Spaghetti met Olijven, Courgette en Feta

Spaghetti met Olijven, Courgette en Feta

Een lichte en smaakvolle spaghetti met knapperige courgette, knoflookolijven en romige feta. Dit Mediterrane gerecht is perfect voor een snelle en gezonde maaltijd vol frisse smaken.
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Pasta
Land van herkomst: Mediterraan
Jaargetijde:: Lente, Zomer
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 500kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 3 eetlepels traditionele olijfolie
  • 400 g spaghetti vlugkokend
  • 75 g olijven met knoflook grof gehakt
  • 200 g Apetina feta naturel in kleine blokjes
  • 2 courgettes grof geraspt
  • 3 teentjes knoflook
  • Versgemalen peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Was de courgettes en rasp ze grof.
  • Verhit de olijfolie in een ruime pan en bak de geraspte courgette al omscheppend gedurende ongeveer 7 minuten tot ze zacht begint te worden.
  • Pers na 5 minuten de knoflook uit boven de courgette en roer goed door.
  • Breng op smaak met versgemalen peper en zout.
  • Kook ondertussen de spaghetti beetgaar in ruim water met wat zout volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Giet de spaghetti af en voeg deze toe aan de pan met courgette.
  • Meng alles goed door elkaar.
  • Voeg de gehakte olijven en blokjes feta toe aan de spaghetti en schep voorzichtig om.
  • Breng eventueel nog op smaak met extra peper en zout en serveer direct.

Notities

Wijnadvies:
Deze frisse en lichte spaghetti gaat goed samen met een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een frisse Rosé, die de zomerse smaken van de courgette en feta aanvullen.

Nutrition

Calories: 500kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 15g | Vet: 20g | Zout: 2g | Sugar: 4g

Spaghetti alla Vongole met Knoflook en Rode Peper

Spaghetti alla Vongole met Knoflook en Rode Peper

Spaghetti alla Vongole is een iconisch Italiaans pastagerecht met verse vongole, knoflook en een pittige hint van rode peper. Perfect voor liefhebbers van zeevruchten en snelle, smaakvolle maaltijden.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Pasta, Vis
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Zomer
Servings: 4 personen
Calories: 500kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kg vongole verse venusschelpen
  • 3 tenen knoflook fijngesneden
  • 1 rode peper zonder zaadjes, fijngesneden
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 400 g spaghetti
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Was de vongole grondig en verwijder kapotte schelpen.
  • Zet de vongole een half uur in koud water om ze zandvrij te maken.
  • Kook ondertussen de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking al dente.
  • Giet af en zet apart.
  • Verhit de olijfolie in een wok of grote koekenpan en fruit de fijngesneden knoflook en rode peper licht aan op middelhoog vuur.
  • Voeg de gewassen vongole toe en bak ze op hoog vuur tot de schelpen open zijn.
  • Zet een deksel op de pan om dit proces te versnellen.
  • Haal de vongole uit de pan en zeef het overgebleven kookvocht.
  • Voeg een beetje van het gezeefde vocht toe aan de spaghetti en meng goed door.
  • Serveer de spaghetti met de vongole en garneer met een extra scheutje olijfolie.

Notities

Wijnadvies:
Dit gerecht gaat uitstekend samen met een frisse, droge witte wijn zoals een Vermentino of Pinot Grigio, die de lichte en ziltige smaken van de vongole aanvullen.

Nutrition

Calories: 500kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 25g | Vet: 12g | Zout: 1.85g | Sugar: 3g

Spaanse Stamppot met Chorizo en Groene Kool

Spaanse Stamppot met Chorizo en Groene Kool

Een hartige Spaanse twist op de traditionele stamppot, gevuld met chorizo, groene kool en paprika. Deze stamppot is vol van smaak en perfect voor een warme maaltijd in de koude maanden!
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Stamppot, Varkensvlees
Land van herkomst: Spanje
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 600 g vastkokende aardappelen
  • 1 courgette
  • 1 rode paprika
  • 200 g groene kool
  • 150 g chorizo
  • 1 teentje knoflook
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak

Instructies

  • Kook de aardappelen gaar in een ruime pan met water.
  • Snijd ondertussen de chorizo in stukjes en bak deze licht uit in een koekenpan, zodat het vet vrijkomt.
  • Snijd de groene kool in dunne reepjes en blancheer of stoom de kool kort.
  • De kool mag nog een beetje knapperig blijven.
  • Snijd de rode paprika in stukjes en de courgette in halve plakjes.
  • Giet de aardappelen af en voeg ze toe aan de pan met chorizo, inclusief het vrijgekomen vet.
  • Voeg de groene kool, courgette en rode paprika toe aan de aardappelen en chorizo.
  • Stamp alles goed door elkaar en breng het op smaak met zout en peper.
  • Laat de stamppot, indien mogelijk, een nacht in de koelkast staan om de smaken goed te laten intrekken.
  • Verwarm opnieuw voor het serveren.

