Flensjes met Kriekensaus en Vanilleroomijs

Flensjes met Kriekensaus en Vanilleroomijs

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Pannenkoeken
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4 personen
Calories: 400kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 1 flesje kriekbier
  • 2 eetlepels suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • Snufje kaneel
  • 300 g kersen zonder pit vers of uit pot
  • 2 theelepels aardappelmeel
  • 100 g bloem
  • 1 ei
  • 25 g boter
  • 4 bollen vanilleroomijs
  • Poedersuiker

Instructies

  • Verwarm in een sauspan de helft van het kriekbier samen met de suiker, 1/2 zakje vanillesuiker en een snufje kaneel tot het kookpunt.
  • Voeg de kersen toe en verwarm deze 2-3 minuten mee.
  • Roer het aardappelmeel met 1 eetlepel water glad en voeg dit toe aan de saus om deze licht te binden.
  • Meng in een kom de bloem, het ei, de rest van het kriekbier, de rest van de vanillesuiker en een snufje kaneel tot een glad beslag.
  • Verhit telkens een klontje boter in een kleine koekenpan en bak van het beslag 4 flensjes.
  • Leg de flensjes op vier borden.
  • Verdeel de kersen, de kriekensaus en een bol vanilleroomijs over de flensjes.
  • Bestrooi royaal met poedersuiker en serveer direct.

Notities

Wijnadvies:

Bij dit zoete gerecht past een dessertwijn zoals een Moscato d'Asti of een lichtzoete rode wijn zoals een Brachetto d'Acqui, die de fruitige en zoete smaken van de kriekensaus en het vanilleroomijs complementeren.

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 6g | Vet: 12g | Zout: 0.2g | Sugar: 30g

Kruidige Varkensschnitzel met Marsalasaus

Kruidige Varkensschnitzel met Marsalasaus

Bereidingstijd34 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Saus, Varkensvlees
Land van herkomst: Italië
Dieët: Notenvrij
Feestdagen etc: Valentijnsdag, Verjaardag
Servings: 4 personen
Calories: 600kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 4 varkensschnitzels à 150 g
  • 3 el olijfolie
  • 2 sjalotten fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 200 ml Marsala wijn
  • 200 ml kippenbouillon
  • 100 ml slagroom
  • 1 el bloem
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 1 tl gedroogde tijm
  • Versgemalen zwarte peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Verhit 2 eetlepels olijfolie in een braadpan op middelhoog vuur.
  • Kruid de varkensschnitzels met zout en peper.
  • Bak de schnitzels in de pan tot ze goudbruin en gaar zijn, ongeveer 3-4 minuten per kant.
  • Haal ze uit de pan en houd warm.
  • Voeg de resterende eetlepel olijfolie toe aan de pan en bak de sjalotten en knoflook tot ze zacht zijn.
  • Strooi de bloem over de sjalotten en knoflook en roer goed door.
  • Voeg de Marsala wijn toe en breng aan de kook, laat het 2 minuten inkoken.
  • Voeg de kippenbouillon, slagroom, oregano en tijm toe en laat de saus indikken, ongeveer 5-7 minuten.
  • Breng de saus op smaak met zout en peper.
  • Leg de schnitzels terug in de pan en laat ze nog 2 minuten sudderen in de saus.
  • Serveer de schnitzels met de saus eroverheen.

Notities

Bij dit gerecht past een volle rode wijn, zoals een Chianti.

