Frambozenfeest Roze Koekentaart

Frambozenfeest Roze Koekentaart

Een feestelijke taart met roze koeken en frambozen voor een kleurrijk dessert.
Bereidingstijd24 minuten
Recept categorieën: Taart
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Lente, Winter, Zomer
Servings: 8
Calories: 423.5kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 pak Dr. Oetker Roze koeken bakmix
  • 75 ml water
  • 25 ml heet water
  • 240 g boter kamertemperatuur
  • 2 el frambozenjam
  • 1 zakje Dr. Oetker Botercrème
  • 125 ml melk koud
  • 150 g frambozen
  • 2 takjes rozemarijn
  • 1 busje Dr. Oetker Chocofantasie

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 160°C (elektrische oven).
  • Klop 120 g boter zacht in een beslagkom met een mixer.
  • Voeg de roze koekenmix en 75 ml water toe en meng op de hoogste stand tot een glad beslag.
  • Verdeel het beslag over de springvorm bekleed met bakpapier.
  • Bak de roze koek in 30-35 minuten gaar.
  • Laat afkoelen en snijd horizontaal door voor twee lagen.
  • Smeer frambozenjam op de onderste laag, vrij van de randen.
  • Klop de resterende boter glad.
  • Voeg de melk en botercrème-mix toe en mix 30 seconden op lage snelheid.
  • Schraap de randen schoon en mix nog 1 minuut op de hoogste stand tot luchtig.
  • Doe de botercrème in een spuitzak met een kartelmond.
  • Spuit decoratief op de onderste laag koek.
  • Verdeel 2/3 van de frambozen over de botercrème.
  • Meng de glazuurmix met 25 ml heet water in een kom en mix op de laagste stand glad.
  • Mix 2 minuten op hoge stand tot luchtig en laat 5 minuten rusten.
  • Roer tot de kleur gelijkmatig is en verdeel over de bovenkant van de taart.
  • Decoreer met de resterende frambozen, rozemarijn, gouden Dr.
  • Oetker Chocofantasie-bolletjes en optioneel poedersuiker.

Notities

Wijnadvies
Kies een lichte, frisse dessertwijn zoals een Moscato of een lichtzoete rosé voor een evenwichtige smaakbeleving.

Nutrition

Calories: 423.5kcal | koolhydraten: 34g | Protein: 2.5g | Vet: 27.8g | Zout: 0.36g | Sugar: 20.9g

Mummie Knakworsten

Mummie Knakworsten

Deze knakworst mummies zijn een grappig en makkelijk te maken Halloweenhapje, perfect voor een feestavond of tijdens de trick-or-treat wandeling!
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Hapjes
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Halloween
Servings: 12
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 12 vegetarische knakworsten bijv. Unox
  • 3 vellen bladerdeeg diepvries
  • 1 ei
  • Mosterd

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 190°C.
  • Ontdooi de bladerdeegvelletjes.
  • Laat de knakworsten uitlekken en dep ze droog met keukenpapier.
  • Snijd hele dunne strookjes van de bladerdeegvellen.
  • Wikkel een strookje bladerdeeg om een knakworst.
  • Herhaal dit met meer strookjes, waarbij je ruimte overhoudt voor de oogjes.
  • Leg de knakworst mummies op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Klop het ei los en bestrijk de mummies hiermee.
  • Bak ze in ca.
  • 25 minuten knapperig en goudbruin.
  • Gebruik een beetje mosterd om oogjes op de knakworsten te maken.

