Gegratineerde Broccoli in Romige Roquefortsaus

Gegratineerde Broccoli in Romige Roquefortsaus

Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten
Land van herkomst: Frankrijk
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 320kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 1 ui fijngesnipperd
  • 25 g boter
  • 125 ml slagroom
  • 100 ml melk
  • 100 g Roquefort kaas
  • 1 grote broccoli
  • 1 eetlepel olie
  • 100 g Grano Padano kaas geraspt
  • 4 eetlepels verse peterselie fijngesneden

Instructies

  • Verhit de boter in een grote soeppan en fruit de fijngesnipperde ui gedurende 5 minuten.
  • Voeg de slagroom en melk toe en breng aan de kook.
  • Verbrokkel de Roquefort kaas boven het warme roommengsel en laat smelten.
  • Snijd de steel van de broccoli af en leg de broccoli in de roquefortroom.
  • Bestrooi de broccoli met zout en peper naar smaak, en stoof deze op laag vuur gaar gedurende ongeveer 30 minuten met het deksel schuin op de pan.
  • Sluit de pan gedurende de laatste 10 minuten volledig af.
  • Verwarm de ovengrill voor.
  • Vet een bakplaat dun in met olie.
  • Verdeel de geraspte Grano Padano kaas gelijkmatig en in een dunne laag over de bakplaat.
  • Plaats de bakplaat 15 cm onder de hete grill en bak de kaas gedurende ongeveer 5 minuten goudbruin en krokant.
  • Laat de kaas afkoelen, neem het van de bakplaat en breek het in stukken.
  • Schep de broccoli uit de pan in een warme serveerschaal.
  • Roer de fijngesneden peterselie door de saus en schenk deze over de broccoli.
  • Plaats de stukken gegratineerde kaas rondom de broccoli.
  • Geniet van deze verrukkelijke gegratineerde broccoli in romige Roquefortsaus!

Notities

Wijnadvies:

Een droge witte wijn zoals een Chardonnay past uitstekend bij de rijke smaken van de Roquefortsaus en de gegratineerde kaas.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 15g | Vet: 24g | Zout: 2.5g | Sugar: 5g

Italiaanse Zoetwatervissoep met Snoek en Groenten

Italiaanse Zoetwatervissoep met Snoek en Groenten

Een hartverwarmende Italiaanse soep met verse zoetwatervis, groenten en kruiden. Perfect geserveerd met geroosterd brood voor een authentieke maaltijd.
Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Soep, Vis
Land van herkomst: Italië
Dieët: Pescatarian
Servings: 6
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1,5 kg snoek of andere zoetwatervis zoals zeelt of paling, vermijd karper
  • 50 g ui gesnipperd
  • 4 teentjes knoflook fijngehakt
  • 1 stengel bleekselderij fijn gesneden
  • ½ bosje peterselie gehakt
  • 1 l gepelde tomaten uit blik
  • 300 g kalmoes snijbiet of paksoi, schoongemaakt en in repen gesneden
  • 4 el olie
  • l witte wijn
  • 1 laurierblaadje
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Maak de vis schoon, spoel deze zorgvuldig af onder koud water, dep droog met keukenpapier en snijd in stukken.
  • Snipper de ui en hak de knoflook fijn.
  • Maak de bleekselderij schoon en snijd in kleine stukjes.
  • Hak de peterselie fijn.
  • Laat de tomaten uitlekken, snijd het vruchtvlees fijn en bewaar het opgevangen vocht.
  • Verhit de olie in een grote soeppan en bak hierin de ui, knoflook, bleekselderij, kalmoes of paksoi en peterselie zachtjes.
  • Voeg de gesneden tomaten toe en laat het geheel 10 minuten zachtjes stoven.
  • Voeg de witte wijn, het opgevangen tomatensap en het laurierblaadje toe.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Leg de stukken vis in de soep en laat het geheel 30 minuten zachtjes trekken op laag vuur, totdat de vis gaar is.
  • Serveer de soep warm, eventueel met geroosterd brood, besprenkeld met olijfolie en bestrooid met zout en peper.

