Cajunkip met bleekselderij en druiven

Cajunkip met bleekselderij en druiven

naar een recept van Rudolph van Veen
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Fruit, Gevogelte, Kip
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

Krieltjes uit de oven

  • 600 gram krieltjes voorgekookte
  • olijfolie om in te bakken

Gebakken bleekselderij

  • 4 stengels bleekselderij
  • 1 tros blauwe druiven zonder pit
  • ½ bos(jes) platte peterselie
  • 1 citroen

Cajunkip

  • 1 rode ui
  • 2 tl cajunkruiden
  • 1 rode paprika
  • 400 gram kipfilet

Instructies

Krieltjes uit de oven

  • Verwarm de oven voor op 200 ºC.
  • Verdeel de krieltjes over een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Besprenkel met olie en bestrooi met een beetje versgemalen peper.
  • Hussel alles goed door.
  • Bak de krieltjes in de oven in circa 20 minuten goudbruin en krokant.

Gebakken bleekselderij

  • Verwijder de harde draden van de bleekselderij.
  • Snijd de bleekselderij in grove stukjes.
  • Verhit een scheutje olie in een pan en bak de bleekselderij circa 5 minuten.
  • Halveer de druiven en bak circa 3 minuten met de bleekselderij mee.
  • Pluk en hak de peterselie fijn.
  • Roer de peterselie door de bleekselderij en de druiven.
  • Rasp de schil van de citroen boven de pan en breng op smaak met een beetje zout en peper.

Cajunkip

  • Pel en snipper de ui.
  • Verhit een scheutje olie in een pan en fruit de ui en de cajunkruiden circa 2 minuten.
  • Halveer de paprika in de lengte, verwijder de zaadlijsten en snijd de paprika in reepjes.
  • Snijd de kipfilet in reepjes.
  • Voeg de paprika en de kipfilet toe en bak in circa 6 minuten goudbruin en gaar.
  • Serveren
  • Verdeel de krieltjes, groente en de kipfilet over borden.

Aardappelgratin met Gerookt Spek en Emmentaler

Aardappelgratin met Gerookt Spek en Emmentaler

Deze aardappelgratin met gerookt spek en geraspte Emmentaler kaas is een heerlijk hartig gerecht, perfect voor koude dagen. Het romige aardappelgerecht krijgt extra smaak door de spekjes en tijm. Ideaal als bijgerecht of hoofdgerecht!
Bereidingstijd45 minuten
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Notenvrij
Feestdagen etc: Kerst, Pasen
Servings: 2 personen
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 250 gram aardappels
  • 70 gram gerookte spekjes
  • 1 teentje knoflook fijngesnipperd
  • 1 theelepel tijm
  • 35 cl kookroom
  • 50 gram geraspte Emmentaler kaas
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Zet alle ingrediënten klaar en verwarm de oven voor op 200°C.
  • Schil de aardappelen en snijd ze in dunne plakjes.
  • Pel en snipper de knoflook.
  • Meng in een ovenschaal de aardappelschijfjes, het gerookte spek, de knoflook, tijm en kookroom.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Plaats de schaal in de voorverwarmde oven en laat het gerecht gedurende 30 minuten garen.
  • Bestrooi de aardappelgratin met de geraspte Emmentaler kaas en laat deze nog ongeveer 15 minuten gratineren in de oven, totdat de kaas goudbruin en krokant is.
  • Let op dat de kaas niet verbrandt.
  • Verdeel de aardappelgratin over de borden en serveer direct.

Notities

Wijnadvies:
Serveer met een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een Pinot Grigio.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 18g | Vet: 24g | Zout: 1.8g | Sugar: 2g

Eieren in rode currysaus

Eieren in rode currysaus

Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Ei, Lunch
Dieët: Vegetarisch
Servings: 2 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 eieren
  • 4 eetlepel(s) rode currypasta
  • 1 sjalot
  • 1 stukje gember van 3 cm.
  • limoensap
  • 1 teentje knoflook
  • 1 olijfolie
  • 20 cl kokosmelk
  • 10 cl kippenbouillon
  • ½ blik tomatenblokjes
  • zout

Instructies

  • Zet alle ingrediënten klaar.
  • Kook de eieren in 10 minuten hard.
  • Pel en snipper de sjalot en de knoflook.
  • Rasp de gember.
  • Verhit de olie in een koekenpan en fruit de sjalot.
  • Voeg de knoflook en de gember toe.
  • Giet de bouillon erbij.
  • Voeg de currypasta, de tomatenblokjes, een beetje zout, een flinke scheut limoensap, de kokosmelk toe en laat een minuut of 10 zachtjes koken.
  • Pel de eieren.
  • Doe de eieren bij de saus zodat deze nog even kunnen opwarmen.
  • Serveer met rijst.
  • Schep de eieren uit de saus en snijd deze doormidden.
  • Leg de halve eieren op de rijst en verdeel er wat saus over.

