Griekse Appel-Yoghurt Delicatesse

Griekse Appel-Yoghurt Delicatesse

Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit, Zuivel
Land van herkomst: Griekenland
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 4 Elstar appels
  • 250 g Griekse yoghurt
  • 4 eetlepels grof gehakte pecannoten
  • 2 eetlepels granaatappelpitten
  • 4 eetlepels acaciahoning

Instructies

  • Gebruik een appelboor om het klokhuis uit de appels te verwijderen.
  • Snijd de appels in plakken van ongeveer 0,5 cm dik.
  • Leg op 4 borden dakpansgewijs een rijtje appelschijven.
  • Schep de Griekse yoghurt in een mooie toef bovenop de appels.
  • Verwarm een koekenpan zonder vet en rooster hierin de pecannoten goudgeel en krokant.
  • Strooi de geroosterde noten en granaatappelpitten over de yoghurt en lepel de honing eroverheen.
  • Serveer direct.

Notities

Je kunt de granaatappelpitten ook vervangen door stukjes sinaasappel of mandarijn.
Deze yoghurt is ook heerlijk als fris ontbijtgerechtje, zonder de toevoeging van noten.
Een lichtzoete dessertwijn zoals een Moscato d'Asti of een Riesling Spätlese past perfect bij dit verfijnde nagerecht met zijn fruitige en honingachtige smaken.

Zoete Kaasplakken met Gember en Port

Zoete Kaasplakken met Gember en Port

Zoete kaasplakken met een krokant kokoslaagje, geserveerd met een gember-portsaus en druiven.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd10 minuten
koelen30 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Kaas, Koude Hapjes, Tapas
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 dl rode port of frambozencocktail
  • 1 el gembersiroop
  • 1 ei M
  • 1 el koffiemelk
  • 2 el gember potje
  • 4 dikke plakken Landana of Leerdammer ± 100 g per plak, zonder korst
  • 50 g boter
  • 75 g gemalen kokos
  • Bloem
  • Blauwe druiven
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Klop het ei los met koffiemelk, gembersiroop, zout en peper.
  • Wentel de kaasplakken door de bloem en dan door het eimengsel.
  • Wentel de plakken door de kokos.
  • Laat ze een half uur opstijven in de koelkast.
  • Bak de plakken goudbruin in boter.
  • Leg ze op bordjes.
  • Roer de bakgember en port door elkaar en laat inkoken.
  • Schep het sausje naast en over de kaasplakken.
  • Schik de druiven eromheen en serveer direct.

Notities

Serveertip:
Serveer direct na bereiding.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn, zoals een rode port, of een fruitige witte wijn, zoals een Gewürztraminer.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 20g | Vet: 30g | Zout: 1g | Sugar: 20g

Kaascrème met Portdruiven en Appel

Kaascrème met Portdruiven en Appel

Feestelijk hapje met romige kaascrème, in port gemarineerde druiven en frisse appel.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd5 minuten
marineren1 uur
Totale tijd1 uur 25 minuten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • handmixer
  • keukenpapier
  • kommen
  • spuitzak met grove kartelmond,

Ingrediënten

  • 1 groene appel Granny Smith
  • 1 zakje walnoten 45 g, Baukje
  • 1 theelepel citroensap
  • 150 g gorgonzola
  • 100 g witte druiven
  • 2 el slagroom
  • 2 eetlepels rode port
  • 75 g roomkaas
  • 8 roggesnacks pakje 250 g, Van der Meulen
  • Peper

Instructies

  • Was de druiven, halveer en verwijder de pitjes.
  • Roer de druiven en port door elkaar en zet afgedekt ± 1 uur in de koelkast.
  • Verkruimel de gorgonzola, roer er roomkaas en slagroom door en klop tot een crème.
  • Breng op smaak met peper.
  • Doe de kaascrème in de spuitzak en leg in de koelkast.
  • Was de appel, snijd in vieren, verwijder het klokhuis, snijd in plakjes en besprenkel met citroensap.
  • Neem de kaascrème ± 5 minuten voor serveren uit de koelkast.
  • Laat de druiven uitlekken op keukenpapier.
  • Spuit rozetten kaascrème op bordjes, schep de druiven ernaast en schik de appelplakjes in een waaier.
  • Garneer met walnoten en roggesnacks.

