Verfrissende Gazpacho met Romige Geitenkaasmousse

Verfrissende Gazpacho met Romige Geitenkaasmousse

Ervaar de frisse smaken van deze gazpacho, perfect gecombineerd met een romige geitenkaasmousse. Een ideaal voorgerecht voor warme dagen.
(plus koeltijd)45 minuten
Recept categorieën: Soep, Voorgerechten
Land van herkomst: Spanje
Feestdagen etc: Picknick
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

Voor de Gazpacho:

  • 10 tomaten pomodori, ontveld
  • 7,5 dl tomatensap
  • 1 stengel bleekselderij geschild en in stukken gesneden
  • 1 venkelknol in stukken gesneden
  • 2 sjalotten
  • 2 sinaasappels partjes verwijderd
  • 5 dl olijfolie
  • Snufje cayennepeper
  • Snufje kaneel
  • Zout naar smaak

Voor de Geitenkaasmousse:

  • 500 g geitenkaas zonder korst
  • 1 sjalot fijngesnipperd
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 1 bosje dragon fijngehakt
  • 1 bosje basilicum fijngehakt
  • 1 bosje peterselie fijngehakt
  • Citroensap naar smaak
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

Gazpacho:

  • Ontvel de tomaten door ze kort in kokend water te dompelen en vervolgens in ijswater te leggen.
  • Verwijder de schil.
  • Schil en snijd de bleekselderij, venkelknol en sjalotten in stukken.
  • Doe de tomaten, bleekselderij, venkel, sjalotten en sinaasappelpartjes samen met het tomatensap in een blender en pureer tot een gladde massa.
  • Zet het mengsel in de koelkast om goed af te koelen.
  • Zeef de afgekoelde puree om een gladde textuur te verkrijgen en monteer deze met de olijfolie met behulp van een staafmixer.
  • Breng de gazpacho op smaak met cayennepeper, kaneel en zout.
  • Zet het opnieuw in de koelkast om door te koelen.

Geitenkaasmousse:

  • Verwijder de korst van de geitenkaas en snipper de sjalot.
  • Hak de knoflook, dragon, basilicum en peterselie fijn.
  • Pureer de geitenkaas in een keukenmachine tot een gladde massa.
  • Voeg de knoflook, sjalot en kruiden toe en meng goed.
  • Breng de mousse op smaak met zout, peper en citroensap naar smaak.

Dresseren:

  • Schep de gekoelde gazpacho in glazen of kommen.
  • Gebruik een lepel om een kleine quenelle van de geitenkaasmousse te vormen en leg deze voorzichtig in het midden van de gazpacho.
  • Garneer met een plukje kervel of een paar kruidenblaadjes naar keuze.

Notities

Voor een extra frisse smaak kun je de gazpacho enkele uren of zelfs een dag van tevoren bereiden zodat de smaken goed kunnen intrekken.
Serveer met knapperig brood of croutons voor een extra bite.

Wijnadvies:

Een frisse, droge witte wijn zoals een Verdejo of een Sauvignon Blanc past uitstekend bij de frisse smaken van dit gerecht.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 8g | Vet: 30g | Zout: 1.2g | Sugar: 8g

Romige Pompoensoep met Kokosmelk en Gember

Romige Pompoensoep met Kokosmelk en Gember

Een warme, romige pompoensoep met kokosmelk en gember, perfect voor koude dagen of een feestelijke lunch.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Lunch, Soep
Land van herkomst: Thailand
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Veganistisch
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kg pompoen geschild en in blokjes gesneden
  • 1 ui grof gehakt
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 1 stukje gember 2 cm, geschild en fijngehakt
  • 400 ml kokosmelk
  • 1 liter groentebouillon
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • Olijfolie
  • Zout en zwarte peper naar smaak
  • Pompoenpitten voor garnering
  • Kokosvlokken voor garnering

Instructies

  • Verhit een scheutje olijfolie in een grote soeppan.
  • Fruit de ui, knoflook en gember zachtjes tot ze glazig zijn.
  • Voeg de pompoenblokjes toe en bak ze kort mee om de smaken te versterken.
  • Bestrooi de groenten met kerriepoeder en roer goed door.
  • Giet de groentebouillon en kokosmelk in de pan en breng het geheel aan de kook.
  • Laat de soep zachtjes sudderen totdat de pompoen volledig gaar en zacht is (ongeveer 20 minuten).
  • Pureer de soep met een staafmixer tot een gladde en romige consistentie.
  • Breng de soep op smaak met zout en zwarte peper naar wens.
  • Serveer de soep warm in kommen en garneer met pompoenpitten en kokosvlokken.

