Berliner bollen
Recept categorieën: Gebak
Calories:
Author: Cor Kevenaar
keukenpapier
slagroomspuit
- 500 gram wit tarwebloem
- 1 zakje gist
- 100 gram suiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 afgestreken theelepel zout
- ¼ liter melk
- 100 gram boter gesmolten
- 2 eieren
Kneed de ingrediënten tot een smeuïge massa en laat die op een warme plaats staan tot het volume is verdubbeld.
Zet de mixer op de hoogste stand en kneed hiermee nogmaals goed door.
Rol het deeg op een werkblad uit tot een lap van 1/2 cm dik en steek daar met een glas of kopje ronde plakjes van 5-7 cm doorsnee uit.
Leg de schijfjes op een met bloem bestrooide bakplaat en laat ze nogmaals ± 20
Bak de Berliner bollen in een frituurpan met plantaardig vet of plantaardige olie aan beide kanten goudbruin.
Neem ze met een schuimspaan uit de pan, laat ze op keukenpapier uitlekken en rol ze dan in suiker.
U kunt de Berliner bollen met jam vullen.
Doe de jam in een slagroomspuit, plaats een puntig mondje aan de voorkant van de spuit en spuit de jam aan de zijkant van de bollen naar binnen.
U kunt voor de Berliner bollen ook een ander deeg maken (makkelijker ensneller klaar).
Hier volgt het recept:
Kwark-oliedeeg
250 gr magere kwark
6 eetlepels melk
1 ei
8 eetlepels zonnebloemolie
100 gr (4 eetlepels) suiker
400 gr wit tarwebloem
1 zakje bakpoeder
Roer de kwark met een mixer glad.
Meng de bloem en het bakpoeder door elkaar en roer de helft hiervan door de
kwark.
Klop er de melk, het ei, de zonnebloemolie en de suiker door, voeg de rest
van het bloemmengsel toe en kneed het geheel goed door.
Ga verder te werk als boven beschreven; alleen hoeft dit deeg niet te rusten
Hier volgt het recept:
Bereinding
-
Roer de kwark met een mixer glad.
-
Meng de bloem en het bakpoeder door elkaar en roer de helft hiervan door de
-
kwark.
-
Klop er de melk, het ei, de zonnebloemolie en de suiker door, voeg de rest
-
van het bloemmengsel toe en kneed het geheel goed door.
-
Ga verder te werk als boven beschreven; alleen hoeft dit deeg niet te rusten
Receptenplein.nl
Home / Frituurpan / Pagina 12
Oliebollen met rozijnen en abrikozen
Servings: 22 stuks
Calories: 160kcal
Author: Cor Kevenaar
mes
handmixer
schone theedoek
keukenpapier
- 100 g rozijnen
- 150 g gewelde abrikozen
- 1 zakje gedroogde gist ca. 7 gram
- 500 g bloem
- 1 eetlepel(s) kaneel
- 1 tl zout
- 1 ei
- 5 dl lauwe melk
- zonnebloemolie
Was de rozijnen en laat deze goed uitlekken.
Snijd de abrikozen in kleine stukjes.
Meng in een beslagkom de bloem met de gist, kaneel en het zout.
Voeg het ei en de melk toe en roer dit met een mixer tot een glad beslag.
Voeg de rozijnen en de abrikozen aan het beslag toe en roer het beslag nogmaals goed door.
Dek de beslagkom af met een natte, schone theedoek en laat het beslag op een warme plaats een uur rijzen.
Verhit de olie in een frituurpan tot 175 graden.
Schep het beslag voorzichtig door.
Doop de ijsschep of de twee lepels in de hete olie, vorm bollen en laat deze voorzichtig in de hete olie glijden.
Bak ongeveer 5 oliebollen tegelijk.
Bak de oliebollen in ca. 6 minuten goudbruin en keer ze halverwege.
Laat de oliebollen uitlekken op keukenpapier.
Haal elke keer de restjes beslag uit de pan en gooi deze weg.
Bak de rest van de oliebollen op dezelfde manier.
Serveer de oliebollen op een mooie schaal.
Calories: 160kcal
Receptenplein.nl
Home / Frituurpan / Pagina 12
Mosselkroketjes
Servings: 20 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar
sauspan
diep bord
keukenpapier
- 150 g gekookte mosselen
- 250 ml gezeefd mosselkookvocht of visbouillon van tablet
- 25 g boter
- 50 g bloem
- 125 ml slagroom
- 2 eieren
- 2 eetlepel(s) peterselie fijngehakt
- 2 eetlepel(s) bieslook fijngehakt
- 75 g paneermeel
- olie om te frituren
In pan mosselkookvocht of bouillon tot helft inkoken.
In sauspan boter smelten en 30 g bloem erdoor roeren.
Nog 2 min. zachtjes bakken.
Scheutje voor scheutje bouillon en slagroom toevoegen en blijven roeren tot dikke saus ontstaat.
Pan van vuur nemen.
Eieren splitsen en dooiers met peterselie en bieslook door saus roeren.
Op smaak brengen met zout en peper.
