Romige Ravioli met Gorgonzola-Roomsaus

Romige Ravioli met Gorgonzola-Roomsaus

Heerlijke huisgemaakte ravioli gevuld met ricotta en peterselie, geserveerd met een romige gorgonzola-roomsaus.
Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Pasta, Voorgerechten
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Voor de pasta:

  • 200 g bloem
  • 2 eieren
  • 1 eetlepel olie
  • Zout en peper

Voor de vulling:

  • 8 eetlepels fijngehakte peterselie
  • 300 g verse ricotta
  • 125 g parmezaanse kaas geraspt
  • 1 eidooier
  • ¼ theelepel nootmuskaat

Voor de saus:

  • 125 g gorgonzola op kamertemperatuur, in blokjes
  • 200 ml slagroom
  • 150 g parmezaanse kaas geraspt

Instructies

  • Meng alle ingrediënten voor de pasta en kneed tot een stevig deeg.
  • Voeg indien nodig extra olie toe.
  • Zet het deeg afgedekt 30 minuten koel weg.
  • Meng alle ingrediënten voor de vulling en breng op smaak met zout en peper.
  • Verdeel het deeg in porties en rol uit met een pastamachine (of deegroller), beginnend bij stand 1 en eindigend bij stand 6 of 7.
  • Bestrooi het werkvlak met bloem als het deeg plakkerig wordt.
  • Leg het uitgerolde deeg op een bebloemde plank.
  • Schep theelepels van de vulling op het deeg met 8 cm tussenruimte.
  • Bestrijk de randen rondom de vulling licht met water.
  • Leg een tweede laag deeg erover en druk de randen rondom de vulling goed aan.
  • Steek rondjes van 6 cm uit om de ravioli’s te maken.
  • Maak 3 ravioli's per persoon.
  • Breng een grote pan water met zout en een scheutje olie aan de kook.
  • Kook de ravioli in 5-8 minuten beetgaar.
  • Verwarm voor de saus de gorgonzola en slagroom al roerend tot een gladde saus.
  • Voeg 6 eetlepels parmezaanse kaas toe en roer door.
  • Serveer op elk bord 3 ravioli’s met een lepel saus erover.
  • Serveer de rest van de saus en de resterende parmezaanse kaas apart.

Notities

Wijnadvies
Schenk bij de ravioli een geurige, zijdeachtige rode wijn, zoals een Fleurie of een andere cru uit de Beaujolais.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 24g | Vet: 33g | Zout: 300g | Sugar: 3g

Zelfgemaakte Gevogeltefond

Zelfgemaakte Gevogeltefond

Een rijke, zelfgemaakte gevogeltefond, ideaal als basis voor soepen, sauzen en stoofschotels. Dit klassieke basisrecept brengt de smaken van kip, groenten en kruiden perfect samen.
Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Basisrecept, Gevogelte
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst, Lente, Winter, Zomer
Feestdagen etc: Kerst
Calories: 50kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kg karkassen poten en/of nekjes van gevogelte (bijvoorbeeld kip)
  • Water om alles te bedekken
  • 1 wortel in stukken
  • 1 ui in stukken
  • 1 prei in ringen
  • 2 stengels bleekselderij in stukken
  • 2 teentjes knoflook geplet
  • 1 kruidnagel
  • 12 gekneusde zwarte peperkorrels

Instructies

  • Breng de karkassen, poten en/of nekjes van gevogelte met ruim water aan de kook.
  • Schuim af zodra het kookt.
  • Voeg de wortel, ui, prei, bleekselderij, knoflook, kruidnagel en zwarte peperkorrels toe.
  • Laat de bouillon 1 uur zachtjes trekken en schuim regelmatig af.
  • Zeef de bouillon en laat het zachtjes inkoken tot 1 liter.
  • Gebruik de fond direct of bewaar hem gekoeld voor later gebruik.

