Indiase Beriani met Rundvlees en Santen

Indiase Beriani met Rundvlees en Santen

Een rijke, kruidige Indiase beriani met mals rundvlees, geurige rijst en romige santen. Perfect voor een hartverwarmend hoofdgerecht vol exotische smaken.
Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rijst, Rundvlees
Land van herkomst: India
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4
Calories: 650kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 750 g mager rundvlees in blokjes
  • 2 tl koenjit
  • 1 teentje knoflook
  • 1 kopje fijngesneden sjalot
  • 1 tl kerriepoeder
  • 2 tl zout
  • 2 stuks fijngesneden lomboks
  • kopje santen
  • 2 tl djahe gemberpoeder
  • 1 tl maanzaad
  • 4 el geklaarde boter
  • 5 stuks kruidnagel
  • 5 cm pijpkaneel
  • 10 amandelen
  • 10 cashewnoten
  • 500 g basmatirijst

Instructies

  • Maak een boemboe van knoflook, djahe, lombok, maanzaad, cashewnoten en amandelen in een vijzel of keukenmachine.
  • Verwarm de geklaarde boter in een grote pan en fruit hierin de kruidnagel, pijpkaneel en sjalot.
  • Voeg het rundvlees toe, samen met 1 theelepel zout, de gemalen boemboe en kerriepoeder.
  • Bak het geheel gedurende 10 minuten op middelhoog vuur, zodat de smaken goed intrekken.
  • Kook de basmatirijst met de santen totdat al het vocht is geabsorbeerd.
  • Doe de rijst over in een vuurvaste schaal en maak een kuiltje in het midden.
  • Plaats het vleesmengsel in het kuiltje.
  • Dek de schaal af en plaats deze in een voorverwarmde oven op 100 °C.
  • Kook de beriani gedurende ongeveer 30 minuten, of totdat de rijst volledig gaar is.
  • Serveer warm.

Notities

Serveertip:
Serveer deze beriani met een frisse komkommerraita en een beetje koriander voor een authentieke ervaring.
Wijnadvies:
Een lichtrode wijn zoals Pinot Noir past goed bij de rijke smaken van dit gerecht.

Nutrition

Calories: 650kcal | koolhydraten: 75g | Protein: 35g | Vet: 25g | Zout: 3.2g | Sugar: 4g

Kastanjes met Cognac

Kastanjes met Cognac

Een heerlijk en feestelijk bijgerecht van zachte kastanjes met een vleugje cognac, perfect voor een luxe kerstmaaltijd. De warme, licht gekarameliseerde kastanjes zorgen voor een verfijnde toevoeging aan je diner.
Bereidingstijd16 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst, Lente, Winter, Zomer
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4
Calories: 300kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • vuurvaste schaal

Ingrediënten

  • 500 g gare kastanjes gepeld
  • 25 g boter
  • 40 g suiker
  • Snufje zout
  • 2 glaasjes cognac

Instructies

  • Leg een laag gepelde kastanjes in een vuurvaste schaal.
  • Verdeel de helft van de koude boter in dunne plakjes over de kastanjes.
  • Strooi 2 eetlepels suiker over de kastanjes en boter.
  • Voeg een snufje zout toe.
  • Herhaal de lagen met de rest van de kastanjes, boter en suiker, en voeg opnieuw een snufje zout toe.
  • Besprenkel het geheel met de cognac.
  • Steek de cognac aan met een vlam en doof het snel.
  • Serveer het gerecht direct als een warm bijgerecht.

Notities

Wijnadvies:

Serveer met een zoete dessertwijn zoals een Muscat of een glas Champagne, die mooi past bij de subtiele zoetheid van de kastanjes en de smaak van cognac.