Nutrition

Calories: 600kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 45g | Vet: 40g | Zout: 2g | Sugar: 3g

Struisvogeltournedos met knolselderijpuree en rode wijnjus

Struisvogeltournedos met knolselderijpuree en rode wijnjus

Geniet van een luxe diner met struisvogeltournedos omwikkeld in serranoham, geserveerd met knolselderijpuree en een rijke rode wijnjus.
Bereidingstijd50 minuten
Recept categorieën: Gevogelte, Hoofdgerechten
Land van herkomst: Internationaal
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4 personen
Calories: 680kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 4 struisvogelbiefstukjes
  • 4 vastkokende aardappels
  • 8 plakjes serranoham
  • 15 g verse basilicum
  • 2 dl volle rode wijn
  • ½ dl rode port
  • 75 g boter
  • 125 ml crème fraîche
  • 160 ml vleesfond
  • 2 takjes tijm
  • 300 g knolselderij panklaar
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak

Instructies

  • Halveer de struisvogelbiefstukjes en wikkel elke helft in een plakje serranoham.
  • Verwarm in een pan de rode wijn, port en vleesfond samen met de tijm.
  • Laat het mengsel inkoken tot de helft.
  • Schil de aardappels, snijd ze in blokjes en kook ze in een pan met weinig water in ca.
  • 15 minuten gaar.
  • Smelt 25 g boter in een andere pan en stoof de knolselderij zachtjes gaar in ca.
  • 15 minuten met 2 eetlepels van het ingekookte fond.
  • Zet 1/3 van de knolselderij apart.
  • Stamp de rest van de knolselderij samen met de gekookte aardappels en crème fraîche tot een romige puree.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Verhit 25 g boter in een pan en bak de struisvogeltournedos in ca.
  • 4 minuten rondom bruin.
  • Houd warm onder aluminiumfolie.
  • Roer het ingekookte fond door het bakvet van de tournedos en laat de jus doorkoken.
  • Verwijder de tijm en klop de resterende boter in klontjes door de jus met een garde.
  • Snijd de basilicum in reepjes en meng dit door de knolselderijpuree.
  • Schep de knolselderijpuree op vier warme borden, leg de struisvogeltournedos erop en strooi de achtergehouden blokjes knolselderij erover.
  • Giet de rode wijnjus over het gerecht en serveer direct.

Notities

Een volle, krachtige rode wijn zoals een Cabernet Sauvignon of Merlot sluit perfect aan bij de rijke smaken van dit gerecht.

Nutrition

Calories: 680kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 45g | Vet: 40g | Zout: 2.8g | Sugar: 4g

Klassieke Syllabub met Kaneel en Sherry

Klassieke Syllabub met Kaneel en Sherry

Geniet van deze klassieke Engelse syllabub, een luchtig en romig dessert met een vleugje kaneel en sherry.
Bereidingstijd15 minuten
Wachttijd1 uur
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht
Land van herkomst: Engeland
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Kerst, Valentijnsdag
Servings: 2 personen
Calories: 250kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • ½ citroen
  • 3 el cream sherry
  • 25 g fijne kristalsuiker
  • ½ kaneelstokje
  • 1 kruidnagel
  • 1 mespunt piment
  • 1 mespunt nootmuskaat
  • 125 ml slagroom
  • 2 kaneelbiscuits bijvoorbeeld Kanelly's van Bolletje

Instructies

Voorbereiding:

  • Boen de citroen goed schoon onder koud water.
  • Trek met een citroentrekker smalle reepjes schil van de citroen (of schil de citroen dun met een scherp mesje en snijd de schil in smalle reepjes).
  • Leg de reepjes in een kommetje met koud water.
  • Pers de citroen uit en vang het sap op.
  • Verwarm in een steelpan het citroensap, de sherry, suiker, kaneelstokje, kruidnagel, piment en nootmuskaat zachtjes al roerend, tot de suiker is opgelost.
  • Neem de pan van het vuur en laat het sherrymengsel ongeveer 1 uur trekken.
  • Intussen, klop de slagroom half stijf in een kom en zet deze afgedekt in de koelkast.

Bereiding:

  • Verwijder het kaneelstokje en de kruidnagel uit het sherrymengsel.
  • Klop het sherrymengsel in een dunne straal door de slagroom totdat een luchtig mengsel (syllabub) ontstaat.
  • Schep de syllabub in wijnglazen.
  • Garneer met de citroenreepjes en steek in elk glas een kaneelbiscuit.

