Mandarijnen met Karamelsaus en Steranijs

Mandarijnen met Karamelsaus en Steranijs

Bereidingstijd2 uur 20 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit
Land van herkomst: Internationaal
Dieët: Notenvrij
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4 personen
Calories: 450kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 8 mandarijnen geschild en in partjes verdeeld
  • 1 ¼ dl bruine rum
  • 1 ¼ dl gin
  • 75 g lichte basterdsuiker
  • Sap van 2 limoenen
  • 8 hele steranijs
  • 225 g lichte basterdsuiker
  • 2 ½ dl slagroom
  • Extra geklopte slagroom voor garnering optioneel

Instructies

  • Meng in een grote pan de bruine rum, gin, 75 g lichte basterdsuiker, het sap van 2 limoenen en de hele steranijs.
  • Breng het mengsel aan de kook en laat het 2 minuten koken.
  • Schenk de marinade over de geschilde mandarijnen in een kom.
  • Laat het geheel 2 uur trekken, waarbij je af en toe omschept.
  • Bereid de karamelsaus door 225 g lichte basterdsuiker in een kleine pan te combineren met 2 ½ dl slagroom.
  • Verwarm dit op matig vuur en laat het ongeveer 10 minuten koken tot het een dikke saus wordt.
  • Eventueel kun je de saus verdunnen met wat van de mandarijnenmarinade naar smaak.
  • Laat de gemarineerde mandarijnen uitlekken en serveer ze met de steranijs, karamelsaus en eventueel geklopte slagroom.

Notities

Wijnadvies:

Een dessertwijn zoals een Sauternes of een Muscat past goed bij de zoete en citrusachtige smaken van dit dessert.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 65g | Protein: 2g | Vet: 15g | Zout: 0.1g | Sugar: 60g

Varkenshaas met Madagascar Saus en Tagliatelle

Varkenshaas met Madagascar Saus en Tagliatelle

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Pasta, Varkensvlees
Land van herkomst: Frankrijk
Dieët: Notenvrij
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4 personen
Calories: 600kcal
Author: Auteur onbekend

Ingrediënten

  • 300 g tagliatelle
  • 2 varkenshaasjes ongeveer 300 g elk
  • 3 eetlepels boter
  • Zout naar smaak
  • 2 dl droge witte wijn
  • 2 eetlepels groene peperkorrels licht gekneusd
  • 1 ¼ dl crème fraîche

Instructies

  • Kook de tagliatelle volgens de gebruiksaanwijzing beetgaar.
  • Giet af en houd warm.
  • Snijd de varkenshaasjes in plakken.
  • Verhit 3 eetlepels boter in een koekenpan en bak het vlees aan elke kant 2-3 minuten tot het mooi bruin is.
  • Bestrooi het vlees met zout naar smaak.
  • Haal het vlees uit de pan en houd het warm.
  • Roer de aanbaksels in de pan los met 2 dl droge witte wijn.
  • Voeg 2 eetlepels licht gekneusde groene peperkorrels, zout en 1 ¼ dl crème fraîche toe aan de pan.
  • Roer goed door en laat de saus ongeveer 4 minuten koken, zodat deze iets kan indikken.
  • Serveer de plakjes varkenshaas met de gekookte tagliatelle en giet de Madagascar Saus erover.

Notities

Wijnadvies:

Een droge witte wijn zoals een Chardonnay past perfect bij de rijke smaak van de varkenshaas en de pittige Madagascar saus.

Nutrition

Calories: 600kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 30g | Vet: 25g | Zout: 1.5g | Sugar: 4g

Romige Aardappel-Doperwtensoep met Crème Fraîche

Romige Aardappel-Doperwtensoep met Crème Fraîche

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Lunch, Soep, Voorgerechten
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Kerst, Pasen
Servings: 4 personen
Calories: 200kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g aardappelen in stukken gesneden
  • 7,5 dl groentebouillon
  • 250 g diepvriesdoperwten
  • 1 dl crème fraîche
  • Zout en peper naar smaak
  • Bieslook kervel en waterkers voor garnering

Instructies

  • Kook de aardappelen in 7,5 dl groentebouillon gedurende 20 minuten.
  • Voeg de diepvriesdoperwten toe en kook deze de laatste 5 minuten mee.
  • Pureer de soep met een staafmixer of blender tot een gladde massa.
  • Zeef de soep om een gladde textuur te krijgen.
  • Breng de soep opnieuw aan de kook.
  • Voeg 1 dl crème fraîche toe en breng op smaak met zout en peper.
  • Verdeel de soep over borden en schep in elk bord 1 eetlepel crème fraîche.
  • Garneer met fijngehakte bieslook, kervel en waterkers.