Nutrition

Calories: 300kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 4g | Vet: 12g | Zout: 0.5g | Sugar: 15g

Zalm in Pesto met Tomaatjes en Gekleurde Pasta

Zalm in Pesto met Tomaatjes en Gekleurde Pasta

Geniet van zalm gemarineerd in pesto, geserveerd met gekleurde tomaatjes en garnalen. Deze maaltijd, bereid in de Airfryer, biedt een perfecte combinatie van smaak en eenvoud.
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Airfryer, Hoofdgerechten, Vis, Zalm
Land van herkomst: Mediterraan
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 moten zalm
  • 4 eetlepels pesto
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 400 gram gekleurde pasta
  • 8 grote garnalen
  • 250 gram kleine gekleurde tomaatjes
  • Peper en zout
  • Verse tijm
  • 1 citroen

Instructies

  • Verwarm de Airfryer voor op 200°C.
  • Besmeer een vuurvaste schaal die in de Airfryer past met 1 eetlepel pesto.
  • Leg de zalmmoten erin en smeer de rest van de pesto over de zalm.
  • Giet 1 eetlepel olijfolie over de zalm en leg de tomaatjes rondom de zalm in de schaal.
  • Breng een pan met water en een beetje zout aan de kook voor de pasta.
  • Kook de pasta volgens de instructies op de verpakking.
  • Leg de garnalen op de zalm en besprenkel met citroensap.
  • Grill de zalm en garnalen in de Airfryer 7 minuten op 200°C.
  • Serveer de zalm en garnalen met de gekleurde pasta.
  • Besprenkel met de resterende eetlepel olijfolie en garneer met verse tijm.

Notities

Wijnadvies:
Een frisse Sauvignon Blanc of een lichte Pinot Grigio past uitstekend bij deze zalm en pasta. De frisse zuren en fruitige tonen van deze wijnen versterken de smaken van pesto en garnalen.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 35g | Vet: 15g | Zout: 2g | Sugar: 6g

Lauwwarme Aspergesalade met Witlof en Mandarijn

Lauwwarme Aspergesalade met Witlof en Mandarijn

Deze lauwwarme aspergesalade is een prachtig gerecht dat zowel in smaak als presentatie indruk maakt. Met knapperige asperges, frisse witlof, en een vleugje zoete mandarijn, is dit een heerlijke en gezonde maaltijdoptie. Serveer het met eetbare viooltjes voor een extra feestelijke uitstraling!
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Airfryer, Asperges, Groenten, Lunch, Salade
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Lente
Dieët: Glutenvrij
Feestdagen etc: Moederdag
Servings: 4
Calories: 210kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 lepel olijfolie
  • 1 mandarijn
  • 2 gekookte eieren
  • 2 stronken witlof
  • 10 radijsjes
  • 100 g kleine tomaatjes
  • 200 g groene asperges
  • 200 g hamblokjes
  • 200 g witte asperges
  • 250 g gemengde sla
  • 250 g krielaardappels
  • Kleine viooltjes optioneel
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Schil de witte asperges en snijd zowel de witte als de groene asperges in kleine stukjes.
  • Verwarm een vuurvaste schaal in de airfryer op 200 graden Celsius gedurende 5 minuten.
  • Voeg 1 lepel olijfolie toe aan de hete schaal en voeg de asperges, hamblokjes en krielaardappels toe.
  • Bak dit geheel in de airfryer op 200 graden gedurende 10 minuten, schep tussendoor een paar keer om.
  • Breng de salade op smaak met zout en peper en laat het geheel 5 minuten afkoelen.
  • Snijd ondertussen de gekookte eieren in partjes, halveer de tomaatjes en snijd de radijsjes in plakjes.
  • Leg de gemengde sla in een groot diep bord of schaal en meng de tomaatjes, partjes mandarijn en radijsjes door de lauwwarme aspergesalade.
  • Garneer de salade feestelijk met witlof en eventueel wat kleine viooltjes voor een decoratieve touch.

