Chili con Carne met Tropische Twist

Chili con Carne met Tropische Twist

Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Rundvlees
Land van herkomst: Mexico
Servings: 4
Calories: 600kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 gram rundergehakt
  • 1 rode paprika in blokjes gesneden
  • 1 ui gesnipperd
  • 1 blikje ananasstukjes ongeveer 227 gram, uitgelekt
  • 2 bananen in plakjes
  • 250 gram champignons in plakjes
  • 1,5 pot kleine capucijners velderwtjes, uitgelekt (ongeveer 700 gram)
  • 1 blikje tomatenpuree 140 gram
  • Chilipoeder naar smaak
  • Peper en zout naar smaak

Instructies

Gehakt Aanbraden:

  • Verhit een grote koekenpan of braadpan op middelhoog vuur.
  • Voeg het rundergehakt toe en bak het rul (losmaken) tot het bruin en gaar is.

Groenten Bakken:

  • Voeg de gesnipperde ui, blokjes rode paprika en plakjes champignons toe aan het gehakt.
  • Bak deze samen tot de ui glazig is en de champignons zacht zijn.

Tomatenpuree Toevoegen:

  • Roer de tomatenpuree door het gehaktmengsel en voeg een beetje water toe om een mooie saus te creëren.
  • Capucijners, Ananas en Banaan Toevoegen:
  • Voeg de uitgelekte capucijners, ananasstukjes en plakjes banaan toe aan de pan.
  • Roer alles goed door en laat het geheel nog een paar minuten sudderen tot alles goed doorgewarmd is.

Kruiden:

  • Breng op smaak met chilipoeder, peper en zout naar wens.

Serveren:

  • Serveer de chili con carne warm, bijvoorbeeld met rijst en een frisse tomatensalsa.

Notities

Wijnadvies:

Serveer met een medium-bodied rode wijn zoals een Merlot of een Zinfandel.

Nutrition

Calories: 600kcal | koolhydraten: 80g | Protein: 35g | Vet: 20g | Zout: 2.5g | Sugar: 20g

Zuurkool op een Nieuwe Manier met Macaroni en Worst

Zuurkool op een Nieuwe Manier met Macaroni en Worst

Bereidingstijd43 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Pasta, Varkensvlees
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4
Calories: 750kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 gram wijnzuurkool
  • 300 gram macaroni
  • 4 speklapjes
  • 1 pot scherpe tomatensaus ongeveer 400 ml
  • 500 gram verse worst

Instructies

Voorbereiding:

  • Snijd de speklapjes in stukjes.

Zuurkool Koken:

  • Plaats de zuurkool in een grote kookpan en voeg de stukjes speklapjes toe.
  • Kook de zuurkool en speklapjes samen volgens de aanwijzingen op de verpakking van de zuurkool (ongeveer 20-30 minuten).

Macaroni Koken:

  • Breng ondertussen een andere grote pan met water aan de kook en kook de macaroni volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Giet af en zet apart.
  • Worst Aanbraden:
  • Verhit een koekenpan op middelhoog vuur en braad de verse worst aan tot ze rondom bruin en gaar is (ongeveer 15-20 minuten).

Tomatensaus Bereiden:

  • Verwarm de scherpe tomatensaus in een kleine pan tot deze goed heet is.

Samenstellen van het Gerecht:

  • Verdeel de macaroni over de borden.
  • Schep de zuurkool en speklapjes over de macaroni.
  • Voeg een beetje scherpe tomatensaus toe over de zuurkool.
  • Leg een stuk gebraden worst bovenop.

Notities

Wijnadvies:

Serveer met een droge witte wijn zoals een Riesling of een Pinot Blanc.

Nutrition

Calories: 750kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 35g | Vet: 40g | Zout: 3g | Sugar: 8g

Spaanse Stoofschotel met Runderlappen en Aardappelen

Spaanse Stoofschotel met Runderlappen en Aardappelen

Lekker op een koude winteravond.
(inclusief suddertijd)2 uur
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees, Stoofpot
Land van herkomst: Spanje
Servings: 4
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 gram runderlappen in dobbelsteentjes gesneden
  • ½ theelepel gemalen kruidnagel
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • 3 eetlepels bloem
  • 1 blik tomatencrèmesoep 400 ml
  • 500 gram aardappelen in blokjes gesneden
  • 400 gram haricots verts schoongemaakt
  • 1 komkommer in stukjes gesneden
  • 2 eetlepels olie

Instructies

Voorbereiding:

  • Meng de bloem met gemalen kruidnagel, zout en peper in een kom.
  • Haal de dobbelsteentjes runderlappen door het bloemmengsel zodat ze goed bedekt zijn.

