Frisse Zalmtartaar met Limoen en Basilicum in Slablaadjes

Frisse Zalmtartaar met Limoen en Basilicum in Slablaadjes

Een frisse en verfijnde zalmtartaar met basilicum, geserveerd in slablaadjes voor een elegante start van je maaltijd.
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Voorgerechten, Zalm
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Lente, Zomer
Servings: 4
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 250 g verse zalm gefileerd en ontveld
  • 100 g gerookte zalm
  • 1 limoen
  • 2 eetlepels heel fijngehakte basilicum
  • Zout en versgemalen peper naar smaak
  • 8 blaadjes lollo bionda slasoort, uit het hart van de krop
  • 8 blaadjes basilicum

Instructies

  • Snijd de verse en gerookte zalm in kleine stukjes.
  • Schil de limoen dun en snijd de schil in dunne reepjes.
  • Kook de limoenreepjes 3 minuten in kokend water, koudspoelen, opnieuw koken en koudspoelen.
  • Laat uitlekken.
  • Pers het sap uit de limoen.
  • Meng de zalmsoorten met de basilicum en breng op smaak met limoensap, zout en peper.
  • Serveer de zalmtartaar in de blaadjes lollo bionda.
  • Garneer met de limoenreepjes en basilicumblaadjes.

Notities

Wijnadvies
Serveer een frisse Sauvignon Blanc of een Chablis bij de zalmtartaar voor een perfecte balans van smaken.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 2g | Protein: 18g | Vet: 10g | Zout: 300g | Sugar: 1g

Zalmcarpaccio met Grapefruit, Avocado en Lolly Bionda

Zalmcarpaccio met Grapefruit, Avocado en Lolly Bionda

Een frisse en verfijnde zalmcarpaccio met grapefruit, avocado en een pittige cayennepeperdressing, ideaal voor een elegant voorgerecht.
(plus 1 uur marineren)30 minuten
Recept categorieën: Fruit, Groenten, Voorgerechten, Zalm
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Lente, Zomer
Servings: 4
Calories: 325.1kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 400 g zalmfilets zonder vel en graten
  • 1 grote roze grapefruit
  • Cayennepeper naar smaak
  • ¼ krop lollo bionda in plukjes
  • 1 rijpe avocado in kleine blokjes
  • 2 eetlepels kleine kappertjes
  • Takjes dille voor garnering

Instructies

  • Laat de zalm in flinterdunne plakjes snijden en verwijder de donkere delen.
  • Schil de grapefruit dun en snijd de schil in heel dunne reepjes.
  • Kook de reepjes kort in kokend water en spoel ze koud af.
  • Pers de grapefruit uit.
  • Maak de dressing door het grapefruit sap pittig op smaak te brengen met cayennepeper.
  • Marineer de zalm in het grapefruit sap, afgedekt, voor 1 uur in de koelkast.
  • Schik de plukjes lollo bionda op de borden en leg de gemarineerde zalm erover.
  • Giet de marinade over de zalm en verdeel de avocado en kappertjes erover.
  • Garneer de carpaccio met de grapefruit schilreepjes en takjes dille.

Notities

Variatie:

Voor een tonijncarpaccio, schik 250 g rauwe tonijnfilet in dunne plakjes op 4 borden. Klop een dressing van 1 eetlepel Japanse sojasaus, 6 eetlepels druivenpitolie, 1/2-1 eetlepel balsamico-azijn, 2 eetlepels kippenbouillon, zout en peper. Schep 4 shiitake-paddenstoelen, in kleine blokjes, door de dressing. Serveer met lollo rosso en de tonijn.
Wijnadvies
Een volle droge witte wijn zoals Chablis past perfect bij zowel de zalmcarpaccio als de variatie met tonijn.

Nutrition

Calories: 325.1kcal | koolhydraten: 24.5g | Protein: 20.2g | Vet: 17.4g | Zout: 86.7g | Sugar: 12.9g

Risotto met Spinazie, Knoflookgarnalen en Mosselen

Risotto met Spinazie, Knoflookgarnalen en Mosselen

Geniet van deze luxe risotto met spinazie, knoflookgarnalen en mosselen. Een perfect diner voor twee!
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rijst, Zeevruchten
Land van herkomst: Italië
Dieët: Pescatarian
Feestdagen etc: Kerst, Valentijnsdag
Servings: 2
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 ui fijn gesneden
  • 2 teentjes knoflook fijn geperst
  • ½ rode peper fijn gesneden (optioneel)
  • 75 gr oesterzwammen fijn gesneden
  • 75 gr gedroogd eekhoorntjesbrood
  • 100 gr garnalen
  • 100 gr mosselen
  • 100 gr risotto
  • 150 gr verse spinazie
  • Scheutje room
  • Bakje zeewiersalade

