Knapperige Lekkerbekjes met Verfrissende Kruidenmayonaise

Knapperige Lekkerbekjes met Verfrissende Kruidenmayonaise

Bereidingstijd23 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4 personen
Calories: 480kcal
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 1 citroen
  • 1 komkommer
  • 2 eetlepels Italiaanse kruiden diepvries
  • 3 eetlepels mayonaise
  • 3 eetlepels yoghurt
  • 1 zak aardappelpartjes met schil diepvries, 450 g
  • 4 lekkerbekjes diepvries
  • Olie om te frituren

Instructies

  • Verhit de frituurolie.
  • Halveer de citroen overlangs, pers een helft uit en snijd de andere helft in partjes.
  • Halveer de komkommer in de lengte, verwijder de zaadjes en snijd met een kaasschaaf lange repen van de komkommer.
  • Meng de komkommerrepen voorzichtig in een schaal met 2 eetlepels citroensap, 1 eetlepel kruiden, zout en peper.
  • Meng in een kom de mayonaise met yoghurt, 1 eetlepel citroensap en 1 eetlepel kruiden.
  • Verdun de saus iets met water en breng op smaak met zout en peper.
  • Frituur de aardappelpartjes goudbruin.
  • Verwarm de lekkerbekjes in een droge koekenpan gedurende 3-4 minuten per kant.
  • Laat de aardappelpartjes uitlekken op keukenpapier en bestrooi met zout.
  • Halveer de lekkerbekjes in de lengte en leg op elk bord 3 repen vis.
  • Verdeel de kruidenmayonaise erover en garneer met een citroenpartje.
  • Serveer de aardappelpartjes en komkommersalade naast de vis.

Notities

Wijnadvies:

Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Chenin Blanc vormt een mooie combinatie met de knapperige lekkerbekjes en de verfrissende kruidenmayonaise. De lichte citrusaroma's van de wijn complementeren de citroen in de saus en zorgen voor een verkwikkende ervaring.

Nutrition

Calories: 480kcal | koolhydraten: 38g | Protein: 22g | Vet: 26g | Zout: 1.5g | Sugar: 4g

Sinaasappel-Kaneel Verrukking uit Marokko

Sinaasappel-Kaneel Verrukking uit Marokko

Een frisse en aromatische Marokkaanse lekkernij met sinaasappel, kaneel en oranjebloesemwater. Perfect voor een lichte, verfrissende afsluiting van je maaltijd.
Bereidingstijd10 minuten
koeltijd2 uur
Servings: 6 personen
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 6 sinaasappels
  • 2 kaneelstokjes
  • 1 klein borrelglaasje oranjebloesemwater
  • 5 royale eetlepels honing

Instructies

  • Schil de sinaasappels volledig, zorg ervoor dat ook het witte velletje is verwijderd.
  • Snijd de sinaasappels in dunne plakjes en leg ze in een schaal, waarbij de plakjes elkaar overlappen.
  • Besprenkel de sinaasappels met het oranjebloesemwater en verdeel de honing erover.
  • Rasp de kaneelstokjes fijn boven de sinaasappels.
  • Het is niet nodig om de stokjes helemaal op te raspen, aangezien dit tijdrovend kan zijn.
  • Hussel de sinaasappelschijfjes voorzichtig, zodat elke schijf wordt bedekt met de mix van kaneel, honing en oranjebloesemwater.
  • Zet de schaal in de koelkast en laat het minstens 2 uur koelen voordat je het serveert.

Notities

Serveer met een licht gekoelde dessertwijn zoals Muscat of een glas muntthee voor een authentieke Marokkaanse ervaring.

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 2g | Vet: 0g | Zout: 0.02g | Sugar: 38g

Tropische Meloensalade met Gember-Limoen Dressing

Tropische Meloensalade met Gember-Limoen Dressing

Bereidingstijd1 uur 20 minuten
Servings: 4
Calories: 180kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 cm verse gemberwortel
  • ½ limoen
  • 125 g suiker
  • ½ galiameloen
  • ½ cantaloupemeloen
  • 1 stuk watermeloen

Instructies

  • Schil en rasp de gemberwortel.
  • Pers de limoen uit.
  • Verwarm in een pan 2½ dl water met suiker, limoensap en gemberrasp zachtjes tot alle suiker is opgelost.
  • Laat de gembersiroop ongeveer 1 uur afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Halveer de galia- en cantaloupemeloenen en verwijder de pitten met een lepel.
  • Snijd de meloenhelften in 6 parten, verwijder het vruchtvlees langs de schil en snijd in stukken.
  • Schil de watermeloen en snijd deze ook in stukken, verwijder de pitten met een theelepel.
  • Schep de meloenstukken in een grote schaal.
  • Schenk de gembersiroop boven de meloen door een zeef en schep voorzichtig om.
  • Zet de meloensalade minstens 3 uur in de koelkast om te marineren en verdeel het dan (met of zonder marinade) over de schaaltjes.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte en fruitige witte wijn zoals een Riesling of een Moscato past goed bij dit frisse gerecht.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 2g | Vet: 0g | Zout: 0.5g | Sugar: 40g