Notities

Serveer deze soep met een droge witte wijn zoals een Pinot Grigio of een Vermentino om de lichte, frisse smaken van de vis en groenten te complementeren.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 35g | Vet: 15g | Zout: 1.5g | Sugar: 4g

Kermissoep (West-Brabantse Bouillon)

Kermissoep (West-Brabantse Bouillon)

Een rijkgevulde runderbouillon met vermicelli, runderpoelet en gehaktballen, een traditionele soep voor speciale gelegenheden in West-Brabant.
Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd3 uur
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees, Soep
Land van herkomst: Nederland, Noort Brabant
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Feestdagen etc: Bruiloft, Kermis
Servings: 10
Calories: 500kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Grote soeppan
  • Pan voor de gehaktballen

Ingrediënten

  • 2,5 kg runderrollade 't rolleke
  • 1 kg runderpoelet
  • 500 g half-om-half gehakt
  • 45 g vermicelli per liter bouillon
  • Zout
  • Peper
  • Foelie
  • Bladselderij optioneel

Instructies

  • Kook de runderrollade gaar in ruim water met zout.
  • Haal de rollade uit de bouillon en laat afkoelen.
  • Voeg het runderpoelet toe aan de bouillon en kook gaar.
  • Breng de bouillon op smaak met zout, peper en foelie.
  • Draai van het gehakt flinke soepballen.
  • Kook de gehaktballen gaar in een aparte pan met weinig water.
  • Voeg de vermicelli toe aan de bouillon en kook gaar volgens de verpakking.
  • Voeg eventueel bladselderij toe aan de soep.
  • Snijd de runderrollade in plakken.
  • Verdeel het runderpoelet, de gehaktballen en de plakken runderrollade over de soepkommen.
  • Schenk de bouillon met vermicelli over het vlees en de ballen.

Notities

Serveertip:
Serveer de soep warm met brood.
Wijnadvies:
Een stevige rode wijn, zoals een Merlot of een Bordeaux.

Nutrition

Calories: 500kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 40g | Vet: 20g | Zout: 2g | Sugar: 5g

Romige Lichte Erwtensoep met Rookworst

Romige Lichte Erwtensoep met Rookworst

Deze lichte erwtensoep met rookworst en groenten is heerlijk romig en vol van smaak. Perfect voor een koude dag en makkelijk van tevoren te bereiden!
Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Groenten, Soep, Varkensvlees, Voorgerechten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 8 personen
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 5 bouillontabletten vleesbouillon
  • 2 laurierblaadjes
  • 2,5 liter water
  • 900 g erwten diepvries
  • 1 eetlepel olie
  • 150 g rookspek in reepjes
  • 2 winterwortels in kleine blokjes
  • 1 knolselderij in kleine blokjes
  • 2 aardappels in kleine blokjes
  • 2 preien in dunne ringen
  • 2 rookworsten
  • 1 zakje selderij grof gehakt

Instructies

  • Breng in een grote soeppan 2,5 liter water met de bouillontabletten, laurierblaadjes en erwten aan de kook.
  • Laat het geheel 15 minuten zachtjes koken met het deksel op de pan.
  • Schep een deel van de erwten uit de soep en pureer ze in de keukenmachine.
  • Voeg de gepureerde erwten weer toe aan de soep voor extra romigheid.
  • Verhit de olie in een koekenpan en bak de spekreepjes 3 minuten zachtjes uit.
  • Voeg de wortel, knolselderij, aardappels en prei toe en bak dit 5 minuten mee.
  • Voeg het spek-groentemengsel toe aan de erwtensoep en laat nog 10 minuten zachtjes koken met het deksel op de pan.
  • Verwijder de laurierblaadjes uit de soep.
  • Verwarm de rookworsten volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Snijd de rookworsten schuin in plakjes en roer ze samen met de selderij door de soep.
  • Breng op smaak met zout en royaal versgemalen peper.
  • Serveer warm en geniet!

