Klassieke Broodpudding

Klassieke Broodpudding

Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4 personen
Calories: 250kcal
Author: Auteur onbekend

Ingrediënten

  • 1 oud brood bij voorkeur witbrood
  • 1 kopje melk
  • 2 eieren
  • Vanillesuiker naar smaak
  • 5 eetlepels witte basterdsuiker
  • Boter om het bakblik in te vetten

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Verwijder de korsten van het oude brood en snijd het brood in stukjes.
  • Doe deze stukjes in een beslagkom.
  • Voeg de melk, eieren, vanillesuiker en witte basterdsuiker toe aan de kom met brood.
  • Mix alle ingrediënten tot een glad beslag met behulp van een mixer.
  • Vet een bakblik in met boter en giet het beslag erin.
  • Bak de broodpudding in de voorverwarmde oven gedurende ongeveer 45 minuten, of totdat er een mooi bruin korstje op zit en de pudding stevig aanvoelt.
  • Serveer de broodpudding warm als heerlijk nagerecht!

Notities

Garneer de broodpudding eventueel met een beetje poedersuiker en serveer het met een bolletje vanille-ijs voor een extra verwennerij.

Wijnadvies:

Een glas dessertwijn, zoals een zoete Riesling of een Sauternes, past uitstekend bij deze klassieke broodpudding.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 8g | Vet: 8g | Zout: 0.5g | Sugar: 20g

Bloemige Broodjes

Bloemige Broodjes

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd55 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Hapjes
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Pasen
Servings: 4 personen
Calories: 250kcal
Author: Auteur onbekend

Ingrediënten

  • 1 pak broodmix van 1000 g

Instructies

  • Bereid het deeg volgens de instructies op de verpakking.
  • Laat het deeg onder een vochtige theedoek op een warme plek ongeveer 15 minuten rijzen.
  • Rol het deeg uit met een deegroller en steek bloemvormige vormen uit het deeg.
  • Leg de uitgesneden bloemen op een bakblik bekleed met bakpapier.
  • Maak in het midden van elke bloem een gaatje en laat de bloemen nog eens ongeveer 30 minuten rijzen.
  • Bak de bloemen in ongeveer 25 minuten af in een voorverwarmde oven.
  • Haal ze uit de oven, laat ze afkoelen en haal vervolgens een lint door elk gaatje van de deegbloem.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte, fruitige witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij deze lichte, broodachtige bloemen.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 7g | Vet: 2g | Zout: 1g | Sugar: 1g

Marokkaanse Briouats met Aardappel en Kaas

Marokkaanse Briouats met Aardappel en Kaas

Krokante filodeegdriehoekjes gevuld met romige aardappel en kaas, een Marokkaanse klassieker.
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Hapjes, Voorgerechten
Land van herkomst: Marokko
Jaargetijde:: Herfst, Lente, Winter, Zomer
Servings: 4 personen
Calories: 280kcal
Author: Auteur onbekend

Ingrediënten

Voor de vulling:

  • 2 grote aardappelen
  • 8 puntjes "La vache qui rit"-smeerkaas
  • 2 eetlepels fijngehakte platte peterselie
  • Zout
  • Zwarte peper
  • Komijnpoeder naar smaak

Voor het deeg:

  • Filodeegvellen
  • 1 eigeel
  • 180 g gesmolten roomboter

Instructies

  • Was de aardappelen en kook ze in de schil tot ze gaar zijn.
  • Schil de aardappelen en wrijf ze door een zeef om een gladde puree te maken.
  • Doe de puree in een kom en meng deze met de smeerkaas, gehakte peterselie, zout, zwarte peper en komijnpoeder.
  • Meng alles goed door elkaar.
  • Knip het filodeeg in lange, rechthoekige repen.
  • Besmeer de repen met gesmolten roomboter.
  • Schep een lepel vulling op het uiteinde van een reep filodeeg en vouw het deeg diagonaal om de vulling heen, zodat er een driehoekige briouat ontstaat.
  • Herhaal dit met alle vellen en vulling.
  • Bestrijk de briouats met losgeklopt eigeel en leg ze op een met bakpapier bekleed bakblik.
  • Bak de briouats in een voorverwarmde oven op 200°C gedurende 15-20 minuten, tot ze goudbruin en krokant zijn.
  • Serveer warm als voorgerecht of snack.

