Paprika-Uienchutney met Rozijnen

Paprika-Uienchutney met Rozijnen

Een zoet-pittige paprika-uienchutney met rozijnen, perfect als smaakmaker op brood, bij kaas, gegrild vlees of rijstgerechten.
Bereidingstijd1 uur
rijpingstijd28 dagen
Recept categorieën: Bewaren, Bijgerecht, Groenten
Land van herkomst: Hongarije
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 3 potten van 450 gram
Calories: 45kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 200 g rode paprika in stukjes
  • 200 g gele paprika in stukjes
  • 200 g groene paprika in stukjes
  • 350 g uien in ringen
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 3 el olie
  • 200 g lichtbruine basterdsuiker
  • 2 dl gewone azijn
  • 2 tl zout
  • 2 tl versgemalen peper
  • 2 tl paprikapoeder bij voorkeur Hongaars of Turks
  • 200 g blanke rozijnen gewassen

Instructies

  • Verhit de olie in een braadpan.
  • Voeg de stukjes paprika, uiringen en fijngehakte knoflook toe.
  • Bak zachtjes tot de groenten glazig zijn.
  • Voeg de suiker, azijn, zout, peper en paprikapoeder toe.
  • Laat het geheel onder af en toe roeren inkoken tot de chutney dik genoeg is.
  • Test dit door een druppel op een koud bord te leggen; deze mag niet uitlopen.
  • Voeg de gewassen rozijnen toe en laat ze nog 4 minuten zachtjes meekoken.
  • Verdeel de chutney over de schone potten.
  • Leg een vochtig velletje vershoudfolie op elke pot en sluit ze af met een schroefdeksel.
  • Zet de potten 10 minuten op hun kop.
  • Laat de chutney minimaal 4 weken rijpen voor de beste smaak.

Notities

Heerlijk op geroosterd boerenbrood, crostini's, bij rijstgerechten, op een boterham met oude kaas, of als smaakmaker bij gegrild vlees.
Wijnadvies:
Combineer met een fruitige rode wijn zoals een Pinot Noir of een lichte rosé.

Nutrition

Calories: 45kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 0.5g | Vet: 0.5g | Zout: 0.2g | Sugar: 8g

Gekruid Gehakt met Groene Pepersaus en Sperziebonen

Gekruid Gehakt met Groene Pepersaus en Sperziebonen

Geniet van heerlijke gekruide gehaktschijven omwikkeld met katenspek, geserveerd met een romige groene pepersaus en sperziebonen.
Bereidingstijd35 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Vlees
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4
Calories: 415kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 blik sperzieboontjes
  • 1 ei
  • 1 el boter
  • 1 el groene pepertjes glas of blik
  • 2 beschuiten
  • 2 grote uien
  • 2 tl mosterd
  • 4 plakjes katenspek
  • 50 gr boter
  • l slagroom
  • ¼ l bouillon van tablet
  • 400 gr gehakt half om half
  • Allesbinder of maizena
  • Nootmuskaat naar smaak
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Doe het gehakt in een kom.
  • Voeg het ei, peper, zout, fijngemaakte beschuiten, mosterd en 1/3 van de gesneden uien toe.
  • Vorm 8 platte schijven van het gehakt en omwikkel de randen met katenspek.
  • Zet het vast met cocktailprikkers indien nodig.
  • Verhit de boter in een braadpan en bak de gehaktschijven op matig vuur onder een half gesloten deksel in ca.
  • 10 minuten gaar en bruin.
  • Laat de sperzieboontjes goed uitlekken.
  • Haal de gehaktschijven uit de pan en houd ze warm.
  • Voeg de slagroom en bouillon toe aan de braadboter, roer goed door en voeg de groene peperkorrels toe.
  • Bind de saus met allesbinder of maizena en breng op smaak met peper en zout.
  • Fruit de rest van de uien in een el boter en roer de sperziebonen erdoor.
  • Voeg peper en nootmuskaat toe naar smaak.
  • Serveer de boontjes met de gehaktschijven en overgiet met de pepersaus.

Notities

Wijnadvies:
Een volle, droge rode wijn zoals een Cabernet Sauvignon of Merlot combineert goed met de hartige gehaktschijven en romige pepersaus.

