Serveer de gehaktballen met rijst, gekookte groenten of een frisse salade voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Deze pittige Antilliaanse gehaktballen met saus passen goed bij een fruitige rode wijn zoals een Merlot of een Zinfandel.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 25g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 8g

Antilliaanse Balchi di Karni (Gehaktballen van Rundvlees)

Antilliaanse Balchi di Karni (Gehaktballen van Rundvlees)

Smaakvolle Antilliaanse gehaktballen met een kruidenmengsel van nootmuskaat, komijn en Worcestershiresaus, gecombineerd met gebakken groenten – perfect voor een stevige maaltijd.
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees
Land van herkomst: Antillen, Caribean
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 6 stuks
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 250 g gemalen biefstuk of zeer fijn gehakt rundvlees
  • 250 g gehakt
  • 2 sneetjes oud brood geweekt in melk
  • ¼ theelepel nootmuskaat
  • ¼ theelepel komijnzaad
  • 1 ei losgeklopt
  • 1 theelepel Worcestershiresaus
  • Zout naar smaak
  • 4 eetlepels boter of margarine
  • 2 eetlepels olie
  • 1 ui gesnipperd
  • 1 tomaat in stukjes gesneden
  • 1 paprika in reepjes gesneden

Instructies

  • Meng het gemalen rundvlees, gehakt, geweekt brood, nootmuskaat, komijnzaad, losgeklopt ei, Worcestershiresaus en zout in een kom.
  • Vorm hieruit 6 gehaktballen.
  • Verhit de helft van de boter en olie in een pan en bak hierin de gehaktballen goudbruin.
  • Verhit de rest van de boter en olie in een andere pan en bak hierin de gesnipperde ui, tomaat en paprika.
  • Voeg de gebakken groenten toe aan de gehaktballen samen met de bakboter.

Notities

Serveertip:
Serveer de gehaktballen met rijst, salade of gebakken plantain voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Deze stevige Antilliaanse gehaktballen gaan goed samen met een fruitige rode wijn zoals een Cabernet Sauvignon of een Malbec.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 25g | Vet: 20g | Zout: 1.3g | Sugar: 5g