Vlees Bakken:

  • Verhit de olie in een grote stoofpan op middelhoog vuur.
  • Bak de met bloem bedekte runderlapjes tot ze aan alle kanten bruin zijn.
  • Haal het vlees uit de pan en zet apart.

Ui Fruiten:

  • Voeg indien nodig wat extra olie toe aan de pan en fruit de ui tot deze glazig is.

Soep Toevoegen:

  • Voeg het blik tomatencrèmesoep toe aan de pan met de uien en verwarm het geheel.

Stoofschotel Samenstellen:

  • Doe het vlees terug in de pan en voeg de blokjes aardappel toe.
  • Laat het geheel op laag vuur sudderen tot de aardappelen bijna gaar zijn (ongeveer 45-60 minuten).

Haricots Verts Toevoegen:

  • Voeg de haricots verts toe aan de stoofschotel en laat nog eens 15 minuten sudderen tot ze beetgaar zijn.

Komkommer Toevoegen:

  • Voeg als laatste de stukjes komkommer toe en laat nog 10 minuten stoven.

Serveren:

  • Serveer de stoofschotel warm, ideaal voor een koude winteravond.

Notities

Wijnadvies:

Serveer met een Spaanse rode wijn zoals een Tempranillo of een Rioja.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 30g | Vet: 20g | Zout: 2.5g | Sugar: 8g

Zuurkoolschotel met Salami en Zoetzure Appels

Zuurkoolschotel met Salami en Zoetzure Appels

Bereidingstijd50 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Stamppot, Vlees
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 klontje boter
  • 2 uien gesnipperd
  • 1 kleine knolselderij in dunne plakjes
  • 1 puntpaprika in reepjes
  • 150 gram salami in plakjes
  • 500 gram kruidenzuurkool
  • 2 zoetzure appels in plakjes
  • 2 glazen witte wijn ongeveer 400 ml

Instructies

Voorbereiding:

  • Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
  • Snijd de uien, knolselderij, puntpaprika, salami en appels in plakjes of reepjes.

Ovenschaal Vulllen:

  • Vet de ovenschaal in met een klontje boter.
  • Leg de gesnipperde ui op de bodem van de schaal.
  • Voeg een laag plakjes knolselderij toe, gevolgd door reepjes puntpaprika.
  • Leg hierop een laag plakjes salami.
  • Bedek de salami met een laag kruidenzuurkool.
  • Eindig met de plakjes zoetzure appel bovenop.

Wijn Toevoegen:

  • Giet de twee glazen witte wijn over de schotel.

Bakken:

  • Plaats de ovenschaal in de voorverwarmde oven en laat het geheel 35 minuten stoven.

Serveren:

  • Serveer de zuurkoolschotel warm, eventueel met een mooie aardappelpuree erbij.

Notities

Wijnadvies:

Serveer met een droge witte wijn zoals een Riesling of een Pinot Blanc.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 20g | Vet: 25g | Zout: 3g | Sugar: 15g

Wrap met Toast Zalm en Avocado

Wrap met Toast Zalm en Avocado

Bereidingstijd14 minuten
Recept categorieën: Lunch, Vis, Wraps, Zalm
Dieët: Pescatarian
Servings: 2 pe
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 100 gram toast zalm verkrijgbaar bij AH
  • 2 wraps
  • 1 avocado
  • 2 reepjes Pecorino kaas
  • 1 gekookt ei
  • Saus naar keuze bijvoorbeeld roomkaas, yoghurtsaus of een lichte dressing

Instructies

Voorbereiding:

  • Kook het ei, laat het afkoelen, en snijd het in schijfjes.
  • Snijd de avocado doormidden, verwijder de pit en snijd één helft in schijfjes.

Wraps Beleggen:

  • Leg de wraps op een vlakke ondergrond en verdeel de saus gelijkmatig over de wraps.
  • Verdeel de plakjes zalm over de wraps.
  • Verdeel de schijfjes avocado en het gesneden ei gelijkmatig over de wraps.
  • Leg een reepje Pecorino op elke wrap.

