Miniwraps met gegrilde groenten

Miniwraps met gegrilde groenten

Recept categorieën: Hapjes, Wraps
Land van herkomst: Fusion
Servings: 12 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 1 kleine rode paprika
  • 1 zakje stoneleeks
  • 1 eetlepel olie
  • 1 schaaltje aspergetips 100 g
  • zeezout
  • versgemalen zwarte peper
  • 4 bloemtortilla's doorsnede 25 cm
  • ½ zakje waterkers a 75 g
  • 1 bakje Thousand Island dressing 100 g

Instructies

  • Paprika in dunne reepjes snijden en kromme uiteinden eraf snijden.
  • Van stoneleeks puntjes afsnijden en stoneleeks in stukken van 8 cm snijden.
  • Grillpan verhitten tot gloeiend heet en dun bestrijken met olie.
  • Aspergetips,paprika en stoneleeks in ca. 2 minuten mooi bruin en gaar roosteren, af en toe keren.
  • Groenten in lage schaal scheppen, zout en peper erover strooien en laten afkoelen. Met behulp van klein bordje of kommetje uit elke tortilla drie rondjes met een
  • doorsnede van ca. 10 cm snijden.
  • In midden van elk tortillarondje reepjes groenten en takje waterkers leggen.
  • Beetje dressing erover sprenkelen.
  • Onderkant iets over vulling vouwen en zijkanten ook over vulling vouwen. Onderkanten omwikkelen met stukje bakpapier of aluminiumfolie.

Notities

bereidingstijd 20 minuten

Röstirondjes met Mediterrane Tonijnsalade en Geroosterde Rode Ui

Röstirondjes met Mediterrane Tonijnsalade en Geroosterde Rode Ui

Met deze Franse tonijnsalade met kappertjes doe je visliefhebbers een groot plezier! Ogen dicht... en waan je op een dobberend jacht ergens aan de Cóte d'Azur.
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Groenten, Voorgerechten
Land van herkomst: Mediterraan
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 Aviko Rösti rondjes naturel
  • 1 rode ui
  • 2 tl olijfolie
  • 1 kleine sjalot
  • 1 tl kappertjes
  • 100 gr tonijnmoot in olie uitgelekt uit blik
  • 2 el crème fraîche
  • 1 takje dille

Instructies

  • Bereid de röstirondjes volgens de instructies op de verpakking.
  • Je kunt de rondjes ook in ongeveer 10 minuten op de barbecue roosteren.
  • Pel de rode ui en snijd deze in partjes van 1 cm.
  • Bestrijk de ui dun met olijfolie.
  • Rooster de ui op de barbecue of in een grillpan gedurende 4-5 minuten per kant, totdat ze gaar en goudbruin zijn.
  • Snipper ondertussen de sjalot heel fijn en hak de kappertjes fijn.
  • Meng de tonijn met sjalot, kappertjes en crème fraîche.
  • Breng de tonijnsalade op smaak met zout en peper.
  • Hak de dille grof.
  • Leg de röstirondjes op een schaal en beleg ze met de tonijnsalade en de geroosterde rode ui.
  • Bestrooi het geheel met grofgehakte dille.

Japanse kipspiesjes met sesamzaad

Japanse kipspiesjes met sesamzaad

Recept categorieën: Gevogelte, Kip
Land van herkomst: Japan
Servings: 16
Calories: 75kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 3 bosuitjes
  • 400 g kipfilet in blokjes
  • 1 dl Japanse sojasaus
  • 1 dl medium dry sherry
  • 3 eetlepels suiker
  • 1 eetlepel geroosterde sesamzaadjes
  • 2 theelepels sinaasappelrasp van schone sinaasappelschil versgeraspt
  • versgemalen zwarte peper
  • 3-4 eetlepels sesamolie

Instructies

  • Satéstokjes ca.
  • 10 minuten in bakje koud water leggen.
  • Van bosui groen verwijderen en witte deel in stukjes van 2 cm snijden.
  • Aan spiesjes afwisselend 3 blokjes kip en 2 stukjes bosui steken.
  • In wijde pan sojasaus, sherry en suiker aan de kook brengen.
  • Suiker al roerend oplossen.
  • In vijzel of kommetje sesamzaadjes, sinaasappelrasp en peper mengen.
  • Grillpan voorverwarmen tot gloeiend heet.
  • Spiesjes bestrijken met olie en in grillpan in ca.
  • 6 minuten rondom bruin en gaar roosteren.
  • Spiesjes in sojasausmengsel dopen en opnieuw 1 minuut roosteren.
  • Dit 2-3 keer herhalen tot spiesjes omhuld zijn met donker laagje.
  • Spiesje op platte schaal leggen en bestrooien met sesamzaadmengsel.
  • Direct serveren.

Notities

Vrolijk: Je kunt de kipspiesjes kleuriger maken met blokjes gele en rode paprika van ca. 2 cm ertussen.

