Kaneel-kwarktaart met Hulstblad Marsepein

Kaneel-kwarktaart met Hulstblad Marsepein

(inclusief baktijd)2 uur 30 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Gebak, Taart
Land van herkomst: Nederland
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 10 personen
Calories: 350kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 175 g kaneelkoekjes Kanelly's
  • 75 g boter
  • 650 g magere kwark
  • 150 g suiker
  • 5 eieren + 2 eidooiers
  • Mespunt zout
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 75 g bloem
  • ½ liter slagroom
  • 1 eetlepel gemalen kaneel
  • 100 g witte marsepein
  • Garneer-zilverpilletjes

Instructies

  • Doe de koekjes in een plastic zak en verkruimel ze met een deegroller.
  • Smelt de boter en roer deze door de koekkruimels.
  • Verdeel het mengsel over de bodem van de springvorm, druk het aan en strijk het glad.
  • Verwarm de oven voor op 175 °C.
  • Laat de kwark uitlekken in een zeef bekleed met kaasdoek.
  • Zet een beslagkom in warm water en klop in de kom de eieren met de eidooiers, zout, vanillesuiker en suiker gedurende 10 minuten tot een lichtgele, dikschuimige massa.
  • Zeef de bloem en spatel deze door het eimengsel.
  • Klop 2 dl slagroom met kaneel stijf en spatel de slagroom en de uitgelekte kwark door het eimengsel.
  • Schep het kwarkmengsel in de vorm en strijk het glad.
  • Bak de taart in het midden van de oven gedurende 1 uur en 45 minuten.
  • Schakel na 15 minuten de oven terug naar 125 °C.
  • Laat de taart in de uitgeschakelde oven met de deur op een kier afkoelen.
  • Verwijder de vorm.
  • Klop 3 dl slagroom stijf en bestrijk de taart rondom met een laagje slagroom.
  • Doe de rest van de slagroom in een spuitzak.
  • Rol de marsepein uit tot een lap van 3 mm dik en snijd hulstblaadjes uit.
  • Garneer de taart met toefjes slagroom, marsepeinblaadjes (goed in de slagroom drukken) en zilverpilletjes.

Notities

Wijnadvies:

Deze kaneel-kwarktaart past goed bij een glas zoete witte wijn zoals een Sauternes of een mousserende wijn zoals Prosecco.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 8g | Vet: 18g | Zout: 0.3g | Sugar: 25g

Rode Uien Focaccia met Ansjovis en Olijven

Rode Uien Focaccia met Ansjovis en Olijven

Een heerlijk hartig brood met gekarameliseerde rode uien, ansjovis en olijven. Perfect als bijgerecht of voor een smakelijke lunch.
Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Broodjes, Vis
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Herfst, Lente, Winter, Zomer
Feestdagen etc: Picknick
Servings: 10 personen
Calories: 280kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 500 gr rode uien in ringen
  • 55 gr boter
  • Gedroogde kruiden naar smaak: tijm rozemarijn, salie, oregano
  • Zout en peper
  • 1 blikje ansjovis
  • 2 dl melk
  • 1 pak witbroodmix 500 gr
  • 1 ei losgeklopt
  • 100 gr gepelde pistachenoten
  • 15 zwarte olijven ontpit

Instructies

  • Smelt 30 gr boter in een pan.
  • Bak de uien met kruiden, zout en peper gedurende 45 minuten zachtjes tot ze gekarameliseerd zijn.
  • Snijd de ansjovis in dunne reepjes en laat ze weken in de melk.
  • Bereid het deeg volgens de instructies op het pak witbroodmix, met 3 dl handwarm water en de rest van de boter.
  • Laat het deeg 15 minuten rijzen.
  • Hak de pistachenoten grof en kneed ze door het deeg.
  • Laat het deeg nogmaals 15 minuten rijzen.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Rol het deeg dun uit in een pizzavorm of op een bakplaat.
  • Bedek het deeg met de gebakken uien en garneer met de uitgelekte reepjes ansjovis en olijven.
  • Bestrijk de rand van het deeg met losgeklopt ei.
  • Bak het brood in de oven gedurende 30 minuten, tot het gaar en goudbruin is.

