Luchtige Yoghurtroom met Vanille
Een heerlijk luchtig en romig dessert met yoghurt, slagroom en een vleugje vanille. Perfect om te serveren met vers fruit naar keuze.
Bereidingstijd2 uur uur 10 minuten min
Servings: 6
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar
Grote mengkom
Handmixer of blender
Lepel
- 200 g suiker
- 2 zakjes vanillesuiker
- 125 g slagroom vloeibaar
- 675 g magere yoghurt 3 potjes van 225 g
Giet de yoghurt in een grote mengkom.
Voeg de slagroom, suiker en vanillesuiker toe.
Mix het geheel met een handmixer of blender tot een schuimige massa.
Plaats het mengsel in de vriezer en laat het minstens 2 uur opstijven.
Serveer met seizoensfruit zoals banaan, ananas of bessen.
Serveertip:
Serveer in mooie glazen en garneer met verse munt of een vleugje kaneel.
Wijnadvies:
Een frisse Moscato d'Asti of een lichtzoete dessertwijn past hier goed bij.
Calories: 220kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 4g | Vet: 7g | Zout: 0.1g | Sugar: 33g
Receptenplein.nl
Home / Grote mengkom
Aardappelsalade uit Californië met Salami en Olijven
Een frisse aardappelsalade uit Californië met salami, olijven en een pittige dressing. Ideaal voor picknicks en zomerse maaltijden!
Bereidingstijd25 minuten min
Servings: 4
Calories: 230kcal
Author: Cor Klaar
- 6 in kleine blokjes gesneden gekookte aardappelen
- 3 fijngehakte hardgekookte eieren
- 2 stengels bleekselderij draden verwijderd
- ½ fijngehakte rode ui
- 3 eetlepels mayonaise
- 3 eetlepels saladedressing naar keuze
- 5 in plakjes gesneden ontpitte gemarineerde olijven
- 3 eetlepels fijngehakt selderijgroen
- 3 eetlepels fijngehakte peterselie
- 3 plakken salami in dunne reepjes
Giet kokend water over de rode ui en bleekselderij om de rauwe smaak te verzachten en laat afkoelen.
Meng in een grote kom de aardappelen, hardgekookte eieren, olijven, selderij, rode ui, selderijgroen en peterselie.
Voeg de mayonaise en saladedressing toe en schep alles voorzichtig door elkaar.
Voeg de reepjes salami toe en meng luchtig.
Proef en breng op smaak met zout en versgemalen peper.
Breng het mengsel over in een grote serveerschaal en strijk de bovenkant glad.
Garneer met schijfjes augurk, plakjes tomaat, wat verkruimeld eigeel en radijsjes.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Chardonnay of een Sauvignon Blanc past perfect bij deze smaakvolle aardappelsalade.
Calories: 230kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 9g | Vet: 14g | Zout: 1.2g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / Grote mengkom
Pittige Mexicaanse Gehaktballen
Bereidingstijd40 minuten min
Servings: 8 stuks
Calories: 200kcal
Author: Cor Klaar
Grote mengkom
scherp mes
Koekenpan of braadpan
- 500 gram rundergehakt
- 2 uien fijngesnipperd
- 2 teentjes knoflook fijngehakt
- 40 gram Mexicaanse gehaktkruiden Silvo
- 1 eetlepel sambal
- 1 ei
- Paneermeel naar behoefte
- Boter om in te bakken
- 1 flinke scheut tomatenketchup
Voorbereiding Gehakt:
Meng in een grote kom het gehakt met de fijngesnipperde ui, fijngehakte knoflook, Mexicaanse gehaktkruiden, sambal en het ei.
Voeg voldoende paneermeel toe om het mengsel te binden, zodat het gemakkelijk tot ballen gevormd kan worden.
Gehaktballen Draaien:
Vorm ongeveer 8 gehaktballen van het gehaktmengsel.
Zorg dat ze niet te groot zijn, zodat ze goed gaar worden.
Bakken:
Verhit de boter in een grote koekenpan of braadpan op middelhoog vuur.
Voeg de gehaktballen toe en bak ze rondom bruin aan.
Voeg een extra ui, in ringen gesneden, toe aan de pan en laat meebakken.
Wijnadvies:
Serveer met een stevige rode wijn zoals een Cabernet Sauvignon of een Malbec.
