Oud-Hollandse Stoofpot met Kalfsvlees

Oud-Hollandse Stoofpot met Kalfsvlees

Ontdek de smaken van vroeger met dit Oud-Hollandse stoofpotje met kalfsvlees. Boordevol knolletjes, wortelen en aardappelen, perfect voor een gezellige maaltijd met een nostalgische twist.
Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kalfsvlees, Stoofpot
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst
Dieët: Glutenvrij
Servings: 4 personen
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 400 g kalfsschenkel
  • 1 ui
  • 2 kruidnagels
  • 1 knoflookteentje
  • 1 selderijstengel
  • Peterselie
  • 1 bouillonblokje
  • 2 preien
  • ½ kool
  • 4 witte knolletjes
  • 4 wortelen
  • 4 aardappelen
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Plaats het kalfsvlees in een pan zonder deksel en voeg water toe zodat het vlees net onder staat.
  • Prik de kruidnagels in de ui en voeg deze samen met de knoflook, selderij, peterselie en het bouillonblokje toe aan de pan.
  • Zet de pan op middelmatig vuur.
  • Maak intussen de prei schoon en gebruik alleen de witte delen.
  • Snijd de kool in grove stukken.
  • Schil de knolletjes en wortelen en voeg ze samen met de gesneden prei en kool toe aan de pan.
  • Dek de pan af en laat het geheel ca.
  • 1 uur sudderen.
  • Schil en kook de aardappelen in licht gezouten water tot ze gaar zijn.
  • Verdeel de stoofpot over de borden en serveer warm met de aardappelen.

Notities

Een lichte, frisse rode wijn zoals een Pinot Noir past goed bij de rijke smaken van dit stoofpotje.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 25g | Vet: 10g | Zout: 1.2g | Sugar: 7g

Spaghetti della Casa met Kabeljauw en Knoflook

Spaghetti della Casa met Kabeljauw en Knoflook

Spaghetti della Casa combineert zachte stukjes kabeljauw met een pittige touch van Spaanse peper en knoflook. Dit snelle, smaakvolle gerecht is perfect voor een lichte en gezonde maaltijd.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Pasta, Vis
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Herfst, Lente, Winter, Zomer
Servings: 4 personen
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 300 g kabeljauw
  • 200 g spaghetti
  • 1 Spaanse peper zonder zaadjes en fijngesneden
  • 2 tenen knoflook in dunne schijfjes
  • Verse peterselie fijngehakt
  • Beetje bloem voor de kabeljauw
  • Olijfolie voor het bakken
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Breng een grote pan water aan de kook met een snufje zout en een scheutje olijfolie.
  • Snijd de kabeljauw in kleine stukken en haal ze licht door de bloem.
  • Verhit een flinke bodem olijfolie in een koekenpan op laag vuur.
  • Voeg de fijngesneden Spaanse peper en knoflookschijfjes toe.
  • Bak deze voorzichtig, zorg ervoor dat ze niet verbranden.
  • Kook ondertussen de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar.
  • Zet het vuur van de koekenpan wat hoger en voeg de stukjes kabeljauw toe.
  • Roer voorzichtig met een houten lepel, zodat de kabeljauw aan alle kanten goudbruin wordt.
  • Giet de spaghetti af en doe deze in een grote schaal.
  • Voeg de gebakken kabeljauw, knoflook en peper aan de spaghetti toe en hussel alles goed door elkaar.
  • Garneer met fijngehakte peterselie en serveer direct.

Notities

Wijnadvies:
Dit gerecht gaat goed samen met een frisse witte wijn zoals een Pinot Grigio of een Verdejo, die de lichte smaken van de kabeljauw en de pittigheid van de peper perfect complementeren.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 25g | Vet: 18g | Zout: 1.5g | Sugar: 1g

Klassieke Spaghetti Aglio e Olio

Klassieke Spaghetti Aglio e Olio

Deze klassieke Italiaanse spaghetti aglio e olio is een eenvoudig en snel gerecht, perfect voor een zomerse lunch of een lichte avondmaaltijd. Met slechts een paar ingrediënten creëer je een heerlijk smaakvolle maaltijd.
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Lunch, Pasta
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Herfst, Zomer
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 3 teentjes knoflook geperst
  • 5 eetlepels olijfolie
  • 500 g spaghetti
  • Peterselie fijngehakt
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Breng 4 liter water aan de kook en voeg 2 eetlepels zout toe.
  • Kook de spaghetti in ongeveer 10 minuten beetgaar.
  • Verwarm ondertussen de olijfolie op laag vuur.
  • Voeg de geperste knoflook toe aan de olie en laat het 5 minuten zachtjes trekken (de olie mag niet te heet worden).
  • Giet de spaghetti af en meng deze met de knoflookolie en peterselie.
  • Breng op smaak met peper en zout.

