Jonge erwtensoep

Jonge erwtensoep

Deze lichte en romige jonge erwtensoep met verse postelein en kruiden is een heerlijk frisse lentevariant op de klassieke erwtensoep.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Soep
Land van herkomst: België
Jaargetijde:: Lente
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 uien in stukken
  • 50 g boter of olie
  • 1,5 l bouillon
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak
  • 1 takje tijm
  • 1 laurierblad
  • 8 kleine aardappelen in stukken
  • 1 prei in ringen
  • 250 g jonge erwten
  • 50 g peterselie fijngehakt
  • 50 g postelein fijngehakt

Instructies

  • Verhit de vetstof in een grote pan en fruit de uien tot ze glazig zijn.
  • Voeg de bouillon, tijm en laurier toe en breng aan de kook.
  • Snijd de aardappelen en prei in stukken en voeg ze toe aan de pan.
  • Laat de soep 15 minuten zachtjes koken, verwijder de tijm en laurier en pureer of zeef de soep.
  • Was de erwten en voeg ze toe aan de soep, laat nog 10 minuten koken.
  • Hak de peterselie en postelein fijn en voeg toe aan de soep.
  • Laat nog enkele minuten meekoken en serveer direct.

Notities

Serveertip:

Serveer met knapperig brood en een scheutje room voor extra romigheid.

Wijnadvies:

Een frisse witte wijn zoals een Grüner Veltliner of Sauvignon Blanc past goed bij de lichte en kruidige tonen van deze soep.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 8g | Vet: 8g | Zout: 1.2g | Sugar: 6g

Heldere Vlaamse Groentesoep met Kervel

Heldere Vlaamse Groentesoep met Kervel

Deze traditionele Vlaamse groentesoep is licht, smaakvol en gevuld met spruiten, rapen en kervel. Een heerlijke, gezonde soep voor elk moment!
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Soep, Voorgerechten
Land van herkomst: België
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 140kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 wortelen in julienne gesneden
  • 2 rapen in julienne gesneden
  • 150 g spruiten gehalveerd
  • 2 preien wit gedeelte, in dunne ringen
  • 30 g boter
  • 1 l kippenbouillon
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak
  • 2 el doperwten
  • 50 g kervel fijngehakt

Instructies

  • Was en snijd de wortelen, rapen, spruiten en prei in dunne reepjes (julienne).
  • Smelt de boter in een grote pan en fruit de groenten tot ze zacht beginnen te worden.
  • Voeg de kippenbouillon en doperwten toe en breng de soep op smaak met peper en zout.
  • Breng de soep aan de kook en laat 10 minuten zachtjes koken.
  • Hak de kervel fijn en voeg deze op het laatst toe aan de soep.
  • Laat de soep nog enkele minuten doorkoken zonder deksel en serveer warm.

Notities

Serveertip:

Serveer met knapperig stokbrood en een klontje boter voor een extra smaakvolle maaltijd.

Wijnadvies:

Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte Chardonnay past goed bij deze soep.

Nutrition

Calories: 140kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 5g | Vet: 7g | Zout: 1.2g | Sugar: 6g

Rijke Bonensoep met Spek en Bonenkruid

Rijke Bonensoep met Spek en Bonenkruid

Deze stevige bonensoep met spek en bonenkruid is een heerlijk hartverwarmend gerecht. Perfect voor koude dagen en rijk aan smaak!
Bereidingstijd1 uur
weken1 dag
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Soep
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 2,5 l bouillon
  • 3 grote aardappelen in stukken
  • 250 g gedroogde witte of bruine bonen
  • 3 uien fijngesneden
  • 2 preien in ringen
  • 50 g vetstof boter of olie
  • 1 selderij in stukken
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak
  • 1 takje bonenkruid of 1 mespunt gedroogd
  • 2 sneden doorregen spek in blokjes

Instructies

  • Week de bonen 24 uur in ruim koud water.
  • Schil en snijd de aardappelen en uien in stukken.
  • Was de prei en selderij en snijd ze in ringen.
  • Verhit de vetstof in een grote pan en fruit de prei, selderij en uien kort aan.
  • Giet de geweekte bonen af en kook ze met het weekwater in een grote pan.
  • Voeg eventueel extra water toe.
  • Voeg de gefruite groenten, aardappelen, bouillon en kruiden toe en kook de soep tot alles zacht is.
  • Pureer de soep met een staafmixer en laat nog even doorkoken.
  • Bak het spek in een pan tot het krokant is.
  • Roer het gebakken spek door de soep vlak voor het serveren.

