Soesjes met patisseriecrème
Luchtige soezen gevuld met een romige patisseriecrème, een klassieker onder de desserts.
Bereidingstijd50 minuten min
Land van herkomst: Frankrijk Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 6 stuks
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar
Voor de soezen:
- 150 g meel
- 100 g boter
- 6 eieren
- 50 g poedersuiker
- 250 ml water
- 1 snuifje zout
Voor de patisseriecrème:
- 500 ml melk
- 100 g suiker
- 5 eieren
- 50 g meel
- 1 vanillestokje
Begin met het deeg: Doe de boter, suiker, water en zout in een grote pan en breng dit aan de kook.
Voeg in één keer het meel toe zodra het kookpunt is bereikt.
Verlaag de warmtebron en roer krachtig met een houten lepel.
Verwerk het mengsel totdat het makkelijk van de randen loskomt.
Haal de pan van het vuur en voeg de eieren één voor één toe, goed mengend na elke toevoeging.
Klop het laatste ei los en voeg het beetje bij beetje toe totdat de massa smeuïg is.
Vet een bakplaat in en spuit rondjes deeg van ongeveer 7 cm diameter met een spuitzak, met 2 cm ruimte tussen de soezen.
Bak de soezen in een matig warme oven (thermostaat 5-6) gedurende ongeveer 25 minuten.
Laat de ovendeur de eerste 5 minuten op een kier staan.
Maak intussen de patisseriecrème: Breng de melk met het vanillestokje aan de kook.
Meng in een kom de eidooiers en suiker.
Voeg het meel toe en los alles op in de kokende melk.
Roer tot het mengsel glad is.
Giet het mengsel terug in een pan en breng al kloppend opnieuw aan de kook.
Haal van het vuur zodra de crème begint te koken.
Laat de crème afkoelen en dek af met licht beboterde aluminiumfolie om velvorming te voorkomen.
Vul de afgekoelde soezen met de patisseriecrème met behulp van een spuitzak.
Bestrooi met kristalsuiker vlak voor het opdienen.
Serveertip:
Serveer de soezen op een mooie schaal en garneer met vers fruit of een beetje poedersuiker.
Wijnadvies:
Een lichtzoete dessertwijn zoals Sauternes past perfect bij de romige en zoete smaken van dit gerecht.
Calories: 250kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 7g | Vet: 15g | Zout: 0.4g | Sugar: 10g
Receptenplein.nl
Home / grote pan / Pagina 2
Sint-Jakobsschelpen op Perigourdine wijze
Een verfijnd Frans gerecht met Sint-Jakobsschelpen, romige truffelsaus en een vleugje cognac. Ideaal voor speciale gelegenheden!
Voorbereidingstijd15 minuten min
Bereidingstijd20 minuten min
Ontdooitijd1 uur uur
Land van herkomst: Frankrijk Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 6
Calories: 380kcal
Author: Cor Klaar
- 500 g diepgevroren Sint-Jakobsschelpen
- 100 g boter
- 2 dl slagroom
- 3 eidooiers
- 1 glaasje cognac of 2 dl madeira/porto
- 2 el meel
- 1 klein blik gebroken truffels met sap
- 1 el gehakte peterselie
- 1 citroen
- Peper en zout
Saus bereiden:
Voeg de cognac of madeira toe aan de pan en laat op hoog vuur inkoken tot de saus goed aan de schelpen kleeft.
Voeg de helft van de slagroom toe en meng goed.
Roer de truffels samen met het sap uit het blikje door de saus.
Laat enkele minuten zachtjes sudderen en roer regelmatig.
Kruiden en serveren:
Breng op smaak met peper, zout en een scheutje citroensap.
Proef en pas de kruiden indien nodig aan.
Strooi de gehakte peterselie over het gerecht en serveer direct.
Serveertip:
Serveer met een knapperige salade of gestoomde groenten en vers stokbrood om de heerlijke saus mee op te nemen.
Wijnadvies:
Combineer met een droge champagne sec, een volle witte wijn zoals Graves, of een zoete Sauternes voor een klassieke pairing.