Notities

Wijnadvies:
Serveer deze hartige stamppot met een krachtige, kruidige rode wijn zoals een Spaanse Tempranillo of Garnacha om de smaken van de chorizo te complementeren.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 16g | Vet: 20g | Zout: 2.5g | Sugar: 6g

Verfrissende Dawet met Sereh en Kokosmelk

Verfrissende Dawet met Sereh en Kokosmelk

Een tropische verrassing van frisse kokosmelk, dawet siroop en geurige sereh, geserveerd met maïzenasliertjes voor een heerlijk verkoelende drank. Perfect voor warme zomerdagen!
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Koude Dranken
Land van herkomst: Indonesië, Suriname
Jaargetijde:: Lente, Zomer
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • kookpan
  • Longdrinkglazen
  • Sorbetlepel

Ingrediënten

  • Voor de dawet:
  • 100 ml Kotomisi kokosmelk
  • 500 ml Faja Lobi Su Su/Dawet siroop
  • 500 ml water
  • 1 liter halfvolle melk
  • 2 stuks verse sereh citroengras
  • Voor de maïzenasliertjes:
  • 300 ml water
  • 3 eetlepels maïzena

Instructies

Kook de sereh:

  • Kook de sereh (citroengras) 10 minuten in 500 ml water en laat dit mengsel een half uur intrekken.
  • Zeef daarna het water om de sereh te verwijderen.

Meng de ingrediënten:

  • Voeg de Su Su/Dawet siroop, melk en kokosmelk toe aan het sereh-water en roer alles goed door.

Maak de maïzenasliertjes:

  • Kook 300 ml water met 3 eetlepels maïzena tot er een dikke pap ontstaat.
  • Druk de pap vervolgens door een vergiet in koud water om sliertjes te vormen.

Voeg de sliertjes toe:

  • Roer de maïzenasliertjes door de dawet en zorg ervoor dat ze goed verdeeld zijn.

Serveren:

  • Serveer de dawet in longdrinkglazen en gebruik een sorbetlepel om het te roeren voor het serveren, zodat de sliertjes gelijkmatig verdeeld zijn.

Notities

Variaties:

Voeg jong kokosvlees uit blik toe in plaats van maïzenasliertjes. Snijd het kokosvlees in kleine stukjes en voeg het toe aan de dawet.
Voeg naar smaak gecondenseerde melk toe voor een zoetere smaak.
Wijnadvies:
Geen wijn, maar heerlijk met een fris glas water of ijsthee naast dit tropische drankje.

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 6g | Vet: 7g | Zout: 0.3g | Sugar: 25g

Romige Penne met Broccoli, Garnalen en Rivierkreeftjes

Romige Penne met Broccoli, Garnalen en Rivierkreeftjes

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Pasta, Zeevruchten
Land van herkomst: Italië
Dieët: Pescatarian
Servings: 4
Calories: 500kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Grote kookpan
  • Wok of grote koekenpan
  • Lepel of spatel

Ingrediënten

  • 240 gram penne
  • 400 gram broccoli in roosjes
  • 300 gram wokgarnalen
  • 200 gram rivierkreeftjes
  • Zout naar smaak
  • Italiaanse kruiden naar smaak
  • Peper naar smaak
  • 1 klein bekertje 200 ml crème fraîche

Instructies

Penne Koken:

  • Kook de penne volgens de aanwijzingen op de verpakking in ruim water met een snufje zout tot deze al dente is.
  • Giet af en zet apart.

Broccoli Wokken:

  • Verhit een beetje olie in een wok of grote koekenpan en wok de broccoli roosjes tot ze beetgaar zijn (ongeveer 5-7 minuten).

Samenvoegen:

  • Voeg de gekookte penne toe aan de pan met broccoli en roer goed door elkaar.
  • Voeg de crème fraîche toe en verwarm het geheel op een laag vuur totdat alles goed gemengd en warm is.

