Rolletjes met koffie crème

Rolletjes met koffie crème

Recept categorieën: Gebak, Koek
Servings: 25 Stuks
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 60 gr boter
  • 2 el ahornsiroop
  • 60 gr bruine suiker
  • 30 gr bloem
  • tl gemberpoeder
  • 75 gr pure chocola
  • Koffiecrème:
  • 1,8 dl room
  • 1 el poedersuiker
  • 1 tl oploskoffie
  • 1 el Tia Maria

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180°C (hetelucht 160ºC).
  • Leg bakpapier op de bakplaat.
  • Meng boter, ahornsiroop en suiker in een pan.
  • Roer dit op laag vuur tot de boter is gesmolten en de suiker is opgelost.
  • Neem de pan van het vuur.
  • Voeg gezeefde bloem en gemberpoeder toe.
  • Roer alles kort met een houten lepel door.
  • Schep 1 afgestreken theelepel van het mengsel op de bakplaat zo'n 12 cm uit elkaar (maak 3-4 koekjes tegelijk).
  • Maak van het mengsel rondjes van 8 cm.
  • Bak ze in 6 minuten lichtbruin.
  • Laat ze 30 seconden liggen, neem ze van de plaat en wikkel ze, terwijl ze nog warm zijn, om de steel van een pollepel.
  • Zijn ze tijdens het verwerken hard geworden, zet ze dan nog weer even in de oven om zacht te worden.
  • Meng de ingrediënten voor de koffiecrème in een kom en roer alles goed door elkaar.
  • Dek de kom met plasticfolie af en zet hem 1 uur in de koelkast. Klop het mengsel met de mixer

Minipavlova’s

Minipavlova's

Recept categorieën: Koek
Servings: 40 Stuks
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 3 eiwitten
  • 125 gr poedersuiker
  • 150 gr pure chocolade
  • dl slagroom
  • 1 el poedersuiker extra
  • 1 tl sinaasappelschil
  • Fruit zoals stukjes aardbei, plakjes papaja, kiwi, passievruch

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 140-150°C (hetelucht 125-135°C).
  • Klop de eiwitten in een kom stijf.
  • Zet de kom boven een pan met kokend water en voeg onder voortdurend kloppen de poedersuiker toe.
  • Gebruik voor het kloppen het liefst een mixer.
  • Bekleed 2 bakplaten met bakpapier.
  • Maak met het mengsel 40 rondjes van ongeveer 4 cm (de bodems).
  • Schep de rest van het merenguemengsel in een spuitzak met een glad spuitmondje van 5 mm. Spuit op elke bodem drie dunne cirkels op elkaar op de buitenrand.
  • Bak de merengues ± 30 minuten tot ze stevig aanvoelen.
  • Zet de ovendeur op een kier en laat ze in de oven afkoelen.
  • Doop de bodems in gesmolten chocolade.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en laat ze hierop afkoelen.
  • Meng slagroom, extra poedersuiker en sinaasappelrasp.
  • Roer alles tot het net dik begint te worden.
  • Schep het mengsel in een spuitzak met een klein, glad spuitmondje en spuit het in de merengue.
  • Versier de pavlova's met vruchten.

Likeurtaartjes

Likeurtaartjes

Recept categorieën: Gebak, Taart
Servings: 48 Stuks
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 250 gr biscuitjes
  • 125 gr boter
  • 3 tl gelatinepoeder
  • 60 ml water
  • 250 gr roomkaas
  • 90 gr basterdsuiker
  • 150 gr chocolade
  • 2 tl citroenrasp
  • 3 el Tia Maria
  • 3 dl slagroom
  • chocoladevlokken

Instructies

  • Vet de muffinvormen in en bekleed elk kuipje met een reepje bakpapier.
  • Stamp de biscuitjes fijn en roer er de gesmolten boter door.
  • Druk steeds 1 volle theelepel mengsel stevig in de kuipjes.
  • Zet de vormen in de koelkast.
  • Los het gelatinepoeder op in het kokende water.
  • Meng de zachte roomkaas met de suiker en voeg de gesmolten chocolade, citroenrasp en de Tia Maria toe.
  • Klop het geheel glad.
  • Roer de gelatine erdoor en schep het mengsel op het biscuitmengsel.
  • Laat de taartjes 2 uur in de koelkast opstijven.
  • Haal de taartjes uit de vormen.
  • Klop de slagroom stijf en verdeel dit over de taartjes.
  • Versier ze met chocoladevlokken.

