Authentieke Bami Goreng met Varkensvlees, Kip en Ontbijtspek
Een klassieke Indonesische Bami Goreng met varkensvlees, kip, ontbijtspek, en groenten. Een rijkelijk gevulde maaltijd vol smaak!
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4
Calories: 620kcal
Author: Cor Klaar
- 250 g eiermie
- 100 g varkensvlees in blokjes
- 100 g kippenvlees in blokjes
- 50 g ontbijtspek in stukjes
- 4 eieren
- ½ blik visballetjes in vieren gesneden (optioneel)
- 200 g spitskool gesneden
- 50 g prei in ringen gesneden
- 50 g ui gesnipperd
- 2 tenen knoflook gesnipperd
- 25 g selderij fijngehakt
- 3 eetlepels vissaus of sojasaus
- 1 eetlepel ketjap manis
- Peper naar smaak
- Mespuntje ve-tsin optioneel
- 6 eetlepels olie
- Margarine om te bakken
Kook de eiermie 5 minuten in 2 liter kokend water.
Haal de slierten uit elkaar met 2 vorken, laat uitlekken in een vergiet, en voeg een beetje olie toe om plakken te voorkomen.
Verhit wat margarine in een pan en bak de eieren tot een omelet.
Breek de omelet in stukken en zet apart.
Verhit 6 eetlepels olie in een wok en fruit de ui tot deze glazig is.
Voeg de knoflook en prei toe en roerbak kort.
Voeg het varkensvlees, kip, en visballetjes toe en bak op laag vuur.
Voeg selderij, vissaus of sojasaus, ketjap manis, peper en ve-tsin toe en meng goed.
Voeg de gekookte mie toe en bak alles al omscheppend.
Voeg als laatste de omelet toe en serveer warm.
Wijnadvies
Een lichte, fruitige witte wijn zoals een Pinot Grigio past goed bij de hartige smaken van dit gerecht.
Calories: 620kcal | koolhydraten: 55g | Protein: 28g | Vet: 32g | Zout: 1.8g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / Wok / Pagina 2
Bamboescheuten met Pinda’s en Groenten
Een smakelijk bijgerecht van bamboescheuten met pinda’s, Chinese paddestoelen en broccoli. Ideaal als aanvulling op een Aziatische maaltijd.
Bereidingstijd39 minuten min
Servings: 4
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar
- 1 blikje bamboescheuten in plakjes gesneden
- 75 g ongezouten gepelde pinda’s
- 6 gedroogde Chinese paddestoelen geweekt en zonder stelen
- 100 g broccoli in roosjes gesneden
- 3 plakjes verse gember fijngehakt
- Sojasaus naar smaak
- Olie om te wokken
- ¼ eetlepel suiker
- ¼ theelepel ve-tsin optioneel
- Bindpapje 1 eetlepel maïzena en 2 eetlepels water
Week de gedroogde paddestoelen 30 minuten in warm water, laat uitlekken, verwijder de stelen en snijd de kapjes doormidden.
Blancheer de broccoli kort in kokend water, spoel af met koud water en laat uitlekken.
Verhit de wok op hoog vuur met 2 eetlepels olie.
Roerbak de gember tot het begint te geuren.
Voeg de bamboescheuten toe en roerbak 30 seconden.
Voeg 2 eetlepels sojasaus, suiker, ve-tsin en 1 dl water toe en laat 5 minuten koken.
Voeg de paddestoelen en broccoli toe en roerbak 30 seconden.
Roer zoveel bindpapje door het gerecht totdat de saus licht bindt.
Meng de pinda’s erdoor en serveer het gerecht warm op een schaal.
Wijnadvies
Een droge witte wijn zoals een Riesling past goed bij de knapperige en aardse smaken van dit gerecht.
Calories: 180kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 6g | Vet: 12g | Zout: 0.8g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / Wok / Pagina 2
Gefrituurde Asperges met Krab en Sesamolie
Verwen je smaakpapillen met deze gefrituurde asperges gecombineerd met delicate krab en een aromatische saus van sesamolie en gember. Dit bijgerecht brengt verfijnde smaken samen in een heerlijk knapperig gerecht.