Notities

Wijnadvies:

Een droge witte wijn zoals een Chardonnay of Sauvignon Blanc past goed bij gerechten waarin deze fond wordt verwerkt.

Nutrition

Calories: 50kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 4g | Vet: 2g | Zout: 0.5g | Sugar: 2g

Waterzooi van Parelhoen met Zuring en Cantharellen

Waterzooi van Parelhoen met Zuring en Cantharellen

Een feestelijk gerecht met sappige parelhoenfilets, verse groenten en een romige saus van zuring en cantharellen. Deze waterzooi is een perfect hoofdgerecht voor een bijzondere gelegenheid.
Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Gevogelte, Hoofdgerechten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst, Lente, Winter, Zomer
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 10
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • Boter om te bakken
  • 6 sjalotten fijn gesneden
  • 2 dl witte wijn
  • 2 potten gevogeltefond 400 ml elk
  • 6 preien alleen het wit, in stukjes
  • 1 liter slagroom
  • 10 parelhoenfilets
  • 1 ½ liter kippenbouillon van blokjes
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • 250 g haricots verts
  • 250 g worteltjes
  • 250 g peultjes
  • 250 g geschrapte krieltjes
  • 500 g cantharellen of andere paddenstoelen
  • 200 g zuring of spinazie
  • Fijngehakte kervel

Instructies

  • Smelt boter in een grote pan en bak de sjalotjes gedurende 3 minuten.
  • Voeg de witte wijn en gevogeltefond toe en laat het geheel inkoken tot bijna al het vocht is verdampt.
  • Voeg de prei en slagroom toe en laat zachtjes inkoken tot een dikke saus.
  • Kruid de parelhoenfilets met zout en peper en pocheer ze gedurende 10 minuten in de kippenbouillon.
  • Zeef de saus en houd deze warm.
  • Kook de groenten (haricots verts, worteltjes, peultjes) beetgaar in ruim kokend water gedurende 5 minuten en kook de krieltjes gaar.
  • Bak de cantharellen gedurende 5 minuten in boter.
  • Snijd de parelhoenfilets in plakjes.
  • Plaats alle ingrediënten in een verwarmde soepterrine.
  • Roer de zuring door de warme saus en schenk de saus over de ingrediënten in de terrine.
  • Garneer met fijngehakte kervel en serveer direct.

Notities

Wijnadvies:

Een volle witte wijn zoals een Chardonnay of een Viognier past perfect bij de romige saus en de rijke smaken van de parelhoen en cantharellen.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 35g | Vet: 35g | Zout: 2g | Sugar: 5g

Witlofsoep met Prei en Citroen

Witlofsoep met Prei en Citroen

Een romige witlofsoep met prei en een vleugje citroen, perfect voor de feestdagen. Deze soep is licht, smaakvol en heerlijk als voorgerecht.
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Soep, Voorgerechten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst, Lente, Winter, Zomer
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 10
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 2 kg witlof kern verwijderd, in reepjes
  • 1 ui fijngehakt
  • 4 preien het wit, in reepjes
  • Sap van ½ citroen
  • 2 ½ liter kippenbouillon of groentebouillon voor een vegetarische versie
  • 2 ½ dl slagroom
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • Peterselie ter garnering

Instructies

  • Verwarm de boter in een grote pan.
  • Voeg de witlof, ui, prei en het citroensap toe.
  • Laat dit mengsel gedurende 10 minuten zachtjes stoven.
  • Voeg de bouillon toe en laat het geheel nog eens 30 minuten zachtjes koken.
  • Pureer de soep met een staafmixer tot een glad mengsel.
  • Breng de soep weer aan de kook en voeg de slagroom toe.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Serveer de soep direct en garneer met verse peterselie.