Notities

Serveertip:

Serveer met vers bruin brood en een klontje boter voor een complete maaltijd.

Wijnadvies:

Een volle rode wijn zoals een Cabernet Sauvignon past goed bij de diepe smaken van deze soep.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 18g | Vet: 18g | Zout: 1.6g | Sugar: 5g

Romige Bloemkoolsoep uit Mechelen

Romige Bloemkoolsoep uit Mechelen

Deze Belgische bloemkoolsoep uit Mechelen is zacht, romig en vol van smaak. De toevoeging van kervel en groene sla maakt het een heerlijk verfijnd gerecht!
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Soep
Land van herkomst: België
Jaargetijde:: Herfst
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 voetselder fijngesneden
  • 1 grote bloemkool in roosjes verdeeld
  • 2 uien fijngesneden
  • 1 groene sla grof gesneden
  • 50 g kervel fijngehakt
  • 80 g boter
  • 3 aardappelen geschild en in blokjes
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak
  • 1,5 l bouillon of water met een bouillonblokje

Instructies

  • Overgiet met de bouillon of het water met bouillonblokje.
  • Voeg de aardappelen toe, breng aan de kook en laat alles zachtjes gaar worden.
  • Kook intussen de resterende bloemkoolroosjes in licht gezouten water tot ze beetgaar zijn.
  • Hak de kervel fijn.
  • Pureer de soep met een staafmixer of draai door een roerzeef en breng op smaak met peper en zout.
  • Roer de resterende boter door de soep voor een extra romige textuur.
  • Werk af met de gekookte bloemkoolbloempjes en de gehakte kervel.

Notities

Serveertip:

Serveer met knapperig stokbrood en een scheutje room voor extra romigheid.

Wijnadvies:

Een droge witte wijn zoals een Chardonnay past uitstekend bij deze soep.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 7g | Vet: 16g | Zout: 1.4g | Sugar: 6g

Franse Kippenbouten in Romige Tomatensaus

Franse Kippenbouten in Romige Tomatensaus

Deze Franse kippenbouten worden langzaam gegaard in een kruidige tomatensaus met romige Boursin. Een smaakvol en hartverwarmend gerecht!
Bereidingstijd1 uur 15 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Kip
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 2 personen
Calories: 540kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 kippenbouten
  • 1 blik tomaten met sap
  • 2 kippenbouillonblokjes
  • 3 uien in ringen
  • 4 teentjes knoflook gepeld
  • 1 bosje peterselie fijngehakt
  • 1 kuipje Boursin Cuisine Tomaat & Mediterrane Kruiden
  • 1,5 l water
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak

Instructies

  • Maak de kippenbouten schoon en wrijf ze in met zout en peper.
  • Breng in een grote pan 1,5 liter water aan de kook en voeg de tomaten met sap en de bouillonblokjes toe.
  • Voeg de gesneden uien toe en breng het geheel aan de kook.
  • Leg de kippenbouten en de knoflookteentjes in de pan en laat het geheel ongeveer 1 uur zachtjes sudderen.
  • Roer de verse peterselie en de Boursin Cuisine door de saus en laat het nog 10 minuten zachtjes op het vuur staan.
  • Serveer direct.

Notities

Serveertip:

Serveer met knapperige ciabatta om de heerlijke saus op te dippen.

Wijnadvies:

Een Franse Chardonnay of een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 540kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 55g | Vet: 28g | Zout: 2.3g | Sugar: 7g

Belgische Biersoep uit Malmédy met Specerijen

Belgische Biersoep uit Malmédy met Specerijen

Deze traditionele biersoep uit Malmédy combineert de rijke smaak van bier met kaneel, gember en een romige afwerking. Heerlijk geserveerd met bruin brood en boter!
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Soep
Land van herkomst: België
Jaargetijde:: Herfst
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 50 g boter
  • 2 el bloem
  • 500 ml bier
  • 500 ml water
  • Gember naar smaak
  • Kaneel naar smaak
  • Suiker naar smaak
  • Citroenschil naar smaak
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • 2 eidooiers
  • 100 g room
  • 4 sneetjes bruin brood

Instructies

  • Smelt de boter in een grote pan op laag vuur en voeg beetje bij beetje de bloem toe.
  • Roer goed door met een houten lepel tot een glad mengsel ontstaat.
  • Voeg scheutje voor scheutje het bier toe, blijf roeren tot een gebonden saus ontstaat.
  • Giet het water erbij en laat de soep 20 minuten zachtjes koken, roer af en toe door.
  • Breng op smaak met gember, kaneel, suiker, citroenschil, zout en flink wat peper.
  • Klop de eidooiers met de room in een soepterrine.
  • Haal de soep van het vuur en roer het voorzichtig door het ei-roommengsel.
  • Serveer warm met sneden bruin brood en boter.