Garnalen en Rivierkreeftjes Toevoegen:

  • Voeg de wokgarnalen en rivierkreeftjes toe aan de pan.
  • Roer voorzichtig zodat de zeevruchten gelijkmatig verdeeld worden en warm zijn.

Kruiden:

  • Breng op smaak met zout, peper en Italiaanse kruiden naar wens.

Serveren:

  • Serveer direct en geniet van een heerlijke, romige pasta met zeevruchten.

Notities

Wijnadvies:

Serveer met een frisse witte wijn zoals een Pinot Grigio of een Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 500kcal | koolhydraten: 55g | Protein: 25g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g

Romige Spaghetti met Garnalen en Asperges

Romige Spaghetti met Garnalen en Asperges

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Asperges, Hoofdgerechten, Pasta, Zeevruchten
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Lente
Dieët: Pescatarian
Servings: 4
Calories: 600kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Grote kookpan
  • Wok of grote koekenpan
  • Grote platte schaal

Ingrediënten

  • 280 gram droge spaghetti 70 gram per persoon
  • 150 gram groene dunne asperges
  • 1 potje witte asperges
  • 200 gram broccoli roosjes
  • 400 gram knoflookgarnalen 100 gram per persoon
  • 150 gram Boursin light

Instructies

Spaghetti Koken:

  • Kook de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking in ruim water met een snufje zout tot deze al dente is.
  • Giet de spaghetti af en roer de Boursin light erdoorheen terwijl de pasta nog warm is.

Groenten Voorbereiden:

  • Snijd de groene asperges in stukjes en wok deze samen met de broccoli roosjes tot ze beetgaar zijn.
  • Giet de witte asperges af en verwarm deze kort in een aparte pan of magnetron.

Garnalen Wokken:

  • Wok de knoflookgarnalen in een beetje olie tot ze roze en gaar zijn.

Serveren:

  • Verdeel de spaghetti over een grote platte schaal.
  • Verspreid de gewokte groene asperges, broccoli roosjes en opgewarmde witte asperges gelijkmatig over de spaghetti.
  • Garneer met de knoflookgarnalen bovenop de groenten.

Notities

Wijnadvies:

Serveer met een droge witte wijn zoals een Pinot Grigio of een Chardonnay.

Nutrition

Calories: 600kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 35g | Vet: 25g | Zout: 1.8g | Sugar: 4g

Turkse Zuurkool met Macaroni en Worst

Turkse Zuurkool met Macaroni en Worst

Een unieke en verrassende combinatie van zuurkool, macaroni en vlees, afgemaakt met een vleugje ketchup. Comfort food met een twist!
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Varkensvlees
Land van herkomst: Fusion, Nederland, Turkije
Jaargetijde:: Winter
Servings: 4
Calories: 600kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 pak zuurkool uitgelekt
  • 250 gram macaroni
  • 2 speklapjes aangebraden en in stukjes gesneden
  • 3 ons ongeveer 300 gram verse worst
  • Ketchup naar smaak
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak

Instructies

  • Kook de macaroni volgens de aanwijzingen op de verpakking, giet af en zet apart.
  • Verhit een koekenpan op middelhoog vuur en braad de speklapjes aan.
  • Snijd de aangebraden speklapjes vervolgens in stukjes.
  • Braad de verse worst in dezelfde pan totdat deze gaar is.
  • Snijd de worst daarna in plakjes.
  • Doe de zuurkool in een pan en voeg de stukjes spek en plakjes worst toe.
  • Zet het geheel op middelhoog vuur en laat het doorwarmen.
  • Schep de macaroni op borden en verdeel de zuurkool met spek en worst ernaast.
  • Garneer het gerecht met tomatenketchup naar smaak.
  • Breng eventueel extra op smaak met zout en peper.

Notities

Serveer met een volle rode wijn zoals een Merlot of een Zinfandel, die goed past bij de hartige smaken van het gerecht.