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar
- 5 verse asperges
- ½ blikje krab
- 1 eiwit
- 1 lente-ui of een stukje prei
- 1 plakje verse gember
- Sesamolie
- ½ dl kippenbouillon
- 4 dl olie voor frituren
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
- Suiker naar smaak
Voor het bindpapje:
- 1 eetlepel maïzena
- 2 eetlepels water
Voor de saus:
- 1½ dl bouillon
- ½ theelepel suiker
- 2 eetlepels pale medium dry sherry
Schil de asperges met een dunschiller of aspergeschiller, maar laat het puntje intact.
Verwijder de onderste 3 cm en snijd de asperges vervolgens in de lengte doormidden en daarna in schuine stukjes van 2 cm.
Snijd de lente-ui in stukjes en hak de gember fijn.
Vermeng de ingrediënten voor de saus in een kom.
Haal de krab met een vork los zodat deze goed kan worden gemengd met de andere ingrediënten.
Verhit 4 dl olie in een wok op hoog vuur en frituur de asperges tot ze verkleuren.
Schep de asperges uit de wok en laat ze uitlekken op keukenpapier.
Giet de olie uit de wok in een bewaarpan voor later gebruik.
Verhit de wok opnieuw en voeg 2 eetlepels sesamolie toe.
Roerbak de lente-ui en gember tot ze hun geur afgeven.
Voeg de losgemaakte krab toe en roerbak dit enkele seconden.
Giet de saus in de wok en laat het geheel 1 minuut doorkoken.
Breng het gerecht op smaak met zout en peper en voeg zoveel van het bindpapje toe tot de saus licht gebonden is.
Klop het eiwit los, roer dit door de saus tot het stolt, en voeg de gefrituurde asperges toe.
Meng alles goed door elkaar.
Serveer de gefrituurde asperges met krab direct, voor de beste smaak en textuur.
Wijnadvies:
Deze gefrituurde asperges met krab gaan perfect samen met een lichte, frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Chenin Blanc, die de delicate smaken van zeevruchten en sesamolie goed aanvullen.
Calories: 220kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 8g | Vet: 18g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / Wok / Pagina 2
Oosterse Zalm met Groenten uit de Airfryer
Een smaakvolle Oosterse zalm, bereid in de Airfryer met een mix van peultjes, champignons, en bamboescheuten. Deze snelle en makkelijke maaltijd is perfect gekruid met currypoeder, rode curry en een vleugje wasabi. Ideaal voor een gezonde en smakelijke avondmaaltijd.
Bereidingstijd19 minuten min
Servings: 4
Calories: 300kcal
Author: Cor Klaar
- 1 rode paprika
- Zakje peultjes
- Champignons
- Bamboescheuten
- Olijfolie
- Peper en zout
- Currypoeder
- Rode curry
- Wasabikruiden
Snijd de rode paprika in kleine stukjes.
Snijd 2/3 van het zakje peultjes in kleinere stukken en halveer de champignons.
Verhit een beetje olijfolie in de wok en voeg de paprika, peultjes, champignons en bamboescheuten toe.
Voeg peper, currypoeder en rode curry toe en wok de groenten tot ze licht gekleurd zijn.
Doe de groenten in het mandje van de Airfryer en leg de zalmfilets bovenop.
Masseer de zalm met olijfolie en bestrooi met wasabikruiden.
Zorg ervoor dat de kruiden blijven plakken door de olie.
Bak de zalm 10 minuten op 180°C in de Airfryer, totdat deze gaar en licht krokant is.
Wijnadvies:
Een frisse Riesling of een lichtvoetige Sauvignon Blanc is een uitstekende keuze. Deze wijnen brengen de smaken van de Oosterse kruiden mooi naar voren en balanceren de smaken van de zalm.