Notities

Combineer met een frisse Pinot Grigio of een lichte Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 210kcal | koolhydraten: 22g | Protein: 10g | Vet: 9g | Zout: 0.8g | Sugar: 6g

Smyrnese Gehaktworstjes met Tomatensaus

Smyrnese Gehaktworstjes met Tomatensaus

Bereidingstijd1 uur 15 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Lamsvlees, Rundvlees
Land van herkomst: Griekenland
Dieët: Tarwevrij
Servings: 4
Calories: 560kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Gehaktworstjes:

  • 2 sneetjes witbrood zonder korst
  • 2 teentjes knoflook
  • 800 g gehakt rund- of lamsgehakt
  • 1 theelepel gemalen komijn of karwij
  • 1 ei
  • 5 eetlepels boter
  • 5 eetlepels bloem
  • Zout
  • Peper

Tomatensaus:

Instructies

  • Week het witbrood in water.
  • Pel en snipper de knoflook.
  • Meng het gehakt met komijn, zout, peper, losgeklopt ei en knoflook.
  • Knijp het witbrood uit en meng het door het gehakt.
  • Laat de farce afgedekt 1 uur in de koelkast rusten.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Vorm van de farce rolletjes ter grootte van een sigaar, rol ze door bloem en bak ze in 3 eetlepels verhitte boter goudbruin aan.
  • Leg de gebakken rolletjes in een met boter ingevette vuurvaste schaal.
  • Giet de braadboter door een fijne zeef over de rolletjes en bak ze 20 minuten in de oven.
  • Maak intussen de tomatensaus: pel en snipper de ui, snijd de tomaten kruiselings in en dompel ze kort onder in kokend water.
  • Verwijder de schil, pit en pureer de tomaten.
  • Smelt de rest van de boter in een pan, fruit de ui kort aan en voeg de tomatenpuree en witte wijn toe.
  • Breng de saus op smaak met zout, peper en suiker en laat deze 20 minuten zachtjes koken.
  • Giet de tomatensaus over de gehaktrolletjes en laat het geheel nog 15 minuten in de oven stoven.

Notities

Wijnadvies:

Serveer deze Smyrnese gehaktworstjes met een Griekse rode wijn zoals een Xinomavro of een Agiorgitiko. Deze wijnen hebben genoeg body en fruitigheid om de smaken van het gerecht te complementeren.

Nutrition

Calories: 560kcal | koolhydraten: 21g | Protein: 28g | Vet: 38g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g

Verfijnde Dim Sum met Gerookte Rivierpaling en Sinaasappel

Verfijnde Dim Sum met Gerookte Rivierpaling en Sinaasappel

Deze verfijnde dim sum combineert de rokerige smaak van rivierpaling met de frisse sinaasappel en zoete, karamellizede cashewnoten voor een unieke en elegante maaltijd.
Bereidingstijd45 minuten
voor het drogen van de olijven3 uur
Recept categorieën: Fingerfood, Fruit, Noten, Vis, Voorgerechten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4 personen
Calories: 300kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 400 g gerookte rivierpaling in 16 stukjes
  • 2 sinaasappels
  • 50 g cashewnoten
  • 20 g suiker
  • 200 g ontpitte zwarte olijven
  • 100 ml olijfolie
  • 1 chilipeper
  • 1 lente-ui

Instructies

  • Schil de sinaasappels en snijd ze in partjes die even groot zijn als de stukjes paling.
  • Leg elk stukje paling op een schijfje sinaasappel.
  • Droog de zwarte olijven gedurende 2-3 uur in een oven op 100°C.
  • Doe de olijven vervolgens in een keukenmachine met een scheutje water en de olijfolie, en mix tot een gladde massa.
  • Plaats de cashewnoten op een ingevette vuurvaste schaal en bestrooi ze met de suiker.
  • Karameliseer de cashewnoten in een voorverwarmde oven op 180°C totdat ze goudbruin zijn.
  • Laat de cashewnoten afkoelen en breek ze in stukjes.
  • Verdeel 4 stukjes paling over elk bord.
  • Garneer met fijngesneden chilipeper en lente-ui.
  • Strooi enkele stukjes gekarameliseerde cashewnoten rondom en werk af met de zwarte olijfolie.

Notities

Deze verfijnde dim sum combineert gerookte rivierpaling met de frisse smaak van
sinaasappel en karamelachtige cashewnoten. Deze verfijnde dim sum combineert gerookte rivierpaling met de frisse smaak van sinaasappel en karamelachtige cashewnoten.
Wijnadvies:
Een lichte, droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een droge Riesling past goed bij deze verfijnde dim sum. De frisse zuren van de wijn vullen de rokerige paling en de citrus aan.

