Snickerdoodles Koekjes

Snickerdoodles Koekjes

Heerlijke, knapperige snickerdoodles die je snel kunt maken. Variëren kan met rozijnen, chocolade of gember voor een extra twist.
Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd12 minuten
Recept categorieën: Koek
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 24
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 ei
  • 165 gram zeer fijne kristalsuiker
  • 190 gram bloem
  • ¼ theelepel zout
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel wijnsteenzuur
  • 225 gram boter
  • ½ theelepel zuiveringszout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200ºC/gasstand 4.
  • Zeef de bloem met het wijnsteenzuur, zuiveringszout en de helft van de kaneel in een kom en voeg het zout toe.
  • Klop de boter met 2 eetlepels suiker romig in een andere kom.
  • Roer het ei door het botermengsel.
  • Meng de droge ingrediënten door het botermengsel totdat een glad deeg ontstaat.
  • Verpak het deeg in aluminiumfolie en laat het 30 minuten opstijven in de koelkast.
  • Meng de achtergehouden suiker met de kaneel.
  • Vorm balletjes van het deeg en rol ze door de kaneelsuiker.
  • Leg de balletjes met 5 cm tussenruimte op een bakplaat.
  • Druk de balletjes met een vork iets platter.
  • Bak de koekjes 10-12 minuten in de oven.
  • Laat de koekjes 5 minuten afkoelen.
  • Bewaar de koekjes maximaal 5 dagen in een goed gesloten trommel.

Notities

Serveertip:
Serveer de snickerdoodles met een glas koude melk voor een heerlijk snackmoment.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn zoals een Muscat past perfect bij de kaneelsmaak van deze koekjes.

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 2g | Vet: 8g | Zout: 0.05g | Sugar: 15g

Linzer Koekjes

Linzer Koekjes

Heerlijke, knapperige Linzer koekjes gevuld met frambozenjam en bestoven met poedersuiker. Perfect voor bij de thee of als zoete traktatie.
Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Gebak, Koek, Noten, Snack, Tussendoortje
Land van herkomst: Oostenrijk
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Calories: 180kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen

Ingrediënten

  • 100 g kristalsuiker
  • 150 g geroosterde blanke hazelnoten
  • 2 el poedersuiker
  • 225 g boter
  • 300 g bloem
  • 50 g frambozenjam
  • 2 tl kaneel
  • ¼ tl kruidnagelpoeder
  • ¼ tl zout
  • 2-3 tl geraspte citroenschil van 1 citroen

Instructies

  • Maal de hazelnoten in een foodprocessor fijn.
  • Voeg bloem, kristalsuiker, zout, kaneel, kruidnagelpoeder en boter toe.
  • Meng alles met de pulseerknop tot een kruimelige massa.
  • Voeg de geraspte citroenschil toe en mix tot een samenhangend deeg.
  • Druk het deeg tot een platte, ronde vorm.
  • Verpak het deeg in aluminiumfolie en laat 30 minuten opstijven in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 175°C (gasstand 2-3).
  • Rol het deeg uit op een bebloemd werkvlak tot een dikte van 3 mm.
  • Steek koekjes uit met een koekjessteker, zorg voor gelijke aantallen.
  • Steek bij de helft van de koekjes een rondje uit het midden.
  • Leg de koekjes op een bakplaat en bak 8-10 minuten in de oven.
  • Laat de koekjes volledig afkoelen.
  • Smeer op de hele koekjes een lepeltje frambozenjam.
  • Druk er een open koekje op en bestuif met poedersuiker.
  • Bewaar gevulde koekjes maximaal 2 dagen, ongevulde tot een week.

Variaties:

  • Linzer koekjes met citroenVerdubbel de hoeveelheid geraspte citroenschil (4-6 theelepels).
  • Vul de koekjes met lemon curd en bestuif met poedersuiker.
  • Linzer koekjes met appelBesmeer de koekjes met appelvruchtenspread in plaats van frambozenjam.
  • Bestuif met poedersuiker.
  • Linzer koekjes met amandelenVervang de hazelnoten door amandelen.
  • Vul de koekjes met frambozenjam en bestuif met poedersuiker.