Calories: 380kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 22g | Vet: 28g | Zout: 1.2g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / grote pan / Pagina 2
Kippenragout met Groenten en Gekonfijte Krieken
Een rijkgevulde kippenragout met seizoensgroenten en gekonfijte krieken. Een hartig gerecht dat perfect is voor een sfeervolle maaltijd.
Bereidingstijd1 uur uur 30 minuten min
Servings: 6
Calories: 480kcal
Author: Cor Klaar
- 6 kippenbouten vers of diepvries
- 1 ui in schijfjes gesneden
- 6 wortelen in stukken
- 1 groene selderij met loof
- 3 witte preistronken
- 200 g prinsesbonen
- 6 raapjes geschild
- 1 komkommer in tweeën gesneden
- 12 gekonfijte krieken
- 1 kruidentuiltje
- 200 g boter
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
Maak de groenten schoon en snijd ze in stukken.
Laat het loof van de selderij heel.
Blancheer de gehalveerde komkommer 5 minuten in kokend gezouten water.
Spoel af met koud water en laat uitlekken.
Blancheer de wortelen en laat ook deze uitlekken.
Verhit 100 g boter in een grote pan en stoof de groenten in volgorde: ui, wortelen, selderij, prei, prinsesbonen en raapjes.
Voeg als laatste de gesneden komkommer en het kruidentuiltje toe.
Breng op smaak met peper en zout.
Voeg een beetje water toe en laat de groenten 20 minuten op laag vuur sudderen.
Verhit de overige boter in een braadpan en bak de kippenbouten rondom goudbruin.
Breng op smaak met peper en zout.
Braad de kippenbouten 20 minuten op middelhoog vuur en controleer regelmatig.
Verwarm de oven voor op 200 °C (thermostaat 6-7).
Verwarm een vuurvaste ovenschaal in de oven.
Leg de gebakken kippenbouten in de schaal en voeg de gestoofde groenten toe.
Deglaceer de braadpan met een beetje water en giet de kippensaus over het gerecht.
Schuif de ovenschaal 20 minuten in de oven.
Controleer regelmatig en breng indien nodig op smaak.
Verwarm ondertussen de gekonfijte krieken lichtjes in hun stroop.
Serveer de kippenragout in de ovenschaal met afzonderlijk gekookte aardappelen en de gekonfijte krieken als garnering.
Serveertip:
Combineer met een frisse salade of knapperig stokbrood voor een extra dimensie.
Wijnadvies:
Serveer dit gerecht met een Mâcon of een Côtes du Rhône. De volle, fruitige smaak van deze wijnen sluit perfect aan bij de rijke smaken van de kippenragout en de zoetheid van de gekonfijte krieken.
Calories: 480kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 32g | Vet: 32g | Zout: 1.5g | Sugar: 10g
Receptenplein.nl
Home / grote pan / Pagina 2
Oosterse Kip Besengeh Tegal met Kruidige Santen
Een traditionele Indonesische kip bereid in een rijke kruidenpasta met santen en geroosterd voor een authentieke smaakbeleving.
Bereidingstijd1 uur uur 30 minuten min
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar
Vijzel of keukenmachine
Grill (of barbecue)
scherp mes
- 1 kip
- 1 tl ketoembar korianderpoeder
- ¼ tl djinten komijnpoeder
- 2 teentjes knoflook
- 4 rode uien
- 1 tl koenjit kurkuma
- 4 schijfjes laos
- 4 kemirienoten
- 1 tl trassi gefermenteerde garnalenpasta
- 2 rode lomboks Spaanse pepers
- 1½ kopje santen kokosmelk
- Suiker naar smaak
- Asemwater tamarindewater, naar smaak
- Zout naar smaak
- 1 serehstengel geplet
- 2 djeroek poeroet-bladeren limoenblad
Maak een kruidenpasta (boemboe) van ketoembar, djinten, knoflook, rode uien, koenjit, laos, kemirienoten, trassi en lomboks met een vijzel of keukenmachine.
Fruit de kruidenpasta in olie op middelhoog vuur tot de geuren vrijkomen.
Voeg de serehstengel, djeroek poeroet-bladeren, santen, suiker, asemwater en zout toe aan het mengsel.
Leg de kip in de pan met het kruidenmengsel.