Notities

Wijnadvies
Serveer deze leuke knakworst mummies met een lichte en verfrissende wijn zoals een Sauvignon Blanc. Voor een non-alcoholische optie past een sprankelend appelcider goed.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 14g | Protein: 5g | Vet: 12g | Zout: 1.2g | Sugar: 0.5g

Santa Claus Meringues

Santa Claus Meringues

Knapperige en luchtige meringue bakjes gevuld met een heerlijke notenmousse. Deze Santa Claus meringues zijn een feestelijke traktatie perfect voor Kerst!
Bereidingstijd2 uur
Recept categorieën: Gebak, Koek
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Winter
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 8
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 3 grote eiwitten
  • Snufje zout
  • ½ eetlepel maïzena
  • 125 g poedersuiker
  • 150 g fijngehakte hazelnoten walnoten of pecannoten

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 100 °C.
  • Klop de eiwitten bijna stijf en voeg een snufje zout en maïzena toe.
  • Klop de eiwitten heel stevig.
  • Voeg de poedersuiker in gedeelten toe en klop tot alles goed gemengd is.
  • Spatel de fijngehakte noten voorzichtig door het eiwitmengsel.
  • Schep het eiwitmengsel in een spuitzak met een grote spuitmond.
  • Spuit op een ingevette bakplaat 12 dichte cirkels van 8 cm doorsnede.
  • Spuit langs de buitenkant van de cirkels een opstaande rand, zodat er bakjes ontstaan.
  • Bak de meringue bakjes in het midden van de oven gedurende 1 1/2 uur, of tot ze droog en krokant zijn.
  • Laat de meringue bakjes op een rooster afkoelen.
  • Vul ze met chocolade-noten mousse naar keuze.

Notities

 

Wijnadvies:

Serveer met een glas zoete dessertwijn zoals Muscat of een bruisende Champagne om de feestelijke sfeer compleet te maken.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 4g | Vet: 8g | Zout: 0.2g | Sugar: 20g

Amandel-Kerstkrans

Amandel-Kerstkrans

Deze feestelijke amandel-kerstkrans is een prachtige toevoeging aan je kerstdiner. Met een romige amandelspijsvulling en een krokant bladerdeeg, straalt deze krans pure gezelligheid uit!
Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Gebak
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Winter
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 10
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

Instructies

  • Meng de amandelspijs met 1/2 losgeklopt ei, koffieroom en citroensap.
  • Prak alles goed door elkaar en vorm een rol van ongeveer 38 cm.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Rol 6 plakjes bladerdeeg op elkaar uit tot een lap van 15 x 40 cm.
  • Leg voorzichtig de spijsrol op het deeg en rol het deeg om de spijs.
  • Bestrijk de lange kant van het deeg met wat water en plak het goed vast.
  • Vorm het deeg tot een krans en schuif de open uiteinden in elkaar.
  • Plak ze met water aan elkaar.
  • Leg de krans voorzichtig met de naad naar beneden op een bakplaat bekleed met bakpapier.
  • Snijd uit 2-3 plakjes bladerdeeg sterretjes en plak ze met water op de krans.
  • Klop 1 ei los en bestrijk de krans ermee.
  • Bak de krans in het midden van de oven gedurende 50 minuten, of tot hij goudbruin en gaar is.

Notities

Wijnadvies:

Een lichtzoete witte wijn, zoals een Riesling of een dessertwijn zoals Muscat, past goed bij de rijke smaak van de amandelspijs en het bladerdeeg.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 5g | Vet: 20g | Zout: 0.3g | Sugar: 15g

Feestelijke Sneeuwballen met Witte Chocolade

Feestelijke Sneeuwballen met Witte Chocolade

Deze luchtige sneeuwballen met een vulling van witte chocolade en een vleugje sinaasappellikeur zijn het perfecte feestelijke gebak voor Kerst en Oud & Nieuw!
Bereidingstijd2 uur 30 minuten
Recept categorieën: Gebak
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Winter
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 6
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 eiwitten
  • 125 g poedersuiker gezeefd + extra om te bestuiven
  • 1 eetlepel sinaasappellikeur
  • 150 g suiker
  • 75 g witte chocolade
  • Kaneel