Calories: 200kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 15g | Vet: 15g | Zout: 1.2g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / Grote mengkom
Verfrissende Quinoa Salade met Tonijn
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 500kcal
Author: Cor Klaar
- 3 kopjes gekookte quinoa
- 100 g babyspinazie en/of 200 g rucola
- Cherry tomaatjes naar wens
- 3 hardgekookte eieren in partjes
- 1 blik tonijn op water ongeveer 400 g, uitgelekt
- 4 zoetzure augurken in blokjes
- 2 avocado's in blokjes
- Geroosterde broodblokjes met knoflook
- 1 stukje komkommer in blokjes
- 8 el goede olijfolie
- 1 citroen rasp van de schil en het sap van de helft
Voorbereiding van de ingrediënten:
Kook de quinoa volgens de aanwijzingen op de verpakking en laat afkoelen.
Snijd ondertussen de babyspinazie, rucola, cherry tomaatjes, augurken, avocado’s en komkommer in gewenste grootte en zet apart.
Pel de hardgekookte eieren en snijd ze in partjes.
Samenstellen van de salade:
Neem een grote mengkom waarin alle ingrediënten gemakkelijk gemengd kunnen worden zonder dat er iets over de rand valt.
Dit voorkomt ook dat je ingrediënten kwijtraakt tijdens het mengen.
Voeg eerst de gekookte en afgekoelde quinoa toe aan de kom.
Hieraan voeg je de babyspinazie en/of rucola toe, gevolgd door de gesneden cherry tomaatjes, blokjes augurk, stukjes avocado en komkommer.
Integreren van tonijn en op smaak brengen:
Voeg de uitgelekte tonijn aan de kom toe.
Zorg ervoor dat je de tonijn met een vork in kleinere stukjes breekt, zodat deze gelijkmatig door de salade verdeeld kan worden.
Dit zorgt ervoor dat elke hap een beetje tonijn bevat.
Besprenkel de salade met de 8 eetlepels olijfolie en voeg zowel het citroensap als de citroenrasp toe.
De citroen geeft de salade een frisse, zomerse smaak die mooi contrasteert met de hartigheid van de tonijn en de knapperigheid van de groenten.
Mengen en proeven:
Gebruik grote saladebestekken om alle ingrediënten goed door elkaar te mengen.
Dit zorgt ervoor dat de smaken zich goed verspreiden en dat elke hap een evenwichtige mix van alle ingrediënten bevat.
Proef de salade en voeg naar smaak extra olijfolie, citroensap, zout of peper toe.
Dit helpt om de smaken perfect in balans te brengen.
Afwerking en serveren:
Maak de borden op door de salade gelijkmatig te verdelen.
Leg als laatste de partjes hardgekookt ei en de geroosterde broodblokjes met knoflook bovenop de salade.
Dit geeft niet alleen een mooie presentatie, maar zorgt er ook voor dat de knapperigheid van de broodblokjes behouden blijft.
Voor een extra feestelijk tintje kun je de salade garneren met wat garnalen en blokjes gerookte zalm.
Aanbevelingen voor bijgerechten:
Serveer de salade met warm bruin stokbrood.
Dit brood kan gebruikt worden om de heerlijke sappen van de salade op te vangen, wat de maaltijd compleet maakt.
Bij deze frisse en hartige salade past een lichte, droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Grigio. Deze wijnen versterken de frisse tonen van de citroen en de groenten, en contrasteren mooi met de hartige tonijn en olijfolie.
Calories: 500kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 25g | Vet: 30g | Zout: 1.2g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / Grote mengkom
Zomerse Salade met Pangasius en Feta
Een frisse zomerse salade met pangasius, feta en meloen. Perfect voor een lichte, gezonde maaltijd op een warme dag.
Bereidingstijd25 minuten min
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar
Voor de salade:
- 200 gr jonge spinazie
- 150 gr rucola
- Witte asperges uit pot in stukjes gesneden (hoeveelheid naar smaak)
- 250 gr feta in blokjes gesneden
- 250 gr pangasiusfilet
- ½ Galia meloen in kleine blokjes gesneden
- Koolrabi in blokjes gesneden (hoeveelheid naar smaak)
- Pijnboompitten naar smaak geroosterd
Voor de marinade:
- Beetje olijfolie
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
- Kruiden naar smaak bijv. oregano, tijm
Voor de dressing:
- 6 el smaakvolle olijfolie
- 1 tl Worchestersaus
- 2 ½ el witte basilicumazijn
- Peper naar smaak
- Zout naar smaak
- Oregano naar smaak
Marineer de pangasiusfilet met een beetje olijfolie, kruiden, zout en peper.