Notities

Serveer met knapperig brood of een sneetje geroosterde roggebrood voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een frisse Riesling past perfect bij deze romige soep.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 4g | Vet: 10g | Zout: 1g | Sugar: 8g

Geroosterde Pompoensoep met Kokosmelk en Korianderpesto

Geroosterde Pompoensoep met Kokosmelk en Korianderpesto

Fluweelzachte pompoensoep met romige kokosmelk en frisse korianderpesto, ideaal voor een feestelijk kerstdiner.
Bereidingstijd50 minuten
Recept categorieën: Soep, Voorgerechten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4
Calories: 290kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Voor de soep:

  • 1 middelgrote pompoen in blokjes
  • 1 ui grof gesneden
  • 2 teentjes knoflook gehakt
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 1 theelepel gemalen koriander
  • 1 liter groentebouillon
  • 200 ml kokosmelk
  • Zout en zwarte peper naar smaak

Voor de korianderpesto:

  • 1 bosje verse koriander gewassen en grof gehakt
  • 50 g geroosterde pijnboompitten
  • 50 g Parmezaanse kaas geraspt
  • 1 teentje knoflook
  • 100 ml extra vierge olijfolie
  • Zout en zwarte peper naar smaak

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Meng de pompoenblokjes, ui, knoflook, olijfolie, komijn, koriander, zout en peper.
  • Spreid het mengsel uit op een bakplaat en rooster 25-30 minuten tot de pompoen zacht en licht gekarameliseerd is.
  • Doe de geroosterde groenten in een soeppan en voeg de groentebouillon toe.
  • Breng aan de kook en laat 10 minuten sudderen.
  • Pureer de soep met een staafmixer tot een gladde consistentie.
  • Roer de kokosmelk erdoor en verwarm opnieuw zonder te laten koken.

Voor de korianderpesto:

  • Meng de koriander, pijnboompitten, Parmezaanse kaas, knoflook, olijfolie, zout en peper in een keukenmachine tot een gladde pesto.
  • Serveer de soep in kommen en druppel een lepel korianderpesto over elke portie.
  • Garneer eventueel met een swirl kokosmelk.

Notities

Heerlijk met vers gebakken brood of een krokant toastje.
Wijnadvies:
Combineer met een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte Chardonnay.

Nutrition

Calories: 290kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 6g | Vet: 20g | Zout: 1.2g | Sugar: 8g

Mini-prei Wellington met paddenstoelen

Mini-prei Wellington met paddenstoelen

Geef een verrassende draai aan de klassieke beef Wellington met deze heerlijke prei Wellington. De geroosterde prei krijgt een subtiele zoete smaak die perfect samengaat met de vulling van gebakken champignons, rokerige amandelen, tijm, knoflook en dragon.
Recept categorieën: Groenten, Hartige taart
Dieët: Veganistisch
Feestdagen etc: Kerst
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 grote preien
  • 3 el milde olijfolie
  • 145 g Philadelphia Plantaardige roomkaas
  • 50 ml extra vierge olijfolie
  • 400 g kastanjechampignons
  • 3 takjes verse tijm
  • 2 tenen knoflook
  • 2 tl gedroogde dragon
  • 50 g rookamandelen
  • 1 rol vers bladerdeeg