Notities

Wijnadvies:

Serveer met een frisse witte wijn zoals een Chardonnay of een Pinot Grigio, die de lichte en romige smaak van de witlofsoep aanvult.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 4g | Vet: 12g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g

Tagliatelle met Tongscharreepjes in Vis- en Dillesaus

Tagliatelle met Tongscharreepjes in Vis- en Dillesaus

Geniet van deze smaakvolle tagliatelle met tongscharreepjes in een romige vis- en dillesaus. Een heerlijk gerecht voor de feestdagen!
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Pasta, Vis
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst, Lente, Winter, Zomer
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4
Calories: 600kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 600 g groene tagliatelle
  • 600 g tongscharfilet in reepjes gesneden
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • Bloem om te bestrooien
  • 50 g boter
  • 1 dl droge witte wijn
  • 4 dl water
  • 2 zakjes vis & dillesaus
  • 3 eetlepels slagroom
  • 3 eetlepels fijngesneden dille

Instructies

  • Kook de groene tagliatelle volgens de instructies op de verpakking en laat uitlekken.
  • Bestrooi de tongscharreepjes met zout, peper en bloem.
  • Smelt de boter in een pan en bak de visreepjes in ongeveer 4 minuten bruin en gaar, regelmatig roeren.
  • Bereid de vissaus door de droge witte wijn en het water aan de pan toe te voegen.
  • Voeg de vis- en dillesauszakjes toe en roer goed door.
  • Roer de slagroom en de fijngesneden dille door de saus.
  • Giet de tagliatelle af en leg deze op een schaal.
  • Verdeel de gebakken visreepjes en de saus over de tagliatelle en serveer direct.

Notities

Wijnadvies:

Serveer met een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een Pinot Grigio om de romige vis- en dillesaus te complementeren.

Nutrition

Calories: 600kcal | koolhydraten: 65g | Protein: 40g | Vet: 20g | Zout: 2.5g | Sugar: 3g

Gegratineerde Gnocchi met Gorgonzola en Mascarponesaus

Gegratineerde Gnocchi met Gorgonzola en Mascarponesaus

Luxe gegratineerde gnocchi met een rijke gorgonzola- en mascarponesaus. Dit heerlijke Italiaanse tussengerecht is perfect voor liefhebbers van romige kazen en hartige smaken.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Ovenschotel, Pasta, Tussengerecht
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Saus:

  • 150 g gorgonzola
  • 100 g mascarpone
  • 70 g boter
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak

Instructies

Bereiding van de gnocchi:

  • Giet de melk in een pan met wat zout en de in stukjes gesneden boter.
  • Breng aan de kook en haal van het vuur af.
  • Voeg de bloem in één keer toe en roer goed door totdat het geheel loskomt van de panwand.
  • Zet de pan terug op het vuur en blijf roeren totdat de massa volledig loslaat van de wand.
  • Haal de pan weer van het vuur en roer de eieren er één voor één doorheen.
  • Voeg de parmezaanse kaas toe en breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
  • Laat het geheel afkoelen.

Saus:

  • Smelt de boter in een kleine sauspan op laag vuur.
  • Voeg de in stukjes gesneden gorgonzola en mascarpone toe.
  • Verhit zachtjes tot de kazen volledig gesmolten zijn.
  • Breng op smaak met zout en peper.

Koken van de gnocchi:

  • Breng een grote pan water met zout aan de kook.
  • Doe het gnocchi-beslag in een spuitzak met een glad spuitmondje.
  • Span een touwtje strak over de pan en spuit met een op en neer gaande beweging kleine stukjes deeg in het kokende water.
  • Wanneer de gnocchi boven komt drijven, is het gaar.
  • Schep de gnocchi uit de pan en laat ze uitlekken.

Dresseren en gratineren:

  • Verdeel de gnocchi over ovenschaaltjes.
  • Maak de saus opnieuw warm en nappeer (overgiet) de gnocchi met de saus.
  • Zet de schaaltjes onder een salamander of grill om de gnocchi te gratineren totdat ze goudbruin zijn.

