Aspergeschotel met Parmezaanse kaas

Aspergeschotel met Parmezaanse kaas

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Asperges, Bijgerecht, Groenten, Kaas
Jaargetijde:: Lente
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • Zout
  • 1 kg witte asperges
  • 75 g Parmezaanse kaas stukje,
  • 50 g boter of margarine,
  • versgemalen zwarte peper

Instructies

  • In pan ruim water met zout aan de kook brengen.
  • Asperges met dunschiller vanaf vlak onder kopje naar beneden schillen.
  • Houtachtige uiteinden (ca. 2 à 3 cm) eraf snijden.
  • Asperges in kokend water in ca. 10 minuten beetgaar koken.
  • Intussen oven voorverwarmen op 200 °C of gasovenstand 4.
  • Kaas raspen.
  • In (steel)pan boter smelten. In vergiet asperges laten uitlekken.
  • Asperges naast elkaar in ovenschaal leggen.
  • Boter erover schenken, zodat alle asperges ermee bedekt zijn.
  • Bestrooien met peper en kaas.
  • In midden van oven aspergeschotel in ca. 20 minuten gaar en goudbruin laten worden.

Notities

Serveren bij kalfsvlees of entrecote en krielaardappeltjes.

Aardappelgratin met Eekhoorntjesbrood en Champignons

Aardappelgratin met Eekhoorntjesbrood en Champignons

Deze aardappelgratin met eekhoorntjesbrood en champignons is een smaakvolle en rijke ovenschotel. Perfect voor herfst- en wintermaaltijden, met lagen van zachte aardappelschijfjes en hartige paddenstoelen, afgemaakt met een heerlijke groentebouillon.
Bereidingstijd1 uur
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Kerst, Pasen
Servings: 4 personen
Calories: 350kcal
Author: Auteur onbekend

Ingrediënten

  • 40 g gedroogd eekhoorntjesbrood
  • kg aardappels
  • Boter voor invetten en bakken
  • Olijfolie voor bakken
  • 250 g champignons in plakjes gesneden
  • 2 teentjes knoflook uitgeperst
  • 2 theelepels gehakte tijm
  • dl groentebouillon

Instructies

  • Week het eekhoorntjesbrood in 3 dl kokend water tot het zacht is.
  • Schil intussen de aardappelen en snijd ze, bij voorkeur met behulp van een mandoline, in zeer dunne plakjes.
  • Leg de aardappelschijfjes in een kom met koud water om verkleuren te voorkomen.
  • Verwarm een klontje boter en 1 eetlepel olijfolie in een pan, voeg de champignons, knoflook en tijm toe en bak tot ze zacht zijn.
  • Giet het eekhoorntjesbrood af (vang het weekvocht op en bewaar voor later gebruik), hak het in grove stukken en voeg het toe aan de champignons.
  • Verwarm het mengsel nog enkele minuten langer en breng royaal op smaak met zout en peper.
  • Vet een ovenvaste schaal in en maak hierin laagjes van het paddenstoelenmengsel en de aardappelschijfjes.
  • Schenk de groentebouillon en het opgevangen weekvocht van het eekhoorntjesbrood eroverheen en leg er wat plakjes boter op.
  • Zet de schaal in een voorverwarmde oven van 190°C en bak tot de aardappelschijfjes gaar zijn en het geheel mooi goudbruin is, ongeveer 45 minuten.
  • Serveer direct.

Notities

Wijnadvies:
Serveer met een volle witte wijn zoals een Chardonnay of een licht gekoelde Pinot Noir.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 8g | Vet: 12g | Zout: 1.5g | Sugar: 4g

Maïskoekjes met mangodip

Maïskoekjes met mangodip

snel te maken en slank
Recept categorieën: Bijgerecht, Hoofdgerechten, Koek
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 1 blik maïskorrels 300 g
  • ½ pak meergranen pannenkoekmix à 400 g
  • 200 ml melk
  • 1 ei M
  • 3 eetlepel boter of margarine
  • 2 zakken gesneden andijvie à 400 g
  • 100 ml slagroom pakje à 200 ml
  • ½ pot mangochutney à 250 ml

Instructies

  • Maïs laten uitlekken.
  • Pannenkoekenbeslag maken volgens gebruiksaanwijzing met slechts 200 ml melk.
  • Maïs door beslag roeren.
  • Zout en peper toevoegen naar smaak.
  • In koekenpan ½ eetlepel boter verhitten en 2 maïskoekjes (doorsnede ca. 10 cm) bakken.
  • Bruingebakken maïskoekjes warmhouden.
  • In totaal met 2 eetlepels boter 8 maïskoekjes bakken.
  • Rest van boter verhitten in pan.
  • Andijvie toevoegen en afgedekt in ca. 10 minuten gaar smoren.
  • Andijvie goed afgieten.
  • Room erdoor roeren en op smaak brengen met zout en peper.
  • Maïskoekjes serveren met mangochutney en andijvie.

