Romige Pindasaus met Kokosmelk

Romige Pindasaus met Kokosmelk

Een heerlijke, romige pindasaus met een pittige kick en een vleugje kokos. Perfect voor bij saté en andere Aziatische gerechten.
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Saus
Land van herkomst: Indonesië
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 380kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • ¼ kop arachide-olie
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 eetlepel sojasaus of ketjap manis
  • ½ kop geroosterde pinda's fijngehakt en gezouten
  • ½ theelepel trassi
  • 2 eetlepels ruwe suiker of rietsuiker
  • 3 eetlepels gedroogde uienvlokken
  • 3 theelepels knoflook gesnipperd
  • 1 theelepel gedroogde chilipepertjes
  • kop kokosmelk
  • 250 g pindakaas met nootjes

Instructies

  • Verhit de helft van de arachide-olie in een wok op middelhoog vuur.
  • Bak de gesnipperde knoflook en uienvlokken tot ze lichtbruin zijn.
  • Haal ze uit de pan en leg ze opzij.
  • Bak de gedroogde chilipepertjes in dezelfde pan tot ze opzwellen en zwart worden.
  • Hak ze vervolgens fijn.
  • Voeg de resterende arachide-olie toe en bak de trassi kort, breek het met de achterkant van een lepel.
  • Zet het vuur uit en voeg sojasaus en citroensap toe.
  • Roer goed door en smoor kort.
  • Voeg de pindakaas toe aan het mengsel en roer tot een gladde saus.
  • Voeg het knoflook-uienmengsel, de gehakte chilipepertjes, suiker en gehakte pinda's toe.
  • Meng goed door.
  • Schep de geconcentreerde pindasaus in een schone pot met schroefdeksel en bewaar deze in de koelkast.
  • Verwarm voor gebruik de kokosmelk in een kleine pan om de saus te verdunnen.
  • Voeg 2/3 kop van de geconcentreerde pindasaus toe en roer tot een gladde consistentie is bereikt.

Notities

Deze saus gaat goed samen met een frisse witte wijn zoals Sauvignon Blanc of een lichte rosé.

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 8g | Vet: 32g | Zout: 1.5g | Sugar: 6g

Paella van Cucina Christina

Paella van Cucina Christina

Deze lichte paella is perfect voor een zomerse maaltijd.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rijst, Zeevruchten
Land van herkomst: Spanje
Servings: 8 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • pak gele rijst
  • 1 pak diepvrieserwten
  • 150 g wortel in zeer dunne plakjes
  • 3 bosuitjes fijn gesneden
  • 3 tenen knoflook fijngeperst
  • 1 rode ui in kwart reepjes
  • 500 g kipfilet in blokjes
  • 1 zak diepvriesgarnalen 400g, met staartje
  • 200 g mosselen
  • 1 el Andalus kruiden of paella kruiden
  • 1 gegrilde rode paprika in reepjes
  • Olijfolie naar smaak
  • 2 limoenen in partjes
  • 2 sinaasappels in partjes
  • Verse peterselie fijngehakt

Instructies

  • Zet een grote wokpan klaar en ontdooi de erwten en garnalen.
  • Kook de gele rijst in een grote pan met water en voeg kipbouillonblokjes toe.
  • Verhit olijfolie in de wok en roerbak de erwten, wortelen, paprika, rode ui en kipblokjes totdat de kip gaar is.
  • Voeg de laatste 3 minuten de garnalen toe.
  • Gebruik 1 eetlepel Andalus kruiden van Jonnie Boer tijdens het wokken.
  • Voeg nu de warme rijst, mosselen en bosuiringetjes toe aan de wok.
  • Zorg dat alles goed warm is.
  • Serveer de paella op borden met 2 partjes limoen en 2 partjes sinaasappel per bord.
  • Strooi er een beetje verse peterselie overheen voor een mooi opgemaakt bord.

Notities

Wijnadvies
Serveer met een frisse witte wijn zoals een Albariño of een Verdejo.