Notities

Wijnadvies
Serveer dit gerecht met een droge witte wijn zoals een Vermentino of een frisse Sauvignon Blanc

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 6g | Vet: 12g | Zout: 1.2g | Sugar: 4g

Bloemige Broodjes

Bloemige Broodjes

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd55 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Hapjes
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Pasen
Servings: 4 personen
Calories: 250kcal
Author: Auteur onbekend

Ingrediënten

  • 1 pak broodmix van 1000 g

Instructies

  • Bereid het deeg volgens de instructies op de verpakking.
  • Laat het deeg onder een vochtige theedoek op een warme plek ongeveer 15 minuten rijzen.
  • Rol het deeg uit met een deegroller en steek bloemvormige vormen uit het deeg.
  • Leg de uitgesneden bloemen op een bakblik bekleed met bakpapier.
  • Maak in het midden van elke bloem een gaatje en laat de bloemen nog eens ongeveer 30 minuten rijzen.
  • Bak de bloemen in ongeveer 25 minuten af in een voorverwarmde oven.
  • Haal ze uit de oven, laat ze afkoelen en haal vervolgens een lint door elk gaatje van de deegbloem.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte, fruitige witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij deze lichte, broodachtige bloemen.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 7g | Vet: 2g | Zout: 1g | Sugar: 1g

Broccolitaart met Roomkaas en Knapperige Deegkorst

Broccolitaart met Roomkaas en Knapperige Deegkorst

Een eenvoudige en smakelijke broccolitaart met roomkaas en een krokante korst.
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Hartige taart, Kaas
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Vegetarisch
Servings: 2 personen
Calories: 320kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 1 eetlepel ketchup
  • 1 teen knoflook fijn gesnipperd
  • 3 plakjes deeg voor hartige taart
  • 150 g roomkaas
  • 300 g broccoli alleen de roosjes
  • Bloem voor bestuiven
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 °C.
  • Breng een pan water aan de kook met een snufje zout.
  • Snijd de broccoli in kleine roosjes en blancheer deze 30 seconden in het kokende water.
  • Spoel de broccoli direct af met koud water en laat uitlekken.
  • Leg de drie plakjes deeg op een bebloemd werkvlak en rol ze uit tot een rechthoekige lap.
  • Smeer de ketchup gelijkmatig uit over de deegbodem.
  • Leg de broccoli-roosjes op de bodem, met rondom een rand van 4 cm deeg vrij.
  • Verdeel de roomkaas over de broccoli en strooi de gesnipperde knoflook erover.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Vouw de deegrand omhoog en druk deze voorzichtig tussen de broccoli, zodat hij blijft staan.
  • Leg de taart op een bakplaat en bak 20-30 minuten in de oven tot goudbruin.
  • Serveer warm als hoofdgerecht of bijgerecht met een hartige salade.

Notities

Wijnadvies:
Combineer met een frisse Sauvignon Blanc of een lichte Chardonnay.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 22g | Protein: 8g | Vet: 22g | Zout: 0.7g | Sugar: 3g

Broccolitaart met Walnoten en Gorgonzola

Broccolitaart met Walnoten en Gorgonzola

Een knapperige broccolitaart met walnoten en gorgonzola, perfect als vegetarische maaltijd.
Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Hartige taart, Hoofdgerechten, Noten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Snel te maken, Winter
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 420kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 250 ml slagroom
  • 3 eieren
  • 50 g walnoten
  • 500 g broccoli
  • 100 g gorgonzola
  • 3 sjalotjes
  • 6 plakjes deeg voor hartige taart
  • Bloem voor bestuiven
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 220 °C.
  • Hak de walnoten grof.
  • Snijd de broccoli in kleine roosjes.
  • Blancheer de broccoli 4 minuten in kokend water en spoel af met koud water.
  • Pel en snipper de sjalotjes.
  • Vet een springvorm van 24 cm in en bestrooi licht met bloem.
  • Bestuif een werkvlak met bloem.
  • Leg de plakjes deeg op elkaar en rol ze uit tot een ronde lap.
  • Bekleed de springvorm met het deeg.
  • Verdeel de walnoten, broccoli en sjalotjes gelijkmatig over de bodem.
  • Snijd de gorgonzola in kleine stukjes en verdeel deze over de vulling.
  • Klop de eieren los met de slagroom en breng op smaak met peper en zout.
  • Giet het eimengsel gelijkmatig over de vulling.
  • Bak de taart in het midden van de oven gedurende 40 minuten.
  • Controleer regelmatig; dek af met aluminiumfolie als de bovenkant te bruin wordt.
  • Laat de taart kort afkoelen en serveer warm.