Wraps Rollen:

  • Rol de wraps stevig op.
  • Snijd de wraps eventueel doormidden voor makkelijker eten.

Serveren:

  • Serveer de wraps direct en geniet van een heerlijke, gezonde lunch.

Notities

Wijnadvies:

Serveer met een lichte witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een frisse rosé.

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 20g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g

Heerlijke Chinese Kippensoep met Shiitakes en Peultjes

Heerlijke Chinese Kippensoep met Shiitakes en Peultjes

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Kip, Soep
Land van herkomst: China
Servings: 4
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • ½ rode peper in dunne schijfjes (met of zonder zaadjes)
  • 1 winterpeen in lucifer dunne reepjes gesneden
  • 1 cm verse gember geschild en geraspt
  • 1 kipfilet
  • 6 eetlepels sherry
  • 50 gram shiitakes in plakjes gesneden
  • 50 gram peultjes schoongemaakt en gehalveerd
  • 2 bosuitjes in ringetjes gesneden
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 liter water

Instructies

Voorbereiding:

  • Snijd de rode peper in hele dunne schijfjes.
  • Snijd de winterpeen in lucifer dunne reepjes.
  • Schil en rasp de gember.
  • Snijd de shiitakes in plakjes en de peultjes in helften.
  • Snijd de bosuitjes in ringetjes.

Bouillon Koken:

  • Leg de kipfilet samen met de reepjes winterpeen, rode peper en geraspte gember in een grote kookpan.
  • Voeg 1 liter water en de sherry toe en breng aan de kook.

Kipfilet Snijden:

  • Laat de kipfilet koken tot deze gaar is (ongeveer 10 minuten).
  • Haal de gare kipfilet uit de bouillon, snijd deze doormidden en vervolgens in dunne plakjes.
  • Doe de plakjes kipfilet terug in de bouillon.

Groenten Toevoegen:

  • Voeg de shiitakes en peultjes toe aan de bouillon en laat nog een paar minuten zachtjes koken tot de groenten gaar zijn.

Afwerking:

  • Voeg de ringetjes bosui toe aan de soep.
  • Breng de bouillon op smaak met de sojasaus.

Serveren:

  • Schep de soep in kommen en serveer direct.

Notities

Wijnadvies:

Serveer met een lichte witte wijn zoals een Riesling of een droge rosé.

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 15g | Vet: 3g | Zout: 1g | Sugar: 4g

Romige Artisjokkensoep met Bieslook

Romige Artisjokkensoep met Bieslook

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Soep, Voorgerechten
Land van herkomst: Mediterraan
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 800 gram artisjokken uit blik uitgelekt
  • 1 liter groentebouillon
  • 3 tenen knoflook geraspt
  • 1 ui gesnipperd
  • Vers gehakte bieslook voor garnering
  • 125 ml room
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

Bouillon Koken:

  • Breng de groentebouillon aan de kook in een grote kookpan.
  • Voeg de gesnipperde ui toe en laat deze zachtjes koken tot de ui glazig is.

Artisjokken en Knoflook Toevoegen:

  • Voeg de geraspte knoflook en uitgelekte artisjokken toe aan de bouillon.
  • Breng op smaak met peper en zout.

Pureren:

  • Gebruik een staafmixer om de soep te pureren tot een gladde massa.

Room Toevoegen:

  • Voeg de room toe aan de soep en roer goed door.
  • Laat de soep goed doorwarmen, maar niet koken.

Serveren:

  • Schep de soep in voorverwarmde borden.
  • Garneer elke kom soep met een lepeltje vers gehakte bieslook.

Notities

Wijnadvies:

Serveer met een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Chardonnay.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 5g | Vet: 15g | Zout: 1.5g | Sugar: 4g

Romige Bloemkoolsoep met Walnoten en Blauwe Kaas

Romige Bloemkoolsoep met Walnoten en Blauwe Kaas

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Noten, Soep, Voorgerechten
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Grote kookpan
  • Staafmixer of blender
  • scherp mes
  • Voorverwarmde soepborden

Ingrediënten

  • 1 bloemkool in roosjes gesneden
  • 100 gram walnoten grof gehakt
  • 1,5 liter groentebouillon
  • 200 gram blauwe aderkaas in kleine blokjes gesneden
  • Snufje nootmuskaat

Instructies

Voorbereiding:

  • Hak de walnoten grof en snijd de blauwe aderkaas in kleine blokjes.
  • Snijd de bloemkool in roosjes.

