Aardbeiensalade met wortelplakjes

Aardbeiensalade met wortelplakjes

Totale tijd30 minuten
Recept categorieën: Fruit, Salade
Servings: personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 100 gram jonge spinazie
  • 4 worteltjes
  • 250 gram aardbeien kleine
  • 200 gram magor kaas
  • 4 eetlepel(s) olijfolie
  • 1 eetlepel(s) balsamicoazijn
  • zout
  • peper uit de molen

Instructies

  • Was de spinazie en dep de blaadjes voorzichtig droog.
  • Hak de worteltjes schoon en schaaf ze in plakjes.
  • Maak de aardbeien schoon en halveer ze.
  • Verkruimel de as de spinazie en dep de blaadjes voorzichtig droog.
  • Verkruimel de Magor.
  • Verdeel de spinazie, de wortelplakjes, de aardbeien en de Magor over een mooie schaal en schenk er de olie en de azijn over.
  • Bestrooi met wat zout en flink wat grof gemalen peper.

Gegratineerde visfilet

Gegratineerde visfilet

Voorbereidingstijd8 minuten
Totale tijd4 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Magnetron koken, Vis
Servings:
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • citroensap
  • zout
  • 350 gram schelvisfilet of visfilet naar keuze
  • 30 gram geraspte kaas
  • 2 eetlepels paneermeel
  • 1 theelepel peterselie
  • 20 gram boter

Instructies

  • Leg de visfilet in een schaal en besprenkel deze met citroensap.
  • Strooi er wat zout, de geraspte kaas, het paneermeel en wat peterselie over en snipper de boter erover.
  • Zet de schaal in de magnetron en kook de vis zonder deksel in 8 minuten op MIDDEN (50%).

Deense bonensalade

Deense bonensalade

Totale tijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Salade
Land van herkomst: Denemarken
Servings: personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 250 gr sperziebonen
  • zout
  • 1 eetlepel(s) boter
  • 2 zoute haringen
  • 200 gr aardappels in de schil gekookte
  • 1 flinke ui

Voor de dressing

  • 4 eetlepel(s) mayonaise
  • 3 eetlepel(s) yoghurt
  • ½ citroen het sap er van
  • versgemalen peper
  • 1 mespunt suiker
  • 1 eetlepel(s) peterselie gehakte

Instructies

  • Maak de bonen schoon, breek en was ze.
  • Breng water met wat zout en de boter aan de kook, voeg de boontjes toe en kook ze in 10-15 minuten gaar, maar beslist niet te zacht.
  • Giet ze af en laat ze afkoelen.
  • Pel de aardappelen.
  • Ontdoe de haringen van de staarten en de achtergebleven graten en snijd de aardappelen en de haring in gelijke stukken. pel en hak de ui.
  • Doe alle ingrediënten in een schaal en schep ze om.
  • Klop voor de dressing de yoghurt en de mayonaise met het citroensap los en breng op smaak met suiker en veel versgemalen peper.
  • Schenk de saus over de salade, bestrooi met gehakte peterselie en schep de saus pas aan tafel door de salade.

Champignons in tomaten-knoflooksaus

Champignons in tomaten-knoflooksaus

AllerHande november 2000
Recept categorieën: Hapjes, Tapas, Warme hapjes
Dieët: Vegetarisch
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • gourmetpannetje
  • keukenpapier

Ingrediënten

  • 500 g kleine champignons
  • 1 potje groene olijven met piment 100 g
  • 1 pakje gekruide tomatensaus (350 ml Sugo
  • 1 eetlepel(s) knoflookpuree potje
  • 4 eetlepel(s) olijfolie
  • 1 eetlepel(s) paprikapoeder
  • zout
  • versgemalen zwarte peper

Instructies

  • Champignons schoonvegen met keukenpapier en overdoen in schaal.
  • Olijven afgieten en in plakjes snijden.
  • In schaal tomatensaus, paprikapoeder, knoflookpuree en olijven door elkaar scheppen.
  • In gourmetpannetje beetje olijfolie verhitten en ca. 6-8 champignons rondom bruin bakken.
  • Ca. 3 à 4 eetlepels tomatensaus erdoor scheppen en geheel nog even zachtjes laten sudderen.
  • Op smaak brengen met zout en peper.