Nutrition

Calories: 75kcal | koolhydraten: 3g | Protein: 6g | Vet: 4g

Pakketjes met gegrilde zalm

Pakketjes met gegrilde zalm

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis, Zalm
Land van herkomst: Indonesië
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 moten zalm à ca. 150 g
  • 1 dl olijfolie milde
  • 1 eetlepel(s) citroensap
  • ½ kleine gele courgette
  • ½ kleine groene courgette
  • zeezout
  • versgemalen peper
  • 4 bouquets garni van 4 laurierbladeren &8 takjes krulpeterselie en venkelgroen
  • 1 citroen
  • 50 gram boter
  • 1 dl olijfolie milde + beetje extra
  • 2 eetlepel(s) peterselie fijngesneden
  • takjes tijm

Instructies

  • Verhit de helft van de boter in een soeppan en fruit de ui en aardappel 3 minuten.
  • Voeg de bouillon en bloemkool toe (houd wat roosjes apart voor de garnering) en laat het geheel 10-15 minuten pruttelen.
  • Spoel de zalmmoten af, dep ze droog en leg ze in een schaal.
  • Klop de olie en het citroensap door elkaar en schenk dit mengsel over de vis.
  • Laat de vis 1 uur marineren.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Maak de courgettes schoon, schaaf ze in lange, dunne sliertjes (bijv. met een kaasschaaf) en kook ze 1-2 minuten in water met wat zout.
  • Giet ze af en spoel ze met koud water.
  • Giet de vis af en kerf het vel twee keer licht in.
  • Verhit een grillpan met anti-aanbaklaag (niet invetten) en bak de moten, met de velkant eerst, ca. 3 minuten per kant.
  • De vis mag van binnen nog een beetje roze zijn.
  • Knip 8 rechthoeken van 25 x 20 cm uit vetvrij papier.
  • Bestrijk 4 vellen papier dun met wat olie, leg er een bouquet garni op en daarna de zalmmoot.
  • Bestrooi de vis met zout en peper en leg op elke moot een bergje courgette en daarop nog een stuk papier.
  • Vouw de randen van het papier om tot niet te strakke pakketjes.
  • Leg de pakketjes op een bakplaat en zet ze 5 minuten in de oven.
  • Boen de citroen schoon en snijd hem in partjes of plakken.
  • Smelt de boter in een pannetje.
  • Neem de zalm uit de oven, vouw de pakketjes open en schenk een beetje boter over de vis.
  • Garneer de pakketjes met de citroen, peterselie en tijm.

Gegrilde tonijn op een oosterse salade

Gegrilde tonijn op een oosterse salade

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Salade, Vis
Land van herkomst: Oosters
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 moten tonijnfilet van 125 g
  • 3 eetlepel(s) Japanse sojasaus
  • 250 g sperziebonen
  • 5 eetlepel(s) roerbakolie
  • 1 citroen
  • 1 rode peper
  • 2 bosuitjes
  • 75 g waterkers
  • 150 g wortel julienne gesneden of geraspte wortel
  • 4 eetlepel(s) seroendeng

Instructies

  • Wrijf de tonijnmoten in met 1 eetlepel sojasaus en 2 eetlepels (roerbak)olie en laat ze 10 minuten liggen.
  • Maak de sperziebonen schoon en halveer ze.
  • Kook de sperziebonen in een pan met ruim water en wat zout in 8 minuten beetgaar.
  • Spoel ze in een zeef onder koud stromend water af en laat ze goed uitlekken.
  • Boen de citroen schoon en rasp er een eetlepel gele schil af en pers de citroen uit.
  • Verwijder de zaadjes uit de peper en snijd de peper in dunne reepjes.
  • Snijd de bosuitjes in ringetjes.
  • Verwijder de grove takjes uit de waterkers.
  • Klop in een slakom de citroenrasp en het citroensap met 2 eetlepels sojasaus en 3 eetlepels (roerbak)olie.
  • Schep de sperziebonen, rode peper, bosui, worteljulienne en waterkers door de dressing.
  • Laat een grillpan goed heet worden en rooster de tonijnfilet in 6-8 minuten mooi bruin en van binnen nog rosé.
  • Keer de tonijn pas als de geroosterde kant vanzelf van de ribbels loslaat.
  • Verdeel de salade over vier borden, strooi de seroendeng erover en leg de tonijn erop.

Notities

Variatietip:

Vervang de waterkers door blaadjes verse koriander en munt.

Alternatief voor de vis:

botervis, zwaardvis
 
Lekker met mie of naanbrood.

Andijviestamppotje met rode poon

Andijviestamppotje met rode poon

Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Stamppot, Vis
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4 stuks
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 4 rode ponen panklaar
  • 1 kg aardappels kruimige geschild en in blokjes
  • 1 eetlepel(s) Paprikapoeder mild
  • 3-4 eetlepel(s) olijfolie
  • 1 grote ui gesnipperd
  • 150 ml melk
  • 400 g andijvie panklare

Instructies

  • Kook de aardappelblokjes in een flinke bodem water in 10-15 minuten gaar.
  • Wrijf de rode ponen rondom in met zout, peper, paprikapoeder en olijfolie.
  • Bak de ponen in een hete grillpan in 12-16 minuten rondom mooi bruin en gaar.
  • Fruit de ui in een steelpan met 1 eetlepel olijfolie zachtjes glazig.
  • Giet de aardappelen af, stamp ze fijn en roer ze met de melk en 1 eetlepel olijfolie tot een smeuïge puree.
  • Voeg hand voor hand de andijvie toe en verwarm de stamppot tot de andijvie begint te slinken.
  • Voeg zout en peper naar smaak toe.
  • Schep de andijviestamppot op borden en zet de rode ponen ernaast.
  • Schep de uien over de stamppot.