Notities

Serveertip:

Voeg extra zwarte peper toe voor een pittig contrast in smaak.

Wijnadvies:

Niet van toepassing, deze soep past het beste bij een Belgisch abdijbier.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 8g | Vet: 22g | Zout: 1.2g | Sugar: 6g

Biersoep met Mosselen en Kervel

Biersoep met Mosselen en Kervel

Deze rijke biersoep met mosselen, kervel en een vleugje boter is een klassieke Belgische delicatesse. Heerlijk romig en vol van smaak!
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Soep, Zeevruchten
Land van herkomst: België
Jaargetijde:: Herfst
Servings: 4
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 kg mosselen
  • 2 uien fijngehakt
  • 1 stengel bleekselderij fijngehakt
  • 100 g boter
  • 750 ml blond bier
  • 50 g kervel fijngehakt
  • 1 el bloem
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak
  • 1 eidooier optioneel
  • 50 ml room optioneel

Instructies

  • Verhit de helft van de boter in een grote pan en fruit de ui en bleekselderij op laag vuur tot ze zacht zijn, maar niet bruin.
  • Spoel de mosselen goed en voeg ze toe aan de pan met de groenten.
  • Breng op smaak met zout en peper en giet het bier erbij.
  • Laat de mosselen op zacht vuur ongeveer 10 minuten koken tot ze openstaan.
  • Smelt ondertussen de resterende boter in een aparte pan, voeg de bloem en de kervel toe en roer tot een gladde saus.
  • Verwijder de mosselen uit de pan en voeg de kervelsaus toe aan het mosselnat.
  • Roer alles goed door elkaar en verwarm nog enkele minuten.
  • Voeg de mosselen terug toe aan de soep en serveer direct, zeer warm.
  • Optioneel: Meng de eidooier met de room en voeg dit al roerend van het vuur af toe voor een extra romige soep.

Notities

Serveertip:

Serveer met vers stokbrood en een glas blond bier voor de ultieme Belgische ervaring.

Wijnadvies:

Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij de ziltige mosselen en het zachte bieraroma.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 40g | Vet: 20g | Zout: 2.5g | Sugar: 3g

Japanse Noedelsalade met Teriyaki Quorn en Lente-ui

Japanse Noedelsalade met Teriyaki Quorn en Lente-ui

Deze frisse Japanse noedelsalade met teriyaki Quorn, shii-takepaddestoelen, en lente-ui is perfect voor een lichte maaltijd. Het gebruik van teriyaki-saus voegt een heerlijke umami-smaak toe aan de salade, terwijl de knapperige sla en noedels een aangename textuur bieden.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Salade, Vleesvervangers
Land van herkomst: Japan
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 pakje Quorn naturel
  • 6 lente-ui
  • 150 gram shii-takepaddestoelen
  • 1 kleine krop ijsbergsla
  • ½ pak 125 gram Conimex Wok Noedels
  • Conimex Teriyaki
  • Conimex Wok Olie
  • 1 citroen

Instructies

  • Breng in een ruime pan een flinke laag water aan de kook.
  • Voeg de noedels toe en kook deze in ca.
  • 2 minuten gaar.
  • Trek de noedels na 1 minuut koken uit elkaar.
  • Afgieten in een vergiet, met koud water afspoelen en uit laten lekken.
  • Meng de Quorn met 4 eetlepels teriyaki en laat een paar minuten staan.
  • Was en snijd de lente-uitjes (ook het groen) schuin in ringen en de shii-take in vieren (kleine kun je heel laten).
  • Haal de 2 buitenste grote bladen van de krop sla af, was en droog ze.
  • Leg ze op een bord.
  • Snijd de rest van de sla in reepjes.
  • Zet een grote wok op het vuur en laat de wok goed heet worden.
  • Voeg een scheutje olie toe en wok de Quorn met de shii-takes 3 minuten.
  • Neem de wok van het vuur.
  • Voeg 6 eetlepels teriyaki, 4 eetlepels olie, citroensap naar smaak (ca.
  • 2 eetlepels) en de afgekoelde noedels toe.
  • Goed mengen!
  • Hussel vervolgens de reepjes sla en lente-uitjes erdoor.
  • Schep de salade in de slabladeren op de borden.

