Tropische Zuurkoolovenschotel
Een verrassende ovenschotel met zuurkool, gehakt, ananas en een romige kaassaus.
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 4
Calories: 500kcal
Author: Cor Klaar
Grote lage ovenschaal
schaaltje
- Bieslook garnering
- 75 g geraspte kaas
- 400 g gehakt
- 1 zakje kaassaus
- 2 tl kerriepoeder
- 1 klein blikje mandarijnen
- 1 el olie
- Peper
- 100 g rozijnen
- 200 g rijst
- 2 sjalotjes
- 500 g zuurkool
- 4 schijven ananas vers of uit blik
Was de rozijnen, doe ze in een schaaltje en giet er kokend water over.
Kook de rijst gaar volgens de gebruiksaanwijzing.
Pel en hak de sjalotjes fijn.
Verhit de olie in een koekenpan en fruit de sjalotjes enkele minuten.
Voeg het gehakt toe en bak het rul.
Breng op smaak met peper en kerriepoeder.
Verwarm de oven voor op 200°C.
Laat de mandarijnen uitlekken in een zeef.
Snijd 2 schijven ananas in blokjes, bewaar de andere voor de garnering.
Maak de kaassaus volgens de gebruiksaanwijzing.
Laat de rozijnen uitlekken in een zeef.
Vet de ovenschaal in en verdeel de helft van de rijst over de bodem.
Verdeel de helft van het gehaktmengsel erover.
Verdeel hierover de zuurkool met de mandarijnen, ananasblokjes en rozijnen.
Verdeel hierover de rest van het gehakt en als laatste laag de rest van de rijst.
Bedek de schotel met de kaassaus en strooi er de geraspte kaas over.
Laat de schotel in 20-25 minuten gratineren in het midden van de oven.
Garneer met de overgebleven schijven ananas en bieslook.
Serveertip:
Serveer met een frisse salade.
Wijnadvies:
Een fruitige witte wijn, zoals een Gewürztraminer of een Riesling.
Calories: 500kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 30g | Vet: 20g | Zout: 2g | Sugar: 15g
Receptenplein.nl
Home / schaaltje / Pagina 2
Feestelijke kaasspiesjes met notenolie-honingdressing
Kleurrijke kaasspiesjes met verschillende kaassoorten, druiven en peer, geserveerd met een notenolie-honingdressing.
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd10 minuten min
Totale tijd30 minuten min
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar
- Diverse kaassoorten Hollandse chèvre, Kernhemmer, harde schapenkaas, overjarige kaas, Deense blauwschimmelkaas
- Halve walnoten optioneel
- Fijngesneden sla
- Halve witte druiven
- Blokjes peer
- Notenolie-honing-wijnazijndressing
- Brood
- Gezouten boter
Snijd de kaassoorten in even grote blokjes.
Rijg de kaasblokjes in volgorde van smaaksterkte aan de stokjes, eventueel met walnoten ertussen.
Schik de spiesjes op een bedje van sla, druiven en peer.
Serveer met de notenolie-honing-wijnazijndressing, brood en boter.
Serveertip:
Varieer met verschillende soorten kaas en fruit.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn of een fruitige rode wijn.
Calories: 150kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 8g | Vet: 10g | Zout: 0.5g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / schaaltje / Pagina 2
Feestelijke kaashapjes
Kleurrijke kaashapjes met sesam- en maanzaad, radijs, tomaat en druiven, een feestelijke traktatie.
Voorbereidingstijd15 minuten min
Bereidingstijd5 minuten min
Servings: 10 stuks
Calories: 50kcal
Author: Cor Klaar
- 2 druiven
- Diverse kaassoorten
- 5 gram maan- en sesamzaad
- 2 radijsjes
- 2 tomaten
- Boter
Snijd of steek 10 vormpjes uit de kaas.
Besmeer 4 vormpjes met boter.
Doop 2 vormpjes in maanzaad en 2 in sesamzaad.
Prik radijsjes op cocktailprikkers en zet op de kaasvormpjes.
Doe hetzelfde met kerstomaatjes en druiven.
Zet de kaashapjes op een schaaltje en serveer.
Serveertip:
Varieer met verschillende soorten kaas en garneringen.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn of een fruitige rosé.
Calories: 50kcal | koolhydraten: 1g | Protein: 3g | Vet: 4g | Zout: 0.2g | Sugar: 0.5g
Receptenplein.nl
Home / schaaltje / Pagina 2
Tuinerwtjesdip met munt en geitenkaas
Een frisse en romige tuinerwtjesdip met munt en geitenkaas, perfect als borrelhapje of lichte snack.