Nutrition

Calories: 300kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 15g | Vet: 22g | Zout: 0.4g | Sugar: 10g

Gegratineerde Koolvis met Amandelkorstje en Bloemkoolpuree

Gegratineerde Koolvis met Amandelkorstje en Bloemkoolpuree

Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Snel te maken
Dieët: Suikervrij
Servings: 4 personen
Calories: 500kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 1 bloemkool in roosjes
  • 900 g aardappelpuree koelvers
  • 4 koolvisfilets ontdooid
  • 1 ei losgeklopt
  • 55 g amandelschaafsel
  • 1 theelepel versgeraspte nootmuskaat
  • 2 eetlepels extra vierge olijfolie
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Kook de bloemkoolroosjes in een aparte pan in weinig water met zout gedurende 15 minuten tot ze beetgaar zijn.
  • Verwarm de aardappelpuree in een vuurvaste schaal gedurende 15 minuten in het midden van de oven.
  • Houd warm onder aluminiumfolie, maar laat de oven aan.
  • Dep de koolvisfilets droog met keukenpapier en bestrooi beide kanten met zout en peper.
  • Leg de vis op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrijk de bovenkant met het losgeklopte ei.
  • Strooi het amandelschaafsel over de vis en druk lichtjes aan.
  • Zet de koolvisfilets in de oven en bak ze gedurende 10 minuten gaar tot ze een goudbruin korstje hebben.
  • Giet de bloemkool af en meng de versgeraspte nootmuskaat met de olijfolie.
  • Besprenkel de bloemkool met de nootmuskaatolie.
  • Verdeel de koolvis over de borden en schep de puree en bloemkool ernaast.

Notities

Wijnadvies:

Een droge, frisse witte wijn zoals een Chardonnay of een Sauvignon Blanc past goed bij dit gerecht. De citrus- en kruidige tonen van de wijn vullen de vis en de nootachtige smaak van de amandelen mooi aan.

Nutrition

Calories: 500kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 25g | Vet: 30g | Zout: 2g | Sugar: 2g

Sinaasappel met bitterkoekjes

Sinaasappel met bitterkoekjes

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht
Jaargetijde:: Snel te maken
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • vuurvaste schaal inhoud ca. 1 liter,
  • 4 coupes á inhoud ca. 2 dl,
  • ijsbolletjeslepel

Ingrediënten

  • 1 citroen
  • 5 sinaasappels
  • 50 g boter of margarine
  • 50 g poedersuiker
  • 12 bitterkoekjes
  • 2 eetlepels amandellikeur
  • 3 eetlepels sinaasappellikeur
  • ½ liter vanilleroomijs

Instructies

Voorbereiden:

  • Citroen en 1 sinaasappel uitpersen.
  • Rest van sinaasappels dik schillen tot op vruchtvlees.
  • Met scherp mesje boven kom partjes tussen vliesjes lossnijden, hierbij sap opvangen.
  • Opgevangen sap aan rest van sinaasappel-citroensap toevoegen.

Bereiden:

  • In koekenpan laag vuur boter smelten.
  • Poedersuiker erdoor roeren.
  • Blijven roeren tot suiker gesmolten is, niet bruin laten worden.
  • Sinaasappel-citroensap erdoor roeren.
  • Bitterkoekjes in saus leggen en ca. 2 minuten zachtjes verwarmen. Sinaasappelpartjes en amandellikeur toevoegen en ca. 2 minuten meewarmen. Sinaasappel-bitterkoekjesmengsel overdoen in schaal.
  • In ondiepe steelpan sinaasappellikeur in ca. 2 minuten zachtjes verwarmen.
  • In elke coupe met natgemaakte ijsbolletjeslepel 1 bolletje ijs scheppen.
  • Aan tafel likeur met lucifer aansteken en voorzichtig brandend over sinaasappel-bitterkoekjesmengsel schenken.
  • Laten uitbranden.
  • Mengsel naast bolletjes ijs scheppen.
  • Direct serveren.