Notities

Wijnadvies:
Combineer met een Marokkaanse muntthee of een lichte witte wijn zoals een Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 22g | Protein: 6g | Vet: 18g | Zout: 0.8g | Sugar: 1g

Smeuïg Bananenbrood met Walnoten

Smeuïg Bananenbrood met Walnoten

Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd1 uur 14 minuten
Recept categorieën: Brunch, Dessert - Nagerecht, Lunch, Snack
Land van herkomst: America
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 100 g margarine
  • 200 g suiker
  • 2 eieren losgeklopt
  • 1 theelepel citroensap
  • 3 middelgrote bananen rijp maar niet bruin
  • 100 g bloem
  • 3 theelepels bakpoeder
  • ½ theelepel zout
  • 60 g gehakte walnoten

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 150°C.
  • Bestrijk het bakblik met olie.
  • Roer de margarine en suiker romig en klop er vervolgens de losgeklopte eieren door.
  • Pureer de bananen, roer hier het citroensap door en voeg dit toe aan het roommengsel.
  • Roer de bloem erdoor, voeg het bakpoeder en zout toe, en meng tot slot de gehakte walnoten erdoor.
  • Doe het deeg in het bakblik en bak het bananenbrood gedurende 1 uur en 15 minuten.
  • Haal het brood uit de vorm en laat het op een rooster afkoelen.
  • Serveer het bananenbrood met of zonder boter.
  • Geniet van dit smeuïge bananenbrood tijdens lunch of brunch!

Notities

Wijnadvies:

Bij dit zoete bananenbrood past goed een kopje thee of een kopje koffie als drankkeuze.

Traditionele Speculaas Koekjes

Traditionele Speculaas Koekjes

Geniet van de heerlijke smaak van zelfgemaakte speculaas, een echte klassieker voor de feestdagen. Met de perfecte mix van speculaaskruiden en knapperige amandelen is dit recept een must-try!
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Koek
Land van herkomst: Nederland
Feestdagen etc: Sinterklaas
Servings: 4 personen
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 250 g bloem
  • 150 g bruine basterdsuiker
  • 100 g boter
  • 20 g speculaaskruiden
  • ½ dl water
  • 25 g amandelen

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175 °C.
  • Kneed de bloem, bruine basterdsuiker, boter en speculaaskruiden samen met het water tot een soepele bal.
  • Zet de amandelen op in koud water, breng aan de kook en giet af.
  • Pel de amandelen en hak ze fijn.
  • Kneed de gehakte amandelen door het deeg.
  • Druk het deeg uit op een met boter ingesmeerd bakblik tot een gelijkmatige lap.
  • Plaats de speculaas in het midden van de oven en bak in ongeveer 25 minuten bruin en gaar.
  • Laat afkoelen en snijd in stukken.

Notities

 
Wijnadvies:
Serveer met een kopje koffie of thee, of met een glas zoete dessertwijn zoals een Muscat.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 6g | Vet: 20g | Zout: 0.3g | Sugar: 30g

Rustieke Boerenpastei met Kalfsvlees en Varkensfilet

Rustieke Boerenpastei met Kalfsvlees en Varkensfilet

(inclusief marineren)3 uur 30 minuten
Land van herkomst: Nederland
Servings: 6
Calories: 650kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 rol taartdeeg
  • 400 gram gekookte varkensfilet
  • 400 gram gekookt kalfsvlees
  • 4 uien gehakt
  • 1 ei
  • 1 eierdooier
  • 150 ml witte wijn
  • 100 gram paneermeel
  • 1 struikje peterselie fijngehakt
  • 6 wortels kort gekookt en in stukjes gesneden
  • 75 gram haricots verts kort gekookt en in stukjes gesneden
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak

Instructies

Voorbereiding:

  • Maal de varkensfilet en het kalfsvlees grof.
  • Bak de gehakte uien aan tot ze glazig zijn.

Marineren:

  • Meng in een kom het gemalen vlees, de gebakken uien, ei, witte wijn, stukjes wortel, stukjes haricots verts, paneermeel en fijngehakte peterselie.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Laat het mengsel ongeveer 2 uur marineren in de koelkast.