Nutrition

Calories: 415kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 25g | Vet: 29g | Zout: 2.1g | Sugar: 3g

Beierse Aardappelsalade met Dille en Peterselie

Beierse Aardappelsalade met Dille en Peterselie

Frisse Beierse aardappelsalade met dille en peterselie, een smaakvolle toevoeging aan elke maaltijd.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Barbecue, Bijgerecht, Salade
Land van herkomst: Duitsland
Jaargetijde:: Zomer
Dieët: Flexitarisch
Feestdagen etc: Picknick
Servings: 4
Calories: 215kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 900 gr nieuwe aardappeltjes
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 4 fijngehakte lente-uitjes
  • 1 geperst teentje knoflook
  • 2 eetlepels fijngesneden verse dille of 1 eetlepel gedroogde dille
  • 2 eetlepels wijnazijn
  • ½ theelepel suiker
  • Zout
  • Peper
  • 2 eetlepels fijngesneden verse peterselie

Instructies

  • Was de aardappeltjes goed en kook ze ongeschild in een pan met water net gaar.
  • Verhit ondertussen de olijfolie in een braadpan.
  • Bak de lente-uitjes en de knoflook zachtjes gedurende 2-3 minuten.
  • Voeg de dille toe en bak dit nog 1 minuut zachtjes mee.
  • Voeg de wijnazijn en suiker toe en roer totdat de suiker volledig is opgelost.
  • Haal de pan van het vuur en breng het mengsel op smaak met zout en peper.
  • Giet de aardappelen af en schenk, terwijl ze nog warm zijn, de dressing over de aardappelen.
  • Laat de aardappelen afkoelen en bestrooi met gehakte peterselie.

Notities

Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals een Riesling of Grüner Veltliner vormt een uitstekende match met deze frisse aardappelsalade.

Nutrition

Calories: 215kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 3g | Vet: 7g | Zout: 1.5g | Sugar: 3g

Smeuïge Bami met Roedjak en Malse Runderlappen

Smeuïge Bami met Roedjak en Malse Runderlappen

Een verrukkelijke bami met malse runderlappen in een kruidige roedjaksaus, perfect voor een rijkelijke en smaakvolle maaltijd.
Bereidingstijd4 uur 10 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Mie, Noedels, Rundvlees
Land van herkomst: Indonesië
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Flexitarisch
Servings: 4
Calories: 670kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 pakje bak- en braadboter
  • Roedjak mix 2 zakjes
  • 500 g doorregen runderlappen
  • Maïzena optioneel, voor binden
  • Bamigroenten
  • 2 eieren
  • Bami
  • Olie

Instructies

  • Haal het vlees 15 minuten van tevoren uit de koelkast, dep droog met keukenpapier en bestrooi met zout en peper.
  • Smelt de boter in een braadpan en braad het vlees rondom aan.
  • Voeg een glas water toe, zodat het vlees iets onder water staat.
  • Laat het vlees 3 uur sudderen met de deksel op de pan.
  • Voeg daarna de roedjakmix toe en laat nog 45 minuten sudderen.
  • Bereid ondertussen de bami volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Bind de saus met maïzena als deze te dun is.
  • Serveer de bami met de roedjaksaus en het malse vlees.

Notities

Wijnadvies
Een kruidige rode wijn zoals een Shiraz past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 670kcal | koolhydraten: 48g | Protein: 30g | Vet: 35g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g

Babi Tjampoer – Kruidig Varkensvlees met Witte Bonen

Babi Tjampoer - Kruidig Varkensvlees met Witte Bonen

Een heerlijke Babi Tjampoer met kruidige hamlappen, witte bonen en oosterse specerijen. Een smaakvol bijgerecht dat goed combineert met rijst of noedels.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Varkensvlees
Land van herkomst: Fusion, Indonesië
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4
Calories: 380kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g hamlappen in dobbelsteentjes
  • 2 uien in ringen
  • 2 teentjes knoflook fijngemaakt
  • 2 rode lomboks in ringetjes
  • 2 tomaten in blokjes
  • 1 blikje witte bonen
  • 1 theelepel trassi
  • 1 salamblad
  • Nootmuskaat naar smaak
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • Olie om in te bakken

Instructies

  • Bestrooi de blokjes vlees met zout, peper en nootmuskaat en bak ze knapperig bruin in wat olie.
  • Fruit in dezelfde olie de knoflook, trassi, uien en lomboks tot de uien bruin zijn.
  • Voeg de blokjes tomaat toe en bak deze kort mee op laag vuur.
  • Voeg het vlees, salamblad en een kopje water toe.
  • Laat het geheel 10 minuten zachtjes sudderen.
  • Roer de witte bonen erdoor en verwarm het gerecht goed door.
  • Bind eventueel met allesbinder voor een dikkere saus.