Instructies

  • Kook de risotto samen met het gedroogde eekhoorntjesbrood in ongeveer 12 minuten tot de risotto zacht en romig is.
  • Giet af en zet apart.
  • Verhit ondertussen een scheutje olijfolie in een koekenpan en bak de fijngesneden ui, knoflook en rode peper (indien gebruikt) zachtjes aan tot ze glazig zijn.
  • Voeg de oesterzwammen toe en bak deze mee tot ze zacht zijn.
  • Voeg de garnalen en mosselen toe aan de pan en bak ze op een lage temperatuur gedurende de laatste 5 minuten mee, tot de garnalen roze en gaar zijn en de mosselen open zijn.
  • Voeg de verse spinazie en een scheutje room toe aan de pan en laat de spinazie slinken.
  • Roer goed door.
  • Plaats de risotto op een bord en maak een kring in het midden.
  • Leg hierin het garnalen- en mosselmengsel.
  • Serveer de zeewiersalade naast de risotto voor een extra smaakvolle toevoeging.

Notities

Deze luxe risotto combineert uitstekend met een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een droge Vermentino.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 55g | Protein: 30g | Vet: 20g | Zout: 2.2g | Sugar: 4g

Zomerse Salade met Verse Perzik en Geitenkaas

Zomerse Salade met Verse Perzik en Geitenkaas

Een frisse zomerse salade met sappige perziken en romige geitenkaas, afgewerkt met balsamico crème voor een perfecte smaakbalans.
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Fruit, Kaas, Lunch, Salade, Voorgerechten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Zomer
Feestdagen etc: Picknick
Servings: 2
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 2 perziken
  • Gemengde rucola sla
  • 100 gr geitenkaas
  • Balsamico crème

Instructies

  • Verdeel de gemengde rucola sla gelijkmatig over de twee borden.
  • Was de perziken, verwijder de pit en snijd elke perzik in 8 stukjes.
  • Snijd de geitenkaas in plakjes en leg deze tussen de perzikstukjes op de sla.
  • Sprenkel een beetje balsamico crème over de salade om het gerecht af te maken.
  • Serveer direct en geniet van deze lichte, zomerse salade.

Notities

Serveer met een frisse witte wijn zoals Sauvignon Blanc of een rosé voor een perfecte zomerse combinatie.

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 7g | Vet: 12g | Zout: 0.6g | Sugar: 16g

Perziken Gestoofd in Rosé met Mascarpone

Perziken Gestoofd in Rosé met Mascarpone

Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 390kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 250 ml rosé
  • 125 g witte basterdsuiker
  • 4 perziken
  • 250 g mascarpone

Instructies

  • Breng de rosé in een kleine pan met dikke bodem aan de kook.
  • Los al roerend de basterdsuiker op in de kokende rosé.
  • Was de perziken voorzichtig en leg ze in de pan.
  • Dek af en laat ze zachtjes gedurende 10 minuten stoven.
  • Draai ze af en toe om.
  • Haal de perziken uit de pan en laat ze uitlekken en afkoelen in een zeef.
  • Laat het stoofvocht in de pan in 10-15 minuten tot de helft inkoken, tot het stroperig wordt.
  • Zorg ervoor dat het vuur niet te hoog staat, zodat de suikerstroop niet verkleefd.
  • Laat de siroop afkoelen.
  • Leg de perziken op vier borden en schep de mascarpone ernaast.
  • Schenk de ingekookte rosésiroop over de mascarpone.

Notities

Je kunt de perziken eventueel vervangen door abrikozen. Reken op 3 abrikozen per persoon en laat ze 5-8 minuten koken.
Wijnadvies:
Voor een perfecte wijnmatch, kies een rosé met fruitige tonen zoals een Provence rosé. De verfrissende zuurgraad en fruitige aroma's van de wijn zullen de perziken en de romige mascarpone perfect aanvullen.

Nutrition

Calories: 390kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 5g | Vet: 25g | Zout: 0.1g | Sugar: 30g

Champignonpaté met Bosvruchtendressing

Champignonpaté met Bosvruchtendressing

Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Fruit, Voorgerechten
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4 personen
Calories: 180kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

  • Magnetron of steelpan,
  • Staafmixer of keukenmachine

Ingrediënten

  • 150 g diepvries bosvruchten doos à 300 g
  • 1 sinaasappel
  • 2 eetlepels rode port
  • 1 eetlepel poedersuiker
  • ½ veldslamelange à 100 g
  • 2 plakken champignonpaté

Instructies

  • Ontdooi het bevroren fruit snel in de magnetron of in een steelpan met 1 eetlepel water.
  • Boen de sinaasappel schoon en rasp de helft van de schil dun (de vrucht wordt verder niet gebruikt).
  • Pureer met een staafmixer of in een keukenmachine de bosvruchten samen met de rode port, sinaasappelrasp en poedersuiker tot een gladde saus.
  • Verdeel de veldslamelange over vier kleine borden.
  • Snijd de plakken champignonpaté doormidden en leg ze naast of op de sla.
  • Schep de bosvruchtendressing over de paté.
  • Serveer met knapperige kleine broodjes, zoals miniciabatta's.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte rode wijn zoals een Beaujolais of een fruitige rosé past goed bij de combinatie van de rijke champignonpaté en de frisse bosvruchtendressing.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 6g | Vet: 11g | Zout: 0.5g | Sugar: 9g

