Gebakken kweepeer met zachte vanillesaus

Gebakken kweepeer met zachte vanillesaus

Zacht gebakken kweeperen in een warme vanillesaus – een heerlijk herfstig nagerecht met klassieke smaken en een romige twist.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd1 uur
Land van herkomst: Duitsland
Jaargetijde:: Herfst
Servings: 4
Calories: 270kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen

Ingrediënten

  • 2 eidooiers
  • 2 eetlepels aardappelmeel maizena of arrowroot
  • 2 eetlepels suiker
  • 40 g boter
  • 50 g honing
  • 500 ml melk
  • 8 kleine kweeperen
  • ½ citroen geraspte schil van
  • 1 vanillepeul

Instructies

  • Was de kweeperen en wrijf ze droog.
  • Verwijder het klokhuis met een appelboor.
  • Snijd de kweeperen een paar keer in.
  • Leg elke kweepeer op een stuk aluminiumfolie.
  • Bestrijk de kweeperen met een deel van de honing.
  • Meng de resterende honing met de boter en de citroenrasp.
  • Vul de kweeperen met het honingmengsel.
  • Vouw de folie luchtig om de kweeperen heen.
  • Bak de kweeperen 60 minuten in een voorverwarmde oven op 160 °C.
  • Meng ondertussen 3 eetlepels melk met de maizena, suiker en eidooiers.
  • Snijd de vanillepeul open en schraap het merg eruit.
  • Verwarm de rest van de melk langzaam met het vanillemerg en de peul.
  • Haal de melk van het vuur zodra deze kookt.
  • Roer langzaam het maizenamengsel door de warme melk.
  • Laat de saus afkoelen.
  • Serveer de warme kweeperen met de vanillesaus.
  • Gebruik eventueel vanillesuiker als alternatief voor de peul en verminder dan de hoeveelheid gewone suiker.

Notities

Serveertip:
Serveer warm met een snufje kaneel of wat geroosterde noten voor extra crunch.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn zoals een Auslese of een licht gekoelde Moscato past hier perfect bij.

Nutrition

Calories: 270kcal | koolhydraten: 32g | Protein: 5g | Vet: 13g | Zout: 0.1g | Sugar: 29g

Ouderwetse Appelbeignets: Klassiek Genot voor Oud & Nieuw

Ouderwetse Appelbeignets: Klassiek Genot voor Oud & Nieuw

Heerlijke, goudbruine appelbeignets met kaneel en een zoet suikerlaagje. Een ouderwets recept dat niet mag ontbreken tijdens Oud & Nieuw!
Bereidingstijd35 minuten
Recept categorieën: Gebak
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Winter
Feestdagen etc: Oud & Nieuw
Servings: 15 stuks
Calories: 120kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Voor de beignets:

  • 125 g zelfrijzend bakmeel
  • 125 ml melk
  • 1 ei
  • 1 snuf zout
  • 3 appels bijv. goudrenetten
  • 1 theelepel kaneel
  • Zonnebloemolie om te frituren

Voor het suikerlaagje:

  • 100 g suiker
  • 1 eetlepel kaneel
  • 1 zakje vanillesuiker

Instructies

  • Verhit de olie in een frituurpan of diepe pan tot ongeveer 180 °C.
  • Meng in een kom de suiker, kaneel en vanillesuiker voor het suikerlaagje en zet apart.
  • Doe het zelfrijzend bakmeel in een kom, voeg de melk beetje bij beetje toe en roer glad met een garde.
  • Voeg het ei en een snuf zout toe en roer tot een egaal beslag.
  • Verwijder met een appelboor het klokhuis uit de appels, schil ze en snijd ze in ringen van ca.
  • 0,5 cm dik.
  • Bestrooi de appelringen met een snuf kaneel.
  • Haal de appelringen door het beslag en laat ze iets uitlekken aan een vork.
  • Bak de appelringen in de hete olie 3 tot 4 minuten goudbruin.
  • Draai ze halverwege om.
  • Haal de appelbeignets uit de olie en dompel ze direct in het suikerlaagje.
  • Laat ze iets afkoelen op keukenpapier.
  • Bestrooi eventueel met poedersuiker voor het serveren.

