Luxe Chocoladecake met Ganache en Romige Vanillesaus
Geniet van deze decadente chocoladecake met een fluweelzachte ganache en romige vanillesaus. Perfect als feestelijk dessert of traktatie!
Bereidingstijd2 uur uur 30 minuten min
Servings: 8
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar
Ronde bakvorm
Steelpannen
rooster
Voor de Chocoladecake:
- 60 g chocolade
- 1 theelepel oploskoffie
- 200 g bloem
- 30 g cacaopoeder
- 1 theelepel bakpoeder
- Snufje zout
- 120 g boter
- 250 g basterdsuiker
- 2 grote eieren
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 beker zure room
Voor de Chocoladeganache:
- 80 g chocolade
- 0,6 dl slagroom
- 1 eetlepel zachte boter
Voor de Vanillesaus:
- ¼ liter melk
- ¼ liter slagroom
- 120 g suiker
- 1 vanillestokje
- 2 eidooiers
- 2 eetlepels melk achtergehouden
- 10 g maïzena
Chocoladecake:
Verwarm de oven voor op 160°C.
Hak de chocolade in stukjes en smelt samen met oploskoffie in 2 dl kokend water op laag vuur.
Zeef bloem, cacaopoeder, bakpoeder en zout samen.
Klop de boter romig met een mixer en voeg basterd- en vanillesuiker toe.
Voeg één voor één de eieren toe en klop goed door.
Voeg om en om het bloemmengsel, zure room en chocoladesaus toe.
Schep het beslag in een beboterde en met cacaopoeder bestoven bakvorm.
Bak 1,5 uur in het midden van de oven.
Laat de cake afkoelen op een rooster.
Chocoladeganache:
Hak de chocolade in stukjes.
Verwarm de slagroom en laat de chocolade erin smelten op laag vuur.
Roer de zachte boter erdoor tot een glad mengsel ontstaat.
Vanillesaus:
Breng melk, slagroom, suiker en een opengesneden vanillestokje aan de kook.
Klop eidooiers los met 2 eetlepels melk en maïzena.
Voeg een beetje van het hete melkmengsel toe aan de eidooiers en giet terug in de pan.
Laat 3 minuten zachtjes koken, zeef en laat afkoelen.
Serveren:
Snijd de chocoladecake in punten.
Schenk de chocoladeganache erover.
Giet vanillesaus rondom de cake.
Serveer direct.
Serveertip:
Serveer de cake met een bolletje vanille-ijs voor een extra feestelijke touch.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn zoals een Sauternes of een Pedro Ximénez sherry combineert perfect met de rijke chocolade- en vanillesmaken.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 7g | Vet: 25g | Zout: 0.5g | Sugar: 35g
Receptenplein.nl
Home / Garde / Pagina 28
Traditionele Gnocchi alla Romana met Kaaskorst
Deze romige Gnocchi alla Romana is een traditioneel Italiaans gerecht met een knapperige kaaskorst. Perfect als bijgerecht bij een uitgebreid diner!
inclusief opstijven in de koelkast1 uur uur 45 minuten min
Land van herkomst: Italië Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar
- ½ liter melk
- 125 g griesmeel
- 75 g geraspte Parmezaanse kaas
- Zout naar smaak
- Nootmuskaat naar smaak
- 2 eieren losgeklopt
- 55 g boter + extra voor garnering
- 50 g belegen kaas
Breng de melk aan de kook in een steelpan.
Kook op laag vuur het griesmeel al roerend in ongeveer 5 minuten gaar.
Haal de pan van het vuur en voeg Parmezaanse kaas, zout, nootmuskaat, eidooiers en 30 g boter toe.
Roer alles goed door.
Schep het mengsel op plasticfolie en vorm het tot een stevige rol.
Laat de rol minimaal 1 uur opstijven in de koelkast.
Snijd de rol in plakken van ongeveer 1 cm dik.
Verwarm de oven voor op 200°C.
Schik de gnocchi dakpansgewijs in een ingevette ovenschaal.
Bestrooi met belegen kaas en verdeel de rest van de boter in vlokjes over de gnocchi.
Bak de gnocchi ongeveer 40 minuten in de oven tot ze goudbruin en knapperig zijn.
Serveertip:
Serveer deze gnocchi als bijgerecht bij een sappige kipfilet of een frisse salade.
Wijnadvies:
Combineer met een frisse witte wijn zoals een Pinot Grigio of een lichte Chardonnay voor een perfecte balans.
Calories: 400kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 15g | Vet: 25g | Zout: 1g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / Garde / Pagina 28
Hartige Aardappel-Peer Taart met Cheddar
Een verrassende combinatie van romige aardappelen, sappige peer en smeltende cheddar op een krokante bladerdeegbodem. Perfect voor een feestelijke maaltijd!