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Snijd 20 cm van het witte deel van de preien en halveer ze in de breedte, zodat je 4 stukken van 10 cm krijgt.
  • Bestrijk de preistukken met ⅓ van de milde olijfolie, kruid met peper, en rooster ze in een ingevette ovenschaal gedurende ongeveer 30 minuten.
  • Kook het groene deel van de prei (ongeveer 150 g) gedurende 5 minuten in een pan met water.
  • Giet af, spoel af onder koud water en dep droog.
  • Meng ¾ van de prei met de plantaardige roomkaas en pureer met een staafmixer tot een gladde crème.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Pureer de rest van de prei met extra vierge olijfolie en zeef het mengsel.
  • Snijd de champignons fijn.
  • Bak ze in ⅓ van de milde olie gedurende 6-8 minuten op hoog vuur tot het vocht verdampt.
  • Voeg de tijm, knoflook en dragon toe en bak nog 3 minuten.
  • Laat afkoelen, voeg de gehakte amandelen toe en meng goed.
  • Haal de geroosterde prei uit de oven en laat 10 minuten afkoelen.
  • Verwijder indien nodig de buitenste taaie laag.
  • Rol het verse bladerdeeg uit en snijd het in 4 stukken van 15 x 13 cm.
  • Besmeer met het paddenstoelenmengsel, laat 2 cm van de randen vrij.
  • Leg de prei net onder het midden en rol op.
  • Druk de zijkanten dicht en naar binnen.
  • Snijd een 4 cm lange reep af, snijd deze in repen en maak een vlecht.
  • Verdeel de vlechten over de pakketjes.
  • Bestrijk met de rest van de olie en bak gedurende 25-30 minuten tot ze lichtbruin en gaar zijn.
  • Verdeel de preicrème over de borden, maak een veeg met de achterkant van een lepel.
  • Plaats de mini-wellingtons erop, besprenkel met prei-olie en bestrooi met de overgebleven tijmblaadjes.

Notities

Wijntip:
Cecchi Chianti Classico - een stevige rode wijn uit Italië met aardse tonen die perfect past bij klassiek-vegetarische gerechten zoals de prei Wellington.

Romige Courgettemousse

Romige Courgettemousse

Deze romige courgettemousse combineert subtiele smaken van courgette, knoflook en room. Ideaal als voorgerecht of verfijnd bijgerecht bij een lichte maaltijd.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Voorgerechten
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Lente, Zomer
Servings: 4 personen
Calories: 220kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

  • Ingevette ovenschaaltjes of kopjes
  • Grote ovenschaal voor au bain-marie bereiding

Ingrediënten

  • 2 courgettes
  • Olijfolie
  • 1 teentje knoflook
  • 1 ui
  • Peper en zout naar smaak
  • 2 dl room
  • 4 eieren

Instructies

  • Snijd de courgettes in schijfjes en stoof ze gaar in een beetje olijfolie.
  • Pel de ui en knoflook, snipper ze fijn en stoof ze mee met de courgettes.
  • Laat de gare courgettes uitlekken.
  • Pureer de courgettes, ui en knoflook met een staafmixer tot een gladde massa.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Meng de room en de eieren door de courgettepuree.
  • Schep het mengsel in ingevette ovenschaaltjes of kopjes (ongeveer 3/4 vol).
  • Zet de schaaltjes in een grote ovenschaal en vul deze met warm water tot halverwege de schaaltjes.
  • Plaats de ovenschaal in een voorverwarmde oven op 225 °C en laat de mousse in ongeveer 30 minuten gaar worden.
  • Laat de mousse goed afkoelen en stort ze op een bord.

Notities

Serveertip:
Serveer de courgettemousse met een frisse salade van rucola, kerstomaatjes en een vinaigrette van citroen en olijfolie. Voeg eventueel wat geraspte Parmezaanse kaas toe voor extra smaak.
Wijnadvies:
Een frisse, droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte Chardonnay past perfect bij deze delicate courgettemousse.

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 9g | Vet: 16g | Zout: 0.8g | Sugar: 3g

Fris Peren Sorbetijs

Fris Peren Sorbetijs

Dit frisse peren sorbetijs is een heerlijke, lichte traktatie voor warme zomerdagen. Met slechts een paar ingrediënten maak je in korte tijd een verfrissend en fruitig dessert.
Fris Peren Sorbetijs45 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit, IJs
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Zomer
Feestdagen etc: Picknick
Servings: 4 personen
Calories: 80kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 stevige peren geschild
  • 45 g suiker
  • 1 dl water
  • 0,5 eetlepel citroensap

Instructies

  • Schil de peren en pureer het vruchtvlees met de staafmixer tot een gladde puree.
  • Breng 1 dl water met de suiker aan de kook en laat het koken tot de suiker volledig is opgelost.
  • Laat de suikersiroop iets afkoelen.
  • Roer het citroensap en de afgekoelde suikersiroop door de perenpuree.
  • Giet het mengsel in de ijsmachine en laat het ongeveer 35 minuten draaien tot het ijs is.
  • Plaats het ijs na bereiding in de ijsmachine nog een half uur in de vriezer om goed op te stijven voor het serveren.