Calories: 300kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 25g | Vet: 15g | Zout: 1g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / Wok / Pagina 2
Gekarameliseerde Witlof met Mosterdglazuur
Een verrassend smaakvol bijgerecht: gekarameliseerde witlof met een zachte mosterdglazuur, waarin de lichte bitterheid van witlof perfect in balans wordt gebracht met een vleugje zoetigheid.
Bereidingstijd15 minuten min
Servings: 2
Calories: 120kcal
Author: Cor Klaar
- 4 stronkjes witlof klein gesneden
- 1 klontje boter
- 1 eetlepel mosterd
- 1 eetlepel suiker
Snijd de witlof in kleine stukken.
Smelt de boter in een wok of koekenpan op middelhoog vuur.
Voeg de gesneden witlof toe en bak deze ongeveer 5 minuten, terwijl je regelmatig omschept.
Zodra de witlof begint te slinken, voeg je de mosterd en suiker toe.
Roer alles goed door en bak nog even kort door totdat alles goed gemengd is.
Serveertip:
Serveer als bijgerecht bij gegrilde kip, varkenshaas of een vegetarische quiche.
Wijnadvies:
Een lichte witte wijn zoals een Pinot Blanc past perfect bij de subtiele bitterheid en zoetige tonen van dit gerecht.
Calories: 120kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 2g | Vet: 9g | Zout: 0.5g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / Wok / Pagina 2
Knapperige Thaise Groentehapjes uit de Airfryer
Bereidingstijd1 uur uur 30 minuten min
Servings: 4
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar
- 1 ui grof gehakt
- 1 eetlepel knoflookpuree
- 1,25 cm verse gemberwortel geraspt
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 stronk broccoli
- 4 grote wortels
- Handvol diepvrieserwten
- 1 bloemkool gehalveerd, plus ½ bloemkool tot rijst gehakt
- 2 kleine courgettes in plakken
- 2 kleine preien schoongemaakt en in dunne ringen
- 1 eetlepel Thaise groene currypasta
- 400 ml kokosmelk uit blik
- 1 eetlepel gemalen korianderzaad
- 1 eetlepel koekkruiden
- 1 theelepel gemalen komijnzaad
- 50 gram bloem
- Zeezout en zwarte peper
Bak de ui met de knoflookpuree, gember en olijfolie in een wok op hoog vuur goed bruin.
Stoom of kook tegelijkertijd de broccoli, wortel, erwten en bloemkool tot ze bijna gaar zijn.
Zet apart.
Voeg de courgette, prei en currypasta toe aan de wok en bak nog 5 minuten op matig vuur.
Voeg de kokosmelk en specerijen toe, meng goed en voeg dan de bloemkoolrijst toe.
Laat 10 minuten zachtjes koken.
Voeg als de saus tot de helft is ingedikt de gegaarde groenten toe en meng goed.
Laat 1 uur afkoelen in de koelkast.
Vorm na 1 uur hapklare balletjes van het mengsel met uw met bloem bestoven handen en leg ze in een enkele laag in het mandje van de airfryer zonder dat ze elkaar raken.
Doe dit zo nodig in porties.
Stel de airfryer in op 180°C en de timer op 10 minuten.
De hapjes zijn klaar als ze knapperig zijn.
Wijnadvies:
Een frisse en fruitige witte wijn zoals een Riesling past goed bij de exotische smaken van deze Thaise groentehapjes.
Calories: 280kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 7g | Vet: 18g | Zout: 0.9g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / Wok / Pagina 2
Kantonese Gebakken Rijst met Garnalen
Bereidingstijd25 minuten min
Servings: 4
Calories: 380kcal
Author: Cor Klaar
- 100 gram rauwe garnalen gepeld
- 4 eetlepels arachideolie of zonnebloemolie
- 1 ui gehakt
- 2 grote teentjes knoflook fijngehakt
- 1 wortel geschild en in blokjes
- 50 gram doperwten ontdooid indien bevroren
- 2 middelgrote eieren losgeklopt met een snufje zout
- 400 gram gekookte rijst van de dag ervoor
- 4 lente-uitjes gehakt
- 2 eetlepels lichte sojasaus of naar smaak
Verwijder de zwarte aders uit de garnalen en hak ze grof.