Notities

Wijnadvies:
Combineer met een droge witte wijn zoals Chardonnay of Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 14g | Vet: 30g | Zout: 0.9g | Sugar: 4g

Bourgondische Franse Appeltaart Deluxe

Bourgondische Franse Appeltaart Deluxe

Rijke Franse appeltaart met Bourgondische pralines en knapperige bodem, een perfecte afsluiter van elk diner.
Bereidingstijd1 uur 20 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit, Gebak, Taart
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 300 g bloem
  • 150 g koude boter in stukjes
  • dl water
  • Snufje zout
  • 2 eetlepels custard
  • 6 geschilde appels in plakjes
  • Bourgondische pralines gepelde amandelen met rode bakkerskleurstof
  • 2 eieren
  • 2 eetlepels suiker

Instructies

  • Maak het deeg door de bloem, boter, water en zout te mengen.
  • Kneed tot een glad deeg.
  • Bekleed een taartvorm met het deeg.
  • Bestrooi de bodem van de taart met custardpoeder.
  • Vul de vorm met plakjes appel en Bourgondische pralines.
  • Klop de eieren los met de suiker en giet dit mengsel over de taartvulling.
  • Bak de taart 40 minuten in het midden van een voorverwarmde oven op 180 ºC.
  • Verplaats het rooster naar een lagere positie en bak de taart nog eens 20 minuten.
  • Laat de taart afkoelen in de oven en vervolgens op een rooster.
  • Serveer de Bourgondische appeltaart met een toef slagroom.

Notities

Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn zoals een Gewürztraminer of een Riesling uit de Elzas, Frankrijk, versterkt de rijke en fruitige smaken van deze appeltaart.

Zoete Boterbloempjes met Amandelspijs

Zoete Boterbloempjes met Amandelspijs

Luchtige boterbloempjes gevuld met een zoete amandelspijsvulling en een vleugje kaneel.
Bereidingstijd1 uur 10 minuten
Recept categorieën: Gebak
Land van herkomst: België
Jaargetijde:: Herfst, Lente, Winter, Zomer
Servings: 4 personen
Calories: 320kcal
Author: Auteur onbekend

Ingrediënten

Deeg:

  • 20 g verse gist
  • 2 dl lauwe melk
  • 375 g tarwebloem plus extra voor verwerken
  • ½ theelepel kaneel
  • 75 g zachte roomboter
  • ½ theelepel zout
  • 40 g suiker

Vulling:

  • 50 g zachte roomboter
  • ½ theelepel kaneel
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 100 g amandelspijs
  • 1 eierdooier
  • Amandelschaafsel

Instructies

  • Brokkel de gist in een kom en roer glad met de lauwe melk.
  • Zeef de bloem met kaneel en voeg boter, zout en suiker toe.
  • Kneed tot een glad deeg.
  • Dek af met een vochtige doek en laat 30 minuten rijzen op een warme plek.
  • Maak ondertussen de vulling: kneed de boter, kaneel en vanillesuiker door het amandelspijs.
  • Kneed het deeg nogmaals op een met bloem bestoven aanrecht.
  • Verdeel het deeg in twee stukken en rol elk stuk uit tot een rechthoek van 30 x 36 cm.
  • Bestrijk het deeg met de vulling, vouw dubbel en snijd in stukken van 4 cm breed.
  • Maak inkepingen aan één lange zijde en vouw de uiteinden naar het midden.
  • Leg de stukken in een cirkel op een bakplaat met bakpapier.
  • Laat opnieuw 30 minuten rijzen.
  • Verwarm de oven voor op 225°C.
  • Bestrijk de deegstukken met losgeklopt ei en bestrooi met amandelschaafsel.
  • Bak de boterbloempjes in het midden van de oven in 10 minuten goudbruin.