Zomerse Meloensalade met Bramen en Ham

Zomerse Meloensalade met Bramen en Ham

Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Fruit, Salade, Voorgerechten
Land van herkomst: Internationaal
Servings: 4
Calories: 290kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 kleine galiameloenen goed gekoeld
  • 200 g rauwe ham bijv. Jambon d'Ardenne
  • 4 eetlepels milde olijfolie
  • 2 eetlepels citroensap
  • Versgemalen peper
  • 1 zakje verse basilicum 15 g, grofgescheurd
  • 2 bakjes bramen à 200 g

Instructies

  • Halveer de meloenen en schep met een lepel de pitjes eruit.
  • Maak vervolgens grove krullen uit het vruchtvlees (of steek met een meloenbolletjessteker bolletjes uit het vruchtvlees).
  • Laat de lege meloenhelften ondersteboven uitlekken in een vergiet.
  • Scheur de ham in stukken.
  • Klop in een grote schaal de dressing van olijfolie, citroensap en versgemalen peper.
  • Meng de meloen en ham door de dressing.
  • Voeg de grofgescheurde basilicum en bramen toe en schep alles voorzichtig door elkaar.
  • Verdeel de salade over vier borden of schep het eerst in lege meloenhelften.
  • Snijd eventueel een klein plakje van de onderkant af zodat de meloenen steviger staan.

Notities

Wijnadvies:

Een Torrontés wijn, zoals Etchart Cafayate Torrontés, met zijn frisse en fruitige tonen, vormt een uitstekende aanvulling op deze zomerse salade.

Nutrition

Calories: 290kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 12g | Vet: 18g | Zout: 2g | Sugar: 15g

Asperges in verse zalm

Asperges in verse zalm

Recept categorieën: Groenten, Tapas, Vis, Zalm
Land van herkomst: Spanje
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 12 dunne aspergepunten ±a 7 cm lang
  • kippenbouillon
  • 12 zeer dunne reepjes zalm verse 125 gr zonder graten, in 4 rechthoeken van 2 1/2 cm lang

Voor de Hollandaisesaus:

  • 3 eidooiers
  • ¼ theelepel zout
  • 1 snufje cayennepeper
  • 8 eetlepel(s) ongezouten boter gesmolten

Instructies

  • Leg de asperges in een kleine pan, doe er een mengsel van kippenbouillon en
  • water bij tot ze net onder staan en kook ze in ± 5 minuten gaar.
  • Laat ze uitlekken.
  • Leg de asperges twee aan twee bij elkaar en wikkel een reepje zalm dicht om het einde van ieder paar asperges (dus 2 reepjes zalm om 2 asperges).
  • Leg ze in een beboterde schaal.
  • Doe voor de saus de eidooiers, het citroensap en zout en cayennepeper in een keukenmachine en voeg, terwijl de machine draait, in een dunne straal de boter toe.
  • Schep de saus over de asperges en laat ze onder de hete grill in ± 1 minuut goudbruin worden.

Belado Tempeh

Belado Tempeh

gebakken tempeh met paprika en lombok uit Sumatra
Recept categorieën: Vleesvervangers
Land van herkomst: Indonesië
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 blik tempeh in blokjes van 1cm
  • 1 grote ui gesnipperd
  • ½ rode paprika in stukjes
  • ½ groene paprika in stukjes
  • 1 rode lombok ontpit in stukjes
  • 1 groene lombok ontpit in stukjes
  • 3 petehbonen in stukjes
  • 1 eetlepel olie
  • 1 theelepel asem
  • 1 theelepel sambal oelek
  • zout
  • frituurolie of vet

Instructies

  • Tempeh bestrooien met zout.
  • Tempeh in 3 min. goudbruin frituren (175°C) en in een vergiet met keukenpapier laten uitlekken. 1 eetlepel olie verhitten en ui 3 min. zachtjes bakken.
  • Dan paprika, lombok, peteh en tempeh erbij en al omscheppend 10 min. bakken. Asem erdoor roeren.
  • Op smaak brengen met zout en overdoen in een schaal.