Zet opzij.
Verhit de helft van de olie in een wok op middelhoog vuur.
Voeg de ui, knoflook, wortel en een snufje zout en peper toe.
Roerbak gedurende 2-3 minuten tot de groenten zacht worden.
Voeg de garnalen en doperwten toe aan de wok en roerbak tot de garnalen roze beginnen te kleuren.
Schuif de ingrediënten naar één kant van de wok en voeg wat meer olie toe aan de andere kant.
Giet de losgeklopte eieren in de olie en roerbak tot bijna gestold.
Meng ze dan door de rest van de ingrediënten.
Voeg indien nodig meer olie toe aan de wok en voeg dan de rijst en lente-uitjes toe.
Breng op smaak met een beetje sojasaus en roerbak nog 3-4 minuten tot de rijst goed doorwarmd is.
Proef vlak voor het serveren en voeg indien gewenst meer sojasaus toe.
Opmerking: Dit recept is ideaal om restjes rijst te gebruiken, omdat het minder plakkerig is en dus makkelijker te bakken dan verse gestoomde rijst.
Zorg ervoor dat restjes rijst in de koelkast bewaard worden en binnen een dag gebruikt worden
Je kunt de garnalen ook vervangen door blokjes kip, gebraden varkensvlees of ham, en variëren met groenten zoals paprika, courgette en maïs.
Wijnadvies:
Een lichte en fruitige witte wijn zoals een Riesling of een droge rosé past goed bij dit gerecht.
Calories: 380kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 20g | Vet: 18g | Zout: 2g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / Wok / Pagina 2
Eendenborstfilet met Gekarameliseerde Venkel en Pruimen
Een verfijnd gerecht van malse eendenborstfilet met gekarameliseerde venkel en zoete pruimen. Een ideale keuze voor een feestelijk diner met een verfijnde smaakbalans.
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 2 personen
Calories: 450kcal
Author: Auteur onbekend
- 150 gr eendenborstfilet
- 1 grote venkelknol ongeveer 400 gr
- 10 gewelde pruimen
- 1 sjalotje fijngesnipperd
- 2 eetlepels olie
- ½ eetlepel allesbinder
- Zout en peper naar smaak
Was de venkel, maak schoon en snijd in plakken van ongeveer 1 cm dik.
Halveer de plakken.
Kook de venkelplakken in gezouten water voor ongeveer 8 minuten, tot ze beetgaar zijn.
Laat uitlekken in een zeef.
Snijd de eendenborstfilet in reepjes van ongeveer 2 cm breed en bestrooi met zout en peper.
Verhit 1 eetlepel olie in een wok op hoog vuur en bak de eendenborstreepjes al omscheppend gedurende 2 minuten tot ze bruin zijn.
Schep uit de pan en zet apart.
Voeg de resterende olie toe aan de wok en bak de venkelplakken en sjalot al omscheppend gedurende 5 minuten tot ze bruin zijn.
Voeg de reepjes eendenborst, pruimen en 1 dl water toe aan de wok en breng aan de kook.
Roer de allesbinder erdoorheen en blijf roeren tot de saus licht gebonden is.
Breng het geheel op smaak met zout en peper en serveer.
Serveer met gebakken krielaardappeltjes.
Wijnadvies:
Serveer dit gerecht met een zachte Pinot Noir of een fruitige Merlot, die de smaken van de eendenborstfilet en pruimen prachtig complementeert.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 22g | Protein: 30g | Vet: 28g | Zout: 1.2g | Sugar: 15g
Receptenplein.nl
Home / Wok / Pagina 2
Gegrilde Biefstuk met Knapperige Groenten
Een heerlijk gerecht met perfect gegrilde biefstuk op een bedje van knapperige groenten, geserveerd met een vleugje olijfolie en een lichte jus.