Zorg dat de kip volledig bedekt is.
Kook de kip in het kruidenmengsel tot deze gaar is (ongeveer 45 minuten).
Haal de kip voorzichtig uit het mengsel en laat kort uitlekken.
Rooster de kip boven een houtskoolvuurtje, op gas of onder de grill.
Draai regelmatig zodat de kruidenlaag niet aanbrandt.
Zorg ervoor dat de kruiden goed op de kip blijven zitten.
Serveer warm.
Serveertip:
Serveer deze kip met geurige pandanrijst en een frisse komkommersalade voor een complete Indonesische maaltijd.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn, zoals Sauvignon Blanc, of een licht bier past goed bij de kruidige smaken van dit gerecht.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 35g | Vet: 28g | Zout: 2.5g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / grote pan / Pagina 2
Indiase Beriani met Rundvlees en Santen
Een rijke, kruidige Indiase beriani met mals rundvlees, geurige rijst en romige santen. Perfect voor een hartverwarmend hoofdgerecht vol exotische smaken.
Bereidingstijd1 uur uur 30 minuten min
Servings: 4
Calories: 650kcal
Author: Cor Klaar
Vijzel of keukenmachine
vuurvaste schaal
- 750 g mager rundvlees in blokjes
- 2 tl koenjit
- 1 teentje knoflook
- 1 kopje fijngesneden sjalot
- 1 tl kerriepoeder
- 2 tl zout
- 2 stuks fijngesneden lomboks
- 1½ kopje santen
- 2 tl djahe gemberpoeder
- 1 tl maanzaad
- 4 el geklaarde boter
- 5 stuks kruidnagel
- 5 cm pijpkaneel
- 10 amandelen
- 10 cashewnoten
- 500 g basmatirijst
Maak een boemboe van knoflook, djahe, lombok, maanzaad, cashewnoten en amandelen in een vijzel of keukenmachine.
Verwarm de geklaarde boter in een grote pan en fruit hierin de kruidnagel, pijpkaneel en sjalot.
Voeg het rundvlees toe, samen met 1 theelepel zout, de gemalen boemboe en kerriepoeder.
Bak het geheel gedurende 10 minuten op middelhoog vuur, zodat de smaken goed intrekken.
Kook de basmatirijst met de santen totdat al het vocht is geabsorbeerd.
Doe de rijst over in een vuurvaste schaal en maak een kuiltje in het midden.
Plaats het vleesmengsel in het kuiltje.
Dek de schaal af en plaats deze in een voorverwarmde oven op 100 °C.
Kook de beriani gedurende ongeveer 30 minuten, of totdat de rijst volledig gaar is.
Serveer warm.
Serveertip:
Serveer deze beriani met een frisse komkommerraita en een beetje koriander voor een authentieke ervaring.
Wijnadvies:
Een lichtrode wijn zoals Pinot Noir past goed bij de rijke smaken van dit gerecht.
Calories: 650kcal | koolhydraten: 75g | Protein: 35g | Vet: 25g | Zout: 3.2g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / grote pan / Pagina 2
Berlijnse Aardappelsalade met Spek en Peterselie
Een klassieke Berlijnse aardappelsalade met spek en peterselie, heerlijk bij gegrilde gerechten of als smakelijk bijgerecht.
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 4
Calories: 310kcal
Author: Cor Klaar
- 1 kg aardappelen Bintjes
- 1 gesnipperde ui
- 1½ theelepel zout
- ½ theelepel witte peper
- 1 theelepel suiker
- 3 eetlepels azijn
- ¼ liter vleesbouillon
- 1 eetlepel boter
- 50 gr gerookte spekblokjes
- 2 eetlepels fijngehakte peterselie
Kook de aardappelen in de schil tot ze gaar zijn.
Giet de aardappelen af, laat ze onder de koude kraan schrikken en pel ze.
Snijd de ui fijn en doe deze samen met zout, peper, suiker en azijn in een saladeschaal.
Giet de warme bouillon over het ui-mengsel.
Snijd de warme aardappelen in plakjes en voeg deze toe aan de schaal.
Schep de salade voorzichtig om om de aardappelen intact te houden.
