Chocoladebroodje met bananencompote

Chocoladebroodje met bananencompote

Recept categorieën: Broodjes, Chocolade, Fruit
Land van herkomst: België
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 vierkant vel kant-en-klaar bladerdeeg van 40 x 40 cm
  • pure chocolade

Bananencompote:

  • 1 banaan
  • snuifje suiker
  • 1 cl honing
  • sap van halve citroen

Instructies

Bereiding bananencompote:

  • Neem een kommetje en prak met een vork de banaan.
  • Voeg snuifje suiker, de honing en het citroensap toe en meng.

Bereiding chocoladebroodjes:

  • Snij het bladerdeeg in rechthoekjes van 12 x 8 cm.
  • Leg op ¼ van de helft van de deeglapjes een stuk chocolade.
  • Lepel wat bananencompote op de chocolade.
  • Bestrijk het bladerdeeg even in met wat water om een betere hechting te krijgen.
  • Rol de bladerdeegstukjes op en duw de zijkanten goed aan.
  • Schik ze op de bakplaat.
  • Bestrijk met wat losgeklopt ei met een scheutje melk.
  • Laat de chocoladebroodjes bij voorkeur een halfuurtje rusten.
  • Bak af in een voorverwarmde oven op 190°C gedurende 15 à 20 minuten.

Notities

Geen fan van banaan? Probeer dan eens de combinatie van peer met geroosterde amandelen en chocolade.

Shortbread

Shortbread

AH 12 maanden Lekker Eten
Recept categorieën: Gebak, Koek
Land van herkomst: Schotland
Servings: 12 personen
Calories:
Author: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 100 g boter op kamertemperatuur
  • 75 g fijne suiker
  • 200 g bloem

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 150°c
  • Bekleed de bakplaat met bakpapier.
  • Klop in een kom de boter met 50 g suiker in 5 min. licht en romig.
  • Klop de bloem er in gedeelten door tot een stevig deeg ontstaat.
  • Maak er een bal van.
  • Bestuif het werkvlak met bloem.
  • Rol het deeg uit tot een ronde lap met een doorsnede van ca. 20 cm.
  • Leg de deeglap op een met bakpapier beklede bakplaat en snijd hem in 12 punten.
  • Prik met een vork gaatjes in het deeg.
  • Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak het shortbread in ca. 35 min. goudbruin en gaar.
  • Neem de bakplaat uit de oven en bestrooi de koek met de resterende suiker.
  • Laat de koek op de bakplaat afkoelen.
  • Breek het shortbread in punten en serveer ze op een schaal.

Notities

Shortbread is kruimelig Schots biscuit met een volle botersmaak.
Iedere Schotse familie heeft zijn eigen recept.
Sommigen rollen het deeg dun uit, anderen maken er langwerpige koekjes van.
Dit is een ronde variant in koekpunten.

Scones met mascarpone en frambozen sinaasappeljam

Scones met mascarpone en frambozen sinaasappeljam

AH 12 maanden Lekker Eten
Recept categorieën: Broodjes, Fruit, Kaas
Land van herkomst: Engeland
Servings: 8 personen
Calories:
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 200 g zelfrijzend bakmeel
  • 1 tl bakpoeder
  • 2 el suiker
  • 75 g boter hard, in kleine stukjes
  • 1 ei losgeklopt
  • 60 ml karnemelk
  • ½ sinaasappel schoongeboend
  • ½ pot frambozenjam
  • 125 g mascarpone
  • 4 el Griekse yoghurt

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 225°c
  • Bekleed de bakplaat met bakpapier.
  • Meng het zelfrijzend bakmeel met bakpoeder, suiker en een mespuntje zout.
  • Wrijf de boter met de vingertoppen door het meel tot fijne kruimels.
  • Voeg het ei en de karnemelk toe en meng alles tot een stevig deeg.
  • Bestuif het werkvlak met bloem.
  • Rol het deeg uit tot een rechthoekige lap van 1½ cm dik.
  • Snijd het in 8 vierkantjes.
  • Leg de scones op de bakplaat.
  • Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak de scones in ca. 15 min. goudbruin en gaar.
  • Laat ze op een rooster iets uitdampen.
  • Rasp de oranje schil dun van de sinaasappel.
  • Pers de vrucht uit.
  • Schep de frambozenjam in een schaaltje en roer de sinaasappelrasp en het sap erdoor.
  • Meng in een ander schaaltje de mascarpone met de Griekse yoghurt.
  • Serveer de scones met de jam en mascarpone.

