Zelfgemaakte Kruidnootjes met Speculaaskruiden

Zelfgemaakte Kruidnootjes met Speculaaskruiden

Maak zelf heerlijke knapperige kruidnootjes met speculaaskruiden! Dit recept is eenvoudig en perfect voor de Sinterklaasperiode.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Koek
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst
Feestdagen etc: Sinterklaas
Servings: 4
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 40 g boter
  • 50 g bloem
  • 50 g zelfrijzend bakmeel
  • 50 g basterdsuiker
  • ½ eetlepel speculaaskruiden
  • 2 eetlepels melk
  • Zout indien ongezouten boter wordt gebruikt

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 160°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Kneed alle ingrediënten tot een stevig deeg.
  • Rol kleine balletjes van het deeg en leg ze op de bakplaat.
  • Bak de kruidnootjes 20 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Laat ze afkoelen en geniet van deze kruidige lekkernij!

Notities

Serveertip:
Lekker om te serveren met warme chocolademelk of bij een kopje thee.
Wijnadvies:
Combineer deze kruidnootjes met een glas zoete dessertwijn of een kruidige glühwein.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 2g | Vet: 8g | Zout: 0g | Sugar: 12g

Ovengebakken Ricotta met Geroosterde Tomaatjes

Ovengebakken Ricotta met Geroosterde Tomaatjes

Deze ovengebakken ricotta met geroosterde tomaatjes en tijm is een heerlijk smeuïg gerecht, perfect als voorgerecht of bijgerecht. Serveer met versgebakken brood!
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Hapjes, Kaas, Ovenschotel
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 citroen
  • 1 ricotta
  • 1 takje tijm alleen de blaadjes
  • ¼ theelepel chilivlokken
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 16 cherrytomaten gehalveerd
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 °C (hetelucht).
  • Plaats de ricotta in een ovenschaal.
  • Bestrooi met chilivlokken, tijmblaadjes en citroenrasp.
  • Verdeel de gehalveerde cherrytomaten rond de ricotta en bestrooi met zout en peper.
  • Besprenkel alles met olijfolie.
  • Plaats de ovenschaal in het midden van de oven en bak 20-25 minuten, tot de ricotta zacht is en de randjes goudbruin zijn.
  • Serveer lauwwarm met versgebakken brood.

Notities

Serveertip:
Lekker met knapperig zuurdesembrood of een salade met rucola en pijnboompitten.
Wijnadvies:
Een lichte, frisse witte wijn zoals een Pinot Grigio of een Verdejo past perfect bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 12g | Vet: 12g | Zout: 0.5g | Sugar: 3g

Kabeljauw met kruidenboter in een pakketje

Kabeljauw met kruidenboter in een pakketje

Recept categorieën: Vis
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 4 tomaten
  • 4 moten kabeljauw of zalm van elk 200 gram
  • zout
  • peper versgemalen
  • 20 gram boter voor het invetten
  • 1 theelepel tijm
  • 50 gram kruidenboter

Instructies

Bereiding:

  • Ontvel de tomaten: kruis de velletjes in, dompel ze ca. 30 seconden in kokend water en trek de velletjes eraf.
  • Halveer de tomaten, verwijder het vocht en de zaadjes en snijd het vruchtvlees in kleine stukjes.
  • Verwijder eventueel het vel van de vismoten.
  • Dep de moten droog met keukenpapier en wrijf ze, aan beide kanten in met zout en peper.
  • Vet 4 grote stukken aluminiumfolie in met de boter en leg de moten erop.
  • Verdeel de tomaat over de moten, bestrooi met de tijm en verdeel de in plakjes gesneden kruidenboter erover.
  • Vouw de folie losjes om de vis en vouw de uiteinden stevig dicht.
  • Bewaar de pakketjes tot gebruik in de koelkast.

Afwerking:

  • Verwarm de oven voor op 220 °C.
  • Leg de vispakketjes op een bakplaat in het midden van de oven en laat ze in ca. 12 minuten gaar worden.
  • Leg de pakketjes op de borden.

Notities

Lekker met tuin- of sperziebonen en aardappelpuree.