Notities

Serveertip:
Serveer de appelbeignets warm met een extra laagje poedersuiker voor een feestelijke touch. Perfect met een kop warme chocolademelk!
Wijnadvies:
Combineer met een glas mousserende wijn zoals Cava of Prosecco voor een feestelijke combinatie.

Nutrition

Calories: 120kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 2g | Vet: 3g | Zout: 0.1g | Sugar: 15g

Ribkarbonade met Appel en Rozijnen uit de Römertopf

Ribkarbonade met Appel en Rozijnen uit de Römertopf

Sappige ribkarbonades gecombineerd met zoete appels, rozijnen en een vleugje cognac – perfect bereid in de Römertopf.
Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Stoofpot, Varkensvlees
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 2
Calories: 520kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 ribkarbonades à 125 g
  • 1 ui
  • 0,5 prei
  • 0,5 citroen
  • 2 appels bij voorkeur Cox’s Orange
  • 2 el rozijnen
  • 1 el gember om te bakken
  • 2 el cognac of vieux
  • 1 el suiker
  • 1 el Franse mosterd
  • 1 tl bouillonpoeder
  • Snufje peper

Instructies

  • Zet de Römertopf (schaal en deksel) 15 minuten in koud water.
  • Snipper de ui grof en snijd de prei in ringen van ongeveer 0,5 cm.
  • Spoel de prei schoon onder koud water.
  • Pers de citroen uit.
  • Boor de klokhuizen uit de appels en snijd de schil rondom licht in.
  • Meng in een kopje de rozijnen, bakgember, cognac, citroensap en suiker.
  • Vul de appels met dit mengsel.
  • Haal de Römertopf uit het water en droog deze af.
  • Verdeel de ui en prei over de bodem van de schaal.
  • Wrijf de ribkarbonades in met peper en mosterd en leg ze op het ui-preimengsel.
  • Plaats de gevulde appels op de karbonades.
  • Los het bouillonpoeder op in 1 dl heet water en giet dit in de Römertopf.
  • Sluit de schaal met het deksel en zet deze in een koude oven.
  • Zet de oven op 225°C en laat het gerecht 60 minuten garen.
  • Verwijder het deksel en laat de ribkarbonades nog 10 minuten bruin kleuren.

Notities

Serveer met aardappelpuree of gekruide gebakken aardappeltjes en een frisse groene salade.
Wijnadvies:
Combineer met een licht fruitige witte wijn zoals een Gewürztraminer of een Chenin Blanc.

Nutrition

Calories: 520kcal | koolhydraten: 24g | Protein: 32g | Vet: 28g | Zout: 1.5g | Sugar: 18g

Pâté met appel en cranberries

Pâté met appel en cranberries

Deze pâté met gebakken appel en cranberries is een verfijnd en smaakvol voorgerecht, perfect voor speciale gelegenheden of een feestelijk buffet.
Bereidingstijd15 minuten
Land van herkomst: Frankrijk
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4 personen
Calories: 350kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 2 kleine rode appels
  • 2 el boter
  • 150 g roompaté
  • 2 el cranberries uit pot bijv. Ocean Spray
  • ½ ciabattastokbrood 225 g

Instructies

  • Was de appels en verwijder de klokhuizen met een appelboor.
  • Snijd elke appel in 4 plakken van ongeveer 1 cm dik.
  • Verhit de boter in een koekenpan.
  • Bak de appelplakken op hoog vuur gedurende 2 minuten, keer ze halverwege.
  • Neem de appelplakken uit de pan en laat ze afkoelen op keukenpapier.
  • Snijd de ciabatta in 8 plakken en rooster deze lichtbruin in de broodrooster.
  • Besmeer de geroosterde ciabatta plakken royaal met roompaté.
  • Leg de gebakken appelplakken op de paté.
  • Garneer met cranberries.