Taartvorm Bekleden:

  • Verwarm de oven voor op 190 graden Celsius.
  • Bekleed een bakblik met het taartdeeg, zorg dat de zijkanten goed bedekt zijn.
  • Vul het deeg met het vleesmengsel.

Afwerking:

  • Dek de pastei af met een laag taartdeeg en druk de randen goed aan.
  • Maak een kleine opening in het midden van de bovenkant van de pastei om stoom te laten ontsnappen (schoorsteenpijp).
  • Bestrijk de bovenkant met de eierdooier.

Bakken:

  • Plaats de pastei in de voorverwarmde oven en bak gedurende 1 uur.
  • Bedek de bovenkant van de pastei na 30 minuten met aluminiumfolie om te voorkomen dat het te bruin wordt.

Serveren:

  • Laat de pastei 5 minuten rusten nadat deze uit de oven is gehaald.
  • Neem de pastei uit de vorm en serveer warm.

Notities

Wijnadvies:

Serveer met een volle rode wijn zoals een Cabernet Sauvignon of een Merlot.

Nutrition

Calories: 650kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 35g | Vet: 35g | Zout: 1.2g | Sugar: 6g

Geroosterde Zweedse Aardappelen met Gesmolten Kaas

Geroosterde Zweedse Aardappelen met Gesmolten Kaas

Deze geroosterde Zweedse aardappelen, doordrenkt met gesmolten boter en bedekt met goudbruine kaas, zijn een smaakvol bijgerecht dat elk diner verrijkt!
Bereidingstijd50 minuten
Recept categorieën: Groenten, Kaas
Land van herkomst: Zweden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 330kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • Aardappelen 4 stuks
  • Gesmolten boter ongeveer 50 ml
  • Geraspte kaas 100 g
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Schil de aardappelen en leg ze op een eetlepel.
  • Snijd de aardappelen op verschillende plaatsen tot aan de lepelrand in.
  • Plaats de aardappelen op een ingevet bakblik.
  • Bestrijk de aardappelen royaal met gesmolten boter en besprenkel ze met zout en peper.
  • Bak de aardappelen in een voorverwarmde oven op 200°C gedurende 40 minuten.
  • Bestrooi de aardappelen met geraspte kaas en bak nog eens 8 minuten, totdat de kaas mooi gesmolten en goudbruin is.
  • Serveer warm als bijgerecht.

Notities

Wijnadvies:
Serveer met een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc, die de romigheid van de kaas mooi aanvult.

Nutrition

Calories: 330kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 12g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g

Geurig Plat Brood met Rozemarijn, Olijven en Ui

Geurig Plat Brood met Rozemarijn, Olijven en Ui

Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Rijstijd1 uur 15 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Broodjes
Land van herkomst: Italië
Servings: 4 personen
Calories: 390kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g bloem
  • 7 g gedroogde gist
  • 1 theelepel suiker
  • 1 eetlepel verse rozemarijn fijngehakt
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 rode ui in partjes
  • 10 zwarte olijven zonder pit, gehalveerd
  • 1 theelepel grof zeezout

Instructies

  • Meng in een keukenmachine met een sikkelmes de bloem, gist en suiker enkele seconden.
  • Voeg terwijl de machine draait geleidelijk 300 ml lauw water toe via de vulschacht.
  • Voeg de fijngehakte rozemarijn en een snufje zout toe en laat de machine draaien tot het deeg samenhangend is.
  • Neem het deeg uit de keukenmachine en kneed met de hand totdat het deeg soepel is en niet plakkerig.
  • Vet een kom in met olie, leg het deeg in de kom en dek af met plasticfolie.
  • Laat het deeg 45 minuten rijzen of tot het in volume is verdubbeld.
  • Kneed het deeg met de hand even stevig door.
  • Vorm op een ingevet bakblik een ovaal brood van 1-2 cm hoog.
  • Druk de ui en olijven in het deeg.
  • Bestrijk de bovenkant van het brood met olijfolie en strooi er grof zeezout overheen.
  • Laat het brood onder plasticfolie nog 30 minuten narijzen terwijl de oven voorverwarmt op 250°C.
  • Bak het brood in ongeveer 15 minuten gaar en goudbruin.

