Franse boekweitpannenkoeken met ham en ei
Een klassieke Franse galette van glutenvrij boekweitmeel, gevuld met ham, gesmolten Emmentaler en een perfect gegaard spiegelei in het midden.
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd20 minuten min
Land van herkomst: Frankrijk Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 310kcal
Author: Cor Klaar
- 4 eieren
- 100 g Emmentaler
- 100 g ham
- 250 g boekweitmeel glutenvrij
- 500 ml water
- 1 snufje zout
Doe het boekweitmeel in een kom en meng met het zout.
Voeg langzaam het water toe terwijl je blijft kloppen tot een glad beslag.
Laat het beslag 10 minuten rusten.
Verwarm een beetje olie in een koekenpan en giet een dunne laag beslag erin.
Bak de galette aan één kant tot de onderkant lichtbruin is.
Keer de galette om en beleg met een plak ham en geraspte Emmentaler.
Bak een spiegelei apart in een andere pan.
Leg het spiegelei in het midden van de galette.
Vouw de randen van de galette naar binnen zodat een vierkant ontstaat met het eigeel zichtbaar in het midden.
Laat nog even in de pan tot de kaas gesmolten is.
Herhaal dit voor de overige galettes.
Serveertip:
Serveer met een frisse salade of een glas cider voor een echte Franse ervaring.
Wijnadvies:
Heerlijk met een droge appelcider of een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc.
Calories: 310kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 18g | Vet: 15g | Zout: 1.2g | Sugar: 0.5g
Receptenplein.nl
Home / Garde
Polentakoekjes met een Citroentwist
Deze knapperige polentakoekjes met een vleugje citroen zijn een verfrissend alternatief voor traditionele theegebakjes.
Voorbereidingstijd15 minuten min
Bereidingstijd15 minuten min
Servings: 24
Calories: 85kcal
Author: Cor Klaar
- 115 g boter
- 100 g poedersuiker
- 150 g bloem
- 50 g polenta
- 2 eidooiers
- 2 tl vanille-essence
- 2-3 tl geraspte citroenschil
- Snufje bakpoeder
Verwarm de oven voor op 160ºC.
Bekleed twee bakplaten met bakpapier.
Klop de boter met de poedersuiker tot een luchtige massa.
Voeg de eidooiers, geraspte citroenschil en vanille-essence toe en meng goed.
Zeef de bloem en het bakpoeder in een kom en roer de polenta erdoor.
Spatel het bloemmengsel door het botermengsel tot een soepel deeg.
Rol het deeg uit tot lange rollen van 1 cm dik en snijd in stukken van 10 cm.
Vorm er halve maantjes van en leg ze met 5 cm tussenruimte op de bakplaten.
Bak de koekjes 15 minuten lichtbruin in de oven.
Laat de koekjes afkoelen op een rooster.
Bewaar in een luchtdichte trommel voor 5 tot 7 dagen.
Variaties:
In Chocolade Gedoopte Polentakoekjes:
Doop de afgekoelde koekjes tot de helft in gesmolten pure chocolade.
Laat de chocolade uitharden op bakpapier.
Haverkoekjes:
Vervang de polenta door havermeel en de citroenschil door 1 tl kaneel.
Sinaasappel & Chocoladekoekjes:
Vervang de citroenschil door sinaasappelschil en voeg 75 g pure chocoladedruppels toe.
Hazelnotenkoekjes met Chocolade-Hazelnootvulling:
Vervang de polenta door gemalen hazelnoten.
Bak de koekjes en laat ze afkoelen.
Besmeer de helft van de koekjes met chocolade-hazelnootpasta en druk er een ander koekje tegenaan.
Serveertip:
Lekker met een kop thee of espresso.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn zoals Moscato d'Asti past goed bij deze koekjes.
Calories: 85kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 1g | Vet: 5g | Zout: 0.02g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / Garde
Spliterwtenpuree met wortel en ui
Een rijke, zachte puree van spliterwten met wortel en ui, heerlijk bij vleesgerechten.
Servings: 6
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar
- 500 g spliterwten
- 2 middelgrote uien
- 2 wortels
- 100 g boter
- ½ glas melk
- 1 koffielepel poedersuiker
- 1 kruidentuiltje
- Zout
- Peper
Snipper de uien en snijd de wortels in schijfjes.
Smelt de helft van de boter in een pan en fruit de uien zonder ze te bruinen.
Voeg de spliterwten, wortels, poedersuiker en kruidentuiltje toe.
Giet er 2 liter kokend water over en voeg zout en peper toe.
Laat 1,5 tot 2 uur zachtjes koken.
Giet af en pureer de erwten door een zeef of met een pureepers.
Zet de pan terug op laag vuur en meng de rest van de boter erdoor.
Roer de melk erdoor en serveer warm.