Haring met bladselderie

Haring met bladselderie

Recept categorieën: Vis
Servings: 6
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • groentepers
  • vuurvaste schaal

Ingrediënten

  • 6 haringen schoon gemaakte
  • dikke bladselderie of 2 kleine
  • 100 g boter
  • zout

Instructies

  • Was de selderie verscheidene keren met veel water.
  • Verdeel hem in kleine stukjes.
  • Laat hem gedurende 20 a 25 minuten gaar koken in zoutwater.
  • Giet hem zorgvuldig af en draai hem door de mixer of druk hem door een groentepers, om een dikke pate te verkrijgen.
  • Boter een vuurvaste schotel in en bekleed bodem en wanden met de selderie-puree.
  • Leg de haringen op de selderie.
  • Bezaai dit met klompjes boter.
  • Gedurende 20 minuten in een hete oven plaatsen (thermostaat 6/7).
  • Opdienen met gekookte aardappelen, die pas geschild worden na hun kooktijd, net voor de haringen gegeten worden.

Notities

Om de doordringende geur van haringen vlug van de vingers kwijt te worden, ze inwrijven met citroen of koffiedik en ze in zuiver water wassen.
Aanbevolen wijn
een gros-plant.

Gevulde groenekoolrolletjes op Marokaanse wijze

Gevulde groenekoolrolletjes op Marokaanse wijze

:Lekker ouderwets maar niet te versmaden, deze op Marokkaanse wijze met gekruid gehakt gevulde groene kool bladeren.
Bereidingstijd1 uur
Land van herkomst: Marokko
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 groene kool
  • 400 gram rundergehakt kalfs- of lamsgehakt
  • 3 eetlepels paneermeel
  • 2 eetlepels fijngehakte platte peterselie
  • 1 dessertlepel gedroogde uitjes
  • 1 dessertlepel paprikapoeder
  • 1 dessertlepel komijnpoeder
  • 3 eetlepels olijfolie
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak

Voor de béchamelsaus:

  • 30 gram roomboter
  • 1 volle eetlepel bloem
  • 20 cl koude melk
  • Zout en peper naar smaak
  • Een vleugje nootmuskaat
  • 2 eetlepels geraspte kaas

Instructies

Voorbereiding:

  • Breng een grote pan met water aan de kook en voeg een beetje zout toe.
  • Maak de bladeren los van de groene kool, was ze grondig en blancheer ze gedurende drie minuten in het kokende water (houd het water aan de kook).
  • Laat de groene bladeren goed uitlekken op keukenpapier of op een theedoek.

Vulling voor de rolletjes:

  • Meng het gehakt met paneermeel, fijngehakte platte peterselie, gedroogde uitjes, paprikapoeder, komijnpoeder, olijfolie, zout en peper in een kom.
  • Schep op elk groenekoolblad een schepje van de gehaktvulling, vouw de zijkanten van het blad over de vulling en rol het op als een sigaar.
  • Braad de rolletjes om en om aan in een koekenpan met een beetje boter.

Béchamelsaus:

  • Smelt 30 gram roomboter in een pannetje en roer daar 1 volle eetlepel bloem doorheen.
  • Voeg beetje bij beetje 20 cl koude melk toe, gebruik bij voorkeur een garde om klontjes te voorkomen.
  • Voeg een beetje zout, peper en een vleugje nootmuskaat toe.
  • Bedek de bodem van een vuurvaste schaal met de helft van de béchamelsaus.
  • Leg de gevulde groenekoolrolletjes erbovenop.
  • Meng de rest van de béchamelsaus met 2 eetlepels geraspte kaas en bedek daarmee de koolrolletjes.

Bakken in de oven:

  • Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
  • Plaats de schaal in de voorverwarmde oven en bak gedurende 30 minuten.

Notities

Serveer de gevulde groene koolrolletjes op Marokkaanse wijze met een frisse salade of couscous.