Notities

Wijnadvies
Een kruidige rode wijn zoals een Tempranillo past goed bij de rijke smaken van deze Babi Tjampoer.

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 28g | Vet: 22g | Zout: 1.2g | Sugar: 2g

Babi Pangang – Krokant Varkensvlees met Zoetzure Saus

Babi Pangang - Krokant Varkensvlees met Zoetzure Saus

Deze Babi Pangang met krokant varkensvlees in een zoetzure saus is een heerlijk bijgerecht dat perfect past bij rijst of mie. Ideaal voor liefhebbers van de klassieke Chinese keuken.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Varkensvlees
Land van herkomst: China
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 5
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g varkensvlees in reepjes gesneden
  • 3 uien fijngesneden
  • 3 eetlepels ketjap
  • 1 theelepel sambal
  • 3 eetlepels bruine suiker
  • 1 eetlepel stroop
  • 1 teentje knoflook fijngesneden
  • 500 ml water
  • 1 bouillontablet goudbouillon
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 1 potje atjar tjampoer
  • Maïzena om te binden

Instructies

  • Verhit een beetje olie in een braadpan en bak het varkensvlees bruin en krokant.
  • Fruit de uien en voeg ze toe aan het vlees, samen met de bruine suiker, sambal, ketjap en knoflook.
  • Laat het geheel 15 minuten zachtjes sudderen.
  • Breng in een aparte pan 500 ml water aan de kook en voeg de bouillontablet, tomatenpuree en stroop toe.
  • Laat even doorkoken en bind de saus met maïzena.
  • Voeg de saus bij het vlees en roer goed door.
  • Voeg vervolgens het potje atjar tjampoer toe.
  • Serveer de babi pangang apart bij rijst of mie.

Notities

Wijnadvies
Een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir past goed bij de zoetzure smaken van deze Babi Pangang.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 25g | Vet: 18g | Zout: 1g | Sugar: 8g

Babi Padang – Kruidig Indonesisch Varkensvlees

Babi Padang - Kruidig Indonesisch Varkensvlees

Babi Padang is een kruidig stoofgerecht met mals varkensvlees, bereid met Indonesische kruiden. Dit bijgerecht is ideaal om te serveren bij een warme rijstmaaltijd.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Varkensvlees
Land van herkomst: Indonesië
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g varkensvlees in dobbelstenen
  • 2 uien fijngesneden
  • 3 teentjes knoflook fijngesneden
  • 1 theelepel djahé
  • 1 theelepel kentjoer
  • 2 eetlepels kemiriepasta
  • ½ eetlepel djinten
  • 1 kopje prei fijngesneden
  • 1 kopje bouillon
  • 1 ei
  • 1 eetlepel bloem
  • Boter om te bakken
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Wrijf de varkensvleesdobbelstenen in met djahé, kentjoer, kemiriepasta en djinten.
  • Verhit wat boter in een braadpan en bak het gekruide vlees rondom bruin.
  • Klop het ei los, meng met de bloem en voeg de bouillon toe.
  • Roer de fijngesneden prei erdoor.
  • Voeg dit mengsel toe aan het vlees in de pan.
  • Laat het gerecht op laag vuur smoren tot het vlees gaar is en de saus is ingedikt.
  • Breng op smaak met zout en peper.

Notities

Wijnadvies
Een volle rode wijn, zoals een Merlot, past goed bij de rijke en kruidige smaken van dit gerecht.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 24g | Vet: 22g | Zout: 0.8g | Sugar: 1g

Kruidige Babi China met Varkensvlees en Specerijen

Kruidige Babi China met Varkensvlees en Specerijen

Babi China is een kruidig bijgerecht van gestoofd varkensvlees met specerijen zoals djahé, kruidnagel en foelie. Een heerlijk gerecht, perfect om te serveren bij witte rijst.
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Stoofpot, Varkensvlees
Land van herkomst: China
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4
Calories: 270kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g varkensvlees in lapjes gesneden
  • 1 theelepel djahé
  • 1 theelepel kruidnagelpoeder
  • 1 fijngesneden ui
  • 2 teentjes knoflook
  • ½ theelepel foelie
  • 1 eetlepel assemwater
  • 1 theelepel peper

Instructies

  • Kook het varkensvlees in wat water tot het halfgaar is en bewaar de bouillon.
  • Verhit wat olie in een braadpan en fruit hierin de kruiden (djahé, kruidnagelpoeder, ui, knoflook en foelie) tot ze bruin zijn.
  • Voeg het vlees toe aan de pan en giet de bouillon en het assemwater erbij.
  • Laat het geheel op laag vuur, met de deksel op de pan, een half uur smoren tot het vlees gaar is.
  • Serveer warm bij witte rijst.