Notities

Wijnadvies:
Serveer dit gerecht met een lichte witte wijn zoals een Pinot Grigio of een Vermentino, die de romige kazen en de lichte, luchtige textuur van de gnocchi complementeren

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 15g | Vet: 25g | Zout: 2g | Sugar: 2g

Goudbruine Gecarameliseerde Knolraapjes

Goudbruine Gecarameliseerde Knolraapjes

Deze goudbruine gecarameliseerde knolraapjes zijn een eenvoudig maar heerlijk bijgerecht. De natuurlijke zoetheid van de knolraap komt perfect naar voren door het karameliseren met boter en suiker, wat zorgt voor een rijke en volle smaak.
Bereidingstijd29 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
Land van herkomst: België
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 500 g knolraapjes geschild en in blokjes gesneden
  • 1 klont boter ongeveer 25 g
  • 25 g suiker
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Schil de knolraapjes en snijd ze in blokjes.
  • Kook de knolraapjes in een pan met water en een snufje zout totdat ze bijna gaar zijn en het meeste kookwater verdampt is.
  • Voeg een klont boter toe aan de pan, gevolgd door een gelijke hoeveelheid suiker.
  • Roer regelmatig terwijl je de knolraapjes laat karamelliseren, totdat ze mooi goudbruin zijn.
  • Serveer de gecarameliseerde knolraapjes direct als bijgerecht.

Notities

 
Wijnadvies:
Combineer dit gerecht met een lichte witte wijn zoals een Sauvignon Blanc, die de zoete tonen van de gekarameliseerde knolraapjes mooi aanvult.

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 2g | Vet: 7g | Zout: 0.5g | Sugar: 10g

Frittata met Aardappel, Gekarameliseerde Ui en Gorgonzola uit de Airfryer

Frittata met Aardappel, Gekarameliseerde Ui en Gorgonzola uit de Airfryer

Deze frittata, gevuld met aardappel, gekarameliseerde ui en pittige gorgonzola, is een heerlijke en hartige maaltijd, perfect gebakken in de airfryer. Ideaal voor lunch of diner!
Bereidingstijd50 minuten
Recept categorieën: Airfryer, Groenten, Hoofdgerechten, Kaas
Land van herkomst: Italië
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g aardappelen met rode schil
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 10 grote eieren
  • 2 tl gehakte verse rozemarijn
  • 60 g pittige gorgonzola verkruimeld

Gekarameliseerde Ui:

  • 30 g boter
  • 2 grote uien in dunne plakken
  • 2 eetlepels balsamicoazijn
  • 1 theelepel suiker
  • ¼ theelepel zout voor de uien
  • Peper naar smaak

Instructies

Gekarameliseerde Ui:

  • Verhit de boter in een middelgrote koekenpan op middelhoog vuur.
  • Voeg de ui, ¼ theelepel zout en een snufje versgemalen zwarte peper toe.
  • Bak de uien gedurende 12-15 minuten, regelmatig omscheppen om aanbranden te voorkomen, tot ze gaar en goudbruin zijn.
  • Voeg de balsamicoazijn en suiker toe en bak nog een minuut, tot de azijn is ingekookt.
  • Houd het uimengsel warm.

Aardappelen Voorbereiden:

  • Breng een grote pan gezouten water aan de kook op hoog vuur.
  • Boen de aardappelen schoon en kook ze 10 minuten.
  • Giet af en spoel onder koud water tot ze koel genoeg zijn om in plakken van 1 cm dik te snijden.
  • Hak ze daarna grof.
  • Meng de aardappelen met ½ tl zout en ¼ tl peper.

Frittata Voorbereiden:

  • Verwarm de airfryer voor op 180°C.
  • Bak de aardappelen in de airfryer gedurende 10 minuten, schud ze tussendoor een paar keer.
  • Verdeel de aardappelen in één laag over de ingevette schaal of bakblik.

Eiermengsel:

  • Klop in een kom de eieren met de rozemarijn, ½ tl zout en wat peper.
  • Giet het eiermengsel over de aardappelen in de schaal.

