Berliner bollen

Berliner bollen

Recept categorieën: Gebak
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 gram wit tarwebloem
  • 1 zakje gist
  • 100 gram suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 afgestreken theelepel zout
  • ¼ liter melk
  • 100 gram boter gesmolten
  • 2 eieren

Instructies

  • Kneed de ingrediënten tot een smeuïge massa en laat die op een warme plaats staan tot het volume is verdubbeld.
  • Zet de mixer op de hoogste stand en kneed hiermee nogmaals goed door.
  • Rol het deeg op een werkblad uit tot een lap van 1/2 cm dik en steek daar met een glas of kopje ronde plakjes van 5-7 cm doorsnee uit.
  • Leg de schijfjes op een met bloem bestrooide bakplaat en laat ze nogmaals ± 20
  • Bak de Berliner bollen in een frituurpan met plantaardig vet of plantaardige olie aan beide kanten goudbruin.
  • Neem ze met een schuimspaan uit de pan, laat ze op keukenpapier uitlekken en rol ze dan in suiker.
  • U kunt de Berliner bollen met jam vullen.
  • Doe de jam in een slagroomspuit, plaats een puntig mondje aan de voorkant van de spuit en spuit de jam aan de zijkant van de bollen naar binnen.
  • U kunt voor de Berliner bollen ook een ander deeg maken (makkelijker ensneller klaar).
  • Hier volgt het recept:
  • Kwark-oliedeeg
  • 250 gr magere kwark
  • 6 eetlepels melk
  • 1 ei
  • 8 eetlepels zonnebloemolie
  • 100 gr (4 eetlepels) suiker
  • 400 gr wit tarwebloem
  • 1 zakje bakpoeder
  • Roer de kwark met een mixer glad.
  • Meng de bloem en het bakpoeder door elkaar en roer de helft hiervan door de
  • kwark.
  • Klop er de melk, het ei, de zonnebloemolie en de suiker door, voeg de rest
  • van het bloemmengsel toe en kneed het geheel goed door.
  • Ga verder te werk als boven beschreven; alleen hoeft dit deeg niet te rusten

Notities

Hier volgt het recept:
  • Kwark-oliedeeg
  • 250 gr magere kwark
  • 6 eetlepels melk
  • 1 ei
  • 8 eetlepels zonnebloemolie
  • 100 gr (4 eetlepels) suiker
  • 400 gr wit tarwebloem
  • 1 zakje bakpoeder
Bereinding
  • Roer de kwark met een mixer glad.
  • Meng de bloem en het bakpoeder door elkaar en roer de helft hiervan door de
  • kwark.
  • Klop er de melk, het ei, de zonnebloemolie en de suiker door, voeg de rest
  • van het bloemmengsel toe en kneed het geheel goed door.
  • Ga verder te werk als boven beschreven; alleen hoeft dit deeg niet te rusten

Oliebollen met rozijnen en abrikozen

Oliebollen met rozijnen en abrikozen

Recept categorieën: Gebak
Land van herkomst: Nederland
Feestdagen etc: Oud & Nieuw
Servings: 22 stuks
Calories: 160kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 100 g rozijnen
  • 150 g gewelde abrikozen
  • 1 zakje gedroogde gist ca. 7 gram
  • 500 g bloem
  • 1 eetlepel(s) kaneel
  • 1 tl zout
  • 1 ei
  • 5 dl lauwe melk
  • zonnebloemolie

Instructies

  • Was de rozijnen en laat deze goed uitlekken.
  • Snijd de abrikozen in kleine stukjes.
  • Meng in een beslagkom de bloem met de gist, kaneel en het zout.
  • Voeg het ei en de melk toe en roer dit met een mixer tot een glad beslag.
  • Voeg de rozijnen en de abrikozen aan het beslag toe en roer het beslag nogmaals goed door.
  • Dek de beslagkom af met een natte, schone theedoek en laat het beslag op een warme plaats een uur rijzen.
  • Verhit de olie in een frituurpan tot 175 graden.
  • Schep het beslag voorzichtig door.
  • Doop de ijsschep of de twee lepels in de hete olie, vorm bollen en laat deze voorzichtig in de hete olie glijden.
  • Bak ongeveer 5 oliebollen tegelijk.
  • Bak de oliebollen in ca. 6 minuten goudbruin en keer ze halverwege.
  • Laat de oliebollen uitlekken op keukenpapier.
  • Haal elke keer de restjes beslag uit de pan en gooi deze weg.
  • Bak de rest van de oliebollen op dezelfde manier.
  • Serveer de oliebollen op een mooie schaal.