Bereidingstijd55 minuten min
Servings: 4
Calories: 520kcal
Author: Cor Klaar
- 1 pak bladerdeeg Danerolles, koeling
- 600 g aardappelen in schil gekookt
- Peper & zout naar smaak
- 400 g rijpe peren geschild, in dunne plakken
- 1 ¼ dl zure room
- 3 eieren
- 300 g cheddar in plakken
- 4 eetlepels geraspte oude belegen kaas
- Nootmuskaat naar smaak
- 1 theelepel gedroogde majoraan
Verwarm de oven voor op 200°C.
Bekleed een springvorm met het bladerdeeg en snijd het overhangende deeg af.
Leg bakpapier en steunvulling op het deeg en bak gedurende ± 15 minuten in het midden van de oven.
Schil de aardappelen en snijd ze in dunne plakken.
Verwijder het bakpapier en de steunvulling van de voorgebakken deegbodem.
Leg een laagje aardappel, zout, peper, een laagje peer en een laagje cheddar op de bodem.
Herhaal deze lagen nog een keer.
Bedek de taart met een laatste laag dakpansgewijs geschikte aardappelschijfjes.
Meng de zure room, eidooiers, geraspte oude kaas, zout, peper, nootmuskaat en majoraan in een kom.
Giet het mengsel gelijkmatig over de taart.
Bak de taart in de oven gedurende nog ± 30-40 minuten, tot deze gaar en goudbruin is.
Laat de taart enkele minuten afkoelen voordat je hem serveert.
erveertip:
Serveer de hartige taart met een frisse groene salade en een vinaigrette voor een uitgebalanceerde maaltijd.
Wijnadvies:
Een frisse, fruitige wijn met zachte zuren, zoals een Château de Didonne, Vin de Pays de Charentais Colombard, past perfect bij de smaken van deze hartige taart.
Calories: 520kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 18g | Vet: 30g | Zout: 1.8g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / Garde / Pagina 28
Fluweelzachte Paprikamousse met Citroenaccent
Deze fluweelzachte paprikamousse, met subtiele hints van citroen en witte wijn, is een elegant voorgerecht of verfijnde amuse voor elke gelegenheid.
inclusief opstijftijd3 uur uur 45 minuten min
Servings: 10
Calories: 120kcal
Author: Cor Klaar
- 10 g boter
- 1 sjalot fijngehakt
- 1 teentje knoflook fijngeperst
- 1 takje tijm
- 1 laurierblad
- 750 g paprika in reepjes gesneden
- 2 eetlepels witte wijn
- 2 eetlepels wijnazijn
- 1 ½ dl slagroom
- 2 blaadjes gelatine
- Zout en peper naar smaak
- Citroensap naar smaak
Verhit de boter in een pan en bak de sjalot en knoflook zachtjes gedurende ongeveer 5 minuten.
Voeg tijm, laurierblad, paprikareepjes, witte wijn en wijnazijn toe.
Laat het geheel 30-40 minuten zachtjes koken tot de paprika zacht is en het vocht grotendeels is verdampt.
Verwijder het laurierblad en het takje tijm.
Pureer het paprikamengsel tot een gladde mousse met een staafmixer of keukenmachine.
Klop de slagroom stijf.
Week de gelatineblaadjes 5 minuten in koud water.
Verwarm de uitgeknepen gelatine in een klein pannetje tot het is opgelost (niet laten koken).
Meng de opgeloste gelatine snel door het paprikamengsel.
Spatel voorzichtig de slagroom door de mousse.
Breng op smaak met zout, peper en enkele druppels citroensap.
Vul de vormpjes met de mousse.
Laat de mousse minstens 3 uur opstijven in de koelkast.
Stort de mousse voorzichtig uit de vormpjes vlak voor het serveren.
Serveertip:
Serveer de paprikamousse op een bedje van rucola of gemengde sla en garneer met een paar druppels olijfolie en een takje verse tijm.
Wijnadvies:
Een frisse Sauvignon Blanc of een lichte Pinot Grigio past perfect bij de zachte smaken van de mousse en de subtiele zuurgraad van de citroen.