Notities

Serveertip:
Serveer de koekjes met een kopje thee of koffie voor een gezellige middag.
Wijnadvies:
Combineer met een zoete dessertwijn zoals een Muscat of een lichte Spätlese.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 2g | Vet: 10g | Zout: 0.1g | Sugar: 8g

Boterkoekjes in Variaties

Boterkoekjes in Variaties

Maak heerlijke boterkoekjes in verschillende variaties, van klassiek tot met citroen, kaneel of gember! Eenvoudig te maken met slechts een paar ingrediënten.
Voorbereidingstijd2 uur
Bereidingstijd14 minuten
Recept categorieën: Koek, Noten
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 150 gram zeer fijne kristalsuiker
  • 225 gram boter
  • theelepel vanille-essence
  • ¼ theelepel zout
  • 300 gram bloem

Instructies

  • Klop de boter, suiker en vanille glad en romig, maar niet luchtig.
  • Voeg het zout en de bloem toe en meng alles tot een glad deeg.
  • Vorm een rol van 4 cm doorsnee van het deeg, wikkel hem in aluminiumfolie en laat hem 2 uur in de koelkast opstijven.
  • Verwarm de oven voor tot 175ºC/gasstand 2-3.
  • Snijd de rol in 6 cm dikke plakjes.
  • Leg de plakjes met steeds 4 cm tussenruimte op bakplaten met een antiaanbaklaag of met bakpapier.
  • Bak de koekjes 12 tot 14 minuten.
  • Laat de koekjes op een rooster afkoelen.
  • Bewaar de koekjes maximaal 5 dagen in een goed gesloten trommel.

Notities

Serveertip:

Serveer de boterkoekjes bij een kop thee of koffie voor een lekker tussendoortje.
Wijnadvies:

Een frisse, lichtzoete witte wijn past goed bij de boterkoekjes.

Pastinaakgratin met Aardappel en Kaas

Pastinaakgratin met Aardappel en Kaas

Deze hartige pastinaakgratin combineert de zoete, aardse smaak van pastinaak met romige aardappelen en gesmolten kaas voor een heerlijk comfortfoodgerecht.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd55 minuten
Land van herkomst: Europa
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 350 g aardappelen
  • 75 g boter
  • 50 g geraspte kaas
  • 200 g uien
  • 1 el fijngehakte peterselie
  • 500 g pastinaken
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 ºC.
  • Schrap en was de pastinaken en verwijder de uiteinden.
  • Schil en was de aardappelen.
  • Snijd de uien, pastinaken en aardappelen in dunne schijven.
  • Vet een ovenschaal in en leg de schijven afwisselend plat in de schaal.
  • Snijd de boter in klontjes en verdeel over de groenten.
  • Breng op smaak met zout, peper en fijngehakte peterselie.
  • Dek de schaal af met aluminiumfolie en plaats in de oven.
  • Stoof het geheel in ca.
  • 50 minuten gaar.
  • Verwijder de folie, strooi de geraspte kaas over de schotel.
  • Zet de schaal terug in de oven en gratineer gedurende 5 minuten tot de kaas goudbruin is.

Notities

Serveertip:

Lekker met een frisse salade en een stukje knapperig brood.
Wijnadvies:

Combineer met een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een lichte Pinot Noir.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 32g | Protein: 6g | Vet: 14g | Zout: 1.2g | Sugar: 5g