Notities

Serveertip:
Serveer als amuse of borrelhapje.
Wijnadvies:
Een glas rode port, of een fruitige witte wijn, zoals een Gewürztraminer.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 15g | Vet: 20g | Zout: 1g | Sugar: 15g

Gegratineerde Broodhartjes met Geitenkaas en Rozijnen

Gegratineerde Broodhartjes met Geitenkaas en Rozijnen

Hartige broodhartjes met geitenkaas en zoete rozijnen, gegratineerd onder de grill.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd5 minuten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Moederdag, Vaderdag, Valentijnsdag
Servings: 2
Calories: 300kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 el rozijnen
  • 1 tl tijm
  • 2 sneetjes bruinbrood
  • 50 g geitenkaas
  • ¾ dl sinaasappelsap
  • Peper

Instructies

  • Breng de rozijnen met sinaasappelsap en tijm aan de kook en laat de rozijnen ± 3 minuten zachtjes koken tot het vocht is verdampt.
  • Rooster de sneetjes brood en steek uit elk sneetje 2 hartjes.
  • Leg de broodhartjes op de bakplaat.
  • Verkruimel de geitenkaas en schep de rozijnen met aanhangend vocht erdoor.
  • Verdeel dit mengsel over de broodhartjes en maal er wat peper boven.
  • Verwarm de grill voor en schuif de bakplaat eronder.
  • Laat de kaas in ± 1/2 minuut smelten.
  • Leg 2 broodhartjes op elk bordje.

Notities

Serveertip:
Serveer direct na het gratineren, eventueel met een frisse salade.
Wijnadvies:
Een fruitige witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc, of een lichte rode wijn, zoals een Pinot Noir.

Nutrition

Calories: 300kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 15g | Vet: 10g | Zout: 1g | Sugar: 15g

Gefrituurde Geitenkaasballetjes met Rode Portsaus

Gefrituurde Geitenkaasballetjes met Rode Portsaus

Krokante gefrituurde geitenkaasballetjes met een zoete rode portsaus, een heerlijk en eenvoudig te bereiden hapje.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Borrelhapjes, Kaas, Snack, Tapas, Warme hapjes
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Veganistisch
Servings: 4
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • Bloem
  • Ei
  • Geitenkaas bijvoorbeeld Chèvre
  • Maïzena
  • Munt
  • Paneermeel
  • Port

Instructies

  • Snijd de geitenkaas in stukken ter grootte van een grote knikker.
  • Haal de kaas door geklopt eiwit en paneer met bloem.
  • Haal opnieuw door eiwit en paneer met paneermeel.
  • Frituur de balletjes kort.
  • Vermeng maïzena met water tot een glad papje.
  • Verwarm de port in een pannetje, voeg het maïzenamengsel toe en roer tot een saus ontstaat.
  • Schep de saus op kleine bordjes en leg de gefrituurde balletjes erbij.
  • Garneer met munt.

Notities

Serveertip:
  • Serveer direct na het frituren voor de beste smaak en textuur.
Wijnadvies:
  • Een glas gekoelde rode port past goed bij dit hapje.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 10g | Vet: 18g | Zout: 0.5g | Sugar: 10g

Geitenkaas met Kersencompote

Geitenkaas met Kersencompote

Een eenvoudig en verfrissend dessert van zachte geitenkaas met een zoete kersencompote, perfect voor een zomerse dag.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit, Kaas
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Zomer
Dieët: Vegetarisch
Servings: 2
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 tl aardappelzetmeel
  • 2 kleine geitenkaasjes Grottin Chavignol
  • 2 tl honing
  • 0.5 potje kersen à 360 g
  • Peper
  • 2 takjes tijm

Instructies

  • Roer het aardappelzetmeel los met 1 el kersenvocht.
  • Breng de kersen met de rest van het vocht en de honing aan de kook.
  • Bind het vocht met het aardappelzetmeelpapje en laat de kersen afkoelen.
  • Leg de geitenkaasjes op 2 bordjes.
  • Maal de peper erover en leg de takjes tijm erop.
  • Schep de kersen ernaast.