Laat dit even intrekken.
Verhit een koekenpan op middelhoog vuur en bak de pangasiusfilet tot deze gaar en lichtbruin is.
Zet apart.
Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan tot ze lichtbruin zijn.
Zet apart om af te koelen.
Meng in een grote kom de jonge spinazie, rucola, witte asperges, koolrabi, meloenblokjes en feta.
Maak de dressing door de olijfolie, Worchestersaus, basilicumazijn, peper, zout en oregano goed door elkaar te mengen.
Voeg de dressing toe aan de salade en meng alles goed door elkaar.
Snijd de gebakken pangasius in stukken en leg deze bovenop de salade.
Strooi de geroosterde pijnboompitten over de salade en serveer direct.
Deze zomerse salade gaat goed samen met een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte Chardonnay.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 25g | Vet: 32g | Zout: 1.8g | Sugar: 8g
Receptenplein.nl
Home / Grote mengkom
Rode Koolsalade met Dadels en Pistachenoten
Een frisse en knapperige rode koolsalade met zoete dadels en knapperige pistachenoten, perfect als bijgerecht of lichte lunch.
Bereidingstijd15 minuten min
Servings: 4
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar
- ½ rode kool zeer fijn gesneden
- ½ rode ui zeer fijn gesneden
- 1 teentje knoflook geperst
- 2 perssinaasappelen geperst
- 2 el frambozenazijn
- 4 el olijfolie
- 100 gram dadels fijn gesneden
- 100 gram ongezouten pistachenoten fijn gehakt
Doe de fijn gesneden rode kool, rode ui, geperste knoflook, dadels en pistachenoten in een grote mengkom.
Giet het sap van de perssinaasappelen, de frambozenazijn en de olijfolie over de salade.
Hussel alles goed door elkaar totdat de ingrediënten gelijkmatig zijn verdeeld en de kool goed is bedekt met de dressing.
Serveer direct of laat de salade even rusten zodat de smaken goed kunnen intrekken.
Een lichte witte wijn zoals een Pinot Grigio of een frisse rosé past goed bij deze salade.
Calories: 250kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 4g | Vet: 15g | Zout: 0.2g | Sugar: 15g
Receptenplein.nl
Home / Grote mengkom
Frisse Tomatensalade met Mozzarella en Basilicum
Geniet van een frisse tomatensalade met mozzarella en basilicum, perfect als bijgerecht bij pasta of een lichte lunch.
Bereidingstijd15 minuten min
Servings: 4
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar
- ½ tl suiker
- ½ tl zout
- 1 bakje basilicum 15 gram, fijn gesneden
- 1 bakje gemengde tomaatjes 250 gram, in 6 stukjes gesneden
- 1 geperst teentje knoflook
- 1 kropje baby romaine sla uit elkaar gehaald
- 1 el rode wijnazijn
- 2 bosuitjes in ringetjes
- 2-3 blaadjes sla per bord
- 4 el olijfolie
- 4 trostomaten in 10 stukjes gesneden
- Mozzarella bolletjes naar eigen smaak fijn gesneden
Doe de gemengde tomaatjes, trostomaten, fijn gesneden mozzarella, bosui, basilicum en geperste knoflook in een grote mengkom.
Voeg het zout, suiker, rode wijnazijn en olijfolie toe aan de kom.
Meng alles goed door elkaar totdat de ingrediënten goed zijn verdeeld en de smaken zijn opgenomen.
Leg 2-3 blaadjes baby romaine sla op elk bordje.
Vul de slablaadjes met de tomatensalade en serveer direct.
Serveer met een frisse witte wijn zoals een Pinot Grigio of een droge rosé.
Calories: 180kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 5g | Vet: 14g | Zout: 1g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / Grote mengkom
Geroosterde Groentesalade met Quinoa en Citroen-Dille Dressing
Voorbereidingstijd15 minuten min
Bereidingstijd25 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 380kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande
- 200 gram quinoa ongekookt
- 2 courgettes in plakjes
- 1 rode paprika in blokjes
- 1 gele paprika in blokjes
- 1 rode ui in dunne ringen
- 2 eetlepels olijfolie
- Zout en peper naar smaak
- 50 gram gemengde sla naar keuze
- 1 avocado in plakjes
- 50 gram feta kaas verkruimeld
- Voor de Citroen-Dille Dressing:
- 4 eetlepels olijfolie
- Sap van 1 citroen
- 2 eetlepels verse dille fijngehakt
- Zout en peper naar smaak
Verwarm de oven voor op 200°C.