Notities

Wijnadvies:

Serveer met een droge witte wijn, zoals een Chardonnay of Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 200kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 5g | Vet: 8g | Zout: 1g | Sugar: 3g

Romige Londense Erwtensoep met Gerookte Ham

Romige Londense Erwtensoep met Gerookte Ham

Bereidingstijd4 uur
voor weken van erwten en ham10 uur
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Soep
Land van herkomst: Engeland
Servings: 6
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 grote ui gehalveerd
  • 1 theelepel witte peperkorrels
  • 1 grote wortel geschild en in drieën gesneden
  • 300 gram gedroogde groene spliterwten een nacht geweekt
  • 1 stengel bleekselderij boven- en onderkant verwijderd, in drieën gesneden
  • 1 gerookte hamschijf ongeveer 1 kilogram, een nacht geweekt in ruim koud water
  • 1 bouquet garni 1 laurierblaadje en enkele takjes tijm of peterselie
  • 1 stokbrood van een dag oud
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 30 gram boter
  • Blaadjes bladpeterselie voor garnering

Instructies

  • Giet het water van de geweekte ham af, spoel het af onder koud water en leg het in een grote pan.
  • Voeg de ui, wortel, bleekselderij, peperkorrels en het bouquet garni toe.
  • Voeg water toe tot het vlees onderstaat (ongeveer 1½ tot 2 liter) en breng aan de kook.
  • Schuim indien nodig af.
  • Laat het geheel 2½ tot 3 uur zachtjes sudderen, tot het vlees zacht is en gemakkelijk van het bot loskomt.
  • Voeg indien nodig kokend water toe om het vlees te bedekken.
  • Haal het vlees uit de pan en laat het iets afkoelen.
  • Zeef het kookvocht en giet het terug in de pan.
  • Voeg de geweekte spliterwten toe en laat 1½ tot 2 uur sudderen, tot ze zacht zijn.
  • Verdeel ondertussen het vlees in stukjes en verwijder het bot.
  • Pureer de soep glad met een staafmixer of blender.
  • Warm de soep door in de pan.
  • Voeg wat kokend water toe als de soep te dik is of kook hem in als hij te dun is.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Voeg vlak voor het serveren de stukjes vlees toe en warm ze door.
  • Maak ondertussen de croutons: Snijd het stokbrood in kleine stukjes.
  • Verhit de olijfolie en boter in een koekenpan.
  • Voeg de stukjes brood toe en bak ze ongeveer 3 minuten, tot ze goudbruin en krokant zijn.
  • Laat uitlekken op keukenpapier.
  • Schep de soep in kommen en garneer met croutons en blaadjes bladpeterselie.
  • Serveer de rest van de croutons in een schaaltje.

Notities

Serveer met een frisse salade en warme broodjes voor een volledige maaltijd.

Wijnadvies:

Een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir vormt een mooie aanvulling op de rijke smaak van de erwtensoep en de gerookte ham.

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 25g | Vet: 12g | Zout: 2g | Sugar: 5g

Zelf Gekonfijte Eendenbouten Maken in Ganzenvet

Zelf Gekonfijte Eendenbouten Maken in Ganzenvet

Leer hoe je thuis zelf gekonfijte eendenbouten maakt, een Franse delicatesse, zacht gegaard in ganzenvet voor ultieme smaak en malsheid. Perfect om te bewaren en later te serveren.
+ 24 uur marineren2 uur 30 minuten
Recept categorieën: Eend, Hoofdgerechten
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4 personen
Calories: 600kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 8 eendenbouten van tamme eend totaal 2-2,5 kg
  • 40 gr grof grijs zeezout
  • 20 gr witte peperkorrels gekneusd
  • 2 eetlepels verse tijmblaadjes
  • 2 verkruimelde laurierblaadjes
  • 4 liter ganzenvet verkrijgbaar bij de poelier of delicatessenwinkel

Instructies

  • Meng zeezout, peperkorrels, tijm en laurier.
  • Wrijf de eendenbouten in met dit mengsel.
  • Laat de eendenbouten afgedekt 24 uur marineren op een koele plaats, bijvoorbeeld in de koelkast.
  • Verwarm het ganzenvet tot 85°C.
  • Wrijf de eendenbouten schoon en leg ze in het ganzenvet.
  • Zorg ervoor dat de bouten volledig ondergedompeld zijn in het vet.
  • Laat de eendenbouten 2-2,5 uur zachtjes garen op laag vuur, zonder dat de temperatuur boven 85°C komt.
  • Laat de eendenbouten afkoelen in het vet.

Notities

Wijnadvies:

Een krachtige rode wijn zoals een Cabernet Sauvignon of een stevige Côtes du Rhône is perfect bij deze gekonfijte eendenbouten.
 