Karbonade met twee soorten kaas

Karbonade met twee soorten kaas

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Kaas, Varkensvlees
Servings: 1 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Instructies

  • Zet alle ingrediënten klaar.
  • Rasp de Parmezaanse kaas.
  • Laat in een steelpan de tomatenblokjes met de oregano, zout, peper en het paprikapoeder inkoken.
  • Bak op hoog vuur intussen de karbonade op aan beide zijden.
  • Verwarm de oven voor op de grill stand op 200°
  • Maak de ui schoon en snijd in ringen.
  • Verhit een el. olie in een koekenpan en fruit de ui ringen aan.
  • Haal de karbonade uit de pan deglaceer met de witte wijn.
  • Schraap eventuele aanbaksel met een houten lepel los.
  • Doe dit bij het tomatenmengsel.
  • Leg de uienring op een ovenvast plaatje of in een ovenschaal.
  • Leg hierop de karbonade en bestrooi met de twee soorten kaas.
  • Zet in de oven laat de kaas mooi smelten
  • Haal de schaal uit oven, strooi er wat blaadjes basilicum over en serveer met bv. tagliatelle.

Varkenshaas op Toscaanse wijze

Varkenshaas op Toscaanse wijze

Voorbereidingstijd45 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Varkensvlees
Land van herkomst: Italië
Servings: 2
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 250 gram varkenshaas
  • 6 plakjes gerookt spek
  • 15 cl kookroom
  • 200 gram tomatenblokjes uit blik
  • 1 el tomatenpuree
  • 2 tenen knoflook
  • 1 tl rozemarijn gedroogde
  • 1 tl tijm gedroogde
  • 1 laurierblaadje
  • 1 tl oregano gedroogde
  • 1 tl basilicum gedroogde
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 mespuntje cayennepeper
  • 45 gram pecorino
  • 45 gram paneermeel
  • zout
  • olijfolie

Instructies

  • Zet alle ingrediënten klaar.
  • Pel en snipper de knoflook. Snijd de varkenshaas in 2 stukken.
  • Rasp de Pecorino.
  • Breng in een steelpan de kookroom zachtjes roerend aan de kook aan de kook.
  • Voeg de tomatenblokjes, tomatenpuree, knoflook, rozemarijn, tijm, paprika, basilicum, oregano, cayennepeper en wat zout toe.
  • Verlaag het vuur en roer goed door elkaar.
  • Laat tot de helft inkoken.
  • Verwarm de oven voor op 180°
  • Wikkel elk stuk varkenshaas in 3 plakjes spek.
  • Olie licht de bodem van een ovenschaaltje.
  • Giet de ingekookte saus over de pakketjes.
  • Meng in een kom het paneermeel met de Pecorino.
  • Strooi dit over de varkenshaas met saus.
  • Zet de schaaltjes in de oven en laat het gerecht gedurende 17 minuten bakken.

Djahé Saus 2

Djahé Saus 2

zoetzure gembersaus
Recept categorieën: Saus
Land van herkomst: Indonesië
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 middelgrote ui
  • 1 eetlepel olie
  • 2 eetlepels gemberwortel gerapst
  • 1 teen knoflook gehakte
  • 1 theelepel ketoembar
  • 3 eetlepels citroensap
  • 1 eetlepel ketjap manis
  • 1 eetlepel javaanse suiker
  • 2 theelepel maïzena
  • 2 dl water kokend of bouillon

Instructies

  • Snij de ui in 12 smalle partjes en verwijder de rokken.
  • Fruit ze tot ze glazig zien en voeg geraspte gemberwortel en knoflook toe.
  • Goed omscheppen en dan ketoembar, citroensap, ketjap en suiker en 2 dl kokend water of bouillon erbij.
  • Omroeren en 5 min. laten pruttelen.
  • Maak de maïzena aan met 2 eetlepels koud water en bind de saus.
  • Laat alles nog 2 tot 3 min. zachtjes doorkoken

Beveca

Beveca

Kokospudding
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht
Land van herkomst: India
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 verse kokosnoten
  • deciliter water kokend
  • 250 gram basterdsuiker
  • 200 gram rijstemeel
  • 2 eieren geklopte
  • 50 gram amandelschaafsel

Instructies

  • Steek de 'ogen' van de noten door, vang het sap op en bewaar het.
  • Kraak de noten en haal de kokos eruit.
  • Rasp de kokos in een kom en giet het kokende water erover.
  • Laat 15 minuten weken en giet alles dan door een zeef, bekleed met dubbelgevouwen kaasdoek, in een kom.
  • Pak het kaasdoek samen en wring er zoveel mogelijk kokosmelk uit.
  • Gooi de uitgeknepen kokos weg.
  • Meng de gezeefde kokosmelk met het sap uit de noten en klop de overige ingrediënten erdoor.
  • Doe het mengsel in een grote pan met dikke bodem en breng aan de kook.
  • Temper het vuur, laat al roerend zachtjes koken tot het dik wordt.
  • Giet het in een ingevette ronde bakvorm van Ø20 cm.
  • Bak ± 30 minuten in een op 180 °C voorverwarmde oven tot de bovenkant bruin is.
  • Serveer de pudding warm.