Gegrilde tarbot met Noilly Pratsaus

Gegrilde tarbot met Noilly Pratsaus

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Saus, Vis
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 tarbotfilets à 150 g
  • 4 eetlepel(s) olijfolie
  • 1 eetlepel(s) citroensap
  • 1 sjalotje
  • 1 teentje knoflook
  • 100 g roomboter
  • 1 laurierblad
  • 6 peperkorrels
  • ½ dl droge witte wijn
  • 2 dl visfond of visbouillon
  • 2 eetlepel(s) Noilly Prat of pernod of witte vermout
  • versgemalen peper
  • zout

Instructies

  • Spoel de visfilets af onder koud water en dep ze droog.
  • Bestrooi de tarbotfilets met peper en zout.
  • Meng de olijfolie met citroensap en besprenkel de vis ermee.
  • Pel voor de saus het sjalotje en de knoflook en snipper ze fijn.
  • Verhit 1 eetlepel boter en fruit hierin het sjalotje en de knoflook.
  • Voeg laurierblad, peperkorrels, wijn en visfond toe en laat het tot de helft inkoken.
  • Zeef de vloeistof en breng deze aan de kook met de Noilly Prat.
  • Roer blokjes boter met de garde of staafmixer erdoor.
  • Houd de saus warm zonder te koken.
  • Rooster de visfilets onder een voorverwarmde grill in de oven of in een hete grillpan 2-3 minuten per kant, afhankelijk van de dikte van de filets.
  • Serveer de gegrilde tarbot met de Noilly Pratsaus.

Notities

Lekker met gekookte krielaardappels met broccoli of groene asperges.

Gegrilde kalfsoesters met rucola en parmezaanse kaas

Gegrilde kalfsoesters met rucola en parmezaanse kaas

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kaas, Kalfsvlees, Vlees
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 8 kalfsoesters van de bovenbil
  • 2 eetlepel(s) olijfolie
  • 1 ui in dikke schijven gesneden
  • 1 vleestomaat in dikke schijven gesneden
  • 150 g rucola gewassen
  • 4 eetlepel(s) parmezaanse kaas geschaafd
  • 1 eetlepel(s) balsamicoazijn
  • zout
  • versgemalen peper

Instructies

  • Neem de kalfsoesters een half uur voor de bereiding uit de koelkast.
  • Verwarm de grill(pan) voor, bestrijk de kalfsoesters rondom met de helft van de olijfolie en grill ze, om en om, mooi bruin en nog rosé van binnen.
  • Neem de kalfsoesters van de grill, bestrooi ze met zout en peper en houd ze warm.
  • Grill de schijven ui en tomaat en bestrooi ze met zout en peper.
  • Vermeng de rucola met de parmezaanse kaas, balsamicoazijn en de resterende olijfolie.
  • Leg een kalfsoester op een warm bord, schep er het slamengsel op en achtereenvolgens een tweede kalfsoester en schijven gegrilde ui en tomaat.

Gegrilde heilbot

Gegrilde heilbot

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 moten heilbot á 200 g
  • zout
  • peper
  • 2 eetlepel(s) olie
  • 2 tomaten

Voor de kruidenboter:

  • 50 g roomboter
  • 1 eetlepel(s) gehakte tuinkruiden: peterselie, dragon, dille,
  • 1 mespuntje paprikapoeder
  • wat zout

Instructies

  • Dip de onder stromend water afgespoelde moten vis met keukenpapier af en wrijf ze in met peper en zout.
  • Giet olie over de moten, verhit de grillpan en gril de vis aan alle kanten.
  • De heilbot is gaar als de graat er gemakkelijk kan worden uitgenomen.
  • Laat tegelijkertijd de gehalveerde tomaten mee gaar worden.
  • Leg de heilbot op een voorverwarmde schaal.
  • Maak van de roomboter, de tuinkruiden, paprikapoeder en wat zout, door alles goed te vermengen de kruidenboter.
  • Dien de vis op met de tomaten en de kruidenboter.

Notities

Lekker met warm stokbrood of nieuwe gekookte aardappeltjes.

Gegrilde groenten

Gegrilde groenten

Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Vis
Land van herkomst: Spanje
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • ui
  • courgette
  • aubergine
  • lange paprika
  • tomaat
  • knoflook
  • Ansjovis filets
  • peper
  • zout
  • paellakruiden
  • citroensap
  • zwarte olijven
  • olijfolie

Instructies

  • Alles in de lengterichting snijden.
  • Alles bakken op de grillpan.
  • Alles netjes rangschikken.
  • Bestrooien met peper, zout en paellakruiden.
  • Wat citroensap erover sprenkelen.