Notities

Geniet van deze heerlijke boterbloempjes als een zoete traktatie bij de koffie ofthee.
De amandelspijsvulling en het kaneelaroma geven een smaakvolle twist aan dit gebak.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn zoals een Muscat of een glas koude melk past uitstekend bij dit gebak.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 6g | Vet: 1.3g | Zout: 0.4g | Sugar: 12g

Zoete Bosbessenpirogs

Zoete Bosbessenpirogs

Een Scandinavische lekkernij met bosbessen, hüttenkäse en ananas in een luchtig deeg, perfect voor bij de koffie of thee.
Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Fruit, Gebak
Land van herkomst: Scandinavië
Jaargetijde:: Zomer
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Picknick
Servings: 4 personen
Calories: 260kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

Deeg:

  • 15 g verse gist
  • 2 dl lauwe melk
  • 1 ei
  • 2 theelepels suiker
  • 50 g zachte roomboter
  • 400 g tarwebloem + extra voor het verwerken

Vulling:

  • 200 g bosbessen
  • 100 g hüttenkäse
  • 150 g uitgelekte ananasstukjes uit blik
  • 1 eetlepel maïzena
  • 2 eetlepels suiker

Afwerking:

  • 1 ei voor bestrijken
  • Suiker om te bestrooien

Instructies

  • Brokkel de gist in een kom en meng met de lauwe melk tot een glad mengsel.
  • Voeg het ei, suiker, boter en gezeefde bloem toe en kneed tot een soepel deeg.
  • Laat het deeg 30 minuten rijzen onder een vochtige doek op een warme plaats.
  • Kneed het deeg opnieuw op een met bloem bestoven aanrecht en verdeel het in twee stukken.
  • Rol één stuk uit tot een cirkel van 30 cm en verdeel het andere in zes kleine bolletjes.
  • Meng de bosbessen, hüttenkäse, ananasstukjes, maïzena en suiker voor de vulling.
  • Schep de vulling op de helft van elke deegcirkel, laat de randen vrij.
  • Vouw de cirkels dubbel en druk de randen dicht met een vork.
  • Leg de pirogs op met bakpapier beklede bakplaten en laat 20-30 minuten afgedekt rijzen.
  • Verwarm de oven voor op 225°C.
  • Bestrijk de pirogs met losgeklopt ei en bestrooi met suiker.
  • Bak de kleine pirogs 15 minuten en de grote pirog 20 minuten.

Notities

Geniet van deze heerlijke bosbessenpirogs als een zoete traktatie bij de koffie of thee.
Wijnadvies:
Deze zoete pirogs gaan goed samen met een lichte dessertwijn, zoals een Moscato d'Asti of een gekoelde Riesling.

Nutrition

Calories: 260kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 5g | Vet: 9g | Zout: 0.4g | Sugar: 12g

Verfijnde Slagroomijs Cake met Zomerfruit

Verfijnde Slagroomijs Cake met Zomerfruit

Bereidingstijd1 uur 30 minuten
in de koelkast12 uur
Recept categorieën: Cake, Fruit, IJs
Servings: 1 taart
Calories: 500kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 liter slagroomijs

Biscuit:

  • 150 gram bloem
  • 150 gram suiker
  • 5 eieren kamertemperatuur
  • Schil van 1 citroen
  • ¼ theelepel zout

Jam:

  • 250 gram aardbeien
  • 250 gram geleisuiker

Nougatine:

  • 200 gram amandelen
  • 20 gram suiker
  • 20 milliliter water

Garnering:

  • 250 milliliter slagroom
  • 50 gram pure chocolade
  • 2 blokjes ananas
  • 2 bramen
  • 2 frambozen
  • 2 stukjes kiwi

Instructies

Zelfgemaakte jam:

  • Verwarm verse aardbeien in een pan tot ze zachter worden.
  • Mix ze met een staafmixer.
  • Voeg geleisuiker toe en kook zachtjes gedurende 5 minuten.
  • Verwijder het schuim, giet de jam in een afsluitbare pot en koel een nacht in de koelkast.