Mengsel laten afkoelen en in koelkast door en door koud laten worden.
Bereiden
In diep bord eiwitten loskloppen.
Steeds 1 eetlepel van saus scheppen.
Mossel erin drukken en saus rond mossel tot kroket (of balletje) vormen.
Kroketjes eerst door bloem wentelen, dan door eiwit en vervolgens door paneermeel.
Frituurolie tot 180 °C verhitten en mosselkroketjes met 8 tegelijk in 3-4 min.
Goudbruin frituren.
Mosselkroketjes in vergiet bekleed met keukenpapier laten uitlekken.
Mosselkroketjes serveren met grove mosterd.
Receptenplein.nl
Home / Frituurpan / Pagina 12
Witlof Fritters
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 4
Calories: 180kcal
Author: Cor Kevenaar
- 3 struikjes witlof
- 100 g bloem
- 1 middelgrote eierdooier
- Zout
- Peper
- Olie om te frituren
Was de witlof, maak ze schoon en dep ze droog.
Haal de blaadjes één voor één los.
Verhit de frituurolie tot ongeveer 170 °C.
Zeef de bloem boven een kom.
Voeg de eierdooier en ongeveer 100 ml koud water toe aan de bloem en klop tot een vrij stevig beslag.
Breng op smaak met zout en peper.
Wentel de witlofblaadjes één voor één door het beslag en frituur ze in porties in ongeveer 4 minuten goudbruin.
Laat de witlof fritters uitlekken op keukenpapier en serveer direct.
Wijnadvies:
Deze witlof fritters zijn heerlijk met een dipsaus van (verse) kaas en gaan goed samen met een lichte witte wijn zoals een Pinot Grigio.
Calories: 180kcal | koolhydraten: 24g | Protein: 5g | Vet: 7g | Zout: 0.5g | Sugar: 1g
Receptenplein.nl
Home / Frituurpan / Pagina 12
Knapperige Vegetarische Loempia's
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar
- Plantaardige olie om te frituren
- 100 g wortel
- 100 g courgette
- 4 takjes munt
- 50 g pinda's
- 5 vellen filodeeg diepvries, ontdooid
- Plantaardige olie
- 50 g taugé
- Zout en peper naar smaak
- Zoete chilisaus om te serveren
Verhit de frituurolie in een frituurpan tot 180 ºC.
Rasp de wortel en courgette in grove flinters.
Snijd de blaadjes van de takjes munt fijn en hak de pinda's fijn.
Snijd de vellen filodeeg in de lengte doormidden.
Bestrijk de randen van het deeg dun met olie.
Verdeel de wortel, courgette en taugé in kleine bergjes over de onderkanten van de repen deeg.
Bestrooi de groenten met de fijngehakte munt, pinda's, zout en peper naar smaak.
Vouw de zijkanten van het deeg over de vulling en rol het deeg op; plak de randen vast met wat olie.
Frituur de loempia's in 2-3 minuten rondom goudbruin.
Serveer de vegetarische loempia's met zoete chilisaus om te dippen.
Deze knapperige vegetarische loempia's zijn perfect als bijgerecht of als snack. Je kunt ze ook serveren als voorgerecht met een frisse salade.
Wijnadvies:
Een licht en fruitig witte wijn, zoals een Riesling, vormt een goede combinatie met de verse groenten en kruiden in deze loempia's.
Calories: 220kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 5g | Vet: 14g | Zout: 4g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / Frituurpan / Pagina 12
Tempura van Kipfilet en Shii-take met Sojadipsaus
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4
Calories: 400kcal
Author: Cor Kevenaar
- 1 theelepel kurkuma
- 3 theelepels tamarindepasta
- 5 eetlepels Japanse sojasaus
- 400 g kipfilet in reepjes
- 200 g shii-takes
- 1 pak tempuramix 150 g
- 200 ml ijskoud water
- 1 bakje diepvries stoomgroenten 300 g
- Olie om te frituren
Meng kurkuma, 1 theelepel tamarindepasta en 1 eetlepel sojasaus door de kipfiletreepjes en laat 15 minuten marineren.
Verhit de frituurpan tot 175 °C.
Verwijder de steeltjes van de shii-takes.
Roer in een kom de tempuramix met 200 ml ijskoud water tot een beslag.
Haal de kipfilet en shii-takes snel door het beslag, elk in aparte porties, en frituur ze goudbruin in 3 minuten.
Doe telkens de volgende portie vlak voor het frituren door het beslag.
Laat de tempura uitlekken op keukenpapier.
Stoom ondertussen de groene groentemix in de magnetron volgens de gebruiksaanwijzing.
Roer de resterende sojasaus door de resterende tamarindepasta.
Verdeel de gestoomde groenten over vier borden en leg de kip en shii-takes ernaast.
Serveer de sojadipsaus als dipsaus bij de tempura.
Wijnadvies:
Deze tempura past goed bij een frisse, droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc.