Groentemousse met Kaassaus

Groentemousse met Kaassaus

Een verfijnde groentemousse met een romige kaassaus, perfect als bijgerecht of voorgerecht. De combinatie van wortel en pastinaak met Roquefort geeft een heerlijke smaak.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd45 minuten
Land van herkomst: Europa
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 dl crème fraîche
  • 2 dl bouillon
  • 2 dl water
  • 4 eieren
  • 4 el slagroom
  • 20 g bloem
  • 20 g margarine
  • 30 g margarine
  • 100 g Roquefort
  • 250 g pastinaak pompoen of knolselderij in blokjes
  • 250 g wortel in stukjes
  • ¼ l koude melk
  • Suiker naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175 °C.
  • Kook de wortelstukjes met een mespunt suiker en een snufje zout in 2 dl water gaar.
  • Pureer ze.
  • Kook de pastinaak, pompoen of knolselderij in 2 dl bouillon gaar (8-20 minuten, afhankelijk van de groente).
  • Pureer dit.
  • Verdeel 30 g margarine over beide purees en laat ze zachtjes inkoken tot een droge massa.
  • Klop de eidooiers los met de slagroom en roer deze door de purees.
  • Laat afkoelen.
  • Klop de eiwitten stijf en schep ze door de purees.
  • Vet een cakevorm in en schep de purees er laag voor laag in.
  • Trek met een lepelsteel een marmereffect in de mousse.
  • Dek de vorm af met aluminiumfolie en zet deze in een braadslee met heet water (tot 1 cm onder de rand).
  • Bak de mousse in ca.
  • 45 minuten gaar.
  • Controleer met een satéprikker.
  • Smelt 20 g margarine, voeg al roerende de bloem toe en roer tot een glad mengsel.
  • Voeg langzaam de melk toe en breng aan de kook.
  • Roer de Roquefort los met de crème fraîche en voeg toe aan de saus.
  • Laat de kaas smelten zonder te koken.
  • Laat de mousse 5 minuten afkoelen in de open oven.
  • Stort de mousse op een schaal en snijd in plakken.
  • Serveer warm met de kaassaus.

Notities

Serveertip:

Serveer met een frisse salade of geroosterd brood.
Wijnadvies:

Een droge witte wijn zoals Sauvignon Blanc past goed bij de romige kaassaus.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 10g | Vet: 25g | Zout: 1.2g | Sugar: 5g

Zalmfilet in papillotte met zuring en venkel

Zalmfilet in papillotte met zuring en venkel

Zalmfilet verpakt in papillotte met frisse zuring, venkel en een vleugje citroen. Een elegant en smaakvol gerecht met een zachte botersaus.
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Ovenschotel, Zalm
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 6
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 100 g boter
  • 1 citroen
  • 500 g zuring
  • 6 zalmfilets 200 g per stuk
  • Peper en zout naar smaak
  • Een paar venkelzaadjes

Instructies

  • Was de zuring, knijp het overtollige vocht eruit en hak fijn.
  • Maak de zalmfilets schoon door de huid en eventuele graten te verwijderen.
  • Leg de zalmfilets op een stuk aluminiumfolie.
  • Verdeel een beetje gehakte zuring over elke filet.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Strooi enkele venkelzaadjes over de vis.
  • Leg op elke filet een klontje boter en een schijf citroen.
  • Vouw de aluminiumfolie dicht, maar laat wat ruimte tussen de vis en de folie.
  • Leg de papillotten op een vuurvaste schotel en bak 10 minuten in een voorverwarmde oven op 200°C.
  • Serveer direct in de papillotten, zodat de aroma’s goed behouden blijven.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse maître d'hôtel-boter van peterselie, citroensap, peper en zout voor extra smaak.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals Vouvray of een elegante witte Graves past perfect bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 2g | Protein: 42g | Vet: 27g | Zout: 0.5g | Sugar: 0.5g

Vol-au-vent met tongfilets en garnalen

Vol-au-vent met tongfilets en garnalen

Een elegante vol-au-vent gevuld met zachte tongfilets, garnalen en een romige champignonsaus. Perfect als verfijnd voorgerecht.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Saus, Vis, Voorgerechten
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 6
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 80 g boter
  • 150 g champignons
  • 150 g gepelde garnalen
  • 250 g champignons
  • 2 dl witte wijn-sec
  • 2 eetlepels citroensap
  • 2 eetlepels madeira
  • 2 koffielepels rijstcrème
  • 3 dl room
  • 6 vol-au-vents
  • 12 tongfilets
  • 1 dl water
  • 1 eetlepel anijslikeur
  • 2 eetlepels melk
  • Zout en peper