Semoer Djawa 2

Semoer Djawa 2

smoor van gekruiden rundvlees uit java
Recept categorieën: Rundvlees, Vlees
Land van herkomst: Indonesië
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 2 uien in halve ringen
  • 1 rode lombok in ringetjes
  • 500 gram riblappen in blokjes van 2 cm
  • 50 gram boter margarine of olie
  • 1 teen knoflook
  • 1 plakje laos verse of1 tl.poeder
  • 1 stukje trassi
  • 1 eetlepel(s) azijn
  • 5 eetlepel(s) ketjap manis
  • 1 aardappels in dunne plakjes
  • 1 grote tomaat in stukjes
  • 2 eetlepel(s) so-oen
  • peper
  • nootmuskaat

Instructies

  • Vlees in ⅔ van de margarine in 5 min. rondom bruin bakken.
  • Uien toevoegen en nog 3 min. bakken.
  • Knoflook erboven uitpersen.
  • Dan de lombok, laos, trassi, peper, nootmuskaat, azijn, ketjap en 2 dl water toevoegen.
  • Met deksel op pan aan de kook brengen.
  • In 2 uur vlees zachtjes gaar stoven.
  • Eventueel tot gebruik in de koelkast bewaren.
  • Laos verwijderen.
  • In de rest van de margarine de plakjes aardappel in 10 min. goudbruin bakken.
  • Van de tomaat de pitjes verwijderen en in stukjes.
  • Eventueel tot gebruik in de koelkast bewaren.
  • Een zeef afspoelen.
  • So-oen in stukjes knippen van 1 cm.
  • Tomaat en so-oen aan het vlees toevoegen.
  • In 5 min. door en door heet laten worden.
  • Op smaak brengen met zout.
  • Gebakken aardappel erdoor
  • Van de tomaat de pitjes verwijderen en in stukjes snijden. 1 dl water aan de kook brengen en de so-oen in het kokende water leggen en daarna in een zeef afspoelen.

Indonesische Hutspot met pittige Tartaarballetjes

Indonesische Hutspot met pittige Tartaarballetjes

Recept categorieën: Rundvlees, Stamppot, Vlees
Land van herkomst: Indonesië
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 250 gram tartaar
  • 1 teen knoflook
  • 2 eetlepel(s) ketjap manis
  • 1 theelepel sambal oelek
  • 750 gram aardappels
  • 1 kg hutspotgroente panklare
  • 2 tabletten kippenbouillon
  • 1 zakje boemboe nasi goreng
  • 1 eetlepel(s) margarine
  • zout
  • peper

Instructies

  • Tartaar in een kom doen en de knoflook erboven uitpersen.
  • Ketjap en sambal toevoegen.
  • Goed door elkaar kneden.
  • Als het mengsel te nat is kan wat kokos of paneermeel toegevoegd worden.
  • Van de tartaar 24 balletjes vormen en tot gebruik in de koelkast zetten.
  • Geschilde aardappels in stukjes snijden en tot gebruik onder water laten staan.
  • Schaal voorverwarmen.
  • Dan de hutspotgroente, aardappels, bouillontabletten en water in een pan doen.
  • Aan de kook brengen en ca. 25 min laten koken.
  • Intussen de boemboe nasi goreng volgens de aanwijzing op de verpakking laten weken.
  • Boter in een koekenpan verhitten.
  • Tartaarballetjes op matig hoog vuur in ca. 4 min. rondom bruin bakken.
  • Met schuimspaan uit de pan scheppen en op een bord afgedekt met de folie bewaren.
  • Geweekte boemboe door het bakvet scheppen en ca. 3 min. zachtjes bakken.
  • Aardappel groentemengsel door elkaar stampen.
  • Boemboe erdoor roeren en al roerend in nog 2 min. door en door warm laten worden.
  • Op smaak brengen met peper en zout.
  • In de voorverwarmde schaal scheppen.
  • Tartaarballetjes erop leggen.
  • Serveren met seroendeng.

Herfsttaart

Herfsttaart

Recept categorieën: Fruit, Taart
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Ingrediënten voor de vlaaibodem:

  • 120 gram echte koude boter
  • 60 gram poedersuiker
  • een snuf zout
  • een snuf kaneel
  • Vanille extract
  • 1 koud ei maat M
  • 190 gram bloem
  • 60 gram amandel poeder

Ingrediënten voor de stoofpeertjes:

  • 6 tot 8 stoofperen of hele harde handperen
  • 100 ml rode wijn of bessensap
  • Water
  • 2 zakjes vanille suiker
  • 90 gram suiker
  • 1 kaneelstokje
  • 1 steranijs

Ingrediënten voor de banketbakkersroom:

  • 500 ml melk
  • 125 gram suiker
  • 1 eidooier
  • 50 gram puddingpoeder Imperial of Custard kookpudding

Ingrediënten voor de bodem:

  • 100 gram chocolade naar keuze

Ingrediënten voor de topping:

  • Het restje siroop van de stoofpeertjes
  • 1 zakje taartina
  • eventueel nog wat water
  • Gemalen en geroosterde walnootjes