Biscuit:

  • Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius.
  • Bekleed een springvorm met bakpapier.
  • Mix eieren, suiker en zout luchtig.
  • Zeef de bloem erbij, voeg citroenschil toe en meng voorzichtig.
  • Bak 40 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Laat afkoelen en snijd horizontaal doormidden.

Nougatine:

  • Hak de amandelen fijn en spreid ze uit op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Kook water en suiker tot suiker is opgelost.
  • Giet over de amandelen en bak 20-25 minuten in de oven op 160 graden Celsius.
  • Laat afkoelen.

Chocoladekrullen:

  • Smelt chocolade au bain-marie en spuit op een deegroller bekleed met bakpapier.
  • Laat stollen in de koelkast.

Eén dag later:

    Garnering:

    • Klop slagroom met suiker op en doe in een spuitzak.
    • Verdeel de jam over de onderste helft van de biscuit in de springvorm.
    • Leg slagroomijs op de jam en bedek met de bovenste helft van de biscuit.
    • Decoreer met slagroomtoeven, nougatine, vers fruit en chocoladekrullen.
    • Serveer direct.

    Notities

    Een zoete witte wijn zoals een Moscato d'Asti of een demi-sec Champagne zou goed passen bij dit dessert, dankzij hun fruitige aroma's die de zoetheid van het fruit in het dessert complementeren.

    Nutrition

    Calories: 500kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 10g | Vet: 25g | Zout: 0.2g | Sugar: 40g

    Cinnamon Roll Wentelteefjes met Glazuur

    Cinnamon Roll Wentelteefjes met Glazuur

    Bereidingstijd20 minuten
    Recept categorieën: Brunch, Ontbijt
    Servings: 8 stuks
    Calories: 280kcal
    Author: Cor Klaar

    Ingrediënten

    Cinnamon Rolls:

    • 70 gram roomboter
    • 60 milliliter melk
    • 50 gram lichte basterdsuiker
    • 8 plakken casinobrood zonder korst
    • 2 eieren
    • 1 eetlepel kaneel
    • Roomboter om in te bakken
    • Snufje zout

    Kaneelsuiker:

    • 50 gram suiker
    • 1 eetlepel kaneel

    Glazuur:

    • 50 gram poedersuiker
    • 1 theelepel water

    Instructies

    • Snijd de korsten van het brood en rol ze zo plat mogelijk met een deegroller.
    • Meng de zachte roomboter met de lichte basterdsuiker en kaneel.
    • Als de roomboter niet op kamertemperatuur is, rasp deze dan met een blokrasp om het sneller op kamertemperatuur te krijgen.
    • Prak dit mengsel door elkaar met een vork.
    • Smeer het botermengsel op één kant van de plakken brood.
    • Rol de boterhammen zo strak mogelijk op en laat ze rusten met de naad naar beneden.
    • Maak de icing door poedersuiker te mengen met een klein beetje water.
    • Begin met zo min mogelijk water en voeg indien nodig meer toe tot je de gewenste dikte hebt.
    • Klop met een garde de eieren los met melk en een snufje zout.
    • Doop de Cinnamon Rolls volledig in dit mengsel.
    • Bak de rolletjes aan alle kanten in roomboter.
    • Meng ondertussen de kristalsuiker en kaneel.
    • Als de rolletjes goudbruin zijn, wentel je ze direct vanuit de pan door de kaneelsuiker.
    • Serveer de Cinnamon Roll Wentelteefjes met het glazuur.
    • Dit kan je doseren met een lepel, maar voor een mooier resultaat kan je een spuitzak gebruiken.

    Notities

    Een lichtzoete mousserende wijn zoals een Moscato d'Asti past uitstekend bij deze zoete en kruidige Cinnamon Roll Wentelteefjes. De verfrissende bubbels en fruitige smaak zullen het geheel mooi aanvullen.

    Nutrition

    Serving: 2rolls | Calories: 280kcal | koolhydraten: 32g | Protein: 6g | Vet: 14g | Zout: 0.6g | Sugar: 18g