Notities

Serveertip:

Lekker met roggebrood en katenspek of soepstengels.

Wijnadvies:

Een volle witte wijn zoals een Chardonnay past goed bij de romige structuur van deze soep.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 18g | Vet: 12g | Zout: 2.5g | Sugar: 8g

Chinese tomatensoep met gehakt en rijst

Chinese tomatensoep met gehakt en rijst

Deze Chinese tomatensoep is heerlijk kruidig en rijk gevuld met gehakt en rijst. Een smaakvolle en vullende soep die perfect is als lunch of lichte avondmaaltijd!
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Soep, Vlees
Land van herkomst: Azië, China
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 380kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 liter tomatensap
  • 1 liter water
  • 500 gram gehakt
  • ½ kopje ongekookte rijst
  • 1 groot blikje tomatenpuree
  • 1 pakje kruiden voor tomatensoep
  • 1 theelepel djahé
  • 1 theelepel djinten
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 eetlepel azijn
  • Flinke scheut curry
  • Flinke scheut ketjap manis

Instructies

  • Verhit een koekenpan op middelhoog vuur en bak het gehakt rul.
  • Verwijder het overtollige bakvet en zet het gehakt apart.
  • Doe het tomatensap en het water in een grote soeppan.
  • Breng de soep tot net onder het kookpunt.
  • Voeg de kruiden voor tomatensoep, djahé, djinten, knoflookpoeder en tomatenpuree toe.
  • Roer goed door en voeg het gebakken gehakt toe.
  • Voeg de ongekookte rijst toe en laat de soep ongeveer 15 minuten zachtjes pruttelen.
  • Voeg de suiker en azijn toe en proef de soep.
  • Als de soep te zoet is, voeg dan wat extra azijn toe.
  • Als de soep te zuur is, voeg dan een beetje extra suiker toe.
  • Voeg als laatste een flinke scheut curry en ketjap manis toe.
  • Roer goed door en serveer direct.

Notities

Serveertip:
Serveer met knapperige pistoletjes met roomboter en kaas voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een soepele rode wijn zoals Merlot of een lichtzoete witte wijn zoals Gewürztraminer past goed bij de zoetzure smaken van deze soep.

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 25g | Vet: 12g | Zout: 2.8g | Sugar: 10g

Kruidige Chinese sperziebonensoep met kalkoen

Kruidige Chinese sperziebonensoep met kalkoen

Deze smaakvolle Chinese sperziebonensoep met kalkoen en mie heeft een heerlijke kruidige twist dankzij vijfkruidenpoeder. Een voedzaam en verwarmend gerecht!
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Kalkoen, Noedels, Soep
Land van herkomst: Azië, China
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 eetlepel arachideolie
  • 1 bosuitje in ringetjes
  • 1 mespunt vijfkruidenpoeder
  • 3 worteltjes in schuine plakjes
  • 7 deciliter kippenbouillon
  • 200 gram kalkoenfilet in dunne reepjes
  • 250 gram Chinese mie
  • 250 gram sperziebonen schoongemaakt en in stukjes gebroken
  • Peper en zout naar smaak

Instructies

  • Bereid de mie volgens de aanwijzingen op de verpakking en zet apart.
  • Verhit de arachideolie in een grote soeppan.
  • Voeg de sperziebonen en wortel toe en fruit ze tot ze glazig zijn.
  • Voeg de kalkoenreepjes toe en bak deze 2 minuten al omscheppend mee.
  • Schenk de hete kippenbouillon erbij en breng alles aan de kook.
  • Laat de soep 7 minuten zachtjes koken tot de sperziebonen beetgaar zijn.
  • Schep de mie erdoor en warm de soep goed door.
  • Breng op smaak met vijfkruidenpoeder, peper en zout.
  • Garneer met bosui en serveer direct.