Gewokte Andijvie met Pappardelle en Kip

Gewokte Andijvie met Pappardelle en Kip

Bereidingstijd18 minuten
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Notenvrij
Servings: 2 personen
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 120 g verse pappardelle
  • 1 rode paprika in kleine reepjes
  • 250 g andijvie fijn gesneden
  • 1 ui in kleine stukjes
  • 150 g kipfilet in blokjes
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak
  • Provençaalse kruiden naar smaak
  • 1 el roomboter
  • 1 el olie

Instructies

  • Verhit de olie in een wok op middelhoog vuur.
  • Voeg de ui, rode paprika en kipblokjes toe aan de wok en bak tot de kip gaar is en de ui en paprika zacht zijn.
  • Breng ondertussen een pan water aan de kook voor de pasta en kook de pappardelle volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Giet af en zet apart.
  • Zet de wok op hoog vuur en voeg de andijvie toe.
  • Wok de andijvie 1-2 minuten tot deze geslonken is.
  • Voeg de gekookte pappardelle toe aan de wok en meng alles goed door elkaar.
  • Breng op smaak met peper, zout en Provençaalse kruiden.
  • Voeg de roomboter toe en roer tot deze gesmolten is en goed gemengd door het gerecht.

Notities

Bij dit gerecht past een frisse witte wijn, zoals een Pinot Grigio of een Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 30g | Vet: 15g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g

Aziatisch Gemarineerde Zalm met Groente en Basmati Rijst

Aziatisch Gemarineerde Zalm met Groente en Basmati Rijst

Geniet van deze heerlijke Aziatisch gemarineerde zalm, perfect gecombineerd met knapperige groenten en basmati rijst.
(inclusief 1 uur marineren)1 uur 19 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rijst, Vis, Zalm
Land van herkomst: Azië
Dieët: Pescatarian
Servings: 4
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 el hoisinsaus
  • 1 el sojasaus
  • 1 el visolie
  • 1 el wokolie
  • 2 cm verse gember zeer fijn gesneden
  • 2 kleine paksoi gesneden
  • 2 tenen knoflook geperst
  • 2 tl vijfkruidenpoeder
  • 240 gram bimi in stukjes
  • 200 gram kastanjechampignons in plakjes
  • 1 prei in ringetjes
  • 1 sjalot fijn gesneden
  • 1 Spaanse peper zonder zaad, fijn gesneden
  • 500 gram verse zalm met huid
  • Sap van 1 limoen

Instructies

  • Meng in een grote schaal de knoflook, gember, sjalot, visolie, wokolie, hoisinsaus, limoensap, vijfkruidenpoeder, Spaanse peper en sojasaus.
  • Leg de zalm in de marinade en zorg ervoor dat deze volledig bedekt is.
  • Laat de zalm minstens 1 uur marineren.
  • Kook de basmati rijst volgens de instructies op de verpakking.
  • Verhit een wok en voeg een beetje wokolie toe.
  • Wok de prei, paksoi, kastanjechampignons en bimi tot ze gaar en knapperig zijn.
  • Haal de zalm uit de marinade en dep deze droog met keukenpapier.
  • Bak de zalm in een gloeiend hete pan met een beetje olie, ongeveer 5 minuten op de huidkant.
  • Zet het vuur uit, draai de zalm om en laat deze nog 2 minuten rusten.
  • Verwijder de huid van de zalm.
  • Voeg de overgebleven marinade toe aan de gewokte groenten en roer goed door.
  • Serveer de zalm samen met de groenten en de basmati rijst.

Notities

Serveer met een lichte en frisse witte wijn zoals Riesling of een Grüner Veltliner.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 35g | Vet: 25g | Zout: 2.5g | Sugar: 4g

Moderne Spaanse Worstjes Stamppot met Spinazie en Crème Fraîche

Moderne Spaanse Worstjes Stamppot met Spinazie en Crème Fraîche

Een moderne twist op de stamppot, met Catalaanse braadworstjes, verse spinazie en een romige aardappelpuree met crème fraîche.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Stamppot, Varkensvlees
Land van herkomst: Fusion, Nederland, Spanje
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden, Snel te maken
Servings: 4 personen
Calories: 540kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 800 g tafelaardappelen geschild en in stukken
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 12 Catalaanse braadworstjes
  • 600 g verse spinazie
  • ½ teentje knoflook geperst
  • 125 ml crème fraîche

Instructies

  • Giet de aardappelen af en stamp ze fijn, meng met de crème fraîche.
  • Verhit 1 eetlepel olie in een anti-aanbak koekenpan en bak de worstjes op laag vuur in 7-8 minuten gaar.
  • Keer de worstjes regelmatig om en houd ze warm in aluminiumfolie.
  • Verhit de resterende olie in een wok en roerbak de spinazie in gedeelten tot deze geslonken is.
  • Breng op smaak met geperste knoflook, zout en peper.
  • Laat de spinazie uitlekken in een vergiet en druk overtollig vocht eruit.
  • Meng de uitgelekte spinazie door de gestampte aardappelen en crème fraîche.
  • Serveer de stamppot met de gebakken worstjes er bovenop.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse salade of wat tomaatjes voor een extra bite.
Wijnadvies:
Een medium-bodied rode wijn zoals een Spaanse Tempranillo past goed bij de hartige smaken van de worstjes en de romige stamppot.