Nutrition

Calories: 160kcal

Mosselkroketjes

Mosselkroketjes

Recept categorieën: Vis, Warme hapjes, Zeevruchten
Servings: 20 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 150 g gekookte mosselen
  • 250 ml gezeefd mosselkookvocht of visbouillon van tablet
  • 25 g boter
  • 50 g bloem
  • 125 ml slagroom
  • 2 eieren
  • 2 eetlepel(s) peterselie fijngehakt
  • 2 eetlepel(s) bieslook fijngehakt
  • 75 g paneermeel
  • olie om te frituren

Instructies

  • In pan mosselkookvocht of bouillon tot helft inkoken.
  • In sauspan boter smelten en 30 g bloem erdoor roeren.
  • Nog 2 min. zachtjes bakken.
  • Scheutje voor scheutje bouillon en slagroom toevoegen en blijven roeren tot dikke saus ontstaat.
  • Pan van vuur nemen.
  • Eieren splitsen en dooiers met peterselie en bieslook door saus roeren.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • Mengsel laten afkoelen en in koelkast door en door koud laten worden.
  • Bereiden
  • In diep bord eiwitten loskloppen.
  • Steeds 1 eetlepel van saus scheppen.
  • Mossel erin drukken en saus rond mossel tot kroket (of balletje) vormen.
  • Kroketjes eerst door bloem wentelen, dan door eiwit en vervolgens door paneermeel.
  • Frituurolie tot 180 °C verhitten en mosselkroketjes met 8 tegelijk in 3-4 min.
  • Goudbruin frituren.
  • Mosselkroketjes in vergiet bekleed met keukenpapier laten uitlekken.

Notities

Mosselkroketjes serveren met grove mosterd.

Witlof Fritters

Witlof Fritters

Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Snack, Voorgerechten
Land van herkomst: België, Nederland
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 180kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 3 struikjes witlof
  • 100 g bloem
  • 1 middelgrote eierdooier
  • Zout
  • Peper
  • Olie om te frituren

Instructies

  • Was de witlof, maak ze schoon en dep ze droog.
  • Haal de blaadjes één voor één los.
  • Verhit de frituurolie tot ongeveer 170 °C.
  • Zeef de bloem boven een kom.
  • Voeg de eierdooier en ongeveer 100 ml koud water toe aan de bloem en klop tot een vrij stevig beslag.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Wentel de witlofblaadjes één voor één door het beslag en frituur ze in porties in ongeveer 4 minuten goudbruin.
  • Laat de witlof fritters uitlekken op keukenpapier en serveer direct.

Notities

Wijnadvies:

Deze witlof fritters zijn heerlijk met een dipsaus van (verse) kaas en gaan goed samen met een lichte witte wijn zoals een Pinot Grigio.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 24g | Protein: 5g | Vet: 7g | Zout: 0.5g | Sugar: 1g

Knapperige Vegetarische Loempia’s

Knapperige Vegetarische Loempia's

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Warme hapjes
Land van herkomst: Azië, Vietnam
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • Plantaardige olie om te frituren
  • 100 g wortel
  • 100 g courgette
  • 4 takjes munt
  • 50 g pinda's
  • 5 vellen filodeeg diepvries, ontdooid
  • Plantaardige olie
  • 50 g taugé
  • Zout en peper naar smaak
  • Zoete chilisaus om te serveren