Calories: 120kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 2g | Vet: 8g | Zout: 0.5g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / Garde / Pagina 28
Luchtige Griesmeeltimbaaltjes met Boerenjongens en Rode Bessensaus
Deze luchtige griesmeeltimbaaltjes met boerenjongens en een verfijnde rode bessensaus vormen een feestelijk dessert dat perfect is voor de feestdagen!
inclusief opstijftijd2 uur uur 30 minuten min
Servings: 8
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar
Voor de timbaaltjes:
- 1 liter melk
- 90 g suiker
- 100 g griesmeel
- 1 wijnglas boerenjongens met brandewijn
- 35 g vanillelikeur of 1 theelepel vanille-extract opgelost in 2 eetlepels brandewijn
- 2 eieren gesplitst
- 2 eetlepels geraspte amandelen
- ¼ liter slagroom
Voor de rode bessensaus:
- 1 flesje rode bessensap
- 2 theelepels kaneel of 0 5 dl kaneellikeur
- 1-2 eetlepels suiker
- 2 eetlepels aardappelzetmeel opgelost in 2 eetlepels water
Breng de melk aan de kook in een pan.
Meng de suiker met het griesmeel en voeg dit al roerend toe aan de kokende melk.
Laat het mengsel onder voortdurend roeren indikken.
Voeg de boerenjongens, vanillelikeur en geraspte amandelen toe en meng goed.
Haal de pan van het vuur en roer de eidooiers erdoor.
Klop de eiwitten stijf en spatel ze voorzichtig door het mengsel.
Spoel de timbaaltjes af met koud water en vul ze met het griesmeelmengsel.
Laat ze minimaal 2 uur opstijven in de koelkast.
Maak de rode bessensaus door het bessensap, kaneel, suiker en water in een pan te verwarmen.
Laat de alcohol verdampen en bind de saus met aardappelzetmeel.
Stort de opgesteven timbaaltjes op borden en serveer met rode bessensaus en stijfgeklopte slagroom.
Serveertip:
Serveer deze heerlijke timbaaltjes op een feestelijk bord, gegarneerd met extra boerenjongens en een takje munt.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn, zoals een Muscat of een licht gekoelde Sauternes, past perfect bij dit gerecht.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 6g | Vet: 12g | Zout: 0.3g | Sugar: 25g
Receptenplein.nl
Home / Garde / Pagina 28
Geroosterde Zalmfilet met Citroen Beurre Blanc en Krieltjes
Geniet van deze heerlijke geroosterde zalmfilet met een verfijnde citroen beurre blanc, geserveerd met krieltjes en een frisse groene salade.
Bereidingstijd40 minuten min
Totale tijd40 minuten min
Servings: 4
Calories: 520kcal
Author: Cor Klaar
Braadslede of ovenschaal
kookpan
Voor de vinaigrette:
- 1 dl azijn
- 0,5 eetlepel mosterd
- 2 dl olijfolie
- Zout
- Peper
Voor de garnering:
- 8 kleine krieltjes in de schil gekookt
- 75 g gemengde groene salade
- 1 citroen in partjes gesneden
Verwarm de witte wijn met de fijngehakte sjalotten en laat inkoken tot ongeveer een kwart van de vloeistof overblijft.
Zeef het mengsel en klop er geleidelijk de koude boterblokjes doorheen met een garde om de beurre blanc te maken.
Houd warm au bain-marie.
Bestrooi een ingevette ovenschaal met een dun laagje zeezout.
Kruid de bovenkant van de zalmfilet met zout en peper en leg deze met de velkant op het zeezout.
Dek af en zet koel weg om te marineren.
Maak een vinaigrette door de azijn, mosterd, olijfolie, zout en peper goed door elkaar te kloppen.
Verwarm de oven voor op 230 °C.
Kook de krieltjes in ongeveer 10 minuten gaar.
Plaats de zalm onafgedekt gedurende 3-5 minuten in de hete oven.
De zalm moet rosé blijven vanbinnen.
Verwijder voorzichtig het vel van de zalm en snijd de filet in repen.
Meng de vinaigrette door de groene salade.
Schik op borden: een handje groene salade, enkele krieltjes, de zalmreepjes en partjes citroen.
Besprenkel met de beurre blanc en serveer de rest van de saus apart.
Serveertip:
Serveer met een extra stukje krokant brood om de heerlijke beurre blanc-saus op te deppen.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Chardonnay of een Sauvignon Blanc past perfect bij dit gerecht.
Calories: 520kcal | koolhydraten: 14g | Protein: 35g | Vet: 35g | Zout: 1.2g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / Garde / Pagina 28
Frisse Citroen Madeleines
Deze frisse citroen madeleines zijn perfect luchtig en heerlijk bij de koffie of als licht dessert. Voeg een vleugje vanille of poedersuiker toe voor een extra touch!
Bereidingstijd40 minuten min
Servings: 6
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar
- 120 g bloem
- 1 theelepel bakpoeder
- 135 g suiker
- 4 eieren
- Schil van 1 citroen geraspt
- 125 g gesmolten boter
Zeef de bloem en het bakpoeder samen.