Calories: 400kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 30g | Vet: 20g | Zout: 2g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / Frituurpan / Pagina 12
Gouden Tofu-Bites met Pittige Zoete Chilisaus
Voorbereidingstijd25 minuten min
Bereidingstijd15 minuten min
Servings: 4
Calories: 260kcal
Author: Cor Kevenaar
- 1 pak tofu naturel 375 g
- 1 ei
- 2 eetlepels sojasaus
- 1-2 eetlepels bloem
- 100 g shii-takes fijngesneden
- 2 nori-vellen in reepjes
- 6 eetlepels zoete chilisaus
- Olie om te frituren
Laat de tofu uitlekken en dep het droog, knijp eventueel overtollig vocht eruit.
Pureer de tofu, ei en sojasaus met zout en peper naar smaak in een keukenmachine.
Roer de bloem door het tofumengsel.
Voeg de paddenstoelen en norivellen toe en meng ze door het mengsel.
Draai ongeveer 20 kleine balletjes van de tofu.
Verhit de olie in de frituurpan tot 175°C.
Laat de tofu-balletjes per 5-6 tegelijk voorzichtig in het hete vet zakken en frituur ze goudbruin en gaar in 3-4 minuten.
Bereid de rest van de tofu-balletjes op dezelfde manier.
Laat de balletjes uitlekken op keukenpapier en serveer ze warm of koud met de zoete chilisaus.
Wijnadvies:
Een frisse Riesling of een lichte Pinot Grigio past goed bij de pittige zoete chilisaus en de subtiele smaak van de tofu-balletjes.
Calories: 260kcal | koolhydraten: 22g | Protein: 14g | Vet: 12g | Zout: 1.5g | Sugar: 12g
Receptenplein.nl
Home / Frituurpan / Pagina 12
Kip gerold in bacon
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar
- 1 kg kipfilet
- 1 tl koriander
- zout
- versgemalen peper
- 2 eetlepel(s) gembersiroop
- 12 plakken bacon
- olie
Kipfilet in reepjes snijden.
Meng koriander met gembersiroop, zout en peper en meng dit door het vlees.
Rol om ieder stukje kip een plakje bacon en zet deze vast met een cocktailprikker.
Verhit de olie en bak (of frituur) de spiesjes tot de bacon krokant is.
Laat uitlekken op keukenpapier en serveer warm.
Receptenplein.nl
Home / Frituurpan / Pagina 12
Kibbeling met sla en frietjes
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 500 g kibbeling
- 750 g frites om af te bakken
- 1 zakje gemengde sla ca. 300 g
- ½ paprika in reepjes
- 2 tomaten in partjes
- 1 kleine ui in ringetjes
- 6 eetlepel(s) sladressing kant-en-klaar of dressing van: olie, azijn, peper, zout
- cocktailsaus fles
- frituurolie
Verhit de frituurolie tot 180 C.
Maak ondertussen een salade met de gemengde sla, paprika, tomaat en uiringetjes.
Meng er kant-en-klare sladressing doorheen of maak deze zelf met 3 eetlepels olijfolie, 1½ eetlepel azijn, peper en zout.
Verdeel de salade over de borden.
Frituur de frietjes en de kibbeling en laat ze uitlekken op keukenpapier.
Serveer met de cocktailsaus.
Receptenplein.nl
Home / Frituurpan / Pagina 12
Aubergine-lasagne met pomodori
Servings: 6
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- frituurolie
- 5 aubergines in de lengte in plakken van 4 mm
- zout peper
- 100 gram farina grove Italiaanse bloem, delicatessenwinkels
- 20 Italiaanse tomaten pomodori
- 1 fijngesneden ui
- 3 geperste teentjes knoflook
- 4 eetlepels olijfolie
- 6 blaadjes salie
- 300 gram polenta maïsmeel
- veel plakken jong belegen kaas
- ½ dl slagroom of crème fraîche
- 3 lente-uitjes
Verhit de frituurolie tot ± 180°C.
Bestrooi de plakken aubergine met zout en peper en haal ze door de farina.
Bak de aubergine in gedeelten in de hete olie in 1-2 minuten lichtbruin en laat ze op keukenpapier uitlekken.
Bestrooi de aubergine dan nogmaals met zout en peper.
Pureer de tomaten in een keukenmachine of blender en wrijf ze door een grove zeef (de velletjes en zaadjes blijven achter).
Bak de ui en de knoflook ± 5 minuten in de olijfolie.
Voeg de gezeefde tomaten, salie, zout en peper toe en laat het mengsel op zacht vuur 1/3 deel inkoken.
Roer het maïsmeel door ht tomatenmengsel.
Verwarm de oven voor op 150°C.
Bekleed de vorm met plakken aubergine, strijk hierop een laagje polentamengsel en leg daarop weer plakken aubergine.
Herhaal dit tot er ongeveer 6 aubergine- en 6 polentalaagjes zijn.
Eindig met een laagje aubergine.
Leg de plakken kaas erop en bestrijk die met de slagroom.
Bak de lasagne in het midden van de oven ± 35 minuten en strooi er dan de lente-ui over.
Serveer de lasagne met tomatensaus.
Receptenplein.nl
Home / Frituurpan / Pagina 12