Smelt de boter in een pan en bak hierin de spekblokjes.
Schenk het boter-spek mengsel over de salade en schep opnieuw om.
Laat de salade even intrekken en bestrooi vlak voor het serveren met gehakte peterselie.
Serveer lauwwarm of koud als bijgerecht bij gegrilde gerechten of barbecue.
Wijnadvies:
Een lichte, fruitige witte wijn zoals een Silvaner of Weissburgunder past perfect bij deze Berlijnse aardappelsalade.
Calories: 310kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 6g | Vet: 11g | Zout: 2g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / grote pan / Pagina 2
Beierse Aardappelsalade met Dille en Peterselie
Frisse Beierse aardappelsalade met dille en peterselie, een smaakvolle toevoeging aan elke maaltijd.
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4
Calories: 215kcal
Author: Cor Klaar
- 900 gr nieuwe aardappeltjes
- 4 eetlepels olijfolie
- 4 fijngehakte lente-uitjes
- 1 geperst teentje knoflook
- 2 eetlepels fijngesneden verse dille of 1 eetlepel gedroogde dille
- 2 eetlepels wijnazijn
- ½ theelepel suiker
- Zout
- Peper
- 2 eetlepels fijngesneden verse peterselie
Was de aardappeltjes goed en kook ze ongeschild in een pan met water net gaar.
Verhit ondertussen de olijfolie in een braadpan.
Bak de lente-uitjes en de knoflook zachtjes gedurende 2-3 minuten.
Voeg de dille toe en bak dit nog 1 minuut zachtjes mee.
Voeg de wijnazijn en suiker toe en roer totdat de suiker volledig is opgelost.
Haal de pan van het vuur en breng het mengsel op smaak met zout en peper.
Giet de aardappelen af en schenk, terwijl ze nog warm zijn, de dressing over de aardappelen.
Laat de aardappelen afkoelen en bestrooi met gehakte peterselie.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals een Riesling of Grüner Veltliner vormt een uitstekende match met deze frisse aardappelsalade.
Calories: 215kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 3g | Vet: 7g | Zout: 1.5g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / grote pan / Pagina 2
Barigoule van Zomergroenten met Verse Kruiden
Een kleurrijk zomers groentegerecht met artisjokken, asperges en paddenstoelen.
Bereidingstijd40 minuten min
Servings: 4
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar
- 12 blaadjes basilicum
- 150 g paddenstoelen bijv. melkzwam of shiitake
- 1 takje bonenkruid
- 1 takje tijm
- 24 blanke asperges
- 3 teentjes knoflook
- 4 jonge wortels
- 8 baby-artisjokken
- 8 eetlepels droge witte wijn
- 8 eetlepels olijfolie
- 8 lente-uitjes alleen witte gedeelte, 8 cm
- 8 kleine witte uitjes
- Het sap van een halve citroen
- Peper
- Zout
Voorbereiding:
Schil de artisjokken, verwijder de buitenste bladeren en snijd de puntjes af.
Snijd de artisjokken in de lengte doormidden en week ze in water met citroensap.
Schil de asperges, verwijder de houterige delen en snijd ze in stukken.
Pel de witte uitjes en lente-uitjes, gebruik 8 cm van het witte gedeelte.
Maak de paddenstoelen schoon.
Bereiding:
Verwarm een scheut olijfolie in een pan.
Voeg de in plakjes gesneden wortels en witte uitjes toe.
Bruin de uitjes op laag vuur.
Pers twee teentjes knoflook en voeg dit samen met de tijm, bonenkruid en een snufje zout toe aan de pan.
Dek af en laat 15 minuten sudderen.
Meng in een kom 3 eetlepels olijfolie, een gekneusd teentje knoflook, peper en gehakte basilicum tot een smeuïg mengsel.
Doe de artisjokken en lente-uitjes in de pan met wortels en witte uitjes.
Laat 10 minuten sudderen op laag vuur.
Voeg de asperges toe en kook alles nog 10 minuten.
Bak de paddenstoelen op hoog vuur in een beetje olijfolie.
Kruid met peper en zout.
Laat uitlekken.
Controleer of alle groenten gaar zijn en voeg de paddenstoelen toe.