Notities

Kindertip:

Vervang de olijven door ca. 100 g rozijnen en 3 eetlepels fijngehakte peterselie.
Laat eventueel de knoflook weg.

Gefrituurde Bloemkoolroosjes met Pittige Tomatensaus

Gefrituurde Bloemkoolroosjes met Pittige Tomatensaus

Bereidingstijd28 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Servings: personen
Calories: 240kcal
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • Frituurolie
  • 250 g gezeefde tomaten
  • ½ theelepel gemberpoeder
  • ½ theelepel chilipoeder
  • Zout naar smaak
  • 350 g bloemkoolroosjes
  • 1 scharrelei
  • 50 g maïzena
  • 25 g bloem

Instructies

  • Verhit de frituurolie in een frituurpan tot 175°C.
  • Bekleed een vergiet met keukenpapier.
  • Breng in een steelpan de gezeefde tomaten, gemberpoeder en chilipoeder aan de kook.
  • Voeg zout toe naar smaak.
  • Was de bloemkoolroosjes en verdeel ze in gelijkmatige, niet te grote roosjes.
  • Splits het ei.
  • Klop het eiwit stijf in een vetvrije schaal.
  • Zeef de maïzena en bloem boven een andere schaal.
  • Maak een kuiltje in het midden en giet hier de eierdooier in.
  • Klop de eierdooier met een mixer vanuit het midden samen met 6 eetlepels ijskoud water tot een glad beslag ontstaat.
  • Spatel voorzichtig het stijfgeklopte eiwit door het beslag.
  • Haal de helft van de bloemkoolroosjes één voor één door het beslag, laat even uitlekken en frituur ze in de hete olie in circa 4 minuten goudbruin en gaar.
  • Laat de gefrituurde bloemkoolroosjes uitlekken in het vergiet.
  • Herhaal dit proces met de rest van de bloemkoolroosjes.
  • Verwarm een serveerschaal voor.
  • Verwarm de tomatensaus opnieuw.
  • Leg de gefrituurde bloemkoolroosjes op de voorverwarmde schaal en serveer de saus apart.

Notities

Wijnadvies:

Deze bloemkoolbeignets met pittige tomatensaus gaan goed samen met een frisse witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 240kcal | koolhydraten: 32g | Protein: 8g | Vet: 9g | Zout: 1.2g | Sugar: 5g

Geroosterde Bloemkool met Romige Mosterdsaus

Geroosterde Bloemkool met Romige Mosterdsaus

Bereidingstijd23 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
Land van herkomst: Nederland
Servings: personen
Calories: 220kcal
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 1 bloemkool ongeveer 700 gram
  • Zout
  • 1 zakje witte saus voor 0 25 liter (Knorr)
  • ¼ liter melk
  • ½ beker slagroom 125 ml
  • 1 ½ eetlepel Dijonmosterd
  • 5 takjes peterselie
  • 2 eetlepels kappertjes

Instructies

  • Maak de bloemkool schoon, snijd de stronk eraf (laat de bloemkool heel) en was deze.
  • Breng in een grote pan ongeveer 1/2 liter water aan de kook met wat zout.
  • Kook de bloemkool in ongeveer 15 minuten beetgaar in de kokende water.
  • Terwijl de bloemkool kookt, roer je in een steelpan het sauspoeder los met de melk.
  • Breng al roerend aan de kook.
  • Roer de slagroom en mosterd door de saus.
  • Knip de peterselie fijn.
  • Haal de bloemkool met een schuimspaan uit de pan en leg deze in een schaal met de bolle kant naar boven.
  • Verwarm de saus nog even door en schenk deze over de bloemkool.
  • Garneer met fijngeknipte peterselie en kappertjes.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte, droge witte wijn zoals een Pinot Grigio past goed bij dit gerecht. De frisse tonen van de wijn complementeren de romige mosterdsaus en zorgen voor een gebalanceerde smaakervaring.