Serveertip:
Perfect als bijgerecht bij geroosterd vlees of een vegetarische maaltijd.
Wijnadvies:
Een volle rode wijn zoals een Bordeaux.
Calories: 280kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 14g | Vet: 9g | Zout: 0.6g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / Garde
Romige kabeljauwpuree
Een zachte en romige puree van kabeljauw, perfect te combineren met gekookte aardappelen.
Land van herkomst: Frankrijk Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 6
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar
kookpan
maatbeker
Pureepers
- 1.2 kg kabeljauwfilets
- 1 citroen
- 1 kruidnagel
- 1 laurierblad
- 1 takje tijm
- 1 bosje peterselie
- 1 ui
- ½ liter olijfolie
- 1 dl dikke room optioneel
- 6 teentjes knoflook
- Peper
- 1 mespunt muskaat
Week de kabeljauw een dag van tevoren in koud water en ververs het water regelmatig.
Snijd de vis in stukken en doe ze in een pan met ongezouten water.
Voeg de gehakte ui, tijm, laurierblad, kruidnagel en knoflook toe.
Breng aan de kook en haal de pan direct van het vuur.
Laat 10 minuten trekken.
Haal de vis uit de pan en stamp fijn met een vork of pureepers.
Roer er langzaam de hete olijfolie door, zoals bij mayonaise.
Voeg peper en muskaat toe en blijf roeren tot een gladde puree ontstaat.
Plaats op een warmwaterbad en meng er al roerend het citroensap en de room door.
Serveer direct met gekookte aardappelen.
Serveertip:
Lekker met knapperig brood en een frisse salade.
Wijnadvies:
Een lichte droge witte wijn zoals een Muscadet.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 2g | Protein: 25g | Vet: 24g | Zout: 0.5g | Sugar: 0g
Receptenplein.nl
Home / Garde
Afrikaanse kip met kruidige vulling en geflambeerde bananen
Deze kruidige Afrikaanse kip wordt gevuld met een smaakvolle vulling van gehakt, pepers en kruiden. Geserveerd met geflambeerde bananen en een rijke tomatensaus.
Bereidingstijd1 uur uur 15 minuten min
Land van herkomst: Zuid Afrika Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 6
Calories: 620kcal
Author: Cor Klaar
bakpan
Bakplaat of ovenschaal
Keukenmes
vuurvaste schotel
Voor de kip:
- 1 hele kip 1,5 kg
- ½ citroen
- 1 blikje tomatenpuree
- 1 kippenbouillonblokje
- Zwarte peper en zout naar smaak
Voor de vulling:
- 200 g varkensgehakt
- 2 uien
- 1 rode peper
- 1 groene peper
- 1 eetlepel fijngehakte peterselie
- 1 theelepel pili-pili
- 1 theelepel vleesextract
- 1 theelepel tijm
- ½ theelepel laurierpoeder
- 1 dl olie
- Zout en peper naar smaak
Voor de bananen:
- 6 bananen
- 2 eetlepels fijne suiker
- 4 eetlepels rum
- Boter om te bakken
Bereid de vulling: was en snijd de groenten, hak de peterselie fijn en blancheer de pepers 5 minuten.
Laat uitlekken.
Verhit de olie in een pan en bak het gehakt met de uien, peterselie, pili-pili, peper en zout.
Voeg het vleesextract toe, meng goed en laat enkele minuten afkoelen.
Meng de gehaktbereiding met tijm en laurier en vul de kip hiermee.
Maak inkepingen in de kip en wrijf deze in met een halve citroen.
Bestrooi de kip met paprika, peper en zout.
Verwarm de oven voor op 180°C.
Laat boter smelten in een vuurvaste schotel en plaats de kip erin.
Laat de kip ongeveer 45 minuten braden, afhankelijk van de grootte.
Haal de kip uit de oven en houd warm.
Voeg de tomatenpuree en het bouillonblokje toe aan het braadvocht en laat inkoken tot een saus.
Pel de bananen, snijd ze in de lengte door en bak ze in boter tot ze lichtbruin zijn.
Bestrooi de bananen met suiker, voeg de rum toe en flambeer kort.
Serveer de kip op een schaal met de geflambeerde bananen rondom.
Serveer de saus apart, samen met pilafrijst.
Serveertip:
Serveer met pilafrijst en een frisse salade voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een stevige rosé of een volle Côtes du Rhône past perfect bij dit gerecht.
Calories: 620kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 40g | Vet: 30g | Zout: 1.2g | Sugar: 22g
Receptenplein.nl
Home / Garde
Romige witte kaas met rumrozijnen en amandelen
Een eenvoudig maar luxueus dessert met romige witte kaas, rumrozijnen en knapperige amandelen. Perfect als afsluiter van een diner.