Knapperige Kaaskletskopjes

Knapperige Kaaskletskopjes

Heerlijke knapperige kaaskletskopjes, gemaakt van slechts één ingrediënt: Parmezaanse kaas. Perfect voor een borrel of als snack.
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Borrelhapjes, Hapjes, Kaas, Koek, Koude Hapjes
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 8 koekjes
Calories: 80kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175 °C of gasovenstand 3.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Schep platte bergjes van ongeveer 1 eetlepel Parmezaanse kaas op de bakplaat, met voldoende ruimte ertussen.
  • Bak de kaaskoekjes ongeveer 10 minuten in de oven, of totdat ze goudbruin en krokant zijn.
  • Laat de koekjes even afkoelen en verwijder ze voorzichtig van het bakpapier met een pannenkoekmes.

Notities

Serveertip:
Bestrooi de koekjes met gedroogde kruiden naar keuze, zoals basilicum, Italiaanse kruiden, rozemarijn of oregano voor extra smaak.
Wijnadvies:
Deze knapperige kaaskletskopjes passen uitstekend bij een droge witte wijn zoals Sauvignon Blanc of een frisse Prosecco.

Nutrition

Calories: 80kcal | koolhydraten: 0g | Protein: 7g | Vet: 6g | Zout: 0.5g | Sugar: 0g

Lauwwarme Zalmfilet met flinterdunne uiringen & komkommerreepjes

Lauwwarme Zalmfilet met flinterdunne uiringen & komkommerreepjes

Recept categorieën: Vis, Voorgerechten, Zalm
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 12 zalm filets 30 gram per stuk
  • 1 rode ui
  • 1 komkommer
  • 3 eetlepel azijn
  • 1 theelepel mosterd
  • 6 eetlepel olijfolie
  • 1 bos(jes) kervel
  • zout
  • peper

Instructies

Kruidendressing:

  • Olijfolie en azijn, 1 theelepeltje scherpe mosterd, zout, peper en gehakte kervel bij elkaar doen en doorroeren.
  • Rode ui pellen en in super dunne ringen snijden.
  • Komkommer halveren en ook flinterdun snijden.
  • Niet de hele komkommer gebruiken, maar zelfde hoeveelheid als de rode ui.
  • Vermeng deze met elkaar en zet in de koeling.

De zalm:

  • Verhit de oven voor op 220 graden
  • Smeer de zalmfiletjes in met een beetje olijfolie vermengd met een paar druppeltjes citroensap.
  • Strooi nog wat witte peper uit de molen en zeezout uit de molen over de filets.
  • Plaats de zalmfiletjes op een bakplaat bedekt met siliconenpapier (bakpapier).
  • Plaats de zalm in de oven tot hij een beetje glazig oogt maar laat de zalm niet gaar worden (1 minuut)
  • Leg 3 zalmfilets op een bord; eventueel kan er wat sla onder, bijvoorbeeld raketsla of baby leaf.
  • Plaats een bergje ui-komkommermengsel op de filets.
  • Schep er tenslotte wat kruidendressing overheen.

Knapperige kruidige aardappeltjes uit de oven

Knapperige kruidige aardappeltjes uit de oven

Deze knapperige kruidige aardappeltjes uit de oven zijn eenvoudig te bereiden en heerlijk gekruid met kerrie, knoflook en ui. Perfect als bijgerecht bij diverse maaltijden!
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Ovenschotel
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 eetlepel kerriepoeder
  • 2 teentjes knoflook gesnipperd
  • 2 uien in partjes
  • 2 zakken krieltjes halve, met schil
  • 3 eetlepels olijfolie
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 250°C.
  • Meng in een kom de krieltjes, ui en knoflook.
  • Voeg het kerriepoeder, peper en zout toe.
  • Besprenkel met de olijfolie en schep goed om zodat alles gelijkmatig bedekt is.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel het aardappelmengsel erop.
  • Bak de aardappeltjes in de oven gedurende 30 minuten, tot ze mooi bruin en gaar zijn.
  • Schep de aardappeltjes tussentijds twee keer om voor een gelijkmatige garing.