Bereidingstijd15 minuten min
Servings: 8 stuks
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar
- 1 pak Italiaanse crackers
- 1 teen knoflook geperst
- 1 theelepel azijn
- 200 gram tuinerwtjes diepvries
- 3 eetlepels olijfolie
- 4 eetlepels munt fijngehakt
- 75 gram zachte Franse geitenkaas bijv. Chèvre de Bellay (verkruimeld)
- 1 rode ui gesnipperd
Verhit olijfolie in een steelpan en fruit de ui 2-3 minuten zachtjes.
Voeg tuinerwtjes, knoflook en 2-3 eetlepels water toe.
Stoom de tuinerwtjes afgedekt 8-10 minuten zachtjes.
Meng het erwtjesmengsel met munt in de keukenmachine tot een grove puree.
Doe de tuinerwtjespuree in een schaaltje en schep de geitenkaas erdoor.
Breng op smaak met azijn, zout en peper.
Zet het schaaltje met tuinerwtjesdip op een schaal en leg de crackers eromheen.
Serveertip:
Serveer de dip met Italiaanse crackers, stokbrood of groentesticks.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn, zoals Sauvignon Blanc.
Calories: 150kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 5g | Vet: 8g | Zout: 0.3g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / schaaltje / Pagina 2
Rijke Chinese tomatensoep met kip
Deze klassieke Chinese tomatensoep heeft een rijke, zoetzure smaak met kip, taugé en een vleugje sambal. Een heerlijke soep zoals je die kent van de Chinees!
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar
- 2 potjes kippenbouillon
- 2 blokjes kippenbouillon
- 2 theelepels ketjap manis
- 2 theelepels ve-tsin
- ½ theelepel peper
- 2 eetlepels basterdsuiker
- 3 blikjes tomatenpuree
- 200 gram taugé
- 1 teentje knoflook fijngehakt
- 1 theelepel sambal
- Bloem of maïzena om te binden
Haal het vlees uit de kippenbouillon en snijd het klein.
Zet apart.
Breng de kippenbouillon aan de kook.
Voeg de tomatenpuree, ketjap, ve-tsin, peper, basterdsuiker, knoflook en sambal toe.
Laat de soep op laag vuur 15 minuten zachtjes koken.
Meng in een schaaltje wat bloem of maïzena met een beetje bouillon en roer goed door om klontjes te voorkomen.
Voeg het bloemmengsel toe aan de soep en roer tot de soep licht gebonden is.
Voeg de fijngesneden kip en taugé toe en verwarm nog een paar minuten.
Serveer direct.
Serveertip:
Serveer met knapperig gebakken kroepoek en een scheutje extra ketjap voor een intensere smaak.
Wijnadvies:
Een lichte, fruitige rode wijn zoals een Pinot Noir of een halfzoete witte wijn zoals Riesling past goed bij deze soep.
Calories: 220kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 18g | Vet: 5g | Zout: 2.3g | Sugar: 8g
Receptenplein.nl
Home / schaaltje / Pagina 2
Authentieke Turkse Cevapcici
Smaakvolle Turkse cevapcici – sappige gehaktworstjes met knoflook en kruiden, perfect van de grill of barbecue.
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar
- 2 eieren
- 2 witte boterhammen zonder korst
- 5 teentjes knoflook fijngehakt
- 1 ui fijn gesnipperd
- 500 g gehakt
- Melk om brood te weken
- Olijfolie
- Zout naar smaak
Doe het gehakt in een grote kom.
Hak de knoflook fijn en voeg deze samen met de fijngesnipperde ui toe aan het gehakt.
Week de korstloze boterhammen in een beetje melk in een apart schaaltje.
Knijp het geweekte brood uit en voeg het samen met de eieren toe aan het gehakt.
Voeg zout naar smaak toe en kneed alles goed door elkaar tot een samenhangend mengsel.
Neem telkens een handje gehakt en vorm er een worstje van, ongeveer zo lang als een half knakworstje maar twee keer zo dik.
Bestrijk de worstjes lichtjes met olijfolie.
Verhit een grillpan met een beetje olijfolie op middelhoog vuur.
Grill de cevapcici ongeveer 10 minuten per kant, tot ze mooi bruin en gaar zijn.
Serveertip:
Serveer de cevapcici met een frisse salade, tzatziki en vers platbrood voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn, zoals een Merlot, past goed bij de rijke smaken van de cevapcici.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 25g | Vet: 22g | Zout: 1g
Receptenplein.nl
Home / schaaltje / Pagina 2