Instructies

  • Klop de eiwitten stijf.
  • Voeg geleidelijk 125 g gezeefde poedersuiker en sinaasappellikeur toe.
  • Blijf kloppen totdat stijve pieken ontstaan.
  • Verwarm de oven voor op 120 °C.
  • Schep bollen met een ijsbolletjestang op een bakplaat bekleed met bakpapier.
  • Maak pieken op de bollen met een lepel.
  • Bak de bollen gedurende 1 ½ uur of totdat ze droog zijn.
  • Laat ze afkoelen op een taartrooster.
  • Verwarm ½ dl water met suiker op zacht vuur tot de suiker is opgelost.
  • Prik de bollen op satéprikkers en bestrijk de ronde kant met suikerstroop.
  • Laat de stroop hard worden.
  • Smelt witte chocolade au bain-marie.
  • Bestrijk de platte kanten van de bollen met de gesmolten chocolade en plak steeds twee bollen tegen elkaar.
  • Laat de sneeuwballen opstijven in de koelkast.
  • Bestuif de sneeuwballen royaal met poedersuiker en voeg een snufje kaneel toe.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte, zoete dessertwijn zoals een Muscat of een glas champagne past uitstekend bij deze sneeuwballen en maakt de feestelijke maaltijd compleet.

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 22g | Protein: 3g | Vet: 6g | Zout: 0.05g | Sugar: 18g

Aubergines met Tomaat en Verse Kruiden

Aubergines met Tomaat en Verse Kruiden

Deze smaakvolle aubergines met tomaat en een verse kruidenmix zijn een heerlijk Italiaans bijgerecht. Perfect geroosterd en op smaak gebracht met balsamico en olijfolie.
Bereidingstijd46 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Herfst, Zomer
Servings: 4
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 aubergines in de lengte gehalveerd
  • 4 rijpe tomaten in blokjes
  • Fijngehakt kruidenmengsel van basilicum munt, marjolein en peterselie
  • Balsamicoazijn
  • Olijfolie
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 ºC.
  • Was de aubergines, dep ze droog, halveer ze in de lengte en maak kleine sneetjes in het vruchtvlees.
  • Breng de aubergines op smaak met zout, peper en een beetje olijfolie.
  • Leg ze met het vruchtvlees naar beneden op een bakplaat en bak ze 30 minuten in de oven.
  • Was de tomaten, verwijder de zaadjes en snijd ze in kleine blokjes.
  • Meng de tomatenblokjes met de fijngehakte kruiden, balsamicoazijn, olijfolie, zout en peper.
  • Laat het intrekken.
  • Haal de aubergines uit de oven en leg ze op een serveerschaal.
  • Garneer de aubergines met de aangemaakte tomatenblokjes en serveer direct.

Notities

Wijnadvies:
Serveer deze aubergines met tomaat en kruiden met een lichte, frisse witte wijn zoals een Pinot Grigio of een Vermentino. Deze wijnen complementeren de frisse, mediterrane smaken van het gerecht.

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 2g | Vet: 10g | Zout: 0.5g | Sugar: 5g

Gegratineerde Geitenkaas met Perencompôte en Honing

Gegratineerde Geitenkaas met Perencompôte en Honing

Een verfijnd gerecht van gegratineerde geitenkaas met een zoete perencompôte, rijk aan smaken en perfect voor een luxe voorgerecht of nagerecht. Serveer het met vers stokbrood voor een extra traktatie.
Bereidingstijd45 minuten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 5
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • Suikerwater:
  • 3 citroenen
  • dl water
  • 450 g suiker
  • kaneelstokje
  • ½ vanillestokje
  • Compôte:
  • 5 stevige handperen
  • 5 eetlepels rozijnen
  • 5 eetlepels krenten
  • 125 g geleisuiker
  • Kaas:
  • 5 geitenkaasjes
  • 15 eetlepels honing
  • vleestomaat
  • Kervel ter garnering
  • Stokbrood