Notities

Wijnadvies
Een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir past goed bij de kruidige smaken van dit gerecht en versterkt de hartige tonen.

Nutrition

Calories: 270kcal | koolhydraten: 4g | Protein: 22g | Vet: 18g | Zout: 0.8g | Sugar: 1g

Babi Boemboe Tjin – Pittig Oosters Varkensvleesgerecht

Babi Boemboe Tjin - Pittig Oosters Varkensvleesgerecht

Babi Boemboe Tjin is een kruidig en smaakvol Indonesisch gerecht met mals varkensvlees, gekruid met authentieke specerijen zoals ketoembar, djinten en djahé. Ideaal voor liefhebbers van pittige Oosterse gerechten.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Varkensvlees
Land van herkomst: Indonesië, Oosters
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g varkensvlees in dobbelstenen gesneden
  • 10 sjalotjes fijngehakt
  • 4 teentjes knoflook fijngehakt
  • 100 g prei fijn gesneden
  • 1 eetlepel bloem
  • 1 ei
  • 100 ml bouillon
  • Olie voor het bakken
  • ½ theelepel djahé
  • 1 theelepel kentjoer
  • 3 kemiries gepoft en fijngehakt
  • 1 eetlepel ketoembar
  • ½ eetlepel djinten
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak

Instructies

  • Snijd het varkensvlees in dobbelstenen.
  • Pof de kemiries en hak ze fijn met de sjalotten en knoflook.
  • Meng dit met de overige kruiden en wrijf het vlees hiermee in.
  • Verhit olie in een braadpan en bak het gekruide vlees bruin.
  • Klop het ei los met de bloem en voeg de bouillon toe.
  • Voeg de fijngesneden prei bij het vlees en laat het geheel smoren tot bijna al het vocht is verdampt en het vlees gaar is.

Notities

Wijnadvies
Een droge witte wijn zoals een Riesling past goed bij de kruidige smaken van dit gerecht en brengt het pittige karakter mooi in balans.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 24g | Vet: 22g | Zout: 1g | Sugar: 1g

Hazenrug met Kruidige Portsaus en Geglaceerde Kastanjes

Hazenrug met Kruidige Portsaus en Geglaceerde Kastanjes

Een feestelijk hoofdgerecht van sappige hazenrug, geserveerd met een kruidige portsaus op basis van rode wijnazijn, sinaasappelschil, en kaneel. Perfect voor een luxe kerstdiner.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Wild
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 2 hazenruggen schoongemaakt door de poelier
  • Zout naar smaak
  • Versgemalen peper naar smaak
  • 1 ui gesnipperd
  • 3 teentjes knoflook geplet
  • 1 kruidnagel
  • 1 kaneelstokje
  • 4 reepjes sinaasappelschil
  • 3 eetlepels rode wijnazijn
  • 1 dl rode port
  • 2 dl slagroom
  • 1 theelepel mosterd
  • 1 theelepel boter

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Wrijf de hazenruggen in met zout en leg ze op een bakplaat.
  • Bak de hazenruggen in het midden van de oven gedurende 13-15 minuten.
  • Haal de hazenruggen uit de oven, leg ze op een bord en dek ze luchtig af met aluminiumfolie.
  • Giet het braadvocht van de hazenruggen in een braadpan.
  • Bak de gesnipperde ui en geplette knoflook in het braadvocht op laag vuur gedurende 10 minuten.
  • Voeg de kruidnagel, kaneelstokje, sinaasappelschil en rode wijnazijn toe en laat volledig inkoken.
  • Giet de rode port erbij en laat het geheel tot de helft inkoken.
  • Roer de slagroom door de saus en laat opnieuw inkoken tot de helft.
  • Zeef de saus en voeg de mosterd en boter toe, roer goed door maar breng de saus niet meer aan de kook.
  • Haal de filets van de hazenrug met een mes of lepel van het bot en snijd ze schuin in plakjes.
  • Breng op smaak met versgemalen peper en schenk de portsaus eromheen.
  • Serveer met verse pasta en geglaceerde kastanjes.

Notities

Wijnadvies:

Serveer met een volle rode wijn zoals een Bordeaux of een Zinfandel, die mooi aansluit bij de rijke smaken van het wild en de kruidige portsaus.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 35g | Vet: 35g | Zout: 1.5g | Sugar: 6g