Instructies

  • Verhit de frituurolie in een frituurpan tot 180 ºC.
  • Rasp de wortel en courgette in grove flinters.
  • Snijd de blaadjes van de takjes munt fijn en hak de pinda's fijn.
  • Snijd de vellen filodeeg in de lengte doormidden.
  • Bestrijk de randen van het deeg dun met olie.
  • Verdeel de wortel, courgette en taugé in kleine bergjes over de onderkanten van de repen deeg.
  • Bestrooi de groenten met de fijngehakte munt, pinda's, zout en peper naar smaak.
  • Vouw de zijkanten van het deeg over de vulling en rol het deeg op; plak de randen vast met wat olie.
  • Frituur de loempia's in 2-3 minuten rondom goudbruin.
  • Serveer de vegetarische loempia's met zoete chilisaus om te dippen.

Notities

Deze knapperige vegetarische loempia's zijn perfect als bijgerecht of als snack. Je kunt ze ook serveren als voorgerecht met een frisse salade.

Wijnadvies:

Een licht en fruitig witte wijn, zoals een Riesling, vormt een goede combinatie met de verse groenten en kruiden in deze loempia's.

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 5g | Vet: 14g | Zout: 4g | Sugar: 2g

Tempura van Kipfilet en Shii-take met Sojadipsaus

Tempura van Kipfilet en Shii-take met Sojadipsaus

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kip
Land van herkomst: Japan
Servings: 4
Calories: 400kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 theelepel kurkuma
  • 3 theelepels tamarindepasta
  • 5 eetlepels Japanse sojasaus
  • 400 g kipfilet in reepjes
  • 200 g shii-takes
  • 1 pak tempuramix 150 g
  • 200 ml ijskoud water
  • 1 bakje diepvries stoomgroenten 300 g
  • Olie om te frituren

Instructies

  • Meng kurkuma, 1 theelepel tamarindepasta en 1 eetlepel sojasaus door de kipfiletreepjes en laat 15 minuten marineren.
  • Verhit de frituurpan tot 175 °C.
  • Verwijder de steeltjes van de shii-takes.
  • Roer in een kom de tempuramix met 200 ml ijskoud water tot een beslag.
  • Haal de kipfilet en shii-takes snel door het beslag, elk in aparte porties, en frituur ze goudbruin in 3 minuten.
  • Doe telkens de volgende portie vlak voor het frituren door het beslag.
  • Laat de tempura uitlekken op keukenpapier.
  • Stoom ondertussen de groene groentemix in de magnetron volgens de gebruiksaanwijzing.
  • Roer de resterende sojasaus door de resterende tamarindepasta.
  • Verdeel de gestoomde groenten over vier borden en leg de kip en shii-takes ernaast.
  • Serveer de sojadipsaus als dipsaus bij de tempura.

Notities

Wijnadvies:

Deze tempura past goed bij een frisse, droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 30g | Vet: 20g | Zout: 2g | Sugar: 3g

Gouden Tofu-Bites met Pittige Zoete Chilisaus

Gouden Tofu-Bites met Pittige Zoete Chilisaus

Voorbereidingstijd25 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Hapjes, Vleesvervangers, Voorgerechten
Land van herkomst: Japan
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 260kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 pak tofu naturel 375 g
  • 1 ei
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 1-2 eetlepels bloem
  • 100 g shii-takes fijngesneden
  • 2 nori-vellen in reepjes
  • 6 eetlepels zoete chilisaus
  • Olie om te frituren

Instructies

  • Laat de tofu uitlekken en dep het droog, knijp eventueel overtollig vocht eruit.
  • Pureer de tofu, ei en sojasaus met zout en peper naar smaak in een keukenmachine.
  • Roer de bloem door het tofumengsel.
  • Voeg de paddenstoelen en norivellen toe en meng ze door het mengsel.
  • Draai ongeveer 20 kleine balletjes van de tofu.
  • Verhit de olie in de frituurpan tot 175°C.
  • Laat de tofu-balletjes per 5-6 tegelijk voorzichtig in het hete vet zakken en frituur ze goudbruin en gaar in 3-4 minuten.
  • Bereid de rest van de tofu-balletjes op dezelfde manier.
  • Laat de balletjes uitlekken op keukenpapier en serveer ze warm of koud met de zoete chilisaus.