Spaghetti met knoflookgarnalen

Spaghetti met knoflookgarnalen

Snel te maken
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Pasta, Vis, Zeevruchten
Land van herkomst: Italië
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 300 g spaghetti
  • 1 bak romatomaten a 750 g
  • 1 doosje Italiaanse kruiden diepvries 50 g
  • 5 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel balsamicoazijn
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 bakjes gamba's gekookte a 200 g
  • 1 pakje room culinair 200 ml

Instructies

  • Spaghetti koken volgens gebruiksaanwijzing.
  • Tomaten wassen en in plakken snijden.
  • Plakken bestrooien met 4 eetlepels Italiaanse kruiden.
  • Verdeel er 3 eetlepels olijfolie, azijn, zout en peper over.
  • Knoflook pellen en in plakjes snijden.
  • In wok rest van olie verhitten.
  • Knoflook ca. 2 minuten bakken.
  • Knoflook uit pan scheppen en apart houden.
  • In hete olie gamba's ca. 4 minuten omscheppend roerbakken.
  • Intussen room culinair, knoflookplakjes, rest van Italiaanse kruiden, peper en zout door spaghetti mengen.
  • Spaghetti over vier borden verdelen, gamba's ernaast leggen.

Notities

Serveren met tomatensalade.

Komkommersalade met vegetarische burger

Komkommersalade met vegetarische burger

Snel te maken
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 750 g frites diepvries
  • 2 komkommers
  • 2 eetlepel(s) kappertjes
  • 125 ml mayonaise pot à 550 ml
  • 2 eetlepel(s) vloeibare margarine
  • 2 vegetarische hamburgers à 150 g
  • ½ theelepel paprikapoeder
  • frituurvet

Instructies

  • Frites volgens gebruiksaanwijzing bakken.
  • Komkommers schillen en in reepjes snijden.
  • Kappertjes door 75 ml mayonaise roeren.
  • In een schaal komkommer en saus mengen.
  • In koekenpan margarine verhitten en hamburgers volgens gebruiksaanwijzing bakken.
  • Salade over vier borden verdelen en met paprikapoeder bestrooien.
  • Met hamburgers, frites en rest mayonaise serveren.

Ketjaprijst uit de wok met gebakken tofu

Ketjaprijst uit de wok met gebakken tofu

Snel te maken
Land van herkomst: Oosters
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Albert Heijn / Aller hande

Equipment

Ingrediënten

  • 300 g snelkookrijst
  • 1 blok tofu naturel
  • 5 eetlepel zonnebloemolie
  • 1 centimeter gemberwortel verse
  • 1 theelepel sambal oelek
  • 6 eetlepel ketjap manis
  • 1 zak roerbakmix 400 g
  • 50 g gebakken uitjes

Instructies

  • Rijst koken volgens gebruiksaanwijzing.
  • Tofu in plakken van 1 cm dik snijden en droogdeppen met keukenpapier.
  • Gemberwortel schillen en fijn raspen.
  • In koekenpan met antiaanbaklaag 2 eetlepels olie verhitten.
  • Tofu aan elke kant ca. 3 minuten bakken.
  • Sambal en 4 eetlepels ketjap aan tofu toevoegen en op laag vuur laten staan.
  • In wok rest van olie verwarmen en roerbakmix en gember ca. 5 minuten roerbakken.
  • Gekookte rijst en rest van ketjap toevoegen en door en door warm laten worden.
  • Op smaak brengen met peper.
  • Ketjaprijst over vier borden verdelen.
  • Plakken tofu erop leggen en bestrooien met gebakken uitjes.

Notities

Lekker met atjar.

Italiaanse Charcuterie Plank

Italiaanse Charcuterie Plank

Geniet van een luxe Italiaanse charcuterie plank met een selectie van heerlijke vleeswaren en olijven. Perfect als borrelhapje of voor een gezellig samenzijn!
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Borrelhapjes, Hapjes, Varkensvlees
Land van herkomst: Italië
Dieët: Glutenvrij
Feestdagen etc: Picknick
Servings: 2
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Instructies

  • Snijd de Cacciatore in plakjes.
  • Verdeel alle vleeswaren over 4 borden en verdeel de olijven erover.
  • Serveer met gemarineerde tomaten, augurken en ciabatta.

Notities

 
Wijnadvies:
Serveer met een volle rode wijn, zoals een Chianti, om de rijke smaken van de charcuterie te complementeren.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 20g | Vet: 30g | Zout: 2g | Sugar: 1g