Notities

Deze syllabub kan goed geserveerd worden met een glas mousserende wijn zoals Prosecco of een zoete dessertwijn zoals een Moscato.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 2g | Vet: 18g | Zout: 0.1g | Sugar: 15g

Cappuccinosoepje naar keuze

Cappuccinosoepje naar keuze

Allerhande 2002
Recept categorieën: Soep, Voorgerechten
Dieët: Vegetarisch
Servings: 2 personen
Calories: 190kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 400 ml tomatensoep
  • 200 ml volle melk
  • 1 mespunt grofgemalen zwarte peper

Instructies

  • Met opgeklopte melk en een beetje peper serveer je de soep eens verrassend anders.
  • Verwarm de soep in een pan.
  • Verwarm in een andere pan de melk en klop met een garde schuimig.
  • Schenk de soep in grote koffiekoppen en schenk de schuimige melk erop.
  • Strooi peper over de schuimkoppen.

Notities

variatietip:
Smakelijke combinaties met verse soep: tomatensoep met krokante spekjes, kreeftensoep met rivierkreeftjes, spinazie-gorgonzolasoep met hamreepjes, mosterdsoep met fijngesneden surimiflakes of pompoensoep met garnalen.
 

Nutrition

Calories: 190kcal | koolhydraten: 17g | Protein: 6g | Vet: 11g

Kippensoep met aspergepunten en waterkers

Kippensoep met aspergepunten en waterkers

Bereidingstijd13 minuten
Recept categorieën: Gevogelte, Kip, Soep
Land van herkomst: China
Servings: 4 personen
Calories: 105kcal
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 200 g kipfilet
  • 1 eiwit
  • ½ eetlepel sesamolie
  • 100 g groene aspergetips
  • 1 liter kippenbouillon van tabletten
  • 1 eetlepel droge sherry
  • 2 eetlepels sojasaus licht
  • 3 bosuitjes in stukjes van 1 cm
  • 75 g waterkers zonder steeltjes

Instructies

  • Kipfilet in stukken snijden en in keukenmachine pureren.
  • Eiwit, sesamolie, 1 theelepel zout en peper naar smaak erdoor mengen.
  • Kipmengsel 5 minuten laten staan.
  • Aspergepunten halveren.
  • In pan bouillon aan de kook brengen en sherry, sojasaus en 1 theelepel zout erdoor roeren.
  • Asperges en bosuitjes toevoegen en in 3-5 minuten gaarkoken.
  • Kipmengsel toevoegen.
  • Met garde stevig door bouillon roeren tot kipmengsel in stukken uiteen valt.
  • Soep op zacht vuur nog 2-3 minuten laten pruttelen en op smaak brengen met sojasaus en peper.
  • Waterkers erdoor roeren.

Nutrition

Calories: 105kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 15g | Vet: 3g

Aardappelgratin met Eekhoorntjesbrood en Champignons

Aardappelgratin met Eekhoorntjesbrood en Champignons

Deze aardappelgratin met eekhoorntjesbrood en champignons is een smaakvolle en rijke ovenschotel. Perfect voor herfst- en wintermaaltijden, met lagen van zachte aardappelschijfjes en hartige paddenstoelen, afgemaakt met een heerlijke groentebouillon.
Bereidingstijd1 uur
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Kerst, Pasen
Servings: 4 personen
Calories: 350kcal
Author: Auteur onbekend

Ingrediënten

  • 40 g gedroogd eekhoorntjesbrood
  • kg aardappels
  • Boter voor invetten en bakken
  • Olijfolie voor bakken
  • 250 g champignons in plakjes gesneden
  • 2 teentjes knoflook uitgeperst
  • 2 theelepels gehakte tijm
  • dl groentebouillon