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 16g | Protein: 6g | Vet: 15g | Zout: 1.5g | Sugar: 4g

Gemarineerde Asperges met Aardbeien en Parmezaanse Kaas

Gemarineerde Asperges met Aardbeien en Parmezaanse Kaas

Voorbereidingstijd25 minuten
Bereidingstijd10 minuten
wachttijd2 uur
Recept categorieën: Asperges, Bijgerecht, Groenten, Hoofdgerechten
Jaargetijde:: Lente
Dieët: Vegetarisch
Servings: personen
Calories: 380kcal
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 500 g witte asperges
  • Zout
  • 1 deciliter olie
  • 3 eetlepels witte wijnazijn
  • 1 theelepel mosterd
  • ½ deciliter droge witte wijn
  • ½ zakje verse basilicum 15 g
  • ½ zakje verse munt 15 g
  • Versgemalen witte peper
  • 100 g aardbeien
  • 75 g Parmezaanse kaas

Instructies

Voorbereiden:

  • Schil de asperges vanaf vlak onder de kopjes naar beneden en snijd de houtachtige uiteinden op gelijke lengte (2 á 3 cm).
  • Kook de asperges in een pan met ruim water en zout in ongeveer 15 á 20 minuten beetgaar.
  • Schep de asperges met een schuimspaan in een vergiet, spoel ze onder koud stromend water af en laat ze uitlekken.
  • Leg de asperges met de kopjes naar één kant in een schaal.
  • Maak een saus door de olie, witte wijnazijn, mosterd en droge witte wijn te kloppen.
  • Knip de basilicum en munt fijn en roer ze door de saus.
  • Breng de saus op smaak met zout en versgemalen witte peper.
  • Schenk de saus over de asperges.
  • Laat de asperges afgedekt ongeveer 2 uur marineren in de koelkast.
  • Halverwege de marinetijd omscheppen.

Bereiden:

  • Haal de asperges uit de saus en rangschik ze op vier bordjes.
  • Klop de saus goed door.
  • Schep telkens 1 eetlepel saus over de asperges.
  • Was de aardbeien, verwijder de kroontjes en snijd ze in plakjes.
  • Leg de plakjes aardbei naast de asperges.
  • Schaaf de Parmezaanse kaas erboven.

Notities

Wijnadvies:

De lichte en frisse smaak van dit gerecht wordt goed aangevuld door een witte wijn met een lichte zuurgraad, zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Grigio. Hun citrusachtige tonen zullen mooi samengaan met de aardbeien en de marinade.

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 9g | Protein: 8g | Vet: 35g | Zout: 1.2g | Sugar: 4g

Artisjokken in Mediterraanse Sherrymarinade

Artisjokken in Mediterraanse Sherrymarinade

Bereidingstijd45 minuten
Servings: personen
Calories: 272kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • koekenpan met antiaanbaklaag

Ingrediënten

  • 2 blikken artisjokharten à 400 g uitgelekt
  • 1 deciliter olijfolie extra vierge
  • 2 teentjes knoflook in plakjes
  • 4 eetlepels droge sherry
  • 2 eetlepels rode-wijnazijn
  • ½ zakje verse peterselie à 30 g fijngeknipt
  • Zout
  • Peper

Instructies

  • Halveer de artisjokharten.
  • Verhit in een koekenpan met antiaanbaklaag de helft van de olijfolie.
  • Bak de artisjokharten 3-4 minuten zachtjes tot ze beginnen te kleuren.
  • Voeg de plakjes knoflook toe en bak nog 1 minuut mee.
  • Voeg de droge sherry toe en stoof alles zachtjes door tot bijna alle sherry verdampt is.
  • Klop in een schaal een dressing van rode-wijnazijn, de rest van de olijfolie, zout en peper naar smaak.
  • Voeg de artisjokken en het stoofvocht toe aan de dressing en laat het geheel ongeveer 30 minuten afkoelen.
  • Meng de fijngeknipte peterselie door de artisjokken.
  • Serveer direct of bewaar afgedekt bij kamertemperatuur tot gebruik.