Notities

Wijnadvies:
Serveer deze spaghetti met een droge witte wijn zoals een Pinot Grigio of een frisse Vermentino voor een perfecte balans met de knoflook en olijfolie.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 58g | Protein: 10g | Vet: 20g | Zout: 1.8g | Sugar: 2g

Pikante Spaghetti met Gehakt en Rozemarijn

Pikante Spaghetti met Gehakt en Rozemarijn

Een smaakvolle en snelle spaghetti met rundergehakt, pittige spaghettisaus en een vleugje rozemarijn. Perfect voor een doordeweekse avond als je zin hebt in een eenvoudig maar smaakvol gerecht.
Bereidingstijd35 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Pasta, Rundvlees
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Herfst, Lente, Winter, Zomer
Servings: 4 personen
Calories: 600kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 pond rundergehakt
  • 1 ui gesnipperd
  • 1 paprika mix in blokjes
  • 100 g champignons in plakjes
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 1 blik tomaten gepureerd
  • 1 pot pikante spaghettisaus bijv. van Aldi
  • 2 eetlepels suiker
  • 2 eetlepels zoete sojasaus
  • 2 eetlepels gedroogde rozemarijn
  • 1 pak spaghetti
  • Olijfolie voor het bakken
  • Zout naar smaak
  • Vers gemalen peper naar smaak

Instructies

  • Verhit een beetje olijfolie in een wok en bak het rundergehakt rul.
  • Voeg de gesneden paprika, champignons en ui toe en bak deze mee tot ze zacht zijn.
  • Voeg de fijngehakte knoflook toe en bak kort mee tot deze geurig is.
  • Pureer de tomaten in een hakmolen en voeg deze samen met de pikante spaghettisaus toe aan het gehaktmengsel.
  • Breng het geheel op smaak met sambal (indien gewenst), de suiker, sojasaus en rozemarijn.
  • Laat het mengsel even pruttelen.
  • Kook ondertussen de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking in ruim gezouten water.
  • Giet de spaghetti af en meng deze met de saus.
  • Serveer de spaghetti warm en breng op smaak met vers gemalen peper en eventueel wat extra zout.

Notities

Wijnadvies:
Serveer deze pittige spaghetti met een stevige rode wijn zoals een Chianti of een Zinfandel om de rijke smaken van het gerecht te complementeren.

Nutrition

Calories: 600kcal | koolhydraten: 70g | Protein: 25g | Vet: 25g | Zout: 2.5g | Sugar: 12g

Spaanse Sinaasappeltaart met Romige Sinaasappelcrème

Spaanse Sinaasappeltaart met Romige Sinaasappelcrème

Deze Spaanse sinaasappeltaart is een heerlijk fris en zoet dessert, gevuld met een romige sinaasappelcrème en afgewerkt met gepocheerde sinaasappelschijfjes en een zoete sinaasappelstroop. Perfect voor feestelijke gelegenheden!
Bereidingstijd1 uur 10 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit, Gebak, Taart
Land van herkomst: Spanje
Jaargetijde:: Herfst, Lente, Winter, Zomer
Feestdagen etc: Pasen, Verjaardag
Servings: 4 personen
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Voor de taartbodem:

  • 1 rol zoet kruimeldeeg
  • Vetstof voor de vorm

Voor de crème:

  • 5 eieren
  • 3 sinaasappels sap
  • 200 g griessuiker
  • 50 g boter

Voor de afwerking:

  • 1 sinaasappel onbespoten
  • 50 g griessuiker
  • 2 koffielepels sinaasappelsap