Gelukskoekjes

Gelukskoekjes

Recept categorieën: Koek
Servings: 30 Stuks
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 3 eiwitten
  • 60 gr poedersuiker
  • 45 gr boter
  • 60 gr bloem

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180°C (hetelucht 160°C).
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Teken drie cirkels van 8 cm op het papier en draai het papier om.
  • Klop de eiwitten in een kom schuimig.
  • Voeg poedersuiker en boter toe en roer alles glad.
  • Voeg de bloem toe en roer goed.
  • Laat het beslag 15 minuten rusten.
  • Verdeel met een cakemes 1½ tl mengsel over elke cirkel.
  • Bak ze 5 minuten, totdat de randen iets verkleuren.
  • Neem de koekjes met een cakemes snel van de bakplaat.
  • Leg in elk Chinese gelukskoekje een opgevouwen briefje met een spreuk.
  • Werk met drie koekjes tegelijk.
  • Ze worden snel hard en kunnen bij het vouwen breken.
  • Als ze breken, weer even in de oven opwarmen.
  • Vouw de koekjes dubbel en vouw ze dan om een stomp voorwerp (bijv de steel van een houten lepel).
  • Laat ze op een rooster afkoelen.

Choco pindakoekjes

Choco pindakoekjes

Recept categorieën: Chocolade, Koek, Noten
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 125 gr boter
  • ½ kop suiker
  • ¼ kop bruine basterdsuiker
  • 1 ei
  • 1 kop zelfrijzend bakmeel
  • 75 gr bloem
  • ¾ kop ongezouten geroosterde pinda's
  • ¾ kop stukjes pure chocolade

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180°C (hetelucht 160°C).
  • 2 bakplaten van 32 x 28 cm met bakpapier bekleden.
  • Boter en suiker tot een luchtige massa kloppen.
  • Ei erdoor kloppen.
  • Het mengsel in een grote kom doen.
  • Gezeefd bakmeel, bloem, pinda's en chocolade toevoegen.
  • Met een grote metalen lepel de ingrediënten door elkaar roeren.
  • Mengsel lichtjes tot een soepel deeg kneden.
  • Van telkens 1 afgestreken el deeg balletjes vormen.
  • Op de bakplaat leggen, met voldoende tussenruimte.
  • Balletjes met de vingers enigszins platdrukken.
  • Koekjes in 15-20 minuten goudbruin bakken en dan uit de oven halen.
  • 5 minuten laten staan en dan op een rooster volledig laten afkoelen.

Janneke’s Chocoladetaartjes

Janneke's Chocoladetaartjes

Recept categorieën: Chocolade, Gebak, Taart
Servings: 45 Stuks
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 150 gr bloem
  • 75 gr boter
  • 60 gr basterdsuiker
  • 2 eidooiers
  • 2 el water
  • 250 gr pure chocola
  • dl room
  • 1 el sinaasappellikeur
  • oranjesnippers
  • cacaopoeder