Pruimentaart met pecankruimels

Pruimentaart met pecankruimels

AH 12 maanden Lekker Eten
Recept categorieën: Fruit, Taart
Servings: 8 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g pruimen
  • 1 bladerdeeg bodem voor hartige taart gekoeld
  • 4 el poedersuiker
  • 40 g boter in kleine vlokjes
  • 50 g pecannoten
  • 6 limoen koekjes limoendopjes

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 225°c
  • Halveer de pruimen, verwijder de pit en snijd de pruimen in parten.
  • Bekleed de bakplaat met bakpapier en leg het deeg op het bakpapier.
  • Laat een rand van ca. 2 cm vrij.
  • Bestrooi de pruimen met de poedersuiker en verdeel de botervlokjes over de pruimen.
  • Schuif de bakplaat iets onder het midden in de oven en bak de taart 15 minuten.
  • Hak intussen de pecannoten fijn en verkruimel de limoenkoekjes.
  • Meng ze samen.
  • Neem de taart uit de oven, strooi de koek-notenkruimels over de pruimen en bak de taart in nog ca. 5 min. gaar.
  • Serveer de taart lauwwarm.

Notities

Vers is hij het lekkerst.

Variatie:

Vervang voor een Italiaans tintje de pecannoten door gehakte amandelen en de
limoenkoekjes door amaretti.
Een heerlijke en makkelijke taart.
Gebruik wel stevige pruimen, bijvoorbeeld Reine Victoria.
De bodem kan anders te vochtig, dus niet krokant worden.

Mini appelstrudels

Mini appelstrudels

AH 12 maanden Lekker Eten
Recept categorieën: Fruit, Gebak, Hapjes
Servings: 5 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 3 appels stevig bijv. Jonagold
  • 3 el rozijnen
  • 1 el custardpoeder
  • 2 el suiker
  • 1 tl kaneel
  • 1 pak filodeeg 225 g, diepvries, ontdooid
  • 50 g boter gesmolten

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°c
  • Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd het vruchtvlees in kleine stukjes. Meng de stukjes appel met de rozijnen, custardpoeder, suiker en kaneel.
  • Spreid 5 plakjes deeg uit en bestrijk ze dun met boter.
  • Leg hierop de andere plakjes deeg.
  • Schep aan de onderkant een reep appelvulling.
  • Sla de zijkanten over de vulling en rol de strudels stevig op.
  • Leg de strudels op de bakplaat en bestrijk ze met de rest van de boter.
  • Bak de strudels in het midden van de oven in ca. 20 min. goudbruin en gaar.
  • Serveer de strudels lauwwarm.
  • Lekker met slagroom met vanillesuiker.

Notities

Ook lekker als dessert, met een bolletje kaneelijs of met crème fraîche, losgeklopt met calvados en wat suiker.
Abrikozenstrudels: gebruik als vulling 250 g ricotta, 2 zakjes vanillesuiker en 100 g in stukjes gesneden gewelde abrikozen met sinaasappelsmaak.

Vietnamese rolletjes

Vietnamese rolletjes

Recept categorieën: Hapjes, Rundvlees, Varkensvlees
Land van herkomst: Vietnam
Servings: 20 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 3 el zonnebloemolie
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 2 bosuitjes in ringetjes
  • 250 g gehakt half-om-half
  • 1 ½ el vloeibare honing
  • ½ tl koekkruiden
  • ½ tl djinten
  • 2 el koriander verse fijngehakt
  • 1 pak filodeeg diepvries, ontdooid