Klop de suiker en eieren tot een dik, luchtig mengsel.
Voeg de geraspte citroenschil toe.
Roer de bloem in delen door het eimengsel en voeg daarna de gesmolten boter toe.
Meng alles goed door elkaar.
Laat het beslag 20-30 minuten rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 200°C.
Vul de holtes van de madeleine bakvorm voor 2/3 met het beslag.
Bak de madeleines in het midden van de oven gedurende 10 minuten, totdat ze goudbruin zijn.
Laat de madeleines afkoelen op een rooster.
Je kunt deze heerlijke citroen madeleines serveren als traktatie bij de koffie of als licht dessert. Probeer voor variatie eens een vleugje vanille-extract toe te voegen aan het beslag of bestrooi de madeleines met poedersuiker voor het serveren. Geniet van deze luchtige en verrukkelijke lekkernij!
Wijnadvies:
Serveer de citroen madeleines met een glas zoete witte wijn zoals een Sauternes of een frisse mousserende wijn zoals Prosecco.
Calories: 250kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 5g | Vet: 12g | Zout: 0.3g | Sugar: 18g
Receptenplein.nl
Home / Garde / Pagina 28
Lauwwarme Perenclafoutis met Kastanjepuree
Een klassieke Franse perenclafoutis, gecombineerd met romige kastanjepuree en geserveerd met crème fraîche en madeleines. Een warm en verfijnd dessert!
Bereidingstijd50 minuten min
Servings: 6 personen
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar
- 750 g peren geschild en in dunne schijven
- 75 g boter gesmolten
- 125 g basterdsuiker
- 2 eieren
- 1 eidooier
- 2,5 dl melk
- 75 g bloem
- Snufje zout
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 blik kastanjepuree
- Crème fraîche
- Madeleines
Verwarm de oven voor op 200°C.
Schik de schijfjes peer in een beboterde ovenschaal.
Klop in een kom de gesmolten boter, basterdsuiker, eieren, eidooier, melk, bloem en een snufje zout tot een glad beslag.
Giet het beslag gelijkmatig over de peren in de ovenschaal.
Bak de clafoutis ongeveer 40 minuten in het midden van de oven tot hij goudbruin en stevig is.
Laat de clafoutis iets afkoelen.
Bestrooi met vanillesuiker.
Serveer de clafoutis lauwwarm met kastanjepuree, crème fraîche en madeleines.
Serveertip:
Serveer de perenclafoutis met een extra lepel crème fraîche en een paar verkruimelde madeleines voor een luxe afwerking.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn zoals een Sauternes of een licht gekoelde Muscat de Beaumes-de-Venise past perfect bij dit warme, romige dessert.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 42g | Protein: 6g | Vet: 14g | Zout: 0.3g | Sugar: 28g
Receptenplein.nl
Home / Garde / Pagina 28
Ouderwetse Aardappelen, Peren en Pekelvlees
Een hartige, klassieke combinatie van aardappelen, zoete peren en zout pekelvlees, perfect voor koude herfst- en winterdagen. Dit gerecht biedt een unieke mix van vlees, fruit en aardappelen in één maaltijd.
(inclusief 3 uur kooktijd voor de peren)4 uur uur 15 minuten min
Servings: 4
Calories: 600kcal
Author: Cor Klaar
- 1 kg aardappelen
- 1 kg pekelvlees
- 1 kg peren kleiperen of pondsperen
- 1 lepel aardappelzetmeel
Zet het pekelvlees een nacht in water om het zout te verwijderen.
Kook het pekelvlees de volgende dag gedurende een uur in ruim water.
Was of schil de peren en voeg ze toe aan het vleesnat.
Kook de peren 3 uur mee met het pekelvlees.
Kook ondertussen de aardappelen in een aparte pan tot ze gaar zijn.
Haal het pekelvlees uit de pan en snijd het in plakjes.
Meng een lepel aardappelzetmeel met koud water en voeg dit toe aan het vleesnat om het te binden.
Serveer de peren in het gebonden vleesnat en leg het gesneden vlees in het midden van de schaal.
Serveer de aardappelen ernaast.
Wijnadvies:
Bij dit gerecht past een fruitige rode wijn zoals een Beaujolais of een lichte Merlot, die het zoete van de peren en het zoute van het pekelvlees mooi in balans brengt.
Calories: 600kcal | koolhydraten: 65g | Protein: 30g | Vet: 20g | Zout: 3g | Sugar: 15g
Receptenplein.nl
Home / Garde / Pagina 28