Bereidingstijd10 minuten min
weken1 uur uur
Servings: 6
Calories: 230kcal
Author: Cor Klaar
- 2 of 3 eetlepels rum
- 2 eetlepels melk
- 75 g amandelschilfers
- 75 g rozijnen
- 125 g poedersuiker
- 400 g witte kaas
Laat de rozijnen 1 uur weken in de rum.
Meng de witte kaas met de melk en klop enkele minuten krachtig tot een luchtige massa.
Voeg de geweekte rozijnen, amandelschilfers, rum en poedersuiker toe.
Meng goed en verdeel over kleine kommetjes.
Plaats in de koelkast en serveer goed gekoeld.
Serveertip:
Garneer met extra amandelschilfers of een muntblaadje voor een mooie presentatie.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn zoals Sauternes of een glas rum past perfect bij dit gerecht.
Calories: 230kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 7g | Vet: 8g | Zout: 0.2g | Sugar: 25g
Receptenplein.nl
Home / Garde
Waterzooi van kalkoen met romige groentesaus
Een smaakvolle Belgische waterzooi van kalkoen met zachte groenten en een romige, gebonden saus. Perfect voor een hartig en verwarmend hoofdgerecht.
Land van herkomst: België Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 6
Calories: 480kcal
Author: Cor Klaar
Grote kookpan
Kleine kookpan
messen
- 1 dikke kalkoen
- 200 g kleine uien
- 300 g wortels
- 3 preiwitten
- 2 takjes selderij
- 1 kruidenbosje tijm, laurier, peterselie
- 1 snufje dragon
- 1 blokje gevogeltebouillon
- 2 dl room
- 3 eierdooiers
- 1 koffielepel citroensap
- 3 eetlepels gehakte peterselie
- 50 g boter
- Zout en peper
Maak de groenten schoon en snijd de prei, wortels en selderij in dunne reepjes (julienne).
Breng ½ liter water aan de kook met de groenten, uien, kruidenbosje, zout en peper.
Laat 15 minuten zachtjes stoven.
Voeg de boter toe en roer goed door.
Snijd de kalkoen in 12 tot 24 stukken, verwijder het vel en kruid met zout, peper en dragon.
Leg de kalkoenstukken in de bouillon en voeg indien nodig extra water en het bouillonblokje toe.
Laat de kalkoen op laag vuur met deksel 20 tot 30 minuten sudderen tot het vlees mals is.
Haal de kalkoenstukken en groenten met een schuimspaan uit de pan en houd ze warm.
Giet 4 dl van de bouillon in een kleine pan en verwarm op laag vuur.
Klop de eierdooiers los met de room en voeg dit mengsel al roerend toe om de saus te binden.
Laat niet koken.
Voeg het citroensap toe en roer er de gehakte peterselie door.
Serveer de kalkoen en groenten in een diepe schaal en giet de saus erover.
Serveer met gekookte aardappelen.
Serveertip:
Garneer met extra gehakte peterselie en serveer met een knapperig stuk stokbrood.
Wijnadvies:
Een fruitige rosé of een lichte rode Bordeaux past uitstekend bij dit gerecht.
Calories: 480kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 50g | Vet: 24g | Zout: 1.4g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / Garde
Waterzooi met tarbot en romige groentesaus
Een klassieke Belgische waterzooi met tarbot, gestoofde groenten en een romige saus, geserveerd met gekookte aardappelen.
Bereidingstijd45 minuten min
Land van herkomst: België Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 6
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar
- 1,2 kg tarbot
- Voor de court-bouillon:
- 1 liter water
- 1 ui in schijfjes
- 1 wortel in schijfjes
- 1 tak selderij
- 1 kruidenbosje peterselie, tijm, laurier
- Peper en zout
- Voor het garnituur:
- 2 wortels
- 1 preiwit
- 30 g boter
- 25 g meel
- 1 eierdooier
- 50 g room
- Citroensap
- Peper en zout
Breng het water met de ui, wortel, selderij, kruidenbosje, peper en zout aan de kook.
Laat 20 minuten trekken.
Pocheer de schoongemaakte tarbotmoten in de court-bouillon gedurende 10 tot 15 minuten, afhankelijk van de dikte.
Snijd de wortels en prei in dunne reepjes (julienne).
Stoof ze 10 minuten zachtjes in boter zonder te laten kleuren.
Voeg indien nodig een beetje court-bouillon toe en roer het meel erdoor.
Giet 3 dl gezeefde court-bouillon erbij met een scheutje citroensap en breng aan de kook.
Bind de saus met de eidooier en room en breng op smaak met peper en zout.
Voeg de tarbotmoten toe en verwarm ze kort in de saus zonder te koken.
Serveer met gekookte aardappelen.
Serveertip:
Serveer met vers gehakte peterselie en een stukje knapperig brood.