Notities

Serveertip:
Serveer deze soep met een scheutje sojasaus of een paar druppels sesamolie voor extra smaak.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals Sauvignon Blanc of een lichte Chardonnay past goed bij deze soep.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 28g | Vet: 8g | Zout: 1.7g | Sugar: 6g

Aromatische Indonesische bouillon met kruiden

Aromatische Indonesische bouillon met kruiden

Deze Indonesische bouillon wordt langzaam getrokken met kip, verse gember, citroengras en djeroek poeroetblaadjes voor een rijke en aromatische smaak. Perfect als basis voor soepen en exotische gerechten!
Bereidingstijd2 uur 45 minuten
Recept categorieën: Basisrecept, Bouillon, Groenten, Soep
Land van herkomst: Indonesië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 120kcal
Author: Onbekende auteur

Equipment

Ingrediënten

  • 1,5 kilogram kip soepkip of kipkarkassen (met vleugels of nekjes)
  • 1 ui in vieren
  • 1 wortel in vieren
  • 1 venkelknol in stukken
  • 1 prei in stukken
  • 2 teentjes knoflook geplet
  • 3 serehstengels citroengras
  • 5 djeroek poeroetblaadjes
  • 80 gram gember geschild en in plakjes
  • 10 peperkorrels
  • 1 bosje peterselie
  • 1 takje tijm
  • 1 laurierblad
  • 3-3,5 liter koud water

Instructies

  • Doe de kip, soepkip of kipkarkassen in een grote soeppan.
  • Giet er 3-3,5 liter koud water bij en breng langzaam aan de kook.
  • Schep met een schuimspaan regelmatig het schuim af dat naar boven komt.
  • Voeg de ui, wortel, venkel en prei toe.
  • Doe de knoflook, peterselie, tijm, laurierblad en peperkorrels erbij.
  • Voeg de gember, serehstengels en djeroek poeroetblaadjes toe.
  • Leg het deksel op de pan en laat alles 2 uur en 30 minuten zachtjes sudderen.
  • Giet de bouillon door een fijne zeef om de vaste bestanddelen te verwijderen.
  • Bouillon ontvetten:
  • Laat de bouillon een nacht op een koele plek staan.
  • Schep de volgende dag het gestolde vet eraf.
  • Voor een exotische bouillon:
  • Laat de kip 2 uur en 30 minuten sudderen met:
  • 1 bosje verse uien
  • 1 in vieren gesneden wortel
  • 30 gram fijngehakte verse gember
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 doormidden gesneden stengel citroengras
  • Een beetje zout

Notities

Serveertip:
Gebruik deze bouillon als basis voor Indonesische soepen zoals soto ayam of voeg noedels en groenten toe voor een lichte maaltijd.
Wijnadvies:
Niet van toepassing. Deze bouillon wordt traditioneel geserveerd met thee of als basis voor gerechten.

Nutrition

Calories: 120kcal | koolhydraten: 4g | Protein: 15g | Vet: 5g | Zout: 0.8g | Sugar: 2g

Traditionele Boerensoep met Verse Groenten

Traditionele Boerensoep met Verse Groenten

Warm op met deze traditionele boerensoep vol verse groenten, perfect voor koude dagen.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Groenten, Lunch, Soep
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 uien
  • 2 preien
  • 6 wortelen
  • ¼ witte kool
  • 1 kleine knolselderij
  • 8 radijsjes
  • 4 aardappels
  • 2 liter bouillon
  • 1 theelepel suiker
  • Peper en zout naar smaak
  • 1 kruidentuiltje
  • 25 g peterselie gehakt
  • Broodstengels of geroosterd brood
  • Boter
  • Nootmuskaat naar smaak

Instructies

  • Maak de uien, prei en wortelen schoon en snijd ze in grove stukken.
  • Was de witte kool en snijd deze in stukken.
  • Schil de knolselderij, was hem en snijd in stukken.
  • Verwijder het loof van de radijsjes en was ze.
  • Schil, was en snijd de aardappelen in stukken.
  • Breng de bouillon aan de kook en voeg de gesneden groenten, kruiden en suiker toe aan de kokende bouillon.
  • Laat de soep sudderen tot de groenten gaar zijn.
  • Verwijder dan het kruidentuiltje.
  • Voeg vlak voor het serveren de gehakte peterselie toe aan de soep.
  • Serveer de soep met broodstengels of geroosterd brood, besmeerd met boter en bestrooid met een beetje nootmuskaat.