Notities

Serveertip:
Serveer met appelmoes of een frisse yoghurtdip voor extra smaak.
Wijnadvies:
Een lichte, frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 4g | Vet: 10g | Zout: 0.5g | Sugar: 3g

Bladerdeeg knakworst spiralen

Bladerdeeg knakworst spiralen

Deze knapperige bladerdeeg knakworst spiralen zijn een eenvoudig en smakelijk hapje voor feestjes, borrels of als traktatie. Serveer ze warm of koud!
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Borrelhapjes, Hapjes, Snack, Vlees
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 10 personen
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 eetlepel bloem
  • 5 plakjes bladerdeeg diepvries, pak à 10 plakjes
  • 10 Frankfurters of andere grote knakworsten blik 300 g

Instructies

  • Haal het plastic van de bladerdeegplakjes en laat ze kort ontdooien op het aanrecht.
  • Bestuif het aanrecht licht met bloem.
  • Haal de bakplaat uit de oven en bedek deze met bakpapier.
  • Verwarm de oven voor op 200°C (of gasovenstand 4).
  • Rol elk plakje bladerdeeg iets dunner uit tot een rechthoekige lap.
  • Snijd elke lap in 2 lange repen.
  • Laat de knakworsten uitlekken in een vergiet.
  • Snijd de knakworsten in de lengte voorzichtig in, maar niet helemaal door.
  • Wikkel een reep bladerdeeg spiraalvormig om elke knakworst.
  • Leg de bladerdeegworsten op de met bakpapier beklede bakplaat.
  • Bak ze in ongeveer 15 minuten goudbruin en krokant.
  • Laat de spiralen iets afkoelen en serveer ze met een servetje.

Notities

Serveertip:
Serveer met mosterd, ketchup of een dipsaus naar keuze. Ook koud zijn ze heerlijk!
Wijnadvies:
Een lichte, frisse witte wijn zoals Pinot Grigio past goed bij dit hapje.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 5g | Vet: 12g | Zout: 1.2g | Sugar: 1g

Filodeegtaartjes met Geitenkaas en Pistache

Filodeegtaartjes met Geitenkaas en Pistache

Deze knapperige filodeegtaartjes met romige geitenkaas, pistachenoten en frisse sinaasappelrasp zijn een perfect voorgerecht of lichte lunch.
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hartige taart, Kaas, Voorgerechten
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • ½ pak filodeeg diepvries
  • 1 sinaasappel
  • 1 zakje gepelde pistachenootjes 55 gram
  • 1 schaaltje haricots verts 150 gram, schoongemaakt
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 4 plakken geitenkaas
  • Peper

Instructies

  • Laat het filodeeg in de verpakking 2 uur bij kamertemperatuur ontdooien.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Kook de haricots verts 5 minuten beetgaar.
  • Spoel de boontjes af met koud water en laat goed uitlekken.
  • Boen de sinaasappel schoon en rasp de schil grof.
  • Hak de pistachenoten grof.
  • Leg de vellen filodeeg op een werkvlak en bestrijk ze dun met 2 eetlepels olijfolie.
  • Vouw vier vellen luchtig in vieren.
  • Snijd het vijfde vel in 4 stukken en leg deze tussen de gevouwen vellen.
  • Leg de deegplakken op een ingevette bakplaat en bestrijk de bovenkant met 1 eetlepel olie.
  • Leg de haricots verts naast elkaar op het deeg en bedek met een plak geitenkaas.
  • Verdeel de pistachenoten en sinaasappelrasp erover.
  • Bestrooi royaal met peper en besprenkel met de resterende olie.
  • Bak de geitenkaastaartjes 15 minuten in het midden van de oven tot ze goudbruin en knapperig zijn.
  • Serveer met een salade van romana sla en zwarte olijven.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse salade van rucola, cherrytomaatjes en een honing-mosterddressing.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals Rocca Bianca Soave past perfect bij de romige geitenkaas en knapperige filodeeg.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 22g | Protein: 10g | Vet: 22g | Zout: 0.7g | Sugar: 3g