Instructies

  • Vet de muffinvormen in.
  • Zeef de bloem in een kom.
  • Meng met de vingertoppen de brokjes boter door de bloem tot het geheel op broodkruimels lijkt.
  • Roer de suiker erdoor.
  • Maak een kuiltje in het midden en voeg de eierdooiers en maximaal 2 eetlepels water toe.
  • Roer het deeg met een mes tot een korrelig deeg.
  • Rol een bal van het deeg en leg het afgedekt 20 minuten in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 180°C (hetelucht 160°C).
  • Rol het deeg uit tussen twee vellen bakpapier en steek er rondjes van 5 cm uit. Leg ze in de vormen.
  • Bak de rondjes in 10 minuten lichtbruin.
  • Neem ze uit de vorm en laat ze afkoelen.
  • Doe de gerapte chocolade in een vuurvaste kom.
  • Breng de room in een pan aan de kook.
  • Giet de room over de chocolade.
  • Roeren tot de chocolade is gesmolten.
  • Roer de likeur erdoor.
  • Laat de chocolade onder af en toe roeren dik worden.
  • Schep het chocolademengsel in een spuitzak en vul de taartjes met het mengsel. Bestrooi de taartjes met cacaopoeder en versier ze met de oranjesnippers.

Gestoomde broodjes met vlees

Gestoomde broodjes met vlees

Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd25 minuten
wachten20 minuten
Totale tijd1 uur 15 minuten
Recept categorieën: Broodjes, Vlees
Land van herkomst: China
Servings: 8 personen
Calories: 210kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • ½ pak mix voor witbrood a 500 g
  • 2 eetlepels arachideolie
  • 200 g half-om-halfgehakt
  • 1 teentje knoflook uitgeperst
  • 2 eetlepels hoisinsaus
  • 2 eetlepels droge sherry
  • 2 bosuitjes in ringetjes

Instructies

  • Voorbereiden
  • Mix voor witbrood met 150 ml handwarm water en 1 eetlepel olie tot soepel deeg kneden.
  • Deeg 10 minuten afgedekt laten rijzen.
  • Deeg in 8 gelijke balletjes verdelen en vervolgens nog 30 minuten afgedekt laten rijzen.
  • In koekenpan rest van olie verhitten en gehakt rul bakken.
  • Knoflook, hoisinsaus en sherry erdoor roeren en geheel nog 1 minuut bakken.
  • Pan van vuur nemen en bosuitjes erdoor scheppen.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • Bereiden
  • Stoomrekje in wok zetten en wok vullen met water tot 2 cm onder rooster.
  • Water aan de kook brengen.
  • Deegballetjes op een werkvlak tot platte cirkels duwen.
  • In midden van elke cirkel 1 eetlepel gehaktmengsel scheppen.
  • Randen van deeg dichtvouwen en broodjes bovenop dichtdraaien.
  • Bodem van stoommandje bekleden met bakpapier.
  • Broodjes met naden naar beneden erin leggen.
  • Mandje op rekje in wok zetten en afdekken met bolle deksel van wok.
  • Of stoommandje van stoompan invetten met wat olie en broodjes erin zetten.
  • Broodjes in 15 minuten gaarstomen.

Notities

De gestoomde broodjes zijn ook heel lekker als snack.

Nutrition

Calories: 210kcal | koolhydraten: 24g | Protein: 9g | Vet: 8g

Rijsttaart van Allerhande

Rijsttaart van Allerhande

Voorbereidingstijd50 minuten
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Gebak, Rijst, Taart
Land van herkomst: België
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 blikje croissantdeeg 240 g
  • 100 g dessertrijst
  • ½ liter melk
  • 1 vanillestokje
  • 75 g suiker
  • 2 eierdooiers
  • 1 eetlepel custard
  • ½ dl koude melk
  • 2 eiwitten
  • boter om in te vetten
  • 1 pak gedroogde peulvruchten steunvulsel