Notities

Combineer dit gerecht met een lichtzoete dessertwijn zoals een Sauternes of een frisse Riesling.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 6g | Vet: 24g | Zout: 0.8g | Sugar: 10g

Italiaanse vleespastei

Italiaanse vleespastei

Pasticcio / Italiaanse Vleespastei, een rijke en smaakvolle traktatie vol heerlijk gemarineerd vlees en hartige ingrediënten.
Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Kalfsvlees, Varkensvlees
Land van herkomst: Italië
Servings: 10 personen
Calories: 550kcal
Author: Auteur onbekend

Ingrediënten

  • 200 gr kippenlevertjes
  • 2 dl Marsala wijn
  • 1 dl witte wijn
  • 450 gr kalfsvlees in kleine blokjes
  • 450 gr varkenslappen in blokjes
  • 200 gr vet spek in blokjes
  • 2 eieren
  • 3 eetlepels slagroom
  • 100 gr gebrande hazelnoten grof gehakt
  • 1 teentje knoflook fijngesneden
  • 1 theelepel tijm
  • 1 theelepel marjolein
  • Zout en versgemalen peper
  • 1 eetlepel boter
  • 1 sjalotje fijngehakt
  • 200 gr bacon dun gesneden
  • 1 pakje bladerdeeg diepvries
  • 1 dikke plak gekookte ham 1 cm, in repen
  • 2 eetlepels fijngehakte peterselie
  • 1 ei losgeklopt

Instructies

  • Marineer de kippenlevertjes 3 uur in 1 dl Marsala en witte wijn.
  • Maal het kalfs- en varkensvlees samen met het spek fijn in een keukenmachine.
  • Voeg Marsala, eieren, room, hazelnoten, knoflook, tijm, marjolein, zout en peper toe.
  • Bak het sjalotje in boter tot glazig.
  • Voeg de kippenlevers toe, bak ze bruin maar niet gaar.
  • Haal de levers uit de pan en laat de marinade inkoken tot 3 el.
  • Zeef en laat afkoelen.
  • Voeg de afgekoelde marinade toe aan het vleesmengsel.
  • Verwarm de oven voor op 220 °C.
  • Rol het deeg uit tot een rechthoek van 35 x 45 cm, leg dunne plakjes bacon erop.
  • Plaats een derde van de vulling in het midden van het deeg.
  • Verdeel de kippenlevers erover en voeg nog een derde van de vulling toe.
  • Leg de repen ham in de lengte, bestrooi met peterselie en bedek met de rest van de vulling.
  • Vouw de bacon en het deeg eromheen.
  • Prik gaatjes in de bovenkant en decoreer met deegfiguren.
  • Bestrijk met ei en bak 15 minuten op 220 °C, verlaag dan de temperatuur naar 170 °C en bak nog 45 minuten.

Notities

Optioneel:

giet aspic door de openingen in de bovenkant en laat opstijven.
Geniet van deze heerlijke Italiaanse vleespastei!
Wijnadvies:
Serveer met een volle Italiaanse rode wijn zoals Barolo of Chianti.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 35g | Vet: 32g | Zout: 2.5g | Sugar: 3g

Gevulde Peren met Pruimen

Gevulde Peren met Pruimen

Een elegant nagerecht met gevulde peren, Stilton en pruimen, perfect voor een feestelijke afsluiting!
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit
Land van herkomst: Engeland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 150 g Stilton Engelse kaas
  • 1 ½ eetlepel boter
  • 4 stevige rijpe handperen
  • Sap van 1 citroen
  • 1 ei losgeklopt
  • 2 dl rode port
  • 20 pruneaux gedroogde pruimen, ontpit

Instructies

Voorbereiding:

  • Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien.
  • Roer de Stilton met de boter en doe het mengsel in een spuitzak.
  • Schil de peren (bewaar de steeltjes) en hol ze uit met een appelboor tot bijna onderin.
  • Wrijf de buitenkant in met citroensap.
  • Spuit het kaasmengsel in de peren.
  • Rol de plakjes deeg dun uit en vouw ze om de peren.
  • Snijd eventueel te veel deeg weg.
  • Maak blaadjes van de restjes deeg en vouw ze om de bovenkant van de peer.
  • Steek het steeltje erin en bewaar de peren in de koelkast.

Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Bestrijk het deeg met het losgeklopte ei.
  • Bak de peren op een bakplaat in de oven gedurende 25 minuten tot ze goudbruin en gaar zijn.
  • Verwarm de rode port.
  • Laat de pruneaux er 15 minuten in wellen.
  • Zet de peren op borden, schep de gewelde pruneaux en de port eromheen.

Notities

Geniet van dit heerlijke nagerecht met gevulde peren en pruimen, een perfecte afsluiting van je maaltijd!

Wijnadvies:

Een dessertwijn zoals een Ruby Port past perfect bij dit gerecht.

Gegrilde Kalkoenfilet met Salie-Appeltjes

Gegrilde Kalkoenfilet met Salie-Appeltjes

Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kalkoen
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Snel te maken
Servings: 4 personen
Calories: 280kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 200 g kalkoenfilet
  • 6 eetlepels olijfolie
  • Versgemalen zwarte peper
  • 2 kleine appels bijv. Elstar, schoongeboend
  • Sap van ½ citroen
  • 1 eetlepel honing
  • 1 theelepel gedroogde salie
  • 4 eetlepels appelsap

Instructies

  • Snijd de kalkoenfilet in 8 dikke plakken (medaillons), bestrijk ze met olijfolie en bestrooi ze met versgemalen zwarte peper.
  • Verwijder met een appelboor het klokhuis van de appels en snijd de appels ongeschild in partjes.
  • Besprenkel de partjes met citroensap om verkleuring tegen te gaan.
  • Roer in een kom de honing los met de gedroogde salie en appelsap, en meng de appelpartjes erdoor.
  • Bewaar dit afgedekt in de koelkast tot gebruik.
  • Verhit een grillpan of gourmetstel.
  • Leg telkens 2 kalkoenmedaillons met wat appelpartjes ernaast op de hete grillpan of op het gourmetstel.
  • Schep de appelpartjes regelmatig om met 2 houten spatels.
  • Bak de kalkoenmedaillons bruin en gaar.
  • Leg de kalkoenmedaillons op een bord, bestrooi ze met zout en schep de appelpartjes erop.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte, fruitige witte wijn zoals een Chardonnay of een Pinot Gris vormt een mooie aanvulling op de sappige kalkoen en de zoete appeltjes.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 13g | Protein: 21g | Vet: 16g | Zout: 0.2g | Sugar: 10g

Gebakken Appels met Amandelvulling en Kaneel

Gebakken Appels met Amandelvulling en Kaneel

Bereidingstijd1 uur 15 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4 personen
Calories: 290kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 4 appels bijv. Elstar
  • 45 g garneeramandelen grof gehakt
  • 4 el schenkstroop
  • 25 g boter in blokjes
  • 4 kaneelstokjes
  • 100 ml appelsap
  • 125 ml crème fraîche of zuivelvrij alternatief

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175°C.
  • Snijd van elke appel een dun reepje schil aan de zijkant om barsten tijdens het bakken te voorkomen.
  • Hol de appels uit met een appelboor, snijd ongeveer 1 cm van de bodem van het klokhuis af en stop dit terug in de appel om lekken van de vulling te voorkomen.
  • Meng de gehakte amandelen met de schenkstroop en de helft van de boter.
  • Zet de appels rechtop in een ingevette ovenschaal.
  • Vul de holtes van de appels met het amandel-botermengsel en steek in elke appel een kaneelstokje.
  • Giet het appelsap in de ovenschaal en verdeel de rest van de boter over de appels.
  • Plaats de ovenschaal in het midden van de voorverwarmde oven en bak de appels gedurende 50-60 minuten, tot ze zacht en gaar zijn.
  • Serveer de appels warm of op kamertemperatuur, met een royale lepel crème fraîche erbij.