Soep Koken:

  • Breng de groentebouillon aan de kook in een grote pan.
  • Voeg de bloemkoolroosjes toe aan de bouillon en laat ze koken tot ze gaar zijn (ongeveer 10-15 minuten).

Pureren:

  • Gebruik een staafmixer of blender om de soep te pureren tot een gladde massa.

Serveren:

  • Schep de soep in voorverwarmde borden.
  • Voeg de blokjes blauwe kaas en gehakte walnoten toe als garnering.
  • Strooi een snufje nootmuskaat over elke kom soep.

Afwerking:

  • Serveer de soep direct en geniet van de romige textuur en rijke smaken.

Notities

Wijnadvies:

Serveer met een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 15g | Vet: 25g | Zout: 2g | Sugar: 5g

Romige Spaghetti met Spinazie en Hamblokjes

Romige Spaghetti met Spinazie en Hamblokjes

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Pasta, Varkensvlees
Land van herkomst: Italië
Servings: 4
Calories: 600kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 400 gram spaghetti
  • 1 ui gesneden
  • 2 teentjes knoflook fijngesneden
  • 600 gram babyspinazie gewassen en uitgelekt
  • 200 gram zongedroogde tomaatjes in olie fijngesneden
  • 1 potje cuisine Boursin light ongeveer 200 ml
  • 400 gram gekookte hamblokjes
  • Pijnboompitten naar smaak niet geroosterd

Instructies

Spaghetti Koken:

  • Kook de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking in ruim water met een snufje zout tot deze al dente is.
  • Giet af en zet apart.

Ui, Knoflook en Tomaatjes Bakken:

  • Verhit een beetje olie uit het potje zongedroogde tomaatjes in een koekenpan op middelhoog vuur.
  • Voeg de gesneden ui en fijngesneden knoflook toe en bak tot ze zacht en glazig zijn.
  • Voeg de fijngesneden zongedroogde tomaatjes toe en bak nog een paar minuten mee.

Spinazie en Ham Toevoegen:

  • Voeg de babyspinazie en de hamblokjes toe aan de pan.
  • Bak tot de spinazie geslonken is en de hamblokjes doorgewarmd zijn.

Room Toevoegen:

  • Voeg de cuisine Boursin light toe aan de pan en roer goed door tot alles goed gemengd en warm is.

Serveren:

  • Leg de gekookte spaghetti op een mooie ronde serveerschaal.
  • Schep het groente- en hammengsel met de roomsaus over de spaghetti.
  • Garneer met pijnboompitten naar smaak.

Notities

Wijnadvies:

Serveer met een lichte witte wijn zoals een Pinot Grigio of een Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 600kcal | koolhydraten: 70g | Protein: 30g | Vet: 20g | Zout: 2g | Sugar: 6g

Bami-Mihoen Soep met Kip en Wokgroenten

Bami-Mihoen Soep met Kip en Wokgroenten

Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Kip, Soep
Land van herkomst: Fusion, Indonesië, Thailand
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 blok Boemboe Ajam Paniki
  • 400 gram kipfilet in kleine stukjes
  • 1 pak Thaise wokgroente ongeveer 400 gram
  • 1,5 liter bouillon kip of groente
  • 1 pakje glasmihoen of 75 gram bami

Instructies

Voorbereiding:

  • Snijd de kipfilet in kleine stukjes.

Soep Basis:

  • Doe de boemboe ajam paniki, kipfilet stukjes, Thaise wokgroente en bouillon in een ruime pan.
  • Breng het geheel aan de kook op middelhoog vuur.

Koken:

  • Laat de soep een paar minuten doorkoken totdat de kipfilet gaar is en de smaken goed zijn gemengd.

Mihoen/Bami Toevoegen:

  • Voeg de glasmihoen of bami toe aan de pan.
  • Kook verder volgens de instructies op de verpakking van de mihoen/bami tot deze gaar is.

Serveren:

  • Schep de soep in kommen en serveer direct.

Notities

Wijnadvies:

Serveer met een lichte witte wijn zoals een Riesling of een Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 25g | Vet: 10g | Zout: 2g | Sugar: 5g