Authentieke Zwitserse Worteltaart met Amandelen

Authentieke Zwitserse Worteltaart met Amandelen

Geniet van een authentieke Zwitserse worteltaart met amandelen, kaneel en een vleugje citroen. Heerlijk luchtig en perfect als dessert of bij de koffie!
Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Gebak, Taart
Land van herkomst: Zwitserland
Jaargetijde:: Herfst, Lente
Servings: 8
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 5 eieren
  • 250 g suiker
  • ½ citroen sap en geraspte schil
  • 250 g gemalen amandelen of hazelnoten
  • 250 g geraspte wortel
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 mespuntje gemalen kruidnagel
  • 50 g bloem

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175 °C.
  • Klop de eidooiers met de suiker, het citroensap en de citroenschil tot een schuimige massa.
  • Meng de gemalen amandelen, geraspte wortel, kaneel, kruidnagel en bloem door het eimengsel.
  • Klop de eiwitten stijf in een aparte kom.
  • Spatel de stijfgeklopte eiwitten voorzichtig door het beslag.
  • Giet het beslag in een beboterde en met bloem bestoven springvorm.
  • Bak de taart ongeveer 1 uur in de voorverwarmde oven.
  • Laat de taart volledig afkoelen.
  • Bestrijk de afgekoelde taart met witte glazuur voor een klassieke afwerking.

Notities

Wijnadvies:
Een glas zoete witte wijn, zoals een Riesling of een Moscato, past perfect bij de zoete en kruidige smaken van deze worteltaart.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 8g | Vet: 8g | Zout: 0.2g | Sugar: 22g

Gegrilde Peren met Sinaasappel en Crème Fraîche

Gegrilde Peren met Sinaasappel en Crème Fraîche

Bereidingstijd50 minuten
Recept categorieën: Barbecue, Dessert - Nagerecht, Fruit
Land van herkomst: Nederland
Servings: 7
Calories: 160kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 8 rijpe peren
  • 8 eetlepels sinaasappelsap
  • 3 eetlepels poedersuiker
  • 125 ml crème fraîche
  • Extra poedersuiker naar smaak
  • 1 schone sinaasappel

Instructies

  • Schil de peren en verwijder het klokhuis met een appelboor, laat het steeltje zitten.
  • Zet elke peer op een stuk aluminiumfolie.
  • Besprenkel de peren met sinaasappelsap en bestrooi ze met poedersuiker.
  • Vouw het folie goed dicht en leg de pakketjes ongeveer 40 minuten op de barbecue.
  • Draai ze regelmatig voor een gelijkmatige garing.
  • Rasp de schil van de sinaasappel (ongeveer 2 theelepels) en trek wat reepjes van de sinaasappelschil.
  • Meng de crème fraîche met poedersuiker naar smaak en de geraspte sinaasappelschil.
  • Garneer de crème fraîche met de reepjes sinaasappelschil en serveer dit apart bij de peren.

Notities

Wijnadvies:

Serveer met een dessertwijn zoals een Muscat of een lichtzoete Riesling.

Nutrition

Calories: 160kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 1g | Vet: 5g | Zout: 0.05g | Sugar: 25g

Citroenkwarktaart

Citroenkwarktaart

Recept categorieën: Taart
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 bodem voor kwarktaart zie recept biscuitgebak
  • ½ flesje kiwi-kruisbessenpuddingsaus
  • 8 blaadjes witte gelatine
  • 2 citroenen
  • 3 eieren
  • 200 gram witte basterdsuiker
  • 450 gram magere kwark
  • 1 pakje citroen-gelatinepuddingpoeder Trixy
  • 2 kiwi's voor de garnering

Instructies

  • Maak een biscuitbodem volgens het recept en bestrijk de bodem met de kiwisaus.
  • Week de gelatine ± 10 minuten in ruim water.
  • Rasp de schil van de citroenen en pers ze uit.
  • Verwarm het citroensap en de rasp, los er van het vuur af de uitgeknepen gelatine in op en laat dit lobbig worden.
  • Splits de eieren, klop de eidooiers in een kom met de suiker schuimig en voeg dit met het gelatinemengsel aan de kwark toe.
  • Giet het kwarkmengsel op de bodem, strijk het oppervlak glad en zet de taart ± 1 uur in koelkast.
  • Maak de gelatinepudding volgens de aanwijzingen op de verpakking, maar neem slechts 4 dl water.
  • Laat de pudding iets dik worden, schenk haar dan op de kwarkmassa en zet de taart nog enkele uren in de koelkast.
  • Garneer met plakjes kiwi.