Nutrition

Calories: 600kcal | koolhydraten: 0g | Protein: 45g | Vet: 48g | Zout: 2g | Sugar: 0g

Pruimen gestoofd in Vouvray

Pruimen gestoofd in Vouvray

Deze pruimen gestoofd in Vouvray zijn een heerlijk Frans dessert, doordrenkt met rijke wijnsmaken en perfect gecombineerd met luchtige slagroom.
(plus een nacht weken en 2-3 dagen rusttijd)40 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Feestdagen etc: Kerst, Picknick
Servings: 6 personen
Calories: 250kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 500 gr gedroogde pruimen
  • 1 fles Vouvray of andere droge witte wijn
  • 100 gr suiker optioneel, naar smaak

Instructies

  • Laat de gedroogde pruimen een nacht weken in de Vouvray, afgedekt op kamertemperatuur.
  • Doe de geweekte pruimen samen met de eventuele suiker in een grote pan.
  • Laat de pruimen 20-30 minuten zachtjes koken op laag vuur.
  • Laat het mengsel afkoelen en zet het 2-3 dagen in de koelkast om de smaken te laten ontwikkelen.
  • Serveer de pruimen met het vocht in dessertcoupes en voeg lobbig geklopte slagroom toe voor een zoet en romig accent.

Notities

Serveer deze heerlijke pruimen in Vouvray als een smaakvol nagerecht met lobbig geklopte slagroom voor een heerlijke combinatie van zoet en romig.
Wijnadvies
Serveer met een glas Vouvray of een andere droge witte wijn zoals een Chenin Blanc. De frisse tonen van de wijn vullen de zoetheid van de pruimen prachtig aan.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 2g | Vet: 0g | Zout: 0.1g | Sugar: 35g

Carperinia

Carperinia

Filippijnse Soep met Sinaasappel
Recept categorieën: Soep, Voorgerechten
Land van herkomst: Fillippijnen
Servings: 4 personen
Calories: 120kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 2 liter kippenbouillon
  • 2 sinaasappels in partjes
  • Peper en zout naar smaak
  • 150 gram champignons voorgekookt
  • 100 gram gekookte Thaise rijst
  • Lavasblaadjes naar smaak gehakt
  • 1 snufje cayennepeper
  • 2 lente-uitjes gesnipperd
  • 3 eetlepels witte wijnazijn

Instructies

  • Breng de kippenbouillon aan de kook in een grote pan.
  • Roer de sinaasappelpartjes, voorgekookte champignons, gekookte Thaise rijst en gehakte lavas door de kokende bouillon.
  • Breng de soep op smaak met peper, zout, cayennepeper en witte wijnazijn.
  • Roer de gesnipperde lente-uitjes door de soep.
  • Serveer de soep warm.

Notities

Opmerking:

Carperinia is een Filippijnse soep met een verfrissende twist door de toevoeging van sinaasappel. Geniet van deze smaakvolle en unieke soep!

Serveertip:

Serveer deze Carperinia-soep als voorgerecht met een stukje vers brood of knapperige crackers.

Nutrition

Calories: 120kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 5g | Vet: 2g | Zout: 1.2g | Sugar: 5g

Straatsburger Karper op Joodse Wijze

Straatsburger Karper op Joodse Wijze

Straatsburger karper, gemarineerd met verse kruiden en langzaam gestoofd in een rijke wijnsaus, is een traditioneel Joods gerecht dat perfect is voor feestelijke gelegenheden.
(inclusief marineren)1 dag
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: Frankrijk, Israel
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Feestdagen etc: Kerst, Verjaardag
Servings: 4 personen
Calories: 500kcal
Author: Auteur onbekend

Ingrediënten

  • 1,5 kg karper in moten gesneden
  • Olie
  • Zout
  • Peper
  • Verse peterselie
  • Verse tijm
  • Laurierblaadjes
  • Knoflook
  • 2 uien in ringen gesneden
  • 2 eetlepels bloem
  • ½ liter wijn
  • ½ liter water
  • Bouquet garni takje tijm, laurierblaadje, peterseliestengels
  • Extra peterselie voor garnering

Instructies

  • Marineer de karpermoten een nacht in olie, zout, peper, fijngehakte peterselie, tijm, laurierblaadjes en geperste knoflook.
  • Verhit wat olie in een grote pan en bak de uienringen glazig.
  • Voeg de knoflook toe en bak nog even mee.
  • Roer de bloem erdoor en laat het geheel 2 minuten pruttelen.
  • Giet de wijn en het water in de pan en breng aan de kook.
  • Voeg zout, peper, de gemarineerde vis en het bouquet garni toe.
  • Laat het geheel 30 minuten zachtjes koken.
  • Haal de vis uit de saus en verwijder het bouquet garni.
  • Kook de saus in tot deze iets indikt.
  • Voeg verse gehakte peterselie toe aan de saus.
  • Giet de saus over de vis en zet het gerecht een nacht in de koelkast om de smaken goed te laten intrekken.