Wijnadvies:
Een droge maar fruitige witte wijn zoals Traminer of een Moezelwijn past perfect bij dit gerecht.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 36g | Vet: 12g | Zout: 1.5g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / Garde
Vol-au-vent met tongfilets en garnalen
Een elegante vol-au-vent gevuld met zachte tongfilets, garnalen en een romige champignonsaus. Perfect als verfijnd voorgerecht.
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 6
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar
- 80 g boter
- 150 g champignons
- 150 g gepelde garnalen
- 250 g champignons
- 2 dl witte wijn-sec
- 2 eetlepels citroensap
- 2 eetlepels madeira
- 2 koffielepels rijstcrème
- 3 dl room
- 6 vol-au-vents
- 12 tongfilets
- 1 dl water
- 1 eetlepel anijslikeur
- 2 eetlepels melk
- Zout en peper
Pocheer de tongfilets 2 minuten per zijde in water en azijn met peper, zout, 1 eetlepel citroensap en de fijngehakte steeltjes van de champignons.
Haal de filets uit de pan, was ze zorgvuldig en houd ze warm in aluminiumfolie.
Laat het kooknat met de visgraten 10 minuten koken, zeef het en leg de filets terug in het vocht.
Snipper 150 g champignons en stoof ze 40 minuten in 40 g boter.
Haal de champignons uit de pan en voeg de rest van de fijngehakte champignons toe.
Voeg na een minuut 1 eetlepel citroensap en de madeira toe.
Laat verdampen en voeg 1 dl room toe.
Breng op smaak met peper en zout en laat inkoken.
Meng de gehakte garnalen door het mengsel en voeg 40 g boter toe.
Vul de tongfilets met dit mengsel, rol ze op en zet vast met een stokje.
Voeg het kookvocht van de vis toe aan het champignonvocht, warm op en voeg de in melk opgeloste rijstcrème toe.
Giet 2 dl room en de apart gehouden fijngehakte champignons erbij.
Verwarm zachtjes zonder te laten koken.
Voeg de anijslikeur en de opgerolde visfilets toe en breng op smaak.
Verwarm de vol-au-vents kort in een hete oven tot ze knapperig zijn.
Vul elke vol-au-vent met twee tongfilets (verwijder de stokjes).
Schenk de saus erover en serveer direct.
Serveertip:
Serveer met een frisse salade en een stukje knapperig stokbrood.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals Graves, Chablis of Pouilly-Fuissé past perfect bij dit gerecht.
Calories: 420kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 36g | Vet: 25g | Zout: 12g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / Garde
Poché Zalm met Kruidenmayonaise en Visgelei
Deze verfijnde poché zalm wordt geserveerd met een romige kruidenmayonaise en een glanzende laag visgelei. Een klassiek gerecht dat perfect past bij een stijlvol voorgerecht.
Bereidingstijd40 minuten min
Servings: 6
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar
blender of keukenmachine
Grote kookpan
- 1 krop sla
- 1 liter water
- 1 takje dragon
- 1 takje pimpernel
- 2 hardgekookte eierdooiers
- 2 schijven ui
- 2 tomaten
- 20 g kervel
- 40 g peterselie
- 50 g spinazie
- 50 g waterkers
- 6 moten zalm
- ½ komkommer
- ¼ liter visgelei
- 4 dl mayonaise met citroen
- 2 rondjes wortel
- Kruidenbosje peterselie, tijm, laurier
- Peper naar smaak
- Zout naar smaak
Breng het water in een grote pan aan de kook met ui, wortel, kruidenbosje, zout en peper.
Laat dit 20 minuten zachtjes koken en vervolgens afkoelen.
Plaats de zalmmoten in de afgekoelde court-bouillon en verwarm langzaam tot het suddert.
Laat de vis 4-6 minuten pocheren, afhankelijk van de dikte.
Laat de zalm in het kookvocht afkoelen.
Maak de saus door de spinazie, waterkers, peterselie, kervel, dragon en pimpernel kort te blancheren.
Laat uitlekken en pureer ze fijn.
Meng de kruidenpuree met de mayonaise en voeg de fijngemaakte eierdooiers toe.
Haal de zalm uit de bouillon en laat uitlekken.
Schik de moten op slabladeren op een serveerschaal.
Giet de visgelei over de zalm en laat opstijven op een koele plaats.
Garneer met plakjes tomaat en komkommer.
Serveer de kruidenmayonaise apart.
Serveertip:
Serveer met knapperig stokbrood en een frisse groene salade.
Wijnadvies:
Een droge, witte wijn zoals Chablis of Sauvignon Blanc past uitstekend bij dit gerecht.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 4g | Protein: 32g | Vet: 20g | Zout: 1.2g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / Garde