Instructies

  • Schil de peren en snijd ze in 4 kwarten.
  • Verwijder het klokhuis.
  • Leg de peren in een pan en voeg de rest van de ingrediënten toe.
  • Vul de peren nu aan met het water totdat ze volledig onder staan.
  • Plaats de deksel op de pan en zet deze op het vuur en breng aan de kook.
  • Wanneer het kookt verlaag je de temperatuur iets.
  • Het moet nog steeds koken maar niet heel hard.
  • Houd je peren in de gaten.
  • Doordat de suiker gaat koken krijg je een siroop.
  • Wordt deze te dik en zijn je peren nog niet gaar, voeg dan nog een beetje water toe.
  • Niet te veel want je moet een mooie siroop overhouden.
  • Dus beter 3 keer een beetje toevoegen dan 1 keer teveel.
  • Wanneer je peren gaar zijn neem je een kom en een zeef.
  • Zet de zeef op de kom en schenk er de peren in.
  • Laat deze goed uitlekken en afkoelen.
  • De siroop bewaar je voor de topping.
  • Maak de banketbakkersroom door 400 ml melk met de suiker en het kaneelstokje aan de kook te brengen.
  • De resterende 100 ml meng je met de eidooier en het puddingpoeder.
  • Wanneer de melk kookt voeg je een gedeelte bij het koude papje, roer door en schenk het terug in de pan.
  • Breng dit nu onder voortdurend roeren terug aan de kook.
  • Wanneer je pudding blubt is hij goed en haal je hem van het vuur.
  • Schenk de pudding in een schaal en dek de pudding ( niet de schaal ) af met plastic folie.
  • Laat de pudding afkoelen.

Maak je deeg voor de bodem.

  • Voeg alle ingrediënten toe in de kom.
  • Zet de machine aan en laat deze mengen tot je een vaste massa krijgt.
  • Haal het zanddeeg uit de kom en verpak het in plastic folie.
  • Leg het een 1/2 uurtje in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 190°C.
  • Na koeling rol je het deeg uit tot een ronde lap die iets groter is dan je vorm.
  • Leg de lap in de ingevette vorm.
  • Knip bakpapier op maat en leg dit op het zanddeeg.
  • Vul met bakparels of gedroogde erwten en bak de bodem in ca 25 minuten af in de voorverwarmde oven.
  • Laat de bodem volledig afkoelen.
  • Smelt ondertussen de chocolade en wrijf hiermee de bodem en de binnenkant zijkanten in.
  • Dit zorgt ervoor dat je zanddeeg knapperig blijft.

Samenstellen vlaai:

  • Neem de pudding erbij en klop deze met een handmixer heel goed door zodat je een mooie crème krijgt.
  • Vul de bodem met de crème.
  • Neem de peren erbij en rangschik ze mooi over de vlaai.
  • Meet hoeveel ml siroop je hebt opgevangen en vul dit eventueel aan tot 200 ml met water en breng het geheel aan de kook.
  • Meng de Taartina met een scheutje water.
  • Je moet geen suiker meer toevoegen aan de siroop !
  • Wanneer de siroop kookt voeg je het scheutje water met Taartina toe en breng het onder voortdurend roeren terug aan de kook.
  • Verdeel de siroop nu over de peren en de pudding.
  • Zorg dat er ook siroop zit tegen de rand aan.
  • Neem de gemalen en geroosterde walnootjes erbij en verdeel deze over de rand van de vlaai.
  • Laat de taart nog even koelen in de koelkast, maak koffie en geniet ervan.

Mexicaanse Tacoburgers met Tostadas

Mexicaanse Tacoburgers met Tostadas

Bereidingstijd25 minuten
Land van herkomst: America, Fusion, Mexico
Servings: 6
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • barbecue of grill
  • Keukentang

Ingrediënten

  • 6 hamburgers
  • 2 el taco seasoning kruiden
  • 6 tostadas
  • ¼ krop ijsbergsla in flinterdunne reepjes
  • 2 tomaten in stukjes
  • 50 gram geraspte belegen kaas
  • 6 el tacosaus

Instructies

  • Wrijf de hamburgers in met de taco seasoning kruiden.
  • Rooster de hamburgers op de barbecue in ongeveer 15 minuten, draai ze regelmatig zodat ze goudbruin en gaar worden.
  • Verwarm de tostadas op de barbecue tot ze glimmen.
  • Verdeel de flinterdunne reepjes ijsbergsla en stukjes tomaat over de verwarmde tostadas.
  • Leg de geroosterde hamburgers op de bedekte tostadas.
  • Garneer de hamburgers met geraspte kaas en tacosaus.

Notities

Wijnadvies:

Een frisse, fruitige rode wijn zoals een Zinfandel of een lichte, droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij deze tacoburgers.

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 25g | Vet: 25g | Zout: 1.8g | Sugar: 4g