Notities

Wijnadvies:

Een frisse Riesling of een lichte Pinot Grigio past goed bij de pittige zoete chilisaus en de subtiele smaak van de tofu-balletjes.

Nutrition

Calories: 260kcal | koolhydraten: 22g | Protein: 14g | Vet: 12g | Zout: 1.5g | Sugar: 12g

Kip gerold in bacon

Kip gerold in bacon

Recept categorieën: Gevogelte, Kip, Varkensvlees
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kg kipfilet
  • 1 tl koriander
  • zout
  • versgemalen peper
  • 2 eetlepel(s) gembersiroop
  • 12 plakken bacon
  • olie

Instructies

  • Kipfilet in reepjes snijden.
  • Meng koriander met gembersiroop, zout en peper en meng dit door het vlees.
  • Rol om ieder stukje kip een plakje bacon en zet deze vast met een cocktailprikker.
  • Verhit de olie en bak (of frituur) de spiesjes tot de bacon krokant is.
  • Laat uitlekken op keukenpapier en serveer warm.

Kibbeling met sla en frietjes

Kibbeling met sla en frietjes

Recept categorieën: Vis
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g kibbeling
  • 750 g frites om af te bakken
  • 1 zakje gemengde sla ca. 300 g
  • ½ paprika in reepjes
  • 2 tomaten in partjes
  • 1 kleine ui in ringetjes
  • 6 eetlepel(s) sladressing kant-en-klaar of dressing van: olie, azijn, peper, zout
  • cocktailsaus fles
  • frituurolie

Instructies

  • Verhit de frituurolie tot 180 C.
  • Maak ondertussen een salade met de gemengde sla, paprika, tomaat en uiringetjes.
  • Meng er kant-en-klare sladressing doorheen of maak deze zelf met 3 eetlepels olijfolie, 1½ eetlepel azijn, peper en zout.
  • Verdeel de salade over de borden.
  • Frituur de frietjes en de kibbeling en laat ze uitlekken op keukenpapier.
  • Serveer met de cocktailsaus.

Aubergine-lasagne met pomodori

Aubergine-lasagne met pomodori

Recept categorieën: Groenten
Land van herkomst: Italië
Servings: 6
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • frituurolie
  • 5 aubergines in de lengte in plakken van 4 mm
  • zout peper
  • 100 gram farina grove Italiaanse bloem, delicatessenwinkels
  • 20 Italiaanse tomaten pomodori
  • 1 fijngesneden ui
  • 3 geperste teentjes knoflook
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 6 blaadjes salie
  • 300 gram polenta maïsmeel
  • veel plakken jong belegen kaas
  • ½ dl slagroom of crème fraîche
  • 3 lente-uitjes

Instructies

  • Verhit de frituurolie tot ± 180°C.
  • Bestrooi de plakken aubergine met zout en peper en haal ze door de farina.
  • Bak de aubergine in gedeelten in de hete olie in 1-2 minuten lichtbruin en laat ze op keukenpapier uitlekken.
  • Bestrooi de aubergine dan nogmaals met zout en peper.
  • Pureer de tomaten in een keukenmachine of blender en wrijf ze door een grove zeef (de velletjes en zaadjes blijven achter).
  • Bak de ui en de knoflook ± 5 minuten in de olijfolie.
  • Voeg de gezeefde tomaten, salie, zout en peper toe en laat het mengsel op zacht vuur 1/3 deel inkoken.
  • Roer het maïsmeel door ht tomatenmengsel.
  • Verwarm de oven voor op 150°C.
  • Bekleed de vorm met plakken aubergine, strijk hierop een laagje polentamengsel en leg daarop weer plakken aubergine.
  • Herhaal dit tot er ongeveer 6 aubergine- en 6 polentalaagjes zijn.
  • Eindig met een laagje aubergine.
  • Leg de plakken kaas erop en bestrijk die met de slagroom.
  • Bak de lasagne in het midden van de oven ± 35 minuten en strooi er dan de lente-ui over.
  • Serveer de lasagne met tomatensaus.