Instructies

  • Pers de citroenen uit om het sap te verkrijgen.
  • Kook het water met de suiker, citroensap, kaneelstokje en het open gesneden vanillestokje in een kleine sauspan totdat de hoeveelheid tot de helft is ingekookt.
  • Verwijder daarna de stokjes.
  • Schil de peren, verwijder het klokhuis, en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes.
  • Pocheer de perenblokjes in het suikerwater.
  • Voeg de krenten en rozijnen toe en pocheer alles totdat het gaar is.
  • Voeg de geleisuiker toe en laat het mengsel binden tot een lichte compôte.
  • Halveer de koude geitenkaasjes en leg ze op een bakplaat.
  • Smeer de kaasjes in met honing en zet ze in een voorverwarmde oven van 220°C totdat ze lichtbruin zijn.
  • Verwarm de resterende honing.
  • Plucheer de tomaten (schil ze door kort in kokend water te dompelen), snijd ze in reepjes en zet apart.
  • Plaats de gegratineerde geitenkaasjes in het midden van het bord.
  • Schep 3 eetlepels van de perencompôte rondom elk kaasje.
  • Nappeer (bedek) de kaasjes met 1 lepel warme honing.
  • Garneer de compôte met kervel en stukjes tomaat.
  • Serveer de geitenkaas met stokbrood.

Notities

Wijnadvies:
Combineer dit gerecht met een zoete dessertwijn zoals een Sauternes of een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc, die de zoete en hartige smaken van de geitenkaas en perencompôte prachtig aanvullen.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 12g | Vet: 18g | Zout: 1g | Sugar: 45g

Gegratineerde Champignons met Spinazie en Schimmelkaas

Gegratineerde Champignons met Spinazie en Schimmelkaas

Verwen jezelf met deze heerlijke gegratineerde champignons gevuld met een romig mengsel van spinazie en schimmelkaas. Perfect als bijgerecht voor een feestelijke maaltijd, geserveerd met een frisse salade van kerstomaatjes en sla.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4
Calories: 300kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 8 reuzenchampignons
  • 1 knoflookteentje geperst
  • 100 g schimmelkaas in blokjes
  • 5 eetlepels olie
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak
  • 200 ml sojaroom
  • 200 g kerstomaatjes gehalveerd
  • Paar blaadjes sla in reepjes gesneden
  • 2 eetlepels citroensap
  • Mespuntje suiker
  • Schijfjes citroen voor garnering

Instructies

  • Poets de champignons en verwijder de steeltjes.
  • Snijd de steeltjes fijn.
  • Verhit 2 eetlepels olie in een pan en bak de champignonkoppen in ca.
  • 5 minuten.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Voeg de geperste knoflook en de fijngesneden champignonsteeltjes toe en bak nog ca.
  • 3 minuten mee.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Laat de spinazie slinken in de pan met de gebruikte olie.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Meng de spinazie, schimmelkaas en sojaroom door elkaar en vul hiermee de champignonkoppen.
  • Leg de gevulde champignons op een bakplaat, besprenkel met de overgebleven olie en bak ze ca.
  • 10 minuten in de oven.
  • Meng ondertussen de kerstomaatjes en slareepjes met citroensap, resterende olie, peper, zout en een mespuntje suiker.
  • Serveer de gegratineerde champignons met de salade en garneer met schijfjes citroen.

Notities

Wijnadvies:
Een volle witte wijn zoals een Chardonnay past perfect bij de rijke smaken van de schimmelkaas en champignons.

Nutrition

Calories: 300kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 12g | Vet: 25g | Zout: 1.2g | Sugar: 4g

Gebraden Patrijs met Hazelnootkaramel en Maïscrème

Gebraden Patrijs met Hazelnootkaramel en Maïscrème

Geniet van deze verfijnde gebraden patrijs met een knapperige hazelnootkaramel, romige maïscrème, en delicate spitskoolcannelloni. Perfect voor een feestelijk diner.
Bereidingstijd2 uur
Recept categorieën: Gevogelte, Hoofdgerechten, Wild
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Winter
Dieët: Notenvrij
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 8
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 8 patrijzen
  • 100 g boter
  • 100 g hazelnoten
  • 100 g kristalsuiker
  • 2 dl water
  • 2 bl laurier
  • 2 bl foelie
  • 1 sjalotje
  • 450 g gare maïs
  • 5 dl gevogeltefond
  • ½ spitskool
  • Olijfolie
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak

Instructies

Patrijs:

  • Snijd de pootjes van de patrijzen en maak de botjes kaal.
  • Rol ze strak in folie en pocheer ze 30 minuten in water, laat afkoelen in het vocht.
  • Braad de patrijzenborsten op het karkas aan en laat ze afkoelen.
  • Snijd de borstfilets eraf.