Notities

Wijnadvies:

Een droge Fino sherry of een Manzanilla sherry past uitstekend bij dit gerecht. De lichte, nootachtige smaken van de sherry complementeren de artisjokken en de marinade perfect.

Nutrition

Calories: 272kcal | koolhydraten: 4g | Protein: 2g | Vet: 28g | Zout: 0.6g | Sugar: 1g

Zoete Amandel-Rozijnensalsa

Zoete Amandel-Rozijnensalsa

Bereidingstijd20 minuten
Servings:
Calories: 247kcal
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 150 g rozijnen
  • 2 eetlepels citroensap
  • dl appelsap
  • 3 theelepels chilipoeder
  • 3 eetlepels amandelschaafsel
  • 1 zakje verse basilicum 15 g
  • Zout
  • Versgemalen peper

Instructies

  • Breng in een pan de rozijnen samen met het citroensap, appelsap en chilipoeder aan de kook.
  • Laat het geheel ongeveer 10 minuten zachtjes sudderen tot het vocht verdampt is.
  • Laat het vervolgens afkoelen.
  • Rooster intussen in een droge koekenpan het amandelschaafsel goudbruin.
  • Laat de geroosterde amandelen op een bordje afkoelen.
  • Snijd de basilicumblaadjes in dunne reepjes.
  • Meng in een schaal de rozijnen, geroosterde amandelen en basilicum door elkaar.
  • Breng indien nodig op smaak met zout, versgemalen peper en een snufje chilipoeder.
  • Voedingswaarden (per portie):

Notities

Deze zoete amandel-rozijnensalsa is heerlijk als topping op yoghurt, kwark, of als bijgerecht bij gegrild vlees of gevogelte.

Nutrition

Calories: 247kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 4g | Vet: 5g | Zout: 0.2g | Sugar: 38g

Geroosterde Aardappeltjes met Peterselie-Sesamboter

Geroosterde Aardappeltjes met Peterselie-Sesamboter

Bereidingstijd29 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Servings: personen
Calories: 230kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 takjes peterselie
  • ½ limoen
  • 40 g zachte plantaardige boter
  • 2 theelepels sesamolie
  • Zout
  • Versgemalen peper
  • ½ zak aardappels Linzer delicatess à 1½ kg
  • ½ eetlepel sesamzaadjes

Instructies

  • Hak de peterselie heel fijn.
  • Boen de limoen schoon en rasp de schil boven een kommetje.
  • Pers de limoen uit boven het kommetje.
  • Roer de fijngehakte peterselie, plantaardige boter, sesamolie en naar smaak zout en peper door het limoensap en de rasp.
  • Schep het botermengsel op een stuk plasticfolie, vorm het tot een rolletje en wikkel het in de folie.
  • Leg het tot gebruik in de koelkast.
  • Boen de aardappels onder stromend water schoon en snijd ze in vieren.
  • Kook de aardappels in een pan met weinig water en zout in 15 à 20 minuten zachtjes gaar.
  • Giet de aardappels af en doe ze over in een schaal.
  • Meng de sesamzaadjes erdoor.
  • Snijd plakjes van het botermengsel en leg deze op de aardappels.

Notities

Wijnadvies:

Deze geroosterde aardappeltjes met peterselie-sesamboter passen perfect bij geroosterd lamsvlees. Voor een goede wijnmatch kun je kiezen voor een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir. De fruitige tonen van de wijn zullen de smaken van de aardappeltjes en het lamsvlees aanvullen zonder te overheersen.

Nutrition

Calories: 230kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 3g | Vet: 11g | Zout: 0.5g | Sugar: 1g