Kook de quinoa volgens de instructies op de verpakking.
Laat het daarna afkoelen.
Leg de courgettes, rode paprika, gele paprika en rode ui op een bakplaat.
Besprenkel met olijfolie en breng op smaak met zout en peper.
Rooster in de voorverwarmde oven gedurende 20-25 minuten, of tot de groenten zacht en licht gebruind zijn.
Meng ondertussen de ingrediënten voor de citroen-dille dressing in een kleine kom.
Zet opzij.
Doe de afgekoelde quinoa in een grote mengkom.
Voeg de geroosterde groenten, gemengde sla, avocado en verkruimelde feta toe.
Schep voorzichtig om.
Verdeel de salade over de borden en besprenkel met de citroen-dille dressing.
Wijnadvies:
Een frisse, lichte witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij de citroenachtige smaken van de dressing en de geroosterde groenten.
Calories: 380kcal | koolhydraten: 38g | Protein: 9g | Vet: 21g | Zout: 0.9g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / Grote mengkom
Verrukkelijke Advocaatmuffins
Bereidingstijd44 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 450kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande
- 50 g boter
- 300 g zelfrijzend bakmeel gezeefd
- 100 g witte basterdsuiker
- 2 theelepels bakpoeder
- Mespunt zout
- 2 eieren
- 100 ml halfvolle melk
- 200 ml advocaat
Oven voorverwarmen:
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Boter smelten: Smelt de boter zachtjes in de magnetron of in een pannetje.
Droge ingrediënten mengen:
Meng in een grote schaal het zelfrijzend bakmeel, de suiker, bakpoeder en een mespunt zout.
Nat mengsel bereiden: Klop in een andere kom de eieren los met de melk.
Klop de gesmolten boter en 150 ml advocaat luchtig door dit mengsel.
Samenvoegen:
Roer het eimengsel snel met een vork of houten lepel door het bakmeel.
Het is niet erg als er nog een paar klontjes in het beslag zitten.
Vullen van de muffinvorm: Schep het beslag in de ingevette holtes van de muffinvorm.
Schep de rest van de advocaat bovenop het beslag in de holtes.
Bakken:
Schuif de vorm op een rooster in het midden van de oven en bak de muffins in 25-30 minuten goudbruin en gaar.
Afkoelen:
Laat de muffins 5 minuten in de vorm afkoelen.
Neem ze vervolgens uit de vorm en laat verder afkoelen op een taartrooster.
Wijnadvies:
Bij deze zoete advocaatmuffins past een dessertwijn zoals een Moscato d'Asti of een licht mousserende wijn zoals Prosecco. Voor een niet-alcoholische optie is een kopje thee met een vleugje honing ook een goede keuze.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 8g | Vet: 18g | Zout: 0.5g | Sugar: 30g
Receptenplein.nl
Home / Grote mengkom
Verfrissende Zomersalade met Geroosterd Brood en Witte Kaas
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 350kcal
Author: Cor Kevenaar
Broodrooster of grill
Grote mengkom
Snijplank en mes
- 6 shoarmabroodjes
- ½ citroen geperst
- 1 komkommer in plakjes
- 6 trostomaten in partjes
- 1 rode ui in ringen
- 200 g witte kaasblokjes
- 15 g verse koriander fijngehakt
- 4 eetlepels olijfolie met knoflookaroma en chilipeper
- Zout en peper naar smaak
Rooster de shoarmabroodjes lichtbruin in een broodrooster of onder de grill.
Scheur de geroosterde broodjes in kleine stukken en leg ze in een grote schaal.
Besprenkel met het citroensap.
Voeg de komkommer, tomaat, rode ui, witte kaasblokjes en fijngehakte koriander toe aan de schaal.
Besprenkel de salade met de olijfolie met knoflookaroma en chilipeper.
Schep de salade voorzichtig om zodat alle ingrediënten goed gemengd zijn.
Breng op smaak met zout en peper.
Verdeel de salade over vier borden en serveer direct.
Wijnadvies:
Serveer deze zomerse salade met een frisse en lichte witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Verdejo, die de frisse smaken van de komkommer en tomaat aanvult en goed past bij de hartige witte kaas.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 12g | Vet: 18g | Zout: 1g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / Grote mengkom