Notities

Een lichte witte wijn zoals een Pinot Grigio of een droge rosé past goed bij deze soep.

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 4g | Vet: 2g | Zout: 1g | Sugar: 8g

Heldere Chinese Kippensoep met Shiitake en Peultjes

Heldere Chinese Kippensoep met Shiitake en Peultjes

Een geurige Chinese kippensoep met verse groenten, shiitake en een vleugje ketjap. Licht, voedzaam en snel klaar!
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Groenten, Kip, Soep, Voorgerechten
Land van herkomst: China
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 zakje kippensoepmix voor 1¼ liter water
  • 1 kipfilet in dunne reepjes gesneden
  • 5 wortels in dunne plakjes
  • 75 g peultjes schoongemaakt
  • 100 g shiitake paddenstoelen in dunne plakjes gesneden
  • 75 g roerbakmie glutenvrij indien nodig
  • 75 g taugé
  • 1 el ketjap asin glutenvrij indien nodig
  • 2 el verse koriander fijngehakt

Instructies

  • Breng 1¼ liter water aan de kook en voeg de kippensoepmix toe.
  • Voeg de kipfilet toe en laat 5 minuten zachtjes koken.
  • Voeg de wortels, peultjes en shiitake toe en kook nog 5 minuten.
  • Kook ondertussen de roerbakmie volgens de verpakking.
  • Voeg de mie en taugé toe aan de soep en laat nog 2 minuten meekoken.
  • Breng op smaak met ketjap asin en roer de verse koriander erdoor.
  • Serveer direct en geniet van deze geurige kippensoep!

Notities

Serveertip:
Serveer met een partje limoen en extra koriander voor een frisse touch.
Wijnadvies:
Een lichte, frisse witte wijn zoals een Riesling uit Duitsland of een Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland past perfect bij de verfijnde smaken van deze soep.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 25g | Vet: 5g | Zout: 1.8g | Sugar: 6g

Klassieke Franse pot-au-feu bouillon

Klassieke Franse pot-au-feu bouillon

Geniet van een traditionele Franse pot-au-feu bouillon, gemaakt met runderbotten en verse groenten. Ideaal als basis voor soepen of als hartverwarmende maaltijd.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd5 uur
Recept categorieën: Bouillon, Rundvlees, Soep, Voorgerechten
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4 personen
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kg gehakte runderbotten
  • 100 g raapjes
  • 1 ui geprikt met kruidnagel
  • 1 prei
  • 100 g selderijknol
  • 2 liter water
  • 1 wortel
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Plaats de runderbotten in een grote soeppan en giet er 2 liter koud water overheen.
  • Breng het water aan de kook en schuim af met een schuimspaan om onzuiverheden te verwijderen.
  • Voeg de ui met kruidnagel, prei, raapjes, wortel, selderijknol en een beetje zout toe aan de pan.
  • Zet het vuur laag en laat de bouillon minimaal 5 uur zachtjes trekken, waarbij je af en toe roert.
  • Zeef de bouillon door een fijne zeef om de groenten en botten te verwijderen.
  • Breng de bouillon op smaak met extra zout indien nodig.

Notities

Serveertip:
Serveer de bouillon warm met stukjes mals vlees en de gekookte groenten voor een complete maaltijd. Een knapperig stokbroodje maakt het geheel af.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn zoals een Beaujolais past uitstekend bij deze klassieke bouillon.

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 10g | Vet: 10g | Zout: 1g | Sugar: 2g