Saus:

  • Snipper de sjalot en hak de karkassen fijn.
  • Bak beide aan in boter tot ze bruin zijn.
  • Voeg de gevogeltefond, laurier, en foelie toe, breng aan de kook, en reduceer tot 3 dl.
  • Passeer de jus en breng op smaak met zout en peper.

Karamel:

  • Karameliseer de suiker, blus af met water, en laat oplossen.
  • Hak de hazelnoten fijn en voeg samen met boter en zout toe aan de karamel.
  • Roer totdat de noten bruin kleuren, giet de massa uit op een siliconenmat, en laat afkoelen.
  • Hak de afgekoelde notenmassa fijn.

Maïscrème:

  • Zweet de maïs aan in boter, voeg gevogeltefond toe, en breng aan de kook.
  • Stoof de maïs verder gaar, pureer in de Magimix, en monteer met olijfolie.
  • Breng op smaak met zout en peper.

Cannelloni:

  • Blancheer 16 spitskoolbladeren, spoel koud en droog op keukenpapier.
  • Snijd de rest van de kool in fijne julienne, stoof gaar in boter, en laat afkoelen.
  • Rol de gestoofde kool in de bladeren en leg op een siliconenmat.

Afwerking:

  • Bestrooi de patrijsborstfilets met de notenkaramel en glaceer in de oven op 180°C gedurende 4 minuten.
  • Sauteer de patrijspootjes goudbruin in boter.
  • Maak de maïscrème en saus warm.

Dresseren:

  • Schep een lepel maïscrème op de borden, leg de patrijsborstjes erop, gevolgd door de cannelloni, pootjes, en saus.

Notities

Wijnadvies:
Een krachtige rode wijn zoals een Barolo of Brunello di Montalcino zal de rijke smaken van dit gerecht mooi aanvullen.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 45g | Vet: 30g | Zout: 2g | Sugar: 5g

Gevulde Kaiserbroodjes met Gehakt

Gevulde Kaiserbroodjes met Gehakt

Deze gevulde kaiserbroodjes met gehakt zijn een heerlijke en vullende maaltijd. Het knapperige broodje gevuld met gekruid gehakt en gesmolten kaas is perfect voor lunch of een snelle avondmaaltijd. Serveer met een frisse salade voor een complete maaltijd!
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Airfryer, Hoofdgerechten, Lunch, Snack
Land van herkomst: Internationaal
Servings: 4 broodjes
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 4 kaiser afbakbroodjes
  • 250 g gehakt
  • 1 rode paprika
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • ½ tl komijn
  • 1 tl chili flakes
  • Geraspte kaas naar smaak
  • Zout naar smaak
  • Olijfolie voor het bakken

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
  • Hak de knoflook fijn en snipper de ui.
  • Fruit dit aan in wat olijfolie in een koekenpan.
  • Voeg het gehakt toe en bak het rondom bruin.
  • Breng het gehakt op smaak met komijn, chili flakes en wat zout.
  • Snijd de paprika in blokjes en bak deze mee met het gehaktmengsel.
  • Snijd het kapje van de kaiserbroodjes en hol ze uit met een lepel.
  • Vul de uitgeholde broodjes met het gehaktmengsel en bestrooi ze royaal met geraspte kaas.
  • Plaats de gevulde broodjes op een bakplaat en bak ze in de oven op 180 graden voor ongeveer 8 minuten, totdat ze goudbruin en de kaas gesmolten is.
  • Serveer de gevulde broodjes warm met een frisse salade.

Notities

Wijnadvies:
Serveer met een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir of een gekoelde witte wijn zoals een Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 20g | Vet: 20g | Zout: 1.2g | Sugar: 3g