Notities

Serveertip:
  • Serveer als dessert of als onderdeel van een kaasplankje.
Wijnadvies:
  • Een zoete dessertwijn, zoals een Moscato d'Asti, past goed bij dit dessert.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 12g | Vet: 12g | Zout: 0.5g | Sugar: 20g

Dadels met Stiltonmousse en Portsaus

Dadels met Stiltonmousse en Portsaus

Een elegant dessert van romige stiltonmousse met dadels en een zoete portsaus, een heerlijke afsluiting van een diner.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd10 minuten
opstijven1 uur
Totale tijd1 uur 20 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit, Kaas
Land van herkomst: Engeland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 2
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 3 el aardbeien- of bosvruchtenjam
  • 6 dadels
  • 1 blaadje witte gelatine
  • 1 dl rode port
  • 0.75 dl slagroom
  • 75 gram stilton

Instructies

  • Week de gelatine.
  • Pureer de stilton met 1 el slagroom en 1 el port.
  • Verwarm 1 el port.
  • Knijp de gelatine uit en los op in de warme port.
  • Roer dit mengsel door de stilton.
  • Klop de rest van de slagroom stijf en spatel het stiltonmengsel er luchtig door.
  • Laat de mousse ± 1 uur opstijven.
  • Verwarm de rest van de port met de jam en laat de saus ± 2 minuten inkoken.
  • Zeef de saus.
  • Snijd de dadels tot waaiertjes.
  • Spuit een toef stiltonmousse op de bordjes en garneer met de saus en dadels.

Notities

Serveertip:
  • Serveer als dessert na een diner of als onderdeel van een kaasplankje.
Wijnadvies:
  • Een glas rode port past goed bij dit dessert.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 10g | Vet: 20g | Zout: 1g | Sugar: 25g

Gegrilde Peer met Blauwe Kaas en Portsaus

Gegrilde Peer met Blauwe Kaas en Portsaus

Een elegant en snel te bereiden dessert of voorgerecht van gegrilde peer met blauwe kaas en een zoete portsaus.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd10 minuten
Totale tijd20 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit, Kaas
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Vegetarisch
Servings: 2
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1.5 el rode bessengelei
  • 50 gram gorgonzola
  • 1 grote handpeer rijpe
  • 1 dl rode port

Instructies

  • Breng de port met de bessengelei aan de kook, roer tot de gelei is opgelost.
  • Laat het mengsel tot de helft inkoken en afkoelen.
  • Verwarm de grill voor.
  • Schil en halveer de peer, verwijder het klokhuis.
  • Leg de halve peren op de bordjes en verdeel de gorgonzola erover.
  • Schuif de bordjes onder de grill en laat de kaas ± 1 minuut smelten.
  • Schep de portsaus ernaast.

Notities

Serveertip:
  • Serveer direct na het grillen voor de beste smaak en textuur.
Wijnadvies:
  • Een glas rode port past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 10g | Vet: 12g | Zout: 0.5g | Sugar: 20g

Gegratineerde mozzarellatoast

Gegratineerde mozzarellatoast

Heerlijke gegratineerde mozzarellatoast met tomaat en pesto, een smaakvol en snel te bereiden lunchgerecht.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Brood, Kaas, Lunch, Tosti's, Voorgerechten, Warme hapjes
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 2
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 eetlepels basilicum
  • 1 mozzarella
  • 1 ½ eetlepel rode pesto potje
  • 2 sneetjes rond casinobrood
  • 2 tomaten
  • Versg

Instructies

  • Verwarm de grill voor op de hoogste stand.
  • Rooster de sneetjes brood.
  • Ontvel de tomaten, snijd in vieren en verwijder de zaadjes.
  • Snijd het vruchtvlees in blokjes en meng met basilicum en ½ eetlepel pesto.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Snijd de mozzarella in plakjes.
  • Bestrijk de sneetjes brood met de rest van de pesto.
  • Leg de mozzarella erop en schep het tomaatmengsel in het midden.
  • Schuif de bordjes onder de grill tot de kaas gesmolten is.

Notities

Serveertip:
Garneer met extra basilicumblaadjes.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn, zoals Pinot Grigio.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 20g | Vet: 20g | Zout: 1g | Sugar: 3g

Roerei caprese

Roerei caprese

Heerlijk roerei met mozzarella, tomaat en basilicum, een smaakvol en snel ontbijt of lunchgerecht.
Voorbereidingstijd5 minuten
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Brunch, Ei, Kaas, Lunch, Ontbijt
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 4 grote basilicumblaadjes
  • 6 eieren
  • 1 kleine mozzarella
  • 1 tomaat
  • Versgemalen peper
  • Zout

Instructies

  • Klop de eieren los met zout en peper.
  • Snijd de mozzarella en tomaat in 4 plakken.
  • Verhit boter in een pan en bak de eieren al roerend gaar.
  • Verdeel het roerei over 4 borden.
  • Leg een plakje mozzarella, basilicum en tomaat op elk bord.
  • Strooi er zout en peper over.

Notities

Serveertip:
Serveer met geroosterd brood.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn, zoals Pinot Grigio.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 20g | Vet: 18g | Zout: 1g | Sugar: 2g