Notities

Serveertip:
Zet Conimex Gebakken Uitjes en versgehakte koriander op tafel, om naar eigen smaak toe te voegen en erbij te nemen.
Variatietip:
Vervang de shii-take door champignons en gebruik gerookte kip in plaats van Quorn (Quorn is al gaar en hoeft niet gemarineerd of gebakken te worden. Voeg bij gebruik van Quorn iets meer teriyaki aan de salade toe.)
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij deze lichte en smaakvolle salade.

Warme Glühwein voor een Groot Gezelschap

Warme Glühwein voor een Groot Gezelschap

Deze klassieke glühwein is perfect voor koude winteravonden en feestelijke bijeenkomsten. Warm, kruidig en heerlijk aromatisch!
Bereidingstijd50 minuten
Land van herkomst: Duitsland
Jaargetijde:: Winter
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 12
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 3 flessen rode wijn
  • 3 l water
  • 3 grote sinaasappels gewassen
  • 4 zakjes vanillesuiker
  • 2 kaneelstokjes
  • 1 zakje kruidnagels
  • ¾ zak basterdsuiker

Instructies

  • Doe de wijn, het water, de vanillesuiker, basterdsuiker en kaneelstokjes in een grote pan.
  • Zet de pan op laag vuur en laat langzaam warm worden, maar niet koken.
  • Maak met een schilmesje lange inkepingen in de sinaasappelschillen.
  • Steek de kruidnagels verdeeld in de inkepingen van de sinaasappels.
  • Plaats de sinaasappels in de pan en laat het geheel 45 minuten op laag vuur trekken.
  • Wanneer de sinaasappels bol gaan staan, haal ze met een tang uit de pan en knijp ze lichtjes uit.
  • Serveer de glühwein in theeglazen.
  • Als je de glühwein later in gedeelten wilt opwarmen, verwijder dan de kaneelstokjes.
  • Indien gewenst, de glühwein boven een glas zeven voor een zachtere textuur.

Notities

Serveertip:

Serveer met een schijfje sinaasappel en een kaneelstokje voor extra aroma.

Wijnadvies:

Gebruik een volle rode wijn zoals Merlot of Cabernet Sauvignon voor de beste smaak.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 22g | Sugar: 21g

Witte koolstamppot met seroendeng en pindasaus

Witte koolstamppot met seroendeng en pindasaus

Een smaakvolle stamppot van witte kool met knapperige seroendeng en romige pindasaus. Een verrassende twist op de traditionele stamppot!
Bereidingstijd35 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Stamppot, Stoofpot
Land van herkomst: Fusion, Indonesië, Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 5
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 ¼ kg aardappels
  • Snufje zout
  • 2 el olie
  • 1 grote ui gesnipperd
  • 1 kleine witte kool in reepjes gesneden
  • 2 el gember geraspt
  • ½ tl laos gedroogde specerij
  • 1 zakje pindasaus
  • Snufje gemalen koriander
  • 1 el ketjap manis
  • 1 el sambal
  • 75 g seroendeng pinda-kokosmengsel

Instructies

  • Kook de aardappelen in water met zout gedurende 20 minuten, of totdat ze gaar zijn.
  • Verhit de olie in een wok en roerbak de ui, witte kool en gember gedurende 5 minuten.
  • Breng de groente op smaak met zout en laos.
  • Bereid de pindasaus volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Breng de saus extra op smaak met gemalen koriander, ketjap manis en sambal.
  • Stamp de aardappelen fijn en meng de geroerbakte kool, ui en gember door de puree.
  • Breng de stamppot op smaak met zout en laos.
  • Bestrooi de stamppot met seroendeng en serveer met de pindasaus.

Notities

Serveertip:
Serveer met een extra scheut ketjap manis of sambal voor de liefhebbers van extra smaak.
Wijnadvies:
Een frisse, droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij de kruidige smaken van dit gerecht.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 48g | Protein: 6g | Vet: 12g | Zout: 1.2g | Sugar: 5g