Instructies

  • Vet de springvorm goed in en bedek met het kruimeldeeg.
  • Druk het deeg goed tegen de randen aan.
  • Bedek het deeg met aluminiumfolie en vul de vorm met droge bonen.
  • Bak de bodem 10 minuten in een voorverwarmde oven op 180°C.
  • Verwijder daarna de folie en de bonen.
  • Klop de eieren los met het sinaasappelsap en de griessuiker.
  • Smelt de boter en voeg deze toe aan het mengsel.
  • Verwarm het mengsel au bain-marie tot de crème licht begint te binden.
  • Roer constant met een houten lepel.
  • Giet de crème op de taartbodem en bak de taart nog eens 20 minuten in de oven.
  • Boen de overgebleven sinaasappel schoon en snijd hem in fijne plakjes.
  • Laat de suiker smelten in 2½ dl water en pocheer de sinaasappelplakjes 5 minuten.
  • Laat uitlekken en schik ze op de afgekoelde taart.
  • Voeg het sinaasappelsap toe aan het suikerwater en laat het inkoken tot een stroop.
  • Giet de stroop over de taart en laat volledig afkoelen voor het serveren.

Notities

Wijnadvies:
Serveer deze frisse taart met een zoete dessertwijn zoals een Muscat of een lichte Spaanse Cava voor een perfecte combinatie van smaken.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 6g | Vet: 18g | Zout: 0.5g | Sugar: 45g

Sop Selam Krokot – Indonesische Posteleinsoep

Sop Selam Krokot - Indonesische Posteleinsoep

Sop Selam Krokot is een traditionele Indonesische soep met rundvlees en postelein, verrijkt met gember, kruidnagel en een vleugje citroensap. Dit hartige gerecht is perfect voor koude dagen en biedt een verwarmende, aromatische ervaring.
Bereidingstijd45 minuten
Land van herkomst: Indonesië
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4 personen
Calories: 20kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 5 dl runderbouillon
  • 200 g rundvlees
  • 200 g postelein of winterpostelein
  • 4 cm gemberwortel geraspt
  • 3 kruidnagels
  • 2 eetlepels ketjap asin
  • 1 prei fijngesneden
  • 1 eetlepel gehakte selderie
  • 2 eetlepels citroensap

Instructies

  • Stoof het rundvlees in de runderbouillon samen met de geraspte gember en kruidnagels tot het vlees gaar is.
  • Haal het vlees uit de bouillon, snijd het in stukjes en voeg het terug in de bouillon.
  • Voeg de fijngesneden prei, postelein, ketjap asin en gehakte ui toe aan de soep.
  • Laat de soep zachtjes koken.
  • Breng op smaak met zout en peper naar smaak.
  • Serveer de soep warm, gegarneerd met gehakte selderie en een scheutje citroensap voor extra frisheid.

Notities

 

Variatietip:

in plaats van gewone- kunt u ook winterpostelein nemen

Wijnadvies:

Deze soep combineert goed met een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of Riesling, die de frisse smaken van de gember en citroensap accentueert.

Nutrition

Calories: 20kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 20g | Vet: 9g | Zout: 2g | Sugar: 2g

Stracciatellasoep uit Italië

Stracciatellasoep uit Italië

Een makkelijk te bereiden soep die voor iedereen verrassend is.
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Kip, Soep, Voorgerechten
Land van herkomst: Italië
Servings: 4 personen
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Instructies

  • Breng de bouillon aan de kook in een grote kookpan.
  • Voeg de bosuitjes toe aan de warme bouillon en laat ze even garen.
  • Voeg de gekookte en uit elkaar gehaalde kipfilet toe aan de bouillon.
  • Voor de vegetarische optie, voeg de courgetteblokjes en wortelschijfjes toe.
  • Blijf goed roeren en giet de geklopte eieren langzaam bij de soep, terwijl je blijft roeren.
  • Voeg de helft van de geraspte Parmezaanse kaas toe aan de soep en blijf roeren totdat de kaas is gesmolten.
  • Serveer de soep in kommen en strooi een flinke hoeveelheid Parmezaanse kaas over elke portie.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte Italiaanse witte wijn zoals een Pinot Grigio of een Soave past uitstekend bij deze soep.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 20g | Vet: 16g | Zout: 2g | Sugar: 2g