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Verhit in een kleine koekenpan ½ eetlepel olie en fruit hierin de knoflook en bosuitjes zachtjes 1 minuut.
  • Voeg het gehakt toe en bak het op een hoog vuur rul.
  • Roer de honing, koekkruiden, komijn en koriander erdoor.
  • Stoof alles nog 2 minuten.
  • Breng pittig op smaak met zout en peper.
  • Laat het gehakt iets afkoelen.
  • Snijd het pakket met deegvellen doormidden, zodat er 20 velletjes deeg zijn.
  • Spreid een lapje deeg uit en bestrijk het dun met olie.
  • Schep 2 cm van de onderkant een reepje gehakt.
  • Sla de zijkanten over de vulling en rol het deeg stevig op.
  • Leg de rolletjes op de bakplaat en bestrijk ze met de rest van de olie.
  • Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak de rolletjes in ca. 15 min. goudbruin en gaar.

Notities

Serveer ze lauwwarm of op kamertemperatuur.
Lekker met toefjes koriander en zoete chilisaus.

Pizza met gehakt en artisjokken

Pizza met gehakt en artisjokken

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Pizza, Rundvlees
Land van herkomst: Italië
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 250 g rundergehakt
  • 2 tl pizzakruiden
  • 1 ui in ringen
  • 1 blik pizzadeeg met saus
  • 200 g gemarineerde artisjokken gehalveerd
  • 1 gele paprika kleine in reepjes
  • 50 g zwarte olijven zonder pit
  • 50 g pizzakaas
  • 75 g rucola

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Verhit een koekenpan met antiaanbaklaag en bak het gehakt rul.
  • Voeg de pizzakruiden, een mespunt zout en peper toe.
  • Bak de uiringen 2 min. mee.
  • Roer de saus uit het pizzapakket door het gehakt.
  • Rol het deeg uit op een stuk bakpapier.
  • Strijk de gehaktsaus uit over de pizza.
  • Verdeel de artisjokken, paprika, ringen ui en olijven over de pizza.
  • Strooi de kaas erover.
  • Bak de pizza 15 min. in de oven en strooi de rucola erover.

Notities

Laat de artisjokken wel goed uitlekken voordat u ze op de pizza legt.
Roer voor een lekkere pittige pizza wat gemalen chilipeper door de tomatensaus. Gorgonzola is een lekkere afwisseling met pizzakaas.

Peren walnotentaartjes

Peren walnotentaartjes

Aller Hande 1997
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit, Noten
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 plakjes roomboter bladerdeeg diepvries, Koopmans,
  • 1 zakje walnoten 45 g, Baukje,
  • 1 eetlepel citroenrasp Baukje,
  • 2 eetlepels suiker
  • 1 ei
  • 2 handperen niet te rijpe bolvormige

Instructies

  • Oven voorverwarmen op 200 °C of gasovenstand 4.
  • Bakplaat bekleden met bakpapier.
  • Bladerdeeg uitspreiden en in 5 minuten laten ontdooien. Walnoten heel fijn hakken.
  • Citroenrasp en 1 eetlepel suiker erdoor mengen. In kommetje ei loskloppen en 2 eetlepels ei
  • door walnoten mengen. Bladerdeegplakjes op bakplaat leggen. Peren schillen, halveren en
  • klokhuizen eruit snijden. Walnotenpasta op platte kant en in holte van peerhelften scheppen
  • en platdrukken. Helften met platte kant naar beneden op bladerdeegplakjes leggen en 11/2
  • cm rondom peer uitsnijden. Van bladerdeegrestjes 8 blaadjes maken en met water aan
  • bovenkant van bladerdeeg plakken. Bovenkant van peer diagonaal insnijden, peer hierbij net
  • niet doorsnijden. Bladerdeeg en peer bestrijken met rest van losgeklopt ei. Rest van suiker
  • erover strooien. In midden van oven in 20 minuten bruinbakken. Peren uit oven op bordjes
  • zetten en koud of warm serveren.

Notities

Eventueel serveren met warme vanillesaus of vanillebourbon roomijs.