Instructies

Voorbereiden

  • Oven voorverwarmen op 180°C.
  • Deeg uitrollen volgens gebruiksaanwijzing, aan elkaar plakken tot grote vierkante lap en vervolgens iets dunner uitrollen tot ca. 2 cm groter dan vorm.
  • Vorm invetten en met deeg bekleden.
  • Deeg met vork inprikken en beleggen met bakpapier.
  • Laag peulvruchten op papier verdelen en deeg ca. 10 minuten bakken.
  • Steunvulsel en bakpapier verwijderen.
  • Intussen rijst met ½ liter melk volgens gebruiksaanwijzing gaar koken.
  • Vanillestokje in lengte halveren en met suiker aan rijst toevoegen.
  • Intussen in kom eierdooiers tot licht en dik mengsel kloppen.
  • Custard en ½ dl melk erdoor roeren en mengsel al roerend laatste 2 minuten van rijstkooktijd aan rijst toevoegen. Vanillestokje uit pan halen, met mesje merg eruit schrapen en merg door rijst roeren.
  • Pan van vuur nemen en mengsel tot lauwwarm laten afkoelen.
  • Eiwitten in vetvrije kom tot stijve pieken kloppen.
  • Eiwit door rijstmengsel scheppen en over deeg verdelen.

Bereiden

  • Taart in midden van oven in ca. 40 minuten gaar en bruinbakken.
  • Taart laten afkoelen en in punten verdelen.

Notities

Lekker met slagroom.

Taartfeest

Taartfeest

Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit, Taart
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 pakken Filipinoskoekjes melkchocolade
  • ½ l slagroom
  • 45 g suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 blikje mandarijnen
  • 1 kokertje Smarties 40 g

Instructies

  • Leg een springvorm (18 cm) op het bakpapier en teken met een potlood de vorm af.
  • Knip de cirkel uit en leg die in het bakblik.
  • Knip nu een strook van 8 bij 55 cm uit.
  • Leg de strook tegen de zijkant van de rand.
  • Je kunt het papier eventueel vastplakken met een druppeltje vloeibare boter of margarine.
  • Het papier steekt aan de bovenkant iets uit.
  • Leg de koekjes op een bord.
  • Breek ze in stukjes.
  • Klop de slagroom met de suiker en vanillesuiker stijf.
  • Verdeel 1/3 deel van de koekjes over de bodem van de springvorm.
  • Schep daarna 1/3 van de slagroom in de springvorm op de koekjes.
  • Strijk de slagroom met een spatel glad.
  • Leg hierop weer 1/3 van de koekjes, daarna weer 1/3 van de slagroom, weer 1/3 van de koekjes en als laatste weer 1/3 van de slagroom.
  • Zet de taart 4 uur in de vriezer.
  • Haal de taart uit de diepvries.
  • Maak de zijkanten van de springvorm los en haal voorzichtig het bakpapier van de zijkanten af.

Notities

Versier de ijstaart met mandarijntjes, smarties en kaarsjes.

Spoekies

Spoekies

Recept categorieën: Dessert - Nagerecht
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 100 g pure chocolade
  • 4 ananas schijven blikje
  • 250 g aardbeien
  • 1 banaan
  • 1 eetlepel citroensap
  • 100 g witte chocolade
  • 2 eetlepels decoratiehagel flesje

Instructies

  • Vul een grote pan voor de helft met water en breng dit aan de kook.
  • Hang een kleine pan in de grote pan.
  • Breek de pure chocolade in stukken, doe ze in de kleinere pan en zet het vuur laag.
  • Laat zo de chocolade smelten.
  • Laat intussen de ananasschijven uitlekken in de zeef en snij ze in stukjes.
  • Was de aardbeien en haal de kroontjes eraf.
  • Snij de banaan in stukken en giet het citroensap erover.
  • Leg een stuk bakpapier op een groot bord.
  • Neem de kleine pan uit het warme water.
  • Prik steeds een stukje fruit aan een satéstokje en doop de helft van de stukjes fruit om de beurt in de chocolade.
  • Stop niet tussentijds want dan wordt de chocolade hard.
  • Strooi er als versiering wat decoratiehagel overheen.
  • Leg het chocoladefruit op bakpapier om af te koelen.
  • Smelt de witte chocolade op dezelfde manier en doop de rest van het fruit erin.
  • Strooi als versiering wat decoratiehagel over het chocoladefruit.
  • Leg het fruit op het bakpapier om af te koelen.
  • Prik daarna verschillende stukjes fruit aan één satéstokje.
  • Verdeel de stokjes over vier bordjes.