Nutrition

Calories: 540kcal | koolhydraten: 56g | Protein: 28g | Vet: 24g | Zout: 1.2g | Sugar: 5g

Romige Tagliatelle met Oesterzwammen

Romige Tagliatelle met Oesterzwammen

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Pasta
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Snel te maken
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 500kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 250 g tagliatelle koelvers
  • 300 g oesterzwammen
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 150 g verse roomkaas met peper
  • 2 eetlepels verse basilicum in dunne reepjes gesneden
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Kook de tagliatelle volgens de gebruiksaanwijzing in ruim water met zout tot deze beetgaar is.
  • Veeg de oesterzwammen schoon met keukenpapier.
  • Verhit de olijfolie in een wok en bak de oesterzwammen (ongesneden) op hoog vuur gedurende 3-4 minuten, tot ze bruin en gaar zijn en al het vocht verdampt is.
  • Laat de gekookte tagliatelle uitlekken in een vergiet en vang een deel van het kookvocht op.
  • Smelt in de pastapan de roomkaas met een scheutje kookvocht snel.
  • Voeg de tagliatelle terug toe aan de pan en schep voorzichtig om, voeg indien nodig nog wat kookvocht toe.
  • Meng de basilicumreepjes door de tagliatelle.
  • Verdeel de tagliatelle over twee diepe borden.
  • Breng de oesterzwammen op smaak met zout en peper en leg ze op de tagliatelle.
  • Schaaf met een dunschiller grove krullen van kaas boven de borden.

Notities

Wijnadvies:

Deze romige tagliatelle met oesterzwammen gaat goed samen met een droge witte wijn zoals een Pinot Grigio of een Chardonnay. Serveer met een frisse rucolasalade voor een complete maaltijd.

Nutrition

Calories: 500kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 12g | Vet: 30g | Zout: 1.5g | Sugar: 3g

Citroenkip met Geroerbakte Groenten en Rijst

Citroenkip met Geroerbakte Groenten en Rijst

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Land van herkomst: Oosters
Jaargetijde:: Snel te maken
Servings: 4 personen
Calories: 294kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 300 g rijst
  • 1 kippenbouillonblokje
  • 2 gele paprika's
  • 1 courgette
  • 2 eetlepels olie
  • 1 ui fijngesnipperd
  • 400 g kipfiletreepjes
  • 1 theelepel gemalen komijn djinten
  • 1 citroen
  • 30 g verse peterselie fijngesneden
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Kook de rijst gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking en voeg een kippenbouillonblokje toe aan het kookvocht.
  • Maak de paprika's schoon en snijd ze in lange dunne repen.
  • Snijd de courgette in drieën en vervolgens in reepjes.
  • Verhit de olie in een wok en bak eerst de ui tot deze glazig is.
  • Voeg de kipfiletreepjes en gemalen komijn toe en bak al omscheppend op hoog vuur tot het vlees bruin begint te kleuren.
  • Boen de citroen schoon en rasp de gele schil fijn.
  • Voeg de paprika- en courgettereepjes toe aan de kip en blijf op hoog vuur nog 5-7 minuten omscheppen.
  • Roer de citroenrasp en verse peterselie door het groente- en vleesmengsel.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Serveer de roergebakken groenten met kipfilet met de gekookte rijst.

Notities

Wijnadvies:

Deze Citroenkip met Geroerbakte Groenten en Rijst past goed bij een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir.