Instructies

  • Week het eekhoorntjesbrood in 3 dl kokend water tot het zacht is.
  • Schil intussen de aardappelen en snijd ze, bij voorkeur met behulp van een mandoline, in zeer dunne plakjes.
  • Leg de aardappelschijfjes in een kom met koud water om verkleuren te voorkomen.
  • Verwarm een klontje boter en 1 eetlepel olijfolie in een pan, voeg de champignons, knoflook en tijm toe en bak tot ze zacht zijn.
  • Giet het eekhoorntjesbrood af (vang het weekvocht op en bewaar voor later gebruik), hak het in grove stukken en voeg het toe aan de champignons.
  • Verwarm het mengsel nog enkele minuten langer en breng royaal op smaak met zout en peper.
  • Vet een ovenvaste schaal in en maak hierin laagjes van het paddenstoelenmengsel en de aardappelschijfjes.
  • Schenk de groentebouillon en het opgevangen weekvocht van het eekhoorntjesbrood eroverheen en leg er wat plakjes boter op.
  • Zet de schaal in een voorverwarmde oven van 190°C en bak tot de aardappelschijfjes gaar zijn en het geheel mooi goudbruin is, ongeveer 45 minuten.
  • Serveer direct.

Notities

Wijnadvies:
Serveer met een volle witte wijn zoals een Chardonnay of een licht gekoelde Pinot Noir.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 8g | Vet: 12g | Zout: 1.5g | Sugar: 4g

Gevulde groenekoolrolletjes op Marokaanse wijze

Gevulde groenekoolrolletjes op Marokaanse wijze

:Lekker ouderwets maar niet te versmaden, deze op Marokkaanse wijze met gekruid gehakt gevulde groene kool bladeren.
Bereidingstijd1 uur
Land van herkomst: Marokko
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 groene kool
  • 400 gram rundergehakt kalfs- of lamsgehakt
  • 3 eetlepels paneermeel
  • 2 eetlepels fijngehakte platte peterselie
  • 1 dessertlepel gedroogde uitjes
  • 1 dessertlepel paprikapoeder
  • 1 dessertlepel komijnpoeder
  • 3 eetlepels olijfolie
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak

Voor de béchamelsaus:

  • 30 gram roomboter
  • 1 volle eetlepel bloem
  • 20 cl koude melk
  • Zout en peper naar smaak
  • Een vleugje nootmuskaat
  • 2 eetlepels geraspte kaas

Instructies

Voorbereiding:

  • Breng een grote pan met water aan de kook en voeg een beetje zout toe.
  • Maak de bladeren los van de groene kool, was ze grondig en blancheer ze gedurende drie minuten in het kokende water (houd het water aan de kook).
  • Laat de groene bladeren goed uitlekken op keukenpapier of op een theedoek.

Vulling voor de rolletjes:

  • Meng het gehakt met paneermeel, fijngehakte platte peterselie, gedroogde uitjes, paprikapoeder, komijnpoeder, olijfolie, zout en peper in een kom.
  • Schep op elk groenekoolblad een schepje van de gehaktvulling, vouw de zijkanten van het blad over de vulling en rol het op als een sigaar.
  • Braad de rolletjes om en om aan in een koekenpan met een beetje boter.

Béchamelsaus:

  • Smelt 30 gram roomboter in een pannetje en roer daar 1 volle eetlepel bloem doorheen.
  • Voeg beetje bij beetje 20 cl koude melk toe, gebruik bij voorkeur een garde om klontjes te voorkomen.
  • Voeg een beetje zout, peper en een vleugje nootmuskaat toe.
  • Bedek de bodem van een vuurvaste schaal met de helft van de béchamelsaus.
  • Leg de gevulde groenekoolrolletjes erbovenop.
  • Meng de rest van de béchamelsaus met 2 eetlepels geraspte kaas en bedek daarmee de koolrolletjes.