Notities

Wijnadvies:

Deze gebakken appels met amandelvulling en kaneel combineren goed met een licht zoete dessertwijn zoals een Moscato d'Asti of een Riesling Spätlese.

Nutrition

Calories: 290kcal | koolhydraten: 41g | Protein: 3g | Vet: 14g | Zout: 0.2g | Sugar: 28g

Appelbeignets met Gemberchutney

Appelbeignets met Gemberchutney

Verwarmende appelbeignets met een verrassende gemberchutney en een vleugje amandelspijs. Een feestelijk dessert met een zoete en pittige smaakcombinatie.
Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit, Gebak
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Oud & Nieuw
Servings: 4
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 appels
  • 50 gram amandelspijs
  • 3 eetlepels bier
  • 70 gram bloem
  • 150 gram boter gesmolten
  • 1 dl citroensap
  • 1 ei
  • frituurvet of -olie
  • 2 eetlepels fijngesneden geconfijte gember
  • 1-2 theelepels kaneel
  • 4 blaadjes munt
  • 160 gram suiker
  • 10 gram suiker
  • ½ theelepel gist droge
  • zout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Schil 4 appels en verwijder met een appelboor de klokhuisen.
  • Bestrijk de appels met 150 gr gesmolten boter en bestrooi ze met 150 gr suiker.
  • Bak ze in het midden van de oven in 10-15 minuten tot ze beetgaar zijn.
  • Haal de appels uit de schaal en bestrooi ze met kaneel.
  • Roer de aanbaksels met 1 dl citroensap los en roer 2 eetlepels fijngesneden geconfijte gember door de saus.
  • Vul de holten van de appel met 50 gram amandelspijs en een blaadje munt.
  • Roer een beslag van 1 ei, 70 gram bloem, 3 eetlepels bier, ½ theelepel gist (droge), 10 gr suiker en een snufje zout.
  • Verhit het frituurvet tot 180°C.
  • Doop de appels in het beslag en frituur ze snel krokant.
  • Serveer de beignets met het gemberchutney sausje.

Notities

Serveertip:
  • Serveer de appelbeignets warm, direct na het frituren.
  • Garneer eventueel met wat extra poedersuiker.
Wijnadvies:
  • Een zoete dessertwijn, zoals een Moscato d'Asti, of een mousserende wijn past goed bij dit zoete gerecht.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 70g | Protein: 8g | Vet: 25g | Zout: 0.5g | Sugar: 45g

Gevulde appels

Gevulde appels

Bron: AH Gehaktbal en zo
Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd35 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Fruit, Vlees
Calories: 470kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 100 g oud witbrood
  • 8 kleine appels bijv. Elstar
  • 400 g half-om-half gehakt
  • 1 ei
  • 1 teen knoflook uitgeperst
  • 1 ½ tl kaneel
  • 1 el olie

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175 °C.
  • Week het brood in 100 ml water.
  • Snijd een mooi kapje van de appeltjes.
  • Boor de klokhuizen er met een appelboor uit.
  • Maak de opening zoveel groter dat er nog een wand van ca. 2 cm dik overblijft.
  • Knijp het water uit het brood.
  • Kneed het gehakt met brood, ei, knoflook, kaneel en zout en peper door elkaar.
  • Vul de appeltjes met het gehakt en druk het goed aan.
  • Zet de appeltjes in de ovenschaal en zet de kapjes er weer op.
  • Bestrijk de appeltjes met olie.
  • Zet de schaal in het midden van de oven en bak de appeltjes in ca. 35 min. gaar.

Notities

Lekker bij stamppot zuurkool of boerenkool.
 
Maak van de stukjes appel die uit de appeltjes komen een lekkere appelmoes. Kook de stukjes met een beetje suiker en 2 el witte wijn of water in ca. 10 min. tot moes. Warm en koud lekker.

Nutrition

Calories: 470kcal | koolhydraten: 41g | Protein: 22g | Vet: 24g