Nutrition

Calories: 294kcal | koolhydraten: 9g | Protein: 28g | Vet: 16g | Zout: 1.3g | Sugar: 6g

Roergebakken Boerenkool met Cervelaatworst

Roergebakken Boerenkool met Cervelaatworst

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Varkensvlees
Land van herkomst: Nederland, Oosters
Jaargetijde:: Snel te maken
Servings: 4 personen
Calories: 450kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 3 eetlepels olijfolie
  • 200 g cervelaatworst in dikke repen
  • 2 rode uien in dunne partjes
  • 700 g krieltjes
  • ½ eetlepel milde paprikapoeder
  • 300 g boerenkool panklaar
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Verhit de olijfolie in een wok en bak de repen cervelaatworst al omscheppend knapperig in 2 minuten.
  • Haal ze uit de wok en leg ze op een bord.
  • Bak in het overgebleven bakvet de uipartjes en krieltjes 2 minuten.
  • Voeg het paprikapoeder toe en bak nog 1 minuut mee.
  • Voeg de boerenkool in gedeelten toe aan het aardappelmengsel en laat al omscheppend slinken.
  • Voeg pas een nieuwe portie boerenkool toe als de vorige geslonken is.
  • Voeg een klein scheutje water toe, dek af en laat nog 5 minuten verwarmen terwijl je regelmatig omschept.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Verdeel de roergebakken boerenkool over de borden en leg de cervelaatworst erop.

Notities

Wijnadvies:

Deze roergebakken boerenkool met cervelaatworst past goed bij een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir of een fruitige witte wijn zoals een Chardonnay.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 34g | Protein: 18g | Vet: 28g | Zout: 2.2g | Sugar: 3g

Oosterse Mieneschotel met Paksoi

Oosterse Mieneschotel met Paksoi

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd1 uur 55 minuten
Land van herkomst: Azië
Jaargetijde:: Snel te maken
Dieët: Zout arm
Servings: 4 personen
Calories: 600kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 300 g mienestjes
  • 2 struiken paksoi
  • 400 g varkensvleesreepjes of tofu voor vegetarische optie
  • 2 theelepels gemalen komijn djinten
  • 7 eetlepels zoete chilisaus
  • 50 g gebakken uitjes
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 2 eetlepels Japanse sojasaus

Instructies

  • Kook de mienestjes volgens de instructies op de verpakking en laat ze goed uitlekken in een vergiet.
  • Maak de paksoi schoon en snijd de struiken in smalle reepjes.
  • Verhit de zonnebloemolie in een wok en roerbak het varkensvlees (of tofu) in 5 minuten bruin.
  • Voeg de paksoi toe en bak deze al omscheppend 4-5 minuten mee.
  • Breng op smaak met de Japanse sojasaus, gemalen komijn, zout en peper.
  • Verdeel de mie over vier kommen en schep er het vlees met de paksoi op.
  • Schenk de zoete chilisaus over de mie en bestrooi met de gebakken uitjes.

Notities

Wijnadvies:

Deze oosterse mieneschotel met paksoi gaat goed samen met een lichtzoete witte wijn zoals een Riesling of een frisse Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 600kcal | koolhydraten: 62g | Protein: 27g | Vet: 26g | Zout: 2.5g | Sugar: 20g

Provençaalse Rijstschotel met Brie en Noten

Provençaalse Rijstschotel met Brie en Noten

Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rijst
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Snel te maken
Servings: 2 personen
Calories: 610kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 150 g snelkookrijst
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 aubergine in blokjes
  • 1 eetlepel gedroogde Provençaalse kruiden
  • 75 g gemengde noten
  • 150 g brie in blokjes
  • 125 g cherrytomaten gehalveerd
  • 2 lente-uitjes in ringetjes
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking en laat deze nog 5 minuten met de deksel op de pan staan.
  • Verhit de olijfolie in een wok en bak de aubergineblokjes 5 minuten tot ze zacht zijn.
  • Voeg de gedroogde Provençaalse kruiden en de gemengde noten toe aan de wok en bak deze kort mee.
  • Meng de gare rijst door het groentenotenmengsel en schep alles goed door elkaar.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Voeg de blokjes brie en gehalveerde cherrytomaten toe aan de rijstschotel en verwarm het geheel nog 2-3 minuten tot de brie begint te smelten.
  • Verdeel de rijstschotel over de borden en bestrooi met de ringetjes lente-ui.

Notities

Serveertip:

Serveer deze Provençaalse rijstschotel met een groene salade en eventueel wat glutenvrij stokbrood om in de romige brie te dippen.

Wijnadvies:

Een lichte rode wijn, zoals een Côtes du Rhône, past goed bij de Provençaalse smaken van dit gerecht.

Nutrition

Calories: 610kcal | koolhydraten: 48g | Protein: 21g | Vet: 37g | Zout: 1.2g | Sugar: 5g