Instructies

  • Pocheer de tongfilets 2 minuten per zijde in water en azijn met peper, zout, 1 eetlepel citroensap en de fijngehakte steeltjes van de champignons.
  • Haal de filets uit de pan, was ze zorgvuldig en houd ze warm in aluminiumfolie.
  • Laat het kooknat met de visgraten 10 minuten koken, zeef het en leg de filets terug in het vocht.
  • Snipper 150 g champignons en stoof ze 40 minuten in 40 g boter.
  • Haal de champignons uit de pan en voeg de rest van de fijngehakte champignons toe.
  • Voeg na een minuut 1 eetlepel citroensap en de madeira toe.
  • Laat verdampen en voeg 1 dl room toe.
  • Breng op smaak met peper en zout en laat inkoken.
  • Meng de gehakte garnalen door het mengsel en voeg 40 g boter toe.
  • Vul de tongfilets met dit mengsel, rol ze op en zet vast met een stokje.
  • Voeg het kookvocht van de vis toe aan het champignonvocht, warm op en voeg de in melk opgeloste rijstcrème toe.
  • Giet 2 dl room en de apart gehouden fijngehakte champignons erbij.
  • Verwarm zachtjes zonder te laten koken.
  • Voeg de anijslikeur en de opgerolde visfilets toe en breng op smaak.
  • Verwarm de vol-au-vents kort in een hete oven tot ze knapperig zijn.
  • Vul elke vol-au-vent met twee tongfilets (verwijder de stokjes).
  • Schenk de saus erover en serveer direct.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse salade en een stukje knapperig stokbrood.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals Graves, Chablis of Pouilly-Fuissé past perfect bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 36g | Vet: 25g | Zout: 12g | Sugar: 2g

Tongfilets op Normandische wijze

Tongfilets op Normandische wijze

Een klassiek Frans gerecht van delicate tongfilets, grijze garnalen en een romige saus op basis van witte wijn en room.
Bereidingstijd50 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 6
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2-3 tongfilets afhankelijk van de dikte
  • 150 g grijze gepelde garnalen
  • 75 g boter
  • 75 g meel
  • 2 eieren alleen de dooiers
  • 2 dl room
  • 1 fles droge witte wijn bijv. Muscadet of Gros-Plant
  • 1 citroen sap
  • 1 takje tijm
  • 1 laurierblad
  • Peper en zout
  • Nootmuskaat naar smaak

Instructies

  • Rol de tongfilets op en zet ze vast met een stokje.
  • Leg ze in een vuurvaste schotel en schenk er witte wijn over tot ze net onder staan.
  • Breng op smaak met zout, peper, een takje tijm en een klein laurierblad.
  • Plaats de schotel in een matig verwarmde oven (ca.
  • 180°C) en laat het kooknat zachtjes borrelen.
  • Draai de filets om en laat nog 5 minuten in de oven.
  • Haal de filets uit de schotel, dek ze af met aluminiumfolie en houd warm.
  • Voeg de garnalen en een glas water toe aan het kooknat en laat op hoog vuur inkoken tot er ongeveer ½ liter saus overblijft.
  • Verwijder de tijm en het laurierblad.
  • Smelt de boter in een pannetje en roer er het meel door tot het mengsel begint te kleuren.
  • Voeg het ingekookte kooknat en de room toe en roer tot een dikke saus ontstaat.
  • Voeg het sap van een halve citroen, een snufje nootmuskaat en eventueel extra zout en peper toe.
  • Haal de saus van het vuur en klop de eierdooiers erdoor.
  • Schenk de saus over de tongfilets en zet de schotel nog 5 minuten in de oven.
  • Dek opnieuw af met aluminiumfolie.
  • Garneer met geroosterd brood of een guirlande van aardappelpuree.

Notities

Serveertip:
Garneer met verse peterselie en serveer met een frisse salade of aardappelpuree.
Wijnadvies:
Een goede Muscadet van Sèvre-et-Maine past perfect bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 11g | Protein: 26g | Vet: 28g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g

Soesjes met patisseriecrème

Soesjes met patisseriecrème

Luchtige soezen gevuld met een romige patisseriecrème, een klassieker onder de desserts.
Bereidingstijd50 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Gebak
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 6 stuks
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

Voor de soezen:

  • 150 g meel
  • 100 g boter
  • 6 eieren
  • 50 g poedersuiker
  • 250 ml water
  • 1 snuifje zout

Voor de patisseriecrème:

  • 500 ml melk
  • 100 g suiker
  • 5 eieren
  • 50 g meel
  • 1 vanillestokje

Instructies

  • Begin met het deeg: Doe de boter, suiker, water en zout in een grote pan en breng dit aan de kook.
  • Voeg in één keer het meel toe zodra het kookpunt is bereikt.
  • Verlaag de warmtebron en roer krachtig met een houten lepel.
  • Verwerk het mengsel totdat het makkelijk van de randen loskomt.
  • Haal de pan van het vuur en voeg de eieren één voor één toe, goed mengend na elke toevoeging.
  • Klop het laatste ei los en voeg het beetje bij beetje toe totdat de massa smeuïg is.
  • Vet een bakplaat in en spuit rondjes deeg van ongeveer 7 cm diameter met een spuitzak, met 2 cm ruimte tussen de soezen.
  • Bak de soezen in een matig warme oven (thermostaat 5-6) gedurende ongeveer 25 minuten.
  • Laat de ovendeur de eerste 5 minuten op een kier staan.
  • Maak intussen de patisseriecrème: Breng de melk met het vanillestokje aan de kook.
  • Meng in een kom de eidooiers en suiker.
  • Voeg het meel toe en los alles op in de kokende melk.
  • Roer tot het mengsel glad is.
  • Giet het mengsel terug in een pan en breng al kloppend opnieuw aan de kook.
  • Haal van het vuur zodra de crème begint te koken.
  • Laat de crème afkoelen en dek af met licht beboterde aluminiumfolie om velvorming te voorkomen.
  • Vul de afgekoelde soezen met de patisseriecrème met behulp van een spuitzak.
  • Bestrooi met kristalsuiker vlak voor het opdienen.

Notities

Serveertip:
Serveer de soezen op een mooie schaal en garneer met vers fruit of een beetje poedersuiker.
Wijnadvies:
Een lichtzoete dessertwijn zoals Sauternes past perfect bij de romige en zoete smaken van dit gerecht.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 7g | Vet: 15g | Zout: 0.4g | Sugar: 10g

Zomers Broodje Hotdog met Courgette en Hummus

Zomers Broodje Hotdog met Courgette en Hummus

Geniet van een zomers broodje hotdog met sappige hotdogs, romige hummus, gegrilde courgette en frisse koriander. Perfect voor een picknick of stranddag!
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Broodjes, Hoofdgerechten, Lunch, Varkensvlees
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Zomer
Servings: 8
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kleine courgette in plakken van 1 cm dik
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 8 Unox Hot Dogs blik à 550 g
  • 1 klein Turks brood
  • 2 geroosterde rode paprika's uit pot, in repen gesneden
  • 150 g hummus
  • 2 eetlepels fijngesneden koriander
  • Versgemalen peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Verwarm de ovengrill voor op de hoogste stand.
  • Leg de plakken courgette op een met aluminiumfolie beklede bakplaat.
  • Bestrijk de courgetteplakken aan beide kanten met de helft van de olijfolie.
  • Bestrooi de courgette met versgemalen peper en eventueel zout.
  • Rooster de courgette 5 minuten aan elke kant onder de hete grill, tot ze zacht en licht gekleurd zijn.
  • Haal de courgette uit de oven en zet apart.
  • Verwarm de hotdogs volgens de instructies op de verpakking.
  • Maak het Turkse brood vochtig met een beetje water en leg het 3 minuten onder de hete grill om het op te warmen.
  • Snijd het Turkse brood in 8 punten en snijd elke punt open.
  • Bestrijk de onderkant van elk broodje met een royale laag hummus.
  • Verdeel de gegrilde courgette, gehalveerde hotdogs, geroosterde paprika en koriander over de broodjes.
  • Dek af met de bovenkant van het brood en serveer direct.

Notities

Serveertip:
Serveer deze broodjes warm, met een frisse salade of een paar plakjes komkommer voor extra crunch. Perfect als zomerse maaltijd of snack.
Wijnadvies:
Combineer met een lichte rosé of een verfrissende witte wijn zoals een Sauvignon Blanc. Voor een alcoholvrij alternatief past een glas ijskoude citroenlimonade er perfect bij.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 12g | Vet: 15g | Zout: 1.8g | Sugar: 4g