Libanese Gehaktballetjes in Tomatensaus

Libanese Gehaktballetjes in Tomatensaus

Daoûd Bâcha
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees
Land van herkomst: Libanon
Servings: 4 personen
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 gram rundergehakt
  • 50 gram pijnboompitten
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 2 theelepels kaneel
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • 1 theelepel chilipoeder
  • 2 uien fijngehakt
  • 4 eetlepels zonnebloemolie
  • Geraspte schil van 1 citroen
  • 500 gram gepureerde tomaten
  • 1 theelepel zwarte peper
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Meng het rundergehakt in een grote kom met tomatenpuree, pijnboompitten, zout, zwarte peper, kaneel, paprikapoeder en chilipoeder.
  • Vorm kleine balletjes van het gehaktmengsel met vochtige handen.
  • Verhit de zonnebloemolie in een koekenpan op middelhoog vuur en fruit de uien tot ze glazig zijn.
  • Schep de uien uit de pan en zet apart.
  • Bak de gehaktballetjes in dezelfde olie tot ze rondom bruin zijn, ongeveer 5 minuten.
  • Voeg de gefruite uien, geraspte citroenschil en gepureerde tomaten toe aan de pan met gehaktballetjes.
  • Laat het geheel 15 minuten zachtjes stoven.
  • Kook ondertussen witte rijst en haricots verts.
  • Snijd de haricots verts in stukjes van 2 cm en roer ze door de gekookte rijst.
  • Bak tomatenblokjes in een beetje olie en voeg deze toe aan de rijst en haricots verts.
  • Serveer de gehaktballetjes met de rijst en groentemix.

Notities

Wijnadvies:

Een medium-bodied rode wijn zoals een Merlot of een Shiraz past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 30g | Vet: 40g | Zout: 1.5g | Sugar: 8g

Indiase Aloo Gobi

Indiase Aloo Gobi

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten
Land van herkomst: India
Servings: 4
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 bloemkool voorgekookt tot middelharde bite
  • 4 middelgrote aardappelen voorgekookt tot middelharde bite
  • 6 eetlepels olie
  • 1 theelepel komijnzaad
  • 3 tenen knoflook fijngeperst
  • 3 cm gemberwortel heel fijn gesneden
  • ¾ theelepel kurkuma
  • 1 theelepel chilipoeder
  • 2 theelepels ketoembar gemalen korianderzaad
  • 3 tomaten in kleine blokjes
  • 1 theelepel garam masala

Instructies

  • Verhit de olie in een grote koekenpan of wok en bak het komijnzaad een paar minuten aan tot het begint te geuren.
  • Voeg de knoflook en gember toe en bak kort mee.
  • Voeg de aardappelen toe en roer goed door.
  • Voeg de kurkuma, tomaatstukjes, ketoembar en chilipoeder toe.
  • Roer alles goed door elkaar.
  • Voeg de bloemkool toe en verhit het geheel kort op hoog vuur, voeg een scheutje water toe om aanbranden te voorkomen.
  • Laat het geheel 10 minuten sudderen op laag vuur.
  • Voeg een paar minuten voor het einde de garam masala toe en roer goed door.
  • Serveer direct met rijst en chutney naar keuze.

Notities

Wijnadvies:

Een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte Chardonnay past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 5g | Vet: 12g | Zout: 0.5g | Sugar: 6g

Indonesische Pikante Visschotel

Indonesische Pikante Visschotel

Bereidingstijd29 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: Indonesië
Servings: 3
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g kabeljauwfilet schelvis of zalmmootjes kunnen ook
  • 2 fijngesneden uien
  • 1 dl vleesbouillon
  • 1 eetlepel citroensap
  • 50 g garnalen
  • 4 teentjes knoflook fijngeperst
  • 2 eetlepels sambal oelek
  • 1 theelepel serehpoeder citroengraspoeder
  • ½ theelepel koenjit kurkuma
  • 1 theelepel loaspoeder galangawortelpoeder
  • 2 eetlepels olie
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Kook de vleesbouillon in een grote pan samen met de fijngeperste knoflook, sambal oelek, serehpoeder, koenjit en loaspoeder.
  • Snijd de vis in stukken en zet deze samen met de garnalen klaar.
  • Snipper de uien en fruit deze in de olie tot ze glazig zijn.
  • Voeg de gefruite uien toe aan de bouillon en roer goed door.
  • Schep de vis en garnalen door de bouillon en laat het geheel 10 minuten zachtjes stoven.
  • Haal de vis en garnalen uit de pan en leg ze op een schaal.
  • Maak de saus af met citroensap en giet deze over de vis.
  • Serveer direct, eventueel met bloemkool als bijgerecht.

Notities

Wijnadvies:

Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een droge Riesling past goed bij de pittigheid van dit gerecht.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 30g | Vet: 10g | Zout: 1.2g | Sugar: 2g