Frittata Bakken:

  • Bak de frittata in de airfryer op 180°C gedurende 15 minuten, totdat het ei begint te stollen.
  • Strooi de verkruimelde gorgonzola over de frittata en bak nog eens 5 minuten, totdat de frittata gesouffleerd en gaar is.

Afwerking:

  • Verdeel de warme gekarameliseerde ui over de frittata.
  • Snijd de frittata in punten en serveer heet of warm.

Notities

Wijnadvies:
Serveer met een glas Chianti of een andere droge, rode Italiaanse wijn.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 15g | Vet: 25g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g

Citroen Tofoe uit de Airfryer

Citroen Tofoe uit de Airfryer

Bereidingstijd35 minuten
Recept categorieën: Airfryer, Hoofdgerechten, Vleesvervangers
Land van herkomst: Azië
Servings: 4
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g extra stevige tofoe uitgelekt, vocht eruit gedrukt en in blokjes
  • 1 el sojasaus
  • 1 el maïzena
  • Rijst en gestoomde groenten voor het serveren
  • Voor de saus:
  • 1 tl geraspte citroenschil
  • Sap van 1 citroen
  • 5 el water
  • 2 el fijne kristalsuiker of suikervervanger
  • 2 tl maïzena

Instructies

  • Doe de tofoe in een hersluitbare plastic zak, voeg de sojasaus toe en sluit de zak.
  • Schud de zak tot alle tofoe met de saus is bedekt.
  • Voeg de maïzena toe en schud opnieuw tot alle tofoe is bedekt.
  • Laat minstens 15 minuten marineren.
  • Meng intussen alle ingrediënten voor de saus in een kom en zet apart.
  • Haal de tofoe uit de zak en verdeel in een enkele laag over het mandje van de airfryer; doe dit zo nodig in porties.
  • Stel de airfryer in op 200 °C en de timer op 10 minuten.
  • Schud het mandje halverwege de baktijd.
  • Doe de gebakken tofoe in een grote pan op matig-hoog vuur.
  • Roer de saus door en schenk over de tofoe.
  • Roer voorzichtig tot de saus dik is en de tofoe goed verhit.
  • Serveer meteen met rijst en gestoomde groenten.

Notities

Wijnadvies:

Deze citroen tofoe gaat goed samen met een lichte, frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Grigio.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 15g | Vet: 12g | Zout: 1g | Sugar: 5g

Klassieke Tomatensoep met Preiringen

Klassieke Tomatensoep met Preiringen

Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Lunch, Soep, Voorgerechten
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Herfst
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4 personen
Calories: 150kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 1 eetlepel olijfolie
  • 3 sjalotjes gesnipperd
  • 3 teentjes knoflook geperst
  • 750 g ontvelde tomaten in stukken
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • 1 theelepel suiker
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 1 theelepel oregano
  • 4 dl vleesbouillon
  • 250 g ontvelde tomaten in blokjes
  • In olie gebakken preiringen voor garnering

Instructies

  • Verhit 1 eetlepel olijfolie in een grote pan.
  • Bak de gesnipperde sjalotjes en geperste knoflook gedurende 5 minuten tot ze zacht zijn.
  • Voeg de ontvelde tomaten in stukken toe, samen met zout, peper, suiker, tomatenpuree, oregano en vleesbouillon.
  • Laat het geheel afgedekt 30 minuten zachtjes koken.
  • Pureer de soep met een staafmixer of in een blender tot een gladde massa en breng het weer aan de kook.
  • Voeg de ontvelde tomaten in blokjes toe en laat dit nog 5 minuten meekoken.
  • Breng de soep op smaak met extra zout, suiker en peper naar behoefte.
  • Garneer de soep met in olie gebakken preiringen.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte, fruitige rode wijn zoals een Chianti past goed bij de frisse en rijke smaken van deze tomatensoep.

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 5g | Vet: 5g | Zout: 1g | Sugar: 6g