Notities

Wijnadvies:

Dit aromatische brood met hartige en kruidige smaken past goed bij een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir of een fruitige rosé. De lichte body van de wijn en de fruitige tonen vullen de rozemarijn en de hartige olijven aan, terwijl de zachte zuurgraad een verfrissend contrast biedt.

Nutrition

Calories: 390kcal | koolhydraten: 77g | Protein: 11g | Vet: 4g | Zout: 1.5g | Sugar: 1g

Frisse Aardappelsalade met Ardennerham

Frisse Aardappelsalade met Ardennerham

Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Salade, Varkensvlees
Land van herkomst: België
Dieët: Glutenvrij
Servings: 4 personen
Calories: 280kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 250 g krielaardappeltjes in de schil
  • Zeezout
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel citroensap
  • 2 theelepels grove mosterd
  • Versgemalen zwarte peper
  • 12 kleine zoetzure augurken
  • 1 bosuitje
  • 2 smalle struikjes witlof
  • 4 plakken Ardennerham

Instructies

  • Verwarm de ovengrill voor.
  • Boen de krielaardappeltjes onder koud water schoon, dep ze droog en snijd ze in plakjes.
  • Meng de aardappelplakjes in een bakblik of ovenschaal met een beetje zeezout en 1 eetlepel olijfolie.
  • Schuif het bakblik 10 cm onder de hete grill en rooster de aardappeltjes in ongeveer 10 minuten goudbruin en gaar.
  • Schep ze regelmatig om.
  • Klop in een kom 3 eetlepels olijfolie met citroensap, mosterd en een mespunt zout en peper tot een dressing.
  • Snijd de augurken in plakjes en het bosuitje in dunne ringetjes.
  • Meng de geroosterde krieltjes met de augurk en bosuitjes door de dressing en laat het geheel tot lauw afkoelen.
  • Maak 12 mooie blaadjes los van de witlof en leg ze op een schaal.
  • Snijd de Ardennerham in repen.
  • Schep de aardappelsalade op de witlofblaadjes, maal er nog wat peper over en leg de ham erbovenop.

Notities

Wijnadvies:

Deze frisse aardappelsalade met Ardennerham kan goed worden gecombineerd met een lichte, fruitige witte wijn zoals een Pinot Blanc of een Chardonnay. De wijn vormt een verfrissend contrast met de ham en brengt de smaken van de salade mooi naar voren.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 8g | Vet: 18g | Zout: 2g | Sugar: 2g

Mexicaanse Tostada met Geroosterde Minigroenten en Mini Biefstukjes

Mexicaanse Tostada met Geroosterde Minigroenten en Mini Biefstukjes

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Rundvlees, Wraps
Land van herkomst: Mexico
Feestdagen etc: Picknick
Servings: 4 personen
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 150 gr Asperge-broccoli
  • 2 pakjes Cherry trostomaten
  • 300 gr Mini biefstukjes
  • 150 gr Mini prei
  • 125 gr Minimaiskolfjes
  • 1 eetlepel Mexicaanse kruiden
  • 6 eetlepels Olijfolie met knoflookaroma en chilipeper
  • 4 stuks Wraptortilla's

Instructies

  • Verwarm de grill voor op de hoogste stand.
  • Halveer de mini preitjes in de lengte.
  • Knip de trosjes tomaten in het midden door.
  • Leg de mini prei, tomaten, mini mais en asperge-broccoli naast elkaar in het bakblik.
  • Meng in een kommetje de olijfolie en Mexicaanse kruiden en schenk driekwart van het mengsel over de groenten.
  • Schuif het bakblik ca. 15 cm onder de hete grill en rooster de groenten in ca. 7 minuten gaar.
  • Schep ze af en toe voorzichtig om.
  • Verwarm de grillpan tot gloeiend heet.
  • Bestrijk de tortilla's en biefstukjes met de rest van het olijfolie-mengsel.
  • Rooster de tortilla's een voor een knapperig bruin in de grillpan en leg ze op vier borden.
  • Rooster vervolgens de biefstukjes in ca. 2 minuten mooi bruin.
  • Leg de geroosterde minigroenten en biefstukjes op de tortilla's.
  • Druppel de olie uit het bakblik eroverheen.

Notities

Serveer met een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 22g | Vet: 30g | Zout: 1.2g | Sugar: 5g