Notities

Wijnadvies:
Dit lichte en verfrissende perensorbetijs gaat goed samen met een zoete dessertwijn zoals een Moscato d'Asti of een ijskoude prosecco voor een extra feestelijke touch.

Nutrition

Calories: 80kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 0g | Vet: 0g | Zout: 0g | Sugar: 18g

Spaanse Borrelballetjes met Chorizo en Cognacsaus

Spaanse Borrelballetjes met Chorizo en Cognacsaus

Heerlijke Spaanse borrelballetjes met chorizo, gekruid met paprika en een pittige cognacsaus. Perfect voor feestjes of als tapas met een glas rode Spaanse wijn!
Bereidingstijd30 minuten
Land van herkomst: Spanje
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Feestdagen etc: Oud & Nieuw, Verjaardag
Servings: 4 personen
Calories: 450kcal
Author: Auteur onbekend

Ingrediënten

  • 125 g chorizo of salami
  • 1 groene Spaanse peper zonder zaadjes
  • 1 ui gesneden
  • 2 eetlepels paprikapoeder edelsüß
  • 2 eieren
  • 500 g rundergehakt
  • 2 vleestomaten
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 4 eetlepels cognac of vieux
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak
  • 2 teentjes knoflook geperst
  • Mespuntje sambal
  • Wat room naar smaak

Instructies

  • Snijd de chorizo, Spaanse peper en ui in kleine stukjes.
  • Meng dit met het paprikapoeder en de eieren door het rundergehakt.
  • Vorm kleine balletjes van het gehaktmengsel.
  • Kruis de vleestomaten in en dompel ze enkele tellen in heet water.
  • Pel ze en snijd ze in blokjes.
  • Verhit de olijfolie in een braadpan en bak de gehaktballetjes rondom bruin en gaar in ongeveer 10 minuten.
  • Haal de balletjes uit de pan.
  • Voeg de tomatenpuree toe aan het braadvet en roer de blokjes tomaat en cognac erdoor.
  • Laat de saus even inkoken.
  • Voeg peper, zout, de geperste knoflook en een mespuntje sambal toe.
  • Pureer de saus met een staafmixer.
  • Voeg naar smaak wat room toe en verwarm de saus opnieuw.
  • Giet de saus over de gehaktballetjes en serveer in een schaal.
  • Serveer met stokbrood of vloerbrood en een glas Spaanse rode wijn.

Notities

Wijnadvies:
Deze borrelballetjes passen perfect bij een volle, Spaanse rode wijn zoals een Tempranillo of een Crianza. De kruidigheid van de chorizo en de pittige saus sluiten mooi aan bij de rijke smaken van de wijn.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 28g | Vet: 35g | Zout: 1.5g | Sugar: 4g

Pittige Mexicaanse Maïssoep met Rode Paprika en Feta

Pittige Mexicaanse Maïssoep met Rode Paprika en Feta

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Soep, Voorgerechten
Land van herkomst: Mexico
Dieët: Vegetarisch
Servings: 5
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 rode peper
  • 25 g boter
  • 1 ui gesnipperd
  • 1 teentje knoflook fijn gesneden
  • 300 g maïs uit blik uitgelekt
  • 500 ml melk
  • 2 geroosterde paprika’s uit pot in smalle reepjes gesneden
  • 125 g crème fraîche
  • 50 g feta verkruimeld
  • 4 takjes peterselie fijn gesneden
  • Zout naar smaak

Instructies

Peper Roosteren:

  • Rooster de rode peper in een koekenpan tot deze licht verkoold is.
  • Snijd de peper open en verwijder de zaadjes.
  • Snijd de peper fijn.