Afwerking:
Meng het stoofvocht met het basilicum-knoflookmengsel en kruid de saus.
Verdeel de groenten over vier warme borden.
Giet de saus over de groenten en versier met verse kruiden.
Wijnadvies:
Combineer met een droge witte wijn, zoals Sauvignon Blanc.
Calories: 180kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 4g | Vet: 14g | Zout: 0.7g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / grote pan / Pagina 2
Romige Ravioli met Gorgonzola-Roomsaus
Heerlijke huisgemaakte ravioli gevuld met ricotta en peterselie, geserveerd met een romige gorgonzola-roomsaus.
Servings: 4
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar
Voor de pasta:
- 200 g bloem
- 2 eieren
- 1 eetlepel olie
- Zout en peper
Voor de vulling:
- 8 eetlepels fijngehakte peterselie
- 300 g verse ricotta
- 125 g parmezaanse kaas geraspt
- 1 eidooier
- ¼ theelepel nootmuskaat
Voor de saus:
- 125 g gorgonzola op kamertemperatuur, in blokjes
- 200 ml slagroom
- 150 g parmezaanse kaas geraspt
Meng alle ingrediënten voor de pasta en kneed tot een stevig deeg.
Voeg indien nodig extra olie toe.
Zet het deeg afgedekt 30 minuten koel weg.
Meng alle ingrediënten voor de vulling en breng op smaak met zout en peper.
Verdeel het deeg in porties en rol uit met een pastamachine (of deegroller), beginnend bij stand 1 en eindigend bij stand 6 of 7.
Bestrooi het werkvlak met bloem als het deeg plakkerig wordt.
Leg het uitgerolde deeg op een bebloemde plank.
Schep theelepels van de vulling op het deeg met 8 cm tussenruimte.
Bestrijk de randen rondom de vulling licht met water.
Leg een tweede laag deeg erover en druk de randen rondom de vulling goed aan.
Steek rondjes van 6 cm uit om de ravioli’s te maken.
Maak 3 ravioli's per persoon.
Breng een grote pan water met zout en een scheutje olie aan de kook.
Kook de ravioli in 5-8 minuten beetgaar.
Verwarm voor de saus de gorgonzola en slagroom al roerend tot een gladde saus.
Voeg 6 eetlepels parmezaanse kaas toe en roer door.
Serveer op elk bord 3 ravioli’s met een lepel saus erover.
Serveer de rest van de saus en de resterende parmezaanse kaas apart.
Wijnadvies
Schenk bij de ravioli een geurige, zijdeachtige rode wijn, zoals een Fleurie of een andere cru uit de Beaujolais.
Calories: 550kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 24g | Vet: 33g | Zout: 300g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / grote pan / Pagina 2
Zelfgemaakte Gevogeltefond
Een rijke, zelfgemaakte gevogeltefond, ideaal als basis voor soepen, sauzen en stoofschotels. Dit klassieke basisrecept brengt de smaken van kip, groenten en kruiden perfect samen.
Bereidingstijd1 uur uur 30 minuten min
Calories: 50kcal
Author: Cor Klaar
- 1 kg karkassen poten en/of nekjes van gevogelte (bijvoorbeeld kip)
- Water om alles te bedekken
- 1 wortel in stukken
- 1 ui in stukken
- 1 prei in ringen
- 2 stengels bleekselderij in stukken
- 2 teentjes knoflook geplet
- 1 kruidnagel
- 12 gekneusde zwarte peperkorrels
Breng de karkassen, poten en/of nekjes van gevogelte met ruim water aan de kook.
Schuim af zodra het kookt.
Voeg de wortel, ui, prei, bleekselderij, knoflook, kruidnagel en zwarte peperkorrels toe.
Laat de bouillon 1 uur zachtjes trekken en schuim regelmatig af.
Zeef de bouillon en laat het zachtjes inkoken tot 1 liter.
Gebruik de fond direct of bewaar hem gekoeld voor later gebruik.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals een Chardonnay of Sauvignon Blanc past goed bij gerechten waarin deze fond wordt verwerkt.
Calories: 50kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 4g | Vet: 2g | Zout: 0.5g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / grote pan / Pagina 2