Bereidingstijd25 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 420kcal
Author: Auteur onbekend
- 4 biefstukjes
- 1 eetlepel olijfolie
- Zout en peper naar smaak
- 100 g peultjes schoongemaakt
- 150 g sperziebonen of haricots verts schoongemaakt
- 150 g dunne groene asperges in stukjes van 6 cm
Laat de biefstukken op kamertemperatuur komen.
Besprenkel ze met 1 theelepel olijfolie en masseer de olie in het vlees.
Wrijf zout en peper naar smaak op de biefstukken en laat het even intrekken.
Verwarm een grill- of koekenpan droog voor op middelhoog vuur.
Leg de biefstukken erin en bak ze aan beide kanten mooi bruin, ongeveer 2 minuten per kant, afhankelijk van de gewenste gaarheid.
Haal de biefstukken uit de pan en leg ze dakpansgewijs in een ovenschaal.
Dek af met aluminiumfolie en laat ze kort rusten.
Breng ondertussen een pan met ruim water aan de kook.
Voeg zout toe en blancheer de groenten 2-3 minuten.
Giet af en spoel direct af met koud water om de knapperigheid te behouden.
Verhit een wok droog voor, voeg een scheutje olijfolie toe en roerbak de groenten snel warm, ongeveer 3 minuten.
Verdeel de groenten over de borden, leg er een biefstuk op en druppel er wat jus over uit de pan.
Serveer direct.
Serveertip:
Lekker met geroosterde krieltjes of een frisse salade met balsamicodressing.
Wijnadvies:
Een krachtige Malbec of een Cabernet Sauvignon past perfect bij de gegrilde biefstuk en de knapperige groenten.
Calories: 420kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 38g | Vet: 26g | Zout: 0.8g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / Wok / Pagina 2
Biefstuk met Rode Wijnsaus en Geitenkaas op een Bedje van Roerbakspinazie
Mals gebakken biefstuk met een romige rode wijn-geitenkaassaus, geserveerd met knapperige roerbakspinazie en knoflook. Een feestelijke en smaakvolle maaltijd!
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 520kcal
Author: Auteur onbekend
Voor de biefstuk:
- 4 biefstukken
- 1 eetlepel boter
- Zout en peper naar smaak
Voor de rode wijnsaus:
- 200 ml rode wijn
- 1 kippenbouillonblokje voor 300 ml bouillon
- 2 eetlepels kruidenroomkaas
- 4 plakjes verse geitenkaas
- Peper en zout naar smaak
- Voor de roerbakspinazie:
- 1 zak spinazie ± 400 g
- 2 teentjes knoflook fijngehakt
- 2 uitjes fijngesneden
- 1 eetlepel olijfolie
Laat de biefstukken op kamertemperatuur komen.
Verhit de boter in een koekenpan en bak de biefstukken in ongeveer 4 minuten per kant mooi bruin.
Haal ze uit de pan, bestrooi met zout en peper en laat ze 10 minuten rusten onder aluminiumfolie.
Verhit ondertussen de rode wijn en de bouillon in een sauspan en laat het mengsel tot de helft inkoken.
Roer de kruidenroomkaas erdoor en breng op smaak met zout en peper.
Verwarm de grill of oven op 200°C.
Leg op elke biefstuk een plakje geitenkaas en plaats ze kort onder de grill tot de kaas licht gesmolten is.
Verhit de olijfolie in een wok en roerbak de knoflook en uitjes kort.
Voeg de spinazie toe en wok 2-3 minuten tot de blaadjes geslonken zijn.
Leg de biefstuk op een bord, schep de rode wijnsaus eromheen en serveer met de roerbakspinazie.
Serveertip:
Lekker met gebakken aardappeltjes of een knapperig stuk stokbrood.
Wijnadvies:
Een volle Cabernet Sauvignon of een Syrah past perfect bij de rijke smaken van de rode wijnsaus en de geitenkaas.
Calories: 520kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 42g | Vet: 32g | Zout: 1.1g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / Wok / Pagina 2