Nutrition

Calories: 600kcal | koolhydraten: 55g | Protein: 28g | Vet: 30g | Zout: 3g | Sugar: 8g

Gebakken Witte Vis met Romige Tahinsaus en Walnoten

Gebakken Witte Vis met Romige Tahinsaus en Walnoten

Geniet van deze heerlijk gebakken witte vis in een romige tahinsaus met knapperige walnoten, een ware smaaksensatie!
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Ovenschotel, Vis
Land van herkomst: Mediterraan, Midden Oosten
Servings: 4
Calories: 480kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 scheut arachideolie
  • 1 tl gedroogde basilicum
  • 1 tl geraspte gember
  • 100 gr walnoten
  • 2 el tahin
  • 3 el olijfolie
  • 50 gr pijnboompitten
  • 800 gr witte vis
  • 1 citroen rasp ervan
  • 1 ui klein gesneden
  • Grof zeezout naar smaak

Instructies

  • Wrijf de vis in met grof zeezout en laat deze uitlekken in een vergiet.
  • Spoel de vis af, wrijf in met arachideolie en bak 15 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden Celsius.
  • Terwijl de vis in de oven staat, fruit de gesneden ui en pijnboompitten 10 minuten in een koekenpan tot ze goudbruin zijn.
  • Meng in een kom de tahin, citroensap, en 2 eetlepels water.
  • Voeg de basilicum, geraspte gember en een snufje grof zeezout toe.
  • Voeg dit tahinmengsel toe aan de gefruite uien en pijnboompitten, en laat de saus 5-10 minuten zachtjes koken.
  • Haal de vis uit de oven en giet de tahinsaus eroverheen.
  • Strooi de walnoten over de vis.
  • Zet de vis terug in de oven en laat nog 10 minuten sudderen.

Notities

Een droge witte wijn zoals Chardonnay of een lichte Sauvignon Blanc past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 480kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 35g | Vet: 30g | Zout: 1.8g | Sugar: 2g

Romige Tagliatelle met Oesterzwammen

Romige Tagliatelle met Oesterzwammen

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Pasta
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Snel te maken
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 500kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 250 g tagliatelle koelvers
  • 300 g oesterzwammen
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 150 g verse roomkaas met peper
  • 2 eetlepels verse basilicum in dunne reepjes gesneden
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Kook de tagliatelle volgens de gebruiksaanwijzing in ruim water met zout tot deze beetgaar is.
  • Veeg de oesterzwammen schoon met keukenpapier.
  • Verhit de olijfolie in een wok en bak de oesterzwammen (ongesneden) op hoog vuur gedurende 3-4 minuten, tot ze bruin en gaar zijn en al het vocht verdampt is.
  • Laat de gekookte tagliatelle uitlekken in een vergiet en vang een deel van het kookvocht op.
  • Smelt in de pastapan de roomkaas met een scheutje kookvocht snel.
  • Voeg de tagliatelle terug toe aan de pan en schep voorzichtig om, voeg indien nodig nog wat kookvocht toe.
  • Meng de basilicumreepjes door de tagliatelle.
  • Verdeel de tagliatelle over twee diepe borden.
  • Breng de oesterzwammen op smaak met zout en peper en leg ze op de tagliatelle.
  • Schaaf met een dunschiller grove krullen van kaas boven de borden.

Notities

Wijnadvies:

Deze romige tagliatelle met oesterzwammen gaat goed samen met een droge witte wijn zoals een Pinot Grigio of een Chardonnay. Serveer met een frisse rucolasalade voor een complete maaltijd.

Nutrition

Calories: 500kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 12g | Vet: 30g | Zout: 1.5g | Sugar: 3g

Romige Citroenspaghetti met Zwarte Olijven en Pittige Kaas

Romige Citroenspaghetti met Zwarte Olijven en Pittige Kaas

Voorbereidingstijd5 minuten
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Pasta
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Snel te maken
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 490kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 400 g spaghetti
  • ½ citroen
  • 125 ml crème fraîche
  • 50 g pittige kaas geraspt
  • 50 g zwarte olijven gehalveerd
  • 15 g verse bieslook fijngehakt
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Kook de spaghetti beetgaar volgens de instructies op de verpakking.
  • Boen de citroenschil schoon, rasp deze zeer fijn en pers vervolgens de vrucht uit.
  • Meng de citroenrasp en het sap met de crème fraîche en de geraspte kaas.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Roer 1 eetlepel kookvocht door de citroensaus en giet de spaghetti af.
  • Meng de citroensaus samen met de olijven door de uitgelekte pasta en verwarm alles nog even in de pan.
  • Verdeel de citroenspaghetti over de borden, bestrooi ruim met verse bieslook en serveer direct.
  • Voedingswaarden (per portie):

Notities

Wijnadvies:

Deze romige citroenspaghetti met zwarte olijven en pittige kaas gaat goed samen met een droge witte wijn, zoals een Pinot Grigio of een Vermentino.

Nutrition

Calories: 490kcal | koolhydraten: 62g | Protein: 14g | Vet: 19g | Zout: 1.2g | Sugar: 2g