Ui en Knoflook Fruiten:

  • Verhit de boter in een kookpan en fruit de ui en knoflook ongeveer 3 minuten tot ze zacht zijn.

Maïs Toevoegen:

  • Houd 4 eetlepels maïs apart voor garnering en zet deze even weg.
  • Voeg de resterende maïs, melk en de fijn gesneden rode peper toe aan de pan.
  • Laat dit 10 minuten zachtjes koken.

Soep Pureren:

  • Gebruik een staafmixer om de soep te pureren tot een gladde massa.

Paprika en Crème Fraîche:

  • Roer de crème fraîche en de reepjes geroosterde paprika door de soep en verwarm deze nog even door.
  • Breng op smaak met zout.

Serveren:

  • Schep de soep in kommen en garneer met de apart gehouden maïs en verkruimelde feta.
  • Bestrooi met fijn gesneden peterselie.

Notities

Wijnadvies:

Serveer met een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte rosé.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 10g | Vet: 20g | Zout: 1.2g | Sugar: 10g

Romige Artisjokkensoep met Bieslook

Romige Artisjokkensoep met Bieslook

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Soep, Voorgerechten
Land van herkomst: Mediterraan
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 800 gram artisjokken uit blik uitgelekt
  • 1 liter groentebouillon
  • 3 tenen knoflook geraspt
  • 1 ui gesnipperd
  • Vers gehakte bieslook voor garnering
  • 125 ml room
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

Bouillon Koken:

  • Breng de groentebouillon aan de kook in een grote kookpan.
  • Voeg de gesnipperde ui toe en laat deze zachtjes koken tot de ui glazig is.

Artisjokken en Knoflook Toevoegen:

  • Voeg de geraspte knoflook en uitgelekte artisjokken toe aan de bouillon.
  • Breng op smaak met peper en zout.

Pureren:

  • Gebruik een staafmixer om de soep te pureren tot een gladde massa.

Room Toevoegen:

  • Voeg de room toe aan de soep en roer goed door.
  • Laat de soep goed doorwarmen, maar niet koken.

Serveren:

  • Schep de soep in voorverwarmde borden.
  • Garneer elke kom soep met een lepeltje vers gehakte bieslook.

Notities

Wijnadvies:

Serveer met een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Chardonnay.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 5g | Vet: 15g | Zout: 1.5g | Sugar: 4g

Nederlandse Pasta Bolognese met Verse Groenten

Nederlandse Pasta Bolognese met Verse Groenten

Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Pasta, Vlees
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Notenvrij
Servings: 4 personen
Calories: 600kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 pond gehakt
  • 200 gram spaghetti of pasta naar keuze
  • ½ courgette fijn gesneden
  • ½ gele paprika fijn gesneden
  • ½ groene paprika fijn gesneden
  • 1 ui fijn gesneden
  • 100 gram champignons fijn gesneden
  • 1 pond cherrytomaten
  • 1 blik gepelde tomaten
  • 1 groentebouillonblokje
  • 2 tenen knoflook fijn gesneden
  • 1 eetlepel oregano
  • 1 theelepel Italiaanse kruiden
  • Geraspte pecorino naar smaak

Instructies

  • Breng het blik gepelde tomaten samen met de cherrytomaten, knoflook, ui, oregano en het bouillonblokje aan de kook in een grote pan.
  • Gebruik een staafmixer om het tomatenmengsel tot een gladde saus te pureren.
  • Rul het gehakt in een aparte pan tot het gaar is en voeg het vervolgens toe aan de tomatensaus.
  • Snijd de courgette, gele paprika, groene paprika en champignons fijn.
  • Bak deze groenten in een grillpan tot ze gaar en licht gebruind zijn.
  • Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking tot al dente en giet af.
  • Serveer de pasta op borden, schep de bolognesesaus erover en voeg de gegrilde groenten toe.
  • Bestrooi met geraspte pecorino naar smaak.

Notities

Serveer met een Italiaanse rode wijn zoals een Chianti of een Sangiovese.

Nutrition

Calories: 600kcal | koolhydraten: 70g | Protein: 35g | Vet: 20g | Zout: 2g | Sugar: 10g