Plaattaartjes met gekarameliseerde ui

Plaattaartjes met gekarameliseerde ui

Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Groenten, Hartige taart, Hoofdgerechten, Vis
Servings: 4 personen
Calories: 65kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 8 uien
  • 2 takjes rozemarijn
  • 50 g roomboter
  • 8 plakjes bladerdeeg diepvries
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 3 romatomaten
  • 4 ansjovisfilets
  • zwarte peper
  • zout
  • 1 eetlepel bloem om te bestuiven

Instructies

  • Uien pellen en in ringen snijden.
  • Rozemarijn van takjes rissen en fijnhakken.
  • In pan met dikke bodem boter smelten.
  • Uienringen erdoor scheppen en 25 à 30 minuten zachtjes fruiten tot ze zoetig van smaak en zacht zijn; niet bruin laten worden.
  • Regelmatig omscheppen.
  • Rozemarijn erdoor scheppen.
  • Intussen bladerdeeg in ca. 10 minuten laten ontdooien.
  • Bakplaat bekleden met bakpapier.
  • Werkvlak en deegroller dun bestuiven met bloem.
  • Telkens 2 plakjes bladerdeeg op elkaar leggen en uitrollen tot dunne langwerpige lap (ca. 20 x 10 cm).
  • Deeglapjes op bakplaat leggen.
  • Randjes van lapjes deeg bestrijken met water, ca. 1 centimeter naar binnen vouwen en aandrukken.
  • Oven voorverwarmen op 225 °C of gasovenstand 5.
  • Uienmengsel op plakjes deeg scheppen, randen vrijlaten en bestrijken met olijfolie.
  • Bakplaat in midden van oven schuiven en taartjes in 15 à 20 minuten goudbruin bakken.
  • Intussen tomaten wassen, in vieren snijden, zaadjes verwijderen en vruchtvlees in kleine blokjes snijden.
  • Ansjovis met keukenpapier droogdeppen en fijnsnijden.
  • Ansjovis door tomaten scheppen.
  • Plaattaartjes uit oven nemen en tomatenmengsel erover verdelen.
  • Taartjes royaal bestrooien met zwarte peper.

Notities

Serveren met frisse groene salade.

Nutrition

Calories: 65kcal | koolhydraten: 7g | Protein: 9g | Vet: 4g

Plaattaartje met asperges en ham

Plaattaartje met asperges en ham

Allerhande 2002
Bereidingstijd1 uur
Jaargetijde:: Lente
Servings: 4 personen
Calories: 385kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g witte asperges
  • zout
  • 2 plakjes roomboterbladerdeeg diepvries
  • 150 g ham plakjes
  • 3 takjes peterselie
  • 125 g mascarpone
  • 1 ei
  • peper versgemalen
  • nootmuskaat
  • 1 eetlepel roomboter zachte
  • 1 eetlepel bloem om te bestuiven

Instructies

  • Asperges schillen van vlak onder kopje naar beneden.
  • Houtachtige uiteinden eraf snijden.
  • In aspergepan (of in wijde pan) asperges met kopjes omhoog in ruim kokend water met zout ca. 10 minuten koken.
  • Van vuur af ca. 10 minuten afgedekt laten staan.
  • Intussen oven voorverwarmen op 200 °C of gasovenstand 4.
  • Bladerdeeg laten ontdooien. 50 g ham en peterselie fijnhakken.
  • In kom mascarpone losroeren met ei, fijngehakte ham en peterselie.
  • Zout, peper en nootmuskaat naar smaak toevoegen.
  • Bakplaat bekleden met bakpapier.
  • Aanrecht bestuiven met bloem, plakjes bladerdeeg halveren en uitrollen tot repen van ca. 18 cm lang.
  • Naast elkaar op bakplaat leggen.
  • Bestrijken met mascarponemengsel, 1/2 cm van rand rondom vrijhouden.
  • Asperges uit pan nemen, goed laten uitlekken en droogdeppen met keukenpapier. Met kopjes naar één kant over bladerdeegrepen verdelen.
  • Bestrijken met boter.
  • In oven taartjes in ca. 20 minuten goudbruin en gaar bakken.
  • Intussen rest van ham in brede repen snijden.
  • Aspergetaartjes op vier borden leggen en hamrepen erop draperen.

Nutrition

Calories: 385kcal | koolhydraten: 14g | Protein: 13g | Vet: 31g