Notities

Opmerking:

Dit gerecht, ook bekend als Straatsburger karper, is een traditioneel Joods Sabbathgerecht met heerlijke smaken. Geniet ervan!

Serveertip:

Serveer de karper op Joodse wijze met aardappelpuree en gestoomde groenten voor een complete maaltijd.

Wijnadvies:

Een droge witte wijn zoals een Riesling of een Pinot Gris past uitstekend bij dit gerecht en complimenteert de smaken van de karper en de saus.

Nutrition

Calories: 500kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 35g | Vet: 30g | Zout: 1.5g | Sugar: 3g

Romige Champignon Carbonara

Romige Champignon Carbonara

Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kaas, Pasta, Varkensvlees
Land van herkomst: Italië
Servings: 4 personen
Calories: 540kcal
Author: Auteur onbekend

Ingrediënten

  • 300 g dun gesneden spekblokjes
  • 250 g champignons zeer fijn gesneden
  • 1 liter halfvolle melk
  • 500 ml room
  • 100 g Grana Padano kaas geraspt
  • 1 bakje ricola sla
  • Peper
  • Zout
  • Verse nootmuskaat
  • Witte saus op basis van maïzena
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 400 g pasta naar keuze

Instructies

  • Verhit 2 eetlepels olijfolie in een grote pan op middelhoog vuur.
  • Voeg de spekblokjes en fijngehakte champignons toe.
  • Bak ze tot ze goudbruin zijn en het spek knapperig is, roer regelmatig om.
  • Voeg de melk en room toe aan de pan.
  • Breng op smaak met peper, zout en verse nootmuskaat.
  • Laat de saus sudderen tot hij iets is ingedikt, roer regelmatig.
  • Voeg 2/3 van de geraspte Grana Padano kaas toe aan de saus en roer tot de kaas volledig gesmolten is.
  • Verdik de saus indien nodig met witte saus op basis van maïzena.
  • Kook ondertussen de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Giet de pasta af en voeg toe aan de saus.
  • Meng goed.
  • Serveer de romige champignon carbonara direct, gegarneerd met een handvol verse ricola sla en bestrooid met de resterende geraspte Grana Padano kaas.

Notities

Wijnadvies:

Deze romige champignon carbonara vraagt om een volle, romige witte wijn zoals een Chardonnay of een Vermentino. De rijke smaken van de saus worden perfect gecompenseerd door de zachtheid van de wijn.

Nutrition

Calories: 540kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 22g | Vet: 46g | Zout: 1.2g | Sugar: 6g

Mediterrane Tonijnpasta

Mediterrane Tonijnpasta

Een heerlijke Capriaanse farfalle met tonijn en ansjovis, perfect voor liefhebbers van mediterrane smaken. Licht en vol van smaak, ideaal voor een zomerse maaltijd.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Pasta, Vis
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Herfst, Zomer
Servings: 4 personen
Calories: 420kcal
Author: Auteur onbekend

Ingrediënten

  • 250 g farfalle of andere pasta naar keuze
  • 5 ontvelde tomaten in blokjes gesneden
  • 1 ui fijngehakt
  • 250 g tonijn uit blik uitgelekt
  • 60 g ansjovisfilets afgespoeld en fijngehakt
  • 2 eetlepels kappertjes
  • 4 eetlepels olijfolie
  • Zout
  • Peper

Instructies

  • Verhit 2 eetlepels olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur en fruit de ui tot deze zacht is.
  • Voeg de blokjes tomaat toe en laat ze 10 minuten zachtjes koken, af en toe roeren.
  • Voeg de fijngehakte ansjovis toe aan de saus, gevolgd door de tonijn en meng alles goed door elkaar.
  • Breng op smaak met zout en peper en laat het nog 5 minuten pruttelen.
  • Kook ondertussen de farfalle volgens de instructies op de verpakking in een grote pan met kokend water en een snufje zout.
  • Giet de pasta af en voeg deze toe aan de saus in de koekenpan.
  • Meng alles goed.
  • Serveer de pasta op warme borden en garneer met kappertjes.

Notities

  • Spoel de ansjovis goed af en dep ze droog om overtollig zout te verminderen.
  • Je kunt het gerecht aanpassen door meer groenten toe te voegen of de kruiding naar wens aan te passen.
Wijnadvies
Een lichte rode wijn zoals een Chianti Classico past goed bij de ziltige en hartige smaken van dit gerecht.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 52g | Protein: 20g | Vet: 14g | Zout: 1.2g | Sugar: 5g