Knapperige Notenburger met Cheddar en Sla

Knapperige Notenburger met Cheddar en Sla

Deze smaakvolle vegetarische notenburger met kaas en verse sla is een heerlijk alternatief voor de klassieke hamburger. Perfect op een zacht broodje!
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Broodjes, Groenten, Lunch, Noten, Vleesvervangers
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 8 burgers
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 200 g pinda’s ongezouten (of pindakaas)
  • 100 g cashewnoten
  • 2 tl grof zout
  • 1 grote ui
  • 250 g snelkookcouscous
  • 50 g bloem
  • 1 ei
  • 1 handvol verse peterselie fijngehakt
  • 100 g belegen kaas of cheddar
  • Olie of boter
  • 10 grote zachte broodjes of één Turks brood
  • ½ krop sla
  • 2 tomaten
  • Tomatenketchup mosterd, mayonaise

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Leg de pinda’s en cashewnoten op een bakplaat en verwarm ze 10 minuten.
  • Maal de noten met het zout in een keukenmachine tot een smeuïge pasta (of gebruik pindakaas).
  • Snijd de ui in tweeën.
  • Maak ringen van de ene helft en snijd de andere helft in stukjes.
  • Bak de uienringen in wat olie of boter op laag vuur tot ze zacht zijn.
  • Bereid de couscous volgens de aanwijzingen op de verpakking en laat 10 minuten staan.
  • Meng de notenpasta, gesneden ui, bloem, ei en fijngehakte peterselie door de couscous.
  • Snijd de kaas in dunne plakjes met een kaasschaaf.
  • Vorm burgers van ongeveer 8 cm doorsnee en druk stevig aan.
  • Snijd de burgers doormidden en leg er twee of drie plakjes kaas tussen.
  • Druk de burgers weer stevig dicht.
  • Verhit olie of boter in een koekenpan en bak de burgers enkele minuten goudbruin.
  • Draai om en leg extra kaas op de gebakken zijde.
  • Serveer op de broodjes met sla, dun gesneden tomaat en uienringen.
  • Breng op smaak met ketchup, mosterd en mayonaise.

Notities

Serveertip:
Serveer met zoete aardappelfriet en een frisse yoghurtdip met munt.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir of een frisse witte Sauvignon Blanc past goed bij deze notenburger.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 14g | Vet: 22g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g

Bier Kaas Brood

Bier Kaas Brood

Een zeer smaakvol en pittig brood.
recept voor grote of 4 kleinere broden.
Recept categorieën: Brood, Kaas
Land van herkomst: Ierland
Calories:

Equipment

Ingrediënten

  • 4 eetlepel(s) suiker
  • 2 eetlepel(s) gist gedroogd
  • 250 milliliter bier warm op 50 graden
  • 1250 gram bloem
  • 230 gram cheddar
  • 185 gram melkpoeder
  • 1 ½ theelepel zout
  • 1 ½ theelepel mosterdpoeder
  • 2 ei losgeklopt
  • 1 ei
  • 1 eetlepel(s) sesamzaad

Instructies

  • Neem een grote kom, los daarin de suiker en gist op in het warme bier, laat 5 minuten staan.
  • Neem een andere kom en meng 1125 gram bloem,kaas,melkpoeder,zout en mosterdpoeder door elkaar.
  • Roer het bloemmengsel nu bij het gistmengsel en blijf roeren tot een zacht deeg verkregen is.
  • Be-bloem een glad werkoppervlak en leg het deeg erop,
  • Kneed het deeg tot het glad en elastisch is, dit duurt +/- 10 minuten.
  • Voeg nog wat bloem toe als het deeg te kleverig is.
  • Verdeel het deeg in 2 of 4 delen en vorm er mooie ronde broden van.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de broden erop zorg dat ze niet te dicht bij elkaar liggen ivm met het rijzen.
  • Bestrijk de broden met het eiwit en strooi het sesamzaad er over.
  • Neem een scherp mes en maak kruiselings 1/2 centimeter diepe inkepingen.
  • Dek af met een schone theedoek en laat op een warme tochtvrije plaats rijzen.+/- 1,5 uur
  • De broden moeten in volume verdubbeld zijn.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 190 graden.
  • Bak de broden in 20 minuten bruin en gaar.
  • Laat ze op een rooster afkoelen.