Bakken in de oven:

  • Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
  • Plaats de schaal in de voorverwarmde oven en bak gedurende 30 minuten.

Notities

Serveer de gevulde groene koolrolletjes op Marokkaanse wijze met een frisse salade of couscous.

Flantaart van Amber

Flantaart van Amber

Deze taart, oorspronkelijk uit Frankrijk, is een geliefd dessert in Marokko en andere Noord-Afrikaanse landen. Het is een van mijn favoriete recepten en biedt een heerlijke combinatie van bladerdeeg, romige custard en een vleugje vanille.
Recept categorieën: Taart
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 pakje roomboter bladerdeeg
  • 1 liter volle melk
  • 180 gram suiker
  • 120 gram maizena
  • 2 hele eieren + 1 eigeel
  • 2 dessertlepels vanille-essence
  • Poedersuiker of slagroom naar smaak

Instructies

  • Bekleed een ronde bakvorm met de ontdooide velletjes bladerdeeg.
  • Prik het deeg op regelmatige afstanden in met een vork.
  • Zet de vorm even in de koelkast.
  • Giet alle melk, behalve 1 glas vol, in een pannetje en voeg de 180 gram suiker toe.
  • Breng al roerend aan de kook.
  • Klop in een kommetje de eieren en het eigeel los.
  • Voeg het glas melk, de vanille-essence en beetje bij beetje de maizena toe.
  • Meng alles goed met een garde om klontjes te voorkomen.
  • Voeg het maizena-ei-melk-mengsel toe aan de kokende melk met suiker, roer goed en breng al roerend weer aan de kook.
  • Laat enkele seconden zachtjes doorkoken tot het mengsel lekker dik is.
  • Haal de bakvorm met het bladerdeeg uit de koelkast en giet het maizenamengsel erin.
  • Verdeel alles gelijkmatig over het deeg.
  • Plaats de vorm in een voorverwarmde oven (gasstand 4-5, zelf even uitproberen).
  • Bak de flantaart ongeveer 40-60 minuten in het midden van de oven.
  • Houd af en toe in de gaten of de flan en het bladerdeeg mooi bruin worden.
  • Haal de flantaart uit de oven en laat deze goed afkoelen alvorens te serveren.
  • Bestrooi de taart met wat poedersuiker of garneer de in punten gesneden taart met een toef slagroom.
  • Geniet van deze eenvoudige en verrukkelijke flantaart, perfect voor een smaakvol dessert!

Courgettepannenkoekjes

Courgettepannenkoekjes

Ben je ook zo dol op pannenkoekjes? Nou, ik zeker! Wist je dat je met pannenkoekjes alle kanten op kunt, zowel hartig als zoet? Hier is een smakelijke hartige variatie met courgette en spinazie.
Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Pannenkoeken
Land van herkomst: Marokko
Dieët: Vegetarisch
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • ½ liter volle melk
  • 250 gram bloem
  • 1 zakje bakpoeder
  • ¼ theelepel zout
  • 20 gram gesmolten boter
  • 2 grote eieren XL
  • 3 kleine courgettes geraspt
  • Handvol verse spinazie fijngehakt

Instructies

  • Klop de eieren los en voeg de melk, gesmolten boter en zout toe.
  • Meng goed.
  • Roer het bakpoeder door het beslag.
  • Voeg de geraspte courgettes en gehakte spinazie toe aan het beslag.
  • Laat het beslag 1 uur rusten.
  • Verhit een pannenkoekenpan met een klein scheutje olie.
  • Schep een flinke lepel beslag in de pan en verdeel het over de bodem.
  • Bak de pannenkoek zachtjes totdat er kleine gaatjes ontstaan aan de bovenkant.
  • Draai de pannenkoek om en bak verder totdat deze gaar is.
  • Herhaal dit totdat al het beslag op is.

Notities

Geniet van deze gezonde en veelzijdige pannenkoekjes als een heerlijk ontbijt, brunch of lichte maaltijd!