Verfrissende Erwtensoep

Verfrissende Erwtensoep

Een eigentijdse benadering van de Nederlandse klassieker: erwtensoep. Deze lichte, voedzame variant brengt de traditionele smaken naar een hoger niveau. Geniet van de vernieuwde erwtensoep met mals vlees en knapperige groenten.
Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Soep, Varkensvlees
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4 stuks
Calories: 300kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 400 gram spliterwten
  • 400 gram mager varkensvlees of kalfsvlees met bot
  • 2 stevige preien
  • 500 gram knolselderij
  • ½ bosje bladselderij
  • 1 verkruimeld laurierblaadje
  • 4 runderbouillonblokjes
  • Ruime hoeveelheid zwarte peper
  • 2 liter water

Instructies

  • Spoel de spliterwten grondig af onder de kraan in een vergiet.
  • Doe ze in een soeppan en voeg het in kleine blokjes gesneden vlees (en evt. het bot) toe.
  • Verkruimel de bouillonblokjes erin en voeg het verkruimelde laurierblaadje en 2 liter water toe.
  • Dek de pan af, breng aan de kook en laat ongeveer 45-50 minuten zachtjes koken.
  • Schil, was en snijd de preien in plakjes.
  • Snijd de knolselderij in plakken, schil ze, was ze en snijd ze in kleine blokjes.
  • Hak de bladselderij fijn.
  • Voeg de gesneden groenten toe aan de soep in de pan, samen met 3/4 van de gehakte bladselderij.
  • Laat zachtjes koken totdat alles gaar is.
  • Snijd de runderrookworst in dunne plakjes en verwarm ze mee in de soep.
  • Maak de soep af met de rest van de gehakte bladselderij en zwarte peper naar smaak.

Notities

Serveer in mooie soepkommen en serveer met stokbrood of Marokkaans brood.
Geniet van deze verfrissende erwtensoep, een smaakvolle update van het traditionele recept!

Nutrition

Calories: 300kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 20g | Vet: 5g | Sugar: 5g

Gekarameliseerde spruitjes met appel aan een spies

Gekarameliseerde spruitjes met appel aan een spies

Recept categorieën: Bijgerecht, Fruit, Groenten, Varkensvlees, Vlees
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 300 g spruitjes
  • 100 g bacon
  • 1 appel in blokjes
  • vloeibare honing

Instructies

  • Maak de spruitjes schoon en kook ze in ruim kokend water, afhankelijk van de grootte 7-10 minuten voor.
  • Spoel ze in een vergiet af met koud water, laat ze heel goed uitlekken en dep ze droog met keukenpapier
  • .
  • Wikkel de spruitjes elk in een plakje bacon en rijg deze aan een satéprikker, afgewisseld met een blokje appel.
  • Bestrijk de spiesjes dun met honing en grilleer ze in een grillpan, tafelgrill of onder een hete ovengrill tot de honing licht gekarameliseerd is.

Kippenlevers met perzik

Kippenlevers met perzik

Snel te maken
Recept categorieën: Fruit, Gevogelte, Hoofdgerechten, Kip
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 pak notenrijst 250 g
  • 1 schaaltje kippenlevers ca. 425 g
  • 2 uien
  • 1 groene paprika
  • 1 blik halve perziken op sap of verse perziken /a820 g
  • 50 g boter of margarine
  • zeezout fijn gemaken
  • peper

Instructies

  • Rijst koken volgens gebruiksaanwijzing.
  • In andere pan kippenlevers ca. 1 minuut koken in ruim water.
  • Kippenlevers in vergiet afspoelen en laten uitlekken.
  • Uien pellen en snipperen.
  • Paprika wassen, schoonmaken en in stukjes snijden.
  • Perziken laten uitlekken.
  • In braadpan boter verhitten.
  • Hierin ui en paprika ca. 3 minuten bakken.
  • Kippenlevers toevoegen en meebakken.
  • Intussen perziken in vieren snijden.
  • Perziken toevoegen en ca. 2 minuten meeverwarmen.
  • Op smaak brengen met zeezout en peper.
  • Kippenleverschotel serveren met rijst.

Italiaanse maaltijdsalade van Allerhande

Italiaanse maaltijdsalade van Allerhande

Snel te maken
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Pasta, Salade
Land van herkomst: Italië
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 300 g farfalle pasta
  • 2 doosjes cherrytomaatjes à 250 g
  • ½ ui
  • 2 bol mozzarella kaas, à 125 g
  • 50 g groene olijven zonder pit
  • 6 tomaten zongedroogde op olie
  • ½ dl bread dipping olijfolie fles à 250 ml
  • zout
  • peper versgemalen

Instructies

  • Farfalle beetgaar koken volgens gebruiksaanwijzing.
  • In vergiet afgieten en afspoelen onder koud stromend water.
  • Tomaatjes wassen en halveren.
  • Ui pellen en snipperen.
  • Mozzarella in blokjes snijden.
  • Olijven halveren.
  • Zongedroogde tomaten in reepjes snijden.
  • Farfalle vermengen met twee soorten tomaat, ui, mozzarella, olijven en olijfolie.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • Lekker met focacciabrood, besprenkeld met Bread Dipping.

Notities

Variatietip:
In plaats van bread dipping olie, kunt u olijfolie extra vierge zonder kruiden
gebruiken, of wat gedroogde of verse Italiaanse kruiden door de olie roeren.

Kaasfondue met ham en pesto

Kaasfondue met ham en pesto

Recept categorieën: Fondue, Hoofdgerechten, Kaas, Varkensvlees, Vlees
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 2 zakken panklare broccoli à 300 g
  • 100 g achterham vleeswaren
  • 250 ml droge witte wijn
  • 2 zakjes gemalen jonge kaas à 150 g
  • 2 eetlepel(s) groene pesto verse bakje à 100 g
  • 1 ciabatta

Instructies

  • Broccoli ca. 3 minuten in bodempje water koken en in vergiet afspoelen met koud water.
  • Ham in reepjes snijden.
  • In fonduepan of pan met dikke bodem wijn tegen de kook aan brengen.
  • Kaas in gedeelten toevoegen en op matig vuur al roerende verwarmen tot kaas gesmolten is.
  • Pesto en ham erdoor roeren en fondue op smaak brengen met peper.
  • Brood in blokjes snijden.

Notities

Aan tafel brood en broccoli in kaasfondue dopen.

Verfrissende Geitenkaassalade met Gemberdressing

Verfrissende Geitenkaassalade met Gemberdressing

Bereidingstijd14 minuten
Recept categorieën: Kaas, Salade, Voorgerechten
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4 personen
Calories: 210kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 100 g alfalfa
  • 4 gemberbolletjes
  • 2 eetlepels gembersiroop
  • 2 eetlepels witte wijnazijn
  • 2 eetlepels walnotenolie
  • Zout
  • Peper
  • 1 theelepel roze peperbessen potje, Royal Mail
  • 4 plakken geitenkaas ca. 75 g per plak, verse geitenkaasrol

Instructies

  • Spoel de alfalfa af onder koud stromend water en laat uitlekken in een vergiet.
  • Snijd de gemberbolletjes in dunne plakjes.
  • Meng in een kom de gembersiroop, witte wijnazijn en walnotenolie tot een sausje.
  • Breng het sausje op smaak met zout en peper.
  • Wrijf de roze peperbessen fijn in een kommetje met de bolle kant van een eetlepel en voeg toe aan het sausje.
  • Schep de helft van het sausje door de alfalfa en verdeel de alfalfa over het midden van de bordjes.
  • Leg de plakken geitenkaas bovenop de alfalfa.
  • Verdeel de rest van het sausje over de kaas.
  • Leg de gemberplakjes rondom de salade.

Notities

Wijnadvies:

Serveer deze salade met een frisse Sauvignon Blanc of een lichtzoete Riesling.

Nutrition

Calories: 210kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 12g | Vet: 16g | Zout: 0.8g | Sugar: 5g

Garnalenkroketten

Garnalenkroketten

Aller Hande 1997
Recept categorieën: Snack, Vis, Warme hapjes, Zeevruchten
Servings: 4 stuks
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 bakje roze garnalen 125 g AH
  • 2 takjes peterselie zakje á 30 g
  • 30 g boter of margarine
  • 30 g bloem
  • ½ visbouillontablet
  • zout
  • peper
  • 1 ei
  • ½ pakje paneermeel á 150 g AH
  • 4 blaadjes sla
  • 2 tomaten
  • frituurolie

Instructies

Voorbereiden:

  • In zeef garnalen afspoelen en goed laten uitlekken.
  • Garnalen fijnsnijden.
  • In kopje peterselie fijnknippen. In pan boter smelten.
  • Bloem erdoor roeren.
  • Bouillontablet erboven verkruimelen.
  • Al roerend scheutje voor scheutje 2 dl water toevoegen.
  • Blijven roeren tot dikke gladde saus ontstaat.
  • Garnalen en peterselie erdoor roeren.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • Massa uitstrijken op plat bord en laten afkoelen.
  • In koelkast in ca. 1 uur goed laten opstijven.
  • In diep bord ei loskloppen.
  • Op ander bord paneermeel strooien.
  • Garnalenmengsel in 8 gelijke punten snijden en tot kleine rolletjes vormen.
  • Rolletjes door paneermeel rollen en ook uiteinden bedekken met paneermeel.
  • Overtollig paneermeel eraf schudden.
  • Kroketten door ei halen en opnieuw door paneermeel rollen.
  • Sla wassen en uitslaan.
  • Tomaten wassen en in partjes snijden.
  • Vergiet bekleden met keukenpapier.

Bereiden:

  • In frituurpan olie verhitten tot 175 °C.
  • Kroketten met vier tegelijk in ca. 3 a 4 minuten goudbruin en gaar frituren.
  • In vergiet laten uitlekken.
  